教育王國

標題: 自行面試時, 學校問揀佢地第一定第二, 應該點答? [打印本頁]

作者: sammag    時間: 16-5-20 12:17     標題: 自行面試時, 學校問揀佢地第一定第二, 應該點答?

自行面試時, 學校問揀佢地第一定第二, 應該點答?
你地小朋友點答, 結果收唔收?

作者: little_yolky    時間: 16-5-20 12:25

sammag 發表於 16-5-20 12:17
學校會咁問咁奇怪?
作者: ppmmbb    時間: 16-5-20 12:28

教局唔比中學知,中學問算違規嗎?
作者: Yanamami    時間: 16-5-20 12:36

奸~~不如答:最終決定係mami度,我只知in呢两间~
作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 13:14

Yanamami 發表於 16-5-20 12:36
奸~~不如答:最終決定係mami度,我只知in呢两间~

不如答: 我只係填咗我心儀個間

(不過我無話我只得一間係心儀)

作者: mcl203    時間: 16-5-20 13:16     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-20+12:36+奸~~

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
另1間边個負責填??

作者: mcl203    時間: 16-5-20 13:20     標題: 回覆:mcl203 的帖子

另一間係媽咪填

作者: celiaw    時間: 16-5-20 14:14

我個女面試都有問: 有冇揀其他學校?
個女答: 有呀! (面試學校仲問埋邊一間添! )
不過個女自己加多一句: 都係你哋呢間學校好D!
作者: Yanamami    時間: 16-5-20 14:43

唔好講大話,学下英国佬講野,答完等於無答……
作者: jackjackwin    時間: 16-5-20 14:59

朋友個女自行間學校真係有問, 仲問佢: 咁你鍾意邊間? 小朋友諗咗一陣答: 我兩間都鍾意
作者: Lavonne    時間: 16-5-20 15:11     標題: 回覆:jackjackwin 的帖子

其實學校為什麼要問?

作者: YmOra    時間: 16-5-20 16:13

Lavonne 發表於 16-5-20 15:11
其實學校為什麼要問?

策略:
以Band1中學為例,由於出生率底,學校只要作少少技巧策略便有機會多收幾個適合學校條件的B1生,假設該中學有5個B1b學生皆合乎他們收生條件的,我會估計自行階段某些中學有可能會有以下收生策略:

該中學在自行收生之收生取錄次序如下:
A. 盡收B1a學生
B. 先收數名B1b學生且自2選了這校
C. 再排,收取數名B1b學生且自1選了這校

這例子中,若然策略成功的話,((("A"/"B"/"部份或全數C"類)))學生都在自行被取錄,成功便可多收B類學生,此類學生也是乎合學校想收的人才,此策略也可以擴闊收取B1a和B1b生的機會,若然不如人意情況發生,部份C類學生未能成功在自行順利進校,中學也有信心估計學生會把學校放進甲1/乙1增加入讀率,因為自1有選的九成九人都會在甲1/乙1選番佢哋嘛!真唔好彩,放榜一刻發現連大抽獎都落空,學生和家長不明不白為何某某同學級名次還差佢一兩名,就連選該中學也是放自2不及他們放自1,都順利派入該中學而自己就落空,順理成章學生一定會去該中學叩門,而其實該中學一早有此策略就已經有後著處理,他們已預留叩門位給予這數名C類學生,若然中學把B類學生和C類學生倒轉作取錄次序,B類學生在叩門階段只會放他們自1所選中學為其首選也.

作者: sammag    時間: 16-5-20 16:22

我仔幾個師兄師姊話有學校問過...

作者: papa71    時間: 16-5-20 17:11

Lavonne 發表於 16-5-20 15:11
其實學校為什麼要問?
其實我只會簡單地諗,純粹考下小朋友應變力... 會唔會閃閃縮縮欲言又止咁.

睇中個學生,就自然會收架啦... 我又唔覺話,剩係揀一間學校(或者排首位)會加分
唔通個學生啱晒可車,但佢排間學校第二,咁學校就唔揀佢咩 (又或者香港方丈特別多)

不過好多朋友都話我"好天真好傻"...

作者: metrochung    時間: 16-5-20 17:21     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-20+13:15+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
取巧。 答了好似冇答,但又答咗

作者: ANChan59    時間: 16-5-20 17:32

好快 "語言偽術" 變成必修科!

