教育王國

標題: 經社工轉校 [打印本頁]

作者: Fevermama    時間: 16-1-14 11:28     標題: 經社工轉校

囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供學校供我選擇?
- 一般情序是怎樣?
- 需時幾耐?

Thanks.

作者: 妹妹頭    時間: 16-1-14 12:10

回覆 Fevermama 的帖子

只係一個學期, 咁快學習出現問題? 駛唔駛等埋完成form 1 至作決定? 會唔會只係剛升中一, 適應出現問題?
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 13:40     標題: 回覆:Fevermama 的帖子

出現什麼問題?能否具體些解釋一下。

作者: Fevermama    時間: 16-1-14 16:46

功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時間溫. 成績下滑, 信心盡失, 無動力去返學.唔想返學! 連最鍾意的游水(恆常泳班)都唔想去. 覺得讀書好慘! 情緒好down!
問佢d同學點應付?佢話有D抄功課,有D都拎晒頭,話好後悔入左黎讀!

作者: Yanamami    時間: 16-1-14 17:00

会唔会係錯配?
作者: Fevermama    時間: 16-1-14 17:03

學校Band 1b, 囝囝Band 1b. 佢D小學同學Band 1a (現時同校) 都有同感!

作者: 黃巴士    時間: 16-1-14 17:18

如壓力太大, 可先嘗試吓自己找BAND1C直資中學, 先看收與否才決定去/留??
作者: ANChan59    時間: 16-1-14 17:51     標題: 回覆:Fevermama 的帖子

好大機會選錯學校了!

作者: flmama    時間: 16-1-14 22:11

回覆 ANChan59 的帖子

中學日日功課多到7-8樣, 晚晚兩三點先瞓, 非人生活, 請開學校名 

作者: lakesilver    時間: 16-1-14 23:19     標題: 引用:+本帖最後由+Fevermama+於+16-1-14+16:47+

原帖由 Fevermama 於 16-01-14 發表

功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個 ...
是否每日也是咁多樣?還是假期才這樣?因為我見自己女或身邊朋友的仔女,即使band 1A也只是少量功課。

作者: kimmy2006    時間: 16-1-15 02:30     標題: 引用:囝囝讀緊F1(Band1)英中,+因學習出現問題,+

囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學 ...
請問邊區中學?本身以前小學無咩功課?還是上中學時多了很多科較難適應?

作者: Fevermama    時間: 16-1-15 09:50

回覆 lakesilver 的帖子

以前小學都係多功課(7-8樣), 但唔駛樣樣做成個鍾! 佢身邊朋友仔,即使band 1A/1B/1C 也只是少量功課,先覺得慘!
作者: Yanamami    時間: 16-1-15 10:20

lakesilver 發表於 16-1-14 23:19
是否每日也是咁多樣?還是假期才這樣?因為我見自己女或身邊朋友的仔女,即使band 1A也只是少量功課。

...
就係1A先少功課,1b1c校先谷同厳~
作者: 王家爸爸    時間: 16-1-15 15:40

Fevermama 發表於 16-1-14 16:46
功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時 ...
如果係B1生,只係唔適應多功課,可以試下功課比較少既學校,例如華仁之類。
作者: 王家爸爸    時間: 16-1-15 15:52

有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得既學校,成績好可能係死得,唔會讀得開心。同樣,玩得既小朋友去谷既學校,一樣係死得,一樣讀得唔開心。所以選校時需要了解自己既小朋友同目標學校既特性。
作者: whywhywhywhy    時間: 16-1-15 18:25     標題: 引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

原帖由 王家爸爸 於 16-01-15 發表
有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得 ...
咁請問聖馬可是谷又多功課的學校嗎?

作者: happylogin    時間: 16-1-15 22:10     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-01-15+發表有

原帖由 whywhywhywhy 於 16-01-15 發表
咁請問聖馬可是谷又多功課的學校嗎?
唔會呀,我女讀緊喎,我反而覺得好少功課(不是精英班),一個星期一、二樣功課,係小息已經做晒。

作者: whywhywhywhy    時間: 16-1-15 23:45     標題: 引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+16-01-15+發

原帖由 happylogin 於 16-01-15 發表
唔會呀,我女讀緊喎,我反而覺得好少功課(不是精英班),一個星期一、二樣功課,係小息已經做晒。

...
謝謝回覆,因為小朋友好喜歡這間學校,所以忘了問功課問題,你咁講就安心,希望佢入到啦!

作者: ChapmanMa    時間: 16-1-16 09:44     標題: 引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

十分讚同,我仔都係吾谷得個款……

作者: mcl203    時間: 16-1-16 11:38

王家爸爸 發表於 16-1-15 15:52
無乜小朋友中意多功課....最多叫頂得住...問題細D

作者: ANChan59    時間: 16-1-16 12:20     標題: 引用:有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;

是的,錯配好麻煩!

