教育王國

標題: 什麼叫神校 [打印本頁]

作者: 2sister    時間: 16-2-15 14:50     標題: 什麼叫神校

剛剛睇完一些家長發表, 見到叫神校, 什麼叫神校呀?
作者: chrischeung    時間: 16-2-15 16:09

2sister 發表於 16-2-15 14:50
人人心中的神吾同,我自己就覺得系top10己達神級。如皇仁,St Paul,St Mary,ls,dbs,女拔…„那些吧!

作者: TEMPO123    時間: 16-2-15 17:16

入左去, 如有神助的學校.
作者: TEMPO123    時間: 16-2-15 17:40

TEMPO123 發表於 16-2-15 17:16
入左去, 如有神助的學校.

講笑的.
作者: yinyuemao    時間: 16-2-16 07:47     標題: 引用:Quote:2sister+發表於+16-2-15+14:50+剛剛

原帖由 chrischeung 於 16-02-15 發表
人人心中的神吾同,我自己就覺得系top10己達神級。如皇仁,St Paul,St Mary,ls,dbs,女拔…„那些吧!
...
除左皇仁,其他都係教會學校。

作者: TEMPO123    時間: 16-2-16 09:39

有,係「霍格沃茨魔法学校」。
作者: johnnywalker    時間: 16-2-17 14:11

作者: mcl203    時間: 16-2-17 14:27     標題: 引用:過半學生入三大既,我覺得先配叫神校

原帖由 johnnywalker 於 16-02-17 發表
過半學生入三大既,我覺得先配叫神校
嘩,咁高條件

作者: Mat_Dad    時間: 16-2-17 15:08

神父做校監嗰啲咪神校囉
作者: hkpapa852    時間: 16-2-17 16:16

johnnywalker 發表於 16-2-17 14:11
如果只計3大既UGC degree, 以你呢個要求, 全港應該唔夠10間可以符合到..... 咁又真係幾神既!

作者: 王家爸爸    時間: 16-2-17 16:26

johnnywalker 發表於 16-2-17 14:11
按照你既標準,四成半入三大,加一、二成入常春藤或牛劍,都唔算神校。
作者: 王家爸爸    時間: 16-2-17 16:43

mcl203 發表於 16-2-17 14:27
嘩,咁高條件
叫得神校,應該放眼世界,所以個人覺得真正神學既學生應該Target喺全球50强(有啲甚至只睇全球Top 30)。香港只有港大同科大入50强(只有港大入到Top 30),大陸亦只得北大同清大入到。
所以你睇一線學校都係有大約三成入港大。

作者: myfanwy    時間: 16-2-17 17:42

回覆 johnnywalker 的帖子

基於greenapple1093的統計, 只有這些學校上榜:
SPCC, DGS, QC, 鄧顯,St Mary, St Paul Convent, La Salle

作者: crystalwsm    時間: 16-2-17 18:11     標題: 回覆:什麼叫神校

St Paul Convent 入三大嘅比率比協恩和德望還高?

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-2-17 22:31

神化了的學校

作者: hkpapa852    時間: 16-2-18 09:08

瑩瑩老豆 發表於 16-2-17 22:31
神化了的學校
其實仲有一種, 叫 " 神秘學校 ", 就係果D乜嘢升學資料, 學生學術表現都唔會係校網, 校務報告等地方搵到, 甚至係簡介會都唔會提既學校.

作者: minmin    時間: 16-2-18 11:18

如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫該學生補底?  (我幫朋友問的)
作者: 王家爸爸    時間: 16-2-18 13:07

minmin 發表於 16-2-18 11:18
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫 ...
如果已經係港隊,只要成績唔差,選擇應該幾多。對男仔來講,DBS、LSC、SJC、YWC、WYK、HKWY,SPC等都有機會。如果講對運動員既支援,我覺得DBS會好啲。

作者: elbar    時間: 16-2-18 13:28

那些年記錄看看有冇參考作用

2006中學會考每名學生摘優數目計算排名

80年代初中學排名

作者: kidba    時間: 16-2-18 14:45

回覆 myfanwy 的帖子

協恩2015年度入三大率都有50.3%, 不過greenapple1093個表無mark啫

"Results of HYS sixth-formers have soared to new heights, with 50.3% of students pursuing tertiary education (bachelor degree programs) in HKU, CUHK and HKUST."

作者: greenapple1093    時間: 16-2-18 15:59

kidba 發表於 16-2-18 14:45
覆 myfanwy 的帖子

協恩2015年度入三大率都有50.3%, 不過greenapple1093個表無mark啫

"Results of HYS sixth-formers have soared to new heights, with 50.3% of students pursuing tertiary education (bachelor degree programs) in HKU, CUHK and HKUST."

請問以上資料來自何處?校務報告只有個沒有百分率pie chart咋!

作者: greenapple1093    時間: 16-2-18 16:18

回覆 greenapple1093 的帖子

problem solved
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1&page=36

作者: ilyrd    時間: 16-2-18 18:19

香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都……
作者: yinyuemao    時間: 16-2-18 19:20     標題: 引用:香港中學神级學校,我認為:DBS,+DGS,+QC,+

原帖由 ilyrd 於 16-02-18 發表
香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都…… ...
你漏佐LSC

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-2-18 22:30

minmin 發表於 16-2-18 11:18
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫 ...

據說, 神校會收精英運動學生, 收佢係要幫學校攞彩,
唔會特別幫佢補底, 有時間都要佢去操運動, 而且聽聞一學年內唔逹標(攞唔到獎), 學業又唔得會請佢離開.

作者: ernestchow    時間: 16-2-19 00:40

ilyrd 發表於 16-2-18 18:19
香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都…… ...
QC 會收一斑軒官大抽獎入去有可能有些係good luck 的band 1尾生
作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 02:32     標題: 引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+16-2-18+22:31+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 16-02-18 發表
LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起碼都要係B2成績。

作者: hkpapa852    時間: 16-2-19 08:44

ernestchow 發表於 16-2-19 00:40
QC 會收一斑軒官大抽獎入去有可能有些係good luck 的band 1尾生

如果要咁計, LSC點都會收到D直屬小學既B2學生, SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!

作者: hkpapa852    時間: 16-2-19 08:46

Soundervolt 發表於 16-2-19 02:32
LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起 ...
Soundervolt 但課外活動成績就街知巷聞果間學校?

"神秘學校"又豈止一間呢!

作者: Band5    時間: 16-2-19 09:08     標題: 回覆:什麼叫神校

神校…top20%就神…入三大,讀神科!
bottom20‰就神…入三大,要靠神仙打救!

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 09:22     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+02:32+L

原帖由 hkpapa852 於 16-02-19 發表
Soundervolt 但課外活動成績就街知巷聞果間學校?

"神秘學校"又豈止一間呢!
可能不是,旺角體校好少好少因學業及運動成績趕學生出校,操行反而會!

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳傷中二退役,沒有被趕出校,只是由運動獎學金轉一般奬/助學金,他發奮努力讀書,入咗 lB,入咗UST Global Business. 事在人為。

作者: hkpapa852    時間: 16-2-19 09:38

ANChan59 發表於 16-2-19 09:22
可能不是,旺角體校好少好少因學業及運動成績趕學生出校,操行反而會!

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳 ...
我無意針對某一間或多間中學, 只想講現今好多學校都將資料收收埋埋, 好神秘.

不過咁都好, 總好過一D專玩語言/圖表/統計偽術既學校.

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 10:18     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-19+發表S

原帖由 ANChan59 於 16-02-19 發表

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳 ...
呢件事我都畧有所聞,十分勵志。不過當一尐sportsman失去攞獎能力,而學業成績又追唔上嘅時候就會變成「屎坑關刀」,會喺學校變成透明人,唔使學校溫馨勸退,自己返學都冇癮啦。

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 10:24     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-19+09:22+可能

我無意針對某一間或多間中學, 只想講現今好多學校都將資料收收埋埋, 好神秘.

不過咁都好, 總好過一D專玩語 ...

不用擔心,是人是鬼我心中有數,我知你說是其他學校。

我在EK已經前後有十年,人與事見了不少,越接近收生面試,越多難聽的說話。所以我在日誌有Q&A添!

旺角體藝學校個名都好得意,音樂藝術方面都好好,不過少人提及,可能贏得太遠。

當有人問到我意見,我熟悉的範圍會坦然相告,決定是他們自己作出,如果收錯風,責任亦屬於自己,將來不要怨其他人!

孩子選擇學校十分重要,我一定同孩子一齊去,看看,聽聽,溝通,感受一下不同學校。他們的看法跟成年人會有不同,但都要尊重,因為幾年下來,都是他們享用的。

神校不用美化,亦不用醜化,每間都有自己獨有的傳統及DNA!最重要是那一間較適合自己的孩子!選大學選科亦一樣。

我家孩子跟LSC幾批朋友仔好 friend,可能都不是運動選手,在孩子心中冇鬼,最緊要啱咀型,大人反而麻煩些。

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 10:40     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-19+發表可

原帖由 Soundervolt 於 16-02-19 發表
呢件事我都畧有所聞,十分勵志。不過當一尐sportsman失去攞獎能力,而學業成績又追唔上嘅時候就會變成「屎 ...
其他學校有沒有類似情況呢?一樣有!只是被放大抑或是縮小,或者根本冇人理。

運動場是英雄地,一些青年人不懂得什麼是多元智能,除了運動,還有好多選擇值得嘗試!在多方提醒,支持下,自己放棄自己,好難有人幫到你。

阿仔讀完中一,我問過他旺角體藝有什麼特別?

他想一下,他說我可以幾個月內知道自己的優點,在那方面可以發揮。我問只是你還是其他同學都一樣。他說大部分,而且可能跟以前的 comfort zone 完全不同。

聽完,我就放心了,跟著就是反叛期開始!

作者: mcl203    時間: 16-2-19 11:01     標題: 引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+16-02-18+發表本

LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起 ...
B2 都要睇吓係咪自評既

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 11:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

其他學校有沒有類似情況呢?一樣有!只是被放大抑或是縮小,或者根本冇人理。

其實旺角男校同九龍城男校只係氣氛上敵對,私底下好多都攬頭攬頸,阿仔其中一個老友都係旺角男校學生,仲成日開玩笑叫阿仔轉校拍檔出賽雙打。其實呢類型學校嘅好處係在於能夠提供多元化嘅方向俾學生成長,跟有尐只著重公開試成績嘅學校有好大分別。所以如果俾我揀鄧X或旺角男校,我都會選擇後者。

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

原帖由 mcl203 於 16-02-19 發表
B2 都要睇吓係咪自評既
自己噏乜都冇用,發球權在學校手中。

作者: chaters01    時間: 16-2-19 11:13     標題: 回覆:什麼叫神校

神校
只收有特異功能的學生
其他的神仙難幫

作者: mcl203    時間: 16-2-19 11:14     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-02-19+發表B2+

自己噏乜都冇用,發球權在學校手中。
咁話講乜收生標準,都係學校自己講,件件B1頭都得,事實係??

