教育王國

標題: 九龍華仁書院 [打印本頁]

作者: Sam1018    時間: 16-1-15 14:30     標題: 九龍華仁書院

請問這所學校是b1A嗎

作者: austism    時間: 16-1-15 14:56     標題: 引用:請問這所學校是b1A嗎 +

原帖由 Sam1018 於 16-01-15 發表
請問這所學校是b1A嗎
我睇咁耐post, 見到d人答band1b.

作者: 王家爸爸    時間: 16-1-15 15:19

Sam1018 發表於 16-1-15 14:30
請問這所學校是b1A嗎
九華一定係B1,亦一定唔係B1A。對申請九華既大部分人來講,是否B1A其實並不太重要,原因係申請得九華,多數係鍾意佢哋校園面積大,加上佢哋係學術、運動、音樂同其他方面既均衡發展。
作者: hkpapa852    時間: 16-1-15 15:26

Sam1018 發表於 16-1-15 14:30
請問這所學校是b1A嗎
如果執著要B1A, 九華唔係你既選擇

作者: asman    時間: 16-1-15 16:12     標題: 引用:Quote:Sam1018+發表於+16-1-15+14:30+請問

原帖由 王家爸爸 於 16-01-15 發表
九華一定係B1,亦一定唔係B1A。對申請九華既大部分人來講,是否B1A其實並不太重要,原因係申請得九華,多數 ...
請問王爸爸咁港華係B1A嗎?

作者: 奥脫福    時間: 16-1-15 16:55

雖然大家未必有興趣,不過都係度多貼一次。

來遲了的歴年自行學位分配評分方法比較:

作者: evacalbee    時間: 16-1-15 19:36

奥脫福 發表於 16-1-15 16:55
雖然大家未必有興趣,不過都係度多貼一次。

作者: 奥脫福    時間: 16-1-15 23:06

evacalbee 發表於 16-1-15 19:36

謝謝, 請問甲部的個人資料12.5%係點比分?

http://admin.wyk.edu.hk/documents/E02%20S1%20Admission/WykDP2016-2017AppForm.pdf

作者: Hinfather    時間: 16-1-15 23:38

九華band1b
https://www.schooland.hk/ss/wyk
作者: Sam1018    時間: 16-1-16 09:37     標題: 回覆:九龍華仁書院

多謝各位意見

作者: Sam1018    時間: 16-1-16 10:08     標題: 回覆:九龍華仁書院

請教:小兒現小四,現時成續是B1尾,想考九華,可以嗎

作者: Sam1018    時間: 16-1-16 10:09     標題: 回覆:九龍華仁書院

重點是我是九龍城校網,抽獎只有2個位

作者: mcl203    時間: 16-1-16 11:13

Sam1018 發表於 16-1-16 10:08

P4 已有 Banding  ???

抽獎係 B1生就行先.....機會均等 ~~~

作者: Sam1018    時間: 16-1-16 11:24     標題: 回覆:九龍華仁書院

自己計的

作者: KikiDaddy    時間: 16-1-16 11:56

Many Band 1A students would apply WYK at the Discretionary Stage. Unless you got special talents, you will probably need to be a Band 1A student in order to get an offer. Band 1B student may still have a chance but Band 1C is unlikely.
作者: lmcvgood    時間: 16-1-16 13:42

Yeah, band 1A students would apply, but most would rather go to La Salle, Queens, or St Joseph. 1B sure have good chance. Many 1C could also get in.
作者: Hinfather    時間: 16-1-16 22:06

有機會的
作者: Foreverfriend15    時間: 16-1-16 22:51     標題: 回覆:九龍華仁書院

How about violin in ATCL level?  Is it no chance for band 2a student? Thanks

作者: 5kin    時間: 16-1-16 23:04

Foreverfriend15 發表於 16-1-16 22:51
How about violin in ATCL level?  Is it no chance for band 2a student? Thanks
你無第二間認同嘅band2學校想報嘅話,試下無話浪費咗個自行嘅配合機會
唔報就一定無機會
報咗起碼有一個勁接近0嘅機會,唔排除學校會安排interview

機會大定細就各有解讀啦
有人覺得細過50%都係細機會
有人會搏唔夠1%嘅可能性

作者: Sam1018    時間: 16-1-17 09:37     標題: 回覆:九龍華仁書院

謝謝大家意見

作者: Foreverfriend15    時間: 16-1-17 21:29     標題: 回覆:5kin 的帖子

Noted with thanks!

