教育王國

標題: St Clare's [打印本頁]

作者: Julybabe    時間: 15-11-12 09:23     標題: St Clare's

請問大家對St Clare's 有咩評價?thanks

作者: sum-yan    時間: 15-11-12 11:00     標題: 回覆:Julybabe 的帖子

中西區B1邊緣女的安全網。

作者: lightingchung    時間: 15-11-15 09:28     標題: 引用:中西區B1邊緣女的安全網。 +

原帖由 sum-yan 於 15-11-12 發表
中西區B1邊緣女的安全網。
現在St.clare DSE好成績,其實邊緣女都幾危

作者: Clever_BB    時間: 15-11-15 22:07     標題: 回覆:lightingchung 的帖子

近年St. Clare's 的DSE 成績及入大學率都很高!

作者: sum-yan    時間: 15-11-16 12:14     標題: 引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-11-12+發表中

原帖由 lightingchung 於 15-11-15 發表
現在St.clare DSE好成績,其實邊緣女都幾危
認同,但這幾年中西區B1學位vs中西區升中B1生比例是過多,B2都入到。
所以中西區邊緣女都幾穩陣,尤其放一、二,只要不心頭高選女英華和聖提女。

作者: bb20040225    時間: 15-11-16 22:26     標題: 回覆:St Clare's

如果St Clare vs 灣仔St Francis ,係唔係程度差不多

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-18 13:08

bb20040225 發表於 15-11-16 22:26
如果St Clare vs 灣仔St Francis ,係唔係程度差不多
建議自己睇年報,同埋去St Clare係十二月五日既開放日。
作者: Band5    時間: 15-11-20 09:45     標題: 回覆:St Clare's

大家要小心B1C同邊緣人嘅分別!B1C因為一定早過B2生抽獎,保險可以放到好後都冇問題!

邊緣人就要好小心,因為有可能係B1亦有可能係B2,萬一係B2,冇得話B1揀完就到你,一個唔好彩,隨機號碼派得唔好,大半B2生揀晒至到你,St clare就唔保險了!

我識一個呈一B2,呈二呈三上返B1,老師都話佢B1,放英華乙一,聖嘉勒乙二,結果派咗乙三,扣門話佢自行同乙部排第二唔受理!

作者: germainehui    時間: 15-11-20 10:56     標題: 回覆:Band5 的帖子

作者: germainehui    時間: 15-11-20 10:57     標題: 引用:大家要小心B1C同邊緣人嘅分別!B1C因為一定

原帖由 Band5 於 15-11-20 發表
大家要小心B1C同邊緣人嘅分別!B1C因為一定早過B2生抽獎,保險可以放到好後都冇問題!

邊緣人就要好小心, ...
咁乙三填著邊間?

作者: cherrytsoy    時間: 15-11-20 10:59

王家爸爸,
我又唔明喇...又話中西區B1位多過B1生, B2生應該可以向上流(如果NO. 靚),
點會連B1生都未必入到?? 係咪我諗得太簡單...請指教!

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-20 11:45

cherrytsoy 發表於 15-11-20 10:59
王家爸爸,
我又唔明喇...又話中西區B1位多過B1生, B2生應該可以向上流(如果NO. 靚),
點會連B1生都未必入到? ...
Band5網友講既情況,係幾年前都聽過。首先要知道大部分B1女仔會點選,同Band5講既一樣,勁既:乙一英華女,乙二聖嘉勒女,乙三聖士提反女。有人入左乙三。

另外無咁勁既B1學生,可能唔敢揀英華女,好可能乙一揀聖嘉勒女。

需要注意,舊年同前年呢兩年比較特別,學生人數不足,聖嘉勒女同聖士提反女都應該有位剩。但係今年開始人數多返,唔一定可以再用前兩年既策略。所以B2生想上流,應該揀聖士提反女穩陣啲。

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-20 11:48

今年B2生想上流乙一仲可以揀位比較少既,真光中學、高主教、聖公會鄧肇堅,加埋都有十幾個位。
作者: cherrytsoy    時間: 15-11-20 11:57

