教育王國

標題: 特殊和主流幼兒園同時讀 [打印本頁]

作者: Tulip88    時間: 16-4-14 08:31     標題: 特殊和主流幼兒園同時讀

想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主流幼兒園同時讀?

作者: long107    時間: 16-4-14 09:10     標題: 回覆:Tulip88 的帖子

特殊幼兒中心是全日制,好難再讀主流幼稚園,而且小朋友會好攰的,二選其一比較好。

作者: methy    時間: 16-4-14 11:20     標題: 引用:想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主

原帖由 Tulip88 於 16-04-14 發表
想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主流幼兒園同時讀?
有,好多人都咁諗過,但政策上唔能夠容許,因為S位受政府資助,小朋友有需要先入讀,如果一半時間返S位,一半時間返普通幼稚園,即係小朋友唔係嚴重到需要S位服務。學校受社署規管,要解釋點解有人咁樣「濫用」資源。

但身邊有例子係,家長想小朋友轉出主流幼稚園,S位就比小朋友上午返主流,下午返S位.但只能試3個月,得就退出S位,讀主流幼稚園,就無左S位服務。

作者: Tulip88    時間: 16-4-14 12:56     標題: 回覆:methy 的帖子

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾好呀!

作者: funghon    時間: 16-4-14 13:14     標題: 引用:謝謝+Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾 ...
有朋友想早上特殊,下午主流,結果係特殊學校不容許。

作者: long107    時間: 16-4-14 16:01     標題: 回覆:funghon 的帖子

當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等緊。

作者: Tulip88    時間: 16-4-14 19:39     標題: 回覆:long107 的帖子

明白

作者: methy    時間: 16-4-14 19:56     標題: 引用:謝謝+Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾 ...
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班,係特殊幼兒導師負責,效果幾好。
另外每逢S位長假,我就安排阿仔返之前N班間幼稚園全日託,返足一星期全日主流幼稚園,又見返N班時既同學仔,所以阿仔一直都有好好既社交環境刺激。

之後妹妹出世,又有親戚小朋友,就停社交班,同親戚小朋友玩既社交最自然最有效學到點同正常小朋友相處,今年S位最後一年入左主流組,同組都有不錯語言能力,互動多,語言大進步。

作者: Tulip88    時間: 16-4-15 19:30     標題: 引用:Quote:原帖由+Tulip88+於+16-04-14+發表謝

原帖由 methy 於 16-04-14 發表
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班, ...
meth, 你的提議非常好及實用,我仔現時讀的幼兒園沒暫托,佢沒兄弟組妹,好有需要找間有暫托的幼兒園。但有幼兒園星期六到有服務?

作者: SHEEPYEUNG    時間: 16-4-16 10:23     標題: 引用:當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等

原帖由 long107 於 16-04-14 發表
當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等緊。
如果有 S 位唔要咪好傻?

作者: SHEEPYEUNG    時間: 16-4-16 10:27     標題: 引用:Quote:原帖由+Tulip88+於+16-04-14+發表謝

原帖由 methy 於 16-04-14 發表
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班, ...
特殊幼兒中心返全日,咁佢哋日常嘅課程係點?想了解下,我b屬體障。謝謝!

作者: methy    時間: 16-4-16 11:59     標題: 引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-14+發表我果

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-16 發表
特殊幼兒中心返全日,咁佢哋日常嘅課程係點?想了解下,我b屬體障。謝謝!

...

我們體障組都有兩組,我仔算係能力高果組。
S位返全曰,8:30-4:30pm,先以k1k2果時做例子,早餐、去廁所(唔識行就課室旁屏風遮一遮坐尿兜),認知堂,(語文/數學/英文等),當教中文,e.g.學「人」字,7人一班,老師會按能力&治療師指示給予堂上練習,我仔手肌弱,手完全無力,搾筆即跌,就用OT提供既泥膠砌個「人」字,認字型、記筆順,隔離個同學手肌好d,就油顏色,油個放大了「人」字,每個同學以最適合其方式去認字。

