教育王國

標題: 求賜教 黃大仙 男 B1 排位~~~ [打印本頁]

作者: fennieng    時間: 16-4-17 12:58     標題: 求賜教 黃大仙 男 B1 排位~~~

自行一間官塘,一間九龍城, 學校話最好乙三開始放band2,因為佢話band 1多數第二已入,乙三放band2只係做保險,其實係咪呢?下星期要交10間比學校,請幫忙
作者: metrochung    時間: 16-4-17 15:34     標題: 引用:自行一間官塘,一間九龍城,+學校話最好乙三

原帖由 fennieng 於 16-04-17 發表
自行一間官塘,一間九龍城, 學校話最好乙三開始放band2,因為佢話band 1多數第二已入,乙三放band2只係做保險, ...
我乙三已經係B2了

作者: fennieng    時間: 16-4-17 15:58     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-17+發表自

原帖由 metrochung 於 16-04-17 發表
我乙三已經係B2了
其實亞仔想讀band1,所以想乙三放他區band1博下,乙四,五先放本區band2做保險,唔知咁做安全嗎?

作者: metrochung    時間: 16-4-17 19:30     標題: 回覆:fennieng 的帖子

我估都安全,只要係B1生。 我仔話擔心老師估錯,所以早D放B2。 我明天交草稿比老師睇,你哋最後幾時交表?

作者: fennieng    時間: 16-4-17 22:09

metrochung 發表於 16-4-17 19:30
我估都安全,只要係B1生。 我仔話擔心老師估錯,所以早D放B2。 我明天交草稿比老師睇,你哋最後幾時交表?

...
初稿下星期內要交,要寫十間
作者: baby-bath    時間: 16-4-17 22:34

明天要交了,我填到乙4就停了,好頭痕呀
作者: fennieng    時間: 16-4-17 22:42

baby-bath 發表於 16-4-17 22:34
明天要交了,我填到乙4就停了,好頭痕呀
係....真係唔知點寫好
作者: metrochung    時間: 16-4-18 08:51     標題: 回覆:fennieng 的帖子

交了,嘔了十六間比老師,等待回覆。 希望仔入到頭三志願

作者: fennieng    時間: 16-4-18 13:02     標題: 引用:交了,嘔了十六間比老師,等待回覆。+希望

原帖由 metrochung 於 16-04-18 發表
你就好啦!咁快諗掂

作者: YmOra    時間: 16-4-18 13:20

fennieng 發表於 16-4-17 15:58
其實亞仔想讀band1,所以想乙三放他區band1博下,乙四,五先放本區band2做保險,唔知咁做安全嗎?

...

如果想搏乙三他區位可考慮"銀禧".祝順利!

作者: Anniemun    時間: 16-4-18 13:29

metrochung 發表於 16-4-17 19:30

...

自行官塘和九龍城, 是否聖賢和LS?  如果咁選得, 又應該唔會估錯BANDING 吧?

作者: metrochung    時間: 16-4-18 13:49     標題: 回覆:fennieng 的帖子

我乙三之後B2了,所以冇咁煩,仔話讀B2英中已經收貨

作者: fennieng    時間: 16-4-18 13:51     標題: 引用:Quote:fennieng+發表於+16-4-17+15:58+其實

原帖由 YmOra 於 16-04-18 發表
如果想搏乙三他區位可考慮"銀禧".祝順利!
其實我都係想呢間

作者: fennieng    時間: 16-4-18 13:52     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-17+19:30+我

原帖由 Anniemun 於 16-04-18 發表
自行聖言同民生

作者: metrochung    時間: 16-4-18 13:53     標題: 回覆:Anniemun 的帖子

唔係我仔,我仔冇咁叻,我仔自行B1C校,我哋都好保守,自行已唔敢博

作者: fennieng    時間: 16-4-18 13:53     標題: 引用:我乙三之後B2了,所以冇咁煩,仔話讀B2英中

我乙三之後B2了,所以冇咁煩,仔話讀B2英中已經收貨
邊間Band2英中?