作者: 小Monkey    時間: 16-1-16 14:24

地區名英中如鄧顯、百周年嗎?
作者: WinnieCatCat    時間: 16-1-16 16:34     標題: 回覆:經社工轉校

如果小朋友在現讀的中學成績唔係差到見底,建議你試下自己搵band 1c-2a校插班中二。經社工轉介,無可避免要向新校交代學生的情況,就算大家都無意label佢,但仍難免不經意有負面看法。即使沒有,小朋友自己可能也會形住新校的老師對佢有負面看法。

作者: TEMPO123    時間: 16-1-16 20:06

Yanamami 發表於 16-1-15 10:20
就係1A先少功課,1b1c校先谷同厳~
全中!
作者: Fevermama    時間: 16-1-18 14:06

請問如果經社工轉校,  還是自己搵直資好?
- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供學校供我選擇? 還是比間就近有位學校我(Band 1-3)
- 一般情序是怎樣?
- 需時幾耐?

作者: 黃巴士    時間: 16-1-18 14:42

Fevermama 發表於 16-1-18 14:06
請問如果經社工轉校,  還是自己搵直資好?
- 社工有沒有學校供我選擇?
- 如小學是Band1成績, 會否按成績提供 ...

如果是決心轉校, 兩方面進行吧.
作者: simonwan    時間: 16-1-20 17:02

唔好靠社工啦!自己努力揾啦!第一社工無責任幫你揾學校,第二就算揾,都系求其揾間有位比你。
仲有幾個月學期尾,如果而家揾唔到就去插中二,上學期成績好就插b1a, 唔好的話就插b1b-b1c。
功課就同學校講,阿仔真系應付唔黎,可唔可以減功課,仲比埋呢排好多學生跳樓的新聞學校睇。

作者: MariaTsui    時間: 16-1-22 22:49     標題: 回覆:經社工轉校

中一已完成上學期,轉校應該睇中一上學期成績,又怎會睇小六呢?!?

轉校這麼重要的事,當然要親力親為。

作者: mother904    時間: 16-1-23 23:53

我覺得,如果讀緊B1A,成績不是太差的話,轉去B1B、C不是問題,不要倚靠社工了

社工幫你最多搵個學位,不一定會是最岩你的地方
作者: 黃巴士    時間: 16-1-25 02:47

恕直言.  要轉同是BAND1校較難, 一般BAND2A收插班生, 須名次一半.  但如名次有一半, 又無須轉校啦.  所以有些兩難.  
作者: 黃巴士    時間: 16-2-2 10:49

個人覺得, 如果孩子是BAND1學生, 又轉不到BAND2校風好的中學.  現S.1名次是尾的, 如不是情緒上有很大起伏, 不妨先留守舊地觀察, 家長S.1-3, 不要計較名次及分數, EVEN是尾X都好.  
在此期間, 尋找一些有HEART的補習老師, 可知功課多, 做功課時間長, 原因多是在學習上不熟練, 這是時間問題, 不全是孩子不懂功課(當中當然有些不懂功課).而是未全消化新知識. 以致運用上須花事. 這情況對一些認真的孩子更什, 因為他/她們力求完美.  當學校知識排山倒海時, 孩子會沒心機上課, 所以預備少量補習主科是有須要.  至於閒科, 先放下.  如孩子不喜中史, 分數不要計較.  須知資源(孩子生活作息時間)有限, 將資源放在主科, 待主科"功課"可掌握至7788時, 才回歸閒科中的他/她喜科目, 至於不LIKE科目, 可放埋一邊.  始終孩子身心健康最重要.  人要有精神, 才有希望, 才有力量行下去.  人生路長, 如沒曙光, 就算大學生都會心灰意冷.
再者, S1-3期間, 最大鼓勵是父母支持, 當校內有壓力壓迫孩子時, 家長更要保護孩子, "先與孩子商討"是否要調功課 (因有時孩子不想與其他同學別不同, 如減功課量而影響他/她們的社交圍子-同學及老師目光) , 是否須學校協調作功課量調息.  而此期間, 孩子思緒會十分混亂, 會一時又話"好",  一時又話"唔好", 家長須慢慢細心分析及決定.
預算"底線"3年起伏期, 直至S.4. 不要急趕.
ANYWAY, 家長角式比所有更重要, 我們要有無限的耐性去接受分數上的起起落落.    保住孩子身心健康比眼前所謂分數成績更重要.  
家長多些了解孩子是十分十分重要
如不喜, 不要插.,

作者: Fevermama    時間: 16-2-2 14:40

回覆 黃巴士 的帖子

好多謝你的意見, 囝囝現時成績下滑, 加上學期中, 確實lee個時間轉校唔容易.你的意見好值得我參考,如再有任何意見,希望繼續提供比我, 因見到囝囝現時情況,真的好頭痕

作者: Fevermama    時間: 16-2-2 16:27

黃巴士,可否pm告知你兩位朋友的孩子讀那間中學呢?

作者: Fevermama    時間: 16-2-4 11:27

黃巴士是九龍城區嗎? 會否與我囝囝同校呢?

