教育王國

標題: 港大同學會書院2nd In [打印本頁]

作者: OCHC    時間: 16-1-25 16:34     標題: 港大同學會書院2nd In

請問有沒有去年申請的家長, 知唔知2nd In大約幾時會有通知? 會有幾多人可入2nd In? In後大約幾時會有消息呢?
作者: ramj    時間: 16-1-25 16:44     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

1st in時派左張紙仔,寫住2月15號通知,2月尾2nd in,選幾多人入2nd in就冇提到。

作者: OCHC    時間: 16-1-25 17:05

我無留意啊......
見有d家長去了校務處, 知唔知係咪有人即收咗??
作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-25 17:34

OCHC 發表於 16-1-25 17:05
我無留意啊......
見有d家長去了校務處, 知唔知係咪有人即收咗??
以往無聽過1ST IN即收, 就算有都唔會咁揚啦, 放心

作者: OCHC    時間: 16-1-25 17:39

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks!您小朋友在小學部讀嗎? 還是外校生去報呀?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-25 18:13     標題: 引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 Thanks!您小朋

原帖由 OCHC 於 16-01-25 發表

Thanks!您小朋友在小學部讀嗎? 還是外校生去報呀?
一個已中學,一個今年會直升

作者: OCHC    時間: 16-1-25 18:30

作者: Cosa    時間: 16-1-25 20:02     標題: 回覆:OCHC 的帖子

我仔仔星期六in 9:30果輪,in完後係校務處有人攞住一張紙出來,以為係即時取錄,有無人知?

作者: OCHC    時間: 16-1-25 21:27

回覆 Cosa 的帖子

就係見到有人拎信,所以我以爲有人即收⋯
作者: Hasoluck    時間: 16-1-25 22:50

回覆 Cosa 的帖子

是見校長取 Scholarship 的 form
作者: Cosa    時間: 16-1-26 06:11     標題: 回覆:Hasoluck 的帖子

請問校長有無暗示或明示會取錄你小朋友?

作者: maggie789    時間: 16-1-26 13:42     標題: 引用:我仔仔星期六in+9:30果輪,in完後係校務處

原帖由 Cosa 於 16-01-25 發表
我仔仔星期六in 9:30果輪,in完後係校務處有人攞住一張紙出來,以為係即時取錄,有無人知?

...
應該有即時收左,比埋張申請有幾多奬學金的申請表,我同學仔媽咪考慮中!

作者: maggie789    時間: 16-1-26 13:48     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

以我所知去報到未in時己比一張咭仔比個小朋友,話group in完唔好走住,之後再見校長,其實己一早睇左小朋友嚟收生了!

作者: Cosa    時間: 16-1-26 14:02     標題: 回覆:maggie789 的帖子

想問你朋友個仔有無特異功能?定係成績好標青?

作者: maggie789    時間: 16-1-26 14:06     標題: 引用:想問你朋友個仔有無特異功能?定係成績好標

原帖由 Cosa 於 16-01-26 發表
想問你朋友個仔有無特異功能?定係成績好標青?
成績1a,足球校隊,其他沒有了!

作者: OCHC    時間: 16-1-26 16:00

maggie789 發表於 16-1-26 14:06
成績1a,足球校隊,其他沒有了!
好奇問下, 港同offer幾多% scholarship? 我知赤聖either offer 50% or 100% of tuition fee.
作者: maggie789    時間: 16-1-26 16:32     標題: 引用:Quote:maggie789+發表於+16-1-26+14:06+成

原帖由 OCHC 於 16-01-26 發表
好奇問下, 港同offer幾多% scholarship? 我知赤聖either offer 50% or 100% of tuition fee.
未知,佢話要填份form比返學校計吓先知得幾多,所以同學仔媽咪考慮交唔交好!

作者: aleung922    時間: 16-1-27 11:13

回覆 OCHC 的帖子

上年以我仔為例, 一月頭1st interview, then 二月頭 2nd interview, 跟住係農曆年假, 過咗假期後就收到信通知.  2nd interview 好少人, 我冇特別數, 但約十個左右, 不過應該有唔同時段2nd interview.  2nd Interview 要見埋家長, 唔計分, 傾下, 吹下水.  個主任好nice.  當時都有少少暗示收亞仔, 不過始終都係忐忑不安地過咗個農曆年.但如果係叻學生, 可能會係一月尾2nd interview then 農曆年前已有通知.  不過呢類叻學生又未必讀呢!

