教育王國

標題: 升中制度是完美?!, (有感而發) [打印本頁]

作者: chesswin    時間: 16-5-27 10:49     標題: 升中制度是完美?!, (有感而發)

我覺得教育局係係愈攪亂, 學生愈攪愈辛苦...
呢個地球上有冇國家的升中好似香港咁複雜? 我好想知...

我覺得三次呈分試+PRE-S1絕對無助減輕學生壓力, 反而令到學生,家長都要辛苦2年!...

在我的年代, 只需考學能測驗, 五下時做下練習, 六上操4個月, 大家分數由自己決定而唔係師兄師姐....

那時相對輕鬆, 因只操不足一年,...而家則由五上開始操, 操到而家重操緊, 為期2年!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-27 11:03

chesswin 發表於 16-5-27 10:49
我一路都覺得依家升中制度係對學生唔公平, 因為所謂分Banding, 並唔係因學生本身能力去分, 而只係按學生就讀學校既前人能力去分.

呢個制度, 其實間接加大強弱學校之間既分野, 因為會導致叻學生既家長不願讓子女留係弱校.

作者: austism    時間: 16-5-27 11:09     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年之久,大人細路壓力極大。唉!

作者: gracelam    時間: 16-5-27 11:14     標題: 引用:真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年

原帖由 austism 於 16-05-27 發表
真係好唔公平架!仲要時間好長,折磨達2年之久,大人細路壓力極大。唉!

...
跟住又有人話一試定生死,有三次起碼第一次失手,仲有兩次機會。

作者: blee427    時間: 16-5-27 11:21     標題: 回覆:升中制度是完美

香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓力超大。以前學能測驗又唔係用學科做衡量,都係唔公平。回想,可能係幾十年前的升中試最公平

作者: 5kin    時間: 16-5-27 11:22

如果淨計抽獎階段,就讀被捧成「強校」嘅學生的確係有優勢,

但係我覺得中學自行收生嘅負責老師(們)都唔會完全淨睇成績次弟,
好多時佢地會考慮所謂「弱校」嘅學生,
更大機會係因為師兄師姐preS1成績可能低過該學生而令到排名後咗,
當綜合其他方面,尤其係正式經由學校選拔去代表學校參賽嘅比賽結果,
面試入閘排名唔一定後過「強校」中前學生(假設兩者學力相近),
例如坊間傳聞QC會in級一,就算係「弱校」嘅級一都有分入閘,
返而如果某「強校」有頗多學生自行報讀,排名較後嘅可能無得入閘。

作者: chesswin    時間: 16-5-27 11:23

回覆 gracelam 的帖子

DSE都係一試定生死, 我覺得小六時模擬一下重好.而且小六生都係家長卑壓力致緊張多, 佢地當普通考試咁, 其實唔會好大壓力,
至少當年我班同學都冇乜壓力,

作者: BBKDWLAM    時間: 16-5-27 11:24     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

仲有,自行收生階段的課外活動及獎項的計分,或更甚的特異功能收生,變相令好多小朋友參加了未必想的活動或課程。有人鬥獎項級數,天份較次的又或鬥多活動。從前的學生,那有現在的學生那麼  忙碌。學生不停地被比較,這完全不是倡議減輕學生壓力的制度,根本係增加學生壓力的制度。

作者: Yanamami    時間: 16-5-27 11:24

世上那有完美?
“God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.”

真係好啱,共勉之~

作者: Yanamami    時間: 16-5-27 11:32

BBKDWLAM 發表於 16-5-27 11:24
仲有,自行收生階段的課外活動及獎項的計分,或更甚的特異功能收生,變相令好多小朋友參加了未必想的活動或 ...
禁就要睇家長係不完美之中运籌為幄了,还是同流合污~如不貪图学校名氣实会对以特異功能收生做法嗤之以鼻。
作者: MASAYA    時間: 16-5-27 11:32

gracelam 發表於 16-5-27 11:14
跟住又有人話一試定生死,有三次起碼第一次失手,仲有兩次機會。

...
實情係三次呈分,一次都不能失,壓力一定大過一試定生死,因為要玩三次,如果真心想減低壓力,三次呈分以最好兩次去計,甚至一次,好似跳水跳高跳遠個d咁
三次呈分最大壓力係乜?係保持身體健康唔好病,thats it

