教育王國

標題: 教局查地址 [打印本頁]

作者: mymelody0701    時間: 15-12-16 22:18     標題: 教局查地址

今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽獎,咁快就要查地址?

作者: LL222    時間: 15-12-16 22:22     標題: 引用:今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽

原帖由 mymelody0701 於 15-12-16 發表
今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽獎,咁快就要查地址?

...

有乜出奇?

作者: sbux    時間: 15-12-16 22:23     標題: 引用:今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽

原帖由 mymelody0701 於 15-12-16 發表

...
41?

作者: www    時間: 15-12-16 22:26

mymelody0701 發表於 15-12-16 22:18
今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽獎,咁快就要查地址?  ...
好事,多些抽查,會對大部分的誠實家長公平些。

作者: 布希亞    時間: 15-12-16 22:30

作者: ffaye    時間: 15-12-16 23:16     標題: 引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-12-16+22:18

原帖由 www 於 15-12-16 發表
好事,多些抽查,會對大部分的誠實家長公平些。
贊成成!希望嚴厲執行,太多人存僥倖心態。

作者: mymelody0701    時間: 15-12-17 00:07     標題: 回覆:教局查地址

我絕對贊成教局嚴厲執行,只是唔明大抽獎都未開始申請,這個階段家長是有權搬遷,個地址現在查來有何用呢

作者: www    時間: 15-12-17 00:54

布希亞 發表於 15-12-16 22:30
有錢咪點誠實都得啦,你嘥氣啦

即使不是有錢人,也不代表要放棄誠實。誠實怎會嘥氣呢?

我認為「多些抽查,會對大部分的誠實家長公平些。」怎會嘥氣呢?

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 00:59

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 01:09

作者: www    時間: 15-12-17 01:14

布希亞 發表於 15-12-17 00:59
那些有錢人可隨時買屋隨時租屋,所以有錢永遠都可以誠實,因為有錢嘛
甚麼人會借地址呢,說來說去就是無能力搬,但又想為子女謀最大利益的人 ...
原來有人支持用假地址為自己子女謀最大利益。。。

咁其他人子女的利益呢?請問這樣對大部分同樣沒有錢搬屋的誠實家長公平嗎?

在BK裡,見到很多家長都支持抽查,相信這裡「黑白不分,指鹿為馬,虛偽欺騙,損人利己」的會員只是少數。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 01:16

作者: www    時間: 15-12-17 01:28

布希亞 發表於 15-12-17 01:16
你是否理解能力有問題?
我在批判有錢人可以隨時搬屋買屋,唔見你去插,只係插冇錢又走去偷雞的人有叉用
...

1. 這是個親子教育網站,請尊重自己、尊重大家,請不要用粗鄙語言!

2. 「有錢人可以隨時搬屋買屋」,錯在哪裡呢?你是否理解能力有問題?

3. 我和其他會員支持多些抽查,因抽查對誠實的冇錢人較公平,我們錯在哪裡呢?你是否理解能力有問題?

喜歡弄虛作假、欺騙他人的人,最怕抽查。例如,對於用假地址的人,可能抽查一下地址便可以令騙徒原形畢露。又例如,對於無知識但扮專家的人,可能抽查一下他的常識便可以令騙徒原形畢露。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 01:39

作者: www    時間: 15-12-17 01:55

ffaye 發表於 15-12-16 23:16
贊成成!希望嚴厲執行,太多人存僥倖心態。
同意。太多人存僥倖心態,自私自利。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 02:02

作者: whitepurin    時間: 15-12-17 08:21     標題: 回覆:教局查地址

係咪好多人我唔敢講,但我身邊的人好多都唔當一回事,我有個同事同我一樣明年大抽獎,之前閒聊仲同我講考慮緊租唔租間劏房抽獎,另外有個同事再下一年抽,打算用婆婆地址抽,再之前有個同事知我下年抽,問我有無興趣借佢個港島靚校網抽,佢話幫過好多人⋯ 仲有個同事同我講佢甲一抽中maryknoll, 我真係唔信囉