作者: OCHC    時間: 16-1-27 11:26

aleung922 發表於 16-1-27 11:13
回覆 OCHC 的帖子

上年以我仔為例, 一月頭1st interview, then 二月頭 2nd interview, 跟住係農曆年假, 過 ...
妳仔仔現在港同讀嗎?
作者: privacy    時間: 16-1-27 14:37     標題: 引用:回覆+OCHC+的帖子 上年以我仔為例,+一月頭

原帖由 aleung922 於 16-01-27 發表
回覆 OCHC 的帖子

上年以我仔為例, 一月頭1st interview, then 二月頭 2nd interview, 跟住係農曆年假, 過 ...
你覺得港同好唔好?

作者: aleung922    時間: 16-1-27 15:16

家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔覺咯, 因為都幾忙, 特別係中文, 數學都keep住默書同quiz, 仲要做其他科project 呢.  不過, 咁係咪叫做谷, 我又唔大清楚, 因為唔知D神校係咪, 日以繼夜都要操練.  同埋初初要面對全英語教學都有一定壓力.  有部分subjects仲要係外籍老師教.  英文要下D苦工咯.  順帶一提學校都幾wam既, 最凍嗰日都有熱朱古力同曲奇餅派畀學生, Open Day完晒又有雪糕車到學校派雪糕, 亞仔覺得好特別咯, 因為小學未試過.  
作者: asman    時間: 16-1-27 15:18

我都有去到OPENDAY, 感覺真的極度良好
作者: aleung922    時間: 16-1-27 15:31

回覆 asman 的帖子

你意思報咗冇去1st interview? why leh.... 唔讀都攞個經驗ma..
作者: asman    時間: 16-1-27 15:34

回覆 aleung922 的帖子

係呀....因為有事就唔到,打過去問想改時間但改唔到...咁唯有放棄INTERVIEW....
不過真心覺得佢地好有HEART
我都好鐘意佢地重視學生呢一點
所以去唔到係有可惜的.

作者: asman    時間: 16-1-27 15:36

除左老師,學生都比我感覺到佢地對學校好有歸屬感!真係很好
作者: cw0723    時間: 16-1-27 16:14

請問 2nd interview 係唔係用英文對話?
作者: aleung922    時間: 16-1-27 16:18

回覆 cw0723 的帖子

上年係單對單用普通話同英文交談, 見完後就叫家長一齊傾.
作者: cw0723    時間: 16-1-27 16:21

家長都要用英文和普通話交談?

作者: aleung922    時間: 16-1-27 16:26

回覆 cw0723 的帖子

我見嗰個主任係中國人, 所以可以用廣東話, 其他人唔知呀!  不過見家長唔計分, 所以唔駛担心.
但我地家長日, 見英文科老師係外國人, 所以都要用英文.  但如果你冇問題想問關於英文科既野, 都可以唔見既.

作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-27 18:09     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛津)

圖片附件: myphoto.jpg (16-1-27 18:09, 41.39 KB) / 下載次數 34
/forum.php?mod=attachment&aid=NjM2ODB8N2NkNDE1N2J8MTcxNjg1ODc0M3ww

作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-27 18:15     標題: 引用:家長日見過D老師,+老師都幾了解學生既特質,

原帖由 aleung922 於 16-01-27 發表
家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔 ...
中學喇,係有要求。我以前都講過一開學三科quiz。不過總算學校較活動較多元化,就算唔係模範生都好多機會。而外來生一般都好快融入到,因為港小生都較外向唔排外,要傻要玩都一齊。呢方面你同意嗎?