作者: chesswin    時間: 16-5-27 11:40

回覆 MASAYA 的帖子

分開三次, 的確每次壓力『稍減』, 由壓力1, 減到0.7, 不過因為考三次, 就變成0.7+0.7+0.7 = 2.1...........1 比 2.1的壓力

作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-27 11:44     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

前排有家長分享,以前學能測驗年代,排名一樣受師兄師姐影響,並非100%靠自己

作者: mcl203    時間: 16-5-27 11:54

5kin 發表於 16-5-27 11:22
如果淨計抽獎階段,就讀被捧成「強校」嘅學生的確係有優勢,

但係我覺得中學自行收生嘅負責老師(們)都唔 ...
你都識講坊間傳聞QC會in級一.....強校排名較後嘅可能無得入閘

即係坊間返黎....唔係係QC返啦

作者: 5kin    時間: 16-5-27 12:08

回覆 mcl203 的帖子

信則有不信則無,一日無校方負責人出嚟公開宣佈,
所有家長同網民講嘅都係估出嚟。

就算QC呢個case都係有其他人响呢度講過(幾時邊個post唔記得)
好以講話校方非公開講級一必in

作者: MASAYA    時間: 16-5-27 12:15

5kin 發表於 16-5-27 12:08

有個媽媽問阿仔普通小學考級三有冇機會in皇仁那個post
作者: YmOra    時間: 16-5-27 12:51

升中遊戲玩法絕對難玩且複雜,當中可影響結果的因素太多,實力嘅因素有,人為嘅因素又有,而部份因素又可以互相鉗制,要大家找不出一個必勝之道為目標,可能教育局就是想見到一個不會出現大混亂,但又可以讓家長們似好掌握又似捉不實在的感覺繼續玩哩個[[[前程似Game]]]嘅遊戲啦!

作者: ek49    時間: 16-5-27 13:22     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

緊係唔公平有咩可能用上年學生來攞今年banding位一陣又話號碼靚又前d b2都可以入b1咁點叫公平

作者: miriam    時間: 16-5-27 13:45

Charlotte_mom 發表於 16-5-27 11:44
前排有家長分享,以前學能測驗年代,排名一樣受師兄師姐影響,並非100%靠自己
  ...
係, 記得有老師講過以前學能測驗都唔係全部屬自己成績, 排名都有計前屆成績, 會計幾多屆就無講到.

作者: siden    時間: 16-5-27 13:55     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

最過份唔俾家長知仔女入咗邊個band。

更過份係

學校唔肯講自己學校之前有大概幾多學生派邊個band中學

作者: ichome2002    時間: 16-5-27 14:06

呈分準則都是不公平, 連音樂視藝甚至宗教科成績都要呈分,
但藝術修養不是可以用分數去評價吧,
對宗教信仰認識多少也不應影響升中吧,
講真升到中學這3科都不是必修的.
如果沒有比小朋友去學畫和學音樂,
咁小朋友又多一個機會被比下去
作者: cubixluk    時間: 16-5-27 14:12

回覆 ichome2002 的帖子

宗教唔係唔計既咩???????????

作者: ichome2002    時間: 16-5-27 14:36

小學應該可選某些呈分科目, 我有聽聞某些小學會呈宗教科分數
作者: mcl203    時間: 16-5-27 14:37     標題: 引用:回覆+ichome2002+的帖子 宗教唔係唔計既咩

原帖由 cubixluk 於 16-05-27 發表
回覆 ichome2002 的帖子

宗教唔係唔計既咩???????????
唔一定唔計,睇學校~~~

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 14:45

siden 發表於 16-5-27 13:55

更過份係
其實學校唔肯講, 都係驚孭鑊, 你知啦, 依家有D家長好惡架, 一唔滿意搵摺櫈車人的, 你估老師唔驚咩。

有時, 老師覺得既B1又未必係大家覺得既B1, 派入B1校既又唔一定係B1生, 派入B2校既又唔一定係B2生, 仲有入直資既就仲難計......

