教育王國

標題: 聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM [打印本頁]

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 15:29     標題: 聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM
女仔

大坑真光:
優點: 龍校, band one 中學, 校園設施一流
缺點: 不准抽獎, 沒有升讀其他小學的資料(如各位有升小資料煩請提供)

聖公會幼稚園
優點: 考私立直資嘅成績非常好
缺點: 沒有中小學backup, 無學券

請各位俾D意見, 如果有現有用家可以講多d兩間幼稚園o既優缺點就更好, 謝謝!!

作者: tote2hand    時間: 16-1-12 15:36

musicfreer 發表於 16-1-12 15:29
女仔
聖公會幼稚園
優點: 考私立直資嘅成績非常好

想問下有冇資料有幾多個考到邊D
私立直資?
作者: mistyrain    時間: 16-1-12 15:40

回覆 tote2hand 的帖子

http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671 雖然淨系得總數,但可以睇到邊d學校
作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 15:44     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

都好難㨂睇下真小係咪你target啦!

作者: andyan324    時間: 16-1-12 16:03     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

tl

作者: tropicanna    時間: 16-1-12 16:14     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

我都好煩惱,我係between 聖公會am and 聖心pm

作者: SzeForCat    時間: 16-1-12 17:05

回覆 musicfreer 的帖子

你自己想入直資定真小?

作者: i2be    時間: 16-1-12 17:08

mistyrain 發表於 16-1-12 15:40
回覆 tote2hand 的帖子

http://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671 雖然淨系得總數,但可以睇到邊d學校 ...
其實個大數無乜特別入乜學校,就通常都呢十間八間

作者: i2be    時間: 16-1-12 17:10

tropicanna 發表於 16-1-12 16:14
我都好煩惱,我係between 聖公會am and 聖心pm
你本身聖公會教徒?聖公會咁深反而有 am offer
我仔(超大B)之前啱曬都只得 on offer

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 17:25

SzeForCat 發表於 16-1-12 17:05

你自己想入直資定真小?
其實我知道真光小學同中學都好好, 我都好珍惜呢個offer, 不過如果有st paul co ed 同 dgs 選擇, 我還是會選擇後者

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 17:26

tropicanna 發表於 16-1-12 16:14
聖心好好, 可以大抽獎, 多d選擇!

作者: monodad    時間: 16-1-12 17:38     標題: 引用:Quote:SzeForCat+發表於+16-1-12+17:05+回

原帖由 musicfreer 於 16-01-12 發表
其實我知道真光小學同中學都好好, 我都好珍惜呢個offer, 不過如果有st paul co ed 同 dgs 選擇, 我還是會選 ...
我諗妳要考慮一下妳係咪有家姐或哥哥讀緊coed或DG,千其唔好單純認為讀聖公會就可以考到。

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 17:39

i2be 發表於 16-1-12 17:10
你本身聖公會教徒?聖公會咁深反而有 am offer
我仔(超大B)之前啱曬都只得 on offer
...
呢d好講緣份, 太多因素影響結果, 如小朋友當時心情, 遇著邊位老師等等, 小女考聖心, st clare 同救恩完全無offer, 全部後備, 但真光同聖公會都am offer (我地無宗教信仰, 住中西區, 基本算係n 無)

作者: mamavee    時間: 16-1-12 17:44     標題: 回覆:musicfreer 的帖子

Vote for Skh !

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 17:50

monodad 發表於 16-1-12 17:38
我諗妳要考慮一下妳係咪有家姐或哥哥讀緊coed或DG,千其唔好單純認為讀聖公會就可以考到。

...

我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有問父母或兄姊所就讀的中小學, 所以呢個講法似乎唔成立

咁當然我亦明白人地入倒好學校並不代表自己可以

***更正: 剛剛查看skh入學申請表的確有問到兄姊升讀之學校***

作者: monodad    時間: 16-1-12 18:01     標題: 引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+17:38+我諗

我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有 ...
我恭喜妳小朋友考到,但係我只係提醒一下,SKH收好多Sibling,而以前SKH未轉校長前的確且同好多聖公會嘅小學有聯繫,包括妳心儀果兩間,但我諗今時今日想入果兩間學校嘅話,我推薦去讀寶山,基督堂,KV,SC,LH會好D。

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 18:09

monodad 發表於 16-1-12 18:01
我恭喜妳小朋友考到,但係我只係提醒一下,SKH收好多Sibling,而以前SKH未轉校長前的確且同好多聖公會嘅小 ...
多謝你提醒!! 請問幾時轉新校長? 睇升小數據由邊個年度開始係轉咗新校長?
作者: zhouyier    時間: 16-1-12 18:48     標題: 回覆:tropicanna 的帖子

聖心for sure.  有小學backup.

