教育王國

標題: 6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年? [打印本頁]

作者: jasontsin    時間: 15-11-18 14:56     標題: 6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

6年後,主要靠Band的話,是否不用像考小學般誇張?還是差不多?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-18 15:04

jasontsin 發表於 15-11-18 14:56
6年後,主要靠Band的話,是否不用像考小學般誇張?還是差不多?
起碼玩3年, 由小五開始到小六畢業

作者: winnietingting    時間: 15-11-18 15:20

Many said that the difficuties are ten times more than those in 考小學.
作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-18 15:22

無可能玩一年...........咁少, 淨係呈分都小5,6呈, 派位係7月出結果, 起碼兩年
仲有D咩比賽咩考咩cert, 台上一分鐘台下十年功, 有排學
作者: 晴晴小B    時間: 15-11-18 15:26     標題: 引用:Quote:jasontsin+發表於+15-11-18+14:56+6

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
dgs要睇埋小四成績表

作者: AgapePa    時間: 15-11-18 15:36

一樣要帶去面試, 自行兩間官津, 加幾間直私, 主要睇成績, 唔使報十幾廿間

作者: gracelam    時間: 15-11-18 16:03     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-18+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-11-18 發表
dgs要睇埋小四成績表
協恩都要四年級成績表。

作者: KittyMelody1    時間: 15-11-18 16:31

gracelam 發表於 15-11-18 16:03
協恩都要四年級成績表。
其實大部份一線中學都要睇四年級成績......同操行....考小學睇運氣或人事, 考中學睇實力, 即睇足三年既學業成績+操行... 你話難唔難過考小學十倍...

作者: florence.lau    時間: 15-11-18 17:00     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre s-1 生唔生性。其實大家在要求取消Tsa, 但無人提出pre s-1其實也是極不公平。所有學校為求pre s-1 拿好 banding, 唯有谷學生。所以我覺得pre s-1 也應取消 . 用全港統一考試,榮辱自負,不是更公平嗎?

作者: Krissi    時間: 15-11-18 17:04

4, 5 & 6 年級成績表,  合共三年
又要成績, 又要操行, 部分更要體藝
所以都不是一年可以攪掂, 反之要有部署.

作者: hkpapa852    時間: 15-11-18 17:22

florence.lau 發表於 15-11-18 17:00
仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre s-1 生唔生性。其實大家在要求取消Tsa, 但無人提出pre s-1其實也是極不公平。 ...

我認為Pre-S1最不公平之處, 就係唔關考生事.

Pre-S1一般係升中派位結果公佈後一星期左右就考, 派得好既固然開心, 萬一派得唔好, 你估佢仲有冇心機同你去考?

而且都畢業啦, 盡唔盡力學校又唔知亦無得追究....... 所以, 要睇前人種樹, 其實有時幾心唔憤氣!

作者: AgapePa    時間: 15-11-18 17:28

florence.lau 發表於 15-11-18 17:00
仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre s-1 生唔生性。其實大家在要求取消Tsa, 但無人提出pre s-1其實也是極不公平。 ...
用全港統一考試,又會有人話一試定生死, 仲大壓力

作者: 布希亞    時間: 15-11-18 17:29

作者: MASAYA    時間: 15-11-18 17:49

你地覺得睇小四成績表,係小四至小六keep住好成績,定小四到小六一路進步好d呢?
作者: simonwan    時間: 15-11-18 18:01

MASAYA 發表於 15-11-18 17:49
你地覺得睇小四成績表,係小四至小六keep住好成績,定小四到小六一路進步好d呢? ...

梗系三年都考全級第一就最好。

作者: ok3    時間: 15-11-18 18:04

MASAYA 發表於 15-11-18 17:49
你地覺得睇小四成績表,係小四至小六keep住好成績,定小四到小六一路進步好d呢? ...
如果我係校長, 只睇成績揀人的話, 我會揀個由頭帶到尾嘅

作者: simonwan    時間: 15-11-18 18:08

我贊成恢復六十年代的升中試,全港小六學生考統一考試,然後排位。

當年系司徒華爭取取消了,變成分區抽獎派位。我系受害者。我當年小四至小六年年全級第一,因住新市鎮,被派到新起的屋村新津校,遇到好多不好的老師。

作者: 11B    時間: 15-11-19 01:27     標題: 引用:仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre+s-1+生唔生性

原帖由 florence.lau 於 15-11-18 發表
仲有 pre s1 隔年考。點解要用人哋嘅成績嚟影響我嘅派位?!