作者: MrBeast    時間: 15-12-17 08:30

mymelody0701 發表於 15-12-17 00:07
我絕對贊成教局嚴厲執行,只是唔明大抽獎都未開始申請,這個階段家長是有權搬遷,個地址現在查來有何用呢

...
段估都唔會有人41搬去上水
作者: MrBeast    時間: 15-12-17 08:33

布希亞 發表於 15-12-17 01:39
1. 鬼唔知呢度親子網站,你懂中文嗎?有那一個字是粗鄙語言呢?你如何定義那是粗鄙呢,請說明,否則視你抹 ...
做乜咁燥?ek這方面好嚴ga, 我有次食粉脹都比版主del po, 其實我唔同意但我尊重決定,你自己小心law
作者: yokeeland    時間: 15-12-17 09:50

好多人為了子女行多一步,租多一間屋。有能力咪租間大,甚至買間大。如果能力有限,就租間細少少,一家人屈就一年,再盡量節省開支,每件事有得必有失。

每個父母都會為子女做到最好,但要達到目的,還是要用合法合理的渠道。
作者: ffaye    時間: 15-12-17 10:38     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-12-17+01:23+編

原帖由 布希亞 於 15-12-17 發表

明白你既用意。但報假地址响依家個遊戲制度下係刑事,就等於捉貪污一樣,唔可以話無用既。

報學校又好,其他生活上既野又好,富貴貧窮一向有分別。買排朱古力都可以隨意d, m&m又得,Godiva又得。
最低收入既唔代表最早抽到公屋,亦有人覺得我排先當然有得揀先。大家可以做既係响已有制度下取個平衡,起碼收入偏低既都有權抽公屋。

作者: www    時間: 15-12-17 10:54

布希亞 發表於 15-12-17 02:02
真的太多人嗎?很使人吃驚呀,有否每年數據支持你這個「太多人」的鐵一般結論,可否讓大家見識下。...
真的太無聊了!發文前可不可以先看看「太多人存僥倖心態」是誰說的呢?

不用看《阿媽係女人終極秘笈》都知,若不作假行騙便不怕被抽查。

作者: ffaye    時間: 15-12-17 11:01     標題: 引用:Quote:布希亞+發表於+15-12-17+02:02+真的

原帖由 www 於 15-12-17 發表
真的太無聊了!發文前可不可以先看看「太多人存僥倖心態」是誰說的呢?

不用看《阿媽係女人終極秘笈》都 ...
係我

可能大家身邊既人有唔同做法同遭遇,我親身見過有人抽中神校都要嘔番出黎,所以雖然雞死雞還在,我仍然認為嚴厲抽查點都會達至一定效果。

作者: www    時間: 15-12-17 11:03

yokeeland 發表於 15-12-17 09:50
每個父母都會為子女做到最好,但要達到目的,還是要用合法合理的渠道。

同意!作為家長,身教對孩子很重要!

若有人是非不分,藉口「我冇錢隨時搬屋,但要為我子女謀最大利益」使用假地址行騙,最蒙受損失的,便是其他的誠實家長。選擇用誠實方法的家長,可能他們一樣「冇錢隨時搬屋」,一樣想為子女做到最好,但他們明白要用合法合理的方法去達到目的。

作者: Soundervolt    時間: 15-12-17 11:10     標題: 引用:Quote:原帖由+www+於+15-12-17+發表真的太

原帖由 ffaye 於 15-12-17 發表
係我

可能大家身邊既人有唔同做法同遭遇,我親身見過有人抽中神校都要嘔番出 ...
所謂神校更加會被重點調查,不過年年都有區外家長認為自己唔會咁唔好彩被查中。

作者: mymelody0701    時間: 15-12-17 11:40     標題: 回覆:教局查地址

相信11,12和41網是重點抽查校網,支持教局嚴厲抽查,打擊一班借假地址的家長,那麼對真正住在該網的小朋友才是公平。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 12:48     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-17+11:08+編輯+\

作者: bbqyou    時間: 15-12-17 13:14

借地址, 報虛假地址問題好嚴重,
教育局根本從無正視問題,
回憶兩年前到學校領取派位信時, 後面幾個大媽大大聲講電話,
內容大約係" 排緊隊拎信, 邊個邊個同我一樣, 個個都係租信箱架啦"......
這些只係冰山一角.............