計我話, 最好就學校list晒過去1-2年全部小朋友升去邊間中學既學校及人數出嚟, 等家長自己諗就最好了。另外, 家長問到, 可以提供該名次去年入咗咩校作參考就更好了。

作者: mcl203    時間: 16-5-27 14:47

ichome2002 發表於 16-5-27 14:06
呈分準則都是不公平, 連音樂視藝甚至宗教科成績都要呈分,
但藝術修養不是可以用分數去評價吧,
對宗教信仰認 ...
小學音欒視藝係普通學科....未去到用藝術修養去計分吧~~~
作者: mcl203    時間: 16-5-27 14:54

little_yolky 發表於 16-5-27 14:45
其實學校唔肯講, 都係驚孭鑊, 你知啦, 依家有D家長好惡架, 一唔滿意搵摺櫈車人的, 你估老師唔驚咩。

有時, ...
即係學某D補習社咁.....小朋友ABC....3等優異獎....陳大文小學....咁咁

作者: ANChan59    時間: 16-5-27 15:01     標題: 引用:香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓

原帖由 blee427 於 16-05-27 發表
香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓力超大。以前學能測驗又唔係用學科做衡量,都係唔公平。回想,可 ...
我同意,升中試憑自己能力!較公平。

作者: siden    時間: 16-5-27 15:01     標題: 引用:Quote:siden+發表於+16-5-27+13:55+最過份

原帖由 little_yolky 於 16-05-27 發表

有時, ...
係丫

咁做都好

但大部分學校連咁都唔肯

懶係機密,靠害

作者: twodaughters    時間: 16-5-27 16:10     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

希望資助學校可以好似直資/私校甘早些知道結果,很多學生因為吾敢博而放棄派位。

作者: Ivankwok2009    時間: 16-5-27 16:15     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

同意

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 16:19

mcl203 發表於 16-5-27 14:54
即係學某D補習社咁.....小朋友ABC....3等優異獎....陳大文小學....咁咁
即係學校A  XX人
學校B  XX人
.....
總數加埋係全級人數果D, 唔係剩係list晒最出名學校, 但又無人數果D。

至於乜名次入乜學校, 緊係老師私下家長會時同家長講啦, 唔通响網頁寫埋出嚟咩。

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 16:22

twodaughters 發表於 16-5-27 16:10
希望資助學校可以好似直資/私校甘早些知道結果,很多學生因為吾敢博而放棄派位。

...
如果我阿女考到SPCC、DGS、SPC、GH、HY.....以上是旦一間, 我真係唔介意放棄派位既, 搬埋屋住劏房又點話。
作者: hkpapa852    時間: 16-5-27 16:23

little_yolky 發表於 16-5-27 16:19
即係學校A  XX人
學校B  XX人
.....
又有一個問題...... 曾經有會員問

咁應該計派位公佈後既結果, 定係計晒叩晒門後既結果呢?

其實有晒幾多人入XX學校, 甚至排第幾, 就算話埋你知各學生當時首10次願排位, 最後都係得個估字

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-27 16:26

世界上無完美既制度,升中制度都唔例外。
作者: little_yolky    時間: 16-5-27 16:26

hkpapa852 發表於 16-5-27 16:23

好過乜數據都無得估丫, 一D渣拿都無。

如果計派位公布既結果會好估D, 因為係教育署banding既結果, 但學校一定會出叩門後既結果, 因為一定靚仔D, 都唔會去叩間衰D掛。

作者: jackjackwin    時間: 16-5-27 16:28

回覆 little_yolky 的帖子

咁我地小學真係做到好足! 我地有個BAR CHART幾多個去咗咩學校(但無分埋男女), 如果私下問上年考入XX學校係級幾, 佢會答比小朋友好D或差唔多咁, 值得一讚

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 16:28

另外, 如果該年同上年派位同學仔係用同兩年pre-s1成績既話, 呢D數據就好重要了。不過可惜我兩個女都唔係, 係用新數據。所以可能要保守D了。
作者: little_yolky    時間: 16-5-27 17:15

YmOra   應該話係,一半新;一半舊.  發表於 10 分鐘前

即係個數據係第一年用囉, 即係之前果年個派位資料無用囉。
作者: mcl203    時間: 16-5-27 17:39

仲要寫埋乙123456排位....邊個位係保險線...係進取定保守....有無撞框

作者: Yanamami    時間: 16-5-27 17:46

chesswin  我當然知, 我只是慨嘆升中制度十幾年都唔改, 我覺得政府都應該去優化, 只係政府一向唔做唔錯心態
政府?乜鬼野都外判……嘥氣~~睇下條窝打老道同5号公路溶溶爛爛,甩皮甩骨都無人整就唔洗莽想改革教育制度禁大动作啦~
作者: YmOra    時間: 16-5-27 17:50

little_yolky 發表於 16-5-27 17:15
YmOra   應該話係,一半新;一半舊.  發表於 10 分鐘前

原來係大家個角度唔同而產生誤會.