作者: aleung922    時間: 16-1-27 18:17

非常同意呀, 亞仔話D港小既同學仲好玩, 好易friend wor..... 頂佢唔順!
作者: RoseRose1980    時間: 16-1-27 18:21

Charlotte_mom 發表於 16-1-27 18:09
今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛 ...
期望你女女和仔仔係下一個入劍橋或牛津,記得上bk報喜
作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-27 18:28     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-1-27+18:09

原帖由 RoseRose1980 於 16-01-27 發表
期望你女女和仔仔係下一個入劍橋或牛津,記得上bk報喜
好高難度呀不過多謝你。我都祝你小朋友學業蒸蒸日上

作者: OCHC    時間: 16-1-27 18:50     標題: 引用:今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-27 發表
今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛 ...
咁咪更難入囉

作者: RoseRose1980    時間: 16-1-27 19:21

Charlotte_mom 發表於 16-1-27 18:28
好高難度呀不過多謝你。我都祝你小朋友學業蒸蒸日上

...
共勉之去年出左两名狀元,今年真係多左人考港同
作者: OCHC    時間: 16-1-28 09:24

陸陸續續問到, 原來好唔少人1st Interview後都有去拎到scholarship application form, 但聽講又唔係即收, 只係話符合資料申請, 叫D同學們先申請~ 又話仍然要經2nd interview去assess收唔收.....好奇怪
作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-28 09:46     標題: 引用:陸陸續續問到,+原來好唔少人1st+Interview

原帖由 OCHC 於 16-01-28 發表
陸陸續續問到, 原來好唔少人1st Interview後都有去拎到scholarship application form, 但聽講又唔係即收,  ...
以我8返黎,的確唔係代表即收。可能學校係順便介紹獎學金,吸引家長吧!其實張表在學校網頁都可以自行download,唔一定要by invitation的。
至於獎幾多,我知係每年申請每年評估,除學業外,其他成就都可以。批幾多就由學校決定。

作者: OCHC    時間: 16-1-28 10:17

Charlotte_mom 發表於 16-1-28 09:46
以我8返黎,的確唔係代表即收。可能學校係順便介紹獎學金,吸引家長吧!其實張表在學校網頁都可以自行downl ...
多謝妳的資訊...我問到今年和舊年的做法不同, 舊年朋友說2nd in後才派scholarship form, 幾乎可以肯定有form的必收...今年1st in後, 有些人有form有些卻沒有...但有form的又說不一定收, 咁無form的咪危危乎.....

還是要等到2月中看有沒有機會2nd In....

作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-28 10:54

都唔係嘅, 老實講, 亦唔少家長報直資想試水位, 當MOCK INTERVIEW, 你揀人時, 人揀你, 可以理解
之前睇小說學到句話: 我唔可以做最好果個, 但我可以做個最好嘅我

共勉之
作者: aleung922    時間: 16-1-28 11:27

回覆 OCHC 的帖子

唔好咁担心啦.... 雖然我都明白好難唔担心.... 但我上年就真係冇理人咁多....interview完就走...因為越想就越心慌慌....我都只係入呢度打探下行情.... 放鬆D, 平常心啦.... 仲有其他學校要interview...加油!
作者: cw0723    時間: 16-2-15 15:02

有冇人已經收左2nd in 電話
作者: OCHC    時間: 16-2-15 15:11

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D2&page=1
有人CNY前已收電話通知
作者: duckduckQ    時間: 16-2-16 10:29

Call 人啦!祝大家收calll
作者: OCHC    時間: 16-2-16 10:49

duckduckQ 發表於 16-2-16 10:29
Call 人啦!祝大家收calll

請問妳是否收到call? 幾時in呢?
作者: yantabo    時間: 16-2-16 16:59     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

請問外來生有幾多位呢?thx

作者: OCHC    時間: 16-2-16 17:00

yantabo 發表於 16-2-16 16:59
請問外來生有幾多位呢?thx
好似大約50個
作者: yantabo    時間: 16-2-16 17:56     標題: 回覆:OCHC 的帖子

thx

作者: bb20040225    時間: 16-2-16 19:29     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