作者: mamavee    時間: 16-1-12 18:51     標題: 引用:我都好煩惱,我係between+聖公會am+and+聖

原帖由 tropicanna 於 16-01-12 發表
Skh am is an excellent offer . If I were you , I would only give it up if get spk offer .

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 18:56     標題: 引用:Quote:原帖由+tropicanna+於+16-01-12+發表

原帖由 mamavee 於 16-01-12 發表
Skh am is an excellent offer . If I were you , I would only give it up if get spk offer .
可唔可以分享下點解你覺得聖公會咁好? thx !

作者: monodad    時間: 16-1-12 19:11     標題: 引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+18:01+我恭

多謝你提醒!! 請問幾時轉新校長? 睇升小數據由邊個年度開始係轉咗新校長?
我用手機上,post唔到,你可以去全港幼稚園果邊爬返D舊文就會清楚D。

作者: mamavee    時間: 16-1-12 19:22     標題: 引用:Quote:原帖由+mamavee+於+16-01-12+發表Skh

可唔可以分享下點解你覺得聖公會咁好? thx !
I'm not Skh parent . But I have seen and heard many good examples and comments about this school.
Graduates are well equipped to compete for top tier local schools , whether they get accepted is another issue .

作者: andyan324    時間: 16-1-12 19:31     標題: 引用:Quote:monodad+發表於+16-1-12+17:38+我諗

我都見有d網友話skh專收父母, 哥哥, 姐姐係spcc, dbs, dgs 舊生的學生, 但我又唔明白, skh 張申請表並沒有 ...
我唸係指d小學會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 19:45

mamavee 發表於 16-1-12 19:22
I'm not Skh parent . But I have seen and heard many good examples and comments about this school.
G ...
Thank you for your reply. That is what I heard too! And this is why the decision so hard to make now

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 19:49

andyan324 發表於 16-1-12 19:31
我唸係指d小學會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐

小學當然會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐, 但係曾經見過有網友話skh專門選擇這類學生, 使學校的升學成績優異.

我就係想指出skh 收生時並沒有查問學生的父母兄姊所就讀的學校, 不明白坊間為何有此說法

***更正: 剛剛查看skh入學申請表的確有問到兄姊升讀之學校***

作者: RRRRGGGG    時間: 16-1-12 20:05     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

好似有問的,不過我都唔係記得太清楚,有無人記得?

作者: siden    時間: 16-1-12 20:26     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

Of course TL

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 20:30     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

Same 難題😓聖公會am vs 大坑真光pm其實直覺小女啱聖公會多d~但實情龍校穩陣d

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 20:36     標題: 引用:Same+難題😓聖公會am+vs+大坑真光pm

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-12 發表
Same 難題😓聖公會am vs 大坑真光pm其實直覺小女啱聖公會多d~但實情龍校穩陣d

...
都恭喜你!所以最後係睇下我地想進取d定保守d

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 20:40     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-12+發表S

都恭喜你!所以最後係睇下我地想進取d定保守d
Thanks ~ congrats u too 如果最後spk ? 你會㨂spk ? 我有細佬跟尾~又有多一層考慮🙈🙈

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 20:51     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

Thanks ~ congrats u too 如果最後spk ? 你會㨂spk ? 我有細佬跟尾~又有多一層考慮🙈ԅ ...

