教育王國

標題: 想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量 [打印本頁]

作者: tekkulas    時間: 15-12-8 01:21     標題: 想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

請問各位有經驗家長,九真初小和高小功課量,並希望各位分享下測驗考試次數,程度教深考淺嗎?默書每一星期中英文默嗎?另外學校興趣班費用約多少? 校外表演比賽多嗎?午餐和其他雜費太约多少?

作者: kochiman2004    時間: 15-12-8 07:06     標題: 回覆:tekkulas 的帖子

這幾年的功課量,相對多,坐定定都要最少一個至個半鐘頭, 每星期中文英文有一次默書,學校的中午飯大約20蚊以下一餐,興趣班放學後自由參與,比出面街平小小,外出比賽不多,很多事都是家長自己報名參加。

作者: kochiman2004    時間: 15-12-8 07:07     標題: 回覆:kochiman2004 的帖子

比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。

作者: kochiman2004    時間: 15-12-8 07:13     標題: 回覆:kochiman2004 的帖子

兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意讀書聽書,正常都會合格。

作者: tekkulas    時間: 15-12-8 15:53     標題: 引用:兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意

原帖由 kochiman2004 於 15-12-08 發表
兩測兩考,教考深淺適中,一般學生上堂願意讀書聽書,正常都會合格。

...
好多謝你嘅回覆!

作者: cherryp    時間: 15-12-23 12:16     標題: 回覆:想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

想了解九真現是否已轉左做英文小學及學校語境好嗎?之前面試時覺得現場九真小學生比較唔夠主動

作者: kochiman2004    時間: 15-12-24 21:35     標題: 回覆:cherryp 的帖子

九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對我每次都必定主動打招呼。

作者: tekkulas    時間: 15-12-25 15:25     標題: 引用:九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小

原帖由 kochiman2004 於 15-12-24 發表
九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對 ...
我覺得面試當天的學生好純真可愛。面試之後,我們反而更鍾意九真。有時主動嘅野好難講,對住陌生人太過主動又好似好奇怪甘。我覺得九真學生已做到有禮貌對答又天真乖巧,我覺得已經足夠了。

作者: tekkulas    時間: 16-1-4 00:52     標題: 引用:比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。 +

原帖由 kochiman2004 於 15-12-08 發表
比起其他小學生,九真小相對無乜雜費。
想請教下,要一體一藝嗎?學琴係吾係吾計?體育呀女最弱,都吾知從何入手

作者: kochiman2004    時間: 16-1-4 11:39     標題: 回覆:tekkulas 的帖子

鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。
體育科無話特別要求。

作者: kochiman2004    時間: 16-1-4 11:43     標題: 回覆:kochiman2004 的帖子

多D帶個囡囡去公園玩下跑下步,體育自然好。這是自己親身經驗分享。不要讀死書。要平衡生活!

作者: tekkulas    時間: 16-1-4 13:45     標題: 引用:鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。

原帖由 kochiman2004 於 16-01-04 發表
鋼琴是樂器,音樂科可以用來計測驗及考試。
體育科無話特別要求。
哈哈,我係新手小一呀媽,所以都吾係好知道点樣分。真係有D迷網,希望配合學校需要而準備一下資料。好彩有你這位有心家長解答我地問題,了解多一点,感謝你!

作者: jojodic    時間: 16-2-6 00:45     標題: 回覆:kochiman2004 的帖子

2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。

作者: tekkulas    時間: 16-2-8 01:15     標題: 引用:2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。 +

原帖由 jojodic 於 16-02-06 發表
2015學年開始,鋼琴已經唔計了。。
唉,本身已經學緊鋼琴,甘係吾係到時要學多種樂器呢?

