教育王國

標題: PN - York vs Zenith [打印本頁]

作者: nnmama    時間: 15-12-31 08:56     標題: PN - York vs Zenith

兩間學費相約,大家會點揀?

作者: pinkmania    時間: 15-12-31 22:16     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

i have offers from york, zenith and greenfield and i will choose greenfield.
i dislike york as they offer 2-hr sessions only.

作者: nnmama    時間: 16-1-1 00:56     標題: 引用:i+have+offers+from+york,+zenith+and+gree

原帖由 pinkmania 於 15-12-31 發表
i have offers from york, zenith and greenfield and i will choose greenfield.
i dislike york as they  ...
2hrs 也是我所concern。。。

作者: Park88    時間: 16-1-1 11:29

回覆 pinkmania 的帖子

咁得意嘅,唔係報名York嘅時候已經知道2 hrs?? 如果一早已經唔鍾意時間太短嘅課程,咁就唔需要嘥時間去面試啦!

作者: merci2046    時間: 16-1-1 14:40

回覆 nnmama 的帖子

兩個鐘不是問題,
學校只要有效運用這兩小時便可
始於2歲小孩專注力有限, 我覺得已經足夠
教學不能以多少小時來衡量成敗優劣, 不是要"大件夾抵食"

作者: pinkmania    時間: 16-1-4 13:44     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢上下晝由兩班劏開四班只係想賺到最盡。
老師人手有無多左呢, 多一倍學生會唔會連名都唔記得?
而且其實佢會叫你上好多 extra收費嘅班。

不過我唔係用家,呢啲係我個人意見。 去in亦只係多個保險, 有better choice (in my opinion) 就放棄offer喇~

作者: pinkmania    時間: 16-1-4 13:48     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

不過york同 zenith比, 我都覺得 york好啲。 zenith一黎 reputation 麻麻, 二來聽聞收下收下收到好大班。

作者: maomaofafa    時間: 16-1-4 15:18     標題: 引用:我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢

原帖由 pinkmania 於 16-01-04 發表
我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢上下晝由兩班劏開四班只係想賺到最盡。
老師人手有無多左呢, 多 ...
佢會叫你上好多 extra收費嘅班?

like what? and how much? any details?

作者: pinkmania    時間: 16-1-4 17:06     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

你可去學校問下, 有唔同嘅 interest class.

作者: maomaofafa    時間: 16-1-4 18:16     標題: 引用:你可去學校問下,+有唔同嘅+interest+class

你可去學校問下, 有唔同嘅 interest class.
my son is studying in pn class and I have never heard of "佢會叫你上好多 extra收費嘅班"

作者: ky201105    時間: 16-1-4 19:30     標題: 引用:Quote:原帖由+pinkmania+於+16-01-04+發表

原帖由 maomaofafa 於 16-01-04 發表
my son is studying in pn class and I have never heard of "佢會叫你上好多 extra收費嘅班"

...
PN班時無任何班喎,到K1K2學校會有星期六的interest class,係optional,並不是"學校叫你上好多班"囉! 無人迫你,我一路都無join過。

作者: Park88    時間: 16-1-4 19:54

其實你好有矛盾,又話唔鍾意時間短嘅班,但又去報名又面試,有Offer唔要,聽落好似有啲搵嚟搞!為乜又晒時間精神去做啲自己唔鍾意嘅嘢呢?跟住又話另一間學校個名譽麻麻,但又去報名面試,又有Offer又唔要!再一次做d自己唔鍾意嘅嘢!如果只係鐘意greenfield, 淨係去in一間自己鍾意同會去讀嘅一間學校就得啦!邏輯上好似有啲亂!希望我哋冇理解錯誤!
作者: maomaofafa    時間: 16-1-4 20:27     標題: 引用:回覆+pinkmania+的帖子 其實你好有矛盾,

原帖由 Park88 於 16-01-04 發表

其實你好有矛盾,又話唔鍾意時間短嘅班,但又去報名又面試,有Offer唔要,聽落好似 ...
唔喜歡唔緊要,個人自由,但唔該唔好惡意抹黑。學校幾時有叫學生上咩好多extra嘅付費class呀?噏得就噏,又話老師唔會記得學生名。我個仔雖然係插班生但系老師第一日返學都記得佢個名! 仲有咩雜費都列得清清楚楚,我唔見pn有咩付費class,就算有都一定optional,唔會強逼參加。

