教育王國

標題: . [打印本頁]

作者: pigmum2012    時間: 16-1-16 22:48     標題: .

.

作者: siden    時間: 16-1-16 23:17     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

想更talk 得去LH

想discipline 同做卷更勁去KV

作者: fguy    時間: 16-1-17 01:14     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

學之園應該不用外補,根德園就會有人該得要補補英文oral。

學術上應該兩間也不用太擔心,認識的小朋友中,學之園的小朋友多是活潑,反應快類型;根德相對係循規道舉型。

作者: pigmum2012    時間: 16-1-17 01:35     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

.

作者: Amymichelle    時間: 16-1-17 01:47     標題: 引用:感謝回答!+🙏🏻 因小朋友比

原帖由 pigmum2012 於 16-01-17 發表
感謝回答! 🙏🏻
因小朋友比較坐唔定、性格巨星好難教、但好鍾意學嘢、學嘢亦好快!
亦有朋友 ...
叩門就根德園啦

作者: Tintin926    時間: 16-1-17 01:56

學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大左自然會改善,K1就送佢勞改怕左番學你就後悔莫及。

若你諗住考直私而siden 講LH會talk得d的話,就更應該LH,我覺得talk得嘅小朋友考直私最着數
作者: 小曳人    時間: 16-1-17 07:28     標題: 引用:感謝回答!+🙏🏻 因小朋友比

原帖由 pigmum2012 於 16-01-17 發表
感謝回答! 🙏🏻
因小朋友比較坐唔定、性格巨星好難教、但好鍾意學嘢、學嘢亦好快!
亦有朋友 ...
我仔細個都係咁嘅人,但因為無車,所以無報LH,但兩間我會揀LH!

叩門能力係先睇小朋友個人表現!

作者: karen55407    時間: 16-1-17 09:43     標題: 引用:請教各位前輩🙏🏻🙏&

原帖由 pigmum2012 於 16-01-16 發表
請教各位前輩🙏🏻🙏🏻
因已有呢兩間offer,但想知呢兩間邊間考小學及叩門成績 ...
我㨂KV

作者: five555    時間: 16-1-17 10:35

學之園會提供很多找小學的資訊,會安排講座,學校參觀,也有免費的面試班。的確幫到什麼時間都無的我,返工已好忙,照顧得大女又照顧不到細果個,好彩學校會提吓幾時有開放日,幾時報名,幾時有講座。
作者: HauMiranda    時間: 16-1-17 11:01     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

學之園畢業的小朋友很presentable, 學校家校合作做得好好,考小學的支援做得很好,會安排家長參加聯校及各分校的考小一家長分享會,又會安排school visit, 還有免費的啟迪班(面試班)。只要家長配合學校裁培小朋友,學之園學生考小一沒有難度!如果小朋友能力高,叩門能力自然高!

作者: aka722    時間: 16-1-17 11:15     標題: 引用:學之園畢業的小朋友很presentable,+學校家

原帖由 HauMiranda 於 16-01-17 發表
學之園畢業的小朋友很presentable, 學校家校合作做得好好,考小學的支援做得很好,會安排家長參加聯校及各 ...
請問LH係米間間分校都做得咁好?

作者: siden    時間: 16-1-17 11:18     標題: 引用:Quote:原帖由+pigmum2012+於+16-01-16+發表

原帖由 karen55407 於 16-01-17 發表
我㨂KV
楼主仔呢個性格,同意應揀KV。

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤會。

好多有以上功能的小朋友考不到一線直私,原因在態度行為小動作,在相熟朋友圈見過太多。SPCC/DBS或其他一線學校,朋友中收的未必最叻最醒最talk得,但睇上去一定係應活潑時活潑,應正經時收歛成熟嘅小朋友。愈一線學校,愈着重小朋友要看上去成熟受教定性。學術好的小朋友何其多,幾個一拍埋,校長會揀邊個?

如果係坐得定、內向小朋友我會覺得揀LH。楼主小朋友剛好相反。

作者: 小王子J    時間: 16-1-17 12:49     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-17+發表

原帖由 siden 於 16-01-17 發表

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤 ...
其實間間小學都是要求學術底子高的小朋友,始終小一易適應嘛!

