教育王國

標題: 如聖心及培正K1大家會點擇?? [打印本頁]

作者: Peonygirl    時間: 16-5-16 14:20     標題: 如聖心及培正K1大家會點擇??

謝謝
作者: 千語mami    時間: 16-5-16 14:29     標題: 回覆:如聖心及培正K1大家會點擇

培正你收到call waiting??

作者: 99dogdog    時間: 16-5-16 15:34     標題: 回覆:如聖心及培正K1大家會點擇??

兩間小學都係中小,聖心為英中但取錄率較培中低!培正穩陣啲,但如果女仔我選聖心!

作者: Julybabe    時間: 16-5-16 18:10     標題: 引用:兩間小學都係中小,聖心為英中但取錄率較培

原帖由 99dogdog 於 16-05-16 發表
兩間小學都係中小,聖心為英中但取錄率較培中低!培正穩陣啲,但如果女仔我選聖心!

...
why shck?

作者: 99dogdog    時間: 16-5-16 19:12     標題: 引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-05-16+發表兩

原帖由 Julybabe 於 16-05-16 發表
why shck?
個人覺得女仔語文能力較佳,想佢讀英中(自己以前都讀英中)!

作者: hha    時間: 16-5-16 23:57     標題: 引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-05-16+發表兩

原帖由 Julybabe 於 16-05-16 發表
why shck?
除咗英中,仲有靚絶全港的中西區女子校網

作者: cclemon2009    時間: 16-5-17 00:10     標題: 回覆:如聖心及培正K1大家會點擇

女仔,我會揀女校,感覺女校出來的學生比較自立和自主

作者: amoyresident    時間: 16-5-17 09:07     標題: 回覆:Peonygirl 的帖子

聖心,傳統英中女名校,加上幼稚園又俾大抽獎,抽中top1線津校如maryknoll, marymount, st mary,就連小學學費都慳返。條路比培幼闊D

作者: puichingforsure    時間: 16-5-17 11:45

作者: 樂也悠悠    時間: 16-5-17 11:46     標題: 引用:謝謝

原帖由 Peonygirl 於 16-05-16 發表
謝謝
SH

作者: Peonygirl    時間: 16-5-17 13:16

多謝大家意見!  但我見有同事仔仔係培正讀由小學至中學, 佢仔仔真係好有禮貌,好乖! 非一般港孩, 當然家教好重要, 但學校功勞都唔少。  雖然我的是囡囡,但又好鐘意培正的校風........
作者: puichingforsure    時間: 16-5-17 13:49

作者: Julybabe    時間: 16-5-17 14:15     標題: 引用:上次有會員GH+VS+PC,我揀PC,但SH+VS+PC女

原帖由 puichingforsure 於 16-05-17 發表
上次有會員GH VS PC,我揀PC,但SH VS PC女仔的話我會VOTE FOR SH,第一、SH的小朋友都好謙厚,這是除了家 ...
thanks for your valuable comments as always :)

作者: cclemon2009    時間: 16-5-17 15:00     標題: 引用:上次有會員GH+VS+PC,我揀PC,但SH+VS+PC女

原帖由 puichingforsure 於 16-05-17 發表
上次有會員GH VS PC,我揀PC,但SH VS PC女仔的話我會VOTE FOR SH,第一、SH的小朋友都好謙厚,這是除了家 ...
講得好好,好同意

作者: cclemon2009    時間: 16-5-17 15:42     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-05-17

原帖由 cclemon2009 於 16-05-17 發表
講得好好,好同意
我同樓主一樣,女校vs培正,當初考慮兩校選擇時,我過於著重比較兩校的升小一百分比,女校vs男女校的分別……而忽略認真去看兩校的其他方面,其實最重要係比較學校的課程,學校的嚴緊程度,投放德育上的方向,教學語言,將來的課外活動,交通……邊間最適合女兒快樂地成長。至於升小一的問題,三年後至算

作者: 宮二    時間: 16-5-17 16:20     標題: 引用:上次有會員GH+VS+PC,我揀PC,但SH+VS+PC女

謝謝分享!那麼SH vs SPK vs PC 呢?有興趣聴聴你經驗之談。

作者: siden    時間: 16-5-17 17:16     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-05-17

