教育王國

標題: DBSPS vs CKY [打印本頁]

作者: iedummy    時間: 16-2-3 12:06     標題: DBSPS vs CKY

DBSPS vs CKY, 各位有何意見. 謝謝.
作者: kititiiwhite    時間: 16-2-3 12:13     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

恭喜你有這個開心的選擇;兩間校並不相似,我認為應視乎小朋友性格,以及你想小朋友過一個怎樣的校園生活,將來接受哪種高等教育..等等,事實上選任何一間都不會差。

作者: retriever    時間: 16-2-3 12:15

回覆 iedummy 的帖子

DB
作者: Czech098    時間: 16-2-3 12:17     標題: 回覆:kititiiwhite 的帖子

我以為神校係一面倒,毋需置疑。
其實Cky 有什麼範疇比DBS好呢?

作者: vern99    時間: 16-2-3 12:26

老實說,自己之前也比較過,感覺上之 DB係傳統學習而偏向 國際學校,CKY係國際學校而偏向 傳統學習!
成績上,兩間也差不遠!
名氣和歷史上,一定係DB!
品德和學習風氣就自己判斷!

作者: hkpapa852    時間: 16-2-3 14:05

iedummy 發表於 16-2-3 12:06
DBSPS vs CKY, 各位有何意見. 謝謝.
如果要做CKY既學生家長, 必須要有心理備拋開傳統教育既思維同期望, 否則日子耐咗就可能會對開校有諸多不滿

CKY日後全民修讀IBDP, DBS仲有兩條路揀吓..... 不過DBS近年都係著重發展IBDP多D.....

另一考慮係一間男女校, 一間齋校, 家長/阿仔有冇喜好?

作者: five555    時間: 16-2-3 14:20

兩間出來的學生都超叻,感覺上, CKY會讀得開心些, 對內對外壓力相對地少些。
作者: iedummy    時間: 16-2-3 14:21

回覆 hkpapa852 的帖子

十分謝謝意見...

"如果要做CKY既學生家長, 必須要有心理備拋開傳統教育既思維同期望, 否則日子耐咗就可能會對開校有諸多不滿"

就著這一點, 可以講多一點點嗎. 謝謝

作者: hkpapa852    時間: 16-2-3 14:29

iedummy 發表於 16-2-3 14:21
回覆 hkpapa852 的帖子

十分謝謝意見...
傳統學制偏向以測考來評估學生表現, CKY係唔用呢套
傳統學制偏向練習來訓練學生對知識既熟練程度, CKY都係唔用呢個方法

如果你心中成日想知: 我個仔成績係點, 全班全級中排第幾? 同其它同學比差D乜?

咁CKY未必會係合適"你期望"既選擇

作者: ngkka    時間: 16-2-3 18:28     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

小朋友喜歡那一間?
DBSPS 應該好玩的
你有冇去過Garden fete?
CKY 文靜D

作者: wongkitty    時間: 16-2-3 18:30     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

DB

作者: ME1227    時間: 16-2-3 18:33     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

DBSPS

作者: sbux    時間: 16-2-3 18:37     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

有無唸住出國讀?唸住邊個學段出?如果而家已敲定行IB有無問題?

如果唸住出國,錢唔係問題,其實CKY真係好唔錯,眼見小朋友好乖,又男女校。

作者: Violincello    時間: 16-2-3 18:44     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

地點,校園,音樂,體育,一定DBS

作者: bubuG    時間: 16-2-3 18:55     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

DBS

作者: PhilC    時間: 16-2-3 19:08     標題: 回覆:iedummy 的帖子

DB call了waiting?你不是早幾日交大抽獎表嗎?今年係咪都係見中學校長?

作者: KikiDaddy    時間: 16-2-3 21:05

DBSPD for sure.