作者: ys_ka    時間: 16-1-18 11:11

回覆 lmcvgood 的帖子

Yeah, band 1A students would apply, but most would rather go to La Salle, Queens, or St Joseph. 1B sure have good chance. Many 1C could also get in.

--> Is it really the case?

Given (1) the "package" (popular term these days!) that WYK can provide for both students and their parents (e.g. a huge campus, long-established alumni network, etc.) and (2) higher weighting on academic performance (as against pre-2013/14 admission where much emphasis was put on selected candidates' interview performance "alone" (around 300 out of 600 applicants been selected), it's highly doubtful that many "1Cs" could get admitted by WYK at S1 discretionary places allocation stage.

作者: hkpapa852    時間: 16-1-18 11:27

ys_ka 發表於 16-1-18 11:11

Yeah, band 1A students would apply, but most would rather go to La Salle, Quee ...

個人意見:

名氣, 配套 (校舍): B1B-B1A

公開試表現, 入U率 (近三/四年): B1C-B1B

自行收生要求: B1B-B1A

作者: hellojoyce    時間: 16-1-18 13:29

回覆 hkpapa852 的帖子

同港華一樣?!
作者: hkpapa852    時間: 16-1-18 13:43

hellojoyce 發表於 16-1-18 13:29
回覆 hkpapa852 的帖子

同港華一樣?!
兩間都係對收生有要求, 但成績就..... 不過其實校舍應詃九華好D

作者: hellojoyce    時間: 16-1-18 13:59

一間大d但舊;一間細d但新
作者: lmcvgood    時間: 16-1-18 14:26

回覆 ys_ka 的帖子

"--> Is it really the case?

Given (1) the "package" (popular term these days!) that WYK can provide for both students and their parents (e.g. a huge campus, long-established alumni network, etc.) and (2) higher weighting on academic performance (as against pre-2013/14 admission where much emphasis was put on selected candidates' interview performance "alone" (around 300 out of 600 applicants been selected), it's highly doubtful that many "1Cs" could get admitted by WYK at S1 discretionary places allocation stage."

It's a game of musical chair.  300 interviews, but many B1A may have other schools as 1st choice.  Even B1B could be accepted by other B1A schools instead of WYK. Then, B1C would have a chance.  Don't get me wrong.  WYK is an excellent school.  

作者: miffyumiffy    時間: 16-1-18 15:42

Sam1018 發表於 16-1-16 10:08
自行無可能
自行收好多全級三甲

出名小學收到全級十幾咋

作者: ys_ka    時間: 16-1-18 15:57

Don't get me wrong either!

I have just been skeptical re: the notion of "MANY '1Cs' could also get in" at discretionary place allocation stage for WYK, as this could adversely affect the decisions of prospective WYK S1 applicants or their parents at this stage.

Whether or not WYK is an "excellent school" is another matter as different people might have different views as to what constitute an "excellent school".

作者: Emilyeee    時間: 16-1-18 17:00     標題: 回覆:九龍華仁書院

Band 1C有沒有機會面試呢?如果沒有,自行便沒有機會吧!

作者: austism    時間: 16-1-18 17:36     標題: 引用:Band+1C有沒有機會面試呢?如果沒有,自行

原帖由 Emilyeee 於 16-01-18 發表
Band 1C有沒有機會面試呢?如果沒有,自行便沒有機會吧!
Band1b-1c應該冇機會面試,除非有特異功能。

早3-4年前 case ,A同學在地區名校(70/172入band1英中)考全級15左右,九華見都冇見,B同學考全級3x, 有樂器係手,好似係八級,有份interview, 最後入埋。

不過今年同上年一樣,人少左,唔知機會會否高dd.

