教育王國

標題: 根德定學之園 [打印本頁]

作者: fooktang    時間: 16-4-27 20:59     標題: 根德定學之園

作者: 樂也悠悠    時間: 16-4-28 00:38     標題: 引用: +

原帖由 fooktang 於 16-04-27 發表
學之園語境好

作者: Gloria0510    時間: 16-5-6 18:56     標題: 引用: +

原帖由 fooktang 於 16-04-27 發表
學之園

作者: 99dogdog    時間: 16-5-6 18:56     標題: 回覆:根德定學之園

LH較全面!

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-5-6 19:42

回覆 fooktang 的帖子

學之園考新既直資小學好D, 根德考傳統小學好D
作者: amoyresident    時間: 16-5-6 19:54     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

Kv叩門叻,lh考新派直私叻如tsl cky 港同等。

作者: 杏而    時間: 16-5-7 17:54     標題: 回覆:根德定學之園

我舊年一樣選擇,最後選左LH。

作者: adalyho    時間: 16-5-7 19:54     標題: 引用:我舊年一樣選擇,最後選左LH。 +

原帖由 杏而 於 16-05-07 發表
我舊年一樣選擇,最後選左LH。
我也一樣、最後選了LH 因為target CKY 等新派直資私小

作者: lamhoilam    時間: 16-5-8 00:28     標題: 回覆:根德定學之園

vote for 學之園,越來越出色。

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 00:53     標題: 回覆:根德定學之園

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 00:53     標題: 回覆:根德定學之園

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 00:54     標題: 回覆:根德定學之園

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 00:57     標題: 回覆:根德定學之園

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 01:01     標題: 回覆:根德定學之園

作者: puichingforsure    時間: 16-5-8 01:03     標題: 回覆:根德定學之園

作者: amoyresident    時間: 16-5-8 09:17     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

Kv啦,萬一考直私衰左,kv叩門較lh著數

作者: nic_bb    時間: 16-5-8 11:15     標題: 引用:Kv啦,萬一考直私衰左,kv叩門較lh著數 +

原帖由 amoyresident 於 16-05-08 發表
Kv啦,萬一考直私衰左,kv叩門較lh著數
Agree! I vote for kv too

作者: jesswu    時間: 16-5-8 12:45     標題: 引用:Quote:原帖由+amoyresident+於+16-05-08+發

原帖由 nic_bb 於 16-05-08 發表
Agree! I vote for kv too
我是kv用家……真心講,平靚正!!

作者: 熊寶寶樂園    時間: 16-5-8 13:49     標題: 回覆:jesswu 的帖子

我有朋友的子女PN讀學之園,K1轉去根德園,她說喜歡根德園較傳統(無咁商業化),其後即使考到基督堂K2,也選擇留在根德園。

作者: 杏而    時間: 16-5-8 18:16     標題: 回覆:熊寶寶樂園 的帖子

我係LH用家,又唔覺商業化wow, $1900 半年書簿加雜費。無其他費用。

作者: ming1i823    時間: 16-5-8 19:30     標題: 回覆:杏而 的帖子

又係呢兩間⋯一間要多啲家長參與,一間自立很強,只有自己最清楚自己小朋友岩邊種,自己揀左唔後悔就得。

作者: nic_bb    時間: 16-5-8 19:43     標題: 引用:又係呢兩間⋯一間要多啲家長參與,一間自立

原帖由 ming1i823 於 16-05-08 發表
又係呢兩間⋯一間要多啲家長參與,一間自立很強,只有自己最清楚自己小朋友岩邊種,自己揀左唔後悔就得。

...
啱,其實兩間都好,揀邊間視乎小朋友性格及家長要求。

作者: adriantai    時間: 16-5-8 21:23     標題: 引用:學之園升小(此乃包括一人多於一個offer的

原帖由 puichingforsure 於 16-05-08 發表
學之園升小(此乃包括一人多於一個offer的統計)
錯了,呢個係最終選擇入讀小學名單。

作者: puichingforsure    時間: 16-5-9 07:09     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-05-08

作者: oscarwan    時間: 16-5-9 13:40     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

Totally agree with you

作者: adriantai    時間: 16-5-10 12:12

puichingforsure 發表於 16-5-9 07:09
Sorry, 睇錯,噤以比較熱門的幼稚園來說升直資私小的成績很一般。本人喜歡學之園,我相信它的課程和老師也 ...

