教育王國

標題: 蘇浙 [打印本頁]

作者: lpylcklp    時間: 15-12-19 18:38     標題: 蘇浙

點解無乜人講? 今日有信收~
係咪收返自己pn 先?收咁多人 waiting list 有機嗎? 有reject嗎...thx !

作者: candyandjody    時間: 15-12-19 18:44     標題: 回覆:lpylcklp 的帖子

我今日仲未收到信,住北角。你收到信嗎?

作者: hha    時間: 15-12-19 18:46     標題: 回覆:蘇浙

收到下午班,唔喺pn生

作者: carriekkw    時間: 15-12-19 18:47

今日收信但又係waiting
作者: lpylcklp    時間: 15-12-19 18:48     標題: 引用:我今日仲未收到信,住北角。你收到信嗎? +

原帖由 candyandjody 於 15-12-19 發表
收到喇...

作者: lpylcklp    時間: 15-12-19 18:51     標題: 引用:今日收信但又係waiting

原帖由 carriekkw 於 15-12-19 發表
今日收信但又係waiting
Me too...阿女都in 得唔好預左唔得 我in 時老師都講到無乜位呀 我以為reject tim, 所以8下係咪只有waiting.....

作者: candyandjody    時間: 15-12-19 18:51     標題: 回覆:lpylcklp 的帖子

想知呢間係咪都有reject?甘多人報,照理唔會只有waiting

作者: Elaine260    時間: 15-12-19 19:04     標題: 回覆:蘇浙

未收到

作者: msnake_mama    時間: 15-12-19 19:05     標題: 回覆:lpylcklp 的帖子

除左舊年已話收的York外係第一個offer!好開心。n無pm。住九龍希望有保姆車

作者: erikobb823    時間: 15-12-19 19:30     標題: 引用:我今日仲未收到信,住北角。你收到信嗎? +

原帖由 candyandjody 於 15-12-19 發表
I live in North Point too, but didn't receive the letter yet.

作者: fatpui    時間: 15-12-19 19:58

收waiting
作者: longlongmama65    時間: 15-12-19 20:02     標題: 回覆:蘇浙

住cwb都未收到呀,未收到係吾係reject呢😢

作者: Soo2011    時間: 15-12-19 20:58

回覆 candyandjody 的帖子

今日收到信,am offer, 住筲箕灣, 唔係pn 生。
作者: mandymandy802    時間: 15-12-19 21:02     標題: 回覆:蘇浙

收waiting

作者: stepyau    時間: 15-12-19 22:13     標題: 回覆:蘇浙

住北角,5分鐘行到去tim - 但都未收到信啊。

作者: sorrento_park    時間: 15-12-19 22:45     標題: 回覆:蘇浙

Received the letter! am offer!

作者: cpuiyi    時間: 15-12-19 22:47

Soo2011 發表於 15-12-19 20:58
回覆 candyandjody 的帖子

今日收到信,am offer, 住筲箕灣, 唔係pn 生。
有offer的是否用普通話作答?有兄姊在校嗎?
作者: missRac    時間: 15-12-19 22:53     標題: 回覆:mandymandy802 的帖子

Waiting :(

作者: kaka1982    時間: 15-12-19 22:54     標題: 回覆:蘇浙

收到信啦,我囡冇讀過n ,得pm waiting

作者: rinarina    時間: 15-12-19 23:03

PM offer, 知吾知坐保母車在邊個位落車?大斜路要行嗎?interview 時老師講左,我家冇校車到,只有保母車。
另外想問,返學之後,家長和班主任用咩語言溝通㗎?我對普通話認識只是「零」。
作者: robocorn    時間: 15-12-19 23:07     標題: 回覆:蘇浙

AM offer, not PN.. live western side

作者: c9ha    時間: 15-12-19 23:15     標題: 回覆:蘇浙

Am offer. Not pn. Live in quarry bay

作者: Elaine260    時間: 15-12-19 23:20     標題: 引用:收到信啦,我囡冇讀過n+,得pm+waiting +

原帖由 kaka1982 於 15-12-19 發表
收到信啦,我囡冇讀過n ,得pm waiting
Same

作者: candyandjody    時間: 15-12-19 23:21     標題: 回覆:stepyau 的帖子

我都係北角,就係蘇淅附近,行上去唔晒5分鐘,希望呢間得,有顧及住附近既小朋友

作者: Arale_Norimaki1    時間: 15-12-20 00:15     標題: 引用:點解無乜人講?+今日有信收~+ 係咪收返自己p

原帖由 lpylcklp 於 15-12-19 發表
係咪收返自己pn 先?收咁多人 waiting list 有機嗎? 有reject嗎...thx !

...
今日收到,AM offer,原校PN 學生。

作者: Soo2011    時間: 15-12-20 00:42

回覆 cpuiyi 的帖子

Interview 用廣東話作答,冇兄姐在校讀。不過interview 完之前,老師要阿囡跟她用普通話講" 老師,再見!'',阿囡跟著講了。但其實我個囡之前一句普通話都唔識。

作者: Soo2011    時間: 15-12-20 00:49

回覆 Arale_Norimaki1 的帖子

有offer 的會讀嗎?40 人一班會不會有小小擔心?但英普敎學,有NET又有學券,又有私小backup ,又真係幾吸引。有冇用家可以分享下?