王家爸爸 發表於 15-11-20 11:48
今年B2生想上流乙一仲可以揀位比較少既,真光中學、高主教、聖公會鄧肇堅,加埋都有十幾個位。  ...
謝謝回覆. 但這些B1學校每間得幾個位, 仲會派到比B2生嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-20 13:10

cherrytsoy 發表於 15-11-20 11:57
謝謝回覆. 但這些B1學校每間得幾個位, 仲會派到比B2生嗎?
因為中西區B1位多,B1生唔會有太大興趣揀呢幾間得幾個位既學校,所以B2生應該仲有啲機會。
作者: cherrytsoy    時間: 15-11-20 15:06

作者: mammamia0603    時間: 15-11-21 01:40

請問以現時嚟講,St. Clare's同反女距離係唔係拉近咗好多,謝謝。
作者: mammamia0603    時間: 15-11-23 13:47

mammamia0603 發表於 15-11-21 01:40
請問以現時嚟講,St. Clare's同反女距離係唔係拉近咗好多,謝謝。

作者: katebb    時間: 15-11-23 14:08     標題: 回覆:mammamia0603 的帖子

同聖提比就唔知,只覺得在edu kingdom 聖嘉勒同聖心拉近左咋

作者: KopyKat    時間: 15-12-5 20:59     標題: 回覆:katebb 的帖子

今日open day,見到2015 DSE 成績更上一層楼。恭喜。

作者: mammamia0603    時間: 15-12-5 22:41

今日去咗open day,很吸引,環境很好,可惜位置很隔涉,宜家1516中
作者: Lovelycat    時間: 15-12-5 23:26

回覆 mammamia0603 的帖子

我今日去到堅尼地城, 搵唔到VAN 仔又冇TAXI, 又大雨, 折返回家.  你聽完後, 可否講下收生準則, 是否見所有報名學生, 面試如何評分, 同佢網站冇申請表, 唔通要去學校取? 謝

作者: mammamia0603    時間: 15-12-6 02:14

我地聽下晝嗰場,自行有38個位,面試日期為5/3或12/3/2016,收生準則為學業成績50%(包括小學成績及教育局排名)、面試表現30%(包括個別及小組面試)及最後課外活動20%,另我記得係全部in的。因校長講在座嘅家長未必會在自行揀佢呢間學校,所以面試內容要個別問佢先會知。下晝嘅講座沒有設問答環節,我地聽完後就去參觀課室及走圍行吓,因本身我地都冇諗住自行揀聖嘉勒,所以沒有去問校長其他資訊(如有其他家長問咗,可在此補充一下。)
在場佢地有派自行表格,網頁我都搵唔到,可能要打去校務處問吓先知,希望幫到你啦。

作者: Lovelycat    時間: 15-12-6 13:53

唔該晒

作者: www    時間: 15-12-6 16:32

mammamia0603 發表於 15-12-5 22:41
今日去咗open day,很吸引,環境很好,可惜位置很隔涉,宜家1516中
先要解決每日的交通安排

作者: www    時間: 15-12-6 16:36

mammamia0603 發表於 15-12-6 02:14
我地聽下晝嗰場,自行有38個位,面試日期為5/3或12/3/2016,收生準則為學業成績50%(包括小學成績及教育局排名)、面試表現30%(包括個別及小組面試)及最後課外活動20%,另我記得係全部in的。因校長講在座嘅家長未必會在自行揀佢呢間學校,所以面試內容要個別問佢先會知。 ...
「因校長講在座嘅家長未必會在自行揀佢呢間學校,所以面試內容要個別問佢先會知。」

好少學校會係中一Information Day咁講,其實,點解校長咁講呢?