正確~~

作者: sissysze    時間: 16-5-11 00:01     標題: 引用:學之園升小(此乃包括一人多於一個offer的

原帖由 puichingforsure 於 16-05-08 發表
學之園升小(此乃包括一人多於一個offer的統計)
請問有無入津校 list ?

作者: Amymichelle    時間: 16-5-11 00:40

我曾經都係KV用家,都係覺得平靚正
作者: hoihoima    時間: 16-5-11 08:52

sissysze 發表於 16-5-11 00:01
請問有無入津校 list ?

校網有

作者: Wongsfamaily    時間: 16-5-13 11:06

作者: maymay27    時間: 16-5-13 11:58     標題: 回覆樓主:

...

作者: sala222    時間: 16-5-13 13:59     標題: 引用:我係LH用家,又唔覺商業化wow,+$1900+半年

原帖由 杏而 於 16-05-08 發表
我係LH用家,又唔覺商業化wow, $1900 半年書簿加雜費。無其他費用。
因為學費已經很貴

作者: mardasa    時間: 16-5-13 14:21

sala222 發表於 16-5-13 13:59
因為學費已經很貴

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/322300.pdf

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/561207.pdf

KV - $39500 per annum
LH - $56400 per annum

差4成之嘛

作者: adriantai    時間: 16-5-13 14:36

$$$$.....有無外藉班主任既分別. 英普係貴d, 亦都少選擇.
作者: mardasa    時間: 16-5-13 14:53

回覆 adriantai 的帖子

$56400係粵英班價錢,   普英班係另一個價錢 
作者: ming1i823    時間: 16-5-13 15:17     標題: 引用:回覆+adriantai+的帖子 $56400係粵英班價

原帖由 mardasa 於 16-05-13 發表

英粵班都係net班主任

作者: 99dogdog    時間: 16-5-13 15:36     標題: 引用:+本帖最後由+mardasa+於+16-5-13+14:21+編

原帖由 mardasa 於 16-05-13 發表
KV 交10個月學費,LH交12個月學費(暑假1個月);KV 一星期约一堂NET ; LH雙班主任,每日有NET! KV有50年歴史,名氣較大,學術公認的好;LH較新,課程全面,近年學生考新派直私小成績不錯!

作者: adriantai    時間: 16-5-13 15:58

mardasa 發表於 16-5-13 14:53

英普班每月只係貴$300,其實好抵

作者: ojoj18    時間: 16-5-13 15:59

99dogdog 發表於 16-5-13 15:36
KV 交10個月學費,LH交12個月學費(暑假1個月);KV 一星期约一堂NET ; LH雙班主任,每日有NET! KV有50年歴 ...
12個月
作者: adriantai    時間: 16-5-13 16:08

如果一間近, 一間遠既話. 校車錢都係返度. 所以幼稚園有近選近好.
除非心儀的龍校.
作者: adriantai    時間: 16-5-13 16:12

99dogdog 發表於 16-5-13 15:36
LH交12個月學費(暑假1個月)

暑假大約三星期 對我呢d怪獸型家長黎講越短越好

作者: 99dogdog    時間: 16-5-13 16:14     標題: 引用:Quote:99dogdog+發表於+16-5-13+15:36+LH交

原帖由 adriantai 於 16-05-13 發表
暑假大約三星期 對我呢d怪獸型家長黎講越短越好
係呀,我身邊啲在職家長都係咁話,好過額外又要報多幾個summer course, 同埋要接送仲煩!

