教育王國

標題: 全部game over [打印本頁]

作者: m_fu    時間: 15-12-22 10:36     標題: 全部game over

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game 就正式畫上句號.
總共報左3間, 一間first in 後being rejected, 一間second in 後waiting, 一間second in 後being rejected.

好灰...同小朋友講曬d results, 我個囡仲安慰返我話" 咁我地就專心玩大抽獎lor, 無問題ge", 然後我話媽咪今日好想自己一個做下野, 呀囡就眼紅紅咁行出左房, 而家一直0係出面朗讀緊英文書, 又0係到唱歌...

我諗我需要一日去接受GAME OVER.

其實ar囡都好失望, 唔知佢係扮緊開心定係真係feel okay`

作者: Charlotte_mom    時間: 15-12-22 10:40     標題: 回覆:全部game over

我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試過就好,唔好太介懷,帶d小朋友係唔著緊/唔投入面試,唔等於讀書唔好,條品仲有好長呢!我朋友個仔當年考唔到心儀直資,今年入左港大醫科喇!

作者: m_fu    時間: 15-12-22 10:44

回覆 m_fu 的帖子

didnt apply for KTS ar
waiting 0個間己經寫左信, 所以都係等...等...等...

作者: m_fu    時間: 15-12-22 10:46

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係呀, 所以我比自己一日頹廢下就算, 之後都係要move on...

作者: ok3    時間: 15-12-22 10:53

加油呀! 同個女出去玩下啦! 幾歲人仔唔應該承受呢D壓力㗎!
作者: sauting0820    時間: 15-12-22 10:55

明白你既唔開心, 但老實唔好介意講句成件事最心傷唔係D OFFER, 係呀囡知你失望到要咩自己冷靜一下, 被學校拒於門外已唔好受, 被媽媽拒於房外更加會係咩感受呢? 冷靜完顱下呀囡感受, 佢冇做錯, INTERVIEW LEE D野好講天時地利人和, 過左之後真係粒粉塵咁小事~加油 .向前看~
作者: lymchau    時間: 15-12-22 10:56     標題: 回覆:全部game over

你3間而已,大把人報20至30間都是灰心爆!You are not alone! 祝抽到神校

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 10:57

作者: monodad    時間: 15-12-22 11:06     標題: 引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 係呀,+所以我

原帖由 m_fu 於 15-12-22 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

係呀, 所以我比自己一日頹廢下就算, 之後都係要move on...
仲有民生可以報,加油

作者: m_fu    時間: 15-12-22 11:06

回覆 sauting0820 的帖子

係呀, 知道自己唔應該咁樣, 所以心情己經平复返好多, 至少唔應該0係佢面前咁樣.
而家同屋企2個小朋友傾緊聖誕節假期佢地想去邊到玩~

祝大家都好運, 入到適合自己小朋友的小學~

作者: m_fu    時間: 15-12-22 11:13

回覆 monodad 的帖子

嗯嗯, 而家我諗住都試埋~thanks
作者: monodad    時間: 15-12-22 11:17     標題: 引用:回覆+monodad+的帖子 嗯嗯,+而家我諗住都

回覆 monodad 的帖子

嗯嗯, 而家我諗住都試埋~thanks
仲有時間,真係要再準備好D,我相信MS機會可能大D,雖然位少,但係6月份應該大部分學位塵埃落定,去考嘅人會少D,而且高班馬應該入晒神校,咁競爭自然冇咁大。

作者: tantanmama    時間: 15-12-22 11:21

你只報咗3間咁少, 係咪本身都唔太想讀直私? 若一心大抽奬, 根本唔需要灰吖.
作者: bearbee004    時間: 15-12-22 11:22

明白樓主失望的感受,希望你快點振作,囡囡也需要你的鼓勵呢!
可能最好的在後面,大抽獎可以派到第一志願仲免費呢!
祝福你!
作者: jcaling    時間: 15-12-22 11:31

m_fu 發表於 15-12-22 10:36
今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game 就正式畫上句號.
總共報左3間, 一間first in  ...