我指的是:

2015年度學生係用2012和2014之Pre-S1數據,.................................................................;
2016年度學生係用2012和2014之Pre-S1數據,由於已被2015學生用過,故屬於兩組舊數據;
2017年度學生係用2014和2016之Pre-S1數據,由於2014數據已被用過,而2016屬全新數據,
                    故係一半新一半舊;
2018年度學生係用2014和2016之Pre-S1數據,由於已被2017學生用過,故屬於兩組舊數據.

也清楚看見2014之Pre-S1數據被用上四年,所以每次雙數年之該年度的全新數據皆被使用4年吧!

作者: Band5    時間: 16-5-27 20:33     標題: 回覆:升中制度是完美

升中制度好多問題,但我從來唔覺得唔公平,因為制度並無明顯偏幫某一類人,最多只可以話有錢人有得揀揀直資(其實冇錢都可以申請減免),直屬或者聯繫有著數,某些區B1位較充裕…我諗唔到其他唔公平嘅地方!

最大問題在於黑箱作業,樣樣都唔公開,要靠估而做成混亂!

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 20:35     標題: 引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-27+17:52+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-05-27 發表
它之前用過沒有用啊,因為加了新年度數據,所以變成新的組合banding百分比。所以上一年升中的數據參考價值就沒有那麼高了,對於邊緣人來說,好慘的啊!

作者: twodaughters    時間: 16-5-27 22:05     標題: 引用:Quote:twodaughters+發表於+16-5-27+16:10+

原帖由 little_yolky 於 16-05-27 發表
如果我阿女考到SPCC、DGS、SPC、GH、HY.....以上是旦一間, 我真係唔介意放棄派位既, 搬埋屋住劏房又點話。: ...
如果LS、MCS、St Mary、QE、、呢類學校可早知結果,我會放棄SPCC、DGS等直資。

作者: MASAYA    時間: 16-5-27 22:09

Band5 發表於 16-5-27 20:33
升中制度好多問題,但我從來唔覺得唔公平,因為制度並無明顯偏幫某一類人,最多只可以話有錢人有得揀揀直資 ...
名小畢業生,其子女有更高機會入讀,然後呢批學生有更高機會升讀較好既中學,呢d先真正贏在起跑線。當然,實有人話入到名小唔代表一定讀得好升到band1,係既,只係咁睇好公平。但另一邊廂,冇往績小學既升中生可能讀得好都冇乜機會升到band1,咁睇我就覺得唔太公平。又當然,佢讀得好咪轉讀升中好既小學囉,永遠以走位去避開不公平又的確永遠冇唔公平既存在
作者: rlccmlcl    時間: 16-5-27 22:56

我覺得最公平的制度是純大抽獎~
小學生~不計成績, 無壓力
中學~收生平均, 升Grade靠師力
中學生~升大學, 靠自力
大家為學習而學習, 可盡情享受學生生活
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-5-28 00:39     標題: 回覆:升中制度是完美

我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔公平地方就被改變成所謂公平,根本害了班男孩子

作者: Band5    時間: 16-5-28 01:49     標題: 引用:我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-28 發表
我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔 ...
呢點我同意!多謝提醒!

男女真係冇法做到公平,男仔女仔都確係有需要以平常心去面對各式各樣“男女平等”嘅制度!

作者: Band5    時間: 16-5-28 02:17     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+16-5-27+20:33+升中制

原帖由 MASAYA 於 16-05-27 發表
名小畢業生,其子女有更高機會入讀,然後呢批學生有更高機會升讀較好既中學,呢d先真正贏在起跑線。當然, ...
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然B1位買少見少,之後觸發更多人跳船,就真係越窮越見鬼!

作者: Yanamami    時間: 16-5-28 07:03

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-28 00:39
我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔 ...
放心吧~忍多幾年。係職場上女人就难男女同工同酬了~
作者: SingMom    時間: 16-5-28 07:03

siden 發表於 16-5-27 13:55

更過份係
無理由唔講入邊個band.我間學校講得好清楚,仲講埋區內係乜band全港係乜band, 仲要跟足佢地建議填表。
作者: Yanamami    時間: 16-5-28 07:13

Band5 發表於 16-5-28 02:17
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然 ...
禁講又好似有d唔公平……轉校決定在於父母?去考强校亦係父母安排?如果講—句唔該都無就搶走人家多年栽培尖子,禁其实現实又真係禁,唯有檢討下,自家為乜留唔住尖子~正如公司挖角—样,或者人地果边人工高幾倍,職銜高d, 福利好d……?
作者: ANChan59    時間: 16-5-28 08:03     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-28+發表

原帖由 Band5 於 16-05-28 發表
呢點我同意!多謝提醒!

