教育王國

標題: 東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎? [打印本頁]

作者: jj1233    時間: 16-4-22 01:54     標題: 東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?
因為如果估錯banding填錯表, 隨時直入band 3 中學......

作者: Yanamami    時間: 16-4-22 02:14

我地学校12X人,排70都係band1.
作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-22 07:16     標題: 回覆:東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

雖然唔係絕對準備,不過可以數下舊年入b1學生數目作參考

作者: MariaTsui    時間: 16-4-22 07:28     標題: 回覆:東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

強勢的小學是可以多過1/3的B1生,有50%-60%都不出奇,以我對仔女的學校來說,都是這樣,只有約15%是B3生,為什麼不信學校呢?

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 07:33

Yanamami 發表於 16-4-22 02:14
我地学校12X人,排70都係band1.
你地學校就好,我到現在填表先知我地學校原來大約得2至5人係band 1生,我個仔全級頭10名都唔係band 1生,現在好慘,同埋全級頭4名的學生,老師都話係band 2 生。
作者: chrischeung    時間: 16-4-22 07:39

回覆 tsuilan 的帖子

你校得一班?
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 08:12

chrischeung 發表於 16-4-22 07:39

你校得一班?
全級3班,共60人,大約2至5名band 1生,我怎辦?煩惱中請賜教。
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 08:18

chrischeung 發表於 16-4-22 07:39

你校得一班?
初時揀d近屋企的小學,以為努力成績好就得,点知到選校先知,屋村小學可能係3線小學嗎?
作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 08:22

tsuilan 發表於 16-4-22 07:33
你地學校就好,我到現在填表先知我地學校原來大約得2至5人係band 1生,我個仔全級頭10名都唔係band 1生,現 ...
唔明?2至5人係B1生,頭4名都係B2,即係一多少B1?
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 08:40

chooltebean 發表於 16-4-22 08:22 唔明?2至5人係B1生,頭4名都係B2,即係一多少B1?
全級頭3名老師都比填B1校,但全級第四名果位家長學校己叫她填B2校,很不公平,而且老師强行迫家長改,所以全校都一定派得好差好遠。
作者: maggie789    時間: 16-4-22 08:43     標題: 回覆:東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

是否基灣?

作者: 王家爸爸    時間: 16-4-22 08:48

maggie789 發表於 16-4-22 08:43
是否基灣?
如果係兩間基灣,應該可能。
作者: chan803    時間: 16-4-22 08:48     標題: 引用:Quote:chooltebean+發表於+16-4-22+08:22+

原帖由 tsuilan 於 16-04-22 發表
全級頭3名老師都比填B1校,但全級第四名果位家長學校己叫她填B2校,很不公平,而且老師强行迫家長改,所以 ...
邊有得強迫填呀

唔通唔跟佢的建議填B2佢唔幫你交表咩

作者: 王家爸爸    時間: 16-4-22 08:50

tsuilan 發表於 16-4-22 08:18
初時揀d近屋企的小學,以為努力成績好就得,点知到選校先知,屋村小學可能係3線小學嗎? ...
其實開唔夠四班或以上,Banding都可能較低。
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-22 08:59

回覆 王家爸爸 的帖子

但荃灣有d小學, 都開唔夠4班, 以我所知, 有一間只有一班, 有一間有2班, 但佢地都未至於低到得4個band 1 生喎
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 09:00

chan803 發表於 16-4-22 08:48
邊有得強迫填呀

唔通唔跟佢的建議填B2佢唔幫你交表咩
最慘老師5天內填左5份copy,每日都要我地重填,最後老師還幫學生決埋第1至第20的學校,令家長超反感。
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-22 09:02

佢地冇權咁做喎

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 09:03

tsuilan 發表於 16-4-22 09:00
最慘老師5天內填左5份copy,每日都要我地重填,最後老師還幫學生決埋第1至第20的學校,令家長超反感。 ...
更正,決定埋
作者: chan803    時間: 16-4-22 09:12     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-22+08:48+邊有

最慘老師5天內填左5份copy,每日都要我地重填,最後老師還幫學生決埋第1至第20的學校,令家長超反感。 ...
只要家長知自己做緊乜,企硬,老師乜都無得做。

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 09:17

jj1233 發表於 16-4-22 01:54
東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?
因為如果估錯banding填錯表, 隨時直入band 3 中 ...
參考過去兩三年升中派位, 係有公佈資料既東區小學中, 有50%或以上學生升讀B1中學既小學, 有以下幾間:

基灣
新基灣
滬江
嘉諾撒
北角官立(英皇道)
衞理 (上午+下午)

位於7X/16X, 即係約4X%, 如果係就讀以上既小學, 係B1生都唔出奇, 尤其係讀讀於兩間基灣或者嘉諾撒

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 09:18

妹妹頭 發表於6-4-22 09:02

佢地冇權咁做喎
係,我打左去教育局問,她都話跟自己意願填,話可代我投訴學校,但我怕影響自己個仔,無講到學校名無投訴。我個仔全級大約頭10名左右,原本話B1,進步左反而話B2,但學校迫我填全B2,我應点填好?thx.
作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 09:20

tsuilan 發表於 16-4-22 09:03
更正,決定埋
8啩問吓, 你係邊區? 會唔會有可能係你老師估錯, 或者又係為咗力保首三志願率?

暫時我見到升中派位B1低於10%既小學, 只有一間係油尖旺既, 不過呢間主收非華裔學生.

另見有3間低於15%, 一間係東區 (不過得一班), 2間係九龍城區

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-22 09:21

可參考過往幾年師兄/姐派位情況, 真正有幾多人入到band 1?? 派到邊間band 1 中學?
作者: gracelam    時間: 16-4-22 09:24     標題: 引用:Quote:chrischeung+發表於+16-4-22+07:39+

全級3班,共60人,大約2至5名band 1生,我怎辦?煩惱中請賜教。
頭3先係band 1,咪得5%係band 1生!!  師兄師姐pre-s1考得好差咩??

有冇過去前幾年派位資料?? 問下之前D家長睇下知唔知。

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 09:24

chan803 發表於 16-4-22 09:12
只要家長知自己做緊乜,企硬,老師乜都無得做。
但現在唔知主攻b1定b2好,到時填錯就等同自殺,煩惱中,而且令到我老公插手話唔好博,填B2,原本我揀好多B1的。
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-22 09:29

睇番history啦, 一定睇到有幾多之前果屆派band 1 中學

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 09:33

gracela 發表於 16-4-22 09:24
頭3先係band 1,咪得5%係band 1生!!  師兄師姐pre-s1考得差??

有冇過去前幾年派位資料??  ...
無資料,學校官網隻字不提,相信差先長期無登,舊年和前年六年級得兩班,而且我入讀後先知係融合教育,可能有部份好差,會唔會香港果50間融合教育都少B1位呢?
作者: asman    時間: 16-4-22 09:36     標題: 回覆:tsuilan 的帖子

我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我揀中中或b2! 學校過往派位我見一半人派b1 !所以我都唔知點好!佢都有話呢間b1無人揀第一位,居然叫我仔改!嬲爆!睬佢都傻!

作者: asman    時間: 16-4-22 09:37     標題: 回覆:asman 的帖子

係第三第四先啱

作者: BBCOW2009    時間: 16-4-22 09:37     標題: 回覆:tsuilan 的帖子

自行和直資報了哪些,有冇得in, 我見啲前輩講可以用來估吓是否band 1

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 10:14

tsuilan 發表於 16-4-22 08:40
全級頭3名老師都比填B1校,但全級第四名果位家長學校己叫她填B2校,很不公平,而且老師强行迫家長改,所以 ...
如只有3名B1,那麼B2有幾多名?真係好恐怖

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 10:18

tsuilan 發表於 16-4-22 09:33
無資料,學校官網隻字不提,相信差先長期無登,舊年和前年六年級得兩班,而且我入讀後先知係融合教育,可能 ...
你既情況咁似我學生個間既? 我之前都有係EK問. 你地是否東區或他區?

佢個間又係每級2班,只得4X人,我都想知有幾多B1/B2. 而學校只提供過去3年的升中學校, 晒氣, 然後又話入首3志願係100%

作者: chan803    時間: 16-4-22 10:20     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於6-4-22+09:02+回覆+tsu

係,我打左去教育局問,她都話跟自己意願填,話可代我投訴學校,但我怕影響自己個仔,無講到學校名無投訴。 ...
60人考10,除非間小學真係好差,點都會係B1生啦......

唔知你係邊區,但點都係頭三填B1啦....

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 10:20

hkpapa852 發表於 16-4-22 09:20
8啩問吓, 你係邊區? 會唔會有可能係你老師估錯, 或者又係為咗力保首三志願率?