樓主你一定要堅強, 睇輕得失, 唔好令一家人為呢D事唔開心, 更加唔好令小朋友唔開心, 因為會對佢有心理影響, 以為自己做錯事, 你一定要TAKE IT EASY, 唔需要為無OFFER唔開心, 我全部都只得FIRST IN, 無得SECOND IN, 但我好開心, 因為根本係人生小事一則, 入唔到唔係損失, .....be strong!!! 怏D俾女女愛的擁抱同KISSSSSS啦....

作者: Snoopyboy    時間: 15-12-22 11:33     標題: 引用:Quote:m_fu+發表於+15-12-22+10:36+今日收

原帖由 jcaling 於 15-12-22 發表
同意!
考小一只不過是人生的其中一欄,作為父母要堅強d

作者: www    時間: 15-12-22 11:54

明白你們的失望、挫折和難過。始終心儀學校的學位有限,難免願望成真的人少、落空的人多。

緊緊地抱著孩子,告訴她:「你已經做得很好了,不用失望,前面還有很多很好的學校等著你呢!」希望一天過後,你和孩子能收拾心情,重新上路。更希望很快你們的Waiting 會成為Offer!

每年這幾個月,看到孩子學校外的長長人龍,衣著整齊的家長和孩子神色緊張地細語,滿懷期盼的往圍牆內望,令人有點感慨,因為知道他們當中,最後失望的人始終會佔多數......

作者: www    時間: 15-12-22 12:02

布希亞 發表於 15-12-22 10:57
得過三間就好灰,大把人考十幾間都未出聲

留言前,可否多點同理心,考慮一下人家的感受呢?

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 12:07

作者: jkhn1234    時間: 15-12-22 12:19     標題: 回覆:全部game over

明白樓主心情,睇開一點,有waiting 代表還有機會。
你說得對,it is Game ,但不是over ,小學面試只是一人生小沙塵,一家人互相鼓勵,積極面對更好
其實REJECT 同 reject 雖然是一樣,換個角度完全不同

作者: hkpapa852    時間: 15-12-22 12:25

除非你連本區任何一間官津小學都不接受, 否則還是有不錯的機會.

讀唔到要考既學校, 並唔係你同小朋友既捐失.

作者: ALK    時間: 15-12-22 12:37     標題: 回覆:全部game over

同路人報到!
我之前用咗幾日時間傷心,就接受咗,回頭一看,無咩大不了,我信小朋友無論去到邊間學校,總會有喺學校嘅開心時刻,去到邊度讀、有幾好嘅老師,都係要靠自己努力!所以我都收拾心情,疊埋心水,排下位,下個月要交form了,所以我都積極周圍貢下D學校,做可以做的事,其他交比個天。
大家都努力!同小朋友聖誕假期玩得開心D啦,錫番同比支持佢!

作者: jcaling    時間: 15-12-22 12:45

ALK 發表於 15-12-22 12:37
同路人報到!
我之前用咗幾日時間傷心,就接受咗,回頭一看,無咩大不了,我信小朋友無論去到邊間學校,總 ...
very good

作者: zczc0522    時間: 15-12-22 12:45     標題: 回覆:m_fu 的帖子

加油呀! 呢一刻無任何offer唔代表會失去一切⋯the best is yet to come!!!

作者: Yanamami    時間: 15-12-22 13:06

有waiting就继續加油,音樂椅有排玩吖~好多人仲xxx vs yyy 紧,玩到暑假都唔奇~唯有寄多幾封信去waiting果间学校。
作者: cyyuen0120    時間: 15-12-22 13:25     標題: 回覆:sauting0820 的帖子

認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offer 而怨小朋友,請記住小朋友只有幾歲大咋,點解要承受你以為係間學校係好而入唔到的壓力?