男女真係冇法做到公平,男仔女仔都確係有需要以平常心去面對各式各樣“男女平等” ...
整個男女平等是矯枉過正,要公平,點解申請紀律部隊的身高,體重,體能不一樣要求,不一條隊。男女根本在生理、心理上是不一樣!

升中科目計算亦明顯偏幫女生,為何不計算體育,而計算其他閑科!但將不公平包裝成平等

作者: mcl203    時間: 16-5-28 08:06     標題: 引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-05-27+發表名小

原帖由 Band5 於 16-05-28 發表
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然 ...
回歸原步,轉校決定由誰啟動?? 莫非真係原自獵頭學校

作者: oldgamesman    時間: 16-5-28 08:56

係有不公平嘅地方,但遊戲規則唔係我地定,我地只可以決定玩定唔玩
作者: 5kin    時間: 16-5-28 09:43

SingMom:  最衰係某D強校為了增加入神校的入學率,專登叫多D入自行報神校,等其他弱校的學生連In嘅機會都無,QC的做法最好最公平

基本上好多就讀所謂「強校」嘅學生,佢地家長同親友响平時閒談,
或者上各討論區「吹水」時,
有意無意間會打擊咗一般二三線小學家長對入大競爭中學嘅意欲,
唔係話某某名小學考級十幾都無得面試
(其實原來係太多同一小學學生申請,中學方面唔鐘意太多同一小學學生覇晒d面試名額而已),
就係話某某小學曾經有個級一都無得in
(幾年前無唔代表依家都一樣無份,而且幾年前無得in果位同學有可能有d其他requirement唔夠中學面試個最低要求,宣揚者又講d唔講d),
一係話二三線小學派入band1中學讀唔上
(任何學生上到中學都會有機會考試差咗,一來全級大部分甚至全部同學都係同一個band,二來中學上堂同小學係兩回事,最後係唔知點解唔多覺有人話「強校」生去到中學會讀唔到,間間中學都一定有考第一同第尾,一定無「強校」生上到中學考得差?)
作者: ANChan59    時間: 16-5-28 10:24     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-27+發

原帖由 twodaughters 於 16-05-27 發表
如果LS、MCS、St Mary、QE、、呢類學校可早知結果,我會放棄SPCC、DGS等直資。

...
我都贊成!

但事實上我相信改的機會好微,要了解盤古初開點解最初幾間直資咁早收生。

不過唔好頼直接名校,不論點改,他們收生一定冇問題,而且你講果幾間,加埋都是小數目!

作者: MASAYA    時間: 16-5-28 10:51

Band5 發表於 16-5-28 02:17
呢樣我同意,仲有一抽到弱校,未了解就即時有能力叩門個d,叩唔走就留低,最後出唔到成績又惡性循環,當然父母們只係想畀好環境子女,人之常性,但弱校就一直被標籤,好難翻身,原因未必真係教得好差
作者: Ivankwok2009    時間: 16-5-28 12:15     標題: 引用:我覺得最公平的制度是純大抽獎~小學生~不計

原帖由 rlccmlcl 於 16-05-27 發表
我覺得最公平的制度是純大抽獎~
小學生~不計成績, 無壓力
中學~收生平均, 升Grade靠師力
哈哈!公平嘅野個個用唔同的秤。緊有一班人說制度的不平。你說的理想國度,別的尖子家長想圍嘔你都似。任何制度公平與否,視乎用家如何針對性轉空子,而生出優勝劣敗。我說的目敗是敗在個別家長資源掌握和分配能力。這個已經是社會的不公不平了。公平,世間有嗎?地平線是圓的,海水遠看是平而静,行近些?從來不會風平浪静。对不起,長编歪論,見諒。