Alumni and school history are very important when you apply top overseas university, in particular Oxbridge and Ivy League schools.
作者: HM168    時間: 16-2-3 21:51     標題: 引用:DBSPD+for+sure.+Alumni+and+school+histor

原帖由 KikiDaddy 於 16-02-03 發表

Alumni and school history are very important when you apply top overseas universit ...
Agree

作者: siden    時間: 16-2-3 22:14     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

DBSPS

作者: ngkka    時間: 16-2-3 22:19     標題: 引用:DBSPD+for+sure.+Alumni+and+school+histor

原帖由 KikiDaddy 於 16-02-03 發表

Alumni and school history are very important when you apply top overseas universit ...
I knew a CKY student had Offer from Yale medical school. So overseas consider IB result from CKY seriously. But the brotherhood in DBS is lifelong and attractive

作者: 猪猪侠    時間: 16-2-3 23:50     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(undergraduate degree), 才可以申請入讀。你說的年青人考入耶魯医学院跟他讀 CKY 沒有直接关系。那是他大学成绩和 MCAT考得好。話說回來,这小孩在 CKY 接受的 IB 訓練確是受美國頂级大学的歡迎。他的 IB 背景也應該令他那4年的 undergraduate degree 能應付得很好。因為美國的大学要修讀不少的人文科学课堂和寫大量的論文。And IB training is a good preparation for it.

作者: siden    時間: 16-2-4 08:12     標題: 引用:對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(

原帖由 猪猪侠 於 16-02-03 發表
對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(undergraduate degree), 才可以申請入讀。你說的年青人考入耶魯 ...
咁你都記得

作者: poonseelai    時間: 16-2-4 09:18     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

CKY 好似只有兩界畢業生, 咁快有舊生已經讀完大學?

作者: SoLM    時間: 16-2-4 10:35     標題: 引用:CKY+好似只有兩界畢業生,+咁快有舊生已經讀

作者: ngkka    時間: 16-2-4 19:12     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

That student has not finished his first degree and then straightly go to Yale medical school.
信不信由你

作者: bbb330    時間: 16-2-4 21:44

Violincello 發表於 16-2-3 18:44
地點,校園,音樂,體育,一定DBS

作者: ms.giggle    時間: 16-2-4 22:46     標題: 引用:That+student+has+not+finished+his+first+

原帖由 ngkka 於 16-02-04 發表
That student has not finished his first degree and then straightly go to Yale medical school.
信不信 ...
這超資優人馬不夠代表性,有1-2個狀元都冇咩意思,或許比較lB average成績較清析,以我所知,cky average34分(from CkY家長講,如錯請更正),DBS lB average是39.X分。

作者: ngkka    時間: 16-2-4 23:19     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

It's good to look at the average mark but those going to IB in DBS have been selected. I.e selection bias may cause higher average mark in DBS.
Anyway, DBS is a good school in terms of strong connection and brotherhood. You can learn your important personal skills other than academic.
Though the DSE is not satisfactory in recently, DB仔嘅反彈能力好強,曾經有會考低分,但之後都能入到英國最top嘅大學

作者: ffaye    時間: 16-2-4 23:21     標題: 引用:That+student+has+not+finished+his+first+

信不信 ...
如果萬一真係咁,都係個學生本事,基本上讀邊間都得。

作者: joyce1234    時間: 16-2-6 11:11

回覆 ngkka 的帖子

CKY今年都有畢業生去牛津讀law, 亦有去耶魯大學,倫敦 Imperial College,愛丁堡大學...etc
朋友話CKY的確有一班很優秀很鍾意睇書的學生, 例如佢兒子year 1時就有同學已經睇完全套harry potter. 但同學之間没有大競爭, 反而佢班叻的同學常常在小息答其他同學的提問(課堂上). (佢好欣賞這風氣)  

至於今年IB成績可參考
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558&extra=page%3D3

有兩類學校: 1) 挑選學生去考IB的, eg st paul coed, dbs, 真道    2)全部人考IB的, eg esf, cky...etc
挑選學生去考IB的整體平均分當然較高, 而cky的平均分其實不錯, 比esf各校加埋的整體平均分高(但比esf shatin college平均分低). 數字請各位慢慢自行消化分析, 如果入cky校網睇吓IB成績最好的25%同學, 其實平均分一點也不輸蝕.

