教育王國

標題: 聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅? [打印本頁]

作者: BabyBear0202    時間: 15-12-18 14:30     標題: 聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?我有一個仔一歲,囡囡仲有三個幾月就出世

作者: jinemily    時間: 15-12-18 14:47

可以睇呢度http://pebblespg.wix.com/pebbles

我都系聽講左,之後走去問....

全新喔,唔知好唔好。。。。

作者: bbmaxbaby    時間: 15-12-18 16:13

St cat PN 有比 Pebbles flyers 比家長。
作者: AmyBing    時間: 15-12-18 16:25

回覆 bbmaxbaby 的帖子

你地會唔會join ...????

作者: BabyBear0202    時間: 15-12-18 16:49

謝謝喔~我上左個網頁睇喇,有得online報名
作者: BabyBear0202    時間: 15-12-18 17:00

回覆 AmyBing 的帖子

我諗住報一個月Pitter Platter, 一星期兩堂,一試無妨,你呢?
作者: lvmh88    時間: 15-12-18 17:31     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

是否St cat 老師教?

作者: AmyBing    時間: 15-12-18 18:48     標題: 引用:是否St+cat+老師教? +

原帖由 lvmh88 於 15-12-18 發表
是否St cat 老師教?
問咗,不是SC老師教

作者: AmyBing    時間: 15-12-18 18:49     標題: 回覆:BabyBear0202 的帖子

仲諗緊,因地點問題加上要請假,15/16中

作者: AmyBing    時間: 15-12-18 18:50     標題: 引用:回覆+AmyBing+的帖子 我諗住報一個月Pitte

原帖由 BabyBear0202 於 15-12-18 發表
回覆 AmyBing 的帖子

我諗住報一個月Pitter Platter, 一星期兩堂,一試無妨,你呢? ...
仲諗緊,因地點問題加上要請假,15/16中

作者: little.k    時間: 15-12-18 20:47     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

唔知K1會唔會優先收playgroup學生呢?

作者: BabyBear0202    時間: 15-12-18 23:12

回覆 little.k 的帖子
我諗機會大D,我都報左St Cath PN,希望BB適應環境

作者: clarachingching    時間: 15-12-18 23:22

但SC1月22日 interview, playgroup1月11日先開始,唔知會唔會對interview有影響。
現在已經上緊佢個 Christmas playgroup ,唔知仲報唔報好?
作者: BabyBear0202    時間: 15-12-19 16:40

Christmas playgroup 上幾多堂架?
作者: Grace0416    時間: 15-12-19 22:38     標題: 回覆:BabyBear0202 的帖子

五堂

作者: alicewun    時間: 15-12-19 23:45     標題: 回覆:Grace0416 的帖子

上緊st cat xmas playgroup,唔知報唔報好 x2

作者: Applepp123    時間: 15-12-20 17:22     標題: 引用:但SC1月22日+interview,+playgroup1月11日

原帖由 clarachingching 於 15-12-18 發表
但SC1月22日 interview, playgroup1月11日先開始,唔知會唔會對interview有影響。
現在已經上緊佢個 Christ ...
請問Christmas playgroup點報架?

作者: clarachingching    時間: 15-12-20 17:41

回覆 Applepp123 的帖子

今年的已開始了,一連5天,每堂個半鐘。係SC𥚃上堂。
playgroup的報名表只派給現在SC的學生。

作者: ETCM    時間: 15-12-20 19:27     標題: 引用:Quote:原帖由+clarachingching+於+15-12-18

原帖由 Applepp123 於 15-12-20 發表
請問Christmas playgroup點報架?
Siblings only

作者: alicewun    時間: 15-12-20 21:24     標題: 回覆:ETCM 的帖子

Everyone can apply as long as u hv got the application form fm current students

作者: ETCM    時間: 15-12-20 23:01     標題: 引用:Everyone+can+apply+as+long+as+u+hv+got+t

