教育王國

標題: 其實YORK係唔係真係咁差??? [打印本頁]

作者: islz    時間: 16-3-21 10:36     標題: 其實YORK係唔係真係咁差???

對比起好多學校, 佢硬件都唔算差.

是否賺錢作風令人認為佢差?
定係教學方法老土?
定係比起最好的幼稚園, 佢算最差.?

作者: meowchanfallen    時間: 16-3-21 10:46     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

作者: sailormercury    時間: 16-3-21 11:15     標題: 引用:太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,

原帖由 meowchanfallen 於 16-03-21 發表
太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,你董的
一語道破

作者: siden    時間: 16-3-21 11:30

不差
作者: Jessica_chung    時間: 16-3-21 11:46     標題: 回覆:islz 的帖子

其實唔差 係太商業化

作者: islz    時間: 16-3-21 12:59

meowchanfallen 發表於 16-3-21 10:46
咁比起學卷, 程度低, 冇OUTDOOR PLAYGROUND, 冇TENNIS學, 冇GOLF玩, 地方小的學校比呢?

個人感覺佢YOUTUBE有上堂的VIDEO,
都係thematic approach, open discussion, physical education仲有咁大地方.
比起冇咁的facility的學校會否好小小, 起碼有咁的課程. (要唔要收$個人不太關心)

不過我去過YORK幾次, 家長好參次. 有優雅的, 有大聲冇禮貌夾唔排隊的.
有甩皮甩骨的. 坦白講有小小怕自己小朋友唔知同咩人一班... @_@

作者: tam_bb    時間: 16-3-21 15:21     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

喺EK蒲咗幾年,覺得喜歡york的會勁讚,唔喜歡york的會彈得好犀利,好兩極化。而且好多關於york嘅帖,都好惹火🔥,最後好容易被關帖。

作者: meowchanfallen    時間: 16-3-21 15:37     標題: 引用:Quote:meowchanfallen+發表於+16-3-21+10:4

作者: 小曳人    時間: 16-3-21 15:55

york 的確有好多家長想要嘅嘢 (所以佢定位定得好)
但無奈佢一路未做到家長心目中嘅首選,價位亦唔係太多家庭俾到嘅,佢收生又收得多,結果,有平dd又出名嘅offer,或位置近屋企嘅學校收~ 都未必揀佢
我甚至未為兩個仔報過!唯一考慮報嘅時間,係當細仔報哥哥讀緊間KG唔收嘅時候....

基於有得揀嘅人未必會揀佢,所以york收嘅學生/背景比較參差係必然現像
作者: vpo0615    時間: 16-3-21 16:29

雖然我唔係YORK用家, 不過我覺得唔係大家講得咁差. 其實收生多有乜問題? 覺得"係人都收"就顯得有OFFER嘅小朋友唔夠其他爭崩頭學校OFFER嘅小朋友叻? 收生多, 起碼細B都有個讀書機會吖. 而且入得去讀嘅小朋友, 都會學識好多嘢, 唔係白讀架.
作者: vpo0615    時間: 16-3-21 16:30

其實成日評論間學校好唔好, 不如諗吓間學校適唔適合小朋友....
作者: vpo0615    時間: 16-3-21 16:37

舉個例子, GH無人話佢差喇啩, 但係咪適合D活潑好動, 有主見嘅小朋友?
作者: meowchanfallen    時間: 16-3-21 16:50     標題: 引用:舉個例子,+GH無人話佢差喇啩,+但係咪適合D

作者: islz    時間: 16-3-21 16:50

咁又係, 咁YORK適合邊款小朋友?
作者: meowchanfallen    時間: 16-3-21 16:56     標題: 引用:咁又係,+咁YORK適合邊款小朋友?

作者: islz    時間: 16-3-21 17:14

適合活潑小朋友,想有d谷預備小—但happy學習,多課外活動

啤, 講到咩都有咁WO. 有冇咁多時間, 而且谷同HAPPY LEARNING是否有矛盾??? Happy谷?
作者: Ryan_baba    時間: 16-3-21 17:34

回覆 islz 的帖子

如果單從小朋友學習嘅角度去睇York, 我絕對讚同佢係一間好嘅幼稚園. 但佢地校長作風就真係不敢恭維. 真係唔太明白點解York每隔幾年就發生一D負面嘅件事.

作者: meowchanfallen    時間: 16-3-21 18:07     標題: 引用:適合活潑小朋友,想有d谷預備小—但happy學

作者: hebe2010    時間: 16-3-21 22:20     標題: 引用:對比起好多學校,+佢硬件都唔算差.是否賺錢

原帖由 islz 於 16-03-21 發表
對比起好多學校, 佢硬件都唔算差.

是否賺錢作風令人認為佢差?
佢配套真係冇得頂。
k1 人仔表演得有辦有眼,
K2 既西班牙舞更架加勁!
k3 多元化既畢業典禮更以小學質素,
馮太收得錢實會令家長心服口服。
學費四千幾有咁既嘢睇好滿意啦,七千幾都冇咁多嘢睇

唯一缺點係國語唔得!

作者: konew720    時間: 16-3-21 22:33     標題: 引用:回覆+islz+的帖子 如果單從小朋友學習嘅角

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-21 發表
回覆 islz 的帖子

如果單從小朋友學習嘅角度去睇York, 我絕對讚同佢係一間好嘅幼稚園. 但佢地校長嘅作風就 ...