作者: letterland    時間: 16-5-13 16:15     標題: 回覆:mardasa 的帖子

今年lh係5000 X 12
黎緊k1 係5300 x12
到k3 可能 6000 x12

不過間間學費都年年加
Kv算加得少。

作者: adriantai    時間: 16-5-13 16:21

99dogdog 發表於 16-5-13 16:14
係呀,我身邊啲在職家長都係咁話,好過額外又要報多幾個summer course, 同埋要接送仲煩!

...
去旅行都係一星期左右, 暑假三星期太多. 建議兩星期好了

作者: adriantai    時間: 16-5-13 16:22

letterland 發表於 16-5-13 16:15
今年lh係5000 X 12
黎緊k1 係5300 x12
到k3 可能 6000 x12

遲讀貴三舊

作者: 杏而    時間: 16-5-13 18:40     標題: 回覆:根德定學之園

放三星期暑假,收12個月學費,睇自己點睇。我今年都冇報暑期班,去二星期旅行,番來休息一星期剛好開學。如果暑假長D,可能家長會考慮報D course 俾小朋友。

作者: oscarwan    時間: 16-5-16 02:33     標題: 回覆:mardasa 的帖子

真係龍門任你搬,返11個月收12個月錢都可以有讚冇彈

作者: hahashiu    時間: 16-5-16 11:30

請問這幾間學生全名係...Cky, TSL, LMC, Logos?
作者: adriantai    時間: 16-5-16 13:00

兩樣野黎
1.  學校要收12個月家長無辦法架, 老師都收12個月糧啦. 唔鍾意真係可以選第二間。幼稚園多的是......
2. 我(個人覺得)暑假越短越好.
作者: oscarwan    時間: 16-5-16 13:21     標題: 回覆:adriantai 的帖子

咁咪就係有悟導成份囉,返11個月咪實收11個月囉,好多人真係只會睇月費多少就比較⋯
出bonus 唔一樣喎,你可唔可以報11個月英文補習班但收你12個月錢呀

作者: supermom1    時間: 16-5-16 13:37

正常做法,好多學校7月返半個月都收全個月學費。8月中開學都系收一個月學費。

作者: ming1i823    時間: 16-5-16 13:38     標題: 回覆:oscarwan 的帖子

唔明有咩誤導成份?之前有家長一路講緊單位用'每年'黎比較。同埋全香港幼稚園都好多分別收12個月、11個月、10個月嘅學費,每人負擔能力唔同,我諗唔駛係呢度比較學費。

作者: ming1i823    時間: 16-5-16 13:41     標題: 回覆:ming1i823 的帖子

比較哪一間好係無意思,呢個平台只係比大家分享下自己對每間學校嘅感受,始終都係要家長自己揀一間自己認為適合自己仔囡嘅學校讀。

作者: adriantai    時間: 16-5-16 13:43

oscarwan 發表於 16-5-16 13:21
咁咪就係有悟導成份囉,返11個月咪實收11個月囉,好多人真係只會睇月費多少就比較⋯
出bonus 唔一樣喎,你 ...

什麼誤導?
好似寫明收12個月囉

作者: 99dogdog    時間: 16-5-16 15:54     標題: 引用:Quote:oscarwan+發表於+16-5-16+13:21+咁咪

原帖由 adriantai 於 16-05-16 發表
什麼誤導?
好似寫明收12個月囉
根本大部份幼稚園、小學、中學既私校都係全年學費計,只係話分幾多期(如10、11、12個月交)!有啲學校分10期交,但7月可能返幾日先放假,咁家長咪好似覺得著數咗囉;交12個月既學校都可以除10個
月,當送兩個月係咪開心啲呢?羊毛出自羊身上,唔明點解咁都叫誤導!

作者: capa7806    時間: 16-5-17 23:25     標題: 回覆:99dogdog 的帖子

再者…………每間學校都有聖誕、元旦、農曆、復活假期,交足當月學費,唔通又係誤導?

打佢工只有日薪,無月薪………陰公!