如果有spk 應該會要, 不過好難, 唔敢奢望

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 21:14     標題: 引用:+本帖最後由+musicfreer+於+16-1-12+20:52+

Same here唔敢諗咁多

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 21:20     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

Same here唔敢諗咁多
你有細佬跟尾應該聖公會啦, 我就有細妹跟尾

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 21:44     標題: 引用:Quote:andyan324+發表於+16-1-12+19:31+我

小學當然會優先收返舊生父母子女同有哥哥姐姐, 但係曾經見過有網友話skh專門選擇這類學生, 使學校的升學成 ...
SKH 張 form 冇問父母讀咩學校,但係有問兄弟姊妹讀咩學校,我不知道有沒有影響

我大女現在讀緊K1,我們都係N無,冇宗教,冇關係,亦唔係舊生,我自己本身係 SPCC 舊生,但SKH冇可能知道的,眼見好多同學朋友的小朋友都係度讀,身邊大部分舊生朋友亦都係 target D間幼稚園,所以唔多唔少俾人感覺好多入SPCC

至於入SPCC小學,如果你唔係舊生,我相信入到的機會同其他幼稚園一樣,冇特別優勢

不過,SKH真是一間好好的幼稚園,楊校長好清楚點去辦幼兒教育,好有經驗,亦有幹勁。D間學校好重視德育培養同小朋友的獨立主動,我小朋友番學好開心,日日見住佢進步,我好安慰

我明白你的顧慮,龍校的確是好吸引,不過,我的信念係教育應該是教好當下的孩子,而不是為了去應付將來的考試,我相信真光都是好學校,條條大路通羅馬,冇話邊間一定比邊一間好的

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 21:59

QKmommy 發表於 16-1-12 21:44
SKH 張 form 冇問父母讀咩學校,但係有問兄弟姊妹讀咩學校,我不知道有沒有影響

我大女現在讀緊K1,我們都 ...
多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh舊生? (skh 前身好似係spcc附屬)

其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 22:13     標題: 引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+21:44+SKH+

多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh ...
我自己不是SKH舊生,有D SPCC朋友係SKH舊生,但好多都唔係。至於點解 target SKH? 我諗同大多數家長一樣,想搵間好學生啫⋯⋯女兒同學的家長好著重栽培小朋友,亦好多資源去咁做,小朋友都是比較乖巧或自信的

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 22:14     標題: 引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+21:44+SKH+

多謝你的分享, 睇翻張表格的確係有問兄姊讀邊間小學, 其實點解spcc 舊生都target skh, 係咪你地本身都係skh ...
其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧-----》暫時又冇乜 presentation skill 的訓練

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 22:16

QKmommy 發表於 16-1-12 22:13
我自己不是SKH舊生,有D SPCC朋友係SKH舊生,但好多都唔係。至於點解 target SKH? 我諗同大多數家長一樣, ...
唔該晒

的確skh 係一間好好的學校, 如果您有時間請分享多d skh的點滴, 其實好少見skh家長討論

作者: i2be    時間: 16-1-12 22:20

musicfreer 發表於 16-1-12 21:59

可否分享下
skh 仲有乜野特點令佢咁多人爭呢? 無校服著, 我驚個女唔慣

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 22:35     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 22:35     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 22:48     標題: 引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:13+我自

唔該晒

的確skh 係一間好好的學校, 如果您有時間請分享多d skh的點滴, 其實好少見skh家長討論
I am not very good at starting off a topic. But if there is anything u wanna know, just give a shout.

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 22:55     標題: 引用:+本帖最後由+i2be+於+16-1-12+22:21+編輯+\

原帖由 i2be 於 16-01-12 發表
小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個月之後,我已經開始覺得好煩,朝朝要幫佢襯衫,佢又有自己意見,好多無謂的爭咬,又揀鞋,好煩的,如果有得揀,我寧願有校服著!

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 22:55     標題: 引用:我個囡就係鍾意唔著校服問佢實㨂SKH +

其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個月之後,我已經開始覺得好煩,朝朝要幫佢襯衫,佢又有自己意見,好多無謂的爭咬,又揀鞋,好煩的,如果有得揀,我寧願有校服著!