作者: whitepurin    時間: 15-12-17 13:15     標題: 回覆:布希亞 的帖子

不嬲有錢人就多選擇,但我又覺得,係,有錢就可以搬去理想區份,但真正搬去(真係符合恆常居住),除咗花錢,都要花effort, 咁花咗咁多心力,學童真係住緊嗰區,都deserve喺番嗰區抽,總比d人齋借個地址去抽合理合法,所以我認為多d打擊借地址係啱㗎

作者: bbqyou    時間: 15-12-17 13:29

唔怕得罪講句,
嚴查多100倍都收唔到阻嚇作用, 又唔係殺人放火,
俾人捉到最多警告下, 將小朋友個學位搬返原住址區姐,
咁多年可有父母因為報假地址而落案, 罰錢, 入獄嗎?
試過有小朋友因為報假地址無書讀嗎?

條例係有, 不過明知唔會實行,
所以大把人照做囉,
咩刑事, 嘥氣啦........無牙老虎姐

要收阻嚇作用就好似TSA咁,
搞大件事先得..........

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 13:42

作者: wai.chow    時間: 15-12-17 14:03

回覆 whitepurin 的帖子

想問清楚一點, 甲一是不論地址, 是嗎!
作者: whitepurin    時間: 15-12-17 14:14     標題: 回覆:布希亞 的帖子

我覺得呢個變成一個好哲學嘅問題,有錢人食得起godiva係咪對窮人唔公平?人地努力賺錢之後有能力多d選擇,點解係唔公平?我努力完得到嘅先同人一樣,係咪先係對我唔公平?咁啱抽到間公屋喺個靚校網,係咪對努力賺錢都買唔起嘅中產唔公平?

作者: whitepurin    時間: 15-12-17 14:19

回覆 wai.chow 的帖子

甲一不計地址, 但甲一先得幾個位, 我唔係好信咁好彩我識到佢囉...

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 14:27     標題: 引用:我覺得呢個變成一個好哲學嘅問題,有錢人食

作者: whitepurin    時間: 15-12-17 14:38     標題: 回覆:布希亞 的帖子

咁根據條例應該都要係恆常居住先得嘅,就算間屋係你買,你唔喺度住都唔合資格,咁真係搬去都有d effort,唔係話搬就搬。查實雙非話買間屋俾個仔抽都唔得架,要個仔真係住先得。如果教育局認真捉,一search到父母無身分證,又唔係用誇境網,就應該嚴查,應該捉到唔少。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 14:51

作者: ipork    時間: 15-12-17 15:02     標題: 引用:Quote:whitepurin+發表於+15-12-17+14:38+

這就是建設性good point,而非似某些人一味指罵

如何定義恆常居住,應以出身時所報居住地址為佳,如抽校前 ...
請問你租過私樓未?3年可能已經搬過3次

作者: joannemak    時間: 15-12-17 15:09     標題: 引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-12-17+00:07

原帖由 MrBeast 於 15-12-17 發表
段估都唔會有人41搬去上水

作者: mcmc2014    時間: 15-12-17 15:31     標題: 引用:相信11,12和41網是重點抽查校網,支持教局

原帖由 mymelody0701 於 15-12-17 發表
相信11,12和41網是重點抽查校網,支持教局嚴厲抽查,打擊一班借假地址的家長,那麼對真正住在該網的小朋友 ...
認同,借完地址而抽中,到時查到,一場歡喜一場空,聽聞教局查到8,9月都仲查,重點就係呢三個網!