作者: 千語mami    時間: 16-3-21 22:43     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

唔覺得好差, 好多k3學生滿手直資私小offer, training應該幾好

作者: 99dogdog    時間: 16-3-21 22:48     標題: 引用:雖然我唔係YORK用家,+不過我覺得唔係大家講

原帖由 vpo0615 於 16-03-21 發表
雖然我唔係YORK用家, 不過我覺得唔係大家講得咁差. 其實收生多有乜問題? 覺得"係人都收"就顯得有OFFER嘅小 ...
同意,我以前都覺得呢間好商業化,好似有錢就收咁;直到舊年有屋企人入讀就開始對這校改觀,睇到呢位小朋友返學後既進步,由一位超早産b慢慢在各方面跟上其他同齡小朋友!班主任好有愛心,會鼓勵同時會留意到小朋友不足之處然後再同家人溝通希望通過家校合作去幫助小朋友,簡單如戒奶嘴,老師都幫助好大忙,所以好快就戒到!就算學費係貴,但佢起碼交返足功課俾你!我女曾讀過某私校pn,學費$5000+, 環境差得遠,老師冇愛心之餘連基本門面功夫都唔會做,淨係有關俾錢既事宜先會打俾你,我就真正見識到何謂商業化!

作者: konew720    時間: 16-3-21 23:07     標題: 引用:回覆+islz+的帖子 如果單從小朋友學習嘅角

原帖由 Ryan_baba 於 16-03-21 發表
回覆 islz 的帖子

如果單從小朋友學習嘅角度去睇York, 我絕對讚同佢係一間好嘅幼稚園. 但佢地校長嘅作風就 ...
同意。
如果佢地高層作風唔係咁,唔會有咁多人有負面評價。
有朋友個仔係interview時表現好差,冇收,3個月之後收到電話叫佢in多次,不過表現都唔係好,但學校即刻俾offer佢,仲要讚到佢個仔天上有地下冇,我個朋友都覺得好假,我朋友跟手要求讀上午國際班,學校都即刻俾到佢。朋友都覺得學校又搞special case又咁多talk都唔知為咩,朋友一個talk都冇去,俾special case offer 佢又冇要,但之後又收佢插班。朋友話完全係大龍鳯。
另一個係playgroup既朋友,8月中問學校,8月尾interview,9月開學,但小朋友9月尾先足2歲。
純朋友case,不喜勿插。

作者: 天悅    時間: 16-3-21 23:11     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

一間學校好唔好,我覺得係好個人,有人鍾意學校多活動,但有人會覺得似係做show;有人鍾意家校協作,有人鍾意學術全交俾學校負責;不過我覺得york唔係差,語境好,亦吸引到一些符合york理念的家長,你見鍾意york的人真係好鍾意就知

作者: babycatrina    時間: 16-3-21 23:28     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

唔報純因為pn得兩個鐘一日
我覺得三個鐘好些,因為食下茶點,排隊去下洗手間已經無左半堂
Pn對我來講係學習自理、少少紀律、開展社交、學外語既階段,呢d都要時間慢慢浸,所以就算間學校可能好多軟硬件都唔錯,我都唔揀
而且計番時間既話學費就好貴
再者一日分三段pn可以收多些學生,賺錢味道極濃。當然幼稚園係一門生意,但有得揀咪唔想揀囉
其實若佢地係三個鐘一日的話,可能係好選擇

作者: bird06    時間: 16-3-21 23:58     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

本身有pn offer,亦等緊其他offer。同意自我感覺冇咁良好,但識朋友讀,認同比左錢,學校比番相同質素既嘢你,明買明賣,記住佢係私校,賺錢係應該,接受到就得。

其實佢地5月頭先訂校服,7月1日前話唔讀仲有得refund,其實又幾好

唯一係真係好多talk,佢地可能覺得customer service,去得多或太早搞開學briefing(4月)其實有點麻煩。

作者: tingtingword    時間: 16-3-22 00:51     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

我係用家,我覺得明買明賣,貴唔貴,值唔值就見仁見智,在商言商,當然要賺錢,學校又唔係社企。

學校交足功課比我(其他家長我唔敢講,只講我自己),完全做到我想要嘅野!老師有關愛,快樂地谷,k1 暫時已經寫了7個中文字,可能有其他家長覺得好變態,但這種谷卻係用家所想。

先了解自己想要咩,環境,語境,軟件硬件等等,如果好唔like校長作風,睇見就唔順眼的話,suggest大家唔好take offer,因為往後幾年學校每個邀請家長出席的events ,相信校長都會以同一風格演說

作者: bird06    時間: 16-3-22 13:14     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

讀得就要接受校長風格,個人覺得聽完就算,最緊要學校教到小朋友,而佢既教學方法你自己認同

作者: meowchanfallen    時間: 16-3-22 14:31     標題: 引用:我係用家,我覺得明買明賣,貴唔貴,值唔值

作者: vpo0615    時間: 16-3-22 15:10

美孚開分校, 應該唔係同一個校長喇啩.....
作者: 米寶    時間: 16-3-22 15:28     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

-----
作者: Madambarbie    時間: 16-3-22 15:38     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