作者: pooh88    時間: 16-4-19 10:43     標題: 引用:交了,嘔了十六間比老師,等待回覆。+希望

咁快手仲R爆頭中:;pppp:甲部你地會填三間嘛?還在苦惱中

作者: metrochung    時間: 16-4-19 10:55     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-18+發表

原帖由 pooh88 於 16-04-19 發表
咁快手仲R爆頭中:;pppp:甲部你地會填三間嘛?還在苦惱中
老師改咗返來添

作者: Lucifer3960    時間: 16-4-19 11:11

回覆 fennieng 的帖子

呢區,有兩間可以考慮下, 文理, 孔先洲也是B2

作者: fennieng    時間: 16-4-19 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+pooh88+於+16-04-19+發表咁快

原帖由 metrochung 於 16-04-19 發表
老師改咗返來添
咁快呀!有咩意見

作者: metrochung    時間: 16-4-19 21:05     標題: 回覆:fennieng 的帖子

基本上佢已經比了頭十選擇,有次序有學校,一早佢填好過

作者: fennieng    時間: 16-4-19 21:29     標題: 引用:基本上佢已經比了頭十選擇,有次序有學校,

原帖由 metrochung 於 16-04-19 發表
基本上佢已經比了頭十選擇,有次序有學校,一早佢填好過
咁好,個個同學都有比?

作者: pooh88    時間: 16-4-19 21:35     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-19+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-19 發表
咁好,個個同學都有比?
係喎!咁好!明天要交比老師都未唸掂:;pppp:

作者: metrochung    時間: 16-4-19 21:59     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-19+發表

咁好,個個同學都有比?
個個都有,老師新係想我地跟佢意思去做,都唔知好唔好

作者: moon.ng    時間: 16-4-19 22:02     標題: 引用:交了,嘔了十六間比老師,等待回覆。+希望

你好可爱!

作者: fennieng    時間: 16-4-19 23:24

metrochung 發表於 16-4-19 21:59
個個都有,老師新係想我地跟佢意思去做,都唔知好唔好
佢想姐,但係最終決定係你地道,不過佢都好好,肯花咁多時間
作者: Himma0904    時間: 16-4-20 08:31     標題: 回覆:fennieng 的帖子

我哋琴日派,明天就要交初稿,老師同校長仲係咁比啲數據嚇我哋,叫我哋唔好心頭咁高,上堂又係咁同我個仔洗腦,搞到佢話唔想博,要揀穩入,搞到我都唔知點填

作者: metrochung    時間: 16-4-20 08:49     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-18+發表

原帖由 moon.ng 於 16-04-19 發表
你好可爱!
哈哈,多謝您,您氹人都好叻!

作者: metrochung    時間: 16-4-20 08:52     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-19+21:59+個

佢想姐,但係最終決定係你地道,不過佢都好好,肯花咁多時間
今日要同老師再傾過,唔係的話,仔又比老師摧佢交初稿

作者: metrochung    時間: 16-4-20 08:55     標題: 引用:我哋琴日派,明天就要交初稿,老師同校長仲

原帖由 Himma0904 於 16-04-20 發表
我哋琴日派,明天就要交初稿,老師同校長仲係咁比啲數據嚇我哋,叫我哋唔好心頭咁高,上堂又係咁同我個仔洗 ...
乙一冇理由要保守,你哋老師點樣講?有D數字真係好嚇人,你又係黄大仙區?

作者: fennieng    時間: 16-4-20 08:59     標題: 引用:我哋琴日派,明天就要交初稿,老師同校長仲

我哋琴日派,明天就要交初稿,老師同校長仲係咁比啲數據嚇我哋,叫我哋唔好心頭咁高,上堂又係咁同我個仔洗 ...
一來黃大仙唔夠band1位啦!二來我諗學校都想我地三甲內入掛

作者: fennieng    時間: 16-4-20 09:03     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-19+發表佢

原帖由 metrochung 於 16-04-20 發表
今日要同老師再傾過,唔係的話,仔又比老師摧佢交初稿
咁好,老師肯比咁多時間你地,我諗我地學校唔會囉!

作者: 978212    時間: 16-4-20 09:16

黃大仙Band1位唔够,兩間保良局、協和擺第二都入唔到係大家都知嘅,冇話老師和校長嚇大家嘅,你填第二嘅大把人填第一。
作者: Himma0904    時間: 16-4-20 09:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-04-20+發表

乙一冇理由要保守,你哋老師點樣講?有D數字真係好嚇人,你又係黄大仙區?

