教育王國

標題: 請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔 [打印本頁]

作者: phoebewong123    時間: 16-4-29 13:22     標題: 請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔

細龍b,好多嘢講(有時好嘈同煩),學術ok(不是勁),但唔多定,不是好好禮貌個d,有什麼學校合適?又或者邊d學校喜歡收或不抗拒收這種學生?

作者: busfaitony    時間: 16-4-29 13:35

我都想知
同我仔一樣性格......

作者: Virginia_Arare    時間: 16-4-29 14:41

但唔多定
=> 你指佢係專注力不足還是好動? 有分別的

不是好好禮貌個d
=> 要先搞掂才考學校好啲

學術唔係最重要的指標, 反而老師由等至完整個過程都係度 assess 緊個小朋友, 所以一啲基本嘢要做足
作者: phoebewong123    時間: 16-4-29 15:30     標題: 引用:但唔多定=>+你指佢係專注力不足還是好動?+

原帖由 Virginia_Arare 於 16-04-29 發表
但唔多定
=> 你指佢係專注力不足還是好動? 有分別的
專注力不足同好動也有點啦
禮貌會盡量執下,但文質彬彬斯斯文文就唔係啦。基本禮貌ok 的。

作者: ozduckie    時間: 16-4-29 21:30     標題: 回覆:請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔

應該多數學校都喜歡收坐定,有禮貌的小朋友,起碼適當時候懂應有規矩的,反而學術是加分。

作者: retriever    時間: 16-4-29 22:29     標題: 引用:細龍b,好多嘢講(有時好嘈同煩),學術ok

原帖由 phoebewong123 於 16-04-29 發表
細龍b,好多嘢講(有時好嘈同煩),學術ok(不是勁),但唔多定,不是好好禮貌個d,有什麼學校合適?又或者 ...
無話鍾意郁架喎。。。 你係老師都唔想學生坐唔定啦。。。

個人意見係,一般男校呢方面會包容度大d.

但出名既學校有得都希望d仔活潑主動得來能定得落泥。

作者: ashleycece    時間: 16-5-2 10:43

港大同學會
作者: lui    時間: 16-5-2 11:12     標題: 引用:港大同學會

原帖由 ashleycece 於 16-05-02 發表
港大同學會
但要好主動。所以又主動,又不要郁得滯、又醒。非常高難度

作者: MrBeast    時間: 16-5-2 12:14

直C唔得都仲有官津,don't worry.
作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-2 13:03     標題: 引用:Quote:原帖由+ashleycece+於+16-05-02+發表

原帖由 lui 於 16-05-02 發表
港同其中一個要求係收放自如,小組遊戲已有test ,如果唔識聽指示停,易出局。

KTS應該難,我妹個仔出黎嬲爆爆,話佢一講野老師就「o係張紙度唔知寫咩」

作者: ashleycece    時間: 16-5-2 13:33

lui 發表於 16-5-2 11:12
至少港同唔抗拒好動的學生先,試下無壞

作者: MrBeast    時間: 16-5-2 13:48

Ps. 有fd都是好動兒,有creative offer.  唔mind學費可試試
作者: lui    時間: 16-5-2 14:54     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+16-05-02+發表但要好

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-02 發表
港同其中一個要求係收放自如,小組遊戲已有test ,如果唔識聽指示停,易出局。

KTS應該難,我妹個仔出黎嬲 ...
我女老師話阿女可試港同因為好主動,不過要郁少d.唉,聽天吧!

作者: ericby    時間: 16-5-2 15:47

gigamind
作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-2 18:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-05-02+

原帖由 lui 於 16-05-02 發表
我女老師話阿女可試港同因為好主動,不過要郁少d.唉,聽天吧!
當然試多幾間

作者: lui    時間: 16-5-2 18:19     標題: 引用:Quote:原帖由+lui+於+16-05-02+發表我女老

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-02 發表
當然試多幾間
我看來也要做定plan b.

作者: Yanamami    時間: 16-5-2 18:29

Charlotte_mom 發表於 16-5-2 13:03

KTS應該難,我妹個仔出黎嬲 ...
对呀~~郁身郁勢或太多囗的不適合KTS.
作者: siden    時間: 16-5-2 18:48     標題: 回覆:請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔

恕我直言,面試時周身郁/不適當地多野講/禮貌爭少少係面試大忌。身邊幾個朋友小朋友就係咁雖然人又醒學術又醒父母職業又高尚但全軍覆沒。

就算港同校內對小朋友tolerance高,當競爭咁大,以上小朋友在面試時已經被screen out。愈競爭大的學校,愈要求高。浄係男拔女拔2nd in 提供俾小朋友面試時坐的轉轉椅,你已經知佢暗地裏考緊你乜野。

活潑主動其實是超級優點,只要訓練佢收放自如,應動時動應靜時靜並注意禮貌,就能將全軍覆沒變成無往不利。講就容易,其實高難度。

但這改變要時間,K1開始已經要落功夫。

作者: 小曳人    時間: 16-5-2 20:40     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

我發覺—間家長認為適合孩子嘅學校,並不等於小—面試時係該校想收嘅學生。

至於樓主所講嘅特質,恐怕唔係大部份直私呢轉收生嘅target.

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-5-2 21:39

回覆 phoebewong123 的帖子

細B已經唔夠大B爭,郁身又多咀,真係難考到直資私校。
作者: cloudwingwing    時間: 16-5-3 09:54

小朋友面試可能又係另一個樣, 我地估佢地唔到, 可能你小朋友到時未必多嘴。
作者: HaYi    時間: 16-5-3 11:12

其實我相信冇一間學校有得選, 會喜歡收多野講的小朋友, 因課堂會難控制. 尤其是3-40人的大班.  但不同學校的容忍度不同, 港同, 陳守仁我覺得校內容納度都算高, 一係找些小班的可能入左都會合適,
作者: 雲牛    時間: 16-5-3 11:15

坐唔定, round 1 已經 out. 幾千人 in, 最容易 by elimination 方法, 棒打出頭鳥!
作者: Jane1983    時間: 16-5-3 11:22

適吾適合和考吾考到,係兩件事,考的hurdle高好多。

至於到真係入讀,除非上堂吾停口、話吾聽,否則多數小朋友都生存到的。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-3 12:18     標題: 引用:坐唔定,+round+1+已經+out.+幾千人+in,+最

原帖由 雲牛 於 16-05-03 發表
坐唔定, round 1 已經 out. 幾千人 in, 最容易 by elimination 方法, 棒打出頭鳥!
咁主動又補返蚊呢!話唔埋啊,點知到時小朋友會點。可能突然爆句好有智慧嘅說話就出線呢

作者: MrBeast    時間: 16-5-3 13:07

所以最好都是報多幾間,diversity is the key
作者: monodad    時間: 16-5-3 13:17     標題: 回覆:請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔

提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我記得去final in 校長嘅時候遇到另一位小朋友,喺間等候室入面D櫈度飛嚟飛去好似玩木人樁咁,最勁係玩吐口水係我個仔本書度嘅遊戲,嚇到我呢⋯⋯

作者: Charlotte_mom    時間: 16-5-3 13:37     標題: 引用:提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我

原帖由 monodad 於 16-05-03 發表
提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我記得去final in 校長嘅時候遇到另一位小朋友,喺間等候室入面D櫈 ...
咁得人驚

作者: ashleycece    時間: 16-5-3 14:16

For me 做父母一個信念,給孩子一個機會,讓他們去試下吧,成敗得失也有得着。收生標準不在家長範圍,我們做好準備就夠了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5