教育王國

標題: 請大家不要同時註冊兩間學校 [打印本頁]

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 00:43     標題: 請大家不要同時註冊兩間學校

作者: taiyeung    時間: 16-2-17 03:35     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

絕對支持!

作者: 薑餅人    時間: 16-2-17 06:18     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

Support

作者: kiu_kiu    時間: 16-2-17 07:54     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

其實有啲家長想小朋友讀兩間,有間培正喺手再搭間sc/kv,有全龍backup仲有名幼在手考名小,真係俾佢地玩哂!

作者: jarxjar    時間: 16-2-17 08:20     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

支持樓主!👍🏻👍🏻
希望大家能造福仍在默默等候waiting 既家長。

作者: AmyTCY    時間: 16-2-17 08:42     標題: 引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-2-17+0

原帖由 puichingforsure 於 16-02-17 發表

除了GH未有結果、SPK in都未in外,基本上較熱門的學 ...
LIKE 👍🏻

作者: ffaye    時間: 16-2-17 09:01     標題: 引用:其實有啲家長想小朋友讀兩間,有間培正喺手

原帖由 kiu_kiu 於 16-02-17 發表
其實有啲家長想小朋友讀兩間,有間培正喺手再搭間sc/kv,有全龍backup仲有名幼在手考名小,真係俾佢地玩哂 ...
但SC k2全pm, k3全am,又點可以三年都讀兩間?

作者: mirror_image    時間: 16-2-17 09:14     標題: 引用:Quote:原帖由+kiu_kiu+於+16-02-17+發表其

原帖由 ffaye 於 16-02-17 發表
PC k2 全 am, k3 全pm, 啱啱 fit 到。

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 09:20

作者: mirror_image    時間: 16-2-17 09:38     標題: 引用:Quote:ffaye+發表於+16-2-17+09:01+但SC+k2

原帖由 puichingforsure 於 16-02-17 發表
其實不用考究別人為甚麼要這樣做,總之如果大家仍然猶豫不決到底要選哪一間學校,請不要拖太耐,你可能只是 ...
支持!

作者: eesmile    時間: 16-2-17 10:41

年年都有人呼籲, 但年年都有大把呢D家長, 成日覺得拖得就拖, 係都唔捨得放位, 到最後, 比大訂又或者臨開學就有大把位....去到咁LAST MINUTE先CALL WAITING, 又係玩到D家長.....咩咩VS咩咩的現象, 近呢2年嚴重左, 唔係同LEVEL比較, 而係完全唔同STYLE, 唔同LEVEL都去比較一餐!  其實只要肯SEARCH下, 做下功課, 好多答案都好易搵到!  唉! 有感而發ONLY, 不喜勿插!
作者: italypinky    時間: 16-2-17 10:43     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

puichingforsure, it is very well said!
Thank you!

作者: mababyba    時間: 16-2-17 10:56

Support, 講得好啱喎....
作者: mababyba    時間: 16-2-17 10:58

eesmile 發表於 16-2-17 10:41
年年都有人呼籲, 但年年都有大把呢D家長, 成日覺得拖得就拖, 係都唔捨得放位, 到最後, 比大訂又或者臨開學 ...
totally agree, you just telling the truth.... some xx vs xx are really 多鬼餘.....

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 11:06

作者: sweetiephoebe    時間: 16-2-17 11:14

講得好好 支持~
作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 11:16

作者: 天悅    時間: 16-2-17 11:30

講得好好
其實無論幾猶豫都係要決定,都唔明做乜要拖到最後先決定
作者: ffaye    時間: 16-2-17 11:37     標題: 引用:Quote:eesmile+發表於+16-2-17+10:41+年年

其實那些在給了大訂甚至買了校服書簿後才收到心儀的學校CALL WAITING的家長真的很慘,無情情洗多一筆錢。如 ...
有d人既心態係,俾左訂就可以hold到last day,到學校打黎問你仲要唔要至放。有d甚至每間試兩日,試完至決定。

見過有人hold 4個offer hold到k1開學,升小考到神校都仲要繼續集郵,想要埋其他offer。

作者: eesmile    時間: 16-2-17 11:52

我大仔今年小一,  升小D家長仲離譜, 堅想XYZ D家長, 最後開學一個星期, 仲有人CALL WAITING, 又有D人突然退學, 死罷爛罷, 到最後下學期平均每班都有1-3個學額剩, 難為o個D入到寶校日喊夜喊的mama
作者: 964000    時間: 16-2-17 12:04     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

吾知點解咁多成年人有選擇困難症,有D話稔到開學,其實係不能面對做決定想拖延,到時咪又係要決定,有D最後稔吾掂仲番兩間。將來仲有好多野要決定,我亦吾想自己小朋友長大後是一做吾到決定的人,我會自己身教點樣做決定,先認識自己priority,決定了就不需要後悔。