午餐就大家著圍裙,手肌無問題自己食,手變型但有能力就用特製匙自己食,需要時老師餵下,我仔當時是班上唯一不用協助下都行到平路,就負責將自己幾食完既碗匙放去收集盆,並協助同組同學收拾(他非常喜歡這工作)

準備午睡,老師協助下刷牙洗面或自己做,更換鬆身衣物(學穿除衫鞋襪技巧),午睡一個鐘多d,起身,更換衣服,著鞋襪,ABC同學分別去上個別治療堂(PT/OT/ST),我仔每日午睡後會搵一搵PT拉筋,餘下既同學,特殊老師同佢地溫習該週主題既語文,做下圖工等,ABC同學上完個別治療堂,繼續上堂:小肌練習,特殊老師按各人能力,派發不同練習教材,A穿殊,B撕貼紙粒貼書,C仿畫直線,做完同能力相約同學交換練習教材。
準備放學,等放學時,A&B同學企下企架,PT會係旁邊聽下老師講下體障組小朋友當日上堂情況,順便搵D同學用步行架行下,最後家長到,老師同家長講返當日小朋友上堂情況,就一個個放學。如果小朋友不適,或是整親或弄損,學校護士會跟進並通知家長。

k3入了主流組,我仔係唯一一個體障,但已有自理能力,課程就跟主流課程,排隊去廁所,上堂互動同主流無大分別,大家都係學消防員,A手肌能力高就自己寫,B能力弱d就寫以copybook方法提示去寫,總之,一班7個,都會根據個別差異而有不同既協助,功課都不一樣。k3最後一年,安排了13堂騎馬班,20堂水療堂,都係安排上堂時間外出上,教長陪同。

另外學校安排很多戶外活動,家長訓練小組,家長有興趣就簽通告參加。課外活動就有非洲鼓,戲劇、體藝,上堂時間內上,家長唔使陪。個別治療堂家長最好出席,跟治療法學下技巧,回家可配合訓練。

作者: methy    時間: 16-4-16 12:04     標題: 引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-14+發表我果

原帖由 Tulip88 於 16-04-15 發表
meth, 你的提議非常好及實用,我仔現時讀的幼兒園沒暫托,佢沒兄弟組妹,好有需要找間有暫托的幼兒園。但有 ...

唔知你邊區,可打去區內各幼兒園問星期六有無暫託服務,不過最好清楚知道埋星期六有否活動,因為正常星期六不會有課程,但如果多人暫託(我仔果間算多),老師除了安排小朋友各自玩玩具外,都會排安排他們排洗,集體玩,午飯,遇到星期六有親子活動,暫託的小朋友都會一齊參與,的確係好好既社交刺激。

另外多去遊樂場都係好有益身心,又唔使錢,我仔需著腳托,跑唔郁,亦易跌,公園遊樂場設施免強玩到,我都盡量唔幫佢,等佢發揮,遇到其他小朋友「蝦」佢,開頭擔心他被推跌(的確危險),會好快出手介入,慢慢佢體能好左,我在旁觀察,驚訝他夠膽出聲叫人唔好推佢,或本能地推返人地事後會教導他下次再遇到相同情況要點處理。所以星期日去不同區既遊樂場玩係指定家庭活動之一。

如有宗教信仰(我們沒有),返教會有一大班小朋友玩又係好開心,如果朋友間有年紀相約的小朋友,星期六日多組織活動,出席生日會呀之類,增加不同情境既體驗。

作者: long107    時間: 16-4-16 12:31     標題: 回覆:SHEEPYEUNG 的帖子

其實睇小朋友有無需要,無話儍唔儍。排s位起碼年幾兩年,小朋友在這兩年其間可能已追返同齡小孩,咁入去s位讀反而唔係好的選擇。

作者: SHEEPYEUNG    時間: 16-4-16 13:37     標題: 引用:+本帖最後由+methy+於+16-4-16+12:00+編輯+

原帖由 methy 於 16-04-16 發表
好多謝妳咁仔細嘅資料,睇落佢哋嘅學習環境都幾好,雖然我b還有一段時間先返學,真係擔心唔知點㗎。
返學放學啲校車係咪都安排好?洗唔洗要遊大車河?