原帖由 alicewun 於 15-12-20 發表
Everyone can apply as long as u hv got the application form fm current students
今年的現讀生弟妹都大把人抽吾到上pg, 相信不是任何人可以囉到張form。

作者: clarachingching    時間: 15-12-20 23:07

我是朋友給我的。他說報名表是可以影印。但報名表上要填有沒有報佢哋個N班。可能好彩抽中了。
作者: ETCM    時間: 15-12-20 23:09     標題: 引用:我是朋友給我的。他說報名表是可以影印。但

原帖由 clarachingching 於 15-12-20 發表
我是朋友給我的。他說報名表是可以影印。但報名表上要填有沒有報佢哋個N班。可能好彩抽中了。 ...
U are so lucky then

作者: pineapplechan    時間: 15-12-22 13:28     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

如果報讀Pebbles, 對考St. Cat. K1有没有優勢呢?

作者: lololololo    時間: 15-12-22 16:28

朋友轉報名表俾我, 可能都係好彩抽中... 明天最後一堂lu... 希望小朋友可以熟習吓環境,對1月interview有幫助啦...
作者: BabyBear0202    時間: 15-12-24 11:12

Christmas playgroup 如何呀?
有無人收到St Cat playgroup 一月班嘅通知呀?係咪都係siblings 優先架?
作者: clarachingching    時間: 15-12-24 17:09

回覆 BabyBear0202 的帖子

Christmas  playgroup  已完了。老師很有愛心。感覺很好。1月也有playgroup? 但不是學校假期?
SC 的christmas playgroup是在學校𥚃上堂 ,亦是SC自己的老師教的。
Pebbles是開在SC 樓下,不是同一間鋪位。

作者: ETCM    時間: 15-12-24 18:29     標題: 引用:Christmas+playgroup+如何呀?有無人收到St

原帖由 BabyBear0202 於 15-12-24 發表
Christmas playgroup 如何呀?
有無人收到St Cat playgroup 一月班嘅通知呀?係咪都係siblings 優先架? ...
我估之前老師所講一月會開班其實係指pebbles

作者: lvmh88    時間: 15-12-25 11:28     標題: 引用:回覆+BabyBear0202+的帖子 Christmas++pla

原帖由 clarachingching 於 15-12-24 發表
回覆 BabyBear0202 的帖子

Christmas  playgroup  已完了。老師很有愛心。感覺很好。1月也有playgroup? 但 ...
大家知唔知playgroup 老師會否參與interview?

作者: BostonRedSox    時間: 15-12-25 12:48     標題: 回覆:lvmh88 的帖子

問過SC PN 老師,兩校完全獨立,老師及行政完全分開的。

作者: BabyBear0202    時間: 15-12-25 15:06

回覆 clarachingching 的帖子

Thank you so much.
作者: BabyBear0202    時間: 15-12-25 15:13

1月playgroup 係俾15-18個月,或者18-24個月呀,1月11至2月6,每星期兩堂,個網頁寫住係Trial course, 老師有愛心就好喇我覺得讀左playgroup/N班都對考K1有幫助。

作者: wong898    時間: 15-12-28 09:20     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

Yes St Catherine 's teacher teach but so expensive !

作者: lvmh88    時間: 15-12-28 11:17

BabyBear0202 發表於 15-12-25 15:13

1月playgroup 係俾15-18個月,或者18-24個月呀,1月11至2月6,每星期兩堂, ...
但樓上話 :

"兩校完全獨立,老師及行政完全分開的。"

你意思係任何playgroup/N班都對考K1有幫助, 定讀Pebbles對考K1有幫助?