作者: 964000    時間: 16-2-17 12:07     標題: 引用:Quote:原帖由+kiu_kiu+於+16-02-17+發表其

原帖由 ffaye 於 16-02-17 發表
我識人St Cat 加 ESF 讀足兩年,到Yr 2 時向ESF 要求上午轉下午班,得左

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 12:09

作者: bboo1    時間: 16-2-17 12:27

仲對pc 情有獨鍾,樓主
作者: sala222    時間: 16-2-17 12:28     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

我覺得敢問vs的家長真的唔夠資料或者信心先問,因為呢幾年EK的人都偏激,我決定唔到都唔敢上來問,都係Pm其他家長,或等其他家長問類似問題先follow。其實家長都係想得到support或多少少分析,希望自己唔好㨂錯,係香港教育制度下,家長壓力都大。但同意,不要拖太耐,因為始終都係讀一間,要放始終都要放。

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 12:38

作者: sailormercury    時間: 16-2-17 12:40     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

我覺得好多出這類post 的人似係想同全世界 show off 多啲!

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 12:41

作者: WinnieCatCat    時間: 16-2-17 13:50     標題: 引用:Quote:sala222+發表於+16-2-17+12:28+我覺

係呀!問下真係冇所謂,有D可能係突然收到WAITING OFFER所以先而家才上來VS添,噤上來問下意見真係正常,不 ...
不能同意更多
記得當年我見到有人vs我心儀、但小朋友沒offer的學校,問問題的背後其實就是不太喜歡該校某d特點,我那時真係諗,你擔心間學校呢樣果樣,不如畀個位我啦,你擔心既呢樣果樣正係我鍾意呢間學校之處!

我身邊亦有朋友現仍hold住多於一個位,話驚選錯喎。仲要係佢hold既學校都分別有識人讀緊,唔係只靠上ek問,已親身問過在讀家長,都未決定到,真係唔知要諗到幾時。

人有時好奇怪,平時份人幾好都好,一到自己有幾個offer時就會只從自己角度諗,唔係話唔畀你考慮,而係當已能從自己accessible 的途徑了解左學校,就要做決定,有d人真係諗住間間試讀下,好自私!我有另一朋友之前就係hold住3間位,hold到開左學就同另外的學校請病假,直到要交下個月學費才退學,有間仲要係一日都未返過咖。佢個人平時好好、好幫人又唔計較,我都估唔到佢會咁做。如果有家長亦有這試讀打算,我勸你真係唔好咁,就算唔為其他人諗,你以為試下讀幾日甚至半個月,就可知道學校適唔適合小朋友?間間學校一開始都好關顧新生幫佢地適應,另一方面間間學校一開學都會有d混亂蝦碌野,試讀下,試到咩呢?

其實間間學校都有優點缺點,你選定一間,專心一意的期待開學,告訴小朋友幼稚園生活有多好,自己也正面看這校,你就會發現這是好學校,小朋友喜歡學校自然就會讀得好。大家只要諗下,你都可以隨口數到你老公一籮缺點,但只要你專一對佢,就會發現佢既優點令你能包容佢既缺點,自己沒嫁錯人

作者: mistyrain    時間: 16-2-17 13:56     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

Totally agree. I called the school I registered immediately after I got the waiting call from a school that I was waiting for. I really appreciate the one who gave up and released the offer so quickly and I'm so happy to know that a pm student got waiting call transferring to am class the next day ( and I assume one may get waiting call to pm class as well). Can understand if parents want to compare when they get waiting call at current stage. But definitely agree not to hold more than one seat just because cannot make the decision. That will make everyone's life easier.

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 14:11

作者: taiyeung    時間: 16-2-17 14:16     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

我想借位讚下我女現正pn間學校,剛剛出左k3考P1初步統計資料,考獲學校唔係重點,而係學校通告呼籲家長為他人著想唔好hold多過一個位。其實在於學校立場無必要咁呼籲,自己學生hold位反而對數據有利(人次多左),但學校都呼籲家長,做家長既就應更加自覺,唔好拖到最後!