作者: mimi222shi    時間: 16-1-17 12:49

KV,無報過學之園
作者: taiyeung    時間: 16-1-17 13:29     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

LH k2已經有面試訓練,由唔同campus調老師過黎同小朋友上堂,小朋友只以為玩,不知不覺已練緊面試內容!

作者: pigmum2012    時間: 16-1-17 13:57     標題: 回覆:aka722 的帖子

我現在是康城校的offer, 四間LH 中考直私成績稍遜....

作者: fishchow    時間: 16-1-17 14:32     標題: 回覆:pigmum2012 的帖子

考慮埋地點返學,捨遠取近

作者: meowymeowy    時間: 16-1-17 15:08     標題: 引用:請教各位前輩🙏🏻🙏&

原帖由 pigmum2012 於 16-01-16 發表
請教各位前輩🙏🏻🙏🏻
因已有呢兩間offer,但想知呢兩間邊間考小學及叩門成績 ...
教小學的朋友說,教呢LH出來的小朋友很舒服,KV的就寫及認中文字好叻。

作者: Tintin926    時間: 16-1-17 17:14

meowymeowy 發表於 16-1-17 15:08
教小學的朋友說,教呢LH出來的小朋友很舒服,KV的就寫及認中文字好叻。

...

所以名幼對考直私真係有好處,老師都會諗起碼難船都有三斤釘,差極有譜
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 20:06     標題: 引用:Quote:原帖由+pigmum2012+於+16-01-17+發表

作者: hoihoima    時間: 16-1-17 20:53

pigpigpoopoo 發表於 16-1-17 20:06
叩門能力都要睇邊間,如英華小學,KV真係無得輸,如品德教育kv亦係優勝過LH,品德教育越早越好,最怕三歲定 ...

英華邊有得叩門?

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 21:10     標題: 引用:+本帖最後由+hoihoima+於+16-1-17+20:53+編

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 21:21     標題: 引用:+本帖最後由+hoihoima+於+16-1-17+20:53+編

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 21:38     標題: 引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-1-17+21:2

作者: ozduckie    時間: 16-1-17 21:42     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-17 發表
kv同st.catherine考小一戰績真係唔錯
這個當年已經證實是假的

作者: AgapePa    時間: 16-1-17 21:43     標題: 引用:+本帖最後由+hoihoima+於+16-1-17+20:53+編

原帖由 hoihoima 於 16-01-17 發表

無叩門,所以咪無得輸囉!

作者: AgapePa    時間: 16-1-17 21:45     標題: 引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+16-01-17+發表

原帖由 aka722 於 16-01-17 發表
請問LH係米間間分校都做得咁好?
LH 間間都用同一課程,師資相同

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 22:05     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 22:06     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

作者: ozduckie    時間: 16-1-17 22:07     標題: 引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+16-01-17+發表這

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-17 發表
當年即邊年是假?
我指英華2014-15幅圖是假的。
當然kv and sc 考小學的成績一直都是好好。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 22:08     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

作者: 小曳人    時間: 16-1-17 22:12

pigpigpoopoo 發表於 16-1-17 20:06
叩門能力都要睇邊間,如英華小學,KV真係無得輸,如品德教育kv亦係優勝過LH,品德教育越早越好,最怕三歲定 ...
可能就係因為當年無揀KV,所以阿仔小一得一間私小收,叩門又無好消息!
不過,唔見得佢入咗KV就會識得望人對眼講嘢...  睇怕就算讀KV都一樣輪為"百無"~

作者: maymay27    時間: 16-1-17 22:21     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-17+發表

考直私或叩門,淨係presentable 同學術好就無往而不利基本上係一個美麗的誤 ...
常常想,應順著小朋友性格來揀,還是揀相反的學校多加訓練?

作者: batsumaru    時間: 16-1-17 22:45     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-01-17+發表楼主

原帖由 maymay27 於 16-01-17 發表
常常想,應順著小朋友性格來揀,還是揀相反的學校多加訓練?
我也有這個疑問!