原帖由 宮二 於 16-05-17 發表
謝謝分享!那麼SH vs SPK vs PC 呢?有興趣聴聴你經驗之談。
Of course SPK

作者: Hailey88899    時間: 16-5-17 18:32

I think SPK is ok if you are not aggressive parents and want security less troubles for P1.... of cos many parents they aim much higher...
作者: 千語mami    時間: 16-5-17 20:02     標題: 引用:+本帖最後由+Hailey88899+於+16-5-17+18:37

原帖由 Hailey88899 於 16-05-17 發表

I think SPK is ok if you are not aggressive parents  ...
SPCS都好top了吧.....

作者: 大埔之友    時間: 16-5-18 03:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Hailey88899+於+16-05-17+發

原帖由 千語mami 於 16-05-17 發表
SPCS都好top了吧.....
有人歡喜精益求精去DGS, SPCC等.

作者: amoyresident    時間: 16-5-18 10:41     標題: 回覆:千語mami 的帖子

同意,spcs已經好top。我覺得再aim higher, 唔係人人讀得掂。

作者: iloveyeeting    時間: 16-5-18 15:14     標題: 引用:多謝大家意見!++但我見有同事仔仔係培正讀

原帖由 Peonygirl 於 16-05-17 發表
多謝大家意見!  但我見有同事仔仔係培正讀由小學至中學, 佢仔仔真係好有禮貌,好乖! 非一般港孩, 當然家教 ...
最後你會take邊間呢?

作者: iloveyeeting    時間: 16-5-18 15:15     標題: 回覆:iloveyeeting 的帖子

其實兩間都好好,不用擔心了

作者: Hailey88899    時間: 16-5-18 16:45

回覆 amoyresident 的帖子

SPCS 有几何出狀元,田徑運動攞冠軍?我是舊生,明白最叻嘅唔會留響呢間
不是太aggressive 的家長會惗SPCS,唔駛煩

作者: SarahGil    時間: 16-5-18 17:32

回覆 Hailey88899 的帖子

I'm also an old student of SPCS. I think it is already a very top Band 1A school in HK, and only schools like SPCC and DGS can exceed it. Of course the most aggressive ones will try SPCC and DGS, but SPCS's graduates' education destinations are generally very good. I wouldn't judge the school purely on how many awards or champions it can win. For me, it is already good enough that it provides all different kinds of eca for the students to choose from.
Besides, I would definitely choose SPCS or GH over PC as they are all Band 1A schools but I just don't prefer PC's secondary school being a Chinese school.

作者: Baggio10    時間: 16-5-18 18:00     標題: 回覆:SarahGil 的帖子

哈哈,舊生都有真、亦有假?!

作者: 大埔之友    時間: 16-5-19 23:01     標題: 引用:哈哈,舊生都有真、亦有假?! +

原帖由 Baggio10 於 16-05-18 發表
哈哈,舊生都有真、亦有假?!
生活中, 身邊有幾個人話自己是st paul 畢業, 原來是藍田st paul. 這裡都有幾個人話自己是spcs 舊生, 特點是佢地鍾意用中文.

作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 08:47

Peonygirl 發表於 16-5-16 14:20
謝謝
大家side track到咁遠......

回歸正題, 俾D資料樓主比較吓:

培正:
升小保障: 100%可升小學, 條件是不能參加小一統一派位
升中保障: 直屬中學所有保留給小學部既學額, 足夠讓大約65%小學部學生升上中學部
入U率: 過去3年升讀local degree比例約: 55%-60%

聖心:
升小保障: 私立小學部會預留學位給所有於自行派位派不到小學的幼稚園部學生, 亦可讓學生繼續參加小一統一派位
升中保障: 直屬中學所有保留給小學部既學額, 足夠讓大約35%-55%小學部學生升上中學部
入U率: 過去3年升讀local degree比例約: 55%-62%

作者: cclemon2009    時間: 16-5-20 09:19     標題: 引用:Quote:Peonygirl+發表於+16-5-16+14:20+謝

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
大家side track到咁遠......

回歸正題, 俾D資料樓主比較吓:
多謝分享,請問有冇SPK 資料可以分享呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5