作者: Snoopyboy    時間: 15-12-22 13:28     標題: 引用:認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offe

原帖由 cyyuen0120 於 15-12-22 發表
認同,應該以小朋友為中心,唔應該為左offer 而怨小朋友,請記住小朋友只有幾歲大咋,點解要承受你以為係間 ...
講得很好!大家加油呀

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 13:32

作者: lcyesther    時間: 15-12-22 13:44     標題: 回覆:全部game over

將要玩呢個game.因為自己無宗教分同舊生分,覺得自己累左囡囡。由考k1已十分緊張,非入龍校不可。沒有offer時晚晩失眠。總算有offer,仍然十分擔心做不到叻的一半,因為學校升小只收一半幼稚園生。真係羨慕其他人有舊生同宗教分,開開心心等自行手持25分入心儀學校。其實我唔想囡囡四圍去考直資私小,只係聽到14網抽不中乙一即人寶校。呢D係另類跨代貧窮。其實就算女女考入直資私小,將來佢D仔女一樣無自行分,囡囡就會面對我今日的擔憂......
私小直資全部咁難考,見到樓主的post 真係好感慨

作者: LODAVID    時間: 15-12-22 13:46

回覆 m_fu 的帖子

塞翁失馬......條路好長, 努力向前, 現今社會EQ, AQ比IQ更重要

之前面試時亦與校長老師說了仔仔好多壞處.....但校長老師都將我說的壞處變成好處, 並說小朋友是個體, 有時父母會投放了自己意願或期望. 面試只是其中一個過程, 反之了解更多子女性格;天賦, 再向前才是.

樓主其實你個女反倒來安慰你, 佢真係好叻.

作者: MAKTK    時間: 15-12-22 13:56

坦白講,間間學校o既競爭都咁激烈,入到2nd in,或者係waiting list,我覺得個小朋友都已經好叻叻!即使1st in完就止步了,咁又代表d咩?
我小朋友暫時都係無offer,失望就一定會有,但我會嘗試正面咁睇,我小朋友能夠順利完成o黎幾個面試已經好叻,我常常提醒自己...佢只得5歲人仔!

作者: JuliaCKL    時間: 15-12-22 14:16     標題: 回覆:全部game over

樓主,我仔考12間,得兩間有waiting, 不要灰心,好嘅喺後面!好似馬雲咁佢後生時4個人去考公安,另外3個得咗,佢一個唔得。到去肯德基見工,24個人入面,23個得咗,得佢唔得。但佢嘅好戲就在後頭,希望我哋嘅小朋友都係好戲在後頭

作者: jcaling    時間: 15-12-22 14:20

其實幾歲人仔自己一個走去一間陌生學校面試係好叻架啦, 佢地要聽陌生人既指令, 全部人都係唔識, 最後有無OFFER都好, 佢地已經好叻好勇敢, 講真, 大人問下自己係咪都可以做得到, 一D緊張都無? 可以好好表現? 唔好負能量, 明天總有陽光,我唔識講野, 但我想講我會為唔認識既小朋友因為DAD MAM咁樣而心痛,所以請為自己注入正能量吧
作者: www    時間: 15-12-22 14:35

布希亞 發表於 15-12-22 12:07
你並不是今年考小一,所以不會明白今年父母感受,別人說考了十幾間,甚至有父母說考了二十間都有,當然是有同理心和同樣打擊才這樣說...

你的邏輯思維真令人莫名其妙?!

m_ku 出文說「全部game over」家長和孩子都很失望,各網友都出言安慰,你竟然無禮的說「得過三間就好灰,大把人考十幾間都未出聲」!

你用甚麼邏輯,說考十多間的未出聲,考三間的 m_ku 便不可以出文傾訴失望之情呢?

你怎知道其他網友沒有孩子考小一呢?你用甚麼邏輯,說不是今年考小一的網友,就不會明白今年父母感受呢?

對於「支持誠實,反對用假地址」的網友,你反對他們,說他們是「有錢人」,你怎知道其他網友是不是「有錢人」呢?

讓我再勸一句:請多點同理心,做人誠實一點,說話有禮貌一點,不要太涼薄!