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-17 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

作者: pigmum2012    時間: 16-1-17 22:58     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

考直私一缐校, 多唔多要考學術及筆試、因全無經驗、請賜教! 🙏🏻

作者: Wilma88    時間: 16-1-17 23:50     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

一綫offers 應該KV 比較出色,但又唔代表你入咗小朋友就會得,不過KV叩門不俗,很多時候為了細佬妹手揸住直/私offers 再叩官津。

作者: sbux    時間: 16-1-18 00:39     標題: 引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+16-01-17+發表這

當年即邊年是假?
可以返LH網站睇。2013-2014畢業生最後讀英華嘅有10個(四間分校計),呢班人亦即係你表中嘅2014 小一生,你個表顯示只有2個學之園,所以唔啱數。

作者: sbux    時間: 16-1-18 00:43     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

原帖由 sbux 於 16-01-18 發表
可以返LH網站睇。2013-2014畢業生最後讀英華嘅有10個(四間分校計),呢班人亦即係你表中嘅2014 小一生,你 ...

圖片附件: myphoto.jpg (16-1-18 00:43, 124.65 KB) / 下載次數 23
/forum.php?mod=attachment&aid=NjM0Mjh8ODBlNmNiYWJ8MTcxODMyOTIxNHww

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 01:52     標題: 引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-01-18+發表可以返

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 02:18     標題: 引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-01-18+發表可以返

作者: bubuG    時間: 16-1-18 09:12     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

原帖由 sbux 於 16-01-18 發表
可以返LH網站睇。2013-2014畢業生最後讀英華嘅有10個(四間分校計),呢班人亦即係你表中嘅2014 小一生,你 ...
我估個表未足155人

作者: muimui2    時間: 16-1-18 10:18

睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv 同 sc 看似多人入名小,但佢哋每間幼稚園本身人數都唔少。lh 雖然有4間分校,但每間人數不多,加埋都未必及1間sc, 所以absolute amount 比另外兩間少係正常。

不過話說回頭,如果真係一心一意入傳統名小,我都認同kv會穩陣啲。學之園唔係最谷學術,佢著重聽講多啲,要入名小始終要靠多啲自己。
作者: HauMiranda    時間: 16-1-18 12:27     標題: 引用:睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv+同+

原帖由 muimui2 於 16-01-18 發表
睇數據時最好考慮埋每間學校嘅人數,kv 同 sc 看似多人入名小,但佢哋每間幼稚園本身人數都唔少。lh 雖然有 ...
其實KV同LH出來的學生會是兩種不同的styles. KV應適合較傳統的小學,如YW, 但我認識的LH學生都比較喜歡讀TSL and CKY.

作者: Jane1983    時間: 16-1-18 12:35

Tintin926 發表於 16-1-17 01:56
學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大 ...
KV = 勞改? 未至於吧!
作者: retriever    時間: 16-1-18 15:06

Tintin926 發表於 16-1-17 01:56
學之園吧!
我覺得一世人最快樂就只有幼稚園和大學(神科除外),規矩既野上到小學氛圍和環境唔同,人又大 ...

"規矩既野... 人又大左自然會改善??"

唔係馬?!!

學余德X 話JAI,  信"人長大左自然變好, 咁唔駛有監獄..."

而家流行講PACKAGE,  成個PACKAGE 計, 我覺得LH 好....

想搏神校, 我覺得KV 個STYLE 岩神校口味D....

作者: retriever    時間: 16-1-18 15:17

siden 發表於 16-1-17 11:18

AGREE!
作者: five555    時間: 16-1-18 15:26

其實兩間都裝備得小朋友好好,朋友是KV用家,她的小朋友比較靜,溫文有禮, 做事好有交帶,成熟亦愛閱讀。
當年我選LH因我兩個小朋友比較熱情外向,愛發問,愛表現自己。要找間不用太坐定定的學校會讀得開心些。
至於升小一,KV朋友和我的小朋友都入到心儀學校,但她學校沒有提供足夠資料幫她找小學,而我校卻有充足的提供。
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 15:44     標題: 引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-01-18+發表可以返

作者: HauMiranda    時間: 16-1-18 17:25     標題: 引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-1-18+15:5