...
係,唔只B1位唔夠,就連B2位都爭崩頭......

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 09:17     標題: 引用:黃大仙Band1位唔够,兩間保良局、協和擺第

原帖由 978212 於 16-04-20 發表
黃大仙Band1位唔够,兩間保良局、協和擺第二都入唔到係大家都知嘅,冇話老師和校長嚇大家嘅,你填第二嘅大 ...
就連B2位都唔夠呀!培敦揀第二都入唔到?我真係諗都冇諗過

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 09:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-04-20+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-20 發表
一來黃大仙唔夠band1位啦!二來我諗學校都想我地三甲內入掛
學校梗係想啦!咁佢條數都好睇嘛⋯⋯九成以上派頭三志願。
問題係我唔介意同學校有分歧,但係我唔想同亞仔有囉!

作者: YC04    時間: 16-4-20 09:42

Himma0904 發表於 16-4-20 09:21
學校梗係想啦!咁佢條數都好睇嘛⋯⋯九成以上派頭三志願。
問題係我唔介意同學校有分歧,但係我唔想同亞仔 ...
有咩分岐呀?  可否分享吓!

作者: 978212    時間: 16-4-20 09:45

Himma0904 發表於 16-4-20 09:17
就連B2位都唔夠呀!培敦揀第二都入唔到?我真係諗都冇諗過
呢區唔嬲都係咁,事實大把Band2嘅人培敦擺第一,你填第二係冇機,接受現實第二填返冇咁熱門嘅Band2,祝大家都能派到心儀中學。
作者: Himma0904    時間: 16-4-20 09:49     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-4-20+09:21+學

原帖由 YC04 於 16-04-20 發表
有咩分岐呀?  可否分享吓!
因為亞仔係1c-2b邊緣人,最初未比老師洗腦前,佢同我有共識會試英中先,所以我哋諗住揀保棠1,可立2,文理3,但宜家佢只會話一定要文理1,我話唔要保棠,可立1,文理2啦,跟住佢就話係咪想我派去離島讀呀!咁囉......
聽日就要交初稿,今晚又要同佢拉鋸過!

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 09:52     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-4-20+09:17+就

呢區唔嬲都係咁,事實大把Band2嘅人培敦擺第一,你填第二係冇機,接受現實第二填返冇咁熱門嘅Band2,祝大家 ...
咁聖文德呢?不過佢有小學,仲少位,但唔知熱唔熱門

作者: metrochung    時間: 16-4-20 10:03     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-4-20+09:17+就

呢區唔嬲都係咁,事實大把Band2嘅人培敦擺第一,你填第二係冇機,接受現實第二填返冇咁熱門嘅Band2,祝大家 ...
唔係呀!培敦B2生放乙二都冇機?培敦校長講?

作者: YC04    時間: 16-4-20 10:15

Himma0904 發表於 16-4-20 09:49
因為亞仔係1c-2b邊緣人,最初未比老師洗腦前,佢同我有共識會試英中先,所以我哋諗住揀保棠1,可立2,文理3 ...
我女又係1C-2B, 但我覺得係1C機會大D囉, 始終自行都可以見何棠, 協和.

但老師叫佢選乙一  德愛  乙二  聖母   乙三  文理

我覺得好保守, 避晒D風險, 之后話任我選, 佢唔會改, 跟本咁排法, 點會唔入頭3自願?  都唔知佢係真心幫小朋友定幫自己校譽?

作者: YC04    時間: 16-4-20 10:17

Himma0904 發表於 16-4-20 09:52
咁聖文德呢?不過佢有小學,仲少位,但唔知熱唔熱門
我覺得呢間幾好, 但無咩人提, 至小文理會多人爭, 難入, 主因係快有新校舍.