作者: matsushima    時間: 16-5-18 00:05

puichingforsure 發表於 16-5-8 01:03
而入到DGJS和SPCC的數字就更加

作者: adalyho    時間: 16-5-18 00:31     標題: 引用:咁咪就係有悟導成份囉,返11個月咪實收11個

原帖由 oscarwan 於 16-05-16 發表
出bonus 唔一樣喎,你 ...
似係你想誤導人多d!

作者: adalyho    時間: 16-5-18 00:34     標題: 引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-05-16+發表

原帖由 99dogdog 於 16-05-16 發表
根本大部份幼稚園、小學、中學既私校都係全年學費計,只係話分幾多期(如10、11、12個月交)!有啲學校分10 ...
完全同意。

作者: oscarwan    時間: 16-5-18 01:07     標題: 回覆:adalyho 的帖子

你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一個月,八月份早少少開學又收一個月過份少少囉,人哋kv返到七月初多咗嗰一兩日學校同校巴都冇計啦,只係計到六月份,依啲咪叫公道囉⋯不過唔緊要啦,lh嘅學費就算除12又好除11都好啦,佢嘅直私成績真係好一般,(我好膚淺㗎淨係睇幾多人入男女拔同st Paul co ed) compare with sc/kv⋯唔緊要,ek 特別多lh fans 支持⋯頂住呀

作者: 99dogdog    時間: 16-5-18 01:44     標題: 引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

原帖由 oscarwan 於 16-05-18 發表
你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
我唔係LH人,我議事論事啫,好難想像男人去計師奶數!請勿對號入座!

作者: yee123480    時間: 16-5-18 01:50

其實多fans一定有原因,我諗有d人係考唔到
希望有人都要頂住呀
作者: oscarwan    時間: 16-5-18 08:26     標題: 回覆:99dogdog 的帖子

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績唔係計人頭係計百分比呀(唔好玩數字遊戲)輸人kv/sc 多多聲啦,成班人仲要自吹自擂,都係嗰句啦,我係覺得學校陰濕呀仲意返少少又收一個月,你哋仲意做水魚自徳其樂 ⋯fine 講完

作者: lamkwan    時間: 16-5-18 08:47     標題: 回覆:oscarwan 的帖子

作者: lamkwan    時間: 16-5-18 08:47     標題: 引用:男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一

作者: bbtammy    時間: 16-5-18 10:17     標題: 引用:男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績 ...
真心想知 SC KV 升小結果,計百分比果隻。
三間都係好學校黎,原本冇意比較,但 SC KV 學校冇公佈過相關資料,未知你條數點計?

作者: ming1i823    時間: 16-5-18 10:29     標題: 引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表男

原帖由 bbtammy 於 16-05-18 發表
真心想知 SC KV 升小結果,計百分比果隻。
三間都係好學校黎,原本冇意比較,但 SC KV 學校冇公佈過相關資 ...
我都想知thanks

作者: mababyba    時間: 16-5-18 10:33

ming1i823 發表於 16-5-18 10:29
我都想知thanks
same here..... 真係無官方資料公佈過喎.....

作者: Chan343    時間: 16-5-18 10:45     標題: 引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,俾得開心咪得囉⋯各人想法唔同,我覺得七月份返幾日放假又話收一 ...
聽說KV 無咩活動,俾堆功課你返去做下,師生比例高,計返條數唔係平好多

作者: hoivy    時間: 16-5-18 11:09

作者: 99dogdog    時間: 16-5-18 11:11     標題: 引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表你

原帖由 Chan343 於 16-05-18 發表
聽說KV 無咩活動,俾堆功課你返去做下,師生比例高,計返條數唔係平好多

...
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢兩年都加咗價!當然一間學校唔係淨用學費去衡量有幾好,其實兩間都係有心辦教育既學校,只係教學模式有所不同,揀間啱自己小朋友就得了!KV係比較傳統,但確實有人係適合傳統模式,我有朋友都讀緊亦好適應(佢係超大女,所以學校響K1開始寫字沒太大難度,亦解釋了為何學校偏向收大b)!