作者: siden    時間: 16-2-6 11:36     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

CKY係一間好學校。

你問我佢輸男拔啲乜?

最主要就只得呢個答案:DBS可以考IB可以考DSE。小朋友咁細,你點知佢第時適合考乜試?More flexibility 係最大benefit。呢個亦係真道書院的賣點。

真人真事,ESF grade 6 小朋友父母想離開ESF因為察覺小朋友思考不太適合IB考試模式。St Paul Co ed中四朋友告訴我,最top嘅唔會走去揀IB, 因為讀書叻果班覺得DSE更有把握考得好。
有人唔適合考DSE, 就自然總有些人唔適合考IB。

就算我自己都認為用IB模式去nurture個小朋友更好,但佢適唔適合係另一件事。而適唔適合,斷估大部分都未係5歳睇得清。

作者: phoebewong123    時間: 16-2-6 11:45     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+11:42+編輯+\

原帖由 siden 於 16-02-06 發表

CKY係一間好學校。
異常同意,所以真道是我最心儀的學校。DBS 太難了。

作者: ANChan59    時間: 16-2-6 15:18     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+11:42+編輯+\

CKY係一間好學校。
要考慮闊些,差異遠比你指出學制之外多很多,例如:寄宿,自由度,學長制,全人發展,音樂,體育,多元化課外活動,人胍網絡,知名度,等等......

作者: dcnmxw    時間: 16-2-6 15:26

siden 發表於 16-2-6 11:36
CKY係一間好學校。

你問我佢輸男拔啲乜?
完全同意,合適才重要

作者: siden    時間: 16-2-6 17:30     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-06+發表本帖

原帖由 ANChan59 於 16-02-06 發表
要考慮闊些,差異遠比你指出學制之外多很多,例如:寄宿,自由度,學長制,全人發展,音樂,體育,多元化課 ...

其他果啲我當然知,但我唔會講,係因為冇客觀標準。

各花入各眼,人人取向唔同。點知JM看重brotherhood定要男女平衡?也不知道看官偏重大量閲讀定稍早的學術催谷。

某校音樂體育成績比較標青,當然可以擴闊眼界,但唔係每一個小朋友受惠。我校體育音樂俱名揚於校際又如何?我兒五音不全,跑步包尾,咁呢間學校係咪真係對我咁吸引?

加上廢事惹爭議,主觀感受factor就先別説了。IB one way road係一個顯而易見嘅hard fact。

作者: ffaye    時間: 16-2-6 17:59     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+17:32+編輯+\

所以我都係揀番傳統,等小朋友大d,發現ib適合佢至會諗。我隻仔暫時都仲係跟手册辦事,唔似識自己揾資料行多兩步嗰種。

作者: ngkka    時間: 16-2-6 22:27     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

非常中肯的分析

其實我覺得係小學階段有good language foundation 就足以令你升中時以任何姿態跳船。
DSE 嘅training 對undergraduate 來講,一定足夠,但去到master level, 就有限制。 但對DB仔應該影響不大。

不過DBSPD 的確係Happy school. 樓主有呢兩個決擇,的確令人羨慕。

作者: joyce1234    時間: 16-2-7 00:13     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

Cky 係偏向國際學校的教學模式,如果用讀傳統學校的心態,大概很難適應。

同意flexibility 重要,至於5歲小朋友未知適唔適合,我會反過來睇:就正是因為小朋友只得5歲,可塑性甚大,如果認為ib 訓練好好,就可以用12年來train up ib 要的質素如良好語文能力,批判思考,時間管理等。讀esf有人想走,正常,正如dbs dgs 一樣有人轉校,cky 也有人轉走。我講cky 的成績,只是提供多一點資料比樓主,無意與dbs 比較,所以dbs 的擁躉不必太敏感。一到xx vs xx總會爭個你死我活,實在無必要。而到最後,點㨂,是個人價值觀問題。

