教育王國

標題: 住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!! [打印本頁]

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 08:29     標題: 住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求教!小朋友係男仔16年會升小一, 佢屬於活躍型,坐唔定,煩惱緊轉唔轉區统一派位.未有任何offer,現有兩個選擇:
1. 唔轉地址, 抽番12區统一派位,但將來要每日搭長途校車返學
2. 轉區抽西貢區统一派位, 但校網就冇咁好
有冇高人指點!! 謝謝

作者: mymelody0701    時間: 15-11-17 08:49     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

兩個校網差好遠喎

作者: goyoki    時間: 15-11-17 09:46

作者: retriever    時間: 15-11-17 09:54

回覆 Mosesleung18 的帖子

唔轉地址?

查到好大獲...

而家直資基本上都出哂/出緊OFFER... 你試寫信比將軍澳四大DSS...

津校口碑好有馮晴, 余家潔, 將天, 將循.

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 10:23

回覆 retriever 的帖子

[size=23.7118px]我兩邊地址都係我物業黎架,所以唔擔心呢個問題.
請問有邊4大DSS呀?

作者: retriever    時間: 15-11-17 10:36

Mosesleung18 發表於 15-11-17 10:23

你誤解左, 唔關係咪你物業, 係咪你小孩常住地址先係堅...

如果唔係, 都唔會有打電話, 家訪, 查八達通等...

就係要確定小孩真係在報住地址起居....

要留意, 真係可以好大獲... 理論上可以涉及刑責.

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 10:41

知道,唔該晒. 因小朋友係幼稚園前都會留番係灣仔住. 所以真係唔擔心會查的. 但長遠諗, 真係會 concern
1. 唔轉地址, 抽番12區统一派位,但將來要每日搭長途校車返學

2. 轉區抽西貢區统一派位, 但校網就冇咁好

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-17 10:44     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

樓上講得岩,個人唔o係度住已經係唔得。一係遲d搬,一係搬左去教育局改record

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-17 10:46     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 知道,唔該晒.+因小

原帖由 Mosesleung18 於 15-11-17 發表

知道,唔該晒. 因小朋友係幼稚園前都會留番係灣仔住. 所以真係唔擔心會查的. 但長遠 ...
搬得一定有原因,唯有取捨下,值唔值只有自己至知。提提你,TKO過海校巴應該過2000

作者: retriever    時間: 15-11-17 10:47

抽獎一定係灣仔好過將軍澳...

將軍澳你會住邊?

四大DSS中 LOGOS 較欣賞, 近調景嶺站, 行過去10分鐘內.

作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 10:55

Mosesleung18 發表於 15-11-17 10:41

知道,唔該晒. 因小朋友係幼稚園前都會留番係灣仔住. 所以真係唔擔心會查的. 但長遠 ...
留意, 灣仔區既官津小學無乜幾多間小學有校巴過海, 隨時可能要自己湊去北角上校車.

作者: karen55407    時間: 15-11-17 11:02     標題: 引用:Quote:Mosesleung18+發表於+15-11-17+10:41

原帖由 hkpapa852 於 15-11-17 發表
留意, 灣仔區既官津小學無乜幾多間小學有校巴過海, 隨時可能要自己湊去北角上校車.
...
不過都唔少人咁樣返學

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 11:26

唔該晒咁多位既意見呀 !! 我會住日出康城, 但真係煩惱緊點樣取捨
作者: Babyarsene    時間: 15-11-17 11:30     標題: 引用:唔該晒咁多位既意見呀+!!+我會住日出康城,+

原帖由 Mosesleung18 於 15-11-17 發表
唔該晒咁多位既意見呀 !! 我會住日出康城, 但真係煩惱緊點樣取捨
唔搬係最好

作者: siden    時間: 15-11-17 11:38     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

大抽獎埋先搬

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 11:41

咁12網男仔你地會點排呀?
作者: Babyarsene    時間: 15-11-17 11:50     標題: 引用:咁12網男仔你地會點排呀?

