教育王國

標題: 皇仁書院 [打印本頁]

作者: Nickie09    時間: 15-12-4 14:50     標題: 皇仁書院

收集了有關皇仁書院的一些資料, 分享一下。

QC暫時是唯一一間每年均「出產」1-2個狀元 (DSE) 的學校
2015 年 17x 人差不多 70 人考進香港大學 (HKU), 總計多於100人考進3大 (HKU, CUHK, UST)
2015 年 多於20人考進醫學院

真的非常具競爭力,如以上有錯請更正。

作者: brianshe    時間: 15-12-4 15:13

作者: hkpapa852    時間: 15-12-4 17:25

Nickie09 發表於 15-12-4 14:50

QC暫時是唯一一間每年均「出產」1-2個狀元 (DSE) 的學校
QC有幾勁, 已經唔需要用數據去証明了

作者: privacy    時間: 15-12-8 13:57

難入嗎?

作者: privacy    時間: 15-12-8 13:58

皇仁, 喇沙, 英皇, 邊間好D?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-8 14:41

privacy 發表於 15-12-8 13:58
皇仁, 喇沙, 英皇, 邊間好D?
純睇成績:皇仁>喇沙>英皇。
作者: ^O^    時間: 15-12-8 14:43

王家爸爸 發表於 15-12-8 14:41
皇仁>喇沙>英皇的成績相距有幾遠呢?

而喇沙同St Joe係同一教會,成績黎講又邊間好d呢?

作者: simonwan    時間: 15-12-8 15:35

加埋港華呢?港華排系邊?

作者: sinsinlo    時間: 15-12-8 15:37

brianshe 發表於 15-12-4 15:13
唔係咁, 點會爭崩頭.

近年好多資助/ 政府中學都跌哂WATT, 係佢仲項得住.
我反而覺得多左唔少村校冒起呢~  因為大部分神校都轉晒直資/私立, 冇錢而又有能力既唯有讀村校, 近年DSE狀元都有唔少係村校生~~
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-8 15:40

simonwan 發表於 15-12-8 15:35
加埋港華呢?港華排系邊?
老實講報港華,唔係睇佢地呢兩年既DSE成績,係搏谷底反彈。
作者: ^O^    時間: 15-12-8 16:22

王家爸爸 發表於 15-12-8 15:40
老實講報港華,唔係睇佢地呢兩年既DSE成績,係搏谷底反彈。
聽朋友講(佢有去港華Admission Talk),今年港華得28%入3大。

作者: hkpapa852    時間: 15-12-8 16:55

如果以過去三年平均計, 我會認為係:
QC>SJC>KC>LS>WYHK

作者: www    時間: 15-12-8 17:26

^O^ 發表於 15-12-8 16:22
聽朋友講(佢有去港華Admission Talk),今年港華得28%入3大。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-8 17:40

hkpapa852 發表於 15-12-8 16:55
如果以過去三年平均計, 我會認為係:
QC>SJC>KC>LS>WYHK

舊年LSC整體5(以上)率有55%,比SJC同KC都高。舊年LSC既大33222率約84%,SJC大約有83%,KC只有大約82%。所以以舊年DSE成績計算:
QC>LSC>SJC>KC>WYHK。

作者: daisy17772    時間: 15-12-8 18:27

WYHK truly drops a lot.  

Wonder how QC can keep up their results.  I talked to some of the students there, they are very humble, they said they're not very good.  One student came within the top 20 of the whole grade in S3.  He studied in a SKH primary school, which is not the famous one, and didn't come first, but within 5 of that school in P6.
作者: Charlotte_mom    時間: 15-12-8 18:42     標題: 回覆:皇仁書院

皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証明到,佢地係考乖仔識唸有家教

作者: asman    時間: 15-12-8 19:02     標題: 引用:皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-08 發表
皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証明到,佢地係考乖仔識唸有家教

...
請問知大約面試考什麼嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-8 19:46

^O^ 發表於 15-12-8 16:22
有人同我講LSC今年有65%入三大,高過QC,唔知道真定假。有無LSC同學或者家長証實下?
作者: aeiou_drm    時間: 15-12-8 20:06     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-8+15:40+老實

原帖由 ^O^ 於 15-12-08 發表
真的嗎? 28% 好低下。

我有去 WYHK, 校長冇 show slide, 台下有人問,我記得佢話入八大 : 40% HKU, 20% CU / UST, 即是 over 60%。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-12-8 20:06     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-08+