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 15:58     標題: 引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-12-17+發表這就

作者: happybabyabc    時間: 15-12-17 17:50     標題: 回覆:教局查地址

我好相信身教好重要, 根本唔係住果區就唔好去爭, 咁同小偷有咩分別。 入到去但知道自己係小偷, 可以抬起頭做人嗎? 有冇考慮過小朋友心理影響。

作者: luv2015    時間: 15-12-17 18:03

It's not worth taking such risk just for getting a primary school offer.
作者: ipork    時間: 15-12-17 18:15     標題: 引用:Quote:原帖由+ipork+於+15-12-17+發表請問

那可以向教育局出示租約即可
咁請問同現在提供住址證明有咩分別?

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 18:17     標題: 回覆:ipork 的帖子

作者: whitepurin    時間: 15-12-17 18:57     標題: 回覆:布希亞 的帖子

實際好難做到喎,咁搬屋都有自由,點為之合理?鍾意九龍城多泰菜同甜品食都唔俾咩!

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 19:09     標題: 回覆:whitepurin 的帖子

作者: siumicmic    時間: 15-12-17 20:50

回覆 whitepurin 的帖子

講得好
作者: 小兔咕    時間: 15-12-17 21:27     標題: 回覆:教局查地址

我聽過check 係咁check 唔知係咪真。不同時段打比你,早到一早8點幾打去你屋企找你。
向樓下看更打聽21樓B係咪有個5-6嵗小朋友係度住?

作者: 小兔咕    時間: 15-12-17 21:28     標題: 回覆:教局查地址

好追魂。

作者: siden    時間: 15-12-17 21:33     標題: 回覆:教局查地址

問學校有冇坐校車,如有叫你出埋證明坐邊條校車線。

問看更有冇見小朋友出入。

約家訪。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 22:12

作者: sbux    時間: 15-12-17 22:14     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-12-17+22:12+編

有聽過check八達通

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 22:16

作者: sbux    時間: 15-12-17 22:24     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+15-12-17+22:14+有聽過c

咁就是真是假一招了
仲聽過會天曚光上門搵細路,之前41上報紙嗰個case就係上門幾次都唔開門,而教署話裡面明顯有人。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 22:29

作者: www    時間: 15-12-17 22:43

布希亞 發表於 15-12-17 12:48
所以一個人有錢,選擇性更多,不單選擇多,還可站在道德高地指責想偷雞的窮人。  ...

這類留言實在太無聊了!這裡除了某個人(但這人經常搬龍門,改變立場),其他網友都反對用假地址欺騙,因為這些欺騙行為,對其他誠實的家長很不公平!

有人多次無聊的說反對用假地址的網友是有錢人,是站在道德高地,實在有點無知和無聊!反對用假地址的各網友,有誰說過自己是有錢人?布希亞,你知道哪位是有錢人,哪位是冇錢人嗎?

喜歡弄虛作假、欺騙他人的人,最怕抽查。例如,對於用假地址的人,可能抽查一下地址便可以令騙徒原形畢露。又例如,對於無知識但扮專家的人,可能抽查一下他的常識便可以令騙徒原形畢露。

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 22:52

作者: monchichi0927    時間: 15-12-17 23:11     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-12-17+22:54+編

其實呢位家長。。大家不必跟她討論吧。

有$人有多選擇有咩問題?有能者居之咁簡單既道理冇理由不懂吧?