咁12網男仔你地會點排呀?
Sj, wy

作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-17 12:49

Babyarsene 發表於 15-11-17 11:50
Sj, wy
乙1SJ, 乙2華仁係自殺式排法, 乙2機會200%係唔入, 到你排乙3果D, 人地排乙2都入晒LOR, 仲邊有位俾乙3

作者: Babyarsene    時間: 15-11-17 12:55     標題: 引用:Quote:Babyarsene+發表於+15-11-17+11:50+S

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-17 發表
乙1SJ, 乙2華仁係自殺式排法, 乙2機會200%係唔入, 到你排乙3果D, 人地排乙2都入晒LOR, 仲邊有位俾乙3
...
我講呢兩間首選

作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 13:17

Mosesleung18 發表於 15-11-17 11:26
兩個都係自己物業就梗係唔搬啦,中小學點計都係灣仔好。
作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 13:30

或者係灣仔大抽獎,之後係TKO叩啲熱門學校,叩到咪係TKO讀囉!
作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 14:16

回覆 HK-MAN 的帖子

因將軍澳果邊大好多,小朋友會住得舒適啲
作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 14:18

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:30
或者係灣仔大抽獎,之後係TKO叩啲熱門學校,叩到咪係TKO讀囉!
想請教倒如邊啲熱門學校,幾時開始可以報
作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 14:19

日出康城尺數可能大, 但實用率低..... 睇過現樓未嫁? 而且交通又.....

作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 14:19

Charlotte_mom 發表於 15-11-17 12:49
...
請問保守既排法會係點??唔該晒
作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 14:27

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:18
想請教倒如邊啲熱門學校,幾時開始可以報

大熱門學校都要適合小朋友先得。我沒有最好的提供。出咗結果咪可以叩門囉!
作者: Charlotte_mom    時間: 15-11-17 14:31

根據今年家長報料, 軒下,華上/下,聖若瑟,瑪利曼,聖芳濟各,聖雅各全部甲一入唔晒 (正常軒上亦唔會有位俾乙2)
2014年寶血乙2收唔晒, 2015反而似乎有位漏落乙3
李賜豪2014/2015都係乙3有人入有人唔入, 即乙2收晒

如無後著, 要穩入, 乙2寶血已屬冒險
只能從李賜豪, 李陛, 黃焯菴, 雲官, 張凝文, 寶覺, 嘉道理之中選擇
作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 14:31

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:16

住大咗,的確係舒服啲既,不過日出康城就暫時麻麻地好住。
作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 14:33

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:19
請問保守既排法會係點??唔該晒
你沒有報其他直資,私小嗎?
作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 14:40

HK-MAN 發表於 15-11-17 14:33
你沒有報其他直資,私小嗎?
報左2間咋, 但in完無消息
作者: Mosesleung18    時間: 15-11-17 14:43

Charlotte_mom 發表於 15-11-17 14:31
根據今年家長報料, 軒下,華上/下,聖若瑟,瑪利曼,聖芳濟各,聖雅各全部甲一入唔晒 (正常軒上亦唔會有位俾乙2) ...
唔該晒你呀, 你既資料好有用.
作者: 雲牛    時間: 15-11-17 14:52

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:30
讚成此法, 等埋大抽獎先.

灣仔熱門學校, 都有將軍澳人入讀, 有保姆車. 當然車程遠 d, 車費也要千多元.

作者: catf2    時間: 15-11-17 14:55

抽12網, 抽到好既, tko 返 hk呢面都好快到, 搵工人揍, 我識幾個人都是咁樣
作者: catf2    時間: 15-11-17 14:58

HK-MAN 發表於 15-11-17 13:17
兩個都係自己物業就梗係唔搬啦,中小學點計都係灣仔好。
中小學點計都係灣仔好。> AGREE
作者: catf2    時間: 15-11-17 15:01

Mosesleung18 發表於 15-11-17 14:16

康城未係好住, MTR 都好耐先一班車, 又冇野好買和食....你不如租比人一個租約, 等呀仔上左小學先搬過去住, 到時配套好左, 小學又塵埃落定, 慢慢攪

作者: retriever    時間: 15-11-17 15:15

回覆 catf2 的帖子

康城幾好住...

唔係大家聽果報唱到咁衰....
空氣其實比市區好好多, 特別比較港島, 唔會咁多樓望樓. 又有沿海單車徑

交通除左MTR, 確係暫時少選擇D... 公共車交匯處要等2018~19, 到時會好多選擇, 2022 會有跨灣大橋接調景嶺再接新將南隧道去啟德都係15MIN 左右.

MTR 有NEXT TRAIN APP, 返工夾岩時間都唔係什麼問題...

買野出TKO 有好多選擇, 自己商場要等2020.