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 11:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

咁話講乜收生標準,都係學校自己講,件件B1頭都得,事實係??
你咁講,自行階段收乜都得啦。不過公開試成績嘅數據就可以反映事實,冇得老作。

作者: mcl203    時間: 16-2-19 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

事實係,太多家長只會著重D超級一號學業成績,不停批評佢地D體藝學生,又事實,佢地學校又著重體藝,又係學界強手,咁自然多體藝學生追求入讀,專注體藝發展都想入間好既體藝學校啦,莫非叫美斯黎香港踼波咩

有時D家長單向只睇學業,對D體藝學生係超級一號學校就讀,評論是否太苛刻,成長,唔係一定走某方向瓜

作者: mcl203    時間: 16-2-19 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-02-19+發表咁話

你咁講,自行階段收乜都得啦。不過公開試成績嘅數據就可以反映事實,冇得老作。

...
哈哈,講下我眼見既升中經驗啫,做生意邊個話自己D產品一般好野吖

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 11:33     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

哈哈,講下我眼見既升中經驗啫,做生意邊個話自己D產品一般好野吖

...

其實除咗公開試成績,睇下學界體藝比賽嘅成績都見到分別啦,如果學校著重攞獎而將收生的學術成績門檻降低,就唔會近年俾旺角體藝獨大啦。

作者: hkpapa852    時間: 16-2-19 11:39

Soundervolt 發表於 16-2-19 11:33
其實除咗公開試成績,睇下學界體藝比賽嘅成績都見到分別啦,如果學校著重攞獎而將收生的學術成績門檻降低 ...
又唔可以咁講, 當旺角體藝學校同人爭人時, 以佢既歷史名氣都殺退咗不少對手.

正如港大同浸大同一科都收你, 選港大既點都多D啦!

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 12:39

其實除咗公開試成績,睇下學界體藝比賽嘅成績都見到分別啦,如果學校著重攞獎而將收生的學術成績門檻降低 ...
US Ivy League universities also have scholarships for sports or other elites, their entry requirements are lower than regular application, Harvard didn't guarantee Linsanity can be graduated, but provide a platform and chance for him to shine. It's pretty common in overseas.  Be open minded.

Some boy schools, they take all their primary school students, no matter B-1 to B-3. Others screened top 70-80% only, it's their philosophy.

Self-declared ; We didn't consider some elite schools, a simple reason - religion.

作者: hkpapa852    時間: 16-2-19 12:48

ANChan59 發表於 16-2-19 12:39
US Ivy League universities also have scholarships for sports or other elites, their entry requiremen ...
每人取向不同, 自己知道子女無運動天份, 玩運動只當遊戲, 而且不能同時兼顧多方面 (如只同重學業或活動其中一方, 不能兩者兼顧), 所以目標清晰, 不會著眼學校既運動表現, 只需學校能提供多元發展平台就夠.

作者: Carlyle0202    時間: 16-2-19 12:53     標題: 回覆:什麼叫神校

Thx :)

作者: mcl203    時間: 16-2-19 12:58     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-19+12:39+US+I

每人取向不同, 自己知道子女無運動天份, 玩運動只當遊戲, 而且不能同時兼顧多方面 (如只同重學業或活動其中 ...
所以都係睇自己想要D乜野既 ~~~

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 13:08

hkpapa852 發表於 16-2-19 12:48
每人取向不同, 自己知道子女無運動天份, 玩運動只當遊戲, 而且不能同時兼顧多方面 (如只同重學業或活動其中 ...
At least in my family, we know what we expect from the school, he loves the school, just enjoy.

Rivalry, leaves it to other schools' parents to enjoy or suffer.

作者: mcl203    時間: 16-2-19 14:18

ANChan59 發表於 16-2-19 12:39
US Ivy League universities also have scholarships for sports or other elites, their entry requiremen ...

宜家對体藝學生見得多左....開始佩服旺角体藝中學
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影響成績

体藝+學業係比一般單向仲辛苦...功課要做+練習要操...唯有周街做功課
比賽要比+考試要考....唯有玩少D...瞓短D...可能成績會差D
人地放長假....佢地就加操....發足6年力
所以讀B1 D1學校係仲辛苦...佢地肯捱肯搏....何苦彈佢地D乜乜乜...係B1玩体藝....學風都好D吖
向住自己目標進發....人人條路唔同....自己想行邊條路又有何不可 ~~~

D1....Day 1 開始左 ~~~
http://sportsroad.hk/archives/104673

作者: elbar    時間: 16-2-19 15:44

瑩瑩老豆 發表於 16-2-18 22:30
據說, 神校會收精英運動學生, 收佢係要幫學校攞彩,
唔會特別幫佢補底, 有時間都要佢去操運動, 而且聽聞一 ...