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
如果單看數據你可以這樣分析,但我個人認為,考小學的事,並不是人人都心儀「神」校的,就像我認識一位LH朋友,他不喜歡傳統學校,所以沒有考st paul co-ed, DB, 英華,但港同收、CKY和TSL都有3rd in. 又例如我,本身是天主教徒,st paul co-ed, dgjs根本不是我杯茶。無可否認數據有其參考價值,但不是唯一的指標。所以我向來不喜歡看數據,我較喜歡聽聽用家意見,再給自己的小朋友找合適的學校。

作者: 小曳人    時間: 16-1-18 17:31

pigpigpoopoo 發表於 16-1-18 15:44
2014-15LH 小一派位,聖保羅男女同埋dgs幾個校舍加埋先至各有兩個入倒,咁咪同普通幼稚園差唔多機會率?

...
的確係有d campus係會做得好d,例如TY!我知今年TY都有人入到DG呀

作者: sbux    時間: 16-1-18 17:47     標題: 引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-1-18+15:5

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
我係回覆之前嗰幅圖嘅真確性,如果幅圖條唔係full picture,會令人誤會。而我完全無意討論LH入某類學校嘅值搏率。

都係嗰句,就算去到2㨂1入名校,自己都可能係殺羽而回嗰個。㨂學校,家長對學校有信心,讀得安樂就可以了。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 17:54     標題: 回覆:sbux 的帖子

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 18:31     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-18+發

作者: GreenMaDad    時間: 16-1-18 18:34

小朋友現在p2, 最近跟朋友傾計,朋友"投訴"他小孩一年級已有閲讀理解及數學文字題,我立刻覺得我小孩很好彩,因以前在學之園已有閱讀理解及數學文字題,雖然不代表我小孩成績好好,但起碼他現在沒有抗拒。同樣地,現在他要寫日記或做show and tell, 也能輕鬆應付,這也是以前在學之園嘗試過的結果。但我也認同家長要真心欣賞學之園,如果常"凝住"學之園考小學不夠勁,就無謂了。
作者: JLO630    時間: 16-1-18 18:41

SC vs LH 又如何比較?
作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 18:51     標題: 引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+16-01-18+發表

作者: 艾菊    時間: 16-1-18 19:03     標題: 引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+16-01-18+發表

當然,間間幼稚園實會有家長唔係target神校,不過如果神校收,好多家長未必抗拒呢個誘惑,不過好多人話揀得 ...
我覺得有D歷史因素,LH只得十幾年歷史,有分校更只有幾屆畢業生,一定唔多學生嘅兄姊已入神校,父母更應該冇乜啦。對於關係有分加嘅學校,LH冇著數。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 19:20

作者: fishchow    時間: 16-1-18 20:27     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

大家可以留意下,有些kinder 是有考試,有排名次。有些則 分段評估only. 考試的作用很明確,好多要識串、識寫。我女讀 LH, 只有評估,學校用好多時間教 presentation 及知識和概念,方法好淸䀿和深入,內容豐富涵蓋。校本課程,中、英對照,全天候英普語境。以個人認為,如果 LH 設考試,測驗和k2 開始默書,佢入神校率一定節節攀升,可是學校不此為辦學基礎。選這學校家長多 buy 活動教學,英普語境的小學。而且大家都知,用普通話學中文,不是很容易,由全不懂 至可以開口應對,已經要半年時間。如果用廣東話教學,又可以谷多少少。

作者: cymchris    時間: 16-1-18 21:19     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

我真係唔知有幾多人真係知道kv 嘅課程, 佢地有英文drama, show and tell, 之後會post 上學校嘅intranet, 家長只需要login 就可以睇當然小朋友既表現。無可否認操練係好強勁, 如果唔係咁, 佢哋中文唔會咁好。 除咗每星期中英文默書, 佢哋仲有mental 嘅訓練。學之園語境真係好,至於個啟迪班幫助有幾大, 就要當時人先知啦。 如果你target wkf, 學之園幫到你

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 21:23     標題: 引用:大家可以留意下,有些kinder+是有考試,有