作者: mammamia0603    時間: 15-12-6 21:56

回覆 www 的帖子

呢點我都唔清楚,奇怪在連提問時間都冇。
作者: mammamia0603    時間: 15-12-6 22:01

回覆 www 的帖子

我住石塘咀邊,小巴有54,巴士有43M及A10都係唔容易上到及好耐先一班嘅車。

作者: katebb    時間: 15-12-7 09:20

回覆 www 的帖子

校長的說話, 個人估計如下:

St Clare's 有直屬小學, 收b1-2 (最多85%), 小學部學生可以在自行不必填st clare's.  (只要在乙一填便可入)

但如果個別邊緣生,  便要填自行博下面試有好表現.

作者: sum-yan    時間: 15-12-7 14:27     標題: 引用:Quote:mammamia0603+發表於+15-12-6+02:14+

原帖由 www 於 15-12-06 發表
「因校長講在座嘅家長未必會在自行揀佢呢間學校,所以面試內容要個別問佢先會知。」

好少學校會係中一Info ...

其實我在開頭已有暗示。
我們小學多年來所有B1女都只把 SCGS 放在乙部而且是在 YWGS 和 SSGC 後,而她們沒有1個失手都入了YWGS和SSGC (自行 / 甲一二 / 乙一二);雖然校方每年都建議B2女和邊緣女選SCGS,但家長都搏另外2間因自行位較多,但結果多數都只入了SC或其他B2校。
純以我們小學計,沒有B1女填SCGS在自行,半數或甚少B2女有把SCGS放在自行,這便間接做成自行選SCGS偏少。

2015 自行學額: SCGS 38, YWGS 50, SSGC 54

作者: sum-yan    時間: 15-12-7 14:38     標題: 引用:+本帖最後由+katebb+於+15-12-7+10:33+編輯

原帖由 katebb 於 15-12-07 發表

回覆 www 的帖子
SSGC都有直屬SSGPS,一樣可預留85%位,但自行學額比SCGS多4成,所以很多B1女甚至B2頭女在自行選SSGC。

作者: lovebb2    時間: 15-12-7 15:26

sum-yan 發表於 15-12-7 14:27
其實我在開頭已有暗示。
我們小學多年來所有B1女都只把 SCGS 放在乙部而且是在 YWGS 和 SSGC 後,而她們沒 ...
St clare是band 1定band2?  
作者: johnnywalker    時間: 15-12-8 15:47

作者: lovebb2    時間: 15-12-8 16:00

johnnywalker 發表於 15-12-8 15:47
中西區b1女仔多年黎一般就只會將ywgs/ssgc放頭一二,跟住視sc做安全網放第三,之後放同區/他區b1學校.邊緣人/ ...

[size=29.9833px](個度交通真係好大問題,但據聞sc有校車,是真的嗎?) I also want to know

作者: aeiou_drm    時間: 15-12-8 18:11     標題: 回覆:St Clare's

是有校巴的。只知西環有站。

作者: www    時間: 15-12-8 19:12

aeiou_drm 發表於 15-12-8 18:11
是有校巴的。只知西環有站。

校巴可以解決返學的問題,但中學生放學後可能要留低參與活動,仍要安排交通。

作者: katf123    時間: 15-12-8 19:38     標題: 回覆:www 的帖子

有校巴去到柴灣, 南區都有。 會有第二輪校巴, 不過好似係4點半或5點

作者: sum-yan    時間: 15-12-8 20:35     標題: 引用:Quote:sum-yan+發表於+15-12-7+14:27+其實

原帖由 lovebb2 於 15-12-07 發表
St clare是band 1定band2?
中西區是沒有B2中學的。

作者: lovebb2    時間: 15-12-9 10:18

sum-yan 發表於 15-12-8 20:35
咁中西區band 2生點算?謝謝
作者: www    時間: 15-12-9 10:30

sum-yan 發表於 15-12-8 20:35

咁奇怪?咁中西區Band 2的學生去哪裡升學呢,全部跨區?全部入讀直資?唔會掛?

作者: sum-yan    時間: 15-12-9 11:05

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

作者: katebb    時間: 15-12-9 11:07

如果BAND 2 敢博好彩咪入到聖提OR ST CLARE'S, 穏陣的就要揀跨區的鴨真, 何東.

