教育王國

標題: 分享一些揀小學嘅感想 [打印本頁]

作者: muimui2    時間: 16-3-21 11:13     標題: 分享一些揀小學嘅感想

近排見到其他家長,都不離會關心下大家小朋友讀邊間小學。但我遇到有啲家長,好鍾意對人哋揀嘅小學"俾意見"。 一係就話間學校位置唔好,一係就話個校長寸,再唔係就話學校左派。

呢幾個comment 唔係講同一間學校,係分別幾間小學,總之你無論講邊間佢都有佢嘅意見。我想講,人哋家長揀邊間關你鬼事,又唔係問你意見,你唔駛急不及待咁發表。同埋無一間學校係完美,你要抽秤嘅話神校都有不足嘅地方。

對住呢啲家長都唔只一次係咁,次次見面問完你讀邊間又係講同一番說話,有佢講無人講,有時真係幾火滾。

認真嗰句,我揾間岩我個女嘅咪得law, 大家都明揾學校要權衡輕重,邊有間學校樣樣都好架,你覺得環境最重要係你嘅事,我覺得間學校岩唔岩亞女係最重要係我嘅事。你唔喜歡呢間又無人叫你去讀,唔駛下下插人哋嘅選擇嘅。

我講嘢唔叻,唔想同佢解釋,呻完,舒服哂。

作者: siden    時間: 16-3-21 11:17

對呢啲人,最好避之則吉。
作者: muimui2    時間: 16-3-21 11:21

siden 發表於 16-3-21 11:17
對呢啲人,最好避之則吉。
其實平時大家傾閒計無乜嘢架,唔知點解一到小學呢個話題就係咁。最初一次半次我當你心直口快就算啦,到而家我都唔記得幾多次喇,總之次次都 repeat 一次。大家都係working mom, 已經唔係成日見。

作者: retriever    時間: 16-3-21 11:28

回覆 muimui2 的帖子

對方講野係傻D... 絕大部份媽媽唔想聽仔女果間學校任何負評...

不過最重要係你自己學懂TAKE IT EASY, 無謂激親自己!

作者: muimui2    時間: 16-3-21 11:33

retriever 發表於 16-3-21 11:28
Yup, you are right!
我同我自己講,我知呢間學校岩我個女就得!所以我已經㩒住自己唔同佢講咁多,費事傷感情。

作者: MLKC    時間: 16-3-21 13:29     標題: 回覆:muimui2 的帖子

又或者掉轉,有些家長談話內容,3句唔埋2句就講自己仔女嘅學校點好、點難爭、幾廿個人爭1個學位....,pn時明明guarantee直上k1都要出去考學校,講明想睇下阿仔阿女實力。即使係有權咁做,最好都顧及別人感受啦

作者: Jane1983    時間: 16-3-21 14:13

對d遲d成世都吾會見面的人,何必太上心,當係練吓自己EQ。

作者: muimui2    時間: 16-3-21 14:20

Jane1983 發表於 16-3-21 14:13
對d遲d成世都吾會見面的人,何必太上心,當係練吓自己EQ。
你又講得幾岩喎
作者: Jane1983    時間: 16-3-21 14:51

作者: hkpapa852    時間: 16-3-21 15:03

muimui2 發表於 16-3-21 14:20
你又講得幾岩喎
其實有時聽到呢D人講嘢, 可以當笑話咁聽都幾得意嫁!

間唔中仲可以答佢一兩句嘴跟住睇住佢唔識反應到時仲攪笑添!

作者: littlefaith    時間: 16-3-21 15:26

hkpapa852 發表於 16-3-21 15:03
其實有時聽到呢D人講嘢, 可以當笑話咁聽都幾得意嫁!

間唔中仲可以答佢一兩句嘴跟住睇住佢唔識反應到時仲攪 …
例如問佢:乜今日你個口咁臭嘅?
作者: Busybody!    時間: 16-3-21 15:27     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

作者: hkpapa852    時間: 16-3-21 15:28

littlefaith 發表於 16-3-21 15:26
例如問佢:乜今日你個口咁臭嘅?