作者: retriever    時間: 15-11-17 15:17

灣仔唔係咁好住, 除非你好有米住中半山...
作者: km_chung    時間: 15-11-17 15:18     標題: 回覆:retriever 的帖子

親身現地觀察,濃郁...味,尚未體驗到咁美好

作者: HK-MAN    時間: 15-11-17 15:20

km_chung 發表於 15-11-17 15:18
親身現地觀察,濃郁...味,尚未體驗到咁美好
有啲人可能長期鼻塞的。
作者: retriever    時間: 15-11-17 15:22

回覆 km_chung 的帖子

幾時? 好多年前?

好多人住左幾年都無聞唔到幾次....

而家已經慢慢減收家居垃圾, 立法會通過左, 2016年1 月初完全停收家居...

唔會再返轉頭...

作者: myhappybb    時間: 15-11-17 15:23

retriever 發表於 15-11-17 15:15

康城幾好住...
你是住康城嗎?

其實我都想搬去大D的地方...

2020係確實有商場嗎? 其實我去過睇樓, 唔太覺有味...不過就係交通不方便, 又得一個超細的超市...

作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 15:24

retriever 發表於 15-11-17 15:15

康城幾好住...
我都住過TKO, TKO我覺得太濕(長期要開抽濕機, D嘢又易發霉), 我唔係咁like. 康城就更加可免則免啦!

作者: retriever    時間: 15-11-17 15:30

myhappybb 發表於 15-11-17 15:23
你是住康城嗎?

其實我都想搬去大D的地方...

2020 有商場係堅既.

因為已經AWARDED 左比發展商, 佢地唔會停手.

2018~2019 有PTI (PUBLIC TRANSPORT INTERCHANGE) 又係堅既, 因為又係AWARDED 左...

而家主要交通係MTR同幾條巴士小巴線. 所以有人覺得出TKO 買野會車費重.

現在有免費購物車出TKO.

作者: retriever    時間: 15-11-17 15:36

hkpapa852 發表於 15-11-17 15:24
我都住過TKO, TKO我覺得太濕(長期要開抽濕機, D嘢又易發霉), 我唔係咁like. 康城就更加可免則免啦!
...

濕確係事實, 無得講....

個人覺得TKO 來講, 康城比TKO 好, 因為較近海, 起碼濕得來有野睇...

其實唔好話TKO, 成個西貢區都好濕... 以前住過西貢中心區, 竹筷子唔用幾天可以發毛添....

TKO 另一樣特色係人多, 特別新生家庭多, 所以抽學校唔係咁好.

但係又係因為人多, 所以TKO 要物有物, 衣食整全...

都係果句, 有米當然住中半山啦...

作者: retriever    時間: 15-11-17 15:41

回覆 hkpapa852 的帖子

"遲D未必有.... 過去有不少例子都係咁"

遲D 未必有咩?!

之前唔同, 之前出唔出標係睇MTR, 佢個商場拖左好耐唔出標, 你無佢符!

喂, 佢無償地價, 拖下無壞...

而家AWARDED 左唔同, 發展商係借錢投地, 唔會同你拖... 佢地為左收$$$, 一定準時... 最多比個爛場你, 哈哈!!

作者: karen55407    時間: 15-11-17 16:10     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

比我都會抽12網,抽完先般,抽得唔理想就叩將軍澳嘅學校。

作者: HauMiranda    時間: 15-11-17 16:30     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

我前年就係由將軍澳搬出港島住,雖然最後唔駛抽獎。我好多將軍澳朋友都讀直資,好少放棄直資揀區內津校,所以如果可以留番喺12網就最好。

作者: 雲牛    時間: 15-11-17 16:38

將軍澳有好多個PUBLIC TRANSPORT INTERCHANGE, 調景嶺都有兩個, 一個用作了市民打羽毛球的街場, 新聞節目都有報道過.

日出康城會有幾多公共運輸到, 個 interchange 會有幾多車用? 成個將軍澳發長係港鐵專利, 巴士唔多, 大家睇下呢排 d 候選區議員的政綱就知.
作者: sorman    時間: 15-11-17 16:49     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

有交匯處都冇用啦,TKO連第二條隧道都未有聲氣、而且政府政策好明顯係偏向鐵路。重

作者: retriever    時間: 15-11-17 17:34

sorman 發表於 15-11-17 16:49
有交匯處都冇用啦,TKO連第二條隧道都未有聲氣、而且政府政策好明顯係偏向鐵路。重

...

隧道有關工程合約已招標!

作者: retriever    時間: 15-11-17 17:37

回覆 雲牛 的帖子

你指景嶺哪個PTI?

日出康城個PTI, 係五期一部份, 已AWARDED.