作者: moniquechoy    時間: 16-2-18 14:34

其實家長唔好一開始就諗轉校, 係好難的! 去BAND 2 都難! 你唔係勁, 為何要收你呢?  先了解點解功課要做個幾鍾, 好難, 定好多, 定佢唔識做, 要明天交.... 一樣一樣為他解決, 要多支持他, 有好多BAND 1B &C 學校, 在S.1 都好谷, 因為同學質素比較參差, 希望谷一谷佢地, 過一年會好好多的, 信我.....
作者: Marcus06419    時間: 16-2-20 13:11

Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, 非人生活, 簡直入了軍校, 忘記帶什麼就要交幾佰字的反思, 問書唔識就要留堂。每一科都有功課, 包括無聊的 P.E.交book report, Maths也交book report, 家政要Dictation, 10個生字錯2個要重默啦....不停要睇圖書交book report。每星期 quiz & test起碼三天, 所以每晚12點後才睡。Quiz & test 也不合格, 因冇時間溫。英中,面對全英文, 一時間很難適應。我唯有有些功課替她做, 例如無聊的反思。英文不懂,我伴她讀。Fevermana, 一起努力,Fighting!
作者: little_yolky    時間: 16-3-4 16:27

Marcus06419 發表於 16-2-20 13:11
Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, ...
吓????????????
請問各位前輩, 升中選校參觀時, 一般都係D大圍嘢, 請問有咩方法可以知道學校真實既面目?

作者: Marcus06419    時間: 16-3-6 15:07

參觀時,學校一定比最威水最自豪的给大家看,但都是精英班的精英能參與。想服務學校,參與甚麼一官半職要interview,最終都是揀精英班。其實阿女的同學仔平時都好得閒,因為冇做功課,每朝返來抄,全班只有幾個冇抄,包括我女。曾經晚上做得很辛苦時,也有動搖,但我勸她,一開始抄功課,就會有以後,最終都忠於自己。回校後,根本不想借給同學抄,自己辛辛苦苦做,但又怕比人欺凌。無論讀到Band幾的學校,都有些害蟲。家長的角色很重要。曾經也想轉校,但轉只會轉到B2, 阿女點會甘心?現在第二學期,我見她適應了不少。學校的政策,教學怎都不會变,批評完後,唯有自己去適應,都是對小朋友的一種磨練,家長要放手仍在背後去指引他們。
作者: miriam    時間: 16-3-6 15:47     標題: 引用:Quote:Marcus06419+發表於+16-2-20+13:11+F

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
吓????????????
請問各位前輩, 升中選校參觀時, 一般都係D大圍嘢, 請問有咩方法可以知道學校真實既面目? :z ...
我係問現就讀家長。

經歷過小一觀校遊戲,到我囡升中時一間都無去,只係我囡 P.5 時跟學姐一家去過體藝開放日,我只係交表當日順便聽體藝升中講座。

作者: Meilinglin    時間: 16-5-14 00:15

我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學,入去考試级2,级3,想中二幫仔轉B1中學,可以嗎?要自己去找學校?每年幾月可插班?
作者: ChapmanMa    時間: 16-5-14 09:37     標題: 引用:+本帖最後由+黃巴士+於+16-2-2+11:21+編輯+

原帖由 黃巴士 於 16-02-02 發表

個人覺得, 如果孩子是BAND1學生, 又轉不到BAND2校風好的中學.  ...
絕對認同

作者: MariaTsui    時間: 16-5-14 12:29     標題: 引用:我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學

原帖由 Meilinglin 於 16-05-14 發表
我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學,入去考試级2,级3,想中二幫仔轉B1中學,可以嗎?要自己去找學 ...
要找學校,現在要向心儀中學查詢,因為未必有位,另要有心理準備考入學試,建議B1尾,B2頭的中學都問有無插班位。

作者: meimei342    時間: 16-12-16 10:37

作者: 232    時間: 16-12-16 18:39

Fevermama 發表於 16-1-14 16:46
功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時 ...

边間学校咁多功課??
可告知??

作者: ms.aeroplane    時間: 16-12-16 23:38

Marcus06419 發表於 16-2-20 13:11
Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, ...

好想知邊區?

作者: ms.aeroplane    時間: 16-12-16 23:38

Fevermama 發表於 16-1-14 11:28
囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學 ...

想知邊區!

作者: tutik    時間: 16-12-25 15:09

各位JM,可以PM 我那間九龍城網中學多功課,且嚴,等我注意下,唔想再為兒子選錯。

作者: 701003    時間: 17-1-2 00:47     標題: 引用:囝囝讀緊F1(Band1)英中,+因學習出現問題,+

小學band 1成績?咁中一咩成績先?跟最近成績轉校就有可能,唔理小學咩band啦!

作者: RiboMM    時間: 17-5-20 22:43

王家爸爸 發表於 16-1-15 15:52

哈哈哈,好經典(emoji)

作者: cycynk0414    時間: 17-7-22 16:27     標題: 回覆樓主:

請問樓主,結果你小朋友有轉校嗎?

作者: s.y.lau    時間: 17-7-22 16:51

我都想知樓主有無轉校?
作者: yovin    時間: 17-7-22 19:06

我仔1c一2A直資,讀精英班,功課、小測也不少……所以仔仔會<在學校找時間去做功課>,使回家也有時間補習和温書。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5