原帖由 asman 於 15-12-08 發表
朋友個仔面試問左題超簡單但有深度的:如果有野想買,父母唔肯買,你會點

作者: sosokel    時間: 15-12-8 20:06

2015 皇龍報資料: HKU:56(Faculty of Medicine:17), CU:25, UST:21, Total:186 Graduates

作者: Charlotte_mom    時間: 15-12-8 20:11     標題: 引用:Quote:原帖由+^O^+於+15-12-08+發表聽朋友

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-08 發表

我有去 WYHK, 校長冇 show slide, 台下有人問,我記得佢話入八大 : 40% HKU, 20% CU ...
入八大,40%HKU, 20%CU/UST,有機會係指jupas offer中的40%/20%,而非全部學生的40/20%

作者: asman    時間: 15-12-8 20:20     標題: 引用:Quote:原帖由+asman+於+15-12-08+發表請問

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-08 發表
朋友個仔面試問左題超簡單但有深度的:如果有野想買,父母唔肯買,你會點

...
Oic! Thank you

作者: privacy    時間: 15-12-8 20:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-08+

原帖由 asman 於 15-12-08 發表
我都想知喎

作者: privacy    時間: 15-12-8 20:24     標題: 回覆:privacy 的帖子

咁想問下St. Paul College, OK嗎?

作者: aeiou_drm    時間: 15-12-8 20:29     標題: 引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-12-08+發表

入八大,40%HKU, 20%CU/UST,有機會係指jupas offer中的40%/20%,而非全部學生的40/20%

...
也有可能,因校長冇再 elaborate。

因另一家長問有關入 Uni 率, 校方回答一般有 70% 入Uni 率,90% within 2 years after graduation if first application is not succeed, so around 90% 入 Uni 率 。

亦是數字藝術。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 10:06

privacy 發表於 15-12-8 20:24
咁想問下St. Paul College, OK嗎?
SPC唔錯
作者: keep-calm    時間: 15-12-9 10:15     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-8+16:55+如

原帖由 王家爸爸 於 15-12-08 發表
舊年LSC整體5(以上)率有55%,比SJC同KC都高。舊年LSC既大33222率約84%,SJC大約有83%,KC只有大約82% ...
如果再加埋DBs, Ying Wah, SPC , 會點排?thanks

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 10:18

aeiou_drm 發表於 15-12-8 20:29
也有可能,因校長冇再 elaborate。

因另一家長問有關入 Uni 率, 校方回答一般有 70% 入Uni 率,90% within ...
校長果然好熟讀校務報告, 個答案同2013-2014年份校務告P.9最尾個段近乎一模一樣.

香港華仁書院2013-2014年度校務報告

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 10:49

keep-calm 發表於 15-12-9 10:15
如果再加埋DBs, Ying Wah, SPC , 會點排?thanks
QC>DBS>LSC>SJC>KC>SPC>YWC>WYHK
作者: Lindytiger    時間: 15-12-9 11:13

回覆 王家爸爸 的帖子

如果加埋SSC, 係咪應該咁排: QC>DBS>LSC>SJC>KC>SSC> SPC>YWC>WYHK? Thanks.
作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:19

王家爸爸 發表於 15-12-8 17:40
舊年LSC整體5(以上)率有55%,比SJC同KC都高。舊年LSC既大33222率約84%,SJC大約有83%,KC只有大約82% ...
舊年即係指2014-2015?

今年我有去SJC,校長話over 70%入3大,72/145人有5**,咁即係指邊年?好混亂。
另想問,33222率即=合格率嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 11:26

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:13
回覆 王家爸爸 的帖子

如果加埋SSC, 係咪應該咁排: QC>DBS>LSC>SJC>KC>SSC> SPC>YWC>WYHK? Thanks. ...
大約係咁,但係如果係SPC同SSC之間揀會好難揀,原因係SPC副校長上左位之後,好似好想搞好間學校。我估SPC自由度會減低,但係成績應該會好返啲。另外,我估SSC用多左資源去IB,對DSE成績有幾大影響,都係一個考慮因素。
作者: 麵包    時間: 15-12-9 11:28     標題: 回覆:皇仁書院

我有去SPC同WYCHK嘅升中talk,我都覺得SPC比WYCHK好,SPC啲仔好smart,唔係死讀書果種,相反WYCHK比較官腔,學生唔係咁有自信,校長感覺上只hard sell 耶穌會的人脈勁和brotherhood,以上純粹係我個人感覺,看官自行決定,不喜勿插

作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:29

aeiou_drm 發表於 15-12-8 20:06

我有去 WYHK, 校長冇 show slide, 台下有人問,我記得佢話入八大 : 40% HKU, 20% CU ...
咁可能佢錯,佢話入U率70%, in which 40%入3大。佢冇講到20% CU/UST.