身教比言教重要,身為父母,若口中教孩子說做人要誠實、有同理心、有禮貌,自己卻做出相反的行為,實在是做父母的大忌。

作者: vinik    時間: 15-12-22 14:39

好明白樓主的心情, 呢幾日都幾down.... 道理大家都明, 但要接受還是需要時間, 有人可能一日就平復, 有人可能需要一段日子。呢排看得多聽得多人家報喜, 心裡總想著為何自己不是一份子, 可以開開心心過聖誕?
作者: 布希亞    時間: 15-12-22 14:42

作者: hppa    時間: 15-12-22 14:56

各位都是所有事為孩子好的家長,每人都有自己的見解,不用爭論,好嗎?

況且此post是另一位家長開的。

未有offer的,我們大家都要加油啊!

利申:尚未有offer
作者: www    時間: 15-12-22 14:57

布希亞 發表於 15-12-22 14:42
你早年已有小一學位,根本不知道今年競爭激烈,你加把嘴來吵架做咩呢

樓主只報了三間,卻已淚流洗面還把小朋友屏之門外,把壓力轉移給小朋友,這種方法絕對不應支持

有父母選擇開導,也有人如我比較堅強地說,人家十多間都未出聲,何必傷感,我有咩錯呢?每個人都有表達的自由,何故要你判斷誰說的對誰說的錯,何況大把家長也如此看法,唯獨你卻不斷搵架吵,自己又不是本年度小一面試家長,卻年年來旁觀者講風涼話或者和人吵架,又有何意義呢?

你怎知我有沒有參加競爭呢?你怎知我是否所有孩子都「上了岸」呢?做人請不要太自作聰明。

樓主已很失望,請多點同理心,多點禮貌吧,即使不願雪中送炭的給與支持,也不要落井下石吧!

你不是說要教孩子有禮貌嗎?身教比言教重要啊!

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 15:02

作者: beautyhar    時間: 15-12-22 15:05     標題: 回覆:m_fu 的帖子

加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月中尾都重有收到call, 所以吾好灰心。

作者: geminialing    時間: 15-12-22 15:12     標題: 回覆:全部game over

我都識人今年9月收call ,有waiting即係仲有希望,加油
(利申:我今年考,唯一一個offer都係waiting獲得,祝樓主都得到呢分幸運)

作者: guguned13    時間: 15-12-22 15:16     標題: 回覆:全部game over

唔好唔開心咁耐,小朋友已經好叻,我報多你幾倍都無。雖然有唔開心,但直資/私立唔係唯一出路,亦唔好懷疑自己小朋友既能力,畢竟差不多間間私校都幾千人報、位就得百幾個,一個至少對比廿幾三十個人,分分鐘機率重細過大抽獎。何況面試亦好個人觀感,做得好亦未必合老師眼緣,唔好太上心。The best is yet to come~~

作者: vinik    時間: 15-12-22 15:22

geminialing 發表於 15-12-22 15:12
我都識人今年9月收call ,有waiting即係仲有希望,加油
(利申:我今年考,唯一一個offer都係waiting獲得, ...
想請問你有沒有寄信?

作者: m_fu    時間: 15-12-22 15:27

回覆 bearbee004 的帖子

hope for the best la~~~
作者: m_fu    時間: 15-12-22 15:34

回覆 ALK 的帖子

正能量. 大家加油! 我前一排都排左一下統一派位個list. 希望6月份有好消息.
作者: 布希亞    時間: 15-12-22 15:38

作者: geminialing    時間: 15-12-22 15:44     標題: 回覆:vinik 的帖子

有寄呀

作者: m_fu    時間: 15-12-22 15:49

大家都係做人父母, 出發點都係為小朋友好. 唔需要因為大家觀點與角度唔一樣而爭吵.
其實我都係上黎呢到呻下. 正如大家所講, 道理大家都明白, 但要接受又係另外一回事, 畢竟都prepare 左唔短的一段時間.
我報3間係因為覺得呢3間就算坐校車都唔會太遠, 而且都深入了解過呢3間學校, 第一我唔覺得我因為只係幫小朋友報左3間學校而付出的努力比其他報10間或20間學校的家長少; 第二我無對個女發脾氣, 只係0個一刻真係希望想自己靜一靜, 所以叫佢出去自己玩, 唔好講到我好似因為無OFFER就埋怨個女咁. 我唔會因為個女係5歲就0係佢面前掩飾我的失望,  事後我都有同佢講返,我地大家努力左咁耐, 其實考到係一個bonus, 考唔到會失望都係好自然的事, 但係失望過後仍然係要如常樂觀正面咁生活.