【學界田徑賽】黃沅嵐破大會紀錄 女甲跳高大熱封后

黃沅嵐。

港九第一區學界田徑賽今日展開,其中在拔萃女書院的黃沅嵐在女子甲組跳高以打破大會紀錄的1米67大熱封后,協恩的譚琬婷跳出個人最佳成績1米65,驚喜地得亞軍,另一位女拔選手鄧伊程只能跳出與去年同樣的1米63,壓過聖嘉勒的鍾慧欣得季軍。

賽後黃沅嵐表示,對自己表現有點失望:「希望做成績,但距離個人最佳1米73有點距離。昨晚睡得不錯,熱身時感覺狀態不錯,但跳出來卻是另一回事。期望在跳遠做得好。」亞軍譚琬婷就指,未有想過造出這個成績,只是博一博,對成績感到驚喜。

至於鄧伊程對自己表現失望,賽後更成為淚人。她冷靜過後表示:「最近自己狀態不算好,休息又不夠。自己應該可以做得更好,但信心不夠。」

作者: dse2017    時間: 16-2-19 15:57

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 16:27     標題: 引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-2-19+14:23+編輯

睇嚟只有DGS真係走到全人方向,又有頂尖体藝成績,但又唔會影響學術成績(72%三大入學率)。唔好再俾Sportsman借口要艱辛苦練就犧牲學業。DGS對收sportsman門檻都十分高。

作者: mcl203    時間: 16-2-19 16:47

Soundervolt 發表於 16-2-19 16:27
睇嚟只有DGS真係走到全人方向,又有頂尖体藝成績,但又唔會影響學術成績(72%三大入學率)。唔好再俾Sports ...
再刻苦D再忙D....理論上....成績又好DD.....我估咋
一日24小時....睇下學生興趣係邊方面啫....擺左擺右都係24小時
作者: elbar    時間: 16-2-19 16:49

其實除咗公開試成績,睇下學界體藝比賽嘅成績都見到分別啦,如果學校著重攞獎而將收生的學術成績門檻降低,就唔會近年俾旺角體藝獨大啦。

【學界田徑賽】楊啟宇男甲跳高破紀錄奪金

港九第一區學界田徑賽繼女子甲組後,男甲跳高今日亦有新紀錄誕生。九龍華仁的楊啟宇躍過1米98,贏得一面金牌之餘更成為新的紀錄保持者,大會舊紀錄是1米96。楊啟宇賽後表示,挑戰2.01米失敗主要原因是太集中在助跑動作,反而令起跳後有失誤。稍後他會出戰三級跳,但因非主項關係,目標只是頭八位。

作者: Bluemoonty    時間: 16-2-19 16:53

Soundervolt 發表於 16-2-19 16:27
睇嚟只有DGS真係走到全人方向,又有頂尖体藝成績,但又唔會影響學術成績(72%三大入學率)。唔好再俾Sports ...
DGS對收sportsman門檻都十分高。

上年我仔師姐, 係讀加附班(入唔到精英班) 不過運動好叻, 最後成功被女拔收左.

作者: Bluemoonty    時間: 16-2-19 16:54

mcl203 發表於 16-2-19 16:47
再刻苦D再忙D....理論上....成績又好DD.....我估咋
一日24小時....睇下學生興趣係邊方面啫....擺左擺右都係 ...

讚成 ! 好過打機睇電視.

作者: Bluemoonty    時間: 16-2-19 16:57

mcl203 發表於 16-2-19 14:18
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影 ...
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影響成績

萬二分致敬 !

作者: elbar    時間: 16-2-19 17:03

Bluemoonty 發表於 16-2-19 16:57
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影響 ...

【學界田徑賽】男拔首日成績佳 黃子圖破1,500米紀錄

蔡洭鉉。

張宏峰。

梁敦博。

拔萃男書院在首日賽事成績不俗,其中黃子圖在男甲1,500米初賽以4分鐘8秒68完成,打破了大會紀錄,隊長梁敦博亦分別在100米和200米以最快時間入複賽。梁敦博在200米賽後表示,最後收步都能造出平自己最佳成績的22秒76,足見狀態不俗;但在100米賽後他表示起步做得不好,惟仍能造出個人最佳11秒06。

男拔另一位隊長蔡洭鉉在400米欄帶病以59秒19完成,初賽成績第二快,賽後他表示喉嚨痛,但暫時未見對表現有影響。同一個項目初賽最快的是九龍華仁的張宏峰,他以56秒34完成;之後出戰100米欄更以13秒63新大會紀錄成績進入複賽。

作者: Soundervolt    時間: 16-2-19 17:30     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+16:27+

一日24小時....睇下學生興趣係邊方面啫....擺左擺右都係 ...
我阿仔都係雙鎗學生。所以學習動機同時間管理對佢係十分重要,只要按排得好,雖然會比較吃力,但係仲可以兩邊兼顧。就我眼見練習前後有尐學生埋首溫書同有尐學生掛住撩女仔以睇得出分別啦!