暫時我見到升中派位B1低於10 ...
你可否幫我睇下? 葵青只得2班個間, 校名5個字, 其中有2個字相同的.

作者: chan803    時間: 16-4-22 10:21     標題: 引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-22+09:33+無資

原帖由 chocolatebean 於 16-04-22 發表
你既情況咁似我學生個間既? 我之前都有係EK問. 你地是否東區或他區?

佢個間又係每級2班,只得4X人,我都想知 ...
嗰間小學只怕係睇頭三中籤率緊要過學生派到合適的中學

作者: chan803    時間: 16-4-22 10:30     標題: 引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-22+09:03+更正

原帖由 hkpapa852 於 16-04-22 發表

原來佢間係融合教育的小學
會唔會真係級6都唔係B1呢

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 10:35

chan803 發表於 16-4-22 10:21
嗰間小學只怕係睇頭三中籤率緊要過學生派到合適的中學
咁都要知自己揀咩學校架?!

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 10:49

chocolatebean 發表於 16-4-22 10:20
你可否幫我睇下? 葵青只得2班個間, 校名5個字, 其中有2個字相同的.
真係無乜資料..... 只話過去3年派到部份既中學, 當中有6-7間係B1....

如果真係每間B1中學得1個人入.... 咁平均每年3個B1都無

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 10:57

hkpapa852 發表於 16-4-22 10:49
真係無乜資料..... 只話過去3年派到部份既中學, 當中有6-7間係B1....

如果真係每間B1中學得1個人入....  ...
學校冇講, 點算?

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 11:08

我係沙田禾信小學即信義小學,我唔識点找數據,幫幫忙0K嗎?thx.
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 11:11

chan803 發表於 16-4-22 10:30
原來佢間係融合教育的小學
會唔會真係級6都唔係B1呢
級四係88分左右。但一級60人中得3位融合生。
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 11:28

chan80於 16422 1:20
60人考10,除非間小學真係好差,點都會係B1生啦......

唔知你係邊區,但點都係頭三填B1啦....
但我唔知填B1A定B1B定B1C呢?thx.
作者: chan803    時間: 16-4-22 11:35     標題: 引用:Quote:chan80於+16422+1:20+60人考10,除非

大抽獎唔使理A/B/C....

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 11:56

tsuilan 發表於 16-4-22 11:28
如果一間小學得咁低百份比既B1學生, 我覺得全部都會係區內既B1C

作者: 王家爸爸    時間: 16-4-22 12:15

tsuilan 發表於 16-4-22 09:00
你可以唔跟佢填
作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 12:23

王家爸爸 發表於 16-4-22 12:15
你可以唔跟佢填
無錯, 其實最後要點填, 個結果都係你自己受, 唔關佢事.

個老師係咪同你上律師樓簽字立約包生仔先?

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 13:11

王家爸爸 發表於 16-4-22 2:15
你可以唔跟佢填
我知,但個老師話唔跟她填,到最後唔係B1,但B2頭又無位,我就可能派去3尾添,唔知真唔真?好擔心。
作者: happylogin    時間: 16-4-22 14:39

jj1233 發表於 16-4-22 01:54
因為如果估錯banding填錯表, 隨時直入band 3 中 ...
老師咁講得一定以過往資料做評估, 資料可信, 當然如果係考到70幾名個就麻煩D, 上年我女學校校長都有教過, 佢地會估一個名次, 但都叫家長唔到咁老定係個個名次前一定入B1,要預前幾名. 你都可以上去自己學校個過往派位,睇下.
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 14:48

chan803 發表於 16-4-22 11:35
大抽獎唔使理A/B/C....
我都知,但老師好奇怪成日話甲一二最多b1c,甲三一定要b2a。
作者: dse2017    時間: 16-4-22 14:50

作者: tsuilan    時間: 16-4-22 15:00

asman 發表於 16-4-22 09:36
我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我 ...
你校好d,起碼知舊年有一半人入到B1,但我校只知2人入B1,其他人B2B3,
作者: Snoopy211    時間: 16-4-22 15:04     標題: 引用:%咁高,基灣一向係duck+feeding+style,+派

原帖由 dse2017 於 16-04-22 發表
%咁高,基灣一向係duck feeding style, 派位係band 1 但不係咁top, 多數係st marks等東區四小龍 ...
請問邊幾間係東區四小龍?