作者: 978212    時間: 16-4-20 10:41

回覆 Himma0904 的帖子

邊緣人乙一可立乙二聖文德正路好多,乙二擺文理冇機,因為大把人擺第一,邊緣人搏一間第二保守少少比較正路,始終呢區真係冇咩揀。,
作者: metrochung    時間: 16-4-20 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-20+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-20 發表
咁好,老師肯比咁多時間你地,我諗我地學校唔會囉!
老師打電話來摧我,我同佢傾咗,頭三照我意思,之後就照佢意思填了。 星期五要交正式個份,交完就等結果

作者: Anniemun    時間: 16-4-20 13:14

Himma0904 發表於 16-4-20 09:49
因為亞仔係1c-2b邊緣人,最初未比老師洗腦前,佢同我有共識會試英中先,所以我哋諗住揀保棠1,可立2,文理3 ...
保棠1,可立2,文理3

如果咁填, 是B1 生的話, 已派文理, 但如估錯BANDING 話, 一定跌至乙4之後, 因B2 生乙1文理已派晒。

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 14:01     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-4-20+09:49+因

原帖由 Anniemun 於 16-04-20 發表
保棠1,可立2,文理3

如果咁填, 是B1 生的話, 已派文理, 但如估錯BANDING 話, 一定跌至乙4之後, 因B2 生乙 ...
咁就聽亞仔話1文理,咁2咩好呢?,3聖文德

作者: susi1024169    時間: 16-4-20 14:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Anniemun+於+16-04-20+發表保

如果你仔係band1c ,第一間放band2,一定入硬
但今年出生率咁低,點解唔博下乙一放band1,同其他band1生一齊大抽獎,博唔到,乙二放band2學校,都一定入

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-04-20+發表

原帖由 susi1024169 於 16-04-20 發表
如果你仔係band1c ,第一間放band2,一定入硬
但今年出生率咁低,點解唔博下乙一放band1,同其他band1生一齊 ...
學校話B1生537個,但B1位只有507個,又話乙2放熱門B2,會比B2生喺乙1揀晒⋯⋯
所以唯有咁穩陣啲。

作者: pooh88    時間: 16-4-20 16:21     標題: 引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-04-20+發

學校話B1生537個,但B1位只有507個,又話乙2放熱門B2,會比B2生喺乙1揀晒⋯⋯
所以唯有咁穩陣啲。

...
乜唔係派哂BANK1生先再派BANK2生咩?我唸呢個情況唔會發生嘛?

作者: metrochung    時間: 16-4-20 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-04-20+發

所以唯有咁穩陣啲。

...
基本係B1生抽晒先到B2,B2乙一都要B1抽完有位剩下才到B2生抽。 老師咁講係咪對全班講定對你一個講?建議你問清楚老師,再有唔明問校長,B1B2邊緣唔邊緣都要清清楚楚,邊緣人博唔博係自己話事,冇理由咁樣分析。我一直同老師講,肯定B1同邊緣人都有不同的選校方法,唔好估估下,衰咗係咪學校會寫推薦信去B2頭學校幫你先。

作者: Anniemun    時間: 16-4-20 17:58

Himma0904 發表於 16-4-20 14:01

如果真係有機會係b1, 反正一齊抽,乙1可放間最喜歡的b1, 乙2 就要放間不大熱門的b2 學校了,以防估錯banding, 要有保險線。
作者: 奥脫福    時間: 16-4-20 18:22

Himma0904 發表於 16-4-20 15:10

所以唯有咁穩陣啲。

我估「教育文憑」未必會教選校策略,所以大把老師對呢個派位制度一知半解。  

不過上得EK多,你又或者會慶幸有咁多「派位魚腩」存在。

作者: 妍妈    時間: 16-4-20 19:26

保1屬B幾?

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 19:36     標題: 引用:保1屬B幾?

原帖由 妍妈 於 16-04-20 發表
保1屬B幾?
B1

作者: 妍妈    時間: 16-4-20 20:20

我見你地好少人講保1,而且好少人撿,爲什麽?

作者: Himma0904    時間: 16-4-20 20:41

回覆 妍妈 的帖子

因為保一係B1A, 唔屬於我地個BAND, 所以咪冇提囉~~
作者: kcpak    時間: 16-4-20 23:28

回覆 妍妈 的帖子

因為保一太勁,派到都唔知讀唔讀到........我指我仔
作者: kcpak    時間: 16-4-20 23:33

我甲一協和  甲二  九華  甲三  黃笏南     乙一,協和 二,銀禧 三,郭德勝 四,觀官.........會唔會太過進取??
作者: 奥脫福    時間: 16-4-21 00:07

kcpak 發表於 16-4-20 23:33

我甲一協和  甲二  九華  甲三  黃笏南     乙一,協和 二,銀禧 三,郭德勝 四,觀官.........會唔會太過進取? ...