作者: mcl203    時間: 16-2-19 17:50

Soundervolt 發表於 16-2-19 17:30
我阿仔都係雙鎗學生。所以學習動機同時間管理對佢係十分重要,只要按排得好,雖然會比較吃力,但係仲可以兩 ...
我又分享個case....聽番黎既....港隊學生....每日放學去体院操
操完返到屋企10點中....做一陣功課去瞓覺....每朝4..5點起身再做功課溫習
唔講佢成績好唔好...咁既決心拼勁都抵讚啦

我小朋友都玩鎗嫁喎...但我睇唔到時間管理到幾好...可以對佢全無影響
都係果句時間有限...無影嚮就 我認為 唔會囉...成日返學無時間食飯

作者: ernestchow    時間: 16-2-19 17:59

hkpapa852 發表於 16-2-19 08:44
如果要咁計, LSC點都會收到D直屬小學既B2學生, SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!
...
SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!>>>未聽過我知好多band 3生也入唔番原校
作者: elbar    時間: 16-2-19 19:33

mcl203 發表於 16-2-19 14:18
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影 ...
【學界田徑賽】首日賽事結束 男女拔團體領先

港九區學界D1田徑比賽首日賽事結束,經過首天多個項目的決賽後,男拔和女拔分別在男子團體及女子體總成績領先。

今日下午的比賽天公不作美,雨勢越下越大,令到氣溫急降,而壓軸上演的男、女子x400米接力初賽,德望、女拔及協恩分別在女子組甲、乙及丙組接力中以最佳時間入決賽。經過首天賽事,男子團體總成績由男拔以117.5分領先得95.5分的喇沙,第3位是得82分的開平。女子團體方面,女拔以105分領先,第2位是89分的德望,協恩以86暫列第3。

作者: ANChan59    時間: 16-2-19 20:13     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-2-19+08:44+如

原帖由 ernestchow 於 16-02-19 發表
SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!>>>未聽過我知好多band 3生也入唔番原校 ...
其他SPCC,DGS我唔知,DBSPD主科合格一定升到,過去都是100%直升中一,當中有冇 Band 3 就唔肯定,你問返原作網友,全部 Band 1 亦不會!

作者: chun媽    時間: 16-2-20 09:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

想問下你仔仔反叛期,什麼時候完結?我正經歷中,痛苦中

作者: ANChan59    時間: 16-2-20 09:45     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-19+發表其

原帖由 chun媽 於 16-02-20 發表
想問下你仔仔反叛期,什麼時候完結?我正經歷中,痛苦中
中三上學期。

作者: mcl203    時間: 16-2-20 10:56

Soundervolt  朋友個女某熱門運動項目全港Top 3,因成績未達標DGS唔收,最後去佐對手學校。   發表於 昨天 18:08

聽番黎既....DGS收生唔一定係要成績好....又唔一定係体藝超好+成績幾好....只可以講岩唔岩要收既型...況且...某熱門運動項目全港Top 3....岩用既經教練推墊條路會直好多 ~~~
作者: ANChan59    時間: 16-2-20 11:31     標題: 回覆:mcl203 的帖子

咁多聽返嚟,等我又講吓!

如果學校已經有幾個中一中二跳高,做好 succession planning ,而個排第三的個人最佳成績亦不標青,或者測試失準,我真係唔會收,無謂浪費名額,不如俾現有運動員機會。

我知部份學校是有運動員Quota,例如今年得15個,如果幾個短跑及排球隊員將會畢業,我會補充短跑及排球的後起之秀,而非過剩的跳高運動員,這個情況是供求,而非水準了!

作者: mcl203    時間: 16-2-20 11:45

ANChan59 發表於 16-2-20 11:31
咁多聽返嚟,等我又講吓!

如果學校已經有幾個中一中二跳高,做好 succession planning ,而個排第三的個 ...
唔使計到畢業咁遠....個個grade去計...邊個grade邊個項目都要預人既

唔係自己就當然係聽啦....又無從證實

作者: Soundervolt    時間: 16-2-20 12:13     標題: 引用:Soundervolt++朋友個女某熱門運動項目全港T

原帖由 mcl203 於 16-02-20 發表
Soundervolt  朋友個女某熱門運動項目全港Top 3,因成績未達標DGS唔收,最後去佐對手學校。   發表於 昨天  ...
照你咁講所有收sportsman嘅學校唔使睇學業成績?DGS收咗朋友女ranking更低嘅sportsman,而且DGS好坦白同朋友講係學業成績嘅問題。不過咁,如果DGS收B3 Sportsman而最後又可以有咁嘅公開試齊體成績就真係勁,真正Holistic education。

作者: mcl203    時間: 16-2-20 12:22

Soundervolt 發表於 16-2-20 12:13
照你咁講所有收sportsman嘅學校唔使睇學業成績?DGS收咗朋友女ranking更低嘅sportsman,而且DGS好坦白同朋 ...
我估下乍....除非係經教練搭路想入DGS....我估好難有好肯定途徑會知道係學業成績嘅問題
一般途徑申請....只係知 得 和 唔得....重申....估乍 ~~~

作者: Soundervolt    時間: 16-2-20 12:27     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-20+12:13+

原帖由 mcl203 於 16-02-20 發表
我估下乍....除非係經教練搭路想入DGS....我估好難有好肯定途徑會知道係學業成績嘅問題
一般途徑申請....只 ...
你啲言論有時幾有趣,我仔讀LS,唔收B3 Sportsman係Bro Steve親自公開講嘅,你又話學校可以呃人,如果係咁,呢個世界所有嘢都會係假嘅, right?