作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 15:04

tsuilan 發表於 16-4-22 15:00
你校好d,起碼知舊年有一半人入到B1,但我校只知2人入B1,其他人B2B3,
老師係咪話仔仔B2?係就唔好填B1
作者: Snoopy211    時間: 16-4-22 15:05     標題: 引用:Quote:jj1233+發表於+16-4-22+01:54+東區小

原帖由 hkpapa852 於 16-04-22 發表
參考過去兩三年升中派位, 係有公佈資料既東區小學中, 有50%或以上學生升讀B1中學既小學, 有以下幾間:

基灣 ...
北角官立&衛理都有50%係B1, 真的嗎?

作者: Ivy-Cheung    時間: 16-4-22 15:14     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-22+02:14+我地

你地學校就好,我到現在填表先知我地學校原來大約得2至5人係band 1生,我個仔全級頭10名都唔係band 1生,現 ...
你所小學是東區的嗎?

作者: Ivy-Cheung    時間: 16-4-22 15:15     標題: 引用:Quote:Yanamami+發表於+16-4-22+02:14+我地

你所小學是東區的嗎?

作者: chan803    時間: 16-4-22 15:15     標題: 引用:Quote:asman+發表於+16-4-22+09:36+我好明

如果得兩個入B1,你都係乙一填B2 算啦

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 15:19

Snoopy211 發表於 16-4-22 15:05
北角官立&衛理都有50%係B1, 真的嗎?
有50%學生升到去B1中學係事實, 不過唔代表有50%學生係B1學生

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 15:23

tsuilan 發表於 16-4-22 15:00
得2個入到B1中學......

咁你都係安全D, 乙1鄭榮之, 乙2聖心, 之後全B2

再保險D, 乙1鄭榮之/聖心, 乙2開始B2

作者: siden    時間: 16-4-22 15:42     標題: 引用:我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人

原帖由 asman 於 16-04-22 發表
我好明白你感受!我都五日內被改3次!令人超反感!但問題係佢做法係偏心某啲學生!我仔B1a 佢第2/4已經叫我 ...
會唔會係你果區band1生比band1位多好多?如果係,考師叫你咁填有些道理。

作者: jj1233    時間: 16-4-22 15:44

dse2017 發表於 16-4-22 14:50
%咁高,基灣一向係duck feeding style, 派位係band 1 但不係咁top, 多數係st marks等東區四小龍 ...

作者: jj1233    時間: 16-4-22 15:56

因為我見排名50后平均分below 80, 所以先至有所懷疑......
作者: dse2017    時間: 16-4-22 16:05

作者: hkpapa852    時間: 16-4-22 16:16

jj1233 發表於 16-4-22 15:56
因為我見排名50后平均分below 80, 所以先至有所懷疑......

係升中嚟講, 只睇分數係無意義, 係一間弱校科科9X分都可能唔係B1生了

作者: jj1233    時間: 16-4-22 16:19

hkpapa852 發表於 16-4-22 16:16
係升中嚟講, 只睇分數係無意義, 係一間粥校科科9X分都可能唔係B1生了
但係份成绩表去自行或叩門會好蝕.......

作者: jj1233    時間: 16-4-22 16:22

咁請問東區band 1 女要點揀?
外區又點排?
作者: 5kin    時間: 16-4-22 16:26

成績表上面有分數?
定係學校用分計grading,
而唔係拉curve?

作者: jj1233    時間: 16-4-22 16:30

5kin 發表於 16-4-22 16:26
成績表上面有分數?
定係學校用分計grading,
而唔係拉curve?
成绩表有分數, 有grade , 全班和级名次....

作者: Snoopy211    時間: 16-4-22 16:35     標題: 引用:Quote:jj1233+發表於+16-4-22+15:44+請問邊

原帖由 dse2017 於 16-04-22 發表
我的意思是st marks 民生 中婦 筲官
點解冇張祝珊?

作者: 5kin    時間: 16-4-22 16:37

jj1233 發表於 16-4-22 16:30
我仔學校成績表只有grade,無分數,科名次、班名次同級名次唔印,
除非頭三名記功先會下面備註有另外印,

自行報中學,
人哋張form要填級名次要專登問學校另外印張證明

作者: dse2017    時間: 16-4-22 16:55

作者: asman    時間: 16-4-22 17:22     標題: 回覆:siden 的帖子

我都係東區

作者: mcl203    時間: 16-4-22 17:32

chan803 發表於 16-4-22 15:15
如果得兩個入B1,你都係乙一填B2 算啦
可能...有歷史以來 級3打後全部填B2係乙1呢 ~~~

作者: 山海兒女    時間: 16-4-22 17:42

回覆 jj1233 的帖子

有班名次,級名次已好好。我校只有分數,仲要中文勁深,8x分最高分,而且全級不出十個。結果係學校名次5/128,呈分名次1/128,老師話全港B1A,報直資連面試機會也沒有。
作者: gracelam    時間: 16-4-22 17:50     標題: 引用:回覆+jj1233+的帖子 有班名次,級名次已好