作者: mababyba    時間: 16-5-18 11:30

99dogdog 發表於 16-5-18 11:11
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢兩年都加咗價!當然一間學校唔係淨用學費去衡量有幾好,其實兩間都係有心辦教育既學校,只係教學模式有所不同,揀間啱自己小朋友就得了! ...

as per red in above...... can't agree more,

作者: 阿古    時間: 16-5-18 11:45     標題: 引用:男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一

男人就緊要計清楚條數啦,當你計過地址,一個係九龍塘地段,有啲起乜乜區商場入面都要六千一個月⋯直私成績 ...
我覺得LH各分校係各區開辦有乜唔好?唔係一定要在九龍塘地段先為之矜貴, 我就係因地點和校車問題放棄左SC & KV而選LH, 小朋友返學近d, 家長接送又方便d, 慳返車程車費我覺得very good, 而且校舍設施新d, 課程又全面靈活d, 而家對學校長口碑亦好好。
我大果個小朋友在KV畢業, 無可否認KV是一所很好的學校, 但每個小朋友性格唔同, 相對LH的靈活課程會較適合我細果個。

作者: adriantai    時間: 16-5-18 12:00

oscarwan 發表於 16-5-18 01:07
我好膚淺㗎淨係睇幾多人入男女拔同st Paul co ed)....
咁你真係好膚淺, 學校有幾多%入男女拔同st Paul co ed意義其實唔大.
相反諗下自己小朋友/家庭背景係咪入呢D學校既料好過啦.

你唔係真係會諗只靠幼稚園會訓練到小朋友入名校呀!!???

作者: puichingforsure    時間: 16-5-18 12:33

作者: ming1i823    時間: 16-5-18 12:38     標題: 引用:Quote:原帖由+oscarwan+於+16-05-18+發表男

原帖由 阿古 於 16-05-18 發表
我覺得LH各分校係各區開辦有乜唔好?唔係一定要在九龍塘地段先為之矜貴, 我就係因地點和校車問題放棄左SC &  ...

作者: oscarwan    時間: 16-5-18 13:35     標題: 回覆:adriantai 的帖子

我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv 成績俾你好係事實,人地年年1x人入女拔,3x人入男拔,3x人英華,你咪計返你百分比囉,人地600人,你地250人⋯咁我唔知係唔係人地學生/家長/學校水準高啲喇⋯

係呀,我係膏淺㗎,所以咪上來ek睇吓嘢囉,當然冇你咁偉大啦唔想入好小學⋯咁你上來ek係??講到幼稚園入唔到神小關係唔大,但係依個正係你尊貴嘅校長想到頭都大點様入多幾個做好嘅portfolio囉,何謂名幼,多人成功入名小咪名幼囉,你點define女拔,咪多人成功入讀一等學府囉,唔重要?

學費-地段唔重要?尖沙嘴銅鑼灣一串魚蛋幾錢?天水圍一串幾錢?當然我明白net 都係錢,我冇否定過,不過租可以差幾廿萬,請問係幾多個net?唔緊要嘅話我去上水讀書啦⋯買樓唔洗買君臨天下啦買上水咪得囉⋯

如果真係要好英文,讀kellett school 好過啦,全鬼仔韓仔呀⋯

我唔會再回,想法唔同講多冇謂⋯

作者: 阿古    時間: 16-5-18 14:19     標題: 引用:我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv+成績俾

我有講過家長唔洗努力咩?人哋sc/kv 成績俾你好係事實,人地年年1x人入女拔,3x人入男拔,3x人英華,你咪計 ...
一間好既幼稚園不是取決於收幾多學費 地段和幾多個net techer的。仲有人地討論既係幼稚園, 同篤魚蛋幾錢一串和係邊度買樓又有何干? 混埋一齊講真係有少少莫名其妙?
其實唔鍾意可以唔報唔揀, 洗乜搞到好似鬧哂交咁?