作者: bbymc11    時間: 16-4-16 14:36     標題: 回覆:SHEEPYEUNG 的帖子

其實媽媽想了解多d自己心儀學校,學校係歡迎你預約參觀了解情況,唔駛到時在咩都唔清楚之下去選擇學校,每間機構嘅s位編排都有所不同,岩唔岩自己嘅小朋友讀最好係自己去睇真d問過清楚。

作者: Tulip88    時間: 16-4-17 16:04     標題: 引用:+本帖最後由+methy+於+16-4-16+12:05+編輯+

原帖由 methy 於 16-04-16 發表
meth, 我之前在我那區問過一些暫托服務,的位好緊張。請問需要講原因嗎,會不會講自己小朋友的情況比學校知?

作者: methy    時間: 16-4-17 16:56     標題: 引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-16+發表本帖

原帖由 Tulip88 於 16-04-17 發表
meth, 我之前在我那區問過一些暫托服務,的位好緊張。請問需要講原因嗎,會不會講自己小朋友的情況比學校知 ...
要,點都要比個原因(家人返工無人睇,有人病無人湊小朋友等等)
我仔係肢體問題,一睇就已經睇清楚問題,其他咩自閉呀,過度活躍呀,唔講既話,以老師一日見咁多仔既情況,好快現形的,我從來不理會咩標唔標籤,講清楚小朋友情況、人地覺得照顧到,又有心照顧,我就去果間學校讀&暫託。

作者: Tulip88    時間: 16-4-17 17:30     標題: 回覆:methy 的帖子

謝謝,meth.

作者: methy    時間: 16-4-17 18:13     標題: 引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-16+發表本帖

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-16 發表
好多謝妳咁仔細嘅資料,睇落佢哋嘅學習環境都幾好,雖然我b還有一段時間先返學,真係擔心唔知點㗎。
返學放 ...
我無坐校車經驗,自己接送,仔同學有,入學就會問你要唔要校車服務,如果你在校車路線既第一個站,就要預遊車河。 (其實咩學校都係咁)

我仔足2歲就打電話去區內所排S位申請暫託服務(已於1歲申請左排E+S位),一星期返2-3日,每次2小時既服務,痴下堂上,一路等主流N班,2歲9個月入讀主流N班上左10個月就派到S位,話咁快已經讀到最後一年了。

作者: CHOLE_MUM    時間: 16-4-17 20:23

Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見啊?
作者: methy    時間: 16-4-17 22:49     標題: 引用:Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-17 發表
Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見啊?
我參觀(有d上埋體驗日)左6間肢體傷殘學校(小一至中六),想了解邊間?定問邊間好?

作者: CHOLE_MUM    時間: 16-4-17 23:26

methy 發表於 16-4-17 22:49
我參觀(有d上埋體驗日)左6間肢體傷殘學校(小一至中六),想了解邊間?定問邊間好?

...
其實仲有2年先到我, 所以間間都想知.....如果岩的,搬都無問題.....

你最後揀成點?

作者: methy    時間: 16-4-17 23:37     標題: 引用:Quote:methy+發表於+16-4-17+22:49+我參觀

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-17 發表
其實仲有2年先到我, 所以間間都想知.....如果岩的,搬都無問題.....

你最後揀成點?
咁你要參觀定了,k2開始慢慢睇,連埋主流,輕度都睇埋,都好花時間,但一讀就讀12年,梗係要選間自己認為適合的。

CAC評估左可選主流或肢體傷殘,考慮到阿仔長遠仍然需要PT+OT服務,讀主流,就要返醫院睇PT&OT,唔夠力度&要周圍去,而且主流課程太快太深,我仔會吃力,最後選擇了肢體傷殘,反正佢有主流課程,我選了港島區果間,快要搬家了。

作者: siugigi    時間: 16-4-18 13:24

回覆 methy 的帖子

你介唔介意講你個小朋友讀邊間?我個女都讀緊特殊幼稚園,讀埋出年就升小學。似乎你個間學得多d野...

