教育王國

標題: 啟思小學的學費 [打印本頁]

作者: angel-papa    時間: 16-3-15 11:08     標題: 啟思小學的學費

啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼會這樣貴!他不是國際學校吧!

作者: sillything    時間: 16-3-15 12:29

angel-papa 發表於 16-3-15 11:08
啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼 ...
有必要咁比較學費咩,你講到啟思應該只值四千幾呢個學費咁,有d難聽囉!
作者: sell2japan    時間: 16-3-15 12:41

回覆 angel-papa 的帖子

[p=19, null, left]各項費用(2014-2015年度)

學費:
一至三年級:全年費用$ 90,200.00
[分11 期繳付,每月$8 ,200 ]
四至六年級:全年費用$ 92,400.00
[分11 期繳付,每月$8 ,400 ]

學校類別

私立男女全日制小學
國際文憑組織小學項目學校 (IB World School)
「啟發潛能教育學校 (Inviting School)

聯繫學校

啟思小學附屬幼稚園
啟思中學

作者: tkinwong    時間: 16-3-15 12:44     標題: 回覆:啟思小學的學費

佢收到學生,證明市場定位無問題。

你看佢升中成績,雖然無具體數字,但總體也不借。

作者: tkinwong    時間: 16-3-15 12:44     標題: 引用:佢收到學生,證明市場定位無問題。 你看佢

原帖由 tkinwong 於 16-03-15 發表
佢收到學生,證明市場定位無問題。

你看佢升中成績,雖然無具體數字,但總體也不借。
是總體也不錯。

作者: muimui2    時間: 16-3-15 13:13

建議樓主喺問問題之前不如先多了解啟小,學校行ib curriculum, 要拎牌,全港無乜邊間小學係有呢個牌。要maintain 個牌, 老師需要定期training 以保持教學質素。

了解過後,你就會明白學費點解咁貴。

作者: mamaishere    時間: 16-3-15 17:53     標題: 回覆:muimui2 的帖子

IB學校成本好大,師資、教材、每年續牌費用,可以先多了解。點解你覺得值4千幾呢?

作者: Jane1983    時間: 16-3-15 17:58

識有家長有類似感覺,係因為小學校園和設施,不過無去過啓小,吾知實况
作者: tkinwong    時間: 16-3-15 21:44     標題: 回覆:啟思小學的學費

唔計國際學校,啟小應是全港最貴學費小學頭幾位。

以收生情況來看,顯然是家長認為物有所值。

作者: cantona2001    時間: 16-3-15 22:44

朋友個女讀緊,好在放工唔洗再認真跟小朋友功課,我就覺得俾多幾千個月好值
作者: target4    時間: 16-3-15 23:23     標題: 回覆:啟思小學的學費

楼主根本無了解,便上来問

作者: Janet._.    時間: 16-3-16 00:41     標題: 回覆:啟思小學的學費

作者: tkinwong    時間: 16-3-16 08:23     標題: 引用:提外話 啟小有不少學生的家長要公務員 所以

原帖由 Janet._. 於 16-03-16 發表
提外話
啟小有不少學生的家長要公務員
所以讀啟小這類私校是有allowance的
2000年以後入職的公務員,已沒有教育津貼。

可能離題了。

作者: Forawhile    時間: 16-3-16 09:33     標題: 回覆:啟思小學的學費

老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部分都欣賞IB, 希望幫小朋友拉遠填鴨式教育,萬一升唔返本地中/大學,亦有能力支持出國留學。雖然講得有點現實,但事實學費已經篩選左一堆家庭&家庭教育方向。無意冒犯!

作者: angel-papa    時間: 16-3-16 09:38     標題: 回覆:啟思小學的學費

唔好意思!我並無意中傷這校,只是因為都聽聞這校很不錯,所以才上網了解。但我之前了解的學校最多都是4千幾,以為除了國際學校外,其他學校都大概是這價位。並無意說這校不值得。只是不知道而已。
我可以說IB課程的都是這價錢嗎?