作者: sum-yan    時間: 15-12-9 12:07     標題: 回覆:St Clare's

2015年中西區約有1061 B1位,而B1+B2升中生約有962人;雖然有其他跨區入來,但中西區亦有人(主要B2)跨區到灣仔、南區和東區,亦有部份去了直資,所以中西區B2生都算有很大機會入B1校,但是區内沒有B2校亦是一大危機,萬一不好彩便跌落B3校了。

作者: greetings    時間: 15-12-9 14:46

回覆 sum-yan 的帖子

BAND 2不是有鴨真嗎?

作者: sum-yan    時間: 15-12-9 15:26

greetings 發表於 15-12-9 14:46
回覆 sum-yan 的帖子

BAND 2不是有鴨真嗎?
教育局分區學校名冊http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/index.html

南區 - 6. 香港真光書院 (鴨真)
http://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-sou.html

作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 15:34

sum-yan 發表於 15-12-9 15:26
教育局分區學校名冊http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/i ...
上年鴨真有32個他區位留俾中西區

另外仲有9個培德, 11個聖公會呂明才

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 15:43

www 發表於 15-12-9 10:30
咁奇怪?咁中西區Band 2的學生去哪裡升學呢,全部跨區?全部入讀直資?唔會掛?

中西區Band 2女仔,乙一放坑真、聖嘉勒女、聖士提反女任何一間,乙二放培德、何東、鴨真任何一間。應該好安全。
作者: hkpapa852    時間: 15-12-9 15:59

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 睇鴨真舊年年報,DSE成績又唔係太差。

鴨真DSE成績如何? 睇下要點理解各科既"及格率"

節錄自鴨真2013-2014年校務報告:

2013-2014 年第三屆香港中學文憑考試,中六級有143 人應考。中國語文、英語語文、數學及通識教育科及格率分別為97.2%、100%、89.5%及98.6%。合格率高於90%之選修科目共有七科,包括地理、生物、化學、企業、會計與財務概論、健康管理與社會關懷、資訊及通訊科技及視覺藝術。

我會認為鴨真講既"及格率", 係2級而唔係3級, 否則以咁既數據 - 四科主科達3率都係89%以上, 應該可以做到B1英中.

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-9 16:06

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:59
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 睇鴨真舊年年報,DSE成績又唔係太差。
會考年代鴨真好似係B2尾,即使及格率係2級而唔係3級,都應該最少係B2中。
作者: www    時間: 15-12-9 16:32

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:59
...我會認為鴨真講既"及格率", 係2級而唔係3級, 否則以咁既數據 - 四科主科達3率都係89%以上, 應該可以做到B1英中....

不同學校的[校務報告]越來越多[語言藝術],好多時,要EK[福爾摩斯級]的會員,用抽絲剝繭的推理手法,才能解讀這些資料!

【分享】分析「校務報告」等資料的注意事項和解讀方法

作者: johnnywalker    時間: 15-12-9 19:23

作者: johnnywalker    時間: 15-12-9 19:26

作者: Band5    時間: 15-12-9 19:38

johnnywalker 發表於 15-12-9 19:26
好明顯絕大部分B1A都做唔到中英33有97.2同100%
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲,可能都唔少係比較谷嘅學校!
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-10 09:06

Band5 發表於 15-12-9 19:38
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲 ...
另一個更主要既原因係自己小學既B2生。因為係大抽獎,保留位可能B2A入唔到,B2C入到。呢啲B2C生成為唔少傳統名校嘅頭痛問題。
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-10 09:08

johnnywalker 發表於 15-12-9 19:23
聖提女我覺得唔安全,因為英華派晒一般就派到聖提女,B1女仔應會填滿呢兩間,之後先到聖嘉勒,好難有位俾到 ...
過去兩年除英華女外,另外兩間都有收B2生,我估唔係自行入,你抽入。
作者: hkpapa852    時間: 15-12-10 09:21

Band5 發表於 15-12-9 19:38
好多官津B1A都只係5**同入三大嘅百分比高啲,合格率麻麻,皆因都有唔少B1C抽獎入到去!我估合格率超高果啲 ...
我認為如果"合格率麻麻", 應該唔可以叫B1A學校

作者: lovebb2    時間: 15-12-10 09:53

王家爸爸 發表於 15-12-10 09:06
另一個更主要既原因係自己小學既B2生。因為係大抽獎,保留位可能B2A入唔到,B2C入到。呢啲B2C生成為唔少傳 ...
其實直屬小學的band 2(尤其b2c), 如入到直屬band 1中學(聖提聖心聖嘉勒),是不是好事?會不會追得好辛苦???