真心講得每個父母都唔容易, 希望大家都有好運.
作者: www    時間: 15-12-22 16:11

m_fu 發表於 15-12-22 15:34
回覆 ALK 的帖子
正能量. 大家加油! 我前一排都排左一下統一派位個list. 希望6月份有好消息.  ...

加油!你有waiting 在手,可能好快收到學校電話,有offer了!

收拾心情,不要理會那些落井下石,冤枉你對個女發脾氣,話你「把壓力轉移給五歲小朋友甚至屏之門外」的黑心留言。

排完統一派位個List後,仲要排埋聖誕去邊玩個List呀!

作者: 布希亞    時間: 15-12-22 16:13

作者: MM6    時間: 15-12-22 16:54     標題: 回覆:全部game over

其實除左interview係睇小朋友表現外,都好講運氣,所以,用一日時間去頹廢好啦,開開心心去同個女過聖誕,唔好俾呢d小事影響心情。或者遲d會有好消息呢!小朋友喺呢d遊戲上係好無辜,人仔細細就已經要面對好似我地大人見工既interview,有時諗諗下,佢地真係好叻豬!媽咪,加油呀!

作者: beagoodman    時間: 15-12-22 17:03     標題: 回覆:MM6 的帖子

尚未game over, never give up

作者: 幸福花師奶    時間: 15-12-22 17:11     標題: 引用:加油呀媽媽,+努力寫信有機會架..我識好多個

原帖由 beautyhar 於 15-12-22 發表
加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月 ...
Reject 寫信都有用?定係要waiting list 寫先有用呢?

作者: tingshun0135    時間: 15-12-22 17:12     標題: 回覆:全部game over

作者: beautyhar    時間: 15-12-22 17:31     標題: 引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-12-22+發表

原帖由 幸福花師奶 於 15-12-22 發表
Reject 寫信都有用?定係要waiting list 寫先有用呢?
有waitting位寫信, reject就要系second in前求俾機會。

作者: laiman201503    時間: 15-12-22 17:32     標題: 回覆:LODAVID 的帖子

望下自己四周,你會發現其實很多名校畢業生和普通中上學校畢業生成就差不多,這是真的。我相信那些普通學校出來的會因自己沒有讀名校但從沒比人差而自豪,我亦相信他們有更好的本質和能力。

作者: laiman201503    時間: 15-12-22 17:33     標題: 回覆:laiman201503 的帖子

但這建基於自己的原動力和努力

作者: www    時間: 15-12-22 18:50

布希亞 發表於 15-12-22 14:42

樓主只報了三間,卻已淚流洗面還把小朋友屏之門外,把壓力轉移給小朋友,這種方法絕對不應支持難道你認為應該把這種負面情緒加諸在五歲小孩身上,又或者你本身就是這樣長期給壓力自己小朋友?...

樓主已經很慘了,請不要再污衊樓主對囡兒發脾氣吧!你可以不支持樓主,但有必要落井下石的說這些的話嗎?

讓我再勸一句:請多點同理心,做人誠實一點,說話有禮貌一點,不要太涼薄,好嗎?

身教比言教重要,身為父母,若口中教孩子說做人要誠實、有同理心、有禮貌,自己卻做出相反的行為,實在是做父母的大忌。

見賢思齊焉,見不賢而內自省也。

作者: melody228    時間: 15-12-22 18:56     標題: 回覆:全部game over

阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直資offer,加油

作者: emilylaugg    時間: 15-12-22 21:35     標題: 引用:加油呀媽媽,+努力寫信有機會架..我識好多個

原帖由 beautyhar 於 15-12-22 發表
加油呀媽媽, 努力寫信有機會架..我識好多個都寫信攞返個offer, 大抽奨後好多位放出來。  今年個遊戲玩到9月 ...
請問幾時寫信去waiting 的學校呢?