原帖由 山海兒女 於 16-04-22 發表
回覆 jj1233 的帖子

有班名次,級名次已好好。我校只有分數,仲要中文勁深,8x分最高分,而且全級不出十個 ...
請問邊間小學?? 全級第一,連直資都冇機會in,dgs?? spcc??

作者: 山海兒女    時間: 16-4-22 18:13

回覆 gracelam 的帖子

一間地區受歡迎的小學,學校沒有精英班,從來也不提名次,申請區外中學和直資才肯出信證明名次。呈一,呈二級名次分別6/128,5/128。至於呈分名次是聽班主任暗示,他堅持以他成績,spcc也一定有得in,但我現在連spc也沒有面試機會。
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 18:53

chocolaebean 發表於 16-4-22 15:04
老師係咪話仔仔B2?係就唔好填B1
老師估算係B1C至B2A,我問左教育局原來個估算唔係用仔仔實際成績估算,仔仔成績教育局話7月先知學校仍未遞上,現在的估算係用以前畢業生大約計唔係最準,到時可能B1或B2,邊緣人真慘。
作者: tsuilan    時間: 16-4-22 18:57

jj1233 發表於 16-4-22 16:19
但係份成绩表去自行或叩門會好蝕.......
請問真的有叩門?有人話全級頭3先准叩,唔知係唔係。
作者: 山海兒女    時間: 16-4-22 18:58

回覆 山海兒女 的帖子

操行分五項,最低係B,最高係A
作者: chocolatebean    時間: 16-4-22 19:02

tsuilan 發表於 16-4-22 18:53
老師估算係B1C至B2A,我問左教育局原來個估算唔係用仔仔實際成績估算,仔仔成績教育局話7月先知學校仍未遞 ...
你都好係S H 区,E B肯講你學校有幾人B1/2/3?
作者: mcl203    時間: 16-4-22 19:06

gracelam 發表於 16-4-22 17:50
請問邊間小學?? 全級第一,連直資都冇機會in,dgs?? spcc??
DGS 級一....據知....唔一定係有面試保證 ~~~

作者: kikiboy    時間: 16-4-22 19:51     標題: 引用:Quote:dse2017+發表於+16-4-22+14:50+%咁高

原帖由 jj1233 於 16-04-22 發表
2間基灣、丘佐榮、柴米

作者: chan803    時間: 16-4-22 21:04     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-22+15:15+如果

原帖由 mcl203 於 16-04-22 發表
可能...有歷史以來 級3打後全部填B2係乙1呢 ~~~
應該唔會多年來全部家長都咁「聽話」掛...

作者: sunshine0613    時間: 16-4-23 14:07

hkpapa852 發表於 16-4-22 15:23
得2個入到B1中學......

咁你都係安全D, 乙1鄭榮之, 乙2聖心, 之後全B2
聖心比鄭略好(成績及受歡迎度), 鄭呢幾年跌中.  如果填2間1C, 通常排聖心在鄭前

作者: sunshine0613    時間: 16-4-23 14:12

jj1233 發表於 16-4-22 16:30
多數(或者很多)小學五年級開始成績表不顯示名次.
我囡學校小一開始都已經拉curve, 成績表只show grading, 沒有分數

作者: sunshine0613    時間: 16-4-23 14:22

tsuilan 發表於 16-4-22 11:08
我係沙田禾信小學即信義小學,我唔識点找數據,幫幫忙0K嗎?thx.
信義區內真係相對弱小學.  你自行報了那2間, 如果不是all interview的中學, 有得interview嗎?
可能真係不能太博, 乙一 B1c, 乙二B2a. 乙三B2a
如果乙一 B1c, 乙二B1c,  乙三B2a, 可能乙四保險dB2b

作者: 5kin    時間: 16-4-23 18:10

sunshine0613 發表於 16-4-23 14:12
多數(或者很多)小學五年級開始成績表不顯示名次.
我囡學校小一開始都已經拉curve, 成績表只show grading,  ...
我依稀記得好似仔仔小學校長有一年講過,edb發指引唔建議出科名次同分數;