作者: 布希亞    時間: 15-12-17 23:27

作者: AsaphEunice    時間: 15-12-18 10:23     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-17+22:48+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-17 發表
Can't agree more

作者: Charlotte_mom    時間: 15-12-18 11:24

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱及挑釁之言詞,  敬請注意!
作者: bboo1    時間: 15-12-18 11:33

作者: 喜樂果子    時間: 15-12-18 14:42

我小朋友有D同學仔O係自行唔得之後先搬, 佢地係真係搬左, 但真係會長住, 租約夠期先搬返自己屋企, 講真咁樣真係灰色地帶, O係大眾家長眼中好似唔係咁好, 但佢無出千, 香港係自由的, 教育署唔可以唔比人搬屋, 住一年就搬又真係唔係好奇, 有業主唔再租, 有加租而無錢再租, 有一百個理由要搬屋, 真係無計的.  就算最後教育暑查到咁既情況都無計架. 我反而唔會理呢類人, 因為好似樓上有個家長講, 呢一類佢地係有付出的, 而且又真係恆常有住, 只不過計個數住幾耐者.  人地是有計劃的, 想用最少的錢同唔犯規下比最好自己的小朋友.  我唔做唔係我高尚, 而係我無咁多錢去做.  我反感的是, 明明就唔係住HK既大陸人, 佢地仲要只借信箱, 比少少就攞最大的利益.  同埋有D借地址既, 直情唔付出而攞最大利益的.  HK因為太自由, 而且HK既精神係你話我犯法咩, 你有責任比證據, 而唔係我既責任去話我無罪, 有哂足夠證據先會提出起訴.  就係因為咁, 仲有咁多人覺得HK仲有D安全感.  如果連呢樣野都無埋, 就真係唔知同大陸有咩分別.  所以搵到借地址果D出黎都真係好易 , 但係要有證據既話真係唔容易, 因為教署D人, 大家心照啦.  問心如果唔係咁多雙非單非, 我地D家長邊有咁大壓力呀, 以前借地址一直都有架啦. 不過唔會咁多人做囉.  怪只可怪教育制度太差, 唔知點解幾時變到咩幼稚園係有影響去咩小學, 咩小學又可以影響好大你去咩中學.  有果D 70% 入BAND1 中學既小學, 有D50%, 有D30%, 有D10%. 你話呀, D家長點會唔緊張呀.  中學入大學既%更利害, 有D一個都無, 有D OVER 50%, 死未.  

有時只好安慰自己, 盡能力教好小朋友, 希望佢可以靠自己啦, 因為我不可能由幼稚園就好好安排, 我只可以盡我能力比佢去讀間我覺得理念同我相同而我比得起學費既學校.  但問心全香港有好多同我理念一樣而且辦得比我小朋友讀果間更好既幼稚園, 但我唔想比咁貴學費者.  講來講去, 真係架, 有錢真係選擇多好多, 只不過唔一定成功.  

總之, 家長們, 大家都努力啦, TSA又唔知攪成點, 不過我都真係唔係好明TSA既制度同制定出來既真正原因      
作者: isolg_ying    時間: 15-12-18 16:02

我所知真係有人會夜媽媽突擊上門拍門睇下個細路係咪真係喺度住
作者: 布希亞    時間: 15-12-18 16:07

作者: vinik    時間: 15-12-18 16:22

我只想講句, 家長做任何事, 子女看在眼中, 他日有咩後果, 就自己承擔吧。

扼$1同扼$1百萬都係扼。

其實好好笑, 面試時教子女謙虛誠實有禮, 自己轉頭就做一D踩界既事。
作者: tigercrabxo    時間: 15-12-18 16:39

教署剛剛先打電話來話唔排除要家訪, 我光明正大又唔係借, 無任歡迎
作者: efcgk    時間: 15-12-18 17:14

學校都會搬啦, 唔明如果負擔得起, 搬屋有咩問題...
舉例, o岩o岩見個topic 話聖保祿搬去柴灣, 唔通家長唔可以跟住搬咩?