簡單D, 問佢呢幾個問題:
1. 邊間學校無你以上講過既問題?
2. 如果無, 咁應該點做?
3. 如果你無意見, 咁之前你講既可唔可以話係廢話呢?

我真係好想知佢會點答

可惜我未遇到呢D"朋友"

作者: HK-MAN    時間: 16-3-21 15:30

retriever 發表於 16-3-21 11:28
啲人總係覺得自己揀間係最好/揀得最精明...跟住就有把意見話人地間學校邊方面唔好.....

作者: lymchau    時間: 16-3-21 15:35     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

講真當然大家也想考到神校,但是也不是個個適合,個個有能力,所以我對於大家考到什麼也一律支持,一律好評,其實間間學校也有優點缺點啦,坦白講考過學校的也知道有多難,無謂增加父母壓力啦!

我老公家人覺得我點解要讀直資和私校,要學費啊,點解唔抽獎?!頂,唔通考到好學校唔讀等免費?費時答,無謂激氣!仔女是我的,我賺到錢有能力供,不用他比意見!

作者: ok3    時間: 16-3-21 15:39

記得細細個時, 家姐跟亞媽出街買條裙返嚟, 我彈話肉酸, 俾亞媽"炳"到飛起. 從此學識要尊重他人嘅選擇 (尤其係人地返唔到轉頭嗰D).
作者: littlefaith    時間: 16-3-21 15:42

hkpapa852 發表於 16-3-21 15:28
簡單D, 問佢呢幾個問題:
1. 邊間學校無你以上講過既問題?
2. 如果無, 咁應該點做?

1. 神校
2. 轉校
3. (咁呢個問題已經唔重要)

其實我都遇過呢啲人,通常俾我鏟到飛起,以後唔敢再同我講學校嘅嘢。

作者: hkpapa852    時間: 16-3-21 15:46

littlefaith 發表於 16-3-21 15:42
1. 神校
2. 轉校
3. (咁呢個問題已經唔重要)
如果佢咁答我, 我會再問佢: 咩係神校, 用咩標準定義? 又用咩方法計到間學校係符合呢個標準.........

, 我驚佢聽完我反駁之後以後唔敢見我.....

作者: Busybody!    時間: 16-3-21 15:50     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

作者: muimui2    時間: 16-3-21 15:56

其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係片面咁去批評任何一間學校都係不負責任,不理會他人感受嘅表現。

相信每位家長都好努力咁為自己仔女選擇最合適的,其他人就算唔認同,亦無必要處處留難。

作者: Busybody!    時間: 16-3-21 15:58     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

作者: Busybody!    時間: 16-3-21 16:01     標題: 引用:其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係

作者: soniacky    時間: 16-3-21 16:22     標題: 回覆:muimui2 的帖子

呢個世界口賤的人實在太多,無論你揀咩學校,都會有佢要攻擊的原因,一切源於一個字,妒忌

作者: LWL1212    時間: 16-3-21 17:13     標題: 回覆:soniacky 的帖子

極度同意,呢個世界太多口賤既人!
有個家長成日問我小朋友(我平日唔social )有邊間second in , 邊間offer, 小朋友唔識講大話,答左佢。到佢自己個仔無second in / offer , 就對住我小朋友講:都唔個點解啲學校甘鐘意揀埋你啲甘多野講既人!

作者: whitepurin    時間: 16-3-21 18:18     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

哈哈,呢度都好多人係咁啦,講完想抽邊間/take 邊間offer, 若非一線名校,一定有人講呢間點點點,嗰間又點點點,大佬呀,咁多得你揀呀,我已經盡可能幫阿女選最好的了。

作者: littleape0129    時間: 16-3-21 21:24

我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校。
呢位家長就話唔註冊, 又話唔好, 又話冇中學 back up。 我想講, 你未報之前已知冇中學, 唔喜歡又為何要報考?!
根住又成日問我決定未?! 我話都九成決定, 之後本來想報的都冇報了。
根住佢又話同校本來考到呢間嘅同學仔有考到其他的都轉軚了。
第一, 我没有其他更好的考慮, 第二, 我是真心喜歡呢間學校。
真的唔明佢不停講呢D説話嘅原因。
作者: MLKC    時間: 16-3-22 00:36     標題: 回覆:littleape0129 的帖子

果位家長好黑人憎!