個人價值觀,就例如有提話學校體育音樂強,這點我唔會考量。我細路如果唔係音樂體育強的人,基本上就同佢冇關,佢只會係旁邊鼓掌的一人。或者是學校向心力所在,之不過其實榮耀並不歸於我個小朋友。我並唔覺得cky vs dbs 就一定dbs, 或者因為剛巧有朋友兒子在dbs 小五諗緊轉校,聽佢講得多所致。當然,對很多人來說,dbs 是很吸引。

利申:我唔係今年小一家長,不過諗緊cky 插班

作者: 786    時間: 16-2-7 23:36     標題: 引用:That+student+has+not+finished+his+first+

信不信 ...
真係唔係好可能噃。美國medical school一向都是2nd degree. 1st degree 仲一定係Pre med不是其他科, cky2年畢業生,yale無可能畀個year 2學生入med. 你話佢入左英國Cambridge oxford medi仲有可能。

作者: 786    時間: 16-2-7 23:42     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般。係得上年出左狀元。如果你講既係上年的狀元,佢讀緊year 1 Pre med就畀人叫去讀2nd degree medi, 恕我無知,真係好難令人相信。

作者: hippoo    時間: 16-2-8 00:15     標題: 引用:其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般

原帖由 786 於 16-02-07 發表
其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般。係得上年出左狀元。如果你講既係上年的狀元,佢讀緊year 1 Pre  ...
cky 學费偏貴,要比足12年,但考ib積未見突出,點解仲咁多人想入?

作者: ms.giggle    時間: 16-2-8 00:52     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

我認識入CKY的2個都是父母做政府工,有$2000-3000津貼,所以在佢眼中,CKY學費同其他直/私差不多。

作者: callmebabe    時間: 16-2-8 16:26     標題: 引用:Quote:原帖由+ngkka+於+16-02-04+發表That+

原帖由 ms.giggle 於 16-02-04 發表
這超資優人馬不夠代表性,有1-2個狀元都冇咩意思,或許比較lB average成績較清析,以我所知,cky average3 ...
34分算唔算above avg?

作者: 小曳人    時間: 16-2-8 17:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-02-04+發表

原帖由 callmebabe 於 16-02-08 發表
34分算唔算above avg?
以我所知,Cky IB成績係above 全球average ,但響香港唔算突出。

我覺得搵每年收精英嘅男拔成績,同尚算新嘅Cky 比,有欠公平!我聽過Cky 同男坺一樣會free 學費去吸精英,好多家長會傾向揀男拔,而且男拔揀過先俾讀IB,所以平均學生能力上男拔應該較好,唔應該同全民IB嘅CKY直接比較!

另外,CKY搶尖子嘅條件太多,亦不夠真道吸引!

作者: tianyingmama    時間: 16-2-8 17:14

回覆 joyce1234 的帖子

非常非常中肯⋯有智慧的家長^^
作者: gloria_cwy3    時間: 16-2-8 20:29     標題: 回覆:callmebabe 的帖子

cky 2015 (第三屆)的 IB result, 根據學校網頁,應該是 36.62, 以全民皆 IB 的學校(而且算新校)來説,成績算不錯了。

作者: maymay321    時間: 16-2-8 22:43

其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?
作者: 小曳人    時間: 16-2-9 06:42     標題: 引用:其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?

原帖由 maymay321 於 16-02-08 發表
其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?
我個人會考慮CKY而唔考慮國際學校,因為CKY重視中國文化/禮儀,學生多數係本地人,學費亦較國際學校平!

作者: L.Lee    時間: 16-2-9 22:05     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