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 14:17

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 15:14

作者: taiyeung    時間: 16-2-17 19:50     標題: 引用:Quote:taiyeung+發表於+16-2-17+14:16+我想

你間學校真係好好,可以開名嗎?(雖然我記得你係邊間,不過好學校真係唔怕多D人識!),我個間就唔 ...
你知我講緊LH 所以我為左半龍而放棄直升LH,連留位費都無交(老師第二日即刻打電話俾我),是在好糾結既心情下作既決定,為的就係要迫自己盡快決定,反正諗多幾個月都係要放棄一間,疊埋心水就唔諗返轉頭。

作者: fatdogman    時間: 16-2-17 22:40     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

Support

作者: fatdogman    時間: 16-2-17 22:45     標題: 引用:Quote:taiyeung+發表於+16-2-17+14:16+我想

你間學校真係好好,可以開名嗎?(雖然我記得你係邊間,不過好學校真係唔怕多D人識!),我個間就唔 ...
你嗰間d家長相對係好勝心大既人,鍾意話俾人知自己小朋友有幾叻 仲好多話想讀兩間唔同學校 慶幸小女冇offer 我並不是葡萄 而係就算入左 我驚我會俾嗰d家長排斥 所以樓主我真係真心欣賞你

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 22:51     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-02-17

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 22:53     標題: 引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+16-02-17+發表你

作者: taiyeung    時間: 16-2-17 22:54     標題: 引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+16-02-17+發表你

你放咗坑真?佩服你
唔係呀,係有坑真無留位學之園,好唔捨得

作者: puichingforsure    時間: 16-2-17 23:04     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-02-17

作者: fatdogman    時間: 16-2-18 08:37     標題: 引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+16-02-17+發表

係,不過都有D係正面競爭嘅。
同意

作者: maylulu    時間: 16-2-18 09:51

taiyeung 發表於 16-2-17 14:16
我想借位讚下我女現正pn間學校,剛剛出左k3考P1初步統計資料,考獲學校唔係重點,而係學校通告呼籲家長為他 ...

我識你間學校的PN家長hold住三個位,全部AM,最近又走去考IS

作者: maylulu    時間: 16-2-18 09:58

964000 發表於 16-2-17 12:07
我識人St Cat 加 ESF 讀足兩年,到Yr 2 時向ESF 要求上午轉下午班,得左

好有米哦!
作者: maylulu    時間: 16-2-18 10:12

puichingforsure 發表於 16-2-17 22:53
睇錯!我以為你放坑真揀LH,不過各有各選擇,有D人真係未必揀龍校

...

都有媽咪比較之後,選LH棄坑真,不想小朋友語言發展黃金六年有缺失,最後小朋友也考到比坑小更好的小學。

作者: foxchild    時間: 16-2-18 10:23

回覆 puichingforsure 的帖子

都唔明hold住幾個offer 既人點解唔可以體諒下其他家長同小朋友? 如果近開學或已開學仲揀來揀去, 根本對小朋友同大人都無好處。

作者: puichingforsure    時間: 16-2-18 10:24

作者: puichingforsure    時間: 16-2-18 10:33

作者: puichingforsure    時間: 16-2-18 10:36

作者: foxchild    時間: 16-2-18 10:42

同意,hold一陣諗清楚係 okay 既。但都無理由諗到快開學先放。如果大家都將心比己,就唔會成日睇到一方面有家長不斷上來xx vs xx ,但另一方面有d家長因一個offer 都無非常擔心。

作者: mimibama    時間: 16-2-18 10:45

支持, 最遲二三月好放出來啦, 但好多学校5月再交錢, 好多人到交錢前先放, 自私
作者: 鬆一鬆    時間: 16-2-18 11:49

好多家長怕決定錯而留兩間唔同type學校到大訂我都覺可原諒, 但超過兩間好過份, 而仲要開學才決定, 好無良心, 呢D橫掂遲早都要決定何必阻住學校call waiting la, 到時有位無人讀, 有人想讀又無位, 可試想下將心比己, 利申, 我只留左一間學校 因interview已比較到咩學校係最適合而升小最有優勢, 所以早決定早了件事, 要後悔放邊間都會後悔 而讀邊間都一定有用, 所以唔好諗太多
作者: vpo0615    時間: 16-2-18 16:28

同意, 大家都講得好好! 雖然家長都好擔心揀錯, 所以死HOLD爛HOLD等自己慢慢諗, 但係愈拖得耐, 就愈更加亂諗.....而且拖到臨開學至決定放位, 會令到學校行政立立亂, 又要重新CALL WAITING 之類.......真係對學校同家長都無好處.
作者: melomame10    時間: 16-2-19 23:13     標題: 引用:Quote:eesmile+發表於+16-2-17+10:41+年年

其實那些在給了大訂甚至買了校服書簿後才收到心儀的學校CALL WAITING的家長真的很慘,無情情洗多一筆錢。如 ...
You are totally right

作者: puichingforsure    時間: 16-2-22 14:41

作者: Wonderful-Baby    時間: 16-2-22 14:55

其實我都依然唔明白點解可以咁多offer系手,唔系註冊佐就無囖咩。不過我覺得D家長好過份,自己搖擺不定,其實有時候有無霖下自己子女,成日轉校,小朋友都唔知道點適應。
作者: puichingforsure    時間: 16-2-22 15:49