其實都係睇下岩唔岩自己小朋友,我係用家,黎緊第二個都會繼續係度讀,小朋友讀得開心就得,課程活動家長滿意就得,學校比到家長既野係好實在,私校明買明賣,商唔商業化都係睇下家長覺得值唔值,捨唔捨得比錢,如果真係咁計較錢,可能真係讀學卷會好啲,不過唔明由始至終點解咁多唔係用家既家長,又或者「朋友既仔女」,「親戚既仔女」,「聽講啲人話」,個啲人好似會清楚過讀緊個啲,不繼負評呢間學校,講到似層層咁,不過我覺得宜家讀幼稚園小學中學,似係啲家長去讀去比拼比感覺良唔良好,多過啲小朋友係咪真係適合間學校去開開心心讀.....
宜家真係同以前年代唔一樣啦

作者: 米寶    時間: 16-3-22 15:43

-----
作者: islz    時間: 16-3-22 16:22

O甘我都同意, IN我果位老師係IN得幾全面, IN學生仲會IN家長.
(我覺得有部份小朋友IN果時配合完成不代表佢家庭教育好)

當然YORK IN家長的分數成份有幾多就唔知啦. 不過唔IN家長的學校我覺得問題幾大. 因為教育100%是家庭+學校, 如果學校/ 家庭 價值觀不一致, 小朋友會好辛苦.

比如: 返學要換鞋/除鞋, 返到屋企唔除鞋一屋走. O甘學極都唔好啦.

可惜的就係YORK收人太多, 根本形同虛設 D:

仲有就係IN我果位老師算幾有心, IN完之後佢一台都係只有白色公仔送比小朋友, 不過都見佢花左D心思同時間找左隻黃色出黎. 比著第2D學校一手拿起什麼就送什麼啦...
(當然沒有黃色就PASS,白色的FAIL的意思, 不過佢真係有心找隻黃色比我個小朋友)
作者: Madambarbie    時間: 16-3-22 17:14     標題: 回覆:米寶 的帖子

好同意,我仔係細仔又好好動,家長日預左老師會話佢,但老師無,反而用欣賞既態度叫我面對,叫我俾啲時間佢,同埋教我應該係屋企要點配合,好好指導佢,我覺得老師好有心,加上我仔返學放學好開心,我好滿意

作者: maomaofafa    時間: 16-3-22 18:03

Madambarbie 發表於 16-3-22 17:14
好同意,我仔係細仔又好好動,家長日預左老師會話佢,但老師無,反而用欣賞既態度叫我面對,叫我俾啲時間佢 ...
其他學校點不清楚,無讀過不便評論。我只知道多數話YORK好差的人都係無讀過,得過「聽講」。話佢差多數有兩個原因,1)係人都收,2)Commercial。但實際係點係人都收或者commercial又唔係點up得出。不論如何,作為用家我很滿意學校,佢甚至比我想像中好。首先佢肯收我仔超細B我好感恩,超細B差不多去邊都不受歡迎(除咗新校),佢肯收之餘又肯俾心機教,唔會因為你係細就忽略你呢點好好。我仔本身內向怕生,以前返pg幾個月都唔會痴啲老師(當然啲老師本身亦較為冷淡),但返YORK PN 3日,已經見到佢唔喊,主動拖住老師的手入班房,果刻覺得好神奇。每天放學我都差不多會問老師孩子的進度,佢都不厭其煩好耐心解答我,我打電話問嘢老師都好快回覆,感覺很有心。另外學校功課及校外活動也安排適中,不會令家長感到很大壓力。我仔返學後個人開朗咗好多,亦都會同其他小朋友玩,見到佢的改變,而且佢亦都喜歡上學,唔會唔肯去返學。學校搞活動亦睇得出係有心搞,唔係hea下hea下。啲雜費亦可以逐樣選擇比或者唔比,茶點校服都係,亦從來唔會強迫你付費參加任何活動或者購買任何嘢。其實好唔好真係要讀過先知,唔好人云亦云。當然,如果好介意佢學位多唔難入,係親朋戚友面前無得耀武揚威,咁就唔好讀了,因為有啲人好口賤,知道你小朋友讀YORK會踩到你無地自容,好似講到俾你小朋友讀YORK有罪咁。我哋只會睇學校照唔照顧佢,佢學唔學到嘢,其他嘢我哋唔理。而且老實講真係未聽過有人話佢「教得唔好」,講來講去都係話商業易入,所以歸納來說我會覺得YORK係一所好學校。
作者: Yang81    時間: 16-3-22 18:52     標題: 引用:Quote:Madambarbie+發表於+16-3-22+17:14+

原帖由 maomaofafa 於 16-03-22 發表
其他學校點不清楚,無讀過不便評論。我只知道多數話YORK好差的人都係無讀過,得過「聽講」。話佢差多數有兩 ...
我之前還驚幫個囡選擇錯,聽你咁講我就放心了。

作者: matsushima    時間: 16-3-23 01:39

sailormercury 發表於 16-3-21 11:15
一語道破

作者: DYU    時間: 16-3-23 09:21

作者: 新人物    時間: 16-3-23 09:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Ryan_baba+於+16-03-21+發表

原帖由 konew720 於 16-03-21 發表
同意。
如果佢地高層作風唔係咁,唔會有咁多人有負面評價。
有朋友個仔係interview時表現好差,冇收,3個月 ...
我都覺得個Special case害左間學校

作者: 964000    時間: 16-3-23 09:23     標題: 引用:太易入,自我感覺唔良好,無得係親友面前威,

原帖由 meowchanfallen 於 16-03-21 發表
呢個先係主因,香港人鐘意掙野,有教無類,吾馨香,冇得威

作者: Madambarbie    時間: 16-3-23 10:46     標題: 引用:Quote:原帖由+meowchanfallen+於+16-03-21+