cky中文遠遠不及本地課程,英文雖然比本地課程强,但程度卻不及國際學校,唔明點樣同男拔比

作者: penguin_chick    時間: 16-2-10 01:57

cky中文遠遠不及本地課程?
英文程度不及國際學校?
是否有實據,請指教。
作者: ACE2126    時間: 16-2-10 01:59

作者: MrBeast    時間: 16-2-10 09:07

就算中文真是不及本地課程又如何?經nj 或出國,does it matter?
作者: 小曳人    時間: 16-2-10 09:17

L.Lee 發表於 16-2-9 22:05
cky中文遠遠不及本地課程,英文雖然比本地課程强,但程度卻不及國際學校,唔明點樣同男拔比

...
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔得,起碼要日常用到,寫到書信往來,但我手下有個國際學校畢業生,佢連睇報紙都有難度,唔好話要佢寫中文信件!
至於男拔,如果整體嚟講,唔見得中文特別好!唯一無得比嘅係百年老校背後嘅歷史!當然,地理位置同校舍都贏cky嘅!
hmm... 仲有一樣贏,收尖子插班,cky真係唔多flexible!男拔可以人家申請跳一級,佢offer跳兩級!

聽尖子轉校故事,真係無乜人最終選cky,所以我唔怪佢公開試成績唔夠養眼!

作者: 小曳人    時間: 16-2-10 09:20

MrBeast 發表於 16-2-10 09:07
就算中文真是不及本地課程又如何?經nj 或出國,does it matter?
慘得過要行正途入U嘅本地課程學生,衰咗中文,其他幾叻都無用!
作者: siden    時間: 16-2-10 09:40     標題: 引用:入了DB便明白DB好讀過CKY也明白CKY好兩間好

原帖由 ACE2126 於 16-02-10 發表
入了DB便明白DB好
讀過CKY也明白CKY好
兩間好的地方應該很不同,看樓主想要什麼 ...
硬要比蘋果同橙邊個好食其實好無謂。

除咗話你知橙維他命c多些。

點知你乜口味

作者: retriever    時間: 16-2-11 10:03

小曳人 發表於 16-2-8 17:04
以我所知,Cky IB成績係above 全球average ,但響香港唔算突出。

我覺得搵每年收精英嘅男拔成績,同尚算新 ...

真道搶IB 尖子的條件是什麼?

作者: retriever    時間: 16-2-11 10:07

小曳人 發表於 16-2-10 09:17
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔 ...

有D 好奇...

考小既時候, CKY 同TSL 都係果堆人...

但TSL 昇中, 點解一個都無入CKY ?!!

點都算同系喎...

理論上家長都係好國際FEEL...

作者: 小曳人    時間: 16-2-11 10:09

retriever 發表於 16-2-11 10:03
真道搶IB 尖子的條件是什麼?
就係CKY會開出奇怪條件 ,而真道唔會

作者: 小曳人    時間: 16-2-11 10:16

retriever 發表於 16-2-11 10:07
有D 好奇...

考小既時候, CKY 同TSL 都係果堆人...
呢個我知!cky係 5-5-2,所以TSL要轉去CKY,就要升小六嗰年轉,唔係升中先轉!

作者: MrBeast    時間: 16-2-11 10:28

小曳人 發表於 16-2-10 09:17
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔 ...
同意,中文至少要有基本溝通能力,唔係在港搵工會被gok限
作者: 小曳人    時間: 16-2-11 11:12

retriever  many tks! 但第二個5, 有幾大意義? CKY 5年後多人出入嗎?
...
CKY 係得IBDP,呢個係一個兩年制課程
但多唔多人出入~我就唔知喇

作者: 巴士    時間: 16-2-11 12:18

http://hk.apple.nextmedia.com/nextmag/art/20160207/19479230

劉小慧的女兒轉了去CKY
作者: LL222    時間: 16-2-11 18:35     標題: 引用:Quote:retriever++many+tks!+但第二個5,+有

原帖由 小曳人 於 16-02-11 發表
CKY 係得IBDP,呢個係一個兩年制課程
但多唔多人出入~我就唔知喇
Year10考IGCSE

作者: karen55407    時間: 16-2-11 20:16

巴士 發表於 16-2-11 12:18
http://hk.apple.nextmedia.com/nextmag/art/20160207/19479230

劉小慧的女兒轉了去CKY
咁點解佢兩個女最初都上自己母校嘅?

