教育王國

標題: 其實有冇必要上interview class? [打印本頁]

作者: hklmh    時間: 16-4-18 17:30     標題: 其實有冇必要上interview class?

其實有冇必要上interview class?

作者: babymamaloveyou    時間: 16-4-18 17:52

父母肯教就得,根本就不用上,考嘅也是日常生活嘅野,平時同小朋友玩多D,講多D就得。
作者: Cutekillq    時間: 16-4-18 17:59

如果坐唔定果啲小朋友,上完又變成坐定定,咁都算有幫助既....

我覺得太細個上無用...吸收唔到, 但唔細個上, 又未必一時三刻學到坐定定....

利申:我自己無上, 我身邊朋友上左果啲唔見得勁左, 同埋都係無心儀學校offer
作者: puichingforsure    時間: 16-4-19 09:12

作者: alieenw    時間: 16-4-19 09:20     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

作者: Cutekillq    時間: 16-4-19 09:28     標題: 引用:我都係初初諗住報下pg,諗住小朋友無咁怕陌

原帖由 alieenw 於 16-04-19 發表
我都係初初諗住報下pg,諗住小朋友無咁怕陌生環境,不過上耐左真係發覺有d野係自己好似識但原來唔知要係o個 ...
通常一有人share話好就會好多個人問:可否pm我知係邊間......

作者: Cutekillq    時間: 16-4-19 09:33     標題: 引用:我覺得係好個人的問題,老實說,唔係人人識

原帖由 puichingforsure 於 16-04-19 發表
我覺得係好個人的問題,老實說,唔係人人識教自己小朋友應付INTERVIEW,以前我地升左中六就會同人地講HKCEE ...
Agree.... 不過n interview class成效不大因為bb性格、臨場表現佔左70%,即係佢可以係屋企表現100%既野出到黎唔show老師。結果唔成功。 所以我prefer上下playgroup等小朋友開心下,多於一些單對單拎紅橙黃綠圖形三角形不停教果類interview class

作者: alieenw    時間: 16-4-19 10:02     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

作者: 螞蟻兵團    時間: 16-4-19 10:23

作者: ensy    時間: 16-4-19 10:23     標題: 引用:其實有冇必要上interview+class? +

原帖由 hklmh 於 16-04-18 發表
其實有冇必要上interview class?
搵間好playgroup仲好啦

作者: oocholeoo    時間: 16-4-19 10:24

我覺得都有用
我係1個新手媽媽
我根本唔知interview會做d咩
帶小朋友去上堂知道大概interview模式呀
小朋友面對陌生人會點呀
返屋企再同佢玩下
作者: Cutekillq    時間: 16-4-19 10:30     標題: 引用:Quote:alieenw+發表於+16-4-19+10:02+如果

原帖由 螞蟻兵團 於 16-04-19 發表
其實可能係interview class個名好嚇人,或者咁講,interview class只係較著重面試成份的playgroup,唔係一 ...
我朋友果間interview class 成個鐘單對單學呢啲..... 真係了解清楚先好報

作者: siuwing2    時間: 16-4-19 11:33     標題: 引用:我覺得都有用我係1個新手媽媽我根本唔知int

原帖由 oocholeoo 於 16-04-19 發表
我覺得都有用
我係1個新手媽媽
我根本唔知interview會做d咩
其實我覺得報多幾間practise 下仲實際,又可觀察自己小朋友!始終自己先最清楚自己小朋友係點

作者: 熊寶寶樂園    時間: 16-4-19 11:48     標題: 回覆:hklmh 的帖子

我小朋友沒有上過interview class或playgroup,但是經歷SC面試一役(當時小朋友做到大部分task,只是坐不定),我馬上送佢去playgroup,而且是自己獨自上那種,其後的面試都非常順利。總之父母需要因應情況變陣,否則只有焦慮。

作者: alieenw    時間: 16-4-19 12:08     標題: 引用:我小朋友沒有上過interview+class或playgro

作者: vpo0615    時間: 16-4-19 16:31

上playgroup可能作用仲大D.
作者: 李大大    時間: 16-4-19 19:38     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

同意上pg 幫助更大。interview 時見到老師用同一本故事書見小朋友, 有d 模式又同playgroup 上堂情境幾似。小朋友in 時唔會覺得所有野都好陌生。
就算唔係for interview , pg 都教到小朋友好多野

作者: vpo0615    時間: 16-4-20 16:06

返playgroup學嘅嘢全面D, 例如大小肌肉, 社交技巧....好多時學校面試其實都係考呢D.
作者: Cutekillq    時間: 16-4-20 16:27     標題: 引用:上playgroup可能作用仲大D.+

原帖由 vpo0615 於 16-04-19 發表
上playgroup可能作用仲大D.
上用playgroup形式教的interview class

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-4-20 19:50

回覆 hklmh 的帖子

冇必要啦!自己係屋企練習吓就得啦!
作者: wong898    時間: 16-4-20 20:46     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

我覺得冇必要。

作者: siuwing2    時間: 16-4-20 20:50     標題: 引用:Quote:原帖由+oocholeoo+於+16-04-19+發表

原帖由 siuwing2 於 16-04-19 發表
其實我覺得報多幾間practise 下仲實際,又可觀察自己小朋友!始終自己先最清楚自己小朋友係點

...
我覺得上pg ok架,又可訓練social skill , but interview class 就唔使啦,pn still young, let them be themselves la