都收唔到電話,我想都冇機會

作者: Charlotte_mom    時間: 16-2-16 19:54     標題: 引用:都收唔到電話,我想都冇機會 +

原帖由 bb20040225 於 16-02-16 發表
都收唔到電話,我想都冇機會
一批批架,唔好灰心

作者: tung_yan0623    時間: 16-2-17 12:00

好似唔見有人收到call, 來來去去都係得一个人話收到,其實開始左call人未架
作者: Charlotte_mom    時間: 16-2-17 12:50     標題: 引用:+本帖最後由+tung_yan0623+於+16-2-17+12:0

原帖由 tung_yan0623 於 16-02-17 發表

好似唔見有人收到call, 來來去去都係得一个人話收到, ...
消息人士話:過年前真係call左一輪,而家見緊。尋日再call另一批。

作者: cw0723    時間: 16-2-17 14:05

今日都未有消息
作者: tung_yan0623    時間: 16-2-17 15:17

姐係而兩日冇电話就可視為冇行
作者: HCbb    時間: 16-2-17 17:01

我農曆新年前收到電話約2nd In, 今星期六
電話中提及是收到scholarship 申請表...所以我猜, 申請了scholarship的會先in?
唔知有沒有小朋友已經2nd in咗呢?
作者: tung_yan0623    時間: 16-2-17 17:35

回覆 HCbb 的帖子

多謝你的資料,而家清晰d知道發生咩事了
作者: mamab    時間: 16-2-19 13:32

HCbb 發表於 16-2-17 17:01
我農曆新年前收到電話約2nd In, 今星期六
電話中提及是收到scholarship 申請表...所以我猜, 申請 ...
唔係呀! 朋友都係今個星期二收到call, 約今個星期六2nd In,但佢無收過scholarahip張form
作者: HCbb    時間: 16-2-19 13:42

mamab 發表於 16-2-19 13:32
唔係呀! 朋友都係今個星期二收到call, 約今個星期六2nd In,但佢無收過scholarahip張form ...
IC~~ 咁可能係第一批了~明天就係, 有d緊張

作者: 好命婆    時間: 16-2-20 14:48     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

我都收到call約下禮拜second in

作者: duckduckQ    時間: 16-2-20 18:58

今日都算多人second in
作者: babykingdomboy    時間: 16-2-20 20:20

回覆 duckduckQ 的帖子

請問大約有多少人?

作者: HCbb    時間: 16-2-20 22:18

1小時內, 目測約20人
作者: babykingdomboy    時間: 16-2-20 22:45

回覆 HCbb 的帖子

都好多人喔!  in了幾耐?是否父母也要in?

作者: HCbb    時間: 16-2-20 23:15

babykingdomboy 發表於 16-2-20 22:45
回覆 HCbb 的帖子

都好多人喔!  in了幾耐?是否父母也要in?
唔計等候時間, 一般見15分鐘左右。先係同學自己入去, 然後再請家長入去。我女話單對單時全英文對答, 我們家長入去就講廣東話~
作者: duckduckQ    時間: 16-2-21 09:05

回覆 HCbb 的帖子

有d 即時見校長, 校長坐B
作者: maggie789    時間: 16-2-21 14:48

HCbb 發表於 16-2-20 23:15
唔計等候時間, 一般見15分鐘左右。先係同學自己入去, 然後再請家長入去。我女話單對單時全英文對答, 我們家 ...
如收你會讀嗎?
作者: Cosa    時間: 16-2-21 14:50     標題: 回覆:duckduckQ 的帖子

咁你小朋友係咪即時見校長?有無即日收?

作者: HCbb    時間: 16-2-21 18:04

maggie789 發表於 16-2-21 14:48
如收你會讀嗎?
阿女有幸申請獎學金, 昨天面試直接見副校長, 然後再見校長。口頭上覆了會讀, 等學校正式發信, 到時我會簽回

作者: HCbb    時間: 16-2-21 18:09

duckduckQ 發表於 16-2-21 09:05
回覆 HCbb 的帖子

有d 即時見校長, 校長坐B
除了申請了獎學金那些學生, 見有部份學生從其他booth出來(昨天有8個interview booth, 1個校長的, 2個副校的), 也有直接見校長, 不清楚那批學生是否即時有offer。
你的小朋友有見校長嗎? 有沒有offer?