作者: siden    時間: 16-2-11 20:39     標題: 引用:Quote:巴士+發表於+16-2-11+12:18+http://h

原帖由 karen55407 於 16-02-11 發表
呢啲咪叫口是心非

作者: karen55407    時間: 16-2-11 20:50     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-02-11+發表

原帖由 siden 於 16-02-11 發表
呢啲咪叫口是心非
咪係囉!鬼叫追唔到咩!明知自己母校唔惹少,就應該出下力啦!依家又暴自己後塵!

作者: Soundervolt    時間: 16-2-11 21:45

karen55407 發表於 16-2-11 20:16

唔讀過又點知兩個女有自己既遺傳呢? 而且,想讀書成績好係需要好多野去配合,只怪責學校要求高,唔多公道。
作者: 小曳人    時間: 16-2-11 21:49

LL222 發表於 16-2-11 18:35
Year10考IGCSE
係咪一定要考?
作者: 786    時間: 16-2-11 22:42     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+16-2-11+18:35+Year10

原帖由 小曳人 於 16-02-11 發表
係咪一定要考?
係,就好似以前d中學考一定要會考咁……如果考得唔好,係會被勸無得上去的。這是頭一屆的事。現在我唔知了。

作者: siden    時間: 16-2-11 22:47     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

我覺得有得考iGCSE係好事

作者: 小曳人    時間: 16-2-12 07:01     標題: 引用:我覺得有得考iGCSE係好事 +

原帖由 siden 於 16-02-11 發表
我覺得有得考iGCSE係好事
唔係人人咁諗架!考多個試,學生做多好多嘢!
呢個好可能對有得揀嘅插班生嚟講,係缺點!

作者: 786    時間: 16-2-12 07:14     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-11+發表我覺

原帖由 小曳人 於 16-02-12 發表

...
頭一屆既人覺得呢樣唔係咁好。igcse同ib係好唔同既野。正如點解dse同ip要分開讀唔係一齊讀。考完igcse,得返2年讀IP,所以第一屆成日話人地讀3年,佢地讀2年所以成績無人地咁好。另外,igcse考得唔好,係唔可以繼續讀上去。

但相信呢幾年應該有改革。

作者: 786    時間: 16-2-12 07:25     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

順帶一提,igcse係大約以前會考cert level.考得點好都未係大學入學試level.但現在全香港所有中學都去到dse大學入學試level,所以igcse dropout只能去外國繼續升學讀大學入學試否則在香港只是比下去。這是為何d人話考慮ip只能想去外國,當中是好複雜的因素。

作者: MrBeast    時間: 16-2-12 07:31

786 發表於 16-2-12 07:14
頭一屆既人覺得呢樣唔係咁好。igcse同ib係好唔同既野。正如點解dse同ip要分開讀唔係一齊讀。考完igcse,得返 ...
我都記得當時引起不少討論,好奇一問,考得好的定義是什麼?
作者: KopyKat    時間: 16-2-12 07:39     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

有些同學考完IGCSE,去UK 讀AL. 有些轉去别的学校IB.大部份同學升上IB。升上IB,是有些條件,尤是对HL subject.

作者: poonseelai    時間: 16-2-12 07:51

Copied from the prospectus in CKY's website:

4.4 For progression to IB Diploma, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the IGCSE with additional requirements stated below:
i. A minimum of grade B in IGCSE for all Higher Level subjects, except
Mathematics;
ii. A minimum of grade A in IGCSE Mathematics for Higher Level Mathematics;
iii. A minimum of grade C in IGCSE for all Standard Level subjects.

For students who do not meet the above course selection requirement but achieved
minimum of 6Cs in the IGCSE are advised to opt for the IB Certificates.

4.5 In the event that a student cannot demonstrate the basic admission requirement stated in clause 4.4, each case will be reviewed on its merits to determine whether a DP would be beneficial to that student.
作者: siden    時間: 16-2-12 07:57     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-11+發表我覺

原帖由 小曳人 於 16-02-12 發表

...