成個康城幾萬人口, 當然不可能只靠地鐵.

PTI 旁環澳路就係接跨灣橋出景嶺再連新將藍隧道.

作者: 雲牛    時間: 15-11-17 18:54

不騎劫版主的 post , 談將軍澳的發展了. 2020 年, 個細路都小三小四了.

都是那句, 留番抽灣仔區先罷。
作者: meiyip    時間: 15-11-17 19:02     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢

留係灣仔,抽12網
好多tko小朋友都係北角轉校車,好方便架。
Tko小學唔錯,但係英中學額小。

作者: 1a2b3c4z    時間: 15-11-17 19:15     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

長遠D⋯考慮埋中學,梗係留番灣仔網啦!

作者: ipork    時間: 15-11-17 19:22     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢

有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場!
尊重及支持樓主搬屋轉校網的決定。

作者: km_chung    時間: 15-11-17 21:03     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

如果版主真心捨得放棄12網,就無必要出post R爆頭!

點都好,忠於自己,不要後悔自己作的決定就對了!人生的抉擇,會一直重複下去!

祝福你和小朋友有美好的未來!

作者: ipork    時間: 15-11-17 21:20     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢

等埋自行派埋彩先再諗吧!
我又唔多信考小一至黎搬屋咩後著都無。

作者: skwawa    時間: 15-11-17 21:49     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

將軍澳小學其實好多也不錯,不過中學網又真係無得比同港島!我之前住西貢市中心,識人由市中心出灣仔讀,不過我自己怕小朋友辛苦,只是抽返95校網!現在正正住康城

作者: skwawa    時間: 15-11-17 21:52     標題: 回覆:住緊灣仔,但一月搬去將軍澳,點揀好呢?求救!!

不過我自己諗,如果真係讀到書,去普通學校也不錯,一様升到U,競爭無敢大,開心返學也重要

作者: vickiywm    時間: 15-11-17 22:23     標題: 回覆:skwawa 的帖子

唔該晒咁多位既寶貴意見呀!!
我諗我應該留番係灣仔區大抽獎, 大抽獎後先再搬入將軍澳

作者: HK-MAN    時間: 15-11-18 10:47

vickiywm 發表於 15-11-17 22:23
唔該晒咁多位既寶貴意見呀!!
我諗我應該留番係灣仔區大抽獎, 大抽獎後先再搬入將軍澳

...
你係樓主???
作者: catf2    時間: 15-11-18 16:37

我自己都是TKO 住, 我唔係話康城點樣點樣唔好, 不過地鐵真係好耐有一班車, 好多同學仔家長同我講麻麻地, 過幾年先入去住會好好多...灣仔校網係好好多, 咁點解唔等多一, 兩年先搬入去呢? 如果我是樓主, 我會等入左小一先離開灣仔

作者: retriever    時間: 15-11-18 16:50

地鐵班次改變應該有排未得, 但係周邊交通配套應該過兩, 三年會好好多.
上班地鐵其實無問題, 因為有NEXT TRAIN APP, 可夾岩班次時間, 下班就無得夾...

同意灣仔係好抽好多. 但將軍澳係會港最多DSS 地區.

作者: happy3988    時間: 15-11-20 16:04

Same here...我現住net 12, 阿仔出年小一。阿女現讀小一中西區女校。自行揀母校25分机会高,但係九龍。遲啲可能搬入TKO, 應選母校定搏net 12?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-20 17:15

happy3988 發表於 15-11-20 16:04
Same here...我現住net 12, 阿仔出年小一。阿女現讀小一中西區女校。自行揀母校25分机会高,但係九龍。遲啲 ...
咁你要衡量下, 值唔值得為九龍區自行間母校放棄係灣仔區大抽獎既機會

作者: happy3988    時間: 15-11-20 18:06

But lucky draw no guarantee
作者: dolphinstrad    時間: 15-11-20 20:31

Long home-school travel distance not good for child.
作者: Jolly333    時間: 15-11-22 20:38     標題: 引用:回覆+km_chung+的帖子 幾時?+好多年前?好

原帖由 retriever 於 15-11-17 發表
回覆 km_chung 的帖子

幾時? 好多年前?
我住緊首都,對正緻藍天架,但間屋係有陣味

作者: retriever    時間: 15-11-22 23:48

Jolly333 發表於 15-11-22 20:38
我住緊首都,對正緻藍天架,但間屋係有陣味
間屋係有陣味?

inside? or when the wind blows in certain direction?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5