原帖由 964000 於 16-03-23 發表
呢個先係主因,香港人鐘意掙野,有教無類,吾馨香,冇得威
某啲家長咁樣諗真係好膚淺,要令自己高人一等啲,哈哈,其實同啲大陸人要名要威真係無咩分別

作者: vpo0615    時間: 16-3-23 12:00

而家好多家長, 特別係怪獸嗰D, 有好嚴重嘅比拼心態, 例如要比較讀幾多興趣班, 當然讀邊間幼稚園都會嚟互相比較, 踩低人跆高自己....其實只係滿足自己; 對小朋友嚟講, 有乜得著?
作者: vpo0615    時間: 16-3-23 12:06

回覆 Madambarbie 的帖子

我諗起D土毫結婚, 個新娘掛幾抽龍鳳鈪上身.....

作者: meowchanfallen    時間: 16-3-23 12:06     標題: 引用:而家好多家長,+特別係怪獸嗰D,+有好嚴重嘅

作者: vpo0615    時間: 16-3-23 12:14

回覆 meowchanfallen 的帖子

你要曬自己個名牌手袋無所謂, 但使唔使踩人哋個手袋先???

作者: Madambarbie    時間: 16-3-23 14:12     標題: 引用:回覆+meowchanfallen+的帖子 你要曬自己個

原帖由 vpo0615 於 16-03-23 發表
回覆 meowchanfallen 的帖子

你要曬自己個名牌手袋無所謂, 但使唔使踩人哋個手袋先???
比喻得好好!
真心唔知啲家長要比較啲咩,辛苦既係自己既小朋友

作者: chinghingnamnam    時間: 16-3-23 15:11

99dogdog 發表於 16-3-21 22:48
同意,我以前都覺得呢間好商業化,好似有錢就收咁;直到舊年有屋企人入讀就開始對這校改觀,睇到呢位小朋友 ...
would u mind sharing more about the situation of that premature bb at york as my son is also a preeime n will start studying at york k1 in aug 2016. thx.
作者: hilaryashley    時間: 16-3-23 21:31     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

y好奇一問, york真係好易入?咁點解會屬於名幼? 見d名幼面試班宣傳單張有約克個名

作者: islz    時間: 16-3-23 22:00

話晒幾個網站都話YORK係20名內.
但係又唔見30-50果D話差...好怪.

不過睇返學校專頁好似間間"名幼"都一定有D投訴POSTS
作者: manie_man_man    時間: 16-3-23 22:07     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

易入係因為學校相對多學額,但個人認為是名幼與否,應看多方面,包括校舍環境、教學資素、師資、學校教學理念,等等。本身是用家,很滿意學校教學,明買明賣,小朋友亦受谷。不過呢d好睇家長教學理念,最緊要搵到適合自己小朋友同家長嘅學校,讀得開心而家校互相配合自然好。不喜勿插。

作者: ANNA5    時間: 16-3-24 12:12

有朋友個仔有OFFER, 但放棄,
PN 要六千幾一個月, 但預算要2倍,
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3,000,
如果要補課, 另外又要比錢,
再加埋其他雜費。
我朋友見到張list 嚇親,所以放棄了 

作者: feimahoba    時間: 16-3-24 12:56     標題: 回覆:hilaryashley 的帖子

其實我當初都以為好易入,我仔係K1下學期插班入去,先講成效,讀左個零兩個月差別好大,本身係鵪鶉仔既佢outgoing左好多,當初我幫佢轉呢間學校就係睇中佢d學生都比較主動積極去學習,而且真係happy地學好多野,觀課既時候睇得一清二楚。佢上堂竟然好主動仲好大聲回答問題,老師係真係有佢辦法既。有次我仔出面既興趣班老師問佢宜家讀邊間,我話轉左讀york佢即話好好啊,但我話其實聽講好似好易入所以先入到。佢話佢有幾個朋友都入唔到的,唔係人地講既咁易入,只不過佢位多收生多感覺易入。

作者: islz    時間: 16-3-24 16:23

ANNA5 發表於 16-3-24 12:12
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3, ...
朋友個仔有OFFER, 見到張list 嚇親?
有冇DETAIL小小丫?

作者: ANNA5    時間: 16-3-24 16:38

回覆 islz 的帖子

我淨係知道依D,detail 要買 d 用家

作者: vpo0615    時間: 16-3-24 17:55

我相信當中有好多ITEMS 係自願性質, 唔係強迫.....(不過我唔係用家, 只聽我個同事講, 佢係用家).
作者: cat20203    時間: 16-3-24 18:02

我朋友係用家,雖然話貴,但好接受.
佢本身係BBC, 英文程度超好,佢好hea,教仔交畀學校好正常.

所以明買明賣,小朋友學得唔差.
作者: huggiesbb    時間: 16-3-24 18:07     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

請問k1每日係做咩功課?