我自己覺得多條路走不錯。

St Paul Convent 正是如此。

Quote: MrBeast  從好角度看,能力唔夠硬上倒不如另謀出路  

這樣說: 如果有iGCSE又可以揀唔考係好事

作者: 786    時間: 16-2-12 08:08     標題: 引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-12+07:59+編輯+

原帖由 siden 於 16-02-12 發表
st Paul convent同dgs都走這路。但同cky有些不同。igcse係英國試,即是以前GCe o level。以前我地考cert,唔洗讀都可以在gce拿好成績,因為香港本土試和英國試相近。ib我未讀過,但如cky第一屆d人咁講,兩個試係好唔同。cky既路同st Paul convent既路是不同路。

作者: 小曳人    時間: 16-2-12 08:16

siden 發表於 16-2-12 07:57
我自己覺得多條路走不錯。

St Paul Convent 正是如此。
yes
作者: 786    時間: 16-2-12 08:18     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

有些cky人由小一讀到中五(因小學只有五年),因有公司學費sponsor,但到igcse後止步,但出國又無budget(一心想留港讀大學)....做父母的總不想自己兒女c,只好頂硬上賣田賣地讓兒女去外國繼續升學……之前有爭論話讀cky ib不一定到外國,其實當中有d「細小條款」家長要留意。

作者: adrio    時間: 16-2-12 16:11

作者: LL222    時間: 16-2-12 21:55     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-02-11+發表係咪

原帖由 786 於 16-02-11 發表
係,就好似以前d中學考一定要會考咁……如果考得唔好,係會被勸無得上去的。這是頭一屆的事。現在我唔知了 ...
吓?冇得讀上去?咁一條龍係乜意思?

作者: 786    時間: 16-2-12 22:07

LL222 發表於 16-2-12 21:55
吓?冇得讀上去?咁一條龍係乜意思?
一條龍係指中小學駁埋. 無一間學校擔保上左中學之後點樣. 津中到中三都係一個關口. 只係CKY係中五係一個關口.

作者: ms.giggle    時間: 16-2-12 23:32     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

津中中三有什麼關口?

作者: boyi    時間: 16-2-13 00:15     標題: 引用:我以為神校係一面倒,毋需置疑。 其實Cky+

原帖由 Czech098 於 16-02-03 發表
我以為神校係一面倒,毋需置疑。
其實Cky 有什麼範疇比DBS好呢?
因為選CKY 可以大抽獎

作者: ms.giggle    時間: 16-2-13 00:30     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

Buy cky的家長,應該就是唔想行傳統條路,應該唔介意無得抽獎喎。

作者: Lamka    時間: 16-2-13 10:32     標題: 回覆:786 的帖子

一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到大學,可以考慮local IVE課程,並非無出路!只是入得CKY,就一定認為要接上大學,不過即使一缐名校,讀唔上的中途巳被篩走,所以得唔得係學生的本質。當然比錢的用家係有要求的!

作者: 786    時間: 16-2-13 10:54     標題: 引用:一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅5

原帖由 Lamka 於 16-02-13 發表
一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到 ...
或者咁講,一間普通band 3唔洗錢既中學都去到dse大學入學試level.而cky一直都要學費卻到igcse o level就停步。就算在外國學校眼中,一個係大學入學試level,一個係o level. 所以有一定數量的小朋友要過uk補埋個a level. 當然不排除有家長想早些到英國讀書,但igcse這關也是一個重要的原因。

作者: MrBeast    時間: 16-2-13 11:16

Lamka 發表於 16-2-13 10:32
一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到 ...

有cky offer 資質都唔會差 la, 我覺得係家長mismatch 多d。當然最初一兩年未必係親生仔就唔敢講了。
作者: 786    時間: 16-2-13 14:28     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-2-13+11:29+編

原帖由 MrBeast 於 16-02-13 發表
其實這是一個與時並進的問題。我覺得cky 的igcse要變番做optional甚至不要踫。

前幾年還有中學會考,還有十優港姐,大部份人都要有中學o level才算中學畢業。但引進了DSE,中學畢業就是大學入學試程度。那麼,這個igcse在香港就變得多餘。

那如果說cky係為出國讀書而要考igcse,有些家長又話cky可以讀本地學校卻又比不上本地中學畢業程度……說來說去,這個igcse真是多餘的。直接考ib,就算幾低分都叫大學入學試level。

唯一的原因要保留就是cky用來filter人入ib. 但如果對自己學生有信心,根本不用filter. 直接考ib好了。

作者: LL222    時間: 16-2-13 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-02-13+發表本

原帖由 786 於 16-02-13 發表
其實這是一個與時並進的問題。我覺得cky 的igcse要變番做optional甚至不要踫。

前幾年還有中學會考,還有 ...
filter 唔到入lB 的學生去哪?