作者: adriantai    時間: 16-5-18 14:31

作者: puichingforsure    時間: 16-5-18 14:35

作者: jantan28    時間: 16-5-18 14:45

回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?

我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能力強,課程內容較廣。而KV 就基礎打得很扎實,而她認為這個基礎對應付小學很有用。

作者: Chan343    時間: 16-5-18 14:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Chan343+於+16-05-18+發表聽

原帖由 99dogdog 於 16-05-18 發表
如果KV加多啲NET又或者有NET做班主任,學費都唔能夠咁平(同其他私幼比相對平);KV都係近年先有NET所以呢 ...
咩人適合傳統?

作者: adriantai    時間: 16-5-18 14:56

Chan343 發表於 16-5-18 14:50
咩人適合傳統?
"我覺得"係自發能力較低, 但又受谷的

作者: puichingforsure    時間: 16-5-18 15:08

作者: ming1i823    時間: 16-5-18 15:18     標題: 引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 puichingforsure 於 16-05-18 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2535968
失敗者當然又數千人,有些人就酸溜溜地唱它,例如它教得淺,中文教等等。吾通年年嗰數千個家長傻?!

作者: ming1i823    時間: 16-5-18 15:21     標題: 回覆:ming1i823 的帖子

我自己工作關係,接觸到唔同學校嘅學生,每間學校確有優點和缺點,唔需要踩低人嚟抬高自己身價。

作者: Chan343    時間: 16-5-18 15:43     標題: 引用:Quote:Chan343+發表於+16-5-18+14:50+咩人

原帖由 adriantai 於 16-05-18 發表
"我覺得"係自發能力較低, 但又受谷的
大約咩情況可觀察到小朋友是否欠主動,比較適合傳統

作者: adriantai    時間: 16-5-18 15:53

我都係新手家長, 唔識教人
作者: jesswu    時間: 16-5-18 16:27     標題: 回覆:根德定學之園

我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過跟朋友閑談間,大概可以分辦到兩校主要不同……

Lh 比kv注重英語,oral和聽解會比kv強,但所學內容豐富度相若。

lh需家長投放時間協助課程,以跟貼進度,kv可完全放手給學校。
lh家校合作較多。
kv中數程度較強。
兩者均要求較坐定專心的小孩。
考小支援,lh較多,有開program給小朋友上,kv從日常課堂已給予適度訓練,另有模擬小一面試,但較之lh投放資源較少……
小一成績,似乎kv稍佳。叩門方面亦較受官津歡迎……

客觀資料,如友校用家有不同意見,煩請指正……

作者: Chan343    時間: 16-5-18 16:38     標題: 引用:我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有

原帖由 jesswu 於 16-05-18 發表
我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過 ...
請問上課學習時,KV 會用什麼形式將知識教俾小朋友?因為我成日仍住傳統= 填鴨式

作者: adalyho    時間: 16-5-18 16:40     標題: 引用:我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有

原帖由 jesswu 於 16-05-18 發表
我係kv用家,希望意見盡量持平……當年都有考LH,不過最終沒有offer...有朋友讀緊LH,知道都係好學校。不過 ...
非常同意!我當年有LH 及Kv, 最終選了Lh 因為自己target新派的私小。沒有選擇到kv並不代表kv唔好,我覺得Kv 是一間好出色既學校。朋友囝囝讀Kv, 說老師好用心教每一隻中文字、所以小朋友好易記入腦、中文底子好強。所以兩間都好、睇家長需要。