作者: Tsintsin    時間: 15-12-20 01:00

Waiting
作者: a328    時間: 15-12-20 02:39     標題: 回覆:蘇浙

Pm offer, non n student, but brother is studying in k3

作者: c9ha    時間: 15-12-20 09:49     標題: 引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 有offer+的

原帖由 Soo2011 於 15-12-20 發表

有offer 的會讀嗎?40 人一班會不會有小小擔心?但英普敎學,有NET又有學券 ...
我有同樣問題,懇希用家解答平時大班教學管理問題,因為阿仔讀緊維多利亞既小班教學,驚真係好唔同

作者: lpylcklp    時間: 15-12-20 09:49     標題: 引用:點解無乜人講?+今日有信收~+ 係咪收返自己p

原帖由 lpylcklp 於 15-12-19 發表

...
照睇似無reject, 咁waiting 咪唔駛諗
呢間有學卷加英普真係正,最concern 是四十幾人一班,老師interview 有問如果返學小朋友有踫撞咁點,都嚇一嚇架~ 申利:已有offer 蘇浙亦非首選 純粹想知下有無reject ~

作者: stepyau    時間: 15-12-20 10:49     標題: 回覆:蘇浙

老師面試時特別強調今年45人一班wor,政府上限1個老師對15個小朋友,我估佢地今年用盡比例。利申:未收到信,咁好彩am的話會考慮。

作者: lovely_meloci    時間: 15-12-20 11:56

我係蘇浙PN現用家,小朋友返學好開心。蘇浙的語境真係冇得彈,NET 係英美來的,不是ABC,印度籍或菲律賓式英語口音。我之前返過Tutor Time, 維記 playgroup,覺得反而蘇浙的老師才是真正英美口音。因為TT 都多澳洲口音,維記多ABC. 至於大班問題,蘇浙老師大部分都好有經驗,你可以去蘇浙網看,他們報告顯示,93%以上師資係教了10-15年或以上。1-2%教3年。5%教7年。我相信有經驗的老師看多幾個學生,應該不大問題。因為以我小朋友班主任為例,她超有經驗,短短兩三個月已經好清楚我小朋友強和弱點。我們每個半月會有評估報告。以有學卷幼稚園來說,唔錯的。
作者: rinarina    時間: 15-12-20 13:40

返學之後,家長和班主任用咩語言溝通㗎?我對普通話認識只是「零」。

作者: Lingkeebaby    時間: 15-12-20 14:30     標題: 回覆:rinarina 的帖子

放学後,老師可以用廣東話和你溝通,甚至whatapps 都有的,放心,我也是PN 用家。

作者: pandaforever    時間: 15-12-20 14:52     標題: 引用:放学後,老師可以用廣東話和你溝通,甚至wh

原帖由 Lingkeebaby 於 15-12-20 發表
放学後,老師可以用廣東話和你溝通,甚至whatapps 都有的,放心,我也是PN 用家。

...
請問pn 老師WhatsApp 你電話嗎?
因為我係在職媽媽,我小朋友的蘇浙pn 班主任 WhatsApp 我工人都唔WhatsApp 我 我又唔好意思打電話問班主任點解唔WhatsApp家長。

作者: Lingkeebaby    時間: 15-12-20 16:25     標題: 回覆:pandaforever 的帖子

你不要唔好意思,其實我第一次打电話比老師,老師已知道了我是边位小朋友的家長,因為她一早巳 save 定我們家長所有电话的。我也是在職媽媽呢!

作者: Soo2011    時間: 15-12-20 23:50

回覆 lovely_meloci 的帖子

多謝分享!呢d資料對我們準用家好有用。
作者: Soo2011    時間: 15-12-20 23:52

回覆 lovely_meloci 的帖子

你的小朋友會不會繼續留係蘇浙讀K1? 是上午班定下午班?
作者: lamkwan    時間: 15-12-21 08:25     標題: 回覆:lovely_meloci 的帖子

作者: oxfordgirl    時間: 15-12-21 11:00     標題: 回覆:蘇浙

我未收到信呀,係咪等如reject?

作者: xinxinjindi    時間: 15-12-21 14:24     標題: 回覆:蘇浙

pm waiting

作者: Danjunior    時間: 15-12-21 20:11

lpylcklp 發表於 15-12-20 09:49
照睇似無reject, 咁waiting 咪唔駛諗
呢間有學卷加英普真係正,最concern 是四十幾人一班,老師in ...

亞仔interview時,老師又係問我同一條問題呀!問"小朋友返學收傷,你會點?"  唔通真係幾經常發生??