作者: HK-MAN    時間: 16-3-22 11:00

littleape0129 發表於 16-3-21 21:24
我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校 ...
因為佢都心大心細,呢間學校係好既,佢或者某啲原因(例如負擔重之類)要考慮好多野,又怕你小朋友讀而佢個小朋友唔讀會好蝕底之類...所以咪成日問囉.
作者: 小寶貝兒    時間: 16-3-22 17:42

muimui2 發表於 16-3-21 11:13
近排見到其他家長,都不離會關心下大家小朋友讀邊間小學。但我遇到有啲家長,好鍾意對人哋揀嘅小學"俾意見" ...
總好過我有某個親戚, 叫我地揀某某幼稚園, 仲以為佢有咩內幕消息之類, 問佢原因, 佢話因為佢有一套人地比既某某幼稚園既校服.............

作者: retriever    時間: 16-3-22 17:53

littleape0129 發表於 16-3-21 21:24
我都分享下。
我同一位家長大家都有考呢一間私校, 大家都有offer。 我有註冊, 因為我同老公都like 呢間學校 ...

其實係FAIR COMMENT, 未去到口賤乎步...

言者無心, 聽者有意...

揸定 "中指" 就OK

你信自己揸粒鑽石, 唔會人地講係玻璃, 就變玻璃!

作者: littleape0129    時間: 16-3-22 21:37

回覆 retriever 的帖子

我都想信佢係無心, 但有時無心之失就傷害左人感受。
作者: picture    時間: 16-4-3 12:20     標題: 引用:其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係

原帖由 muimui2 於 16-03-21 發表
其實我係想講,要學識尊重別人嘅選擇。只係片面咁去批評任何一間學校都係不負責任,不理會他人感受嘅表現。 ...
唔係個個都好似你咁有修養。

請原諒D太過投入,鑽晒牛角尖嘅人。

有D家長小朋友入到名 or神 校, 聽到太多讚美,羨慕 和客氣 說話,太輕飄飄,好易連自己都氹埋,覺得學校 零瑕疵。

作者: man811231    時間: 16-4-3 15:18     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

入收神校,如果都讀到先開心啦!費時讀唔到先轉校!

作者: man811231    時間: 16-4-3 15:21     標題: 回覆:分享一些揀小學嘅感想

識有d入名校(不是神)小一就補習,又可苦

作者: siden    時間: 16-4-3 23:00     標題: 引用:記得細細個時,+家姐跟亞媽出街買條裙返嚟,+

原帖由 ok3 於 16-03-21 發表
記得細細個時, 家姐跟亞媽出街買條裙返嚟, 我彈話肉酸, 俾亞媽"炳"到飛起. 從此學識要尊重他人嘅選擇 (尤其 ...
Agree

作者: augkBB    時間: 16-4-4 15:07

littleape0129 發表於 16-3-22 21:37
回覆 retriever 的帖子

我都想信佢係無心, 但有時無心之失就傷害左人感受。

係呀,我都估佢冇心。佢自己都係考慮緊,亦跟你分享某些考慮的因素。其實我们也是seek for 其他家長的意見,咁唔啱聽亦未必要太介意,別人只欠一些說話技巧又唔太识趣。我細果個小朋友報小一時都預上一些令我好不快的家長同親戚的說話,有些都好寸,又有叫我做咩唔送孩子到聖羅拔!吓,考唔到?咁唔揀哈羅?!我真的嬲足成年。不過現在回想起,只是他们太熱心太怕我考慮不夠全面,親戚呢,他們亦不知自己太out 太離地。咁係EK这裡,我還是喜歡家長的comments直率一點,正面及負面的批評可以幫助我們了解多点。我地上來都係想學下野啫。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5