作者: miriam    時間: 15-11-19 01:43     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

初小爭入精英班,入到精英班又怕會跌返出黎,即係由小一已經打仗……………

小三已經要睇成績,小四第一次考試完後執弱項,執之餘其他既科要保持或更好。

小五上學期所有既科都要好,到呈一時唔死得,呈一失手好大鑊。

到小六呈二不能再失手,你努力時同學都會努力,係呈一失手就靠呈二追分,呈三又唔失得手,失手做左邊緣人,大抽獎時填表進取又唔係唔搏又唔甘心。

即係話升中呢個遊戲係玩足六年…………………

作者: miriam    時間: 15-11-19 01:48     標題: 引用:Quote:原帖由+florence.lau+於+15-11-18+發

原帖由 11B 於 15-11-19 發表
仲有 pre s1 隔年考。點解要用人哋嘅成績嚟影響我嘅派位?!
入到既中學中一已有精英班會好 d,學生為入精英班唔敢亂黎,相信家長都會睇實兼谷下。

無精英班即係唔使驚考衰會影響自己,衰左都只係影響學弟妹既派位……………

作者: bearwhat    時間: 15-11-19 10:12     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

好恐怖

作者: Yanamami    時間: 15-11-19 10:32

低小唔喺要黎谷成績既~低小時喺要培養好自理力,良好既學習態度,閱讀能力,留意佢喺體藝邊方面有潛能可以發展(唔好到高校先黎問學乜野有助升中啊~),高小基本要練到做野快而準,時間管理,體藝開始進入收成期。
作者: jasontsin    時間: 15-11-19 10:37

Yanamami 發表於 15-11-19 10:32
低小唔喺要黎谷成績既~低小時喺要培養好自理力,良好既學習態度,閱讀能力,留意佢喺體藝邊方面有潛能可以 ...
Totally agree !
作者: miriam    時間: 15-11-19 11:30     標題: 引用:低小唔喺要黎谷成績既~低小時喺要培養好自

原帖由 Yanamami 於 15-11-19 發表
低小唔喺要黎谷成績既~低小時喺要培養好自理力,良好既學習態度,閱讀能力,留意佢喺體藝邊方面有潛能可以 ...
最慘有部份小學初小已分精英班,家長為求一席,已經發力狂谷。

作者: Yanamami    時間: 15-11-19 11:47

禁呢个完全係家長既問題~
作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-19 11:55

布希亞 發表於 15-11-18 17:29
六年後,別傻了,上一年級就要殺入精英班,准備呈分排BANDING,玩足你六年,就算去龍校,也要不斷准備在七 ...
好彩我仔間龍校無咁, 中英數+操行合格已OK (升班&升中)

作者: miriam    時間: 15-11-19 12:01

Yanamami 發表於 15-11-19 11:47
禁呢个完全係家長既問題~
所以問要玩幾多年, 真係睇家長心態係點.

希望仔細觀察子女強弱項就係初小時期, 睇多 d 課外書, 唔好側重某種語言, 要平衡發展.

到高小時已經知大約情況再去糾正.

我囡仍未升中時聽到佢 d 同學既補習班每日係一個接一個, 我唔係咁頂得住.

作者: sissysze    時間: 15-11-19 12:48     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

所以我話要揀有中學嘅小學,最好入到一條龍tim

作者: sissysze    時間: 15-11-19 12:50     標題: 引用:Quote:florence.lau+發表於+15-11-18+17:00

原帖由 simonwan 於 15-11-18 發表
我贊成恢復六十年代的升中試,全港小六學生考統一考試,然後排位。
以前都有得叩門架

作者: simonwan    時間: 15-11-19 13:10

sissysze 發表於 15-11-19 12:50
以前都有得叩門架

我老豆系小學四年級學歷,打份牛工,唔識叩門,亦唔會去叩門,佢覺得系屋企附近,唔駛比車費系最好。事實上,我中一同班同學有人中二插班轉佐去DGS,而佢讀書唔好得過我。我在屋村中學讀到中六,后暫取生入中大,論學科成績唔會輸過其他人,但英文水平及見識真系輸九條街!!!所以我好反對一個教育制度要鬥父母付出多少,無論金錢同視野,低下層都處於弱勢。而家教育制度系令社會流動性越來越少,香港變成門第社會。