作者: timliu    時間: 16-3-24 18:39     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

😕

作者: timliu    時間: 16-3-24 19:11     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

從來都冇念過報呢間.見佢地D畢業相,個個父母同小朋都著到好似城中名人去ball咁,就知唔係自己杯茶,我只想我小朋友過得平實。

作者: sze.gloria    時間: 16-3-24 20:53     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差

本身都覺 york 係一間商業化嘅學校,但我個小朋友返咗七個月 K1,進度好理想。佢哋嘅教材、內容好豐富,亦好活動式教學,老師好多都好有善有愛心、校園亦多活動空間。總括嚟講,現在非常滿意此學校。

作者: huggiesbb    時間: 16-3-24 21:21     標題: 引用:本身都覺+york+係一間商業化嘅學校,但我個

原帖由 sze.gloria 於 16-03-24 發表
本身都覺 york 係一間商業化嘅學校,但我個小朋友返咗七個月 K1,進度好理想。佢哋嘅教材、內容好豐富,亦好 ...
請問k1每日功課係大概做啲咩架?深嘛?

作者: maomaofafa    時間: 16-3-24 22:07     標題: 引用:有朋友個仔有OFFER,+但放棄,PN+要六千幾一

原帖由 ANNA5 於 16-03-24 發表
因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3, ...
=點解要兩倍?我每個月交緊5680,無試過double,茶點每月約400,校服冬夏全套各千幾咋喎。

因為YORK 有攪 Camp, 一年幾錢, 每次要$2-3,000,
=我仔讀緊pn,無見過有咩camp,旅行就有次300

如果要補課,另外又要比錢,
=咩補課?從未聽過。我打去學校問,pn無任何興趣班喎

再加埋其他雜費。
=雜費可逐項選擇比或唔比,pn上學期2000下學期800

作者: manimumi    時間: 16-3-24 22:15

我同我老公都好鍾意York,分校多當然學額多,commen sense而已。
但好多家長只focus佢學費表,但冇study 過佢地D好嘅野!

校舍新同大唔駛講,有好多outdoor係佢呢D campus先搞到,上體育堂教Tennis, golf! Xmas 會搞Ball.音樂堂學violin.(收貴少少好正常)
所謂Net 好多0係K1-K2要share 個net (e.g St Cat), 但York international (local 唔清楚)K1-K3Net 係唔駛share.
但St Cat都$5800(2015-16 K1), york (2016-17) international 都係$6200.
沒有平貴之分,只有值與唔值。
比我揀,我會揀$6200 囉D人成日話商業,講真,人地從來冇講過話非牟利,佢只係一個提供one stop service的教育機構,譲家長們(尤其父母都需要工作),提供更方便的渠道不用周圍資料搜集給小朋友上課外活動啫。大部份收費都是optional,很多非用家只是人云亦云,只有用家才知york的好處。
老師有愛心,亦係好多家長0既comment,很多名幼只收大B, 見小朋友程度跟唔上就會勸退,怕拉低升小結果,在我而言,這點比York更商業囉。

如果看重非牟利,倒不如揀村校。無必要在—間非牟利教機構評論是否商業。

作者: dbchu    時間: 16-3-24 22:34     標題: 引用:本身都覺+york+係一間商業化嘅學校,但我個

原帖由 sze.gloria 於 16-03-24 發表
本身都覺 york 係一間商業化嘅學校,但我個小朋友返咗七個月 K1,進度好理想。佢哋嘅教材、內容好豐富,亦好 ...
你仔k1又讀返pre reception ? Repeat ?

作者: manimumi    時間: 16-3-24 22:43

maomaofafa 發表於 16-3-24 22:07
=點解要兩倍?我每個月交緊5680,無試過double,茶點每月約400,校服冬夏 ...

其實好多家長聽得太多不實0既資料,根本沒有自己過濾或資料搜集。人云亦云...我姐姐是小學老師,佢好多同事仔女都係讀York.
Comment: 你肯俾錢,佢會為你準備好上小學0既野俾你。所以佢地都好鍾意york!

作者: Madambarbie    時間: 16-3-24 23:03     標題: 引用:有朋友個仔有OFFER,+但放棄,PN+要六千幾一

原帖由 ANNA5 於 16-03-24 發表
Pn 5千幾,一次camp都無,有一次春季旅行,都只係300一個人,雜費上下學期都係分別2千幾,係咪你「朋友個仔」搭校車?住得好遠好遠要2-3000一個月校車費?茶點費上下學期分別2千幾但可以join可唔join,補課從未聽過或試過,下學期先開始叫有功課做下,認下字ABCD..., 人口日月天...12345....連下線...一日限一科,所以話,好多人唔係用家成日係度發放啲假消息,個個都覺得york亂收錢,好貴,但事實又唔係咁lor:;pppp:

作者: AJBabies    時間: 16-3-24 23:33     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

首先利申,因為年初搬屋所以幫小朋友插班York就近屋企!揀佢當初都係因為佢好大機會會收同埋感覺同小朋友原本讀緊嘅kinder教學模式好近似!初初感覺學校好冷漠,因為確實好大間校舍,好多學生好多老師,同小朋友舊kinder小班小人情況完全唔同,細學校上至校長下至ee、校務甚至全校老師都識你同你嘅小朋友,但係york就唔會,因為太多人喇!但作為家長,教職員識唔識我地其實唔係咁重要,最重要係小朋友返學開心同學到野,小朋友k1,每日都會有一份功課要做(中或英)初初我唔慣因舊時係一星期做一份活動,仲係可做可唔做嘅,小朋友咁細就每日要做功課?!但日子耐咗,發覺小朋友好喜歡做功課,每日食完午餐就追問做功課未,而此舉亦令我𢯊起心肝認真同小朋友一齊做同教佢,同埋跟貼咗佢學過咩,而校舍有戶外操場,小朋友每日放學都好期待係操場玩瀡滑梯、跑跑跳跳,所以係york讀唔差!而且我暫時亦都唔覺個校長有咩大問題,無錯,佢地係比較hard sell嘅,但我又覺ok喎,佢地唔係慈善團體,佢地都要賺錢,但佢地提供嘅extra course或活動都唔係強迫性,家長可以選擇參唔參加,唔參加唔會虐待你嘅小朋友,咁樣嘅學校有咩問題?!反之我覺得幾好喎,學校可以提供埋一d額外course如打網球、畫畫、小提琴等等比小朋友,唔駛我做家長嘅再煩去搵其他出面嘅公司去學!呢d錢都係比人洗架啦,當然如你要求超班教授呢類活動咁york提供嘅應該就未夠班!校長比我嘅感覺係比較率直,但絕對係一個好有愛心嘅太太!總括黎講係york讀對小朋友就一定唔差,差就只有差在家長嘅心態