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 22:56     標題: 引用:Quote:原帖由+i2be+於+16-01-12+發表本帖最

原帖由 QKmommy 於 16-01-12 發表
小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個 ...
真係有d唔好意思,我而家先知作冇校服著的

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-12 23:27     標題: 引用:Quote:原帖由+i2be+於+16-01-12+發表本帖最

小朋友好快適應的,不用擔心,其實起初我都好鍾意冇校服著可以扮靚,我係好鍾意同女兒扮靚的,不過過左兩個 ...
都係宜家放假都嘈住話要邊件衫....第時朝朝都嘈咪實遲返學

作者: musicfreer    時間: 16-1-12 23:27     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

I am not very good at starting off a topic. But if there is anything u wanna know, just give a shout ...
例如可以講下佢教學程度深唔深

有乜嘢課外活動選擇?

thanks

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 23:40     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表小

都係宜家放假都嘈住話要邊件衫....第時朝朝都嘈咪實遲返學

...
都係㗎,好彩我女唔硬頸,如果佢唔聽我講,我會set定幾套校服同鞋,唔俾佢揀,費時嘈

作者: QKmommy    時間: 16-1-12 23:59     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表I+a

例如可以講下佢教學程度深唔深

有乜嘢課外活動選擇?
程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏淺, phonics 用 letter land. 冇寫字,不過有本 letter land exercise 學下跟住個 letter 來畫線,有普通話 NET,英文 net 都有,不過間學校真是廣東話得好緊要,我女原本係講6-7成英文3-4成廣東話,入左之後而家9成廣東話,如非必要係唔講英文,連D同學名都係連名帶姓陳小明咁嗌的,我真是唔習慣,不過,佢英文唔係差的,見到外國人佢溝通到的,只是現在英文的進步冇PN時咁明顯

最impressive 係老師訓練小朋友自理同記性的方法,佢地會成日口講叫小朋友帶野番學,但唔會派通告,要小朋友自己話俾家長聽,久而久之,佢就會自己主動跟番自己學習的事宜,口頭講要帶的都是不重要無關痛癢的,重要的會派通告。另外,D小朋友真係好有禮貌,個個入課室第一件事就是大大聲叫老師早晨,好主動叫的,個個如是,都唔知點 train 的

作者: lunhome    時間: 16-1-13 00:30

QKmommy 發表於 16-1-12 22:14
其實skh除了升小成績理想, 我都很喜歡他著重訓練學生演說技巧-----》暫時又冇乜 presentation skill 的訓練 ...
Starting from K2, there is weekly presentation practice
作者: musicfreer    時間: 16-1-13 00:39     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏 ...
多謝你這麼用心詳細的分享!
我同你情況差唔多, 我個女原本都講六至七成英文, 但返左pn學校之後,除左同工人姐姐講嘢, 九成都廣東話。

我唔介意, 亦認同學好中文及廣東話的重要性, 但skh 好似每星期得一堂英文net 及普通话, 我真心覺得不太足夠。請問你有冇外補?

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 00:41     標題: 引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:14+其實s

原帖由 lunhome 於 16-01-13 發表
Starting from K2, there is weekly presentation practice
this is what i loved it for. it helps to build up the kids' presentation skills as well as self-confidence

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 00:49     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

程度我覺得係適中,好似中文,暫時係認字,冇寫字,so far認左十個字左右,上下大人天爸媽哥白水⋯英文就偏 ...
小朋友咁主動同老師請安真係好難得! 返到屋企是否都咁有禮貌?

宜家一班男女人數平均嗎 ?

作者: i2be    時間: 16-1-13 09:23

回覆 lunhome 的帖子

Hi lunhome. I read from old post and found that you child studied in Victoria PN in the past.( so did  my kid) How would you compare the language environment of  two schools? Is that  SKH get a special way to encourage  the kid to read?

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-13 14:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-12+發表

都係㗎,好彩我女唔硬頸,如果佢唔聽我講,我會set定幾套校服同鞋,唔俾佢揀,費時嘈

...
都係好提議不過最終都係可能㨂坑真唔捨得

作者: QKmommy    時間: 16-1-13 14:28     標題: 引用:Quote:QKmommy+發表於+16-1-12+22:14+其實s

原帖由 lunhome 於 16-01-13 發表
That's good to know. Thank you

作者: QKmommy    時間: 16-1-13 14:29     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表都

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-13 發表
都係好提議不過最終都係可能㨂坑真唔捨得
點解呀?因為龍校?

作者: QKmommy    時間: 16-1-13 14:31     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表程

原帖由 musicfreer 於 16-01-13 發表
小朋友咁主動同老師請安真係好難得! 返到屋企是否都咁有禮貌?