作者: emilylaugg    時間: 15-12-22 21:36     標題: 引用:阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直

原帖由 melody228 於 15-12-22 發表
阿Q啲諗,到你6月中奬時,你會慶幸今天無直資offer,加油
我毎收一個reject 也是這樣想...

作者: beautyhar    時間: 15-12-22 21:48     標題: 引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+15-12-22+發表

原帖由 emilylaugg 於 15-12-22 發表
請問幾時寫信去waiting 的學校呢?
有些學校早開始call waitting, 就要早寫, 有些會去到五,六月先call, 再遲就開學前寄去, 都有成功例子,其中更有一綫私學。

作者: baby_tigger    時間: 15-12-22 22:09     標題: 回覆:m_fu 的帖子

my boy also no offer @ this moment.  but i tell him dun worry, 最終一定有書讀

作者: Julybabe    時間: 15-12-22 22:12     標題: 引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game  ...
I feel you..  i had the same experience last year while my daughter was at PN…… 加油,小二再插班可能有机!just don't give up. cheers!!

作者: Vlone778    時間: 15-12-22 22:52     標題: 回覆:全部game over

都係果句 一係成手offer 一係一個都無 我有個朋友 已經4個offer 真道 男拔 黃錦 蔡繼 YW 3nd in 另外啲朋友仲灰緊

作者: www    時間: 15-12-23 00:08

Vlone778 發表於 15-12-22 22:52
都係果句 一係成手offer 一係一個都無 我有個朋友 已經4個offer 真道 男拔 黃錦 蔡繼 YW 3nd in 另外啲朋友仲灰緊...

可否勸勸你那位有4個offer的朋友,早些放3個offer出來,給3個家庭一份最好的聖誕禮物。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 15-12-23 00:16     標題: 回覆:全部game over

同路人。有offer的只有5-10%,失落的是大多數啊!好多同路人陪你。

作者: emilylaugg    時間: 15-12-23 07:04     標題: 回覆:全部game over

奇奇怪怪的社會⋯

作者: JoJo    時間: 15-12-23 09:19

版主按: 請冷靜及理性討論,切勿作挑釁之言詞. 引發罵戰, 違規者會收警告牌/被禁言.  敬請留意!

個人有感: 此平台是給予各會員分享心得, 年年小一選校, 也會有會員感到失意及失落. 其他過來人及會員作出支持及鼓勵, 這才有動力走下去. 提醒亦很重要. 但切記要注意網落禮儀, 這個平台得以繼續有會員分享, 全有賴你們遵守這裡的版規.

我亦以過來人身份分享, 未到最後一刻, 音樂椅仍繼續, 我小朋友升小一時也玩晒三個階段, 去埋叩門. 之前報過一間直資. 但係 reject. 內心會有不開心. 但時間過去. 回望以前也是一種很好的體驗, 而家我小朋友已讀中學了.

樓主及各位失意的朋友們, 加油!

作者: bboo1    時間: 15-12-23 10:52

Charlotte_mom 發表於 15-12-22 10:40
我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試過就好,唔好太介懷,帶d小朋友係唔著緊/唔投入面試,唔等於讀書 ...
咩叫"條品仲有好長呢"
作者: niclicma    時間: 15-12-23 10:58     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-22+10:4

原帖由 bboo1 於 15-12-23 發表
咩叫"條品仲有好長呢"
我估版主係話「條路仲有好長」

作者: baobutong    時間: 15-12-23 11:28     標題: 引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

作者: baobutong    時間: 15-12-23 11:29     標題: 回覆:niclicma 的帖子

作者: wister    時間: 15-12-23 11:45     標題: 回覆:m_fu 的帖子

如果我係樓主我唔會同自己小朋友講呢啲,反而會同朋友或家人傾訴⋯⋯ 同佢講,除左打擊佢自信外,我諗唔到對一個小朋友有咩好處。

作者: train    時間: 15-12-23 11:55

回覆 wister 的帖子

我就是選擇了由大人來承受所有的失望和沮喪, 當然有向朋友及其他媽咪傾訴, 也很多謝她們的支持。 小朋友完全不知道結果, 問起的時候我只說還等緊。 始終最後都會有小一收, 哪怕是等到9月, 到時才說就是這間。
作者: SumYausumsum    時間: 15-12-23 12:36