作者: Yanamami    時間: 16-5-28 15:11

MASAYA 發表於 16-5-28 10:51
呢樣我同意,仲有一抽到弱校,未了解就即時有能力叩門個d,叩唔走就留低,最後出唔到成績又惡性循環,當然 ...
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時弱校或未能成為强校的,真要学习一下“机会只係留俾有準備既人”呢个道理~学校為小五小六同学準備了甚麼?有些甚至連升中的遊戲係点玩法、点呈分、乜乜排名、本区他区校仲係—旧云當中時,真係好难俾到家長安心同信心~事出必有因,為何人强我弱,真係唔会無端端……
作者: hkpapa852    時間: 16-5-28 15:19

Yanamami 發表於 16-5-28 15:11
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時 ...
真係唔知係家長定學校問題。考試範圍一個多月前先收到,但人係whatsapp都收到子女同學家長問呢d駛唔駛考,個d駛唔駛考
作者: IloveJJ    時間: 16-5-28 16:01     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-28+15:11+係隔

作者: rlccmlcl    時間: 16-5-28 16:55

"任何制度公平與否,視乎用家如何針對性轉空子,而生出優勝劣敗。我說的目敗是敗在個別家長資源掌握和分配能力。這個已經是社會的不公不平了。"
無可否認,有資源點都優勝過無資源。
作者: joyjoyparent    時間: 16-5-28 20:03

回覆 chesswin 的帖子

我反而懷念以前會考及高考的年代, 兩試定生死較現在的一試定生死 壓力少些, 也多些出路. 不用所有學生都被期望入大學.

作者: little_yolky    時間: 16-5-28 22:04     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-05-28 發表
其實大家既學校係咪有好多野教咗會唔考?所以要睇張考試範圍來溫書?
我仔學校考既範圍,就係上次測驗之後教 ...
我哋個考試範圍盤古初開就派,不過大家都係最後先溫

作者: little_yolky    時間: 16-5-28 22:05     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-28+15:11+係隔

原帖由 hkpapa852 於 16-05-28 發表
真係唔知係家長定學校問題。考試範圍一個多月前先收到,但人係whatsapp都收到子女同學家長問呢d駛唔駛考, ...
係架,好搞笑架。明明上學期已經考過試,下學期仲要問XX科點考

作者: Naurto    時間: 16-5-28 22:11     標題: 回覆:升中制度是完美

大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round是叩門。 第二round是抽獎的。無分任何banding.所以差學生可以去好的校,也可去差學校。中四高中才跟成績分banding 入高中校……

作者: little_yolky    時間: 16-5-28 22:16     標題: 引用:大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round

原帖由 Naurto 於 16-05-28 發表
大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round是叩門。 第二round是抽獎的。無分任何banding.所以差學生可以去 ...
我們第一round也是自行啊,跟你說的叩門其實差不多。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-5-28 22:35     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-28+10:51+呢樣我

原帖由 Yanamami 於 16-05-28 發表
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時 ...
佢係咪好似話下周呈分但今周先教完書,完全未消化亦未有時間温,點考。我覺得佢老師安排得極差,係佢學校老師教學問題。

我仔校考試基本上早一個月已通知範圍,不過平常測考就冇咁早温,但老師會考前比工作紙,默書等協助佢地,其實已經幫緊班同學温習。所以我都同意強校可以保持強勢自然有佢理由。

作者: conniewktang    時間: 16-5-29 00:36     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 信則有不信則無,一日

原帖由 5kin 於 16-05-27 發表

其實b1中學校長不止一間都話級一必in, 絕對是真!所以弱校級一,一樣有機!

作者: SingMom    時間: 16-5-29 01:06

conniewktang 發表於 16-5-29 00:36
其實b1中學校長不止一間都話級一必in, 絕對是真!所以弱校級一,一樣有機!

...
Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。
作者: ANChan59    時間: 16-5-29 01:20

SingMom 發表於 16-5-29 01:06
Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。 ...
最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行

What's the problem ?