作者: ms.giggle    時間: 16-2-14 08:21     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

Kopykat: 有些同學考完IGCSE,去UK 讀AL. 有些轉去别的学校IB.

作者: ms.giggle    時間: 16-2-14 09:14     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-02-13+發表本

原帖由 786 於 16-02-13 發表

現在才知道CKY這遊戲規則,照計,考咗lGSE可照全數考lB,但只可給成績好的學生升讀lB,明顯不是信心問題,而是為隔走拉低學校成績的學生喎。

不過,香港嘅大學學位咁少,得幾多人可升上香港嘅大學?在學生角度,考了lGSE,早2年去外國留學也不是壞事。

作者: Yanamami    時間: 16-2-14 11:38

786 發表於 16-2-13 14:28

禁SPConvent禁多年都有igcse同gceAL考咪又好地地?
作者: 786    時間: 16-2-14 11:51     標題: 引用:Quote:786+發表於+16-2-13+14:28+其實這是

原帖由 Yanamami 於 16-02-14 發表
禁SPConvent禁多年都有igcse同gceAL考咪又好地地?
本地試同ib唔同。以往hkal同gcs al 好似,根本唔洗讀都攞高grade.如果dse和ib類同,就唔洗分開讀。所以之前我咪講st Paul covent同csky根本唔同路。但大家覺得多條路好d我都無計唔反駁。讀個個先有苦自己知。

作者: poonseelai    時間: 16-2-14 12:26     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

相信對讀IBDP的学生有成績要求不單只為保學校公開試成績, 大部分大学收生不是每科計分 是要求学生要取得IB diploma, 即最後要有24 分及其他條件, 若學生之前成績距離太大勉強上未必是最好選擇, 至於幾多分才可讀IBDP就可能每間学校不同

作者: calbee6    時間: 16-2-14 12:44     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

IGCSE 成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇出國, 呢個係兩樣野黎架喎, 如果個家庭無能力出國咁個學生點算?有無實際個案或數字, 有幾多學生因IGCSE成績唔好俾勸退?

作者: poonseelai    時間: 16-2-14 12:53     標題: 回覆:DBSPS vs CKY

除了升讀IB diploma, 亦可升讀IB certificate, 学生一般会讀五至六科, 可選讀或唔讀 theory of knowledge, certificate 入英國大学就每科計分, 亦有計劃大學讀 visual arts 同學選 certificate, 因可多些時間做 portfolio, 要留意 certificate 学生可選擇大學会少d

作者: siden    時間: 16-2-14 12:54

786 發表於 16-2-14 11:51
本地試同ib唔同。以往hkal同gcs al 好似,根本唔洗讀都攞高grade.如果dse和ib類同,就唔洗分開讀。所以之前 ...

之前已經提過唔係人人適合考IB。
如果critical thinking唔掂考IB唔會高分。

但呢啲人若將勤補拙,考GCSE可以考得非常好。

所以只要optional, GCSE係IB school係有存在價值。

咁當然唔鐘意GCSE果班掌握到IB奧秘嘅學生就覺得GCSE阻住哂la。

作者: 小曳人    時間: 16-2-14 13:14

calbee6 發表於 16-2-14 12:44
IGCSE 成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇出國, 呢個係兩樣野黎架喎, 如果個家庭無能力出國咁個學生點算?有 ...
上面咪有jm話:賣田賣地囉!
得罪講句:又無磚頭,收入緊緊夠俾學費嘅,真係要好好考慮係咪應該讀cky

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5