作者: austism    時間: 16-1-18 17:39     標題: 引用:Quote:Sam1018+發表於+16-1-16+10:08+請教:

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-18 發表
自行無可能
自行收好多全級三甲
同意。

除非band1成績(1b or 1c),加特異功能,就有機會。

作者: 5kin    時間: 16-1-18 17:49

咁弱校三甲㨂呢d中學咪有so過強校10後?
作者: miffyumiffy    時間: 16-1-18 19:17     標題: 引用:咁弱校三甲㨂呢d中學咪有so過強校10後?

原帖由 5kin 於 16-01-18 發表
咁弱校三甲㨂呢d中學咪有so過強校10後?
兩樣都有, 但堅多三甲人馬

作者: aa123123    時間: 16-1-18 19:17

強弱校應該會睇同學全港排名。公平競爭。
作者: 5kin    時間: 16-1-18 20:31

樓上話強校1X in 都無得in喎
作者: aa123123    時間: 16-1-18 22:31

華仁真係幾大競爭,有同學爸爸及爺爺也畢業於華仁。今年考生出生率小小總有機會的。
作者: 奥脫福    時間: 16-1-19 00:13

miffyumiffy 發表於 16-1-18 15:42

自行無可能
自行收好多全級三甲

你的網名似曾相識。。。

BTW仔仔讀成點呀?應該派哂卷喇喎!

作者: laiyuen    時間: 16-1-19 00:52     標題: 回覆:九龍華仁書院

如無呈分自行係咪一定無機會呢?

作者: miffyumiffy    時間: 16-1-19 08:09     標題: 引用:Quote:miffyumiffy+發表於+16-1-18+15:42+

原帖由 奥脫福 於 16-01-19 發表
你的網名似曾相識。。。

BTW仔仔讀成點呀?應該派哂卷喇喎!

係呀

佢讀得好好, 識咗幾個好投契嘅老友, 考試一次比一次進步, 越戰越勇
華仁真係好適合佢讀

作者: miffyumiffy    時間: 16-1-19 08:25     標題: 引用:樓上話強校1X+in+都無得in喎

原帖由 5kin 於 16-01-18 發表
樓上話強校1X in 都無得in喎
我估應該係睇全港排名

作者: tintinlam    時間: 16-1-19 09:23

miffyumiffy 發表於 16-1-18 15:42
自行無可能
自行收好多全級三甲
自行全級頭3名有得IN都入去, 第9名冇得IN.  

作者: Emilyeee    時間: 16-1-19 14:15     標題: 回覆:九龍華仁書院

全級頭三band1A又未必選九龍華仁,我估有都放自行二

作者: Chole    時間: 16-1-19 14:26     標題: 引用:請教:小兒現小四,現時成續是B1尾,想考九

原帖由 Sam1018 於 16-01-16 發表
我個仔都係Band 1尾,個人愚見: Band 2唔想考,Band 1學校間間自行都想收Band 1A or 至少1B學生,溝淡大抽獎收返嚟嘅學生,所以Band1尾報Band1學校自行機會唔高。既然係咁我放手俾個仔自己選擇,平常心當見識下,何妨一試?

樓主小朋友仲未考呈分試,加油啊!

作者: miffyumiffy    時間: 16-1-19 14:30

Chole 發表於 16-1-19 14:26
我個仔都係Band 1尾,個人愚見: Band 2唔想考,Band 1學校間間自行都想收Band 1A or 至少1B學生,溝淡大抽 ...

無記錯in 200人咋, 想見識都唔係人人有機會去見識
作者: 5kin    時間: 16-1-19 14:38

tintinlam 發表於 16-1-19 09:23
自行全級頭3名有得IN都入去, 第9名冇得IN.
有得in唔代表自行收咗;
無得in都可以派位入

作者: JasperMelody    時間: 16-1-19 15:05     標題: 回覆:Sam1018 的帖子

我普通津小,全級十幾,老師話B1A,唔知有冇機會

作者: foster_ma    時間: 16-1-19 15:18

簡介會說揀300人面試。
作者: miffyumiffy    時間: 16-1-19 15:20

foster_ma 發表於 16-1-19 15:18
簡介會說揀300人面試。
華仁300, 咁伊中200
撈亂咗

作者: 5kin    時間: 16-1-19 15:56

JasperMelody 發表於 16-1-19 15:05
我普通津小,全級十幾,老師話B1A,唔知有冇機會
1X都1A,即係band1成50人,都唔普通啦
作者: foster_ma    時間: 16-1-19 16:31