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 11:33

^O^ 發表於 15-12-9 11:19

今年我有去SJC,校長話over 70%入3大,72/145人有5**,咁即係指邊年?好混亂。
SJC既5**率,一直都好高,但應該未高到Over 70%入3大,原因係同DBS、LSC類似,有部分運動員比較難入三大,拖低左入三大比例同DSE成績。
我唔太清楚,但係我估係講入到大學嗰啲有Over 70%入3大,所以可能需要打個八、九折。

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 11:41

^O^ 發表於 15-12-9 11:19

合格率應該係指2222, 或叫符合升讀大專資格標準/聯招大專學位最低要求.

3322應叫符合升讀大學資格標準/聯招大學學位最低要求

over 70%入3大.... 目前只有DGS做到.... 所以呢70%係基於咩條件下計, 要好小心理解

作者: Lindytiger    時間: 15-12-9 11:43

回覆 王家爸爸 的帖子

你既分析都合理, 我反而有D 擔心如果SPC 係靠死谷死讀的話, 效果又未必一定好. 眼見2間小學係中文方面似乎都有所加強, 預期到佢地升中後中文根基應該會更好.
作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:45

王家爸爸 發表於 15-12-9 11:33
SJC既5**率,一直都好高,但應該未高到Over 70%入3大,原因係同DBS、LSC類似,有部分運動員比較難入三大, ...
@~@"

SJC話2015 HKDSE results:
2 or above = 98.6%
3 or above = 91.5%
咁個3322率即係幾多呢?

作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:47

hkpapa852 發表於 15-12-9 11:41
合格率應該係指2222, 或叫符合升讀大專資格標準/聯招大專學位最低要求.

3322應叫符合升讀大學資格標準/聯 ...
但係我明明聽到校長話over 70%入3大的,即係耳聽未為真。

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 11:48

^O^ 發表於 15-12-9 11:45
@~@"

SJC話2015 HKDSE results:
校網有寫:
http://sjc.edu.hk/academic.php?content=result

83.45 % of the students are qualified for JUPAS degree course (3322+1).  

作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:48

hkpapa852  70%X40%=28%  發表於 5 分鐘前

咁20% CU/UST又代表乜?CU/UST都系3大之一喎。

作者: ilyrd    時間: 15-12-9 11:48

回覆 王家爸爸 的帖子

你是指在學術成績排吧.但如果是整體全人發展,會否是: DBS>LSC>QC....呢?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 11:51

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

你既分析都合理, 我反而有D 擔心如果SPC 係靠死谷死讀的話, 效果又未必一定好. 眼見 ...
SPC應該又唔會靠死谷死讀,只係過去自由度太高,有少少收緊。其實唔只SPC,WYHK同RC都好似慢慢收緊自由度,越來越注重成績。
作者: ^O^    時間: 15-12-9 11:52

hkpapa852 發表於 15-12-9 11:48
校網有寫:
http://sjc.edu.hk/academic.php?content=result

但佢张slide係:
2015 HKDSE Results
5** 7.3%
5* or above 21.9%
5 or above 40.8%
4 or above 71.3%
3 or above 91.5%
2 or above 98.6%

咁請問,83.45% 3322+1係點計出黎呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 11:55

^O^ 發表於 15-12-9 11:48
咁20% CU/UST又代表乜?CU/UST都系3大之一喎。
我無聽, 所以我答你唔到. 佢份校務報告又未出(不過出咗都未必有資料)

其實好簡單, 港九兩間華仁成績一向相近, 睇番對面海既九華過去3年成績, 不難估計港華既成績:

九龍華仁過去三年中六畢業生去向統計:

畢業年度

3322率

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

2012-2013

<=73%

~3%

~39%

~42%

~16%

~58%

2013-2014

<=76%

~11%

~44%

~55%

~18%

~73%

2014-2015

<=73%

~3%

~54%

~57%

~18%

~75%

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 11:58

^O^ 發表於 15-12-9 11:52
但佢张slide係:
2015 HKDSE Results
5** 7.3%
計算平均分既缺點, 就係永遠不能反映到完整既現實, 如不能知道個別科目特別高分/低分

呢個數字只有學校可以話到俾你知

作者: Lindytiger    時間: 15-12-9 11:59

回覆 王家爸爸 的帖子

今時今日D 女仔真係好叻, 班男仔真係要加把勁先得, 唔可以淨係掛住玩!
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 12:03

ilyrd 發表於 15-12-9 11:48
回覆 王家爸爸 的帖子

你是指在學術成績排吧.但如果是整體全人發展,會否是: DBS>LSC>QC....呢?
讀書係為學術成績同好玩,好玩程度:
DBS>LSC>SJC>WYHK>SSC>SPC>YWC>KC>QC

針無兩頭利。

只有DBS同LSC真係可以兼顧到。

作者: JustAParent    時間: 15-12-9 12:05     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-9+11:41+合

原帖由 ^O^ 於 15-12-09 發表
但係我明明聽到校長話over 70%入3大的,即係耳聽未為真。
Sorry, 你聽錯。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 13:14

Lindytiger 發表於 15-12-9 11:59
回覆 王家爸爸 的帖子

今時今日D 女仔真係好叻, 班男仔真係要加把勁先得, 唔可以淨係掛住玩!  ...
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SPCS、GHS、YWG、TLMS等)或者男女校(SPCC、鄧顯、荃官、林護等)。
作者: Band5    時間: 15-12-9 16:22

王家爸爸 發表於 15-12-9 13:14
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SP ...
請問邊度有呢個排名。
作者: rubycourt    時間: 15-12-9 18:13     標題: 引用:Quote:Lindytiger+發表於+15-12-9+11:59+回

原帖由 王家爸爸 於 15-12-09 發表
所以過去幾年DSE主科5以上既頭十排名好似無嘜男校。英文只有SJC,數學只有LSC,其他都係女校(DGS、MMS、SP ...
請問MMS係邊間?

作者: 布希亞    時間: 15-12-9 19:27

作者: IloveJJ    時間: 15-12-10 12:49     標題: 引用:皇仁面試唔係勁考學術,反正校內成績已經証

作者: ^O^    時間: 15-12-11 12:04

Charlotte_mom 發表於 15-12-8 18:42

...
但皇仁係咪全in呢?

作者: privacy    時間: 15-12-12 21:10

王家爸爸 發表於 15-12-9 10:06
SPC唔錯
有乜好? BAND 妁學生會收? 難入嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-12 22:45

privacy 發表於 15-12-12 21:10
有乜好? BAND 妁學生會收? 難入嗎?
設備相對新(同區內其他傳統名校比較),適當的自由度,英文情度高等。Band 1 先有機會,唔算易入。

作者: hkpapa852    時間: 15-12-14 16:42

回覆 ^O^ 的帖子

港華校務報告出咗
http://web.wahyan.edu.hk/attachments/article/289/School%20Annual%20Report%202014-15%20(final).pdf

不過得呢堆說話, 校務報告P.9:

In terms of JUPAS offers, the situation is even more encouraging as the percentage of over 72% in 2015 is the highest since we entered the "DSE era". This represents a jump of over 15% over the figure in 2014. Among JUPAS offers, HKU continues to represent the biggest portion at 38%, followed by CUHK and CityU both at around 20%. With offers skewed towards more high ranking universities, it might be inferred that our students are more aggressive in their Programme choices, probably because they would rather study abroad than to read a Programme they are not enthusiastic about. Of those who chose to study in Hong Kong, about 70% were offered degree programmes. 24% of our graduates chose to study overseas and many got into rather good universities such as Imperial College, Carnegie Mellon University, Australia National University, University of British Columbia, etc.

平均取得3級或上: ~88% (即3322率不高於88%)

多過72%學生取得JUPAS offer, 24%學生海外升學

JUPAS offer中有38% HKU, ~20% CUHK 和 ~20% CityU.