作者: saiwanho    時間: 15-11-19 15:45

simonwan 發表於 15-11-19 13:10
我老豆系小學四年級學歷,打份牛工,唔識叩門,亦唔會去叩門,佢覺得系屋企附近,唔駛比車費系最好。事實 ...
同意您說的,普通學校就是輸在英語水平、見識。。。另外還有一樣,人脈。

您的故事我也有同感。

作者: oho1    時間: 15-11-19 16:25

saiwanho 發表於 15-11-19 15:45
同意您說的,普通學校就是輸在英語水平、見識。。。另外還有一樣,人脈。

您的故事我也有同感。

人脈---這回事就十分難說清了!

你想入其生活圈,他們受你玩才說!  勵強入了又是否好事!? 不過近朱者赤....是應同的!

心底還是有"千金難買少年窮"的信念呀!  

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-19 17:27     標題: 引用:Quote:sissysze+發表於+15-11-19+12:50+以

原帖由 simonwan 於 15-11-19 發表
我老豆系小學四年級學歷,打份牛工,唔識叩門,亦唔會去叩門,佢覺得系屋企附近,唔駛比車費系最好。事實 ...
你背景同我差唔多。爸爸藍領,媽媽主婦。家境一般返學要近慳車錢。小六時自問算名到前茅,但父母有自己考慮,唔要名校怕跟唔上補習貴。所以有個讀書中上的同學,阿媽勁sell之下被推薦入名中學(每年兩個位)。自己去左直屬地區二線(隔離師奶話d女仔都幾乖果種)。
學校成績平平唔在講(經驗之談我十分反對讀書邊間都一樣),連個人發展、升學輔導全係零,學生唔容許有個人思想學校行高壓。入到大學(當然靠補習啦,學校連考試局有marking scheme都唔同我地講,老師仲串我地無啦啦畫咩圖)發現自己係井底蛙。人地講攪活動我聽都聽唔明。個人無遠見唔識計劃,唔識爭取唔識打算,學術底子又唔夠人強。唔慌唔大塘小魚,真係好慘。
所以到為自己仔女選校,我會考慮好多野。無辦法現實世界就係咁,有資源有選擇,唯有在自己能力內盡量提供多d栽培多d

作者: MASAYA    時間: 15-11-19 17:29

simonwan 發表於 15-11-19 13:10
我同你差唔多,band1成績讀最近屋企既band2中學,然後遇到全校最頹既英文老師,英文唔掂讀英中,等於唔識游水跳入成人池... 但最衰都係自己唔爭氣,當時仲未識爭氣...
作者: saiwanho    時間: 15-11-19 20:21

oho1 發表於 15-11-19 16:25
人脈---這回事就十分難說清了!

你想入其生活圈,他們受你玩才說!  勵強入了又是否好事!? 不過近 ...
估計您誤會了,不是說要特別打入/高攀人家的生活圈子,在名校您自然就會遇上不一樣的同學。讀過傳統名校的朋友相信明白我的意思。

作者: simonwan    時間: 15-11-19 22:46

Charlotte_mom 發表於 15-11-19 17:27
你背景同我差唔多。爸爸藍領,媽媽主婦。家境一般返學要近慳車錢。小六時自問算名到前茅,但父母有自己考慮 ...

系!零校外獎學金資料、零海外升學資訊,我入佐大學至知原來香港有好多獎學金比讀書好的學生去海外升學。仲有,最衰系D老師會當你失敗者,明明讀到書,唔系鼓勵我入名大學,居然同我講入理工已經好好。

作者: saiwanho    時間: 15-11-19 22:53

看來大家都為自己昔日的際遇而唏噓,不過既然已成定局,無謂回頭看太多了,留點精神為自己下一代籌謀更實際!
作者: simonwan    時間: 15-11-19 22:54

MASAYA 發表於 15-11-19 17:29
我同你差唔多,band1成績讀最近屋企既band2中學,然後遇到全校最頹既英文老師,英文唔掂讀英中,等於唔識游 ...