作者: mcl203    時間: 16-2-20 12:38

Soundervolt 發表於 16-2-20 12:27
你啲言論有時幾有趣,我仔讀LS,唔收B3 Sportsman係Bro Steve親自公開講嘅,你又話學校可以呃人,如果係咁 ...

咪住.....我無話學校呃人呀
我只係咁認為.....做生意既一定推自己產品...職業需要
又只係認為....想試咪試下囉....你去申請佢又收你...你又決定讀咪去囉
我只係吹下水...況且...相信唔多家長可以清楚毎個同學係咪經sportsman入
問D家長亦未必會坦白話你知係1..2...3....況且...佢認知既1...可能係2
都係果句...自己揾自己路行....理得佢乜1...2...3

作者: HCbb    時間: 16-2-20 14:37

我心目中的神校, 係適合阿女的學校
作者: Soundervolt    時間: 16-2-21 12:31     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+11:33+

原帖由 elbar 於 16-02-19 發表
【學界田徑賽】楊啟宇男甲跳高破紀錄奪金

楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校挖尐預製金牌為學校增光?

作者: scooper    時間: 16-2-21 14:53

回覆 Soundervolt 的帖子

原來如此,我知今年F1他們至少收了一位B3 運動員,不過用 F5轉校生來攞i獎似乎又唔似九華的作風...............
作者: Soundervolt    時間: 16-2-21 15:21     標題: 引用:回覆+Soundervolt+的帖子 原來如此,我知

原帖由 scooper 於 16-02-21 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

原來如此,我知今年F1他們至少收了一位B3 運動員,不過用 F5轉校生來攞i獎似乎又 ...
我覺得收一尐F1-2學業成績滯後嘅sportsman,除咗可以令佢地一展所長,而且以B1學校嘅資源及條件,係可以有時間令佢地喺學業上得到進步。但到F5時先至由B3學校轉到B1學校,除咗為學校攞獎之外,得返一年多時間就畢業,我見唔到除咗名校畢業生涵頭外,實際對佢地有乜幫助。(徐校董主席都係F5先至由觀塘官校轉去旺角B1男校,佢而家都只係自居旺角男校畢業生,對舊校已隻字不提)

作者: EASTCOAST    時間: 16-2-21 17:48     標題: 引用:Quote:原帖由+scooper+於+16-02-21+發表回

原帖由 Soundervolt 於 16-02-21 發表
我覺得收一尐F1-2學業成績滯後嘅sportsman,除咗可以令佢地一展所長,而且以B1學校嘅資源及條件,係可以有 ...
「子非魚,安知魚之樂?」點解你覺得運動叻嘅學生轉去神校係為佐提升學業成績呢?佢地目的可能是享受參與高水平的比賽,識到志同道合的朋友,可以嗎?另外,既然可以在自己喜愛的學校畢業,只提自己的畢業學校亦無不可。

作者: Soundervolt    時間: 16-2-21 18:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-21+發

原帖由 EASTCOAST 於 16-02-21 發表
「子非魚,安知魚之樂?」點解你覺得運動叻嘅學生轉去神校係為佐提升學業成績呢?佢地目的可能是享受參與高 ...

有邊個家長或學生唔想學術成績有進步?如果想參加高水平比賽,轉職業啦,我識人十六歲轉打Pro。「子非魚,安知魚之樂?」我因經常接觸某體育總會,見到有好多Sportsman及家長要求總會或教練撘路入名校,佢地都係希望靠轉名校途徑將來可以繼續上大學鋪路。識得志同道合的朋友?去到頂級水平,志同道合的朋友在所屬體育總會已經識哂啦! 呢尐高年班挖角好明顯係各有所求!讀得一年半載就當自己在該校接受教育,而名校囉佐個本應屬於其他學校既(高年班)獎牌返黎據為己有,當自己出品,呢點雙方都好明顯係貪慕虛榮既行為啦!

作者: mcl203    時間: 16-2-22 17:42

Soundervolt 發表於 16-2-21 18:01
有邊個家長或學生唔想學術成績有進步?如果想參加高水平比賽,轉職業啦,我識人十六歲轉打Pro。「子非魚, ...
我唔清楚果2位年青人學業成績....唔會評論 亦 唔應該去評論 ~~~

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目標
D1 Vs D3....根本個比賽環境相差極大...對佢地既推動力會更強
D1係不少体藝學生能夠參與而會更拼搏...對個人目標更清晰...團隊支援亦更佳

近年見不少學生升中...佢地學業成績OK...仍會針對D1中學而投考

可否將 B1 和 D1分開去睇...B1 係講學術...D1 係講体育...2者係可以共存於1間 B1+D1既中學
太多旁觀者睇法是否係中肯評論  ?? ~~~

作者: hkpapa852    時間: 16-2-22 18:00

mcl203 發表於 16-2-22 17:42
我唔清楚果2位年青人學業成績....唔會評論 亦 唔應該去評論 ~~~

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目 ...

我又會咁睇, 反正學生本身係間B2/B3中學, 入U機會都未必高得去邊, 點解唔入間名校, 搏吓係中學生涯尾段攞番個獎兼叫做埋名校畢業生, 日後有咩嘢想搵人幫手, 都有個較有勢力兼地位既校友會可以求救吓吖!