宜家一班男女人數平均嗎 ?
係屋企都算ok,不過冇係學校咁主動熱烈啦

1班30人,男女比例差不多1:1

作者: QKmommy    時間: 16-1-13 14:36     標題: 引用:Quote:原帖由+QKmommy+於+16-01-12+發表程

多謝你這麼用心詳細的分享!
我同你情況差唔多, 我個女原本都講六至七成英文, 但返左pn學校之後,除左同工 ...
英文同普通話都唔只一星期一堂,差不多日日都有,不過可能一日20分鐘左右,有時佢地上堂會安排D英文/普通話老師同佢地一齊上,等小朋友多D exposure.

普通話我就唔會谷佢,不過我覺得佢英文可以再好D的,現時未有外補,不過我地會同佢講番多D英文,睇下情況,可能都會報D phonic or oral class.

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-13 14:55     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-13+發表

原帖由 QKmommy 於 16-01-13 發表
點解呀?因為龍校?

爸爸喜歡龍校較穩陣怕只係心儀SPCC....機會好微....因為見入得都係世襲多.....入唔到又in唔返真小~但其實我覺得小女性格啱聖公會~同埋聖公會真係好識栽培小朋友 都係再諗多一排先!

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 15:10     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-13+發表

原帖由 QKmommy 於 16-01-13 發表
英文同普通話都唔只一星期一堂,差不多日日都有,不過可能一日20分鐘左右,有時佢地上堂會安排D英文/普通話 ...
唔好意思, 想問清楚少少, 你話差唔多日日都有英文堂, 全部都係net 教?還是主要本地老師教, net 一星期來一次?thx a lot

作者: MamaLT    時間: 16-1-13 15:26     標題: 回覆:聖公會幼稚園AM vs 大坑真光AM

SKH K1 課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.K2課程開始增多,雖然compare KV, LH呢D寫字都係相對較淺,但我覺得ok,presentation skill and confidence train 得好好,舊年上學期輪流做日事分享,下學期做新聞分享,6月還有一連4天mock interview,差不多所有家長都會幫手interview,負責不同範圍,之後會有分享講番發現小朋友overall有什麼問題讓家長可以留意下,真心覺得學校安排好好,校長好有心,k3課程緊密,10月至12月已寫了over70中文詞語,數學亦開始有文字題,我覺得為預備小一,但小朋友又唔覺得辛苦。
英文今年開始有2天NET,3天本地老師,但K2-K3 英文老師感覺像ABC個類,教得好,好experience, 我小朋友沒有出外補英文,但K2下學期佢已經可以自己讀chapter books.
Hope this helps!

作者: mamavee    時間: 16-1-13 15:39     標題: 引用:SKH+K1+課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.

原帖由 MamaLT 於 16-01-13 發表
SKH K1 課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.K2課程開始增多,雖然compare KV, LH呢D寫字都係相對較淺,但我 ...
Hello, may I know what chapter books you were referring ?

作者: MamaLT    時間: 16-1-13 15:49     標題: 回覆:mamavee 的帖子

Geronimo Stilton

作者: mamavee    時間: 16-1-13 16:08     標題: 引用:Geronimo+Stilton +

Geronimo Stilton
Wow, impressive .
May I know is this the norm for most k2 kids in Skh ? And is your child born earlier in the year ? Thanks !

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-13 16:25     標題: 引用:SKH+K1+課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.

SKH K1 課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.K2課程開始增多,雖然compare KV, LH呢D寫字都係相對較淺,但我 ...
Thanks for sharing ! 就是很喜歡presentation skill 同 confidence training ~ 覺得令到小朋友提高自信~好緊要!👍🏻

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 17:20

Yeahly_ly 發表於 16-1-13 16:25
Thanks for sharing ! 就是很喜歡presentation skill 同 confidence training ~ 覺得令到小朋友提高自信~ ...
真係魚與熊掌, 你有決定未?

作者: MamaLT    時間: 16-1-13 17:57     標題: 回覆:mamavee 的帖子

I'm not really sure if all kids read chapter books, but most of my child's close friends do read chapter books too. However, SKH encourages reading and kids can borrow story book from school on a weekly basis.

And yes, my kid is big kid!

作者: Chf1983    時間: 16-1-13 19:35     標題: 回覆:musicfreer 的帖子

知足常樂...