作者: MASAYA    時間: 16-5-29 03:35

Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。 ...
SPCC? 級一排另一條隊in架喎,某名小叫全校in都唔關呢條隊事
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-29 11:39

Yanamami 發表於 16-5-28 15:11
唔係呀嘛!我哋早成個月出考試範圍,校長開埋家長會叫我哋努力溫習,一個禮拜之前先派?會死人架喎

作者: Yanamami    時間: 16-5-29 12:17

唔明~~無論自行(津校)還是直資(某幾間),都唔喺你報就有得in,就算某校真喺叫曬所有學生(呢個好有疑點)去in,都要中學果邊邀請你先有得in  o咼~所以邊有得霸住d位?如果中學果邊偏愛某小學既學生,就唔關小學事吧~
作者: mcl203    時間: 16-5-29 12:41

要霸若有真係霸到....中學 又肯視若無睹...照大量位俾你任霸
咁....呢間小學江湖地位都好高...無得投訴啦

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-5-29 13:38

mcl203 發表於 16-5-29 12:41
要霸若有真係霸到....中學 又肯視若無睹...照大量位俾你任霸
咁....呢間小學江湖地位都好高...無得投訴啦:k ...
如果霸得到又真係唔錯
作者: mcl203    時間: 16-5-29 17:50     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+12:41+要霸若

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-29 發表
如果霸得到又真係唔錯
霸到位既小學,又唔知會唔會又俾某D KG霸晒D叩門位呢

作者: MASAYA    時間: 16-5-29 18:07

mcl203 發表於 16-5-29 17:50
某KG又畀某d社會有地位既人士霸晒d位
作者: mcl203    時間: 16-5-29 18:35     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+17:50+霸到位

原帖由 MASAYA 於 16-05-29 發表
霸下霸下霸到去某E院某時段某間房去生仔/女

作者: 5kin    時間: 16-5-29 19:08

我唔肯定係唔係搞錯,
直資學校雖然政府規定要有給予經濟有困難嘅家庭特別資助,
但我估每級分到嘅名額應該總會有限度掛,
咁直資收生時登木咗成績應該仲要考慮家庭嘅經濟能力同其他野掛,
除非個學生應該好大機會有獎學金,或者一定夠資格申請特別資助,
咁成績排名未夠高,又無特別理由多數有獎學金,無得in唔出奇掛。

官津就應該唔駛諗呢d,淨係成績、比賽同特異功能
作者: SingMom    時間: 16-5-29 22:23

MASAYA 發表於 16-5-29 18:07
不如直D講,寶山kg多數入Coed小學……入寶山就通常非富則貴。
作者: Yanamami    時間: 16-5-29 23:30

mcl203 發表於 16-5-29 17:50
升小—同升中一有d分别吧~升中点都要睇学生实力~
作者: Naurto    時間: 16-5-30 01:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Naurto+於+16-05-28+發表大陸

原帖由 little_yolky 於 16-05-28 發表
我們第一round也是自行啊,跟你說的叩門其實差不多。
但大陸中四才分banding, 香港就中一已分。相對天生遲發力的小童,自然不公平。而且厭力在小六時也不大……

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 08:11

Naurto 發表於 16-5-30 01:14
但大陸中四才分banding, 香港就中一已分。相對天生遲發力的小童,自然不公平。而且厭力在小六時也不大……

...
升中四先嚟分? 咁咪類似以前香港既中三淘汰試?
其實分banding原意係好,理論上可更有效分配教學資源,尤其分5個band既時候。

事實上,無理由為了少部份遲發力既人而將一d工作無限推遲。唔通佢30歲先嚟發力,我地就要將免費教育推到30歲?

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 08:18

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-29 13:38
如果霸得到又真係唔錯
如果A校真係多人去申請而攪到B校既申請人無機會,只係說明一人件事,人地A校個班申請人既全港次弟比B校級一都要高。
係擇優而取既環境下,咁係無可口非。

唯一不公平,就係呢個全港性次弟係照前人成績嚟計,無法反映現實。即使現實B校級一至三都叻過A校級一,係現有機制下,因為學生家長選了一間弱校,所以無得怨。

作者: ANChan59    時間: 16-5-30 08:26     標題: 回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

樓主有時候可以歸納吓現行升中制度的問題點,更能聚焦討論,再看看有什麼解決方案!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 08:31

ANChan59 發表於 16-5-30 08:26
樓主有時候可以歸納吓現行升中制度的問題點,更能聚焦討論,再看看有什麼解決方案!