我都最擔心一班太多人,雖然係K1, 佢地都係2歲幾人仔,仍然係一嚿嚿雲咁。。。

作者: lovely_meloci    時間: 15-12-21 20:42

lamkwan 發表於 15-12-21 08:25
學券個邊也是你講個d?
Dear lamkwan, 我說的是本地部,即有學卷那邊。
作者: micha0426    時間: 15-12-21 21:11     標題: 回覆:oxfordgirl 的帖子

未收到信 x2

作者: candyandjody    時間: 15-12-21 21:15     標題: 回覆:Danjunior 的帖子

問得應該有發生,未必經常有,老師都想搵d家長會以平常心對待小朋友之間出現既碰撞。

不過,我同老公講超大班同會有碰撞事件,佢接受唔到,我地唔考慮呢間既offer

作者: candyandjody    時間: 15-12-21 21:16     標題: 回覆:micha0426 的帖子

今日先收到,有pm offer

作者: c9ha    時間: 15-12-21 22:12     標題: 回覆:蘇浙

其實我覺得每人都有條跌倒嗰條問題,係俾個心理準備你,如果你介意呢啲情況就要認真考慮喇,我自己就覺得小朋友就跌跌下就大,所以唔太介意

作者: Arale_Norimaki1    時間: 15-12-21 22:22     標題: 引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 有offer+的

原帖由 Soo2011 於 15-12-20 發表

有offer 的會讀嗎?40 人一班會不會有小小擔心?但英普敎學,有NET又有學券 ...
會讀呀!自小學普通話真的好好!我自己都是在蘇浙幼稚園和小學畢業的,9年在普通話語境中成長!中學入Band one 中學,之後入香港大學。不過這是以前的事,現正的競爭和現在又不同了。但自小在普通話環境中長大,家人沒有說普通話,但我不用特別學習已經懂普通話,中文也比別人好。
蘇浙是好的,不過似校訓話齋「整齊嚴肅」,傳統d囉!😅

作者: simonwan    時間: 15-12-21 22:27

無人收到reject letter?甘我女系唯一一個被reject  啦!

作者: lamkwan    時間: 15-12-21 22:48     標題: 回覆:lovely_meloci 的帖子

作者: Soo2011    時間: 15-12-22 18:39

Arale, 你是用家中的用家,多謝你的分享!我都決定左幫阿囡選擇蘇浙的am offer.
作者: rinarina    時間: 15-12-22 19:16

Arale: 請問蘇浙幼稚園英文水凖如何?除了普通話強之外,比較其他學校,學術水評如何?如果將來去考其他私立直資夠用嗎?還是要外補?
作者: tracelst    時間: 15-12-22 20:06     標題: 回覆:rinarina 的帖子

Received today pm waiting

作者: dreamdream081    時間: 15-12-22 22:48     標題: 引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 Arale,+你是

原帖由 Soo2011 於 15-12-22 發表

Arale, 你是用家中的用家,多謝你的分享!我都決定左幫阿囡選擇蘇浙的am off ...
祝您好運,KCS 老師好,大班教學

作者: dreamdream081    時間: 15-12-22 22:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Soo2011+於+15-12-20+發表回

原帖由 Arale_Norimaki1 於 15-12-21 發表
會讀呀!自小學普通話真的好好!我自己都是在蘇浙幼稚園和小學畢業的,9年在普通話語境中成長!中學入Band  ...
港大讀乜科

作者: Arale_Norimaki1    時間: 15-12-23 00:16     標題: 引用:Quote:原帖由+Soo2011+於+15-12-22+發表回

原帖由 dreamdream081 於 15-12-22 發表
祝您好運,KCS 老師好,大班教學
我只是講我自身的經驗,我完全不認識現在的老師。我只是覺得有普通話環境,小朋友可以中文好些,所以我會為我小朋友選蘇浙。
你不喜歡蘇浙,就不要入來看post,還要質疑我港大讀什麼科,關你什麼事呢?我不需要在這𥚃講大話。我不只學位,碩士和現在讀的博士學位也是在港大就讀。

作者: Arale_Norimaki1    時間: 15-12-23 00:24     標題: 引用:回覆+Arale_Norimaki1+的帖子 Arale:+請問

原帖由 rinarina 於 15-12-22 發表

Arale: 請問蘇浙幼稚園英文水凖如何?除了普通話強之外,比較其他學校,學術 ...
我真的不知道現在的學術情況,我只知道蘇浙的普通話好,英文也不差。我選蘇浙是我個人的選擇,不是想影響別人選擇,好彩我的小孩也考到已而。
我以前讀幼稚園和小學時都是已經由外國人教英文,好像現在也是。我相信有好的語文基礎,無論在本地或外國讀書也有好處。

作者: dreamdream081    時間: 15-12-23 00:45     標題: 引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+15-12-22+

原帖由 Arale_Norimaki1 於 15-12-23 發表
我只是講我自身的經驗,我完全不認識現在的老師。我只是覺得有普通話環境,小朋友可以中文好些,所以我會為 ...
好叻叻!

作者: Cool-G    時間: 15-12-23 00:59     標題: 回覆:Arale_Norimaki1 的帖子

作者: Lingkeebaby    時間: 15-12-23 08:53     標題: 回覆:Arale_Norimaki1 的帖子

多謝你的真心分享,令我也不用多心,可以放心撰擇蘇淅給女兒就讀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5