作者: chumeme2015    時間: 15-12-18 17:56     標題: 引用:教署剛剛先打電話來話唔排除要家訪,+我光明

原帖由 tigercrabxo 於 15-12-18 發表
教署剛剛先打電話來話唔排除要家訪, 我光明正大又唔係借, 無任歡迎
其實連大抽獎表都未交,咁快就家訪

作者: 喜樂果子    時間: 15-12-18 17:59

vinik 發表於 15-12-18 16:22
我只想講句, 家長做任何事, 子女看在眼中, 他日有咩後果, 就自己承擔吧。

你又真係諗多左啦, 如果做得出既家長唔會覺得有問題囉, 同時, 講真一個5.6歲既小朋友點會知道個制度係點呀
對佢地影響又真係有幾大呀.  同埋想講句, 唔做既人又唔一定可以好好教小朋友, 道德標準好高, 可能只係無錢, 無心機攪咁多又或者唔識, 100個原因.  

我地呢D平民家長只可以觀看, 得閒發表下感受, 不過你話如果發表一次要100蚊, 又真係有幾多人會因為正義而發表意見呀, 唉!  要搵返D正能量

作者: 小兔咕    時間: 15-12-18 18:37

總之比人捉左會留案底,最高監禁14年。值唔值搏,大家好好考慮。
作者: ckhmama    時間: 15-12-18 18:46

上年係熱門網自行交表既時候, 聽到隔離交表個位爸爸同收表個老師講話個住址正明係嫲嫲個名, 因為小朋友係跟嫲嫲住既, 個老師就答佢,咁你地係咪一齊住架,  如果你係填表個度寫家長係監護人, 咁地址就要係監護人個名, 如果你用左嫲嫲個地址就要轉嫲嫲做監護人先得, 唔係有機會會被查! 咁當然如果你小朋友真係係嫲嫲度住就冇問題啦! (好似老師都覺得佢地係借地址咁), 個爸爸再問, 咁係咪即係改返嫲嫲做監護人就冇問題, 老師話係, 但你要記住,如果抽中要到學校注冊或跟住統一派位注冊必需監護人親身到學校辦登記手續!但入讀後都可以同學校改番監戶人係爸爸媽媽既, 老師講!
所以即係話如果問屋企人借地址個d十居其九都係可以話關啦..如果婆婆嫲嫲家姐細佬個d肯幫手做監護人,淨係登記辦理入學手續時去一去就攪掂哂啦~所以呢個制度係冇得解決既, 睇你用邊招好唔好彩~朋友就難講d,都唔會冇啦啦幫你做監護人又要幫埋你去注冊, 屋企人就多數肯幫手啦!

作者: methy    時間: 15-12-18 20:40     標題: 引用:今日收到信要提供住址証明,但都未開始大抽

...
真係住係所報既地址無咩好擔心。

但自行階段又唔限區,大抽獎又未開始,呢個時間check,其實想check咩

作者: ffaye    時間: 15-12-18 21:00     標題: 引用:上年係熱門網自行交表既時候,+聽到隔離交表

原帖由 ckhmama 於 15-12-18 發表
上年係熱門網自行交表既時候, 聽到隔離交表個位爸爸同收表個老師講話個住址正明係嫲嫲個名, 因為小朋友係跟 ...
唔知用非父母做監護人,又會否特別容易被抽查呢?

作者: boyi    時間: 15-12-18 23:54     標題: 引用:Quote:原帖由+ckhmama+於+15-12-18+發表上

原帖由 ffaye 於 15-12-18 發表
要同小朋友一齊住才可以做監護人架,不是求其找阿E、舅父、朋友的地址做監護人,因為會家訪見小朋友,一問就冇所遁形

作者: www    時間: 15-12-19 00:30

vinik 發表於 15-12-18 16:22
其實好好笑, 面試時教子女謙虛誠實有禮, 自己轉頭就做一D踩界既事。
十分同意。

身教最重要,若家長是其身不正的騙徒,教子女面試時扮謙虛誠實有禮又有甚麼用呢?