作者: clarachingching    時間: 15-12-28 12:02

我的見解是 ST Cat 每年開的christmas playgroup 是學校老師教亦是在ST CAT 內的。因是學生假期呀。報名表只供現有學生。

pebbles 是在ST CAT地址樓下,會長期有playgroup,應不是SC自己老師教的。
作者: alicewun    時間: 15-12-28 15:42     標題: 回覆:clarachingching 的帖子

上完五堂xmas playgroup,感覺都幾好。可能始終係一間幼稚園,地方大,日日有唔同老師唔同活動。平時都有係外面上playgroup,但都係焗限一個小小課室,所以呢五日除左小朋友開心,我都玩得好開心

作者: lishan    時間: 15-12-29 16:52

PEBBLES好貴喎。有無人上過?有無人準備上呀?

作者: konew720    時間: 15-12-29 19:46     標題: 引用:PEBBLES好貴喎。有無人上過?有無人準備上

原帖由 lishan 於 15-12-29 發表
PEBBLES好貴喎。有無人上過?有無人準備上呀?
其實佢同St cat 有冇connection冇人可以肯定。同埋之前art plus 同victoria 有connection,都可以突然話冇就冇。
如果樓上問過St cat,而St cat係話"行政獨立",咁應該係冇優勢。

作者: BostonRedSox    時間: 15-12-29 21:01     標題: 引用:Quote:原帖由+lishan+於+15-12-29+發表PEBB

原帖由 konew720 於 15-12-29 發表
其實佢同St cat 有冇connection冇人可以肯定。同埋之前art plus 同victoria 有connection,都可以突然話冇 ...
相信校方不想給各位家長False Hope, 但是若認同SC教育理念,相信Pebbles亦可以一試。

作者: konew720    時間: 15-12-30 11:14     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-12-29+發表其

原帖由 BostonRedSox 於 15-12-29 發表
相信校方不想給各位家長False Hope, 但是若認同SC教育理念,相信Pebbles亦可以一試。

...
我意思係有冇人confirm左Pebbles係St cat 開?

作者: Park88    時間: 15-12-30 11:42

回覆 pineapplechan 的帖子

我朋友問咗K1嘅老師,佢話暫時沒有特別優勢!因為兩校獨立運作的!其實SC都係商業的,playgroup都開埋!仲有如果報K1時,記得填要校車!佢話大家明啦!
作者: pineapplechan    時間: 15-12-30 13:15     標題: 回覆:Park88 的帖子

Park88 謝謝告之!

作者: BabyBear0202    時間: 16-1-8 13:04

回覆 lvmh88 的帖子

我覺得報pebbles 對入PN/ K1有幫助,正如ITT playgroup同寶山幼稚園咁, 我D朋友嘅小朋友讀緊ITT, 話讀ITT唔一定入到寶山,但唔讀就無機會入到
作者: lazysheepsheep    時間: 16-2-1 05:19

我覺得讀Christmas playgroup & Pebbles無咩幫助入讀St CAT, 主要睇interview表現,但是如果想體驗下St Cat既教學模式或理念,可以讀下。
利申:我囡無讀以上,已經讀緊St CAT K2

作者: lovelymrsyip    時間: 16-2-2 15:24

follow
作者: babafung    時間: 16-2-4 09:25     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

我個仔而家讀緊,同我個仔同班全部都入曬second in. 我諗可能有少少著數

作者: konew720    時間: 16-2-4 10:12     標題: 引用:我個仔而家讀緊,同我個仔同班全部都入曬sec

原帖由 babafung 於 16-02-04 發表
我個仔而家讀緊,同我個仔同班全部都入曬second in. 我諗可能有少少著數

...
咁你呢?

作者: babafung    時間: 16-2-4 15:54     標題: 引用:Quote:原帖由+babafung+於+16-02-04+發表我

原帖由 konew720 於 16-02-04 發表
咁你呢?
咁我咩呀?

作者: konew720    時間: 16-2-4 16:49     標題: 引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-02-04+發表咁

咁我咩呀?
有冇second in?