作者: Yeahly_ly    時間: 16-3-16 09:56     標題: 回覆:啟思小學的學費

行IB學費係唔平架~蔡繼有都90OO~識人讀緊小朋友真係讀得好開心~我諗比得起~都冇人鍾意做填鴨值唔值好主觀既

作者: tkinwong    時間: 16-3-16 09:59     標題: 引用:老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部

原帖由 Forawhile 於 16-03-16 發表
老實說,揀得啟思都係能力充裕既家長,大部分都欣賞IB, 希望幫小朋友拉遠填鴨式教育,萬一升唔返本地中/大 ...
這是事實。

作者: hkpapa852    時間: 16-3-16 10:01

angel-papa 發表於 16-3-16 09:38
唔好意思!我並無意中傷這校,只是因為都聽聞這校很不錯,所以才上網了解。但我之前了解的學校最多都是4千 ...
有開辦IB課程既學校, 學費起碼每月要6千. (不過好多無辦IB都收6千一個月啦!)

作者: meowymeowy    時間: 16-3-16 10:06     標題: 引用:啟思小學的學費真的是每月$8200??+有咁貴嗎

原帖由 angel-papa 於 16-03-15 發表
啟思小學的學費真的是每月$8200?? 有咁貴嗎?我是從網站看到的!我還以為是 4千幾呢?不明白為什麼 ...
有小朋友讀緊的朋友都說物有所值,負擔到又想小朋友happy schooling 又不想讀國際學校,是個好選擇。

作者: target4    時間: 16-3-16 12:57     標題: 回覆:啟思小學的學費

楼主不如對lB認識多D先選,我老板个仔是讀lB,跟傳统教育好大分別,家长要好多配合,不止请補習老師

作者: MC1128    時間: 16-3-16 13:50

朋友是有教育津貼的公務員, 想子女讀啟思, 無位

作者: peggyhklam    時間: 16-3-16 14:02

離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴
作者: fishchow    時間: 16-3-16 15:25     標題: 引用:離題,+津貼有上限,+不是全數俾,+每月最多2x

原帖由 peggyhklam 於 16-03-16 發表
離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴 ...
如果 有2千幾 我已經流哂口水㗎喇!

作者: wtyedu    時間: 16-3-16 17:12

也是一點題外話, 上週六去過啟思中學開放日, 真係幾有國際學校 feel, 第一, 有好多不同國籍的學生; 第二, 學生比較活潑, 多話說;  第三, 自己比較詳細讀過學生的功課, 特別是中五,六的 projects reports, 都係學生自選題目, 真係好唔簡單; 有設計一隻 Rubbish Collection Vessel, 每部分好都仔細, 仲有個模型. 有份 paper 就寫 'Ideal Governance from Plato & Confucius' (大概意思), 好快讀過是有條理的. 不過都有啲比較 Haa, 簡單一份 Paper 影D相寫D字就交功課. 但整體講都係大開眼界. 跟自己認識的中學好唔同.
作者: zlyr    時間: 16-3-17 17:18

回覆 wtyedu 的帖子

謝謝信息! 女兒九月小一上啟思。
作者: nama    時間: 16-3-17 23:25     標題: 回覆:啟思小學的學費

其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英文底,操卷,呀媽又可以唔使傷神,親子關係又好,係值的,因為補習都好貴,小朋友又累,但就係過唔到咁細個就決定讀IB呢個心理關口啫

作者: Destination121    時間: 16-3-18 00:00     標題: 引用:其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英

原帖由 nama 於 16-03-17 發表
其實讀啟思,CKY呢d學校,唔使再出去補中英文底,操卷,呀媽又可以唔使傷神,親子關係又好,係值的,因為補 ...
請教噤細個讀IB為什麼有問題?謝謝

作者: nama    時間: 16-3-18 00:13     標題: 引用:Quote:原帖由+nama+於+16-03-17+發表其實讀

原帖由 Destination121 於 16-03-18 發表
不知是否係問題,只係首先因為非主流自己唔係太認識,其次唔知適唔適合小朋友,所以未敢妄在小一六歲時就選擇入讀難轉番主流的學校啫