作者: jojodic    時間: 16-2-8 21:22     標題: 引用:Quote:原帖由+jojodic+於+16-02-06+發表201

原帖由 tekkulas 於 16-02-08 發表
唉,本身已經學緊鋼琴,甘係吾係到時要學多種樂器呢?
係呀

作者: kochiman2004    時間: 16-2-11 15:45     標題: 回覆:jojodic 的帖子

想請教:鋼琴唔計,是否指2015至2016年度新生?是否李校長或方校長説?或有通告通知?今早choir在校練習,仲有同學仔説現只學鋼琴,無學其他樂器,我手頭資料可能outdated。謝謝。

作者: kochiman2004    時間: 16-2-12 08:29     標題: 回覆:kochiman2004 的帖子

己問過:2015/16年度一年级開始,鋼琴唔計。即今年二至六年级,鋼琴可以計樂器,今年一年級開始,小朋友要學其他樂器。

作者: tekkulas    時間: 16-4-27 11:16     標題: 回覆:想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

想請問各位師姐的家長,如何為小朋友準備適應小一課程?小一必需購買什麼用品?謝謝!

作者: leafun    時間: 16-4-29 14:23     標題: 回覆:tekkulas 的帖子

我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應小一,但佢自己幼稚園畢業前兩星期有教佢哋抄手冊。上到小一,學校頭一個月網上有post手冊功課,呢方面ok有得對。科目轉咗大半係英文,呢方面就真係要時間適應。我都係叫我個女盡量去聽,唔明去問,同埋去圖書館借多啲英文書,豐富佢英文詞庫。

作者: op90op    時間: 16-4-30 11:08     標題: del

del

作者: tekkulas    時間: 16-4-30 11:57     標題: 引用:我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應

原帖由 leafun 於 16-04-29 發表
我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應小一,但佢自己幼稚園畢業前兩星期有教佢哋抄手冊。上到小一,學 ...
感謝你的回應!亦感謝樓上bk友的題問,因為我都好想知道!😂😂

作者: leafun    時間: 16-4-30 23:11     標題: 回覆:op90op 的帖子

小息15分鐘,食飯45分鐘。小息自己帶嘢食,多數帶餅乾、蛋糕仔,但學校唔畀帶朱古力返學食,學校無小賣部。午飯供應商每日有四款餐供應,$18一餐。學校兩測兩考,分別響十月尾、一月頭、三月尾同六月頭舉行。平時默書是計分的。

作者: leafun    時間: 16-4-30 23:18     標題: 回覆:leafun 的帖子

升小一無適應週/日,只係八月最後一個星期六半日有小一迎新日,家長、學生一齊返。不過學校十月頭已經有家長會,老師單對單見家長,有問題可以早啲跟進。

作者: op90op    時間: 16-5-1 18:09     標題: del

del

作者: oshirley626o    時間: 16-5-11 15:53

請問各九真家長, 你地小朋友幼稚園係讀邊間?
我囡今年讀pn 金迦, 而k1 我想幫佢報D 更強叩門的幼稚園!

作者: kochiman2004    時間: 16-5-16 11:53     標題: 回覆:oshirley626o 的帖子

很多不同幼稚園,例如:迦南,St Cat,啓思,救世軍,保良局,維多利亞,ccckg及地區不太出名幼稚園等等…唔覺有特別勁D幼稚園會有higher priority.  我反而覺小朋友interview重要係表現自然,有禮貌,不怕挫折,願意嘗試接觸新事情,加上少少純真可愛cutie就可以。相對學術反而次要。
如有錯請指正。

作者: Dorisdoris    時間: 16-11-16 13:11

kochiman2004 發表於 15-12-24 21:35
九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對 ...
請問轉左EMI是否全部用英語教學歷除中文科外

作者: bbkkc    時間: 16-11-21 16:00

回覆 Dorisdoris 的帖子

我女小五, 常識科有中有英, 老師話睇topic而決定

宗教係用中文, music好似係用英文, PE我諗上堂老師都有用中文掛

作者: Dorisdoris    時間: 16-11-21 17:40

bbkkc 發表於 16-11-21 16:00

我女小五, 常識科有中有英, 老師話睇topic而決定

謝謝妳的資料, 請問升中如何, 方間較難找到升band 1 %

作者: bbkkc    時間: 16-11-25 11:16

老師透露大多數都係升返真光系列, 如想升九真小朋友成績要係BAND 1/2 先有機會, BAND 3成績唔收的

都有學生出去考直資考到既, 又有小部份成績麻麻地既派得都係麻麻地, 但無指明係咩中學

男生老師就話不透露喇因為好小男仔, 一講左係人都知

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5