舊年師兄一個頭幾,一個十幾都有得面試。最後頭幾那個入了,不知道是自行定甲一入(甲部得兩個位)。
作者: miffyumiffy    時間: 16-1-19 16:42

foster_ma 發表於 16-1-19 16:31
舊年師兄一個頭幾,一個十幾都有得面試。最後頭幾那個入了,不知道是自行定甲一入(甲部得兩個位)。 ...

十幾都係1A
樓上講1C, 無機會見

我都話收咗好多頭馬, 我估佢地睇全港排名

作者: JasperMelody    時間: 16-1-19 16:56     標題: 回覆:5kin 的帖子

1x/158,有約80人band1,藍田津小

作者: 5kin    時間: 16-1-19 17:00

JasperMelody 發表於 16-1-19 16:56
1半band1,勁嘢呢喎
仲普通?過謙啦

作者: 奥脫福    時間: 16-1-19 17:06

JasperMelody 發表於 16-1-19 16:56

減去女仔,呢個名次應該面試機會甚高。

不過印象中你學校每年入九華的好似一個起兩個止,好難用往績去
推敲。若講命中率,聖言似乎更十拿九穩。

作者: 5kin    時間: 16-1-19 17:11

奥脫福 發表於 16-1-19 17:06

跨區除非有聯繫位或者自行比好多位同一間小學,否則人數少係正常喎。
作者: foster_ma    時間: 16-1-19 17:12

miffyumiffy 發表於 16-1-19 16:42
十幾都係1A
樓上講1C, 無機會見
我在簡介會上都get倒係計全港排名,其實大部份學校都是咁計。
作者: JasperMelody    時間: 16-1-19 17:14     標題: 引用:Quote:JasperMelody+發表於+16-1-19+16:56+

原帖由 奥脫福 於 16-01-19 發表

係,聖言好大機會,但想入九華😁

作者: 奥脫福    時間: 16-1-19 17:19

JasperMelody 發表於 16-1-19 17:14

係,聖言好大機會,但想入九華😁

咁自行一、二大可排九華、聖言。若最後是派聖言(我估自行已經收工),
仲可番叩九華,用實力把自己帶返窩打老道山!

作者: 奥脫福    時間: 16-1-19 17:23

5kin 發表於 16-1-19 17:11

跨區除非有聯繫位或者自行比好多位同一間小學,否則人數少係正常喎。

係丫,所以我咪話好難睇往蹟囉。

不過講跨區、無聯繫位。。。SFA每年有十幾人入九華,我仔果間唔起眼
的私校都四、五個喎!一心向外闖,還是留守本區?搏定唔搏,其實都係睇
家長點睇既者!

作者: bkneon0088    時間: 16-1-20 16:42     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

如果全級第七、八名,操行A+,有冇機會interview?

作者: bkneon0088    時間: 16-1-20 17:55     標題: 引用:如果全級第七、八名,操行A+,有冇機會inte

原帖由 bkneon0088 於 16-01-20 發表
如果全級第七、八名,操行A+,有冇機會interview?
阿仔讀官塘聖若瑟英小, 機會大嗎?

作者: 奥脫福    時間: 16-1-20 21:07

bkneon0088 發表於 16-1-20 17:55

阿仔讀官塘聖若瑟英小, 機會大嗎?

一心一意準備好面試吧!(學校會提供一些面試的訓練)

PS:如你仔仔另一個自行選擇係SJC或者LS,機會亦應不弱。

作者: chingchingfa    時間: 16-1-22 00:08

知道今年有幾多人報名嗎?
作者: rayseed    時間: 16-7-8 11:51

回覆 奥脫福 的帖子

請問爸爸是校友,自行有分加嗎?

作者: 奥脫福    時間: 16-7-8 11:59

rayseed 發表於 16-7-8 11:51
回覆 奥脫福 的帖子

請問爸爸是校友,自行有分加嗎?

Yes, 10 out of 180 points.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5