我中一的英文老師至系經典,廢到無倫,我到而家對好多中小學老師水平系好有意見。

作者: bee_eed    時間: 15-11-20 00:21     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

我都贊成自己成績自己打。打死無怨

作者: cchappyforever    時間: 15-11-20 02:04

咁,係咪揀間有中學直上會好啲?
又有人話12年咁長,太早選定一間不知是否好事。要跳出去另一間唔係咁易,大家點睇呢種講法?
作者: mcl203    時間: 15-11-20 02:20

cchappyforever 發表於 15-11-20 02:04
咁,係咪揀間有中學直上會好啲?
又有人話12年咁長,太早選定一間不知是否好事。要跳出去另一間唔係咁易, ...
有好有唔好.....揀間有中學直上唔係咁易
話咁易可以直上既....你又未必制....世事無絕對

作者: MASAYA    時間: 15-11-20 07:35

saiwanho 發表於 15-11-19 22:53
看來大家都為自己昔日的際遇而唏噓,不過既然已成定局,無謂回頭看太多了,留點精神為自己下一代籌謀更實際 ...
過去就已過去, 但唔利用過去經驗咪等於白過? 換個角度睇, 一直有晒機遇畀你咁行, 最後好易變得離地
作者: lightingchung    時間: 15-11-20 07:55     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

其實升到中學,你就發覺DSE仲衰,(不過呢個係小學板唔講咁多)

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-20 08:00     標題: 引用:我都贊成自己成績自己打。打死無怨 +

原帖由 bee_eed 於 15-11-20 發表
我都贊成自己成績自己打。打死無怨
講多兩句,咩叫學校教得唔好,等家長有個參與(放心我間學校跌晒watt而家本區band 3家長唔會錯選。所以家長係用腳黎投票無錯)
果時學校教幾多,我地學幾多。老師d notes應該係古董,老師原稿揭起黎會痴埋,學生影印本係蒙查查。中五假期有補課,句句都明但夾埋就唔明。考完會考,水兵鬥水手,大家鬥水,在下就憑3個c脫穎而出升讀中六。
果時邊鬼度有咁多補習,亦唔識搵。我都係跟同學去。感謝父母肯俾咁多錢我去補習。老師來自名官中,咁大個女考完會考至知原來考試局有pass paper有marking scheme。以geog為例,一題25分,5分係畫圖(即使題目無叫)。畫左執幾分,唔畫5分硬蝕。補習老師亦教我地點考試得分(當我地用學左的技巧黎畫圖,俾學校老師鬧,話人地都無叫)。最後狂操後AL成績,geog由歷屇師姐數合格,變成我地果屇數ABC,係前所未有的事,大家可以鬧我忘因負義,但當日返學校拎成績單,老師在附近故意泣泣揚揚,在場學生無人講過一句多謝。
小插曲:當日考完AL geog我同同學去超市買d零食遇到geog學校老師,佢問我地唔駛讀書咩?我地話今日考完買d零食就返屋企。佢夠膽死問今日考邊科......一個教AL geog的老師自己都唔著緊幾時考,出左咩題目,你話幾有心

所以「讀書靠自己」我唔信的,跟錯師傅真係一世

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-20 08:09     標題: 回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

再講個人發展,學校係零聯校活動,零出外比賽(除左校際音樂節朗誦節)。修女學校高壓管治,學生唔可以有自己思想。講左大膽言論會俾人1:1勞改照肺。
校內活動亦全係老師欽點,唔想join都要join,想join唔到你join。例如學生會,係會考最叻果兩個出黎爭正副,唔可以唔選,其他人亦無得選。然後呢兩個(可能過去五年都無傾計)的正副主席就要為學生會工作,當然籌辦全部係老師安排,所有籌委都係老師挑選。
Top students尚且係咁,咁學生邊有機會成長呢?
唔記得講jupas,學校只負責派表同收表,完!好彩我無以文科生身份搏醫科工程(鬼識睇咩果本野)否則連大學都無得入

作者: Yanamami    時間: 15-11-20 08:31

lightingchung 發表於 15-11-20 07:55
其實升到中學,你就發覺DSE仲衰,(不過呢個係小學板唔講咁多)
禁人越大,面对越多挑战係正常既~

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-20 08:47     標題: 引用:Quote:lightingchung+發表於+15-11-20+07:5