九華甲二只會得個填字,對叩門無幫助。

我覺得乙部頭四的排位可以,不過在填完其他B1校後,要盡填其他B2校。

作者: susi1024169    時間: 16-4-21 01:00     標題: 引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-04-20+發

所以唯有咁穩陣啲。

...
去年5爭1今4.9爭1 黃大仙東區南區最易升讀心儀校

香港文匯報訊(記者 黎忞)
2016年9月新學年升中學生分區統一派位選校即將開始。近年適齡學童人數持續下跌,今年參加派位升中生便較去年減少約600人,而教育局推行了3年的中一「減派」方案已完結,令供派位的學額回穩。根據昨日發佈的《中學一覽表》資料,今年經18區校網分派、受家長歡迎的英文中學中一學額共有9,481個,較去年增加近1%,全港平均計每4.9人競爭1個英中學額,較去年5爭1略略放緩。其中黃大仙、東區和南區入讀英中的競爭較去年少,有關地區學童入讀心儀中學的機會有所提高。
為應對人口下跌引起的收生不足危機,教育局在2012/13學年推出歷時3年的「211」或「111」減派方案,至今年已完結,令整體中一統一派位學額不用再「結構性減少」。根據昨發表的《中學一覽表》資料,針對全港110多所受家長歡迎的英中,共有9,481個中一學額作分區派位之用,較去年增加64個。
教育局發言人指,按2月底最新數據顯示,預計參加新學年中學學位分配辦法的學生約4.61萬人,即較去年4.67萬人減少600人。意味新學年平均4.9名升中生競爭1個英中學位,比去年的5爭1放緩。其中個別地區如黃大仙、東區、南區和元朗區有較明顯的競爭減少情況。
九龍城區學額全港最多
至於一眾「名校區」入英中學額的競爭仍屬全港最低,中西區及灣仔約為2.3人至2.5人爭一個英中位;而九龍城區提供的英中學額有1,140個,屬全港最多,競爭情況與去年相若約3.6人爭1位,其次則是沙田區有950個,約4.3人爭1位。
離島仍屬「最激烈」地區
離島區方面,因區內未有英文中學,家長只能透過派位機制報讀他區英中向離島小學提供的學額。該區900多名升中學生,競爭他區的21個英中學額,平均44人爭1位,雖然有關競爭較去年放緩,惟仍屬全港英中位競爭「最激烈」的地區。
資助小學校長會主席賴子文認為,雖然整體學生學童人數下跌令英中競爭放緩,而各區學額差異仍相當大,不能一概而論,「例如離島本區沒有英中,故學生就要選讀他區英中,爭學位的情況仍然十分緊張。」他又提醒家長選校時應配合子女能力和性向,不用單純追逐英中或名校,強調「太大壓力和太過輕鬆(對學生成長)亦不是好事。」
教育局發言人則表示,參加2016年度中學學位分配辦法的小六學生家長,將於日內透過其子女就讀的小學,收到有關中一派位的選校資料。家長須將填妥的選校表格交回其子女就讀的小學,以便學校可於5月4日或以前送交教育局辦理。

作者: susi1024169    時間: 16-4-21 01:02     標題: 引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-04-20+發

所以唯有咁穩陣啲。

...
你仔仔學校好明顯想做好「首志願%」條數,你小朋友band1c,第一志願放band2入硬浪費左個機會

作者: susi1024169    時間: 16-4-21 01:11     標題: 引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-04-20+發

所以唯有咁穩陣啲。

...
重有,最最最重要,你仔學校老師好明顯有誤導!
個機制係,band1生派位先,係由甲一開始派,派到乙三十,派到有位比你小朋友,先再開始派band2生,所以如果你小朋友係band1c即band1生,已經係第一批揀學校,好難頭3志願都唔中,如果第一已放band2學校,直頭自我放棄一樣,不如你問下老師係咪玩野?係咪為左學校首志願%咁樣放棄學生入band1既機會?今年已經係出生率最低一年,睇新聞又話今年完左「減派」方案,會多番學位,都仲玩保守?好心老師唔好浪費左小朋友既努力啦