作者: ccjm    時間: 16-3-18 08:07     標題: 引用:Quote:原帖由+nama+於+16-03-17+發表其實讀

原帖由 Destination121 於 16-03-18 發表
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較辛苦。但我觉得 cky及啟思因渗入了少少本地特色。可能会 bridge到个 gap

作者: tkinwong    時間: 16-3-18 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+16-03-18+

原帖由 ccjm 於 16-03-18 發表
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較 ...
但啟思係用IB包裝本地課程,有呈分試,可以入番主流中學。我見到都有人入到名校,啟思中學不是唯一的中學。

作者: wtyedu    時間: 16-3-18 13:45

ccjm 發表於 16-3-18 08:07
我研究了一排,傳統同l B最大的不同就是低年班時少了操練同背誦,所以上到高年班時數底同文法之类会追得較 ...
呢個就係其中一個傳統同 lB 理念唔同的地方, IB (或非傳統) 學校一般語言不教文法, 是從使用中學習 (要有足夠語境), 我讀過一個教育專家的文章,覺得好有道理, 佢話文法應該係語言專家研究的領域, 唔係小朋友學語文的方法. 我覺得學語言用讀文法的方法是走咗一條辛苦的路.

之前講在啟思中學看過的 paper, 有另外兩份想再分享; 一份是講 40 - 90 年代 的 fashion trend. 我覺得個學生是好鐘意時裝, 所以選呢個题目, 亦好有心機做. 另外一份講 Re-design & re-market 壽包, 當然比不上 commercial 的 business proposal, 不過都是有趣的题目.

作者: babysoon    時間: 16-3-18 15:01     標題: 引用:+本帖最後由+Yeahly_ly+於+16-3-16+10:00+

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-16 發表

行IB學費係唔平架~蔡繼有都90OO~識人讀緊小朋友真係讀得 ...
Cky 1516 Y1-Y5 69300/year 6300x11month

作者: poonseelai    時間: 16-3-18 15:40

babysoon 發表於 16-3-18 15:01
Cky 1516 Y1-Y5 69300/year 6300x11month
CKY is different from Creative.  It only offers IBDP (i.e. last 2 years of secondary).  Creative on the other hand is IB primary year programme, IB middle year programme and then DSE/IBDP.
作者: keep-calm    時間: 16-3-18 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+ccjm+於+16-03-18+發表我研究

原帖由 tkinwong 於 16-03-18 發表
但啟思係用IB包裝本地課程,有呈分試,可以入番主流中學。我見到都有人入到名校,啟思中學不是唯一的中學。 ...
請問啟思小學考的呈分試是否與一般官津考的內容相約?

作者: penguin_chick    時間: 16-3-18 21:37

回覆 muimui2 的帖子

學校行ib curriculum, 要拎牌,全港無乜邊間小學係有呢個牌。但無尼個牌唔系表示攞唔到,而系覺得無需要,或者覺得有IBDP(最後兩年)已足夠,要maintai個牌亦唔駛好多錢,IBDP要8萬幾一年,唔駛1個學生嘅學費,中小學加文憑全套亦只不過20萬,收多兩個學生而已。至於老師方面,他們也要受訓考牌,但有牌之後,是否要好似救生員要3年重考一次牌,還是好似車牌可以終身免疫,就不知道!

作者: Janet._.    時間: 16-3-19 00:22     標題: 回覆:啟思小學的學費

作者: Happyhappylive    時間: 16-3-20 12:36

IB學校成本好大
作者: hippoo    時間: 16-10-18 10:21

Up pls

作者: meowymeowy    時間: 16-10-18 12:57

cantona2001 發表於 16-3-15 22:44
朋友個女讀緊,好在放工唔洗再認真跟小朋友功課,我就覺得俾多幾千個月好值 ...

認同,分分鐘補習錢都係度~ 不同朋友有小孩讀啟思小的幼稚園、小學及中學,佢地都讚學校係開心。

作者: h9459520    時間: 16-10-18 13:43

2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一輪選有offer,我們知道結果時很開心, 但面對學費問題, 還是回到現實, 我們掙扎著讀或不或!
作者: mamaishere    時間: 16-10-18 14:21

h9459520 發表於 16-10-18 13:43
2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一 ...