作者: 99dogdog    時間: 16-3-25 01:29     標題: 引用:+本帖最後由+manimumi+於+16-3-24+22:55+編

原帖由 manimumi 於 16-03-24 發表

我同我老公都好鍾意York,分校多當然學額多,但好多家長只fo ...
明白你作為用家喜歡學校,對學校有歸屬感是好事,不過你做比較時都應該要提供正確資料唔好誤導其他人!2015-16 SC K1學費是$4,783 x11; K1是雙班主任(包括一位NET), K2-K3 是$5,204 x11 (K2-K3 才是share NET)。York 都要選國際班才有NET做班主任!利申:有家人讀緊York覺得幾好(我前面都有留言覺得間學校老師唔錯)!其實外人可能對學校印象唔太正面,好既地方用家最清楚,講得太多太誇會令人反感,正所謂有麝自然香!每間學校都有強弱既地方,冇一間可以叫做最好!

作者: manimumi    時間: 16-3-25 02:15

99dogdog 發表於 16-3-25 01:29
明白你作為用家喜歡學校,對學校有歸屬感是好事,不過你做比較時都應該要提供正確資料唔好誤導其他人!2015 ...

對,打錯字,St Cat K2-K3 share net。但都是要share Net,學費平D好正常. 至於york, 我是寫明international的,K1-K3都唔駛share Net,無意誤導, 亦沒有跨張。只是factual嘢。請見諒。

St Cat $5800學費是現時用家告知我的,如果是錯的話那是那用家給我錯誤資料了(無意冒犯,是用家給予的資訊。如是錯的話,那麼我也不明所以了。佢小朋友現时讀K1)我沒有特別search St Cat 資料. 因沒想過join.故沒有特別確認用家給予的資料正確與否。

作者: manimumi    時間: 16-3-25 03:22

timliu 發表於 16-3-24 19:11
從來都冇念過報呢間.見佢地D畢業相,個個父母同小朋都著到好似城中名人去ball咁,就知唔係自己杯茶,我只想 ...

兩睇,間間學校都有怪獸家長,亦有家長認為子女入讀名幼就等於穿了名牌上身。
著得靚係尊重場合。我同小朋友interview時我都幫佢打煲呔的,不是名牌,而是希望拍張可愛(扮下老績)的照片留倩影吧!

至於畢業相,著大體D好正常。我大學畢業時父母都會著得光鲜D,好正常啫。(同埋一年會有幾多次呢D場合?既然只是畢業先發生一次半次,那根本無需理會)

咁york又唔係榜"平"。佢亦都唔係target—些會為收多一千幾百而困擾0既家庭,有壓力的家庭當然不要勉強,學校target market係mid mkt. 雖然係多學額,收生變相多,但其實學校都揀緊人,揀一些負擔得起的家庭, 負擔不起的自然會reject offer(所以其實佢唔係D呼吸學校) 但當然有些家長亦會選擇一些更心儀的學校,york定位係行local與international之間,有能力0既家庭(但不需好有錢0既家庭), 佢不是社企,其實賺錢很正常,校舍咁大咁新俾租都要啦。佢搞好多活動如Xmas Ball, 搞得超Pro 的,唔通免費咩?而且大部份都是optional的。但好多人只會係話貴,因只看學費,就妄下定論認為不值了。因此説明為何只有用家才知York好的地方. 而當中果D家長可能有部份係真係有錢人也不足為奇。咁其他名幼—様有有錢人讀。問題是值不值。有些名幼校舍很舊,亦很細(有些更像十幾廿年前的模樣)就算收平一千幾百是正常, york就會與時並進,有真正參觀過york的就知道分別了.
再者,其實其他家長怎樣穿著理應不影響小朋友選校決定(因為唔鍾意米咪唔好接觸咁多囉)校長作風更不應納入考慮之列,因佢根本唔會直接教小朋友。而選校是應該因應課程,師資,語境,學校環境,教學方法等軟硬件去決定是否適合其小朋友。只要認為該學校適合自己小朋友就足夠了。其他家長行為衣著根本無需理會。因為間間幼稚園也會有怪獸家長。不會只有York才有的。反而見很多有子女讀名幼就覚得好光榮,這才奇怪。(幼稚園只是小朋友人生很少的部份而已)當然,名幼也一定有正常的父母。

利申: 本身不算什麼有錢人,只能說負擔得起學費罷了

作者: caramelpudding    時間: 16-3-25 22:36     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

非用家,但我小朋友上興趣班有位讀york的小朋友,非常精靈聰明,上堂學得最快,活潑但可坐定聽指令,同班亦有另一啲家長們非常鐘愛的幼稚園生,相比就冇咁醒但又坐唔定,所以事實係點、其實每個學生情況都可能唔一樣。

作者: puichingforsure    時間: 16-3-31 10:40

作者: puichingforsure    時間: 16-3-31 10:43

作者: 天悅    時間: 16-3-31 10:49

puichingforsure 發表於 16-3-31 10:40
我之前在EK的POSTS都讚YORK,因為我都真心了解過YORK的課程,覺得課程好全面,亦問過好多用家,大家對老師 ...
HI,你說你了解過YORK的課程,覺得課程好全面,我想問下,
因為我曾聽過別人說YORK的課程深,比較谷,是否真呢?
課程深又是如何深法呢?