作者: bubuG    時間: 16-1-18 21:26     標題: 引用:我真係唔知有幾多人真係知道kv+嘅課程,+佢

原帖由 cymchris 於 16-01-18 發表
我真係唔知有幾多人真係知道kv 嘅課程, 佢地有英文drama, show and tell, 之後會post 上學校嘅intranet,  ...
我又補充下,Kv冇排名。只有honour students攞張first place in class certificate 。重要唔係每班會出honour student 。

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-18 21:42     標題: 引用:我真係唔知有幾多人真係知道kv+嘅課程,+佢

作者: charis0225    時間: 16-1-18 22:29     標題: 引用:Quote:原帖由+cymchris+於+16-01-18+發表我

你後面嗰句好抵死😂
我有2個小朋友,一個LH、一個KV,LH好全面,而且為了考私小和直資,幫家長和小朋友做了好多準備功夫,目的是要考小學,做所有事都是為了考小學。
KV是一間歷史悠久的學校,他有方法訓練小朋友自律做功課,中文好強,英文串字都好好,唯讀是 Oral 較弱,mental 數學間直一流,每星期的默書,可以加強記憶,最重要的一部份是聆聽,聽讀寫完全無問題,如果想要傳統小學,KV模式非常接近。
LH因為present 較好,所以一般直資較喜歡。
如果我再揀,我會2個都去KV,因為大部分小學都是傳統的。
其實最重要你想將你小朋友放在那個模式的小學,兩者各有特色。

作者: pigmum2012    時間: 16-1-18 22:46     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-18+發

原帖由 charis0225 於 16-01-18 發表
我有2個小朋友,一個LH、一個KV,LH好全面,而且為了考私小和直資,幫家長和小朋友做了好多準備功夫,目的 ...
同意、LH本身較多入新派直私、但好的得兩三間、而且競爭好大極度難考
我反而響度諗、讀kv 考一缐的傳統小學選擇其實多D、even 最後叩津校亦是傳統小學
讀LH萬一考不到活動教學、到時真係兩頭唔到岸、企響度
不知我的想法是否正確😅

作者: WSheryl    時間: 16-1-19 00:55

我個小朋友讀KV, 9月升小一。只係外補普通話,其他學校所教已經足夠。英文靠佢自己睇書,可以完成一般early chapter books (Treetops, horrid henry, mercy watson等). Oral可能不及其他國際幼稚園強.

考直資私小成績都可以,有4間收左(包括wkf). 雖然不算神校,總叫做有得揀.

作者: pigmum2012    時間: 16-1-19 02:48     標題: 引用:+本帖最後由+WSheryl+於+16-1-19+01:00+編

原帖由 WSheryl 於 16-01-19 發表

我個小朋友讀KV, 9月升小一。只係外補普通話,其他學校所教 ...
原來英文唔外補都咁強, good👍
我懷疑是因為冇net 老師, 所以oral 始終爭D?!

作者: WSheryl    時間: 16-1-19 08:32

pigmum2012 發表於 16-1-19 02:48
原來英文唔外補都咁強, good👍
我懷疑是因為冇net 老師, 所以oral 始終爭D?!

...
有net老師教phonics, 不過堂數吾多。教嘅英文都夠考starters張證書,只要做下past papers就得.

作者: jeffreyswd    時間: 16-1-19 08:34     標題: 回覆:pigmum2012 的帖子

其實kv有net, 不過net堂少!

作者: mimi222shi    時間: 16-1-19 09:07

係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter books
數學KV已足夠應付考小學, 唔使補
中文由細開始唔喜歡, 返K1後已有改善, 唔使補

傳統同所謂新派直資都考到, 好多KV學生都考到王錦輝(但我唔係為條龍), 唔關讀邊間表達能力高事.

個人喜歡針對小朋友弱點去選校, 良好習慣從小培養.