作者: ETCM    時間: 16-2-5 00:15     標題: 引用:我個仔而家讀緊,同我個仔同班全部都入曬sec

...
我囝個班不是全部入2nd in

作者: Kurisu    時間: 16-2-5 09:23

回覆 ETCM 的帖子

比例是幾多呢? 例如8個小朋友, 一個無得入SEC IN?

你們用家認為, 如果上左PEBBLES無優勢, $480一堂值嗎?

作者: puichingforsure    時間: 16-2-5 10:17

作者: puichingforsure    時間: 16-2-5 10:19

作者: ANNA5    時間: 16-2-5 11:58

回覆 puichingforsure 的帖子

其實, 咁辛苦入到, 點解要轉校呀?我聽一位家長用家讀, 課程好淺, 要到 K3 先會深D, 係唔係?
我 in 完今次之後, 都對佢地好失望

作者: puichingforsure    時間: 16-2-5 12:05

作者: ANNA5    時間: 16-2-5 12:20

明白, 多謝意見
作者: babafung    時間: 16-2-6 14:06     標題: 引用:Quote:原帖由+babafung+於+16-02-04+發表咁

原帖由 konew720 於 16-02-04 發表
有冇second in?
有呀!不過唔知2nd in完, 收唔收

作者: Buttercupzzz    時間: 16-2-6 15:01     標題: 回覆:puichingforsure 的帖子

咁有咩playgroup 比較好?我囡今年要報pn, 開始要做定research 喇. Thx~

作者: rai_fc    時間: 16-2-6 15:37

Current k1 and k2 already much harder than few years ago.  
作者: puichingforsure    時間: 16-2-6 15:39     標題: 引用:回覆+puichingforsure+的帖子 明白,+多謝

作者: wendee    時間: 16-2-18 23:27     標題: 引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-2-5+10

原帖由 puichingforsure 於 16-02-05 發表

上PLAYGROUP無助入SC的!因為INTERVIEW只係純睇表現 ...
我都想知有邊間playgroup好,可pm話我知嗎?

作者: katkat8    時間: 16-2-29 14:52

Any playgroup recommend? Thanks.

作者: puichingforsure    時間: 16-2-29 15:35

作者: Ophelia_Ophe    時間: 16-3-2 01:06     標題: 引用:回覆+ETCM+的帖子 比例是幾多呢?+例如8個

原帖由 Kurisu 於 16-02-05 發表
回覆 ETCM 的帖子

比例是幾多呢? 例如8個小朋友, 一個無得入SEC IN?
識人本身唔入sec in,返左兩堂突然比左2nd in offer 佢 搞錯

作者: lvmh88    時間: 16-3-2 08:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Kurisu+於+16-02-05+發表回覆

原帖由 Ophelia_Ophe 於 16-03-02 發表
識人本身唔入sec in,返左兩堂突然比左2nd in offer 佢 搞錯
堅定流呀,咁兒嬉!?

作者: vpo0615    時間: 16-3-2 12:25

我覺得唔兒戲呀, 個PLAYGROUP要俾$架嘛, 當買咗個SECOND IN 機會囉
(利申: 無讀過).
作者: Ophelia_Ophe    時間: 16-3-3 01:53     標題: 引用:Quote:原帖由+Ophelia_Ophe+於+16-03-02+發

原帖由 lvmh88 於 16-03-02 發表
堅定流呀,咁兒嬉!?
堅呀

作者: vpo0615    時間: 16-3-4 14:44

回覆 Ophelia_Ophe 的帖子

咁嗰個小朋友會唔會係响PLAYGROUP度有好好嘅表現?