作者: i2be    時間: 16-1-13 20:16

啱啱見到真光有個post話只可以短髮,連髮夾與扎頭髮都唔可以
你點睇
我無 expect 真光咁嚴

作者: sakbbjaijai    時間: 16-1-13 20:23     標題: 引用:回覆+musicfreer+的帖子 啱啱見到真光有個

原帖由 i2be 於 16-01-13 發表

啱啱見到真光有個post話只可以短髮,連髮夾與扎頭髮都唔可以
係啊, 傳統,純樸, 短頭髮整齊之餘,小朋友可以自己梳理頭髮, 幾好啊

作者: Julybabe    時間: 16-1-13 20:32     標題: 引用:Quote:i2be+發表於+16-1-12+17:10+你本身聖

呢d好講緣份, 太多因素影響結果, 如小朋友當時心情, 遇著邊位老師等等, 小女考聖心, st clare 同救恩完全無 ...
如果有勇氣去博,會揀SKH... 不過可能要有足夠心理準備萬一入吾到樓主您mentioned的st paul co ed 同dgs 您接吾接受到?始終這兩間都好competitive... 如果接受到,便ok了……

作者: i2be    時間: 16-1-13 20:33

回覆 sakbbjaijai 的帖子

其實真光歡迎D乖乖女,還是跳皮D都ok?
作者: musicfreer    時間: 16-1-13 20:35     標題: 引用:回覆+musicfreer+的帖子 啱啱見到真光有個

大坑真光唔可以紮辮(堅真可以的), 所以個個都冬菇頭, 其實我都好想個女可以留長頭髮

不過喱個都唔係會影響決定嘅因素

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 20:40     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-12+發表

原帖由 Julybabe 於 16-01-13 發表
如果有勇氣去博,會揀SKH... 不過可能要有足夠心理準備萬一入吾到樓主您mentioned的st paul co ed 同dgs 您 ...
所以一句到尾, 進取型嘅就揀聖公會, 保守型嘅就揀真光.

仲有一點,根據聖公會嘅升小資料, 除咗spcc, dgs 呢d 神校, 其他直資及私立嘅質素都唔差的.

咁你決定咗要真光定聖心未 ?

作者: i2be    時間: 16-1-13 20:57

真光無大抽獎的嗎?
仲諗住唔要個聖心添

BTW, 你都應該有聖心offer, 為何唔洗煩呢

作者: musicfreer    時間: 16-1-13 21:03

i2be 發表於 16-1-13 20:57

真光無大抽獎的嗎?
真光已講明無得抽獎, 聖心仍然可以的, 又俾多個煩惱你

我無呢個煩惱, 聖心, st clare, ssgc 全部waiting, 但堅真同坑真都am, 所以呢d真係緣份遊戲....

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-14 03:10     標題: 引用:Quote:原帖由+i2be+於+16-01-13+發表回覆+m

大坑真光唔可以紮辮(堅真可以的), 所以個個都冬菇頭, 其實我都好想個女可以留長頭髮

不過喱個都 ...
我年頭仲已經幫個囡剪左個冬菇頭可見已confirm入坑真決心好大.....突然又殺出個聖公會進退兩難

作者: farfarworld    時間: 16-1-14 08:27

想請問大家坑真幼稚園程度會唔會好淺? 因為我仔仔都有AM offer。如果去面試其他私立或直資小一, 會唔會無乜優勢?
作者: zhouyier    時間: 16-1-14 08:28     標題: 引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 其實真光歡迎D乖

回覆 sakbbjaijai 的帖子

其實真光歡迎D乖乖女,還是跳皮D都ok?
兩樣都有,最緊要有禮貎。另外,會揀D非怪兽家長。

作者: zhouyier    時間: 16-1-14 08:32     標題: 引用:想請問大家坑真幼稚園程度會唔會好淺?+因為

原帖由 farfarworld 於 16-01-14 發表
想請問大家坑真幼稚園程度會唔會好淺? 因為我仔仔都有AM offer。如果去面試其他私立或直資小一, 會唔會無乜 ...
坑真K1是淺,之后K2要寫字,作短句。K3已能作文。D野係學校慢慢加多,等小孩適應。如果你要D課程同SC呢D比,固然淺。

作者: Julybabe    時間: 16-1-14 08:47     標題: 引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-01-13+發表如

所以一句到尾, 進取型嘅就揀聖公會, 保守型嘅就揀真光.