本地升學學生中有70%升讀degree
呢個有得計個上限.... 24%海外升學, 即係最多76%本地升學, 所以: 76%x70%=53.2%

港華升讀local degree比例: 不高於 53.2%

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-14 18:20

hkpapa852 發表於 15-12-14 16:42
回覆 ^O^ 的帖子

港華校務報告出咗

數字如想象中唔太靚,但我依然對佢有信心,相信三幾年後應該有進步。所以如果小朋友係B1尾、B2頭,港華係好選擇,到小朋友畢業時,應該比預期好。
作者: Chole    時間: 15-12-14 19:24     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-14+16:44+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-14 發表

回覆 ^O^ 的帖子
咁同高主敎差不多,校長話大過50% local degree, 20% overseas degree.

作者: IvyPluto    時間: 15-12-14 19:47

回覆 王家爸爸 的帖子

點解三年後會谷底反彈呢?願聞其詳!
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-14 20:19

IvyPluto 發表於 15-12-14 19:47
回覆 王家爸爸 的帖子

點解三年後會谷底反彈呢?願聞其詳!
舊年開始搞小班,其他資源也多了,一、二年未必見效,但三年後應該開始見效。
作者: cychan39    時間: 15-12-14 20:33

自行30%收了全港最頂尖的50多人,外加留班學額,超過60人,理論上應該能全進醫學院,説明并不增值
作者: TIGERBAMA    時間: 15-12-14 20:56     標題: 引用:+本帖最後由+王家爸爸+於+15-12-14+18:21+

原帖由 王家爸爸 於 15-12-14 發表
港華會收band 1尾/ band 2頭咩?

作者: 晴晴小B    時間: 15-12-14 23:06     標題: 引用:Quote:IvyPluto+發表於+15-12-14+19:47+回

舊年開始搞小班,其他資源也多了,一、二年未必見效,但三年後應該開始見效。 ...
我覺得華仁能成功反底既機會不大,連佢自己小學較叻既學生升中都想跳船,係無咩亮點既情況下,好難吸引到尖子入讀,要反底又談何容易呢

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-14 23:33

晴晴小B 發表於 15-12-14 23:06
我覺得華仁能成功反底既機會不大,連佢自己小學較叻既學生升中都想跳船,係無咩亮點既情況下,好難吸引到尖 ...
回到當年全港最強,十年内應該無機會。但回到B1中上游應該三、五年內有可能,始終近億額外資源可以做很多事。
作者: hkpapa852    時間: 15-12-15 08:31

王家爸爸 發表於 15-12-14 23:33
回到當年全港最強,十年内應該無機會。但回到B1中上游應該三、五年內有可能,始終近億額外資源可以做很多事 ...
咁我都相信點都唔會變到隔離網間英中咁, 最差應該都只係同高主教一齊係度浮浮沉沉啫!

作者: JustAParent    時間: 15-12-15 08:38     標題: 引用:+本帖最後由+王家爸爸+於+15-12-14+18:21+

係EK, 你都算係對華仁有公平評價既少數。

作者: asman    時間: 15-12-15 08:52

回覆 JustAParent 的帖子

我不太熟識港華這校,但很想知近年真的這麼差嗎? 先謝謝各位指教!

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 09:19

hkpapa852 發表於 15-12-15 08:31
咁我都相信點都唔會變到隔離網間英中咁, 最差應該都只係同高主教一齊係度浮浮沉沉啫!
...
高主教同華仁的確有啲相似,都係近二年换校長,兩位新校長都有心做好,過程中或多或少引起少部分師生不滿。例如高主教既U型坐位安排,可提高學生既互動,對專注力不足既學生尤其有利,而華仁既超小班對拔尖、補底都有幫助。兩間都可以話資源充足,亦都同樣面對最叻嘅小學部學生流失問題,亦都收咗唔少B2生。所以大家可以具體見到既DSE成績並非三、二年可以改變,要等慢慢見好成績,小學部最叻嗰批先會願意留下、吸引到B1中上游外校生先可以叫成功。
作者: asman    時間: 15-12-15 09:25

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸
請問一下如果我囝囝係B1生, 咁我係咪自行有機會去博一下?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 09:44

asman 發表於 15-12-15 09:25
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸
老實講B1頭報QC、SJC、KC好過,B1中自行二報,B1尾好值得報。
作者: asman    時間: 15-12-15 11:07

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸
諗住自二揀港華....
我仲以為佢要收有特異功能既小朋友
自問阿仔無特異功能....