作者: Ophelia_Ophe    時間: 16-3-6 06:12     標題: 引用:回覆+Ophelia_Ophe+的帖子 咁嗰個小朋友會

原帖由 vpo0615 於 16-03-04 發表
回覆 Ophelia_Ophe 的帖子

咁嗰個小朋友會唔會係响PLAYGROUP度有好好嘅表現?
咁我又唔清楚佢上堂表現如何 咁都有可能架

作者: lvmh88    時間: 16-3-6 17:33     標題: 引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-03-04+發表回

原帖由 Ophelia_Ophe 於 16-03-06 發表
咁我又唔清楚佢上堂表現如何 咁都有可能架
Ophelia, 如果你朋友真係有offer,記住係到update呀,咁就知返pebbles 是否有助入學啦

作者: dingu    時間: 16-3-6 22:48

我都有朋友讀pebbles
作者: ETCM    時間: 16-3-10 16:37     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

今日上堂有sc老師落黎觀察小朋友上堂兼mark野,吾知同pn收生有冇關係……

作者: Kurisu    時間: 16-3-14 13:30

Any updates of 2016 PN or K 收生?
Thanks!
作者: holybaby2012    時間: 16-3-16 15:31

果然堅喎! 是但睇幾行已發現5-6個 (由原本連2nd In機會都無,變成最後成功取得學位)
再仔細睇落去,發現大約有26個同類Case

作者: Mummie    時間: 16-3-16 16:23     標題: 回覆:holybaby2012 的帖子

How come you know all their numbers? 🤔

作者: ETCM    時間: 16-3-16 22:34     標題: 引用:果然堅喎!+是但睇幾行已發現5-6個+(由原本

原帖由 holybaby2012 於 16-03-16 發表
果然堅喎! 是但睇幾行已發現5-6個 (由原本連2nd In機會都無,變成最後成功取得學位)再仔細睇落去,發現大約 ...
可能有d人識得入面嘅高層或高高層所以吾使in直入

作者: kagakenji    時間: 16-3-17 08:43     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

有朋友個女讀緊playgroup, pn 有2nd In, 但最終冇offer。我個囡冇讀,收左。
朋友依家火滾中

作者: Kurisu    時間: 16-3-17 09:34

回覆 kagakenji 的帖子

ha?!

所以應該係有幫助, 但不是100%入.

作者: vivocity    時間: 16-3-17 09:41     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

我都無讀playgroup, 有offer

作者: vpo0615    時間: 16-3-17 11:41

咁即係大家對其PLAYGROUP唔好抱有太大期望.
作者: kagakenji    時間: 16-3-17 12:02     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

如果有sec IN, 估計讀Playgroup有幫助, 除非小朋友面試時同組中表現欠佳。但sec IN後冇offer,應是家長自己面試表現不理想。
Sec IN 既問題, 比我感覺上係想睇下父母是否緊張大師,怪獸家長或不作妥協的家長。

作者: ETCM    時間: 16-3-17 12:38     標題: 引用:有朋友個女讀緊playgroup,+pn+有2nd+In,+但

原帖由 kagakenji 於 16-03-17 發表
有朋友個女讀緊playgroup, pn 有2nd In, 但最終冇offer。我個囡冇讀,收左。
朋友依家火滾中

...
咁你朋友個囡應该係細B,大B全部有offer架

作者: kagakenji    時間: 16-3-17 12:39     標題: 引用:Quote:原帖由+kagakenji+於+16-03-17+發表

原帖由 ETCM 於 16-03-17 發表
咁你朋友個囡應该係細B,大B全部有offer架
其實我朋友係非常家長

作者: cathyangel    時間: 16-3-17 13:18

請問面試係用英文還是廣東話?因為我們在家只講廣東話
作者: kagakenji    時間: 16-3-17 14:08     標題: 引用:請問面試係用英文還是廣東話?因為我們在家

原帖由 cathyangel 於 16-03-17 發表
請問面試係用英文還是廣東話?因為我們在家只講廣東話
廣東話

作者: BabyBear0202    時間: 16-4-7 12:04

SC 個網頁而家右下角link左去Pebbles 呀
作者: rebeccasoyy    時間: 16-4-7 15:49     標題: 回覆:聽聞St Cath開左playgroup 叫Pebbles, 點解我上網search 唔到嘅?