仲有一點,根據聖公會嘅升小資料, 除咗spcc, dgs  ...
決定左喇

作者: musicfreer    時間: 16-1-14 13:05     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-13+發表

原帖由 Julybabe 於 16-01-14 發表
決定左喇
決定揀邊間?

作者: angusBBB    時間: 16-1-14 15:27

作者: lunhome    時間: 16-1-14 17:11

i2be 發表於 16-1-13 09:23

Hi lunhome. I read from old post and found that you child studied in Victoria P ...
if u consider the no. of NETs or no. of session conducted by NETs as the criteria of a strong language environment then there is no doubt that SKH is weaker than VN.  
The school do encourage reading by requiring kids to borrow books to home every week.  The contents are not too difficult so my son can usually read most of the words by himself.  It does build up his evidence and interest in reading.

When compared with his ex-classmates from VN, his spoken english is less fluent.  However he is much stronger in reading / speaking chinese and, most importantly, he is better in manner and is much more disciplined.

作者: QKmommy    時間: 16-1-14 17:58     標題: 引用:Quote:i2be+發表於+16-1-13+09:23+回覆+lun

原帖由 lunhome 於 16-01-14 發表
if u consider the no. of NETs or no. of session conducted by NETs as the criteria of a strong langua ...

作者: Julybabe    時間: 16-1-16 10:30     標題: 引用:Quote:Julybabe+發表於+16-1-14+08:47+決定

原帖由 angusBBB 於 16-01-14 發表
大坑真光?
No sacred heart instead

作者: Julybabe    時間: 16-1-16 10:31     標題: 引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-01-14+發表決

原帖由 musicfreer 於 16-01-14 發表
決定揀邊間?
Sacred heart

作者: taiyeung    時間: 16-1-16 12:01     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-14+發表

原帖由 Julybabe 於 16-01-16 發表
無緣做同學,我放左聖心

作者: QKmommy    時間: 16-1-16 12:48     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-14+發表

原帖由 Julybabe 於 16-01-16 發表
好多人會多謝你

作者: i2be    時間: 16-1-16 13:57

Really thanks for your comparison.
作者: musicfreer    時間: 16-1-16 17:44

taiyeung 發表於 16-1-16 12:01
無緣做同學,我放左聖心
放聖心真係需要好大決心, 你為左邊間放聖心? 坑真?

作者: 宮二    時間: 16-1-16 17:47     標題: 引用:我都好煩惱,我係between+聖公會am+and+聖

原帖由 tropicanna 於 16-01-12 發表
和你情況相近,
SKH pm vs Sacred Heart pm

作者: 宮二    時間: 16-1-16 17:49     標題: 引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-01-13+發表

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-14 發表
我年頭仲已經幫個囡剪左個冬菇頭可見已confirm入坑真決心好大.....突然又殺出個聖公會進退 ...
我放棄真光,但也剪冬菇頭,最潮最靚

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-16 19:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-14+發表

原帖由 宮二 於 16-01-16 發表
我放棄真光,但也剪冬菇頭,最潮最靚
最終決定聖公會?

作者: Julybabe    時間: 16-1-16 20:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+16-01-16+發表Sa

原帖由 QKmommy 於 16-01-16 發表
好多人會多謝你
Either way.. lol.. both are good offers..

作者: taiyeung    時間: 16-1-16 20:49     標題: 引用:Quote:taiyeung+發表於+16-1-16+12:01+無緣

原帖由 musicfreer 於 16-01-16 發表
放聖心真係需要好大決心, 你為左邊間放聖心? 坑真?
係呀,放聖心真係好大決心,仲要係心儀既am offer,但坑真有過海校車,唯有咁決定。

作者: little_kid    時間: 16-1-16 21:11     標題: 引用:+本帖最後由+musicfreer+於+16-1-12+17:35+

最後決定邊間?

作者: LLKK    時間: 16-1-16 22:25     標題: 引用:SKH+K1+課程相對輕鬆,但自理能力培養好好.

Mock interview 是給幾年級的?

作者: LLKK    時間: 16-1-16 22:32     標題: 引用:回覆+musicfreer+的帖子 啱啱見到真光有個

嘩,發展到髮夾和紮頭都不可以了?我知道若長過膊頭,一定要紮孖的(bun)辮.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5