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-10 12:52

hkpapa852 發表於 15-12-10 09:21
有直屬小學既,合格率都會被B2(尤其是B2C)生拖低。另一個因素係運動員同音樂家,佢地啲DSE成績都有可能拖低學校既合格率。始終唔會有太多人可以好似方力申咁,樣樣都掂。
作者: ping16    時間: 15-12-10 13:04

王家爸爸 發表於 15-12-9 15:43
中西區Band 2女仔,乙一放坑真、聖嘉勒女、聖士提反女任何一間,乙二放培德、何東、鴨真任何一間。應該好 ...

中西區學生在乙部應該不能選擇坑真、培德、何東及鴨真, 對嗎? 請指教!
作者: sum-yan    時間: 15-12-10 14:24     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-10+09:06+另

原帖由 lovebb2 於 15-12-10 發表
其實直屬小學的band 2(尤其b2c), 如入到直屬band 1中學(聖提聖心聖嘉勒),是不是好事?會不會追得好辛苦? ...
如果是一條龍,B3小六生都可直入自家中學。

作者: www    時間: 15-12-10 14:39

johnnywalker 發表於 15-12-9 19:26
好明顯絕大部分B1A都做唔到中英33有97.2同100%
小心中伏。

【分享】分析「校務報告」等資料的注意事項和解讀方法

作者: johnnywalker    時間: 15-12-10 14:41

作者: johnnywalker    時間: 15-12-10 14:42

作者: johnnywalker    時間: 15-12-10 14:44

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-10 16:23

johnnywalker 發表於 15-12-10 14:44
我明白,所以我想提出o既係:連b1a都做唔到既成績,呢d學校無可能做到
公平啲講,鴨真主要收B2,亦收唔少B3,有咁既成績(即使係2222),都己經唔錯,算高增值學校。
作者: hkpapa852    時間: 15-12-10 16:28

王家爸爸 發表於 15-12-10 16:23
公平啲講,鴨真主要收B2,亦收唔少B3,有咁既成績(即使係2222),都己經唔錯,算高增值學校。 ...
咪睇小鴨真, 聖彼得年年都有一堆人入去鴨真既英文班嫁!

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-10 16:39

hkpapa852 發表於 15-12-10 16:28
咪睇小鴨真, 聖彼得年年都有一堆人入去鴨真既英文班嫁!
真係唔敢睇小佢,我都有建議B2女(尤其B2尾)去鴨真,亦叫B3女乙一搏一搏佢。鴨真比較嚴(校規多,有啲唔多合理),但對B2甚至B3,嚴係好事,起碼唔會學壞。

作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 11:46

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 有事討教: 請問油尖B1B-B1C自行報SSG或SC, 機會大嘛? 先謝!

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-11 12:01

jackjackwin 發表於 15-12-11 11:46
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 有事討教: 請問油尖B1B-B1C自行報SSG或SC, 機會大嘛? 先謝!
油尖旺係強區,B1B-B1C可能係全港B1B,自行報SSG或SC應該好大機會,問題反而係點解唔報油尖旺既學校?例如油真
作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 12:16

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝回覆!  其實油真校園較細, 想小朋友有個較舒適環境學習, 另外, SSG有好好嘅語景俾小朋友學習生活上嘅英語