B3成績學生高中入名校, 並非一定無意義. 如果係我, 反正明知自己成績都入唔到U, 幫間唔出名既中學攞個學界獎威D, 定係幫名校攞個學界獎威D呢? 我一定揀後者, 起碼日後講出嚟都好聽D啦!

作者: EASTCOAST    時間: 16-2-22 18:15     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-22+17:27

原帖由 Soundervolt 於 16-02-21 發表
我孤陋寡聞,未聽過咁細個小朋友為左運動而放棄學業,轉做職業運動員。你識咁多體育界既人,佩服。

作者: Soundervolt    時間: 16-2-22 18:24     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-21+18:01+

原帖由 mcl203 於 16-02-22 發表

似乎....你唔太明白不少体藝學生追求既目 ...

呢個亦係制度上嘅荒謬,D1嘅學校就可以四出招兵買馬保住D1資格,巡環不降班神功,而其他唔出名學校就只可永遠喺D2-3生存,我認為只要學生成績乎合D1比賽資格,無論學校隊際水準如何,都應該俾佢參加D1組別比賽。而家D1只係屬於名校俱樂部。

作者: Soundervolt    時間: 16-2-22 18:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-21+發

原帖由 EASTCOAST 於 16-02-22 發表
我孤陋寡聞,未聽過咁細個小朋友為左運動而放棄學業,轉做職業運動員。你識咁多體育界既人,佩服。

...

上網搵下邊個係Adithya Karunaratne,佢係本土出生香港人,本來讀啟新書院,而家轉咗去打ITF世界職業巡迴賽。佢五歲我就睇住佢打波長大。

作者: elbar    時間: 16-2-23 11:07

Soundervolt 發表於 16-2-21 12:31
楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校 ...

【短片】【學界D1田徑賽】三項大會紀錄上午被刷新

陳朗熙。

黃子圖。

12:20更新
男子100米複賽跑出11秒10的余振強跑手黃卓熙,認為天雨影響表現,而同組有跑手偷步也令他浪費了體力。

------
11:15更新
女甲鉛球冠軍由女拔的劉浩晴以9米45奪得,她表示地面濕滑令滑步做得不好,若沒有天雨成績會更好。

------
港九學界D1田徑賽今日上演第二日賽事,早上已經再有三個大會新紀錄誕生。其中九龍華仁的欄王張宏峰繼首日在男子100米欄破紀錄後,今日再於400米欄複賽以52秒86創下新紀錄。

至於西島中學的陳朗熙(Matthew Harrison)就以9分06秒64打破了男乙3,000米紀錄,他賽後表示沒有料到能破紀錄,成績是喜出望外。香港三項鐵人代表黃子圖就繼1,500米後,今日再於男甲5,000米以15分46秒41造出新紀錄。他表示最近要應付文憑試模擬試,狀態未算十足,天雨對表現亦有點影響。

作者: NeoMom    時間: 16-2-23 12:25

Soundervolt 發表於 16-2-22 18:24
呢個亦係制度上嘅荒謬,D1嘅學校就可以四出招兵買馬保住D1資格,巡環不降班神功,而其他唔出名學校就只可 ...
如果係咁, 即同一間學校同時有人參加D1,D2及D3, 咁點計學校總分? 學界好睇最主要係因為以學校做單位

作者: peggy    時間: 16-2-23 18:47

回覆 elbar 的帖子

第一日Matthew已打破了grade b 1500米的紀錄。佢真係好勤力一至日都練習
作者: elbar    時間: 16-2-23 21:16

peggy 發表於 16-2-23 18:47
回覆 elbar 的帖子

第一日Matthew已打破了grade b 1500米的紀錄。佢真係好勤力一至日都練習 ...

【短片】【學界D1田徑賽】女甲4x100米接力 德望破紀錄入決賽

18:07更新
女甲4x100米接力,德望的張靜庭、梁依婷、郭芷喬及俞雅欣打破大會紀錄,以50秒46首名晉身決賽。

------
17:23更新
早前在首日賽事打破了男甲110米欄紀錄的學界「欄王」、九龍華仁的張宏峰,今日跑出14秒23,順利以複賽首名晉身決賽。

------
16:55更新
德望女飛人潘幸慧打破女甲200米大會紀錄,以25秒70的最快時間殺入決賽。

------
12:20更新
男子100米複賽跑出11秒10的余振強跑手黃卓熙,認為天雨影響表現,而同組有跑手偷步也令他浪費了體力。

------
11:15更新
女甲鉛球冠軍由女拔的劉浩晴以9米45奪得,她表示地面濕滑令滑步做得不好,若沒有天雨成績會更好。

------
港九學界D1田徑賽今日上演第二日賽事,早上已經再有三個大會新紀錄誕生。其中九龍華仁的欄王張宏峰繼首日在男子110米欄破紀錄後,今日再於400米欄複賽以52秒86創下新紀錄。

至於西島中學的陳朗熙(Matthew Harrison)就以9分06秒64打破了男乙3,000米紀錄,他賽後表示沒有料到能破紀錄,成績是喜出望外。香港三項鐵人代表黃子圖就繼1,500米後,今日再於男甲5,000米以15分46秒41造出新紀錄。他表示最近要應付文憑試模擬試,狀態未算十足,天雨對表現亦有點影響。

作者: 必必    時間: 16-2-23 22:39

Soundervolt 發表於 16-2-21 12:31
楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校 ...
轉左校長後, 收多左運動優秀既轉校生.  唔收就有降級危機又唔夠HK那間鬥.
作者: 必必    時間: 16-2-23 22:58

以下係我同教練閒談時收到既資料.  呢位教練當年係一間BAND 5中學讀. 因為田徑項目出色, 就轉左去運動神校, 佢話如果當年唔係轉左校, 佢可能連英文都唔識多個, 會考唔會合格, 更唔會有今日既成就.  所以佢好感恩, 當年可以入讀呢間名校.