唔止中學,大學面試都問過阿仔類似問題,阿仔答香港GBus只報科大(因為科大才這樣叫!),海外报了劍橋,個教授儍傻地問佢劍橋及科大選邊間?阿仔笑笑口反問佢會選邊間,大家一齊爆笑!
作者: myzoe222    時間: 16-5-20 17:33

回覆 YmOra 的帖子

其實好似自行派位時中學應該唔知道學生BANDING, 只會有教育局提供所申請學生嘅分數.
中學分唔到B1A, B1B 抑或 B1C.

如有錯, 請多多包涵.

作者: gracelam    時間: 16-5-20 17:46     標題: 引用:自行面試時,+學校問揀佢地第一定第二,+應該

原帖由 sammag 於 16-05-20 發表
中學係唔會問,我囡in 兩間都冇問過!! 其實問左都冇意思,揀佢第二,係咪好top都唔收??

作者: 蘑菇    時間: 16-5-20 18:00

我仔in自行一果間有問佢另外揀咗邊間中學,仲問佢如果兩間都收,佢會讀邊間。
作者: oldgamesman    時間: 16-5-20 18:24

如實作答
作者: 大名鼎鼎    時間: 16-5-20 21:10

講第一,人地會覺得你有誠意
作者: bobo98    時間: 16-5-20 21:38

我覺得如果你真係好叻,學校真係好想收你,唔會因為你揀佢第二,而唔收你,佢都博第一唔收你,佢都可以收到個好學生。
作者: YmOra    時間: 16-5-20 23:32

myzoe222 發表於 16-5-20 17:33
回覆 YmOra 的帖子

其實好似自行派位時中學應該唔知道學生BANDING, 只會有教育局提供所申請學生嘅分數.

言重啦!互相分享互相刺激思考而矣!

從自行申請人之
學校分布,
學生分布,
教育局次弟,
2012和2014 Pre-S1 考試成績分數,
四組數據作合併分析.

其中,"2012和2014 Pre-S1 考試成績分數"係指中學已有該兩年入讀他們中學的學生之Pre-S1成績分數,
把同校的學生群組起來,便可作"對應"出2016自行收生學生的大概成績,大概Banding,
因為中學係有實在的分數在手,只要估計學生當拿到此分數應站在全港或本區哪個Banding而矣!

如果:
假設有一中學,"餅溫投中學"每年收到太約500份自行申請表,今年2016也收到500份申請表.

強小學AA:歷來都有差不多的人數在自行申請"餅溫投中學",他們的"2012和2014 Pre-S1 考試成績分數"有了,也有了"教育局次弟",更可在500申請人裡刻上次弟且寫上參考分數和參考Banding.

普通小學BB:歷來多數只有Top5同學仔會選"餅溫投中學",並且有部分係分布於500人中的那批"強小學AA"申請人當中,由於"強小學AA"最差一位申請人,其"2012和2014 Pre-S1 考試成績分數"和"教育局次弟"皆顯示出屬B1a學生,故有理由估算到部份"普通小學BB"的學生也是B1a學生,再加上這中學過去也有取錄該小學之Top5學生,手上有實實在在2012和2014 Pre-S1成績,便可以估算埋其他學生的B1b和B1c成績.

弱小學CC:歷來多數只有級第一才會被班主任鼓勵自行申請"餅溫投中學",結果也被取錄了,這一群小學只有一人被中學取錄,參考2012和2014對應分數,可以話好肯定這分數絕對可以代表他們的真實分數,因為"弱小學CC"歷來的第一名總被"餅溫投中學"垂青,而這個Pre-S1所對應到的分數又正正是各小學和家長們流晒口水好想知嘅數字,其實中學就好好利用到來進行分辨申請者的Banding.

此時,就大致可以分析出500名申請者的大概Banding了.

這個例子係可以有多樣變化,可以分析出很多有用數據,這裡只列舉了一個分析技巧,中學只要好好利用上面四組數據就可有某程度上的掌握.

作者: sarali    時間: 16-5-21 19:40     標題: 引用:自行面試時,+學校問揀佢地第一定第二,+應該

原帖由 sammag 於 16-05-20 發表
不會問的

作者: Yanamami    時間: 16-5-21 21:20

蘑菇 發表於 16-5-20 18:00
我仔in自行一果間有問佢另外揀咗邊間中學,仲問佢如果兩間都收,佢會讀邊間。 ...
另一间係边间可如实答~如果两间都收,好自然係入左第—志願果间,不过我唔知mami揀左边间做第—志願~
作者: marble2004    時間: 16-5-21 22:02

回覆 大名鼎鼎 的帖子

Teacher said he is not telling you to telll lies, but sometimes, white lie is a choice of no choices...Anyway, we have withdrawn from the lucky draw game

作者: myzoe222    時間: 16-5-22 01:31

YmOra 發表於 16-5-20 23:32
言重啦!互相分享互相刺激思考而矣!