作者: puichingforsure    時間: 16-3-31 11:00

作者: manimumi    時間: 16-3-31 11:51

puichingforsure 發表於 16-3-31 10:40
我之前在EK的POSTS都讚YORK,因為我都真心了解過YORK的課程,覺得課程好全面,亦問過好多用家,大家對老師 ...

觀乎情況似是york用家俾人圍攻較多,如太容易入, 學費貴,根本沒有留意其課程及教材。

作者: islz    時間: 16-3-31 11:52

請問有冇同KM比較? 大家點睇?
作者: fredayys    時間: 16-3-31 15:41

個人覺得吾係咁差,身邊親戚同朋友都有讀緊,不過講到尾都係睇你要啲咩
作者: momk    時間: 16-4-1 06:32

PN用家

茶點多數係包點,一星期只一兩日熱食,飲品多甜飲

NET 係 share 嘅

返學唔會換室內鞋

一日4 sessions,  8:30-10:30, 10:45-12:45, 13:00-15:00, 15:15-16:00。 上一班放學與下一班返學只有15 分鐘空檔,程序係:搭校車返學嘅小朋友會入學校先,然後搭校車放學嘅跟住出學校上車,然後開正門給家長湊放學,同時間送返學嘅家長又會一齊踏入學校等待比小朋友入課室返學。 本人日日接放學都覺得學校冇可能好好清潔消毒,時間緊迫到老師都好難同家長講多兩句。另外,入學校前會睇接證,走係唔會,但學校充斥住湊返學同接放學嘅家長,學童洗手間走廊有一門可以通往後門公園,向外開係無鎖嘅。

本人小朋友的班主任並唔算關心小朋友,詳細唔講,純屬個人感受。

一學期完結之評估報告4頁紙,基本上都係point form ,每一點計1-4 隻大拇指,4頁紙入面有幾行comment, 另有兩張A4 size 畫紙係填色/勞作,沒有相片,除開學之頭兩天外,沒有觀課安排。

小朋友告假,致電回校有時無人接聽,無留言信箱,有幾次真的忘了再致電回校,但學校亦不會致電家長查詢。

小朋友帶口罩上學,放學口罩不見了,老師話污糟咗掉了,但書包有數個後備口罩。

同班有同學返咗兩個月都喊,第三個月班主任勸退。

生日會有大量零食上堂食同派返屋企。

開學約4個月後未戒片的小朋友往往放學時片片非常非常濕。亦有同班同學向家長講過舉手要求wee wee 老師唔應。

我奉勸各位家長如準備入讀PN 的話再想一想,其實想比啲乜嘢自己的兒女。 如家長只著眼教材、所標榜的教學方法及校舍 (硬件)  , 那這間學校應該係你想要嘅。

而我將會K1 轉走,當然我明白K 唔係一日 4 sessions 應該會好唔同,但我對呢間學校嘅辦學宗旨同付出嘅愛心就相當失望。

個人真實感受,不喜勿插。

作者: puichingforsure    時間: 16-4-1 09:29

作者: meowymeowy    時間: 16-4-1 10:30     標題: 引用:PN用家茶點多數係包點,一星期只一兩日熱食

原帖由 momk 於 16-04-01 發表
PN用家

茶點多數係包點,一星期只一兩日熱食,飲品多甜飲
既然磁場唔夾就及早分手。我幾位朋友的子女讀得好開心,完全無你所講的問題,戒片、上課、老師、課外活動都是讚,讚完全無遇到你講的問題。

作者: Arthurli29    時間: 16-4-8 23:59     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

我係用家,我老公當年都係york畢業,而家係一間廠的老闆,小兒今年都入讀了,我仔仔話好鐘意返學!重點我係用家,其他detail唔使講了卦,

作者: puichingforsure    時間: 16-4-9 00:16     標題: 引用:我係用家,我老公當年都係york畢業,而家係

作者: Arthurli29    時間: 16-4-9 00:32     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

咁你不如當我假嘅就算了,我只係唔鐘意解釋太多,我仔聽日返美孚校舍親子活動,我諗只有揀咗美孚校舍嘅家長先會知,唔回應落去啦!大家加油啦!

作者: sgss1    時間: 16-4-9 00:55     標題: 回覆:islz 的帖子

每位家长自行在听完校长的学校介绍讲座后决定吧.