真心話,讀IB一條龍真係講個「信」字。問心如果真係buy呢種教學法去發展同緞練小朋友嘅思維能力,其實好多香港家長多多錢都肯俾。如果問心你仍然buy傳統實實在在嘅讀書模式,就算俾個學費半價優惠你你都會時不時反問自己每個月俾幾千蚊值唔值。倒不如先撇開學費不談,只問問自己係相信小朋友適合邊一種學習方法,父母又係咪配合到IB方式輔助教導小孩。如果自問見唔到實實在在嘅功課,排名,成績,工作紙,課文會感到不安然後忍唔住大量外補的話,都係唔好浪費金錢投資喺一個不信任嘅課程上,免得俾完咁多錢仲要埋怨課程不合心意然後想走又走唔到。

作者: meowymeowy    時間: 16-10-18 14:25

h9459520 發表於 16-10-18 13:43
2016-2017學費已加到9千多, 對一般家庭來說真很吃力。小女是啟幼學生, 我們很認同學校理念, 我們幸運地第一 ...

麵包與愛情,真是殘忍的選擇。

作者: AgapePa    時間: 16-10-18 14:32

peggyhklam 發表於 16-3-16 14:02
離題, 津貼有上限, 不是全數俾, 每月最多2xxx, 如果讀啟思都要另俾6000元, 其實幾貴 ...

我都離吓題,公務員津貼上限唔只兩千幾,
政府俾75%, 自己交25%
有朋友讀KTS都claim 足

作者: hkpapa852    時間: 16-10-18 14:36

AgapePa 發表於 16-10-18 14:32
我都離吓題,公務員津貼上限唔只兩千幾,
政府俾75%, 自己交25%
有朋友讀KTS都claim 足
政府俾75%, 但係有設上限, 好似上限係~4000一個月.

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限或學費75%咁批, 所以就算讀TSL, 有資助都要自己俾學費. 唔通轉咗例?

作者: AgapePa    時間: 16-10-18 14:50

hkpapa852 發表於 16-10-18 14:36
政府俾75%, 但係有設上限, 好似上限係~4000一個月.

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限 ...

我寫得唔清楚,我意思係claim 足KTS個75%,
所以上限一定唔只二千幾

作者: SillyU    時間: 16-10-18 14:52

hkpapa852 發表於 16-10-18 14:36

應該無可能claim足, 公務員既資助, 以前係按照資助上限 ...

正確,小學每年上限$31950

所以我估KTS claim 足既意思,係75% 正好用盡公務員嗰$31950

作者: mcdonn    時間: 16-10-18 15:21

SillyU 發表於 16-10-18 14:52
正確,小學每年上限$31950

所以我估KTS claim 足既意思,係75% 正好用盡公務員嗰$31950

$31,950 , 你冇錯,亦証明你夠老餅。$29xxx ,都冇錯,因較遲(2006年後)先申請果D係少D的。

作者: clly    時間: 16-11-5 02:33

作者: laughingleung    時間: 16-11-15 21:53

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-16 07:42

最主要係功課上。
例如一年級其中一個題目是交通工具,從認識香港不同交通工具,到全世界其他國家的交通工具,到古今交通工具的比較。
中間要同小朋友制定路線,乘搭三種以上交通工具,記錄車費,拍照片去教功課。
咁我就同小朋友坐火車轉渡海小輪在坐纜車上山頂。整個路程要一路行一路解,比佢哋自己買飛自己睇路牌自己紀錄車資,畫晒路線圖。
今年三年班做身體各大系統,要自己搵材料翻學校同同學合作做模型,咁又要陪佢上網搵一輪資料解釋一輪等佢返學校知道可以點做(當然學校有教老師都會幫,但係好要求佢哋返屋企主動學習。咁樣搵啲乜嘢資料返屋企再睇啲乜嘢書家長就要比好多指引才會做得好)
每一至兩個月一個大題目,咁每次都要同佢地去圖書館搵書,我有時會喺youtube 再搵一啲影片俾佢睇下。小朋友又可以自己把搵到嘅嘢攞返學校同同學分享。
咁當然唔理小朋友都得,老師會叫佢哋自己做。但係家長配合得好,小朋友就會學得多。同埋每次佢哋有嘢攞返學校分享,或者係屋企同爸爸媽媽討論左啲特別野,攞返學校佢哋會覺得好勁,老師又會覺得佢哋係一個好好嘅探究者。係我個女嘅情況佢就真係越嚟越積極,日日返嚟捉住我要我陪佢一齊搵多啲睇多啲
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-16 07:50