作者: jbabe    時間: 16-1-20 00:49

樓上話KV勞改太誇張喇,我兩個小朋友響KV讀,一啲都無咁嘅感覺。
其實學校英文夠用,而且學校多咗NET。英文課程比幾年前已經唔同。(對比歷界past paper)
中文數學唔駛出去補,當然有媽媽想小朋友英文accent好就出去補,個人選擇而已。
想入傳統學校,揀KV。想新派直資學校,揀LH。
作者: keep-calm    時間: 16-1-20 08:12     標題: 引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-1-19+09:16+

原帖由 mimi222shi 於 16-01-19 發表

係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter b ...
k2頭能看chapter books好叻!請問大約看甚麼chapter books? Thanks

作者: mimi222shi    時間: 16-1-20 09:57

第一套係睇Geronimo Stilton, 追我買哂成套...`

唔叻, 係有些人以為KV學生英文唔掂, 根本好多野睇學生能力, 學校係輔助

作者: josewing    時間: 16-1-20 10:02

mimi222shi 發表於 16-1-19 09:07
係KV無補英文, 小朋友K2頭已有能力自行閱讀正常chapter books
數學KV已足夠應付考小學, 唔使補
中文由細開 ...
自己識睇晒d字,好叻呀!!!
作者: December_baby    時間: 16-1-20 10:07

K2頭睇 chapter books?  勁!  我朋友個女 K3 睇 chapter books, d人已經嘩嘩聲
作者: mimi222shi    時間: 16-1-20 10:23

因為我覺得佢中文唔夠好, 停教英文, 佢要睇咪自己搞掂...

重申, 真係唔叻, 大把周圍上補習班既仲叻! (好多幼稚園已經開始全補)

睇自己小孩能力, 到依家學校最深係英文, 但係最唔使溫既係英文.(暫時)
作者: SnowlyL    時間: 16-1-20 11:21     標題: 回覆:pigpigpoopoo 的帖子

雖然LH, 沒有太多人考到"神校",但四分校有十幾人考到聖方濟各,十幾人考到蔡繼友,陳守仁,亦有幾個英華,仲有其他港同,真道,高主教等,其實已很不錯。

作者: December_baby    時間: 16-1-20 11:27

回覆 SnowlyL 的帖子

我朋友LH青衣分校, 只計佢自己那班, 全班30人, 已有唔知7個定8個聖方濟各 offer
作者: ronwong    時間: 16-1-20 12:20     標題: 回覆:December_baby 的帖子

作者: 6夫人    時間: 16-1-20 14:14     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-01-17+發表

非常同意,實情就是這樣

作者: pigmum2012    時間: 16-1-20 15:28     標題: 引用:回覆+SnowlyL+的帖子 我朋友LH青衣分校,+

原帖由 December_baby 於 16-01-20 發表
回覆 SnowlyL 的帖子

我朋友LH青衣分校, 只計佢自己那班, 全班30人, 已有唔知7個定8個聖方濟各 offer  ...
青衣分校是四間LH最強的、如果我係青衣分校亦未必考慮KV, 可惜我是康城分校(離家最近的一間)

作者: Monstereasy    時間: 16-1-20 18:07     標題: 引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-17+發

kv同st.catherine考小一戰績真係唔錯
2014~2015 LH website 4分校共 12人入英華。上年英華小一全級第一亦來自LH,不過個別例子,不能以遍蓋全。

作者: retriever    時間: 16-1-20 18:38     標題: 引用:SFA+咁谷,點解係LH+家長杯茶?咪浪費一直建

原帖由 ronwong 於 16-01-20 發表
SFA 咁谷,點解係LH 家長杯茶?咪浪費一直建立既語境.語境要continue 先有成效

...
lh k3 幾深下,九龍塘果d 見到都嘩嘩聲

作者: pigpigpoopoo    時間: 16-1-20 18:42     標題: 引用:回覆+SnowlyL+的帖子 我朋友LH青衣分校,+

作者: elizatyy    時間: 16-1-20 19:21

其實主力是家長在背後發功
作者: Monstereasy    時間: 16-1-20 20:27     標題: 引用:Quote:原帖由+December_baby+於+16-01-20+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-20 發表
我堂家姐個仔嗰間「呼吸學校」,佢仔個班都有超過10個有SFA offer,你話10個去咗dgs或者spcc就話勁啫,全個 ...
其實各位家長分享學生有不同類型學校收,當中有傳統亦有新派直資,目的係分享資訊。
用"呼吸學校"去羞辱其他學校似乎不合家長身份,況且呢個平台係分享學習資訊並非“擂台“,孩子入讀任何一間學校,家庭本身影響小朋友較學校大。

作者: Snoopyboy    時間: 16-1-20 21:15     標題: 引用:Quote:原帖由+December_baby+於+16-01-20+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-20 發表
我堂家姐個仔嗰間「呼吸學校」,佢仔個班都有超過10個有SFA offer,你話10個去咗dgs或者spcc就話勁啫,全個 ...
請問何謂「呼吸學校」?