作者: kcpak    時間: 16-4-21 01:12

回覆 奥脫福 的帖子

九華,黃笏南我同仔仔都鍾意,當買六合彩,入唔到又無所謂.....入到當然開心啦~乙四  可立  五 文理  咁樣好唔好,老實講黃大仙區,我只心儀協和,其他都唔係我既志願,希望第一志願入啦~
作者: susi1024169    時間: 16-4-21 01:17     標題: 回覆:求賜教 黃大仙 男 B1 排位~~~

另一舊新聞,比各位作參考

【大公報訊】記者劉家莉報道:適齡中一學生人數持續下降,教育局預計將有4.61萬名小六生參加明年九月入學的中一派位,較去年減少約600人。學界指出,由於教育局用作紓緩縮班的“減派”措施於本學年完結,但學界仍面臨人口下降的衝擊,估計新學年將出現約5000個剩餘學額,全港18區中,除北區及觀塘區學額供求平衡外,其餘16區均出現學額過剩,屯門、沙田及黃大仙最嚴重。

2016年九月入學的中一自行派位於下月四日至20日接受報名,家長可不受地區限制、向不多於兩間心儀中學提交申請,結果將於明年七月五日聯同統一派位一同放榜。

教育局昨日發佈《中學概覽2015-2016》,內容涵蓋全港中學資料,包括學校特色、班級結構、師資等,併發放《申請中一自行分配學位手冊》,臚列全港中學自行收生學額。

由於各“減派”措施已完結,全港英文中學的自行派位學額與去年相若,全港約有4900個,英中自行派位學額較去年略增40個,主要是因六間中學隔年開四或五班中一變動所致,包括東區的中國婦女會中學、港島民生書院及聖馬可中學、黃大仙中華基督教會協和書院,以及北區道教聯合會鄧顯紀念中學明年將增加一班,開設五班中一,各校的自行派位學額亦較去年各增加約10個,東區張祝珊英文中學則轉為四班。

英中學額不減反增

由於人口下跌,但英中學額不減反增,料英中競爭率略為放緩。不過,香港津貼中學議會主席林日豐估計,由於教育局的“減派”措施已完結,但中一人數仍下跌最少600人,學界估計明年九月中一約有5000個剩餘學額,屯門、沙田、東區、西貢及黃大仙較嚴重。他指出,因學童人口持續減少,或令“英中”出現收生不達標的情況,出現“上移錯配”問題,以及準教師難以入行問題,希望教育局能推出支援措施,待升中人數回穩,助學界“舒口氣”。

另一方面,面對收生壓力,不少學校花盡心思加強學校特色及支援,以吸引“生源”。《中學概覽》顯示,屯門區中學協助及設立跨境/跨區學生交通津貼,例如青松侯寶垣中學、裘錦秋中學(屯門)。裘錦秋中學(屯門)更為元朗、天水圍的學生提供免費校巴,計劃並延伸至洪福?。

另外,近日全港性系統評估(TSA)引起社會對過分操練及測驗學生的關注,但《中學概覽》中,不少中學在“測考及學習調適措施”一欄,列明會有“除統一的測考外,課堂進行頻密的小測”、“每隔個循環周均設統測時段”、“提供學生適當的公開考試操練”等。

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 07:34     標題: 引用:Quote:原帖由+Himma0904+於+16-04-20+發表

原帖由 susi1024169 於 16-04-21 發表
重有,最最最重要,你仔學校老師好明顯有誤導!
個機制係,band1生派位先,係由甲一開始派,派到乙三十,派 ...
可能係我講得唔清楚,因為我仔係邊緣人,所以佢意思係如果估錯band,萬一係B2,咁熱門嘅B2中學已經比其他B2生放咗喺乙1揀晒!