回覆 laughingleung 的帖子

基本上學校係不斷鼓勵佢哋嘗試,自己要好主動學習。如果家長唔陪,小朋友來來去去都係果幾個答案,冇乜新嘢。如果家長陪佢多,佢返到學校有好多野可以表現返出嚟,咁個小朋友就會進步得好快。

所以陪幾多其實係家長決定。學校老師交完基本,鼓勵佢哋,俾個平台佢哋發揮。
咁家長如果唔家後合作,回家陪佢多睇多學,發展就會慢啲。同埋佢哋上堂就越嚟越少出聲。

另外仲有好多係學校要求小朋友回家朗讀比家長聽的,聽完家長要簽名。
又有一啲係老師會派答案要自己回去對的,我有時會幫個女對(當然可以叫佢自己對)

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-16 07:54

另外嗰啲家校協作活動,家長可以選擇做唔做義工。
老師每周都會出一封信仔比家長了解學校情況,咁我又會就住封信同啲細路傾下。

學校其實仲有好多野係可做可唔做。咁我有時都會鼓勵小朋友試吓做。
感謝全部是好睇家長想唔想花時間陪小朋友參與。

作者: mcdonn    時間: 16-11-16 08:02

cecilia.wilson 發表於 16-11-16 07:50

基本上學校係不斷鼓勵佢哋嘗試,自己要好主動學習。如果家長唔陪,小朋友來來 ...

多謝分享。對活動教學有更多了解。咁上到中學,都係沿住這方向學習?不過係學D深D嘅嘢?謝。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-16 13:38

回覆 mcdonn 的帖子

中學也是ib , pyp 同 diploma.可考dse.
詳情不清楚

作者: gagahsu    時間: 16-11-16 13:41

cecilia.wilson 發表於 16-11-16 13:38
回覆 mcdonn 的帖子

中學也是ib , pyp 同 diploma.可考dse.

請問一下,到小六有呈分嗎?,謝謝!

作者: onchai    時間: 16-11-16 14:22

gagahsu 發表於 16-11-16 13:41
請問一下,到小六有呈分嗎?,謝謝!
小五、小六一樣有呈分
作者: gagahsu    時間: 16-11-16 15:25

onchai 發表於 16-11-16 14:22
小五、小六一樣有呈分

啟思是用IB架構本地課程,請問學生語境佳嗎?還是需要外補呢?
學校有無其他語文課可選修呢?
謝謝!

作者: onchai    時間: 16-11-16 15:57

回覆 gagahsu 的帖子

啟小英文堂分 ENG 1 (grammar) & ENG 2 (reading, writing, etc),中文可選普教中或廣東話班,另有普通話堂,學生平日交談主要用廣東話。需要外補與否相信視乎個別學生能力及家長要求吧,囝囝今年四年級,沒有上任何補習班,暫時各方面都滿意
作者: gagahsu    時間: 16-11-16 16:17

onchai 發表於 16-11-16 15:57

啟小英文堂分 ENG 1 (grammar) & ENG 2 (reading, writing, etc),中文可選普教中或 ...

謝謝!好詳細!

作者: Cowboy100    時間: 16-11-17 01:07

看完大家分享,這類學校是否只適合性格比較主動學習既小朋友讀呢? 如果需要指引指導既小朋友是否不合適?
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-17 09:17

回覆 Cowboy100 的帖子

不可以這樣說。學校是把你小朋友變成主動好學的。
我女內向,但越來越進步。
我好滿意個女现在會主動努力去做。

如果讀其他學校,我估佢唔會好似現在甘開始去表達自己意見

作者: onchai    時間: 16-11-17 14:17

其實這正正就是我當初選擇啟小的原因,囝囝比較內外、害羞,入讀啟小後明顯有進步,尤其是 group discussion 及 presentation,由最初不敢發表自己意見,到現在能投入與同學討論,有自信地站出來匯報,相信在傳統小學未必會有那麼多機會發揮。
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-17 15:08

回覆 onchai 的帖子

大家也是啓思fans
作者: gagahsu    時間: 16-11-17 17:51

請問啟思要TSA嗎?