我覺得會有幫助入St Cat, 但唔係百分百

等如讀Artplus 入Vic 機會都高d

作者: kkqueendom    時間: 16-4-11 09:47

唔洗估估下啦,網頁已經寫得好清楚,讀pebbles的確係優先取錄,唉,作為用家的確有點失望....

A preparatory playgroup for children accepted to St. Catherine’s Pre-Nursery in the coming year. This programme is especially designed to help children familiarise themselves with St. Catherine’s Pre-Nursery routine, and to prepare them for a smooth transition to school life. There will be opportunities to meet the headmistress and teachers of St. Catherine’s, as well as to visit the Pre-Nursery Campus. As spaces are limited, priority will be given to students who are already enrolled at Pebbles.

作者: Cutekillq    時間: 16-4-11 10:42     標題: 引用:唔洗估估下啦,網頁已經寫得好清楚,讀pebble

原帖由 kkqueendom 於 16-04-11 發表
唔洗估估下啦,網頁已經寫得好清楚,讀pebbles的確係優先取錄,唉,作為用家的確有點失望....

A pre ...
作為用家點失望?

作者: kkqueendom    時間: 16-4-11 11:12

唔想學校變成咁,老實講我對某幼稚園收生大部分(90%)收返讀自己playgroup既學生,其餘收有關係人士,收街外學生基本係0,當時慶幸SC唔係咁,唔係用n班學位黎推銷自己個PLAYGROUP
作者: puichingforsure    時間: 16-4-11 11:55

作者: kkqueendom    時間: 16-4-11 12:16

仔仔就快畢業啦,真係好,今年我地先開始考小學

作者: puichingforsure    時間: 16-4-11 12:30

作者: Fatmama1016    時間: 16-4-11 12:32

想問是否好多N班小朋友都轉去龍K?通常去了那間龍?
作者: shirleyyfyip    時間: 16-4-11 12:45     標題: 引用:Quote:kkqueendom+發表於+16-4-11+11:12+唔

原帖由 puichingforsure 於 16-04-11 發表
same feeling, 之前未開喱一班(21MONTHS TO 31MONTHS STEP-UP)時我覺得PEBBLES PG係OK的,起碼唔係話比你 ...
Step up 並不是一般人可以報,只是俾已取錄學生報。不是每個Pebbles學生都有2nd in 同被SC取錄的。

作者: Fatmama1016    時間: 16-4-11 13:33

回覆 shirleyyfyip 的帖子

Agree
作者: shirleyyfyip    時間: 16-4-11 14:03     標題: 引用:唔洗估估下啦,網頁已經寫得好清楚,讀pebble

A pre ...
藍色嘅句子說明Step up 係俾已經取錄嘅學生上,由於step up學位有限,已經讀緊Pebbles嘅學生會優先入到Step up

作者: vpo0615    時間: 16-4-11 14:41

"不是每個Pebbles學生都有2nd in 同被SC取錄的", 咁街外人(無讀Pebbles/無人事關係)嘅更加唔使諗.

作者: baby_paris    時間: 16-4-11 16:04     標題: 引用:唔洗估估下啦,網頁已經寫得好清楚,讀pebble

A pre ...
A preparatory playgroup for..

'children accepted to St. Catherine’s Pre-Nursery in the coming year.'

....This programme is especially designed to help children familiarise themselves with St. Catherine’s Pre-Nursery routine, and to prepare them for a smooth transition to school life. There will be opportunities to meet the headmistress and teachers of St. Catherine’s, as well as to visit the Pre-Nursery Campus. As spaces are limited, priority will be given to students who are already enrolled at Pebbles.

寫得好清楚,係俾已取錄的2016-17pn學生學生讀,家長自由參加,人數太多會俾已取錄及現時已經讀緊pebbles的學生優先。

學校給已取錄的學生早d認識學校,而且自由參與,有咩好失望?

作者: 螞蟻兵團    時間: 16-4-11 16:19

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5