作者: twotwoshing    時間: 15-12-15 12:49

但港華有直屬又好難玩,小學係抽獎乜人都有,華小最top嗰班又去左qc直資等,因直屬佢揀港華又要硬食冇得say no,唯有靠中學部增值
作者: TIGERBAMA    時間: 15-12-15 16:19     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸:
Band 1 尾自行選港華都有機?

作者: JustAParent    時間: 15-12-15 19:13     標題: 引用:+本帖最後由+asman+於+15-12-15+08:53+編輯

原帖由 asman 於 15-12-15 發表

回覆 JustAParent 的帖子
其實問題好簡單,學生減少,大部份學校都要接受現實錄取部份成績較次一些嘅學生,上面提到嘅QC, SJC, KC都唔例外。論成績,港華確實不及前面三所學校,好自然收生標準就要相對降多少少。你問港華係咪好差?我唔知你 "差" 嘅標準唔識答,但我自己唔覺。整體去看一間學校,至少我覺得港華九華屬B1學生選校之列。之前阿仔升中,港華九華也在我考慮名單之上。

作者: asman    時間: 15-12-15 20:18     標題: 回覆:JustAParent 的帖子

我想先說句不好意思!我意思港華是否比以往「差」左,不是說學校差.他也是我選校之列!

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 20:54

JustAParent 發表於 15-12-15 19:13
其實問題好簡單,學生減少,大部份學校都要接受現實錄取部份成績較次一些嘅學生,上面提到嘅QC, SJC, KC都 ...
灣仔區大抽獎選校時一定排喺TSK同高主教前面
B1尾(或者B1中),乙一唔敢揀QC,好多時都只能揀華仁,然後TSK。

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-15 20:59

asman 發表於 15-12-15 20:18
我想先說句不好意思!我意思港華是否比以往「差」左,不是說學校差.他也是我選校之列!

...
曾經係香港數一數二既名校,好多高官都係華仁仔。如果你同高峯期比較,當然差咗。
作者: JustAParent    時間: 15-12-15 21:10     標題: 引用:我想先說句不好意思!我意思港華是否比以往

原帖由 asman 於 15-12-15 發表

...
唔駛唔好意思,大家只是討論吓。我和華仁亦無任何關係

作者: TIGERBAMA    時間: 15-12-15 21:31     標題: 回覆:皇仁書院

華仁在灣仔區有幾多個位抽?

作者: MCLIAN    時間: 15-12-15 22:05

TIGERBAMA 發表於 15-12-15 21:31
華仁在灣仔區有幾多個位抽?

2015 灣仔區  乙部非保留位 9

From https://www.schooland.hk/ss/

作者: asman    時間: 15-12-15 22:06     標題: 引用:Quote:原帖由+asman+於+15-12-15+發表我想

原帖由 JustAParent 於 15-12-15 發表
唔駛唔好意思,大家只是討論吓。我和華仁亦無任何關係

作者: masteriso    時間: 15-12-16 05:08

聽講宜家hku medic的情況喺kc佬教qc仔。真唔真?
作者: JustAParent    時間: 15-12-16 10:25     標題: 引用:聽講宜家hku+medic的情況喺kc佬教qc仔。真

原帖由 masteriso 於 15-12-16 發表
聽講宜家hku medic的情況喺kc佬教qc仔。真唔真?
我只知宜家香港的情況喺一個痴線kc佬管治七百萬正常人。

作者: yee8001    時間: 15-12-16 11:20

王家爸爸 發表於 15-12-9 12:03
讀書係為學術成績同好玩,好玩程度:
DBS>LSC>SJC>WYHK>SSC>SPC>YWC>KC>QC
王家爸爸,如果我阿仔仲keep到全級十內我想俾佢自行博考一間皇仁進取D,另一間開平中學穩陣小小,見你哋D討論覺得好仲意皇仁如果考到就好啦,宜家要以皇仁為目標而努力(不過怕佢成績跌>·< 舊年上學期全級第三名跌,下學期跌到全級第九名,今年心散咗怕又再跌>·<)
阿仔操行A- 之前有同你提及過二至四年級校際英詩獨誦比賽冠,亞,季都攞過 (希望五六年班都有獎攞), 做過班長, 有參加童軍, 仲有佢二年級有參加學生議會,想五六年班再参加學生議會呢D對報考中學係咪有小小幫助? 但佢小提琴只有3級只跟學校弦樂團拿過幾張猪肉獎. 佢間學校唔夠其他名小成績叻, 如果佢成績可以其他名小成績差唔多. 但體藝方面唔及其他人, 仲可以自行博吓皇仁嗎? 如果自行唔得叩門係咪更冇希望? 唔好意思我表達能力較差希望你明白我