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 08:25     標題: 引用:+本帖最後由+Anniemun+於+16-4-20+18:00+編

原帖由 Anniemun 於 16-04-20 發表
最慘係我個仔經老師洗腦後佢宜家話鍾意文理,個老師又猛咁同佢講文理係B1尾,B2頭,合晒佢程度😑

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 08:27     標題: 引用:Quote:原帖由+978212+於+16-04-20+發表呢區

唔係呀!培敦B2生放乙二都冇機?培敦校長講?
係我哋班主住話睇番過往數據

作者: cwaisum    時間: 16-4-21 08:59     標題: 回覆:Himma0904 的帖子

其實B1尾入到協和,除非勤力,否則會讀得好辛苦。協和程度一點也不低,而且很多測驗功課,真是要適應。

作者: YC04    時間: 16-4-21 09:36

Himma0904 發表於 16-4-21 07:34
可能係我講得唔清楚,因為我仔係邊緣人,所以佢意思係如果估錯band,萬一係B2,咁熱門嘅B2中學已經比其他B2 ...
請問點邊緣法呀?  我囡係級次第40%, 考慮緊博唔博?  如果唔博, 我都會先考慮文理同聖文德, 2選1

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 09:42     標題: 引用:Quote:Himma0904+發表於+16-4-21+07:34+可

原帖由 YC04 於 16-04-21 發表
請問點邊緣法呀?  我囡係級次第40%, 考慮緊博唔博?  如果唔博, 我都會先考慮文理同聖文德, 2選1
...
我仔就係同妳女差唔多,你哋又係保小?

作者: YC04    時間: 16-4-21 09:46

Himma0904 發表於 16-4-21 09:42
我仔就係同妳女差唔多,你哋又係保小?
我係另一間, 如果係你, 剛好第40%博唔博?

作者: metrochung    時間: 16-4-21 10:15     標題: 回覆:Himma0904 的帖子

保小B1唔止40%喎

作者: YC04    時間: 16-4-21 10:21

metrochung 發表於 16-4-21 10:15
保小B1唔止40%喎
點解你咁清楚邊間小學有約幾多B1%?  我校唔講, 只係話分3份, 連校長都係咁話, 講左半小時, 都係話3份

作者: metrochung    時間: 16-4-21 10:25     標題: 回覆:YC04 的帖子

我八卦吖,我問過D中學生讀乜小學乜成績

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 10:27     標題: 引用:保小B1唔止40%喎 +

原帖由 metrochung 於 16-04-21 發表
保小B1唔止40%喎
我仔級7x, 全級16x人,老師仲話B2大機會啲⋯⋯

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 10:28

其實有冇人知今年何壽南同聖十架 (前日修, 靜山)有幾多人轉咗過九龍城網升中呢? 呢班人會影響各學校既Banding比例
作者: metrochung    時間: 16-4-21 10:32     標題: 回覆:YC04 的帖子

我校非一線小學,都唔會估三份一啦,三份一真係好保守,我記得新蒲崗某小學,考70名入咗協和,我通常咁係咁樣八卦得知又計下,我都係估估下咋

作者: Himma0904    時間: 16-4-21 10:45     標題: 引用:我校非一線小學,都唔會估三份一啦,三份一

原帖由 metrochung 於 16-04-21 發表
我校非一線小學,都唔會估三份一啦,三份一真係好保守,我記得新蒲崗某小學,考70名入咗協和,我通常咁係咁 ...
不過人哋真係話協和特別鍾意收嘉xx學生

作者: metrochung    時間: 16-4-21 10:54     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-21+發表

原帖由 Himma0904 於 16-04-21 發表
不過人哋真係話協和特別鍾意收嘉xx學生
抽籤就冇得話喜歡邊間小學

作者: cubixluk    時間: 16-4-21 15:52

回覆 kcpak 的帖子

全部都唔係自己區, 除咗協和???

作者: fennieng    時間: 16-4-21 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-20+發表咁

老師打電話來摧我,我同佢傾咗,頭三照我意思,之後就照佢意思填了。 星期五要交正式個份,交完就等結果

...
老師睇完返黎啦!我2間band1放一二,他區2間band1放三四,跟住2間band2放五六,老師話他區位少,建議第三放可立,第四放band2,唔知點好

作者: metrochung    時間: 16-4-21 19:40     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-20+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-21 發表
老師睇完返黎啦!我2間band1放一二,他區2間band1放三四,跟住2間band2放五六,老師話他區位少,建議第三放 ...
我都覺得乙三已經要放可立,乙四放未必有位,人地乙二乙三已經選可立(由其是男仔),到了乙四應該冇位掛。 個人意見