原帖由 Yanamami 於 15-11-20 發表
禁人越大,面对越多挑战係正常既~
去到考公開試,係好challenging 。DSE係新野,制度都未改定。一試定生死但機制又未完善,大家都有不滿

作者: Yanamami    時間: 15-11-20 09:22

Charlotte_mom 發表於 15-11-20 08:47
去到考公開試,係好challenging 。DSE係新野,制度都未改定。一試定生死但機制又未完善,大家都有 ...
周边环境改不了時,唯有学你以前既打不死精神,逆境上游。怨天尤人或坐係度等死都唔掂。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-20 12:18

回想自己果一代, 好多父母知識水平唔高, 資源唔夠, 樣樣都要靠自己

到呢一代, 父母讀過書, 生活環境好左, 資源多左, 真係有辣有唔辣, 好處係父母可以輔助到小朋友, 識去培育; 唔好處係當人人望子成龍, 見人跑自己更想仔女跑, 而且正生校長講得岩: 父母叻, 對仔女都係一種壓力, 當爸爸係博士媽媽係碩士, 自己個goal彷彿遙不可及

共勉之
作者: DevilPig    時間: 15-11-20 14:04     標題: 引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-11-19+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-19 發表
你背景同我差唔多。爸爸藍領,媽媽主婦。家境一般返學要近慳車錢。小六時自問算名到前茅,但父母有自己考慮 ...
我都類似,小學時填升中表,屋企無人識,學校老師無人教,我唯有將最勁放第一,當然死得,第二竟然填誇區最勁(衰多2錢重),最後跌落第十二位中學,但其實自己小五,六時考第六名,放榜日時叫阿媽陪叩門,阿媽都唔知乜叫叩門!結果入左間 band 2 校風麻麻,唔讀書都可以考全级48名,以為升中四可以入文科精英班,學校竟然話廢除精英制,要平均成績,編我入左最差果班, geog 老師係公認好老師,上左2個月堂,突然學校話要返精英制,調左好老師走,從此,豬朋狗友,唱通宵K,無人管。。。所以,我一定要搵唔差學校,要有教學質素,有 heart 既學校,唔好信乜,只要讀到書,去邊都讀到,學校質素,朋輩質素,影響一生

作者: traeh    時間: 15-11-20 23:56     標題: 引用:六年後,別傻了,上一年級就要殺入精英班,

原帖由 布希亞 於 15-11-18 發表
六年後,別傻了,上一年級就要殺入精英班,准備呈分排BANDING,玩足你六年,就算去龍校,也要不斷准備在七 ...
龍校照計收晒,我諗你係講緊直屬學校?

作者: traeh    時間: 15-11-20 23:59     標題: 回覆:jasontsin 的帖子

樓主有無嚇親?

作者: AHGU    時間: 15-11-21 13:44     標題: 引用:仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre+s-1+生唔生性

原帖由 florence.lau 於 15-11-18 發表
咁即是學能測驗咁!

作者: kkhon    時間: 15-11-22 17:34

考中學比考小學難度更高壓力更大,只睇成绩同操行另加體藝,吾符合的連in都冇得in,我仔依家P.5,我由去年已經有得鎮冇得瞓!
作者: gigiic    時間: 15-11-22 17:47

Yanamami 發表於 15-11-19 10:32
所以一直都話要從小培養係無錯喇, 而唔係高小至去想辦法執漏.
作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-11-22 18:16

睇你要求, 考小學都可以唔誇張, 我囝計分第一round 收左.
想靠Band派話的話, 其實要玩足6年.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-11-22 18:18

hkpapa852 發表於 15-11-18 15:04
如果小一至小四基礎唔好, 好難期望小五小六的成績, 所以我覺得係玩足6年.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 15-11-22 18:20

gigiic 發表於 15-11-22 17:47
所以一直都話要從小培養係無錯喇, 而唔係高小至去想辦法執漏.
x2, 見過有家長在小五問Band 3 成績點算, 但冰封三呎, 非一日之涷.

作者: kkhon    時間: 15-11-22 19:39

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

Agreed,其實小四丶五已差不多見真章,小五band3難救d。所以這工程是玩足6年!
作者: MASAYA    時間: 15-11-23 11:35

gigiic 發表於 15-11-22 17:47
當然係從小培養,不過只用成績做唯一指標容易出事之嘛

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5