...
我同意的諗法,升中試一試定Banding,根住大家唔駛估
作者: Yanamami    時間: 16-5-30 08:45

hkpapa852 發表於 16-5-30 08:18
如果A校真係多人去申請而攪到B校既申請人無機會,只係說明一人件事,人地A校個班申請人既全港次弟比B校級一 ...
“Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。”[size=37.4569px]******************

如照楼上家長refer既SPCC应係屬你講既第—段情况~直資係任考,小学鼓勵多d学生去試無可厚非。
但你既第二段应係津校情况,小学無可能叫全校学生去考,不竟自行得两间,家長唔会係又試唔係又試~

所以我覚得果位家長係概念上有d乱……

作者: moon.ng    時間: 16-5-30 09:01     標題: 引用:Quote:Naurto+發表於+16-5-30+01:14+但大陸

原帖由 hkpapa852 於 16-05-30 發表
升中四先嚟分? 咁咪類似以前香港既中三淘汰試?
其實分banding原意係好,理論上可更有效分配教學資源,尤其 ...
笑死我了!😂

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 09:06

Yanamami 發表於 16-5-30 08:45
“Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。”******** ...
妳講得啱, 考直資學校無限額, 只要你肯報就有機會, 學校叫多D人去試真係唔出奇.

但自行得兩個位, 10間有9間官津小學為咗力保首3志願率高企, 一定唔會叫你亂咁報.

而且不論直資學校定係官津中學, 收生要求係可以自訂(官津中學自行階段), 人地唔一定只睇成績, 可能人地校長同B校相熟鍾意收B校學生多D又如何?

真係要介意, 就只好怪自己唔早D做定功課, 瞭解心儀中學既收生要求/取向, 再考入相關小學 (官津小學都可以考插班入嫁).

作者: chesswin    時間: 16-5-30 09:13

我認為以下方案會減少學生壓力:
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績. 那第一次考得好的心就定了, 第一次差的, 第二次重有得追, 又或者取平均數都OK, 總之考3次係無謂, 反正自行都只取2次成績, 而家平均計算法, 第三次考試基本上都作用不大,
2) 自行收生數目應增加至50%, 而且收左要公佈, 若政府想優惠直資, 可以在直資宣佈後才公佈自行收生, 就如小一派位
3) Banding要明確給家長學生知道, 學校而家各施各法, 隱暪/誇大數據, 玩死家長
作者: ANChan59    時間: 16-5-30 09:37     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

阿仔當年小學的校長鼓勵有能力的學生,跨區走出去,試試自己的實力,實力不足申請都冇用。所以他們的網頁列出本區及跨區的結果,每間學校收多少人!

另一個說法,有較多學生入直資(另外可能自行都可以,我不肯定),對本校較次成績的同學可以升 band ,band 2頭,可以上 B1尾,大抽獎會入咗 B1組别!所以該校唔谷,但Band 1 比率算高。

作者: ANChan59    時間: 16-5-30 09:39     標題: 回覆:chesswin 的帖子

謝謝你的建議,要化時間諗諗。

作者: papa71    時間: 16-5-30 10:04

http://www.e-c.edu.hk/tc/reform/ ... SSPA_report_Chi.pdf

由第78頁開始,解釋了現制度的原意.

但這是2005尾的報告,暫未找到有否更新的檢討報告.

作者: mcl203    時間: 16-5-30 10:07     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+17:50+霸到位

原帖由 Yanamami 於 16-05-29 發表
升小—同升中一有d分别吧~升中点都要睇学生实力~
我明㗎,口多多回應吓D"霸"既理論啫

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 10:14

papa71 發表於 16-5-30 10:04
http://www.e-c.edu.hk/tc/reform/resources/MOI&SSPA_report_Chi.pdf

由第78頁開始,解釋了現制度的原意.
一見到係田生負責......

不管以前原意如何, 事實係升中制度有很多不足之處

作者: hkpapa852    時間: 16-5-30 10:21

chesswin 發表於 16-5-30 09:13
我認為以下方案會減少學生壓力:
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績. 那第一次考得好的心就定了, 第 ...
1) 呈分試變為2次, 只取最好的1次作為成績.

其實考2次只取1次成績一樣有問題, 因為唔似跳水, 田賽, 比賽人數少....

假設學生A第一次呈分考得好, 屬全級Top 10%, 諗住坐定笠六係B1學生, 係第二次呈分放軟手腳去考, 點知有一班人成績趕過佢, 佢變咗Top 40%, 跌落B2. 咁如果各取一次分數計, 又可能出現超過5%同學同分, 排名又如何計呢?

咁到頭來, 即係兩次都唔可以放鬆

而且, 又係去番老問題, 前人 Pre-S1考出嚟既成績唔理想, 要現有學生去承受結果, 是否合理?

作者: Kimuimoon    時間: 16-5-30 10:32

回覆 SingMom 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5