作者: alieenw    時間: 16-4-20 21:19     標題: 引用:Quote:原帖由+siuwing2+於+16-04-19+發表其

作者: marina_twinstar    時間: 16-4-21 14:30

回覆 alieenw 的帖子

我囡都係衰喺貼紙手上

作者: Cutekillq    時間: 16-4-21 17:40     標題: 引用:Quote:原帖由+siuwing2+於+16-04-20+發表我

原帖由 alieenw 於 16-04-20 發表
我都同意。但如果你一心要考到好既k,真係要慢慢浸,玩玩下個種pg可能未必符合到需要。k1 interview 要玩專 ...
請問係咪上左然後LH收左?

作者: alieenw    時間: 16-4-22 22:11     標題: 引用:Quote:原帖由+alieenw+於+16-04-20+發表我

作者: irene724hk    時間: 16-5-4 02:58

回覆 alieenw 的帖子

Where is your interview class? Please PM, thanks

作者: puichingforsure    時間: 16-5-4 12:36

作者: alieenw    時間: 16-5-4 12:46     標題: 引用:Quote:alieenw+發表於+16-4-22+22:11+我女

作者: kasumi_sum    時間: 16-5-4 13:05

回覆 puichingforsure 的帖子

可否推介係邊到既interview class?  Thx!!

作者: 熊寶寶樂園    時間: 16-5-4 13:38     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

你說的非常有道理,我也聽人講想入名幼要下點苦功,奈何自己沒有早點行動,現在有offer實屬幸運,將來入小學一定要早點作準備。另外,很欣賞你能說出事實,很多父母要面子,不想告訴人上咗面試班,不想告訴人入唔到某名幼,其實父母要突破心理關口,親子教育才更健康和成功。

作者: mama122013    時間: 16-5-5 02:44

上PG 係幫助到小朋友,面試唔面試都好

至於面試班,我上過類似的WORKSHOP,只有幾堂兼家長要全程參與的,原因係IN完第一間幼稚園,才發現而家D 面試係咁樣,我完全掌握唔到,於是報WORKSHOP了解一下,之後繼續IN

某程度上我覺得面試班係幫助家長定D,臨場唔好太緊張
作者: alieenw    時間: 16-5-5 13:49     標題: 引用:你說的非常有道理,我也聽人講想入名幼要下

作者: alieenw    時間: 16-5-5 13:58     標題: 引用:上PG+係幫助到小朋友,面試唔面試都好至於

作者: hilouisll    時間: 16-5-5 16:56     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class

冇上過

作者: BizGin    時間: 16-5-6 01:35     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

F😊

作者: Chanhana    時間: 16-5-9 08:05

回覆 puichingforsure 的帖子

認同!冇話一刀切有冇用、適唔唔適合。

我大仔細女都係有上面試班而考到心儀幼稚園。

當年大仔第一次考PN時,我咩都唔知,所以佢考PN時考得一搬。到考K1, 不敢怠慢,試下報面班睇下會唔會好啲。我覺得最主要係幫家長認識下面試係咩一回事,通常啲學校會睇重邊啲野,返到屋企知道邊啲要重點train. 二來可以俾小朋友習慣group interview, 自己係屋企點樣做到依樣野?

不過,有冇報面試班都好,最重要係父母教,就算上完面試,我都會跟足仔女啲野,唔會淨係依賴人地教。即係好似啲中小學生上完啲補習班,都要自己温下書啦,記下啲啲重點咁。

作者: Chan343    時間: 16-5-10 10:12     標題: 引用:Quote:原帖由+熊寶寶樂園+於+16-05-04+發表

原帖由 alieenw 於 16-05-05 發表
對對,其實點解要介懷"係有上面試班而有offers"?😂😂我個人又無乜所謂喎,岩就推介下俾自己 ...
可否pm我資料

作者: yanyan0524    時間: 16-5-11 14:27     標題: 回覆:其實有冇必要上interview class?

我個女都有報呢啲班,主要想佢試下面對陌生人,等佢面試無咁怯,同埋比佢同其他小朋友相處下,知道咩叫面試咁,同埋比佢學下同人相處。小朋友建立自信好重要,Miss教得好、多鼓勵,小朋友面試都定啲。我自己就唔依賴Miss教學,放左會自己同呀女溫習。禮貌守規呢啲自己教囉。呀女細個好怕生,一開始都怕佢面試唔敢自己入課室,點知佢又叻叻做到,上左堂係有改進既,而家都係心儀既學校讀緊!

作者: taey    時間: 16-5-12 17:49

alieenw 發表於 16-4-22 22:11
我女有SC LH 同KM
可否分享吓女女讀過哪一間INTERVIEW CLASS, 效果如何? 可PM我, 萬分感謝!!
作者: sandybear    時間: 16-5-12 22:08

熊寶寶樂園 發表於 16-4-19 11:48
我小朋友沒有上過interview class或playgroup,但是經歷SC面試一役(當時小朋友做到大部分task,只是坐不定) ...
我個女都係坐唔定.你報嘅playgroup係邊間ah?可以share嗎?thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5