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-16 11:28

yee8001 發表於 15-12-16 11:20
王家爸爸,如果我阿仔仲keep到全級十內我想俾佢自行博考一間皇仁進取D,另一間開平中學穩陣小小,見你哋D討 ...
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二,SJC、KC、LSC等都OK。
作者: JustAParent    時間: 15-12-16 11:39     標題: 引用:Quote:yee8001+發表於+15-12-16+11:20+王家

原帖由 王家爸爸 於 15-12-16 發表
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
兩睇。QC成績好D,SJC / LS all-rounded D,好玩D。

作者: yee8001    時間: 15-12-16 11:40

王家爸爸 發表於 15-12-16 11:28
老實講自行階段成績同面試表現最重要。如果一線小學前十名,無理由唔考慮自行一QC(除非SPCC收咗)。自行二, ...
感謝你回覆,我唔係好清楚阿仔間小學係咪屬於一線? 好似唔多出名?

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-16 11:47

JustAParent 發表於 15-12-16 11:39
兩睇。QC成績好D,SJC / LS all-rounded D,好玩D。
我個人都喜歡SJC同LSC。QC/KC收返來的學生全部B1(我估QC大部分B1A),但SJC/LSC比較散B1A到B2都有(B2來自自己小學),但畢業成績LSC同SJC比KC好,同QC相差也不遠。
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-16 11:50

yee8001 發表於 15-12-16 11:40
感謝你回覆,我唔係好清楚阿仔間小學係咪屬於一線? 好似唔多出名?
如果唔係一線小學,港華可能適合啲。
作者: Chole    時間: 15-12-16 13:39     標題: 回覆:皇仁書院

請問自行QC in 幾多個?

作者: aeiou_drm    時間: 15-12-16 14:46

我們學校提議考級三之內男仔才好報 QC。其它可以省返機會, 報 KC,SJC,  WYHK 。。。   
作者: Chole    時間: 15-12-16 15:28     標題: 引用:我們學校提議考級三之內男仔才好報+QC。其

原帖由 aeiou_drm 於 15-12-16 發表
我們學校提議考級三之內男仔才好報 QC。其它可以省返機會, 報 KC,SJC,  WYHK 。。。    ...
我聽返嚟都係咁,average 學校頭三至可能有得 in, 所以唔好浪費自行機會。

作者: ilyrd    時間: 15-12-16 16:55

回覆 yee8001 的帖子

曾經第3,跌落第9.QC風險好大.除非第9升第3.

作者: hkmom    時間: 15-12-16 18:42

Chole 發表於 15-12-16 15:28
我聽返嚟都係咁,average 學校頭三至可能有得 in, 所以唔好浪費自行機會。

...

Will "top 3" be an oversimplified guideline?  I've heard that rather it is the "rank order" that determines whether one can be selected for interview.  Is this true?

(I understand that secondary schools including QC will not just shortlist students solely by their "form position", but rather to base on EDB's list of P.6 students arranged in ascending "rank order".  This means that students with form position outside top 3 can still appear relatively high in the "rank order" list for getting an interview.)

作者: yee8001    時間: 15-12-16 18:52

ilyrd 發表於 15-12-16 16:55
回覆 yee8001 的帖子

曾經第3,跌落第9.QC風險好大.除非第9升第3.
如果升返第三我都想搏吓CQ,就怕佢間學校連in都唔得in&#128584; 聽講舊年同級考第一的同學仔轉咗去喇沙小學.
作者: hkmom    時間: 15-12-16 19:26

yee8001 發表於 15-12-16 18:52
如果升返第三我都想搏吓CQ,就怕佢間學校連in都唔得in&#128584; 聽講舊年同級考第一的同學仔轉咗去喇沙小學 ...
轉咗??  定係先考到另一間,之後再叩到喇小?

作者: yee8001    時間: 15-12-16 20:02

hkmom 發表於 15-12-16 19:26
轉咗??  定係先考到另一間,之後再叩到喇小?
係讀完三年班去喇沙插四年級

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5