作者: 阿古    時間: 16-5-18 16:51     標題: 引用:回覆+阿古+的帖子 請問你作為兩間用家覺得

原帖由 jantan28 於 16-05-18 發表
回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能 ...
我大的小朋友今年9月升中一, 細的今年9月升K1。
想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不足10年, 對師資課程方面沒太大信心。
阿大性格溫馴, 開朗, 有小聰明, 記性好, 聽話又合作, 亦可能性格關系, 佢做功課默書唔洗勞氣, 在KV讀得好開心, 讀到K3時, 老師明顯要求高左, 嚴左...而學術根基亦打得非常穩紮,阿大六年小學, 成績名列前茅,  對佢讀書升學, 我冇乜擔心過, KV係一所很好的學校, 學校行政好, 課程有系統, 循序漸進, 但KV英文相對唔夠, 一定要外補, 尤其oral。
阿細性格較有主見, 有時喜歡唱反調, 玩對抗, 硬頸兼固執, 叫佢坐定做功課我死唔細胞, 我覺得KV既傳統模式, 阿細唔適合, 近呢六、七年, 而身邊亦有好幾位親戚和同事既小朋友讀緊或已在LH畢業, 整體口碑都係讚, 佢地考直資私校成績亦好好, 我自己亦網上做功課搵資料, 覺得LH開始成熟上軌道, 俾到信心我, 亦欣賞LH自設課程, 靈活全面...另外一個主因係LH近屋企, 返學時間贏哂。
其實KV 和 LH都係好學校, 但要時乎小朋友性格適合邊種教學模式。

作者: 阿古    時間: 16-5-18 17:00     標題: 引用:回覆+阿古+的帖子 請問你作為兩間用家覺得

原帖由 jantan28 於 16-05-18 發表
回覆 阿古 的帖子

請問你作為兩間用家覺得怎麼樣?我都有聽過有例子是大的讀LH小的選KV. 據她說LH的英普能 ...
阿大讀傳統小學, 但會為阿細target新式直資, 亦係我為阿細選LH原因。

作者: siuwing2    時間: 16-5-18 17:01     標題: 引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不 ...
中肯的分折

作者: mardasa    時間: 16-5-18 17:08

或者可以睇下D過來人點講
起小一選校轉過來

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1
作者: lightingchung    時間: 16-5-18 17:50     標題: 引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

阿大讀傳統小學, 但會為阿細target新式直資, 亦係我為阿細選LH原因。
完全值得參考。

作者: Chan343    時間: 16-5-18 19:23     標題: 引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

想當年為大的選K1時, 坦白講, 從冇考慮LH, 因當年LH創校不 ...
Thanks for sharing

作者: konew720    時間: 16-5-19 04:39     標題: 引用:真係龍門任你搬,返11個月收12個月錢都可以

原帖由 oscarwan 於 16-05-16 發表
真係龍門任你搬,返11個月收12個月錢都可以有讚冇彈
外人眼中收12個月學費好似好多,但其實個summer break 真係好短。而家我面對既現實係,個summer break短到我揾唔到合適既summer course俾小朋友讀,講真summer course一定貴過學校學費,俾多2個月學費,但俾少筆summer course既錢,我實際俾既金額係少過學校放我2個月假收少我2個月錢,但我要出去報2個月summer course。
如果LH收12個月過份,有d幼稚園7月返10日,但都收家長一個月學費。

作者: konew720    時間: 16-5-19 05:03     標題: 引用:你仲意啦,反正係你哋學之園家長仲意俾錢,

好老實講,我係LH fans,原因係我同囡囡真係讀得好開心。
同埋唔係每個人都target入神級小學。我自己一定唔會俾囡囡讀女校,已經排除晒大部分一線小學。LH吸引我既地方一定唔係升小成績。地點近係其中一個原因,每日放學路經公園,都可以入去玩一陣,個人覺得時間用係玩公園好過用係坐校車。
之前囡囡病左一個星期冇返學,返學果日同佢講可以返學,佢即刻跳起跑去衣櫃拎衫換跟手拎埋書包。叫佢返學好似叫佢去海洋公園玩咁。係我細個時,呢個情況一定唔會發生係我身上,做父母見到小朋友咁,你話有邊個會唔開心?
揀學校就好似揀邊區住咁,各人有各人喜好。

作者: mababyba    時間: 16-5-19 08:49     標題: 引用:Quote:原帖由+jantan28+於+16-05-18+發表回

很中肯的分析,謝分享

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5