作者: puichingforsure    時間: 16-4-9 01:00     標題: 引用:咁你不如當我假嘅就算了,我只係唔鐘意解釋

作者: 菲菲菲    時間: 16-4-9 01:38     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

我係廿幾年前用家,無深究呢廿幾年有乜轉變,佢商唔商業我唔知因為唔係我比錢,但我記得我返學都係好開心的。我可以話,York嘅學術令我喺初小真係建立咗好好嘅學術基礎(都深架啲野),上到小學爛船都真係可以有三根釘 當然我相信其他名幼有好多可取之處,但要知道名幼都唔係易考,如果想搵一間重學術想接到小一唔介意谷啲又大細B都收又多位唔洗爭得咁勁,我同意York係一個唔錯選擇。

作者: islz    時間: 16-4-9 12:11

剛剛打左一大編, 不過LAPTOP斷電

Anyway, in brief:
1/ PN interview要求小朋友踢波, 我估原因是PE堂真係做PE堂應做的, 而非SIR下滑梯, 行下平衡木, 我晚晚同小朋友去商場都有啦
2/ 我之前有提及IN果時都有幾多甩皮甩骨的家長, REG果日唔見有. 相反係中青/年青家長為主(當然不是MK啦)
3/  REG果日小朋友同左個5歲左右的小朋友玩, 佢都係讀YORK, 估計細佬妹REG緊佢等. 好斯文, 好照顧我小朋友, 簡單講好有家教.
4/ REG果陣果D唔排隊聲大大的都消失了, 只有IN果日的約1/3或1/2家長, 即可能有1/3或一半BYEBYE? (當然唔知佢REG幾多日同幾耐, 同是否美孚接收左一大班)
5/ 同時我認為高質素的家長REG果時也見不到了.
6/ 只見到1-2個大陸, 英普流利, 廣都OK. 斯文人.

Finally:
7/ 我Observe到一樣野, 就係佢個student class survey board.
上面好多職業, 問小朋友想做什麼, astronaut, policeman, fire fighter, doctor ... etc 結果令我幾開心.

我見到最多小朋友貼自己張相上去的係Chef. 我相信一般學校做class survey最多比5個occupation小朋友, 最popular的多數係policeman / fire fighter / doctor 之類. Chef一定小人選, 原因好簡單, "小朋友唔比入Kitchen嫁".

如果家長門係有心思考過幼兒教育的都一定會知ZPD, 沒有全面的教育, 跟本沒有acquire足夠的knowhow 去得到其他的skills.

能夠令小朋友選CHEF的, 係我估有其中一個月的主題係CHEF, 或者COOKING CLASS. 我知道SC是有整野食, 不過只係COOKIE. 仲要係細細部OVEN, 玩完根本唔會令小朋友想做CHEF. 當然YORK點教我唔知, 可能只係play-doh, 又或者真係會洗下菜, 煮下野(某些新的幼稚園都有) 如果唔係幼稚園教, 我想問下家長門又打算幾時同小朋友入下Kitchen學下佢地應該要學的野呢?
因為我深信學會危險及面對克服危險比唔準唔準同唔準對小朋友發展是較理想的.

作者: Matthew301    時間: 16-4-9 17:37     標題: 回覆:其實YORK係唔係真係咁差???

我自己小朋友係現階段PN 用家,嚟緊K1亦都會喺York讀,不過有機會會轉去美孚分校因為比較近我。
我唔講York 商唔商業,只想講學校嘅教學手法真係幫到我小朋友。
我小朋友本身係大B 考PN 除咗York 有offer,沙田樂基,青衣學之園waiting 入到,太子明慧都有offer。不過不失。
只後我選擇York 除咗覺得比較適合我小朋友外,亦因為想小朋友能在happy learning 中學到學術。小女比較慢熱,要warn up 一段時間。
雖然PN 班只有兩小時,但我見小女每日放學到家都會主動唱歌,會主動話做功課,功課都係colouring ,劃線等,中文會認下生字。小女宜家都識口,天,小,大等等生字。
有時候仲會同我講英文指令,例如,put this __into__ 。我會聽得明,知道講乜。
而且班主任亦都跟得好貼,會主動打俾我同我講小朋友情況。如果我有事揾老師,老師都會即日覆我。有時候接放學,老師都會講一兩句小朋友最近喺學校點,同邊個同學friend D 。我亦有聽到老師同家長講小朋戒片情況。但我都有聽到家長同老師反應點解小朋友條片咁濕都換等等。我見老師都有耐心解釋。
最近亦發現小女禮貌好咗,多咗講唔該,多謝,麻煩你等等。
另外有關於收費方面,我暫時都無發現要經常收錢嘅情況。
最貴應該係學校旅行,要310。暫時無要俾好多嘅情況。
So far ,我係幾滿意學校嘅教學,老師各方面。
打呢篇唔係為咗幫學校解釋啲乜,只係覺得,無一間學校係一定全面,就算家長自己教都會有不足。只係想分享用家意見,幫到各位家長。

作者: 厚多士    時間: 16-4-29 18:29

回覆 islz 的帖子

我女兒也是約克學生。她返學返得好開心,每日放學都好興奮要話我知今日做過D乜。佢話英文堂會玩shop keeper 遊戲,佢亦學識好多日常事物的英文。她近日亦成日話將來要做Chef! 唔知是否學校同佢地玩Chef 遊戲。不過我有時也會叫女兒入厨房幫手,如打蛋,洗菜,包餃子,整蛋糕,我都會請佢參與。功課及課程是幾深的,不過這是我想要的東西。
不過女兒本來成日講英文的,因N1在另一間國際幼稚園讀,但去到York, 中文好左好多,卻不太願講英文。不知是好是壞。
總括而言,我很滿意這學校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5