作者: mirror_image    時間: 16-2-22 16:10     標題: 引用:Quote:Wonderful-Baby+發表於+16-2-22+14:5

原帖由 puichingforsure 於 16-02-22 發表
學券得一張當然只可HOLD一間學券學校,所以HOLD咗聖心的人人不會同時HOLD埋坑真,但系佢地可以HOLD其他非學 ...
咁多間收,一定係神童或未來國家領導人

作者: puichingforsure    時間: 16-2-22 16:31

作者: vpo0615    時間: 16-2-22 17:48

我都覺得, 有好多OFFER 未必代表小朋友超級叻, 無OFFER就代表小朋友唔叻....面試呢樣嘢某程度上係緣份+運氣遊戲. 只不過無OFFER或只得一個OFFER嘅家長, 見到人哋咁多OFFER, 又問XX VS YY, 心裡面真係百般感受......
作者: 千語mami    時間: 16-2-22 20:17     標題: 引用:Quote:mirror_image+發表於+16-2-22+16:10+

原帖由 puichingforsure 於 16-02-22 發表
噤冇OFFER又唔代表第日唔出色,小朋友個個都叻,HOLD位都係家長問題,小朋友係無辜嘅! ...
每年都會有人hold到開學, 試下邊間適合D先放, 好似劉華上年都係咁

作者: Kittenxkj    時間: 16-2-22 22:58

Can't agree more!! Support
作者: puichingforsure    時間: 16-2-23 08:48

作者: puichingforsure    時間: 16-2-23 09:54

作者: puichingforsure    時間: 16-3-29 09:59

作者: vpo0615    時間: 16-3-29 15:36

辛苦樓主時不時嚟勸人!
作者: emily_pat    時間: 16-3-29 19:21     標題: 引用:SPK都放埋榜了,大家諗清楚好放位喇!好多

原帖由 puichingforsure 於 16-03-29 發表
SPK都放埋榜了,大家諗清楚好放位喇!好多小朋友等緊SC KV LH 喱D非龍熱門學校㗎!另外手持多間龍校的人都 ...
樓主真係好熱心ga!

作者: puichingforsure    時間: 16-3-29 19:25     標題: 引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-29

作者: emily_pat    時間: 16-3-29 19:30     標題: 引用:Quote:原帖由+emily_pat+於+16-03-29+發表

原帖由 puichingforsure 於 16-03-29 發表
我等緊你好消息呀Emily_pat

作者: emily_pat    時間: 16-3-29 19:31     標題: 引用:Quote:原帖由+emily_pat+於+16-03-29+發表

我等緊你好消息呀Emily_pat
我都好想睜大眼就收到call

作者: manimumi    時間: 16-3-29 22:04

其實遲早都要作出選擇,真的有這需要hold咁耐嗎?
子女表現理想,反而家長行為怪異!

作者: puichingforsure    時間: 16-4-26 16:13

作者: 星星的後裔    時間: 16-4-26 21:05     標題: 回覆:請大家不要同時註冊兩間學校

我都想知.

作者: 964000    時間: 16-4-26 22:08     標題: 引用:有朋友MS+VS+GH中,麻煩大家比D意見佢,等

原帖由 puichingforsure 於 16-04-26 發表
有朋友MS VS GH中,麻煩大家比D意見佢,等佢快D放是但一間出妮!!THANKS!!背景:女仔,有個細佬。 ...
我揀GH,看高一缐

作者: nic_bb    時間: 16-4-27 00:04     標題: 引用:有朋友MS+VS+GH中,麻煩大家比D意見佢,等

原帖由 puichingforsure 於 16-04-26 發表
有朋友MS VS GH中,麻煩大家比D意見佢,等佢快D放是但一間出妮!!THANKS!!背景:女仔,有個細佬。 ...
如果係我,揀GH。

作者: mapp2009    時間: 16-4-27 12:36

講真, 如有足夠人力物力, 仔女選校, 我本人覺得盡可能分開諗, 按小朋友本身去性格揀,

此case, 如住得近GH, 幫個囡揀GH啦, 細佬憑自己實力再考其它學校

作者: vpo0615    時間: 16-4-27 15:13

如果係我, 我揀MS.
作者: 千語mami    時間: 16-5-10 23:47     標題: 引用:有朋友MS+VS+GH中,麻煩大家比D意見佢,等

Vote for MS, 我會以一個家庭作考慮, 個女同個仔都係自己生, 要兩個一齊考慮, MS唔見得好差, GH亦有機會上唔到小學 ( 我一直都唔覺得應該分開睇, 我比較傳統, 純粹個人睇法)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5