作者: methy    時間: 16-4-18 14:39     標題: 引用:回覆+methy+的帖子 你介唔介意講你個小朋

原帖由 siugigi 於 16-04-18 發表

你介唔介意講你個小朋友讀邊間?我個女都讀緊特殊幼稚園,讀埋出年就升小學。似乎你個 ...
屯門堂特殊幼兒中心,你小朋友呢?

間學校我比足100分,由足2歲生日第二日暫託開始、(中間9個月返N班+E位)到正式入學,現在最後一年,差不多度過了4年、9月上小學了,我好唔捨得呀。

作者: CHOLE_MUM    時間: 16-4-18 19:32

Methy,點解心儀呢間既?
作者: methy    時間: 16-4-18 22:28     標題: 引用:Methy,點解心儀呢間既?

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-18 發表
我最心儀唔係佢,佢排第二或三,另外要就埋妹妹升讀小學,港島係我老家,搬回去讀小學有分。至於第一係沙田果間,參觀日見哂各治療師,好喜歡那裡大家庭既感覺,仔亦喜歡,課程適合等等,可惜細女升小無分。

肢體傷殘學校以居住地址安排入學,平均黎講,各間都差不多,我心儀既你未必心儀,簡單講,我住屯門區,屯門培愛新校舍,靚一靚,治療師有愛心,課程安排滿足唔到我所期望,又無NET,而且我女在屯門區升小無分,搬去一個區域能夠就哂兩個讀書,就係我選港島果間既原因。

作者: methy    時間: 16-4-18 22:47     標題: 引用:Methy,點解心儀呢間既?

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-18 發表
原來我曾經開個post分享大埔間體障學校,有興趣睇下。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2966850

作者: CHOLE_MUM    時間: 16-4-19 07:34

謝謝methy的分享。。。
我睇黎都要展開參觀之旅,我本身住港島,老師都係建議港島或觀塘個間。你個時係跟學校去?
作者: methy    時間: 16-4-19 08:43     標題: 引用:謝謝methy的分享。。。我睇黎都要展開參觀

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-19 發表
謝謝methy的分享。。。
我睇黎都要展開參觀之旅,我本身住港島,老師都係建議港島或觀塘個間。你個時係跟學 ...
自己區就S位安排,其他區就自己打去學校問有無體驗日,約參觀。

作者: SHEEPYEUNG    時間: 16-4-19 10:47     標題: 引用:Quote:原帖由+SHEEPYEUNG+於+16-04-16+發表

原帖由 methy 於 16-04-17 發表
我無坐校車經驗,自己接送,仔同學有,入學就會問你要唔要校車服務,如果你在校車路線既第一個站,就要預遊 ...
thanks!
知唔知S位連住宿的幼兒中心好嗎?
現在排緊 S位,社工問需唔需要轉排連住宿的,我唔知情況係點?個心15,16。
請教!

作者: methy    時間: 16-4-19 10:52     標題: 引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-17+發表我無

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-19 發表
thanks!
知唔知S位連住宿的幼兒中心好嗎?
現在排緊 S位,社工問需唔需要轉排連住宿的,我唔知情況係點?個 ...
連住宿既S位我無經驗亦無識人,人人需要不同,只知道有家庭照顧不到肢體傷殘小朋友,可能係父或母係長期病患之類,或小朋友傷殘程度太嚴重,照顧不了才入宿,都係果句,自己打去S位要求參觀了解就最清楚間S位係咪你所期望。

作者: SHEEPYEUNG    時間: 16-4-19 12:58     標題: 引用:Quote:原帖由+SHEEPYEUNG+於+16-04-19+發表

原帖由 methy 於 16-04-19 發表
連住宿既S位我無經驗亦無識人,人人需要不同,只知道有家庭照顧不到肢體傷殘小朋友,可能係父或母係長期病 ...
thanks!