作者: h9459520    時間: 16-11-18 06:05

小學每日有沒有NE丅課堂?幼稚園每日都有NET課堂。
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-18 07:35

回覆 h9459520 的帖子

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟思中學是全外籍老師上課,雖然我哋沒有操練,但係英文程度很好。
暫時低年班評估不是做考試卷,高年班不清楚。
但係學校會一直跟住佢哋個方面進度,例如剛剛學校做了pm reading level assessment,我女都有六年班程度,班裏面有幾個都同佢一樣。最勁嗰個已經爆燈,完全可以讀成人書。

聽有啲家長講,去到中學,反而是傳統學校入來的學生英文跟不上。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-18 07:35

今年好像沒有。之後不清楚

作者: h9459520    時間: 16-11-18 08:39

回覆 cecilia.wilson 的帖子

我小女在啓幼讀K3,我覺得她的英文能力不錯,我擔心小學能否保持現有英文教學質素。
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-18 09:33

i think cps is ok.no worry

作者: onchai    時間: 16-11-18 09:58

cecilia.wilson 發表於 16-11-18 07:35

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟 ...

啟中收生 minimum 要有pm reading level 26,另外要用英文interview,學生應該會有一定的英文程度。
作者: Dimple523    時間: 16-11-19 15:06

cecilia.wilson 發表於 16-11-18 07:35

每日也有英文堂。因為一堂會有兩至三個英文老師,所以不是net 主力上課時她也在。啟 ...
How does the teacher group the kids who have different reading levels so they are challenged at the right level?
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-19 16:09

回覆 Dimple523 的帖子

mixed abilities students in each class.i can't tell how they help our kids with different abilities in class since i hv never seen it before.
but, for hw, you can see they really take care of everyone.

there are 3 parts in the english worksheet, the first part is for everyone.
the second and third part is for the more advanced.

i rmb in primary one, teachers help them to highlight which part they need to do.
so, even you are not advanced, u still know what the advanced students are doing.

this year, my girl english teacher asks them to do it if they want to take up the challenges. again, this is optional

作者: tinaxxy    時間: 16-11-20 00:28     標題: 回覆:啟思小學的學費

請教,啟思小學 同 宏信書院 都行IB,有無comment,都收到offer。。。個人覺得前者老師好caring校風好,後者年輕有活力有D國際學校feel。請前輩指正。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 15:43

回覆 tinaxxy 的帖子

啓思中學都好似間國際學校咁。但小學中文就真係好強。宏信(如果冇換過校長)的校長是nis 過去,所以一定會更加似國際學校。

啓思如果要轉返去其他學校會易d.

同埋睇埋地區。
其他我沒有很具體的意見

作者: booboozi    時間: 16-11-20 16:07

我想問啓思是否分階段收生?
我見有人已經有offer, 但我send左application佢回覆話下年一月再安排面試。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 17:01

回覆 booboozi 的帖子

對,分段。
佢哋想揀好適合的學生。所以收生從來唔急。
雖然學費貴,但係之前大女嗰時只係收$450留位費。之後七月先至再收大訂。
大把時間你慢慢諗。唔會只係想收咗你錢就算。

(不過今年留位費加到1000,lol)

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 17:04

回覆 booboozi 的帖子

我有朋友,大嗰個在學校讀,細的也是reject.所以學校唔係亂收學生,同你做足差唔多三個鐘活動,從小朋友反應同投入程度去評估。睇吓佢適唔適合再決定收佢。
唔使考學術,唔係答問題,所以不需要操練。學校要揀主動學習的小朋友。

慢熱小朋友也不用擔心,成三個鐘幾慢熱都已經會有反應

作者: archie1728    時間: 16-11-20 17:27

tinaxxy 發表於 16-11-20 00:28
請教,啟思小學 同 宏信書院 都行IB,有無comment,都收到offer。。。個人覺得前者老師好caring校風好,後 ...