不過隔太奈唔肯定係真有其事,
一或係「唔建議」定「唔准許」,

但結果係依家成績表上只有grading

作者: tsuilan    時間: 16-4-24 08:54

我問左舊年畢業生,舊年70人,得10人派B1,今年60人,好大機會7人左右B1,真係揀錯小學。
作者: 5kin    時間: 16-4-24 09:14

無話揀唔揀錯小學,
只係偷雞機率低過其他人而已
作者: tsuilan    時間: 16-4-25 00:17

sunshi0613 發表於 16-4-23 14:07
聖心比鄭略好(成績及受歡迎度), 鄭呢幾年跌中.  如果填2間1C, 通常排聖心在鄭前

...
請問鄭係B1C嗎?thx.
作者: sunshine0613    時間: 16-4-25 06:57     標題: 引用:Quote:sunshi0613+發表於+16-4-23+14:07+聖

原帖由 tsuilan 於 16-04-25 發表
請問鄭係B1C嗎?thx.
係,校長話它跌中,現B1尾/B2頭

作者: tsuilan    時間: 16-4-25 08:18

sunshine0613 發表於 16-4-25 06:57
係,校長話它跌中,現B1尾/B2頭
但鄭係英中,都好過B2中中。
作者: BallBallMaMa    時間: 16-4-25 08:25     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-22+09:20+8啩

原帖由 tsuilan 於 16-04-24 發表
我問左舊年畢業生,舊年70人,得10人派B1,今年60人,好大機會7人左右B1,真係揀錯小學。 ...
舊年70人先得10個派B1,今年得60人,阿仔考頭10,好大機會是B2。乙一最多揀D少人揀的B1,乙二已要揀B2。否則隨機號碼差起上來,跌落谷底。
你仲要弱校,根本叩門能力都冇,都係保守D好。

作者: 5kin    時間: 16-4-25 09:16

BallBallMaMa 發表於 16-4-25 08:25
舊年70人先得10個派B1,今年得60人,阿仔考頭10,好大機會是B2。乙一最多揀D少人揀的B1,乙二已要揀B2。否 ...
升中派位band1比例唔高嘅小學,的確需要叩門時只有頭幾名有本錢去返band1校試,
但如果响呢類小學都只係1尾2頭/2尾3頭,
响派中學結果好靚仔嘅小學極大可能鐵定係band2/band3,
機本上叩門對象係無乜機會升級去另一水平中學

呢d情況乙一揀高d果半banding嘅唔熱門學校,
乙二(最遲乙三)揀低d banding學校,
應該穩陣頭三志願,
至少真係無乜可能派到唔知第十幾定廿幾志願先

最主要係有好多學生其實係無本錢去叩門,
呢類學生唔適宜大抽獎乙部時太進取

作者: jelly-pudding    時間: 16-5-5 09:51     標題: 回覆:tsuilan 的帖子

點都填一間band 1 先,揀間多啲位又唔係全區第一大熱的。 第二賣,三才賣band 2 校止蝕。
你仲可以自行報2間interview 嘛。

作者: mymelody0701    時間: 16-5-5 15:53     標題: 回覆:東區小學全校160幾學生,老師話排70幾都係band 1 可信嗎?

蘇浙小學在區內算是強校嗎?

作者: hkpapa852    時間: 16-5-5 15:58

mymelody0701 發表於 16-5-5 15:53
蘇浙小學在區內算是強校嗎?
過去兩年升讀B1直資+B1官津中學既比例每年都超過70%, 你話強唔強呢?

作者: mymelody0701    時間: 16-5-5 16:09     標題: 引用:Quote:mymelody0701+發表於+16-5-5+15:53+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
過去兩年升讀B1直資+B1官津中學既比例每年都超過70%, 你話強唔強呢?
多謝你的資料,呢間小學差d走漏眼

作者: kkhon    時間: 16-5-11 09:49

我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的都是B1。我覺得老師只會講得緊d而吾會講得鬆。其實歷屆家長話前80的都係B1。樓主点解會吾信呢!
作者: mcl203    時間: 16-5-11 10:50     標題: 引用:我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的

原帖由 kkhon 於 16-05-11 發表
我仔今年小五,班主任話全级15X人,前70的都是B1。我覺得老師只會講得緊d而吾會講得鬆。其實歷屆家長話前80 ...
東區係B1位多於B1生,B1直資唔一定收B1生~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5