現在學界比賽分好多區, 係某一區有出色表現既運動員, 基本上就無對手. 正所謂"無敵是最寂寞", 佢地想去一個地位較高, 運動員較勁既D1場地比試, 係好正常既心態.  

今年學界D1就有一名由大埔學校轉左去一間BAND 3 但田徑係D1中學, 為的就是要同一班D1運動員作同場較量,  得到別人既認同.

作者: yinyuemao    時間: 16-2-23 23:05     標題: 引用:Quote:peggy+發表於+16-2-23+18:47+回覆+el

原帖由 elbar 於 16-02-23 發表
【短片】【學界D1田徑賽】女甲4x100米接力 德望破紀錄入決賽

18:07更新
請問有無最新的排名表。

作者: peggy    時間: 16-2-23 23:27

回覆 yinyuemao 的帖子

[p=18, null, left]破紀錄名單(次日賽事)

項目組別運動員學校新紀錄
400米欄男甲張宏峰九龍華仁書院52秒86
5000米男甲黃子圖拔萃男書院15分46秒41
標槍男甲林銘堯拔萃男書院58秒79
3000米男乙陳明熙西島學校9分06秒64
100米欄男乙鄭日朗拔萃男書院13秒52
4×100米接力女甲德望學校50秒46
200米女甲潘幸慧德望學校25秒70

[p=18, null, left]男、女子團體積分榜(只列頭5位)

男子組女子組
拔萃男書院232.5分拔萃女書院196分
喇沙書院173.5分德望學校176分
旅港開平商會中學115分協恩中學163分
東華三院黃笏南中學101.5分聖保祿學校101分
九龍華仁書院98分瑪利諾修院學校82.5分

作者: ABC-DAD    時間: 16-2-24 08:48

學界體育競技,除田徑,重有其他嘅。
作者: hkpapa852    時間: 16-2-24 08:55

個人認為, 如果家長希望子女能以體藝成績入到神校但郤反對子女日後係體藝方面發展, 係一種極之要不得既心態
作者: ANChan59    時間: 16-2-24 08:58     標題: 引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-22+18:57

原帖由 Soundervolt 於 16-02-22 發表
皇馬,巴塞,拜仁都是一樣,不過不在邊緣,是巔峰之爭!曼聯在頭4邊緣咪買唔到心水球星!

我當年學校是D1,貴校及旺角體校咪一樣挖我們的港青。我們的教練就大方些,同學有更大的平台,他冇乜所謂,因為青訓做得好好。

所以這些同學就算去了其他神校,畢業後都會回來幫忙教師弟或分享經驗!

作者: mcl203    時間: 16-2-24 09:53

hkpapa852 發表於 16-2-24 08:55
個人認為, 如果家長希望子女能以體藝成績入到神校但郤反對子女日後係體藝方面發展, 係一種極之要不得既心態 ...
兩頭唔到岸....橙 !!!

作者: mcl203    時間: 16-2-24 09:55

ABC-DAD 發表於 16-2-24 08:48
學界體育競技,除田徑,重有其他嘅。
都係一樣啫....無太大分別 ~~~

作者: Soundervolt    時間: 16-2-24 10:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-22+發

原帖由 ANChan59 於 16-02-24 發表
皇馬,巴塞,拜仁都是一樣,不過不在邊緣,是巔峰之爭!曼聯在頭4邊緣咪買唔到心水球星!

所以而家嘅足球及其他體育運動都冇咁好睇,以前亞積士、賓菲加、標準列治甚至維拉等球會都有力一爭天下,現今金元足球抬頭,球壇歸邊,好嘅球員去哂皇馬、巴塞、拜仁對其他球隊不斷屈機,精彩嗎?我比較欣賞百花齊放,尤其自己青訓做得好嘅球會,學校亦然。所以陳Sir請勿誤會,我嘅言論係適用於所有「買人政策」嘅名校,並唔係只針對貴校,反而喺其他方面我對貴校都好欣賞,尤其鄭校長執政後。您之前講過Harvard都會收尐學術成績較低嘅精英運動員,但呢類世界級學府都有低缐,好似三四年前Harvard收貴校兩位精英網球員一樣,成績都唔可以太離普,其中一位同學對我講當年申請時喺學術成績上有尐壓力。

作者: elbar    時間: 16-2-24 10:30

Soundervolt 發表於 16-2-24 10:03
所以而家嘅足球及其他體育運動都冇咁好睇,以前亞積士、賓菲加、標準列治甚至維拉等球會都有力一爭天下, ...

所以美國 NBA 籃球政策好一些, 唔會每年得約兩三支球隊有力爭霸

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5