我都係出年小朋友升小一嘅家長,所以冇經驗可言。不過單純比較兩間學校門面資料可歸納以下幾點:

1)啟小係私小(仲可以大抽獎); 宏信係直資
2)學費有成$3千銀差距(未計未來加幅)
3)啟小係九龍塘41校網
4)宏信係龍校; 啟小有呈分(啟中非龍校直上)
5)宏信係英文學校; 啟小係中文

作者: tinaxxy    時間: 16-11-20 22:17     標題: 引用:回覆+tinaxxy+的帖子 啓思中學都好似間國

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-20 發表

啓思中學都好似間國際學校咁。但小學中文就真係好強。宏信(如果冇換過校長)的校長 ...
謝謝。唔怪NIS學生好多中學報考宏信,不過小學校長剛剛換。
兩間都好鍾意,也是僅有的兩個offer。我相信兩間的IB都好,學生都愛上學習。感覺啟思校風好好,學生都斯文有禮。英文大都叻嗎(因簡介會應該是抽英文最叻D)。宏信太新,無太多參考,但係校園觀察到學生個個英文好似都好叻,隨時換台。

作者: tinaxxy    時間: 16-11-20 22:23     標題: 引用:Quote:tinaxxy+發表於+16-11-20+00:28+ 請

原帖由 archie1728 於 16-11-20 發表

謝謝。我仲以為啟思除左中文堂基本都係英文教學。。。啟小學費有機會每年都加,宏信入咗後,六年小學學費同小一維持不變。

作者: wtyedu    時間: 16-11-20 22:40

而家啲家長多數擔心小朋友的中文多過英文. 比一樣的時間佢學中英文, 小朋友會唔鐘意中文, 因為難學好多.
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 23:14

學校不會抽叻的學生簡介。我去過一場,就是找一個唔敢講野的學生,俾個機會佢練習。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 23:16

英文堂同聖經都係用英文教中文堂可選用普通話或廣東話班
uoi  (ib) 用廣東話教
數學用廣東話但係有時會有幾題英文題目做功課。

所以語言分布很平均。
我女入小學之前完全唔識普通話,現在中文英文普通話都好流利

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-20 23:23

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis, 校長嗰時話要離開香港點知去咗宏信,我哋全部都好驚訝。但係因此我對宏信感覺有些打了折扣。
我記得嗰時參觀過,見過佢哋貼出來的功課,自覺同啓思質量有少少差距(各宏信家長不喜歡別介意,這是當年感覺)。
我習慣去每一間學校也會看小朋友功課的質量,啟思的全部放喺枱任你睇,我比較過好同唔好做出嚟有咩分別。覺得這間學校真的做得好好。

啓思始終咁耐歷史,佢哋累積左嘅經驗,就變成了無形資產。

我是忠實fans, 考慮只是覺得學費太貴

作者: sinying520    時間: 16-11-21 00:28

cecilia.wilson 發表於 16-11-20 23:23

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis,  ...

睇呢個議題,令我對啟思更多了解。
我個仔好好動,活潑,本應今年揾小學前,覺得佢應該都唔難,但接而連三都收到嘅rejected,令到我都感到麻木,最後而家我哋有啟思嘅offer,我欣賞學校嘅辦學理念,仲記得簡介會校長同我哋之間嘅互動,都係我係第二間學校未遇到,但見到個學費,真係有啲難過,因為真係鐘意學校,要計下條數先

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-21 07:28

回覆 sinying520 的帖子

你主要先計好小學條數。我聽其他家長講,去到中學好多同學仔都會攞到啲奬學金。
我有個朋友個女都攞緊半費。
同埋如果小學讀得好,到時轉返出去都會有學校收。

你自己諗下你會唔會有時間陪小朋友一齊成長。反而這個重要一點。因為只要家長肯付出,在這裏可以學到好多好多野。你用的時間絕對是令小朋友成長,不會白白花了在最功課和考試成績。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-21 07:48

11月26日啟思中學開放日
作者: sinying520    時間: 16-11-21 08:53

cecilia.wilson 發表於 16-11-21 07:48
11月26日啟思中學開放日

咁同上次嘅校長簡介一樣?