回覆 sauting0820 的帖子

作者: www    時間: 15-12-23 13:59

train 發表於 15-12-23 11:55
回覆 wister 的帖子
我就是選擇了由大人來承受所有的失望和沮喪, 當然有向朋友及其他媽咪傾訴, 也很多謝她們的支持。 小朋友完全不知道結果, 問起的時候我只說還等緊。 始終最後都會有小一收, 哪怕是等到9月, 到時才說就是這間。 ...

每個孩子都是不同的,很難一概而言應不應該告訴孩子。有些孩子很善忘,快便忘記了interview了哪間學校,亦不介意讀哪一間學校;亦有些孩子較成熟,會知道Interview了哪間學校。還有,若小孩有同學考同一間學校,知道結果,便很難瞞著小孩。

若選擇告訴孩子,最好等自己心情較好的時候,要正面的告訴孩子,她/他已經做得好,不用失望,前面還有很多很好的學校等著她/他!

各位加油!

作者: baobutong    時間: 15-12-23 14:08     標題: 回覆:全部game over

作者: Snoopyboy    時間: 15-12-23 14:14     標題: 引用:五歲小朋友的心智,還未有能力挑選孰好孰壞

原帖由 baobutong 於 15-12-23 發表
五歲小朋友的心智,還未有能力挑選孰好孰壞,所謂的「盼望」和「失望」都是建基於父母的言論和表情,既然父 ...
正是!五歳小朋友哪會懂得説「我好失望呀!入唔到dbs 或dgs !」就算會,都只因阿爸阿媽整天把這些說話掛在咀邊.
我們作為父母的,在陪伴孩子考小一這些時間,好好認真看清楚和了解自己和孩子,這是我覺得最珍貴的

作者: baobutong    時間: 15-12-23 14:35     標題: 引用:Quote:原帖由+baobutong+於+15-12-23+發表

作者: sakbbjaijai    時間: 15-12-23 14:47     標題: 引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

今日收到最後一間學校的reject msg, 呢個小一interview game  ...
小朋友做得好好啊,人生唔會永遠贏,我覺得你女女用正面態度去面對失敗,比起有offer更難能可貴, 小學只係起點, 佢嘅人生仲有好長,同女女一齊加油吧, 況且, 大抽獎之後,一定好多人放位, 你又點知係唔係真係game over呢

作者: rayc716    時間: 15-12-23 15:02     標題: 回覆:baobutong 的帖子

我亦是過來人,上年衹有一間不理想的私小。最後大抽獎中了頭獎。當看似末路時,其實上主己安排更好的給妳。不要氣餒。💪

作者: Nowayback    時間: 15-12-23 15:41     標題: 回覆:全部game over

考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表露自己的失望心情而加諸壓力在小朋友身上又何苦?

加上只考三間,咁同投機賭博有乜分別?輸係正常,贏係幸運。父母賭輸返黎心情唔靚,黑面自閉。小朋友確實無耐而且有終身陰影。

條路咁長,下下比壓力小朋友,日子點過。

作者: baobutong    時間: 15-12-23 15:57     標題: 引用:考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表

作者: meowymeowy    時間: 15-12-23 16:15     標題: 引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

The best is yet to come, 振作! 就算reject,都獎勵一下小朋友吧!

作者: Boopoo    時間: 15-12-23 16:20     標題: 引用:考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表

原帖由 Nowayback 於 15-12-23 發表
考小一從來都是大人的事,小朋友係無辜,表露自己的失望心情而加諸壓力在小朋友身上又何苦?

加上只考三間 ...
非常同意!