作者: maggie789    時間: 16-2-21 18:12     標題: 引用:Quote:maggie789+發表於+16-2-21+14:48+如

原帖由 HCbb 於 16-02-21 發表
阿女有幸申請獎學金, 昨天面試直接見副校長, 然後再見校長。口頭上覆了會讀, 等學校正式發信, 到時我會簽回 ...
你女兒成績band1頭嗎?獎學金係未來6年都有?唔會話氹左你讀第二年就冇!

作者: HCbb    時間: 16-2-21 18:23

maggie789 發表於 16-2-21 18:12
你女兒成績band1頭嗎?獎學金係未來6年都有?唔會話氹左你讀第二年就冇!

...
是Band 1, 但阿女的小學沒有說明她是Band 1ABC那一類......我沒有詳細問獎學金, 應該是每年review吧, 收到信再話妳知! 因阿女心儀港同, 即使沒有獎學金也會選讀。收到正式信後, 我們會放棄自行的那兩間的面試, 專心考第三次呈分試。

作者: duckduckQ    時間: 16-2-21 19:44

回覆 Cosa 的帖子

係呀!
作者: duckduckQ    時間: 16-2-21 19:58

回覆 HCbb 的帖子

我個女好鍾意e間學校, 所以我都認成了。
作者: Cosa    時間: 16-2-21 20:23     標題: 回覆:duckduckQ 的帖子

恭喜呀!相信你小朋友一定係好叻,小朋友係咪都有奬學金?

作者: privacy    時間: 16-2-21 21:03     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

請問這間學校真你好好?

作者: HCbb    時間: 16-2-21 21:50

privacy 發表於 16-2-21 21:03
請問這間學校真你好好?
不如咁講: 這間學校適合我女兒。其實好多學校都好好, 大家理想中的好學校也不同, 追求的名校也不同。
我女兒喜歡較活動的教學方式, 她也習慣了活動教學, 若果升讀傳統學校, 她反而會不習慣不適應。
加上, 這學校是我女兒自己選擇的, 既然學校也選了阿女, 何樂而不為呢

作者: 好命婆    時間: 16-2-22 00:59     標題: 回覆:HCbb 的帖子

多謝無私的分享你囡囡好叻,又了解自己,既然她自己喜歡,當然雙得益彰。我囡成績無你囡咁好,收到電話時,我簡直歡喜若狂,因為等了一星期都無消息,以為實無行啦!點知…果然希望在明天,雖然只是second in未知收唔收,但我們都當贏了因為咁多人報,名額又唔多(有兩位狀元,聲名大噪咗),有得2nd in已經好滿足。
據你咁講即係有機會即使offer,希望阿囡可以好似你囡咁,有offer啦!

作者: KITKIT07    時間: 16-2-22 12:29     標題: 回覆:好命婆 的帖子

請问2nd in 要 in 幾耐, 如in 1:30, 幾点可離开?

作者: HCbb    時間: 16-2-22 14:20

KITKIT07 發表於 16-2-22 12:29
請问2nd in 要 in 幾耐, 如in 1:30, 幾点可離开?
話唔實.....我見有學生一到場登記, 就即刻被叫名去interview, 15-20分鐘左右就走得; 但有些等得比較耐(可能早到, 不太清楚)。若有機會見校長, 會更耐。我自己當天, 不計我早到, 由預約的那個時間開始計, 計埋等候及interview, 差不多1小時

作者: KITKIT07    時間: 16-2-22 14:29

回覆 HCbb 的帖子

Thanks. Thanks.

根據你的資料, 我估大約1hr.  

作者: maggie789    時間: 16-2-22 16:59     標題: 引用:Quote:maggie789+發表於+16-2-21+18:12+你

原帖由 HCbb 於 16-02-21 發表
是Band 1, 但阿女的小學沒有說明她是Band 1ABC那一類......我沒有詳細問獎學金, 應該是每年review吧, 收到 ...
恭喜定你先

作者: privacy    時間: 16-2-22 17:51     標題: 回覆:HCbb 的帖子

據我所知, 獎學金係續年review, 即暫時中一俾你, 中二時, 再申請, 睇下批唔批…

作者: HCbb    時間: 16-2-23 15:32

有朋友仔今日收到港同電話約今星期六2nd in, 未收到電話的朋友不用灰心, 港同說仍然陸陸續續約緊時間
作者: ramj    時間: 16-2-23 23:41     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