作者: sinying520    時間: 16-11-21 08:54

cecilia.wilson 發表於 16-11-21 07:28

你主要先計好小學條數。我聽其他家長講,去到中學好多同學仔都會攞到啲奬學金。

都係呀,這正正係我諗嘅,希望時間唔好花喺功課考試上,但啟思係咪無乜測驗考試?

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-21 09:53

沒有測驗考試。但係有評估。
不過我三年都冇溫過,平日有認真做功課,唔溫都過到關。
一年班好耐先默一次書,今年三年班也不是每個星期需要默書。

我自己對小朋友的要求大部份是平日工課上,可能因為平日做得好,所以評估出嚟結果一直也不差。
由於唔使刻意溫書,我哋用咗好多時間係每課睇好多課外書。

我覺得情況就好似我細女一樣,為咗考小一,個個要去用字咭認字,學校又要抄寫。
我就冇抄寫冇冇補冇用字咭,反而我個女程度仲俾好多同學高。因為我哋大量睇書。

其實大家都明抄寫唔好,但係抄寫最快見效。
同ib 一樣,一開始你好似唔知佢學緊啲乜咁,但係過咗一兩年突然發現佢哋進步比好多小朋友快。

作者: onchai    時間: 16-11-21 10:52

sinying520 發表於 16-11-21 08:54
都係呀,這正正係我諗嘅,希望時間唔好花喺功課考試上,但啟思係咪無乜測驗考試?
...

小一至小三冇考試,每個單元有評估,只要平日有留心上堂、做功課,其實並不需要特別溫習應付評估。升小四後功課量會突然增加很多,寫作亦比小三多,相信是為了準備同學們小五呈分吧。小四開始測驗真的要花點時間溫習,下學期開始會有考試,讓同學們有考試的概念,並會在試後給同學一個模擬 banding,令家長們大概了解自己小朋友在同級的 banding。

作者: sinying520    時間: 16-11-21 16:27

onchai 發表於 16-11-21 10:52
小一至小三冇考試,每個單元有評估,只要平日有留心上堂、做功課,其實並不需要特別溫習應付評估。升小四 ...

多謝大家用家意見

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-21 18:13

中學,不是小學
作者: tinaxxy    時間: 16-11-21 18:34     標題: 引用:回覆+tinaxxy+的帖子 你要留意nis+從來都

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-20 發表

你要留意nis 從來都沒有用過Ib, 佢哋係用一套免費的課程。我自己大女幼稚園讀過nis,  ...
謝謝你中肯的意見👍

作者: gagahsu    時間: 16-11-29 08:02

想請問一下,學校是否有其他語言課程可選修(日文、法文⋯⋯)

謝謝!

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-29 10:37

小學好像沒有
作者: dorahelen    時間: 16-12-1 08:21     標題: 引用:回覆+tinaxxy+的帖子 英文堂同聖經都係用

英文堂同聖經都係用英文教中文堂可選用普通話或廣東話班
Thanks for your detailed sharing. 你会比小朋友升啟思中學嗎?定出返主流中學?同埋德育、聖經方面的教導你認為啟思小學做得好嗎?因為我地家係基督徒,雖然知啟思並非宗教色彩重的學校,但都希望孩子在校有足夠嘅德育培養

作者: cecilia.wilson    時間: 16-12-1 11:44

回覆 dorahelen 的帖子

你会比小朋友升啟思中學嗎?
仲諗緊,地點有點遠。另外諗緊需唔需要個女讀有gcse的學校。

定出返主流中學?
for sure not , i am sure i want ib. might go back to international school

同埋德育、聖經方面的教導你認為啟思小學做得好嗎?
excellent(德育), bible is normal since only one class a week, very simple bible knowledge only

作者: dorahelen    時間: 16-12-1 12:42

cecilia.wilson 發表於 16-12-1 11:44
Thank you!

作者: dorahelen    時間: 16-12-1 12:42

cecilia.wilson 發表於 16-12-1 11:44
Thank you!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5