作者: mebb622    時間: 16-1-4 20:59     標題: 引用:我對york得兩個鐘感覺唔良好係因為我覺得佢

老師人手有無多左呢, 多 ...
這個是很好例子,大家只須相信用家意見作參考,其他亂作一通的可以不理,豪無事實根據

作者: merci2046    時間: 16-1-4 22:36

回覆 mebb622 的帖子

子烏虛有

作者: FJoyceBB    時間: 16-1-6 00:38     標題: 回覆:merci2046 的帖子

當初不太喜歡York, 聽完orientation覺得幾commercial。但in 完對學校印象好好,我個仔in 得好開心,老師有愛心。朋友讀緊pn同k1, 英文好,小朋友開心。

作者: nowanda    時間: 16-1-6 15:45

作者: kodmama    時間: 16-1-7 13:30

雖然得2HR, 不過我女返到屋企真係表達到佢有學到D咩, 而且返學仲好開心, D老師一發現有咩問題會第一時間打電話, 或者接放學果陣會叫你留一留低同你講下點解決, 最緊要, 無見過佢地既老師有"黑面", 試過夜晚係街度見到阿女既老師, 佢都會飛身埋黎攬下我個女, 證明佢地唔係為返工而教學生, 係真心錫小朋
作者: lemoncar    時間: 16-1-12 00:20     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

我覺得quality 緊要過quantity. 我係York 既準用家,當初2hours 確實令我有D卻步.但諗深一層,一個2歳小朋友用2hrs 腦我諗都夠,3個鐘會太辛苦。York 下呢個決定預左嚇窒好多人,被人覺得搶錢,但唔代表齋分4班賺錢,唔投放多D資源,除非校方親口承認。仲有2個鐘唔代表學唔到野。正如小B而家歲半上左某文化協會playgroup 幾個月,每堂1.5hr. 短短個半鐘,我已經見到佢已經學到野,仲有上完堂好攰,好快瞓著。
呢個playgroup 唔平,每堂約$500.我覺得值!當然我亦會返屋企唱番學過D歌。
為左報pn 做左D research:
好多非用家一講York 就話佢搶錢、貴
但用家個個一句覺得值得. 自問用家意見才是可信。其他都只係道聽塗說,除非有真憑實據。
講真學校始終要賺錢,提供多D interest class 搏你報有咩咁出奇,最緊要唔係compulsory. 正如香港寬頻出埋HKTV mall 啦

作者: lemoncar    時間: 16-1-12 00:22     標題: 引用:我覺得quality+緊要過quantity.+我係York+

原帖由 lemoncar 於 16-01-12 發表
我覺得quality 緊要過quantity. 我係York 既準用家,當初2hours 確實令我有D卻步.但諗深一層,一個2歳小朋 ...
我覺得大家要客觀D,分析下資料來源。大家都想為小朋友,俾最好既野佢地

作者: maomaofafa    時間: 16-1-12 12:03

lemoncar 發表於 16-1-12 00:20
我覺得quality 緊要過quantity. 我係York 既準用家,當初2hours 確實令我有D卻步.但諗深一層,一個2歳小朋 ...
我唔知人哋小朋友點,但3個鐘對我小朋友黎講可能真係太多。2小時啱架啦。佢而家要早上7點半起身,8點出發,8點半上到10點半,上完同佢搭車回家佢都訓著咗了,回家11時,訓到點幾2點先起身吃飯,我覺得佢3個小時真係頂唔順。呢啲嘢急唔來,等佢大個啲先上3小時也不遲。之前我哋上playgroup都係1.5小時,我都覺得差不多了,況且佢依家返咗幾日,已經好跟啲老師,第二日番學已經無喊,我覺得好神奇,仲會拉住老師手入班房。老師放學後又會同我哋講佢進度,學咗啲乜,佢表現點,我覺得好有交帶。可能我哋好彩,個班主任都幾好,小朋友實際上學後,呢間學校比我想像中更好,很安慰。
作者: Springtime    時間: 16-1-13 01:24     標題: 引用:Quote:lemoncar+發表於+16-1-12+00:20+我覺

原帖由 maomaofafa 於 16-01-12 發表
我唔知人哋小朋友點,但3個鐘對我小朋友黎講可能真係太多。2小時啱架啦。佢而家要早上7點半起身,8點出發, ...
你意思係返左York ?

作者: maomaofafa    時間: 16-1-13 01:37     標題: 引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-01-12+發表

原帖由 Springtime 於 16-01-13 發表
你意思係返左York ?
yeah

作者: Springtime    時間: 16-1-13 09:42     標題: 回覆:PN - York vs Zenith

Zenith interview 完,幾時會知收唔收?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5