從自行申請人之
其實自行收生時,中學無你想噤複雜。以你說法,如果從來無"弱小學CC"學生入過此中學,何來參考2012和2014 Pre-S1對應分數呢?

每間中學自行收生都有自己標準,但唔會估學生嘅BANDING,只理會教育局提供嘅成績次弟,還會考慮包括課外活動的獎項、操行評語、校內成績和面試表現。

舉例,2016年A中學有70個自行學位,收生標準係成績次弟佔60%,現有500個學生申請。中學會收到教育局提供該500個學生經調整後嘅成績次弟。雖然A中學講明會IN晒全部申請者,但成績次弟已佔有60%,所以成績次弟在150以外(大約,間間中學唔同)已屬於陪跑,無咩機會,除非有特異功能(體育、音樂之類有超卓成績)。

中學無BANDING之分,只有升中學生先分BANDING。
收咗全部/極大部分屬於BAND1學生,大家會叫BAND 1A中學。
收咗絕大部分屬於BAND1學生,大家會叫BAND 1B中學。
收咗大部分屬於BAND1學生,大家會叫BAND 1C中學。

作者: Lavonne    時間: 16-5-22 09:45     標題: 引用:Quote:YmOra+發表於+16-5-20+23:32+言重啦!

原帖由 myzoe222 於 16-05-22 發表
其實自行收生時,中學無你想噤複雜。以你說法,如果從來無"弱小學CC"學生入過此中學,何來參考2012和2014 P ...
如沒有成績次第,即學生沒有呈分去教育署,請問你知不知中學會怎樣處理?

作者: myzoe222    時間: 16-5-22 18:51     標題: 引用:Quote:原帖由+myzoe222+於+16-05-22+發表其

原帖由 Lavonne 於 16-05-22 發表
如沒有成績次第,即學生沒有呈分去教育署,請問你知不知中學會怎樣處理?

...
所有小學必須呈分上教育局。好似只有一條龍學校可以申請豁免。

有錯,請更正。

作者: little_yolky    時間: 16-5-25 21:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Lavonne+於+16-05-22+發表如

原帖由 myzoe222 於 16-05-22 發表
所有小學必須呈分上教育局。好似只有一條龍學校可以申請豁免。

有錯,請更正。
神召無呈分,無一條龍,只有聯繫的直資中學。

作者: A-Mum    時間: 16-5-25 21:39

Lavonne 發表於 16-5-22 09:45

...
我早幾年去過伊中講座,伊中有列表點計分數揀學生,呈分成績佔 x%,面試表現 y%,獎項/課外活動 z%⋯⋯ 我問左咁如果無呈分點計?校長同其他老師傾左一陣就話其他部分按比例加大。
其他學校可能有其他做法,最好自己問下,再唸下值唔值得報。

作者: Lavonne    時間: 16-5-26 19:38     標題: 引用:Quote:Lavonne+發表於+16-5-22+09:45+如沒

原帖由 A-Mum 於 16-05-25 發表
我早幾年去過伊中講座,伊中有列表點計分數揀學生,呈分成績佔 x%,面試表現 y%,獎項/課外活動 z%⋯⋯ 我 ...
Thanks.

作者: myzoe222    時間: 16-5-27 18:11

little_yolky 發表於 16-5-25 21:18
神召無呈分,無一條龍,只有聯繫的直資中學。

神召無一條龍, 又無呈分, 只有聯繫嘅直資中學. 坦白講,
真係好勇!
因為如果兩間聯繫中學唔收, 教育局就會等所有有呈分嘅學生派完位, 先派無呈分嘅學生. 最終, 會派去無咩人揀嘅Band 3中學.  

作者: little_yolky    時間: 16-5-27 20:37     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-25+21:18+

原帖由 myzoe222 於 16-05-27 發表
神召無一條龍, 又無呈分, 只有聯繫嘅直資中學. 坦白講,
真係好勇!
因為如果兩間聯繫中學唔收, 教育局就會 ...
係。不過好似話一般都收,因為佢地學生比較少。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5