In家長時,大概傾乜㗎?有d緊張添⋯

作者: privacy    時間: 16-2-24 08:22     標題: 回覆:ramj 的帖子

只係同你傾下計, 唔洗緊張既, 佢只考小朋友, 唔會考你既

作者: HCbb    時間: 16-2-24 09:20

回覆 ramj 的帖子

好causal, 傾下計, 唔駛緊張! 老師會介紹下學校, 又會問下你對學校的感覺, 沒有壓力的

作者: ramj    時間: 16-2-24 13:33     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

謝謝大家!

作者: maggie789    時間: 16-2-24 13:49     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

我校同學仔好top只係in嚟試水,收都唔讀,又有些唔top超想讀,日日望住個電話等call!

作者: HCbb    時間: 16-2-24 17:34

privacy 發表於 16-2-22 17:51
據我所知, 獎學金係續年review, 即暫時中一俾你, 中二時, 再申請, 睇下批唔批…

...
對, 剛收到信了, 是一年的 :)
作者: maggie789    時間: 16-2-24 17:47     標題: 引用:Quote:privacy+發表於+16-2-22+17:51+據我

原帖由 HCbb 於 16-02-24 發表
這封是的的確確是收你小朋友嗎?

作者: duckduckQ    時間: 16-2-24 17:52

回覆 maggie789 的帖子

噚日收到信3月2日前親身交留位費和放棄大抽獎回條
作者: duckduckQ    時間: 16-2-24 17:53

咁d Top 同學收唔收呀?
作者: Charlotte_mom    時間: 16-2-24 18:24     標題: 引用:回覆+maggie789+的帖子 噚日收到信3月2日

原帖由 duckduckQ 於 16-02-24 發表

噚日收到信3月2日前親身交留位費和放棄大抽獎回條
咁快恭喜晒

作者: privacy    時間: 16-2-24 19:33     標題: 引用:Quote:privacy+發表於+16-2-22+17:51+據我

原帖由 HCbb 於 16-02-24 發表
你會讀? 我仲諗緊……

作者: maggie789    時間: 16-2-25 09:35     標題: 引用:+本帖最後由+duckduckQ+於+16-2-24+17:57+

原帖由 duckduckQ 於 16-02-24 發表

應該都收,收都唔讀!

作者: maggie789    時間: 16-2-25 09:43     標題: 回覆:港大同學會書院2nd In

照咁睇,剛過去星期六in完嗰批,港同己首選band1頭的同學仔見,今星期六呢批就次選,band1尾去見,階梯式!

作者: HCbb    時間: 16-2-25 10:11

maggie789 發表於 16-2-25 09:43
照咁睇,剛過去星期六in完嗰批,港同己首選band1頭的同學仔見,今星期六呢批就次選,band1尾去見,階梯式!

...
這個說法我又不同意喎...眼見上星期六in的, 若以成績比較, 也有成績一般的同學, 而今星期有份in的, 也有成績比我女好的同學; 若以課外活動計, 今星期六有份in的也有特異功能的朋友仔~

作者: maggie789    時間: 16-2-25 10:47     標題: 引用:Quote:maggie789+發表於+16-2-25+09:43+照

原帖由 HCbb 於 16-02-25 發表
這個說法我又不同意喎...眼見上星期六in的, 若以成績比較, 也有成績一般的同學, 而今星期有份in的, 也有成 ...
可能咁啱我間小學真係最top嗰批in左先,今星期嗰批真係唔係最top嘅,所以我咁唸!

作者: tung_yan0623    時間: 16-2-25 10:49

1st in表現都好緊要,我校top 10內的同学仔一个都冇2nd in
作者: maggie789    時間: 16-2-25 10:58     標題: 引用:1st+in表現都好緊要,我校top+10內的同学仔

原帖由 tung_yan0623 於 16-02-25 發表
1st in表現都好緊要,我校top 10內的同学仔一个都冇2nd in
會唔會地區問題?可能首選近返學地區!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5