教育王國

標題: 請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行? [打印本頁]

作者: ydoris    時間: 16-3-18 09:12     標題: 請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?

想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中一吾敢去...
作者: BestHKMother    時間: 16-3-18 09:46

我仔去年DSE經驗, JUPAS 放榜後就好難去玩啦, 好忙架, 所以, 要去旅行最好係JUPAS 放榜前, 其實可以既話, DSE 放榜前去玩係開心啲!
作者: ydoris    時間: 16-3-18 09:47

回覆 BestHKMother 的帖子

謝..其實吾係我阿囡,係親戚想一齊姐..

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-18 10:58     標題: 引用:想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中

原帖由 ydoris 於 16-03-18 發表
想去玩下,8月有無邊D時間可以?去年細囡升中一吾敢去...
我地今年都會去旅行,計過 7月尾可以。

作者: ydoris    時間: 16-3-18 11:08

都係有驚,話晒係人地個囡.有咩事吾好啦.我打算推左同佢去..出年先.
作者: brother4    時間: 16-3-18 11:44     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行

放榜前可去短trip ,因二手準備,可能申請大陸,台湾,外國大學,辦簽証等要攬一至二個月

作者: ydoris    時間: 16-3-18 14:10

係LOR,仲話想去台灣讀
作者: 快樂鳥    時間: 16-3-18 16:20

我都plan 好6月頭就出發😊
作者: ydoris    時間: 16-3-18 16:31

謝...
作者: ChiChiPaPa    時間: 16-3-19 14:35     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行

女兒已經約了同學去旅行,佢又叫我download選民登記表給她,話5月初deadline,所以要現在交。現在的小朋友都有很多諗頭,不會只記掛考DSE。

作者: 家庭主婦    時間: 16-3-20 22:43     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?

最好放榜前去,我囝上年考dse,考完即分別同兩批同學去左兩次旅行,玩得好開心,之後就準備入大學比較忙

作者: CrabPincers    時間: 16-3-21 09:14     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行

我女會同同學去一次,七月尾一家人再去一次,juspa放榜前返,問過女

作者: ydoris    時間: 16-3-21 10:31

7月尾都得?
作者: CrabPincers    時間: 16-3-21 17:05     標題: 引用:7月尾都得?

原帖由 ydoris 於 16-03-21 發表
7月尾都得?
點解不得?我問過個女,佢話放完榜無野攪,都是改返juspa choic次序,之後去完旅行返黎,等juspa放榜

作者: ydoris    時間: 16-3-22 08:12

回覆 CrabPincers 的帖子

會不會因應成績,報咩野,同埋其他升學途徑會同時做..定只是一心等聯招放榜?我只是八掛問下,明年我阿囡考DSE...

作者: CrabPincers    時間: 16-3-22 09:04     標題: 引用:回覆+CrabPincers+的帖子 會不會因應成績,

原帖由 ydoris 於 16-03-22 發表

會不會因應成績,報咩野,同埋其他升學途徑會同時做..定只是一心等聯招放榜?我只是 ...
我不知其他人係點,我女一早報左外國大學,文憑同副學士課程,佢話,如果成績夠,就連juspa choice都不用執,夠分讀大學,就排過choice, 不夠,就看外國果間收不收,都不夠,未讀副學士/文憑位,都是得個等字

如果你女出年考dse, 有無打算考ielts/sat? 報名外國大學,要有考先得,不同國家不同大學對分數有要求,要一早prepare

作者: ydoris    時間: 16-3-22 11:38

謝謝妳提點..我無咩既.估佢英文都係2和3是但一個架啦..我吾會出國啦,讀HD多啦,讀好些再駁上U..吾一定要連住既..識人讀完副學士做左年野先入U.去年畢左業啦...無壓力既...
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-22 12:08     標題: 引用:Quote:原帖由+ydoris+於+16-03-21+發表7月

原帖由 CrabPincers 於 16-03-21 發表
點解不得?我問過個女,佢話放完榜無野攪,都是改返juspa choic次序,之後去完旅行返黎,等juspa放榜:wahah ...
me too ,我仔計過 7 月尾冇野要做,所以我地都 7 月尾去  

作者: 2Dragon    時間: 16-3-22 13:18

想請教下如果選的科目有得interview, 是在dse放榜前定後呢?
作者: brother4    時間: 16-3-22 13:39     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行

看學X社的出路指南ㄧ面試課程有清楚日期面鉽

作者: ANChan59    時間: 16-3-22 14:08     標題: 回覆:請問今年考DSE,考完可吾可以去旅行?

小朋友自己同一班老友策劃一個畢業旅行,你們又放唔放心呢?

我覺得幾好,好多問題要解決,執生,亦更了解班同學,友情亦重新定位。

作者: CrabPincers    時間: 16-3-22 16:15     標題: 引用:想請教下如果選的科目有得interview,+是在d

原帖由 2Dragon 於 16-03-22 發表
想請教下如果選的科目有得interview, 是在dse放榜前定後呢?
每科不同,我女未放study leave時已經有interview, 之後5月都有一個,有d放榜後,要自己上網看

作者: CrabPincers    時間: 16-3-22 16:18     標題: 引用:小朋友自己同一班老友策劃一個畢業旅行,你

原帖由 ANChan59 於 16-03-22 發表

我覺得幾好,好多問題要解決,執生,亦更了解 ...
我覺得幾好架,有同事問我點解比佢去,我覺得,呢d都是經驗黎,比佢地試下策劃一個旅程,自己預備所有野,在旅程中同人相處,不用每年只識跟住我去旅行

作者: ANChan59    時間: 16-3-22 16:45     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-22+發表小

原帖由 CrabPincers 於 16-03-22 發表
我覺得幾好架,有同事問我點解比佢去,我覺得,呢d都是經驗黎,比佢地試下策劃一個旅程,自己預備所有野, ...
你做得啱,給他們機會試試看!

作者: BestHKMother    時間: 16-3-22 16:54

ANChan59 發表於 16-3-22 14:08

我覺得幾好,好多問題要解決,執生,亦更了解 ...
我仔舊年就係咁, 幾個同學一齊去畢業旅行, 仲要唔跟團, 自由行, 佢返嚟都話勁正!

作者: ydoris    時間: 16-3-24 09:46

真係好激氣,原來個親戚已PLAN好5月同埋同學去旅行,我吾同佢去,佢阿爸仲鬼咁燥話點解無佢個囡份..?係未咁架,中六啦,識吾識為自己著想架...好嬲好嬲....洗吾洗去得咁密呀...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5