作者: five555    時間: 16-1-20 21:21

回覆 Monstereasy 的帖子

說得好,所以跟本不用跟某些人勞氣。拗贏了對方卻輸了自己量度,不如笑一笑,慶幸跟他們不是同一學校的家長

作者: ronwong    時間: 16-1-20 23:25     標題: 回覆:retriever 的帖子

作者: 四隻貓    時間: 16-1-21 04:53     標題: 引用:SFA+咁谷,點解係LH+家長杯茶?咪浪費一直建

原帖由 ronwong 於 16-01-20 發表
SFA 咁谷,點解係LH 家長杯茶?咪浪費一直建立既語境.語境要continue 先有成效

...
SFA 每年有不少成績好既學生成功插班入一線名校。
這可能是其中一個原因。

作者: Ima2008    時間: 16-1-21 08:31     標題: 回覆:pigmum2012 的帖子

其實兩間都不相伯仲。我的小朋友在學之園畢業, 身邊的朋友多數選擇了KV。大家考小一時, 都考到不錯的小學, 無須等到叩門階段。
小學老師對我小朋友的評價都很好, 無論在學業或品行上, 均得到各老師的讚賞。有時候, 我都跟他們說, 那是幼稚園的功勞。另外, 從小學家長裡得知, 小息主動找老師傾談和問學的學生, 多數來自學之園及SC。學之園就是可以令到學生們主動學習及探究。曾經有老師打探過我的小朋友在那所幼稚園畢業, 原來他的小r朋友也快要考幼稚園呢!  我想他也想自己的小孩能像我的小孩一樣吧!  有些人説, 學之園没有太多人考到神校, 其實以我所知, 不是太多人報神校, 普遍家長都愛新興直資 (如港同、TSL), 希望能給一個快樂的童年給小孩。我也没有幫小朋友報神校, 因為它不適合我這個懒惰的家長

作者: MrBeast    時間: 16-1-21 08:49

ronwong 發表於 16-1-20 23:25
我唔係話LH唔及其他名幼深.如果樓主選LH係欣賞佢語境,考小一應同一方句.反之以傳統谷小學為目標,SFA出名做p ...
冇記錯Sfa 不是有special安排簡介比lh的嗎?其實看ek的分享,應該lh是比kv 深。但深又未必所有學生都能受惠
作者: sissysze    時間: 16-1-21 08:49     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

不如k1返哂2間,唔試唔心息架...

作者: hoihoima    時間: 16-1-21 08:58

sissysze 發表於 16-1-21 08:49
不如k1返哂2間,唔試唔心息架...

哇,返 LH KV,超能學生!不過可能因為負荷過度而影響成績表

作者: teambuilder    時間: 16-1-21 09:22

回覆 MrBeast 的帖子

如果SFA真係有SPECIAL OFFER 比LH, 我諗ICAC都應該做野。就算私人機構既tender briefing 都要open for all interested parties la。
所以我相信學校應該唔會冒呢個險。

作者: Wilma88    時間: 16-1-21 09:22     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+16-1-21+08:49+不如

原帖由 hoihoima 於 16-01-21 發表
哇,返 LH 同 KV,超能學生!不過可能因為負荷過度而影響成績表
港台電視節目播過有人試過K1返kv+LH. K2選定了KV。

作者: Wilma88    時間: 16-1-21 09:23     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

Not special offer but special briefing for LH exclusively

作者: hotinmama    時間: 16-1-21 09:29

私校 / 直資也有叩門 ?

作者: phoebewong123    時間: 16-1-21 09:49     標題: 回覆:請教根德園vs 學之園考私校及叩門競爭力

我覺得質與量都是kv 深dd多dd,但相差好少。
回樓主,target 神校梗係去Kv 啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5