作者: lovebb2    時間: 15-12-23 16:27

Nowayback 發表於 15-12-23 15:41

加上只考三間 ...
朋友教揀小學要諗埋中學,唉,超級煩!
作者: baobutong    時間: 15-12-23 16:39

作者: LSKLTK    時間: 15-12-23 17:09     標題: 回覆:全部game over

其實大人有情緒也是人之常情,我也試過被孩子安撫我,我反而感到很開心和自豪,立刻去讚賞他。當時,我並没有刻意隱瞞自己的負面情緒,因為這可以讓孩子認識父母並不是強者,也會有失落和沒自信的時候。在孩子的成長中,這也是非常重要的一課,我從不會迴避任何不好的事,因為人生必定有起有跌,最重要是從小就正面教育孩子如何在失意中成長,父母的帶領起了很大作用。

作者: LSKLTK    時間: 15-12-23 17:16     標題: 引用:+本帖最後由+m_fu+於+15-12-22+10:41+編輯+

樓主,我覺得沒什麼問題,人因為有期望,才會失望。那人怎可以對自己和兒女沒有期望呢?只要做好事後分享和正面教育便行了,人的再次成長也是在做了父母後。和孩子一同努力加油!

作者: vinik    時間: 15-12-23 17:43

LSKLTK 發表於 15-12-23 17:09
其實大人有情緒也是人之常情,我也試過被孩子安撫我,我反而感到很開心和自豪,立刻去讚賞他。當時,我並没 ...

對, 懂得振作才是最好的身教。

作者: m_fu    時間: 15-12-23 17:59

小朋友每個都唔一樣, 因材施教, 找到適合自己小朋友的方法先係最重要.

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去迴避唔好的事,但當然程度要控制好. 我唔覺得5歲小朋友就要比佢覺得呢個世界係會一帆風順的, 我平日都會比適量的壓力佢, 而家香港的小朋友平均黎講係比我地以前聰明, 但係抗壓性真係一般般, 好多都係讚得唔話得, 所以個人覺得從細比佢知道要努力, 而且唔係努力左就一定有好的成果, 無好成果咪下次再努力LOR~

話題扯遠左, 有感而發而已
作者: baobutong    時間: 15-12-23 18:23

作者: AsaphEunice    時間: 15-12-23 18:40     標題: 引用:小朋友每個都唔一樣,+因材施教,+找到適合自

原帖由 m_fu 於 15-12-23 發表
小朋友每個都唔一樣, 因材施教, 找到適合自己小朋友的方法先係最重要.

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去 ...
非想認同,唔比人鬧得,攪到咁脆弱,所以咁多抑鬱,又唔知足感恩!

作者: retriever    時間: 15-12-23 18:49     標題: 引用:我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-22 發表
我妹個仔都係,佢真係無咩所謂咁。算啦!試過就好,唔好太介懷,帶d小朋友係唔著緊/唔投入面試,唔等於讀書 ...
d 仔傻下傻下,我懷疑男仔有幾多個會care 考小。

知道自己做緊物既仔,一定考得唔錯…

作者: aka722    時間: 15-12-23 19:02     標題: 引用:小朋友每個都唔一樣,+因材施教,+找到適合自

原帖由 m_fu 於 15-12-23 發表

我對住自己的小朋友, 唔覺得需要去 ...
加油樓主, agree with your view!

作者: aka722    時間: 15-12-23 19:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-22+

原帖由 retriever 於 15-12-23 發表
d 仔傻下傻下,我懷疑男仔有幾多個會care 考小。

知道自己做緊物既仔,一定考得唔錯…
我仔就係完全唔care個隻!有時被佢激到扎扎跳!

作者: www    時間: 15-12-23 20:07

baobutong 發表於 15-12-23 16:39
是的,如情況是我,要調轉頭由女兒以正面情緒來安慰,我會很慚愧,也會自我檢討
...

布希亞/baobutong,

由於你的言行,被版主禁言,知恥近乎勇,禁言期間請好好反省,請不要再回來繼續挑釁和攪事,好嗎?
希望你明白,身教比言教重要,家長的言行會對孩子有直接的影響。

作者: miumiu98765    時間: 15-12-23 23:36     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-23+20:08+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-23 發表

作者: natalietyk    時間: 15-12-24 13:18     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-24+01:22+編輯+\

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5