作者: bboo1    時間: 15-12-19 00:33

tigercrabxo 發表於 15-12-18 16:39
岩,叫佢半夜上黎坐下
作者: ffaye    時間: 15-12-19 00:46     標題: 引用:Quote:tigercrabxo+發表於+15-12-18+16:39+

原帖由 bboo1 於 15-12-19 發表
岩,叫佢半夜上黎坐下
駛唔駛煲定個靚糖水一齊食?

作者: bboo1    時間: 15-12-19 00:55

ffaye 發表於 15-12-19 00:46
駛唔駛煲定個靚糖水一齊食?
聽講佢地會晨咁早仆上黎,叫佢唔使咁辛苦, 半夜三點過來恭候佢
作者: Alange    時間: 15-12-19 01:34     標題: 引用:我只想講句,+家長做任何事,+子女看在眼中,+

作者: ckhmama    時間: 15-12-19 03:42     標題: 引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-18+發表唔知

原帖由 boyi 於 15-12-18 發表
要同小朋友一齊住才可以做監護人架,不是求其找阿E、舅父、朋友的地址做監護人,因為會家訪見小朋友,一問 ...
不過好攪笑既就係我小朋友既同班同學明明知佢住A,B,C網地區,但派學校就去哂D,E,F網,但我所知有兩三個都話返小學比婆婆,爺爺湊,不過實質應該唔係,佢地一直都係姐姐湊緊既,有個住觀塘既就成功入左34網其中一間熱門校,但佢地統一派位前家長傾開計佢地仲豪不怕地話未諗到簡邊個網,唔知係婆婆個網定先己個網好~講真預左報唔係自己住緊既網都會預左有人查,做番d野既,問起上黎都有手準備!不過你有幾何聽到查到有事個d既係話用近親地址吖,多數都係d大陸呀人租單位,或者真係九唔搭八用冇關你人既地址,同埋再講要查都係睇下你點講,個官信唔信既啫,每年成兩三萬人讀小一,先供報得個3,5單個案出黎,我話起碼搵佰令單野出黎先可以起到阻嚇作用!

作者: LL1999    時間: 15-12-19 04:22

其實, 用假地址的人, 唔理係租信箱或者唔係恆常住係果度

有一招出, 好多人都會乖乖現形, 唔會扮落去

就係要申請者, 宣誓小朋友係恆常住係果個單位地址

如果夠擔去宣誓 (我指真係作虛假陳述果 d)

申請者夠唔夠膽搏先, 大家都知, 宣誓咗, 但作虛假陳述, 要負既法律刑責, 唔講得笑

通常到呢個 stage, 申請者, 會乖乖填番自己小朋友住既恆常地址

作者: Soundervolt    時間: 15-12-19 11:41     標題: 引用:Quote:原帖由+ckhmama+於+15-12-18+發表上

原帖由 ffaye 於 15-12-18 發表
將小朋友轉監護人係好大件事,唔係申報地址時填其他人名上監護人嗰一欄就可以,當中牽涉法律程序及政府宣誓,唔係話第二時將監護人身份轉返俾父母咁簡單。監護人責負重大,例如小朋友不幸入醫院做睇醫生做手術都要監護人簽紙,就算親生父母在場簽名亦無效,而且要承擔哂小朋友法律責任,唔好諗得咁兒嬉。

作者: ffaye    時間: 15-12-19 12:32     標題: 引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-18+發表唔知

原帖由 Soundervolt 於 15-12-19 發表
將小朋友轉監護人係好大件事,唔係申報地址時填其他人名上監護人嗰一欄就可以,當中牽涉法律程序及政府宣誓 ...
如果咁講法,用爺爺公公地址嗰d,應該好易捉,定係呢班人個個都宣誓左?

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 12:51     標題: 回覆:教局查地址

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 12:51     標題: 回覆:教局查地址

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 12:54     標題: 回覆:教局查地址

作者: Soundervolt    時間: 15-12-19 13:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-12-19+發

原帖由 ffaye 於 15-12-19 發表
如果咁講法,用爺爺公公地址嗰d,應該好易捉,定係呢班人個個都宣誓左?