作者: siugigi    時間: 16-4-19 13:12

我的女兒不是體障,是發展遲緩。不過小手不夠力,到現在還有一年就要升小一,都未學寫字,都仲係寫線。學校都是把訓練融合在課堂和食飯時間之類。感覺你孩子的學校安排學的東西較多。

作者: methy    時間: 16-4-19 13:43     標題: 引用:回覆+methy+的帖子 我的女兒不是體障,是

原帖由 siugigi 於 16-04-19 發表

我的女兒不是體障,是發展遲緩。不過小手不夠力,到現在還有一年就要升小一,都未學寫 ...
小手肌真係無得急,我仔用左兩年多時間(3歲半至5歲8個月)黎做寫字前訓練,有血有淚,泥膠,大力膠,沙,剪紙條剪飲管、筷子夾精木仔,印公仔,手指畫,k2手有小小力,開始扭到薄手巾仔,就搾水筆寫字(有水印提示),寫足一年,不過就認哂A-Z大小階。
第三年終於用深色鉛筆都夠力寫到,但協調都係差,易倦,但佢好想學,每日盡力完成20個中文字。

圖片附件: myphoto.jpg (16-4-19 13:43, 82.75 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=NjY5NTB8ODQyNzkyZTd8MTcxNzE2NDgyN3ww

作者: siugigi    時間: 16-4-20 13:40

很感動喔!勤有功!
我阿女認A-Z無問題,但學校從沒有給她正式的寫字功課,寫T字都是直線練習,不算是寫英文字。中文簡單如一二三都無。
不過不知她寫直線要寫到甚麼程度才算及格可以開始寫字,然而她寫的直線都是震震下的,也許這也是原因吧。

作者: methy    時間: 16-4-20 15:46     標題: 引用:回覆+methy+的帖子 很感動喔!勤有功!我

原帖由 siugigi 於 16-04-20 發表

很感動喔!勤有功!
你呢句「感動」,正正就係有日阿仔興奮地從書包拎完成了一半「早」字既功課比我睇時既心情。
k2寫直線橫線開始,唔出界,鉛筆出到色就開始臨摹寫A-Z,再仿畫式寫A-Z,難度係慢慢加,k3開波就寫「十、土」不需轉彎既字,都震震下,寫一兩個自己休息,再繼續寫,k3下學期,寫「手、早,小」,出左界自己用擦膠擦,反而係我叫佢唔好擦,因為寫一個字要成幾分鐘,但佢對自己有要求。從阿仔完成一版字既喜悅,我知道佢好用心,所以我更唔想上主流學校磨滅佢果小小鬥心,主流唔等人,有調適都無用。

作者: siugigi    時間: 16-4-20 21:49

謝謝你用心地回覆我,我開始有點正能量,仲有一年時間,希望她再夠力d,老師也俾機會佢。
作者: suk_yan    時間: 16-6-7 18:27

methy 發表於 16-4-14 19:56
社交班~ 點揾?邊度有攪?我囝囝仲未排到做評估,打算自己搵定堂幇住佢先 ....
麻煩大家卑d資料我,謝謝

作者: suk_yan    時間: 16-6-7 18:38

大家提的排i位、排e位,是否要做完評估後才可申請排?
我囝上年十二月在中九龍做了家長問卷,仲未排到見醫生 .... 只有「等」。
我們揾了私人ST俾佢,但唔知他有冇其他弱項 .... 現階段我可以做什麼....
大家請俾d建議我吧 ...
作者: methy    時間: 16-6-12 09:48     標題: 引用:Quote:methy+發表於+16-4-14+19:56+我果時

原帖由 suk_yan 於 16-06-07 發表
社交班~ 點揾?邊度有攪?我囝囝仲未排到做評估,打算自己搵定堂幇住佢先 ....
麻煩大家卑d資料我,謝謝  ...
上協康會網頁搵下,佢區區都有中心,易報d,又有質素保證。

作者: DollyCC    時間: 16-6-14 15:24     標題: 回覆:suk_yan 的帖子

我囡係醫院見左已經排i位,見埋cac醫生轉排s位

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5