作者: fennieng    時間: 16-4-21 20:59

metrochung 發表於 16-4-21 19:40
我都覺得乙三已經要放可立,乙四放未必有位,人地乙二乙三已經選可立(由其是男仔),到了乙四應該冇位掛。  ...
其實我地都知,因為唔想揀,所以先放咁後
作者: metrochung    時間: 16-4-22 10:11     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-21+19:40+我

原帖由 fennieng 於 16-04-21 發表
其實我地都知,因為唔想揀,所以先放咁後
正式個份交了,冇眼睇,等結果

作者: fennieng    時間: 16-4-22 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-21+發表其

原帖由 metrochung 於 16-04-22 發表
正式個份交了,冇眼睇,等結果
祝你好運

作者: metrochung    時間: 16-4-22 17:37     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-22+發表

原帖由 fennieng 於 16-04-22 發表
祝你好運
仲未諗掂?我都祝你小朋友入到心儀又適合嘅中學

作者: LHK820    時間: 16-4-26 09:35     標題: 回覆:求賜教 黃大仙 男 B1 排位~~~

請問文理係英中?

作者: metrochung    時間: 16-4-26 10:52     標題: 回覆:LHK820 的帖子

聽校長話除一兩科外,其他用英教同考

作者: LHK820    時間: 16-4-26 10:59     標題: 回覆:metrochung 的帖子

謝謝

作者: fennieng    時間: 16-4-26 13:06     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-22+發表祝

終於交左,重要比佢折磨到7月,慘

作者: fennieng    時間: 16-4-26 13:07     標題: 引用:Quote:原帖由+fennieng+於+16-04-22+發表祝

我冇聽老師講,希望唔好出事

作者: sammag    時間: 16-4-26 13:35

metrochung 發表於 16-4-21 19:40
我都覺得乙三已經要放可立,乙四放未必有位,人地乙二乙三已經選可立(由其是男仔),到了乙四應該冇位掛。  ...

想請教, 升中派位既乙部不是只能填本區嗎?
是否不同升小, 甲部他區, 乙部本區?

我不太明白他區位不是很少很少? 放三四位置仍有機會?

作者: metrochung    時間: 16-4-26 13:38     標題: 回覆:LHK820 的帖子

今日再睇網頁,又不同校長所講的,最好求證一下

作者: metrochung    時間: 16-4-26 13:47     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-21+19:40+我

原帖由 sammag 於 16-04-26 發表
想請教, 升中派位既乙部不是只能填本區嗎?
是否不同升小, 甲部他區, 乙部本區?
我忘記了升小,升中甲部選他區本區部得,乙部選本區和他區借入來的位。 至於他區位少,如果人哋冇揀,你揀咪你中,你揀人哋又揀,咪睇下邊個前D志願和號碼前。

作者: sammag    時間: 16-4-26 14:18

metrochung 發表於 16-4-26 13:47
我忘記了升小,升中甲部選他區本區部得,乙部選本區和他區借入來的位。 至於他區位少,如果人哋冇揀,你揀 ...

[他區借入來的位] 是限定左邊幾間可以揀嗎?

謝謝你~

作者: metrochung    時間: 16-4-26 14:38     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-26+13:47+我

原帖由 sammag 於 16-04-26 發表
[他區借入來的位] 是限定左邊幾間可以揀嗎?
有份白色選校資料,有寫乜區乜校幾多個位,例如深水埗區 唐乃勤中學 6個。或你上網睇下就一清二楚

作者: sammag    時間: 16-4-27 09:44

metrochung 發表於 16-4-26 14:38
有份白色選校資料,有寫乜區乜校幾多個位,例如深水埗區 唐乃勤中學 6個。或你上網睇下就一清二楚

...

謝謝你!

結果你係咪幫仔揀左長天呀?

作者: metrochung    時間: 16-4-27 10:06     標題: 回覆:sammag 的帖子

甲一長天,乙部冇得長天了,睇佢有冇運。我就乙三選B2,最壞打算。

作者: sammag    時間: 16-4-27 10:23     標題: 引用:甲一長天,乙部冇得長天了,睇佢有冇運。我

原帖由 metrochung 於 16-04-27 發表
甲一長天,乙部冇得長天了,睇佢有冇運。我就乙三選B2,最壞打算。
長天跨區有幾多個位呀?你好勇呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5