...
之前我都講過,如果貨真價實嘅居民,大多數會用屋契或蓋咗厘印嘅租單做住址證明去避免麻煩(雖然有錢可以買或租一個單位只為抽學校,但成本比較高,咁嘅情況亦唔會普遍),只會係一啲冇上述證明嘅人先至會用水電媒或祖父母等親人地址作為證明,處方比較容易集中調查呢類箇案。其實"恆常居住"定義亦比較空泛,要證明一個非父母主要居住,而小朋友恆常居住地點係十分唔容易。

作者: shwong1    時間: 15-12-19 13:17     標題: 回覆:教局查地址

教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明

作者: Soundervolt    時間: 15-12-19 13:48     標題: 引用:教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明

原帖由 shwong1 於 15-12-19 發表
教育局只限家長提供屋契,租單及差餉作證明
咁又未必...我有親戚住喺佢爸爸公司旗下物業,佢既冇租單,屋契更加唔係佢嘅名(公司登記物業),佢都係用水電媒單做住址證明。

作者: ckhmama    時間: 15-12-19 14:11     標題: 回覆:教局查地址

記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫人「切勿以身試犯」夠膽就試,監都有得坐...等等,講到幾嚴重,但到派彩時我眼見身邊好多同學仔、朋友都唔係入番自己住緊個網,有d唔係好熟既家長問開派邊間就話自己甲一入到真係你有你講,佢有佢做!

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 15:21     標題: 引用:記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫

作者: ckhmama    時間: 15-12-19 15:40     標題: 回覆:tingshun0135 的帖子

其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵官去查,因為聽八掛家長話佢朋友真係派彩後唔抵得同學仔派到41網既某校,因為佢自己係41網但派唔到第一志願,所以佢打去教局投訴,但職員話派彩注冊後係唔會再查,如果係查到都會係派彩前或注冊前通知取消入學資格!之前新聞有講過有內陸家長報假地址派到喇沙,到去注冊時先通知取入學消資格,中空寶

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 15:42     標題: 回覆:教局查地址

作者: ckhmama    時間: 15-12-19 15:54     標題: 引用:吾係年年都有中左都嘔返個位出黎咩?一般都

原帖由 tingshun0135 於 15-12-19 發表
吾係年年都有中左都嘔返個位出黎咩?一般都係熟人舉報架啦
係呀,聽佢地講話係未注冊前,即係可能你派彩當日係確實中左獎,開心幾日囉,去到學校注冊時學校會話你知個學位取消左,冇得注冊,都係成班家長講開我聽咋,但上年我就冇見過我知佢地用家人地址既嘔番出黎囉!

作者: tingshun0135    時間: 15-12-19 16:06     標題: 引用:Quote:原帖由+tingshun0135+於+15-12-19+發

作者: ffaye    時間: 15-12-19 16:17     標題: 引用:其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵

原帖由 ckhmama 於 15-12-19 發表
其實一到派彩後就舉報都冇用,係要派彩前搵官去查,因為聽八掛家長話佢朋友真係派彩後唔抵得同學仔派到41網 ...
不是的。因為我見過既係派彩後俾人查,買曬校服臨開學前無左個位。

作者: ffaye    時間: 15-12-19 16:18     標題: 引用:記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫

原帖由 ckhmama 於 15-12-19 發表
記得上年呢個時候係bk度又係好多人開post叫人「切勿以身試犯」夠膽就試,監都有得坐...等等,講到幾嚴重, ...
見到呢d case可以舉報,教署會跟進。

作者: iedummy    時間: 15-12-19 16:26     標題: 回覆:教局查地址

其实大家都不必再討論。這些事情年年都有,有計劃的人是不会怕及有晒文件backup。

更何况教育局何來有咁多人做呢d检查户口呀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5