作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 12:18

回覆 王家爸爸 的帖子

還想請教, 如油尖B1A, 自行可試咩學校? 佢INTERVIEW表現一般

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-11 13:24

jackjackwin 發表於 15-12-11 12:18
回覆 王家爸爸 的帖子

還想請教, 如油尖B1A, 自行可試咩學校? 佢INTERVIEW表現一般

如果我係你,我會試自行一伊利沙伯中學,或者甚至嘉諾撒聖瑪利、MCS,乙二油真,始終油尖旺區大抽獎都唔會派得差,自行可以進取啲。
作者: johnnywalker    時間: 15-12-11 13:25

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-11 13:39

johnnywalker 發表於 15-12-11 13:25
不嬲覺得鴨真唔錯,主要係校風好,成績不差,我女小學好多b2女仔入去,係升緊呢既b2。
...
聽講以前要做早操,唔知仲係唔係咁。
作者: 王家爸爸    時間: 15-12-11 13:42

B1B-B1C,自行英華大機會應該唔太大,自行一可以試,自行二都係試B1B學校好啲。
作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 13:51

回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思呀王家爸爸, 你意思係如果B1B-B1C自行可試SSG, SC, 油真, B1A可試QES, MCS, ST?  B1A自行YW? 先謝!

作者: suzuki12    時間: 15-12-11 14:01     標題: 引用:Quote:jackjackwin+發表於+15-12-11+11:46+

原帖由 王家爸爸 於 15-12-11 發表
油尖旺係強區,B1B-B1C可能係全港B1B,自行報SSG或SC應該好大機會,問題反而係點解唔報油尖旺既學校?例如 ...
王爸爸/Johnny, 真很感謝你們的意見!

作者: 王家爸爸    時間: 15-12-11 14:10

jackjackwin 發表於 15-12-11 13:51
回覆 王家爸爸 的帖子

唔好意思呀王家爸爸, 你意思係如果B1B-B1C自行可試SSG, SC, 油真, B1A可試QES, MCS, ...
我既建議係,如果係油尖旺區B1B到B1C,自行一可以試B1A,自行二可以試B1B。因為大抽獎都唔會派得差,所以自行可以進取啲。

注意:弱區唔可以咁做。

作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 14:17

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 謝謝

作者: johnnywalker    時間: 15-12-11 18:01

作者: jackjackwin    時間: 15-12-11 18:06

回覆 johnnywalker 的帖子

我女小學上年入三個, 前幾年每年都有兩三個, 等我家長日問下老師係自行定誇區入先, 多謝各位回覆, 打擾哂樓主

作者: Band5    時間: 15-12-11 22:21     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+15-12-9+19:38+好多官

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表
當然要睇何謂“麻麻”,我覺得唔高過90%都係好“麻麻“,因為假如B1A嘅學生升入呢間中學,你話佢知有10%機會DSE唔合格,我估冇乜家長接受到…當然條數唔應該咁計!

作者: johnnywalker    時間: 15-12-12 13:41

作者: hkpapa852    時間: 15-12-12 14:31

Band5 發表於 15-12-11 22:21
當然要睇何謂“麻麻”,我覺得唔高過90%都係好“麻麻“,因為假如B1A嘅學生升入呢間中學,你話佢知有10%機 ...
QC既3322率過去4年都只係得8x%,咁成績應該麻麻
作者: johnnywalker    時間: 15-12-12 20:45     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+15-12-11+22:21+當然要

作者: Band5    時間: 15-12-12 23:13

所以我覺得B1A學校嘅合格率只係俾啲B1C學生睇嘅,B1A嘅學生同家長只有興趣知道佢入三大或者5**嘅百分率。
作者: mcl203    時間: 15-12-13 00:16

Band5 發表於 15-12-12 23:13
所以我覺得B1A學校嘅合格率只係俾啲B1C學生睇嘅,B1A嘅學生同家長只有興趣知道佢入三大或者5**嘅百分率。 ...
中學B1A F6成績....同小學升中B1C學生....學校嘅合格率有幾大關係
作者: Band5    時間: 15-12-13 01:55

mcl203 發表於 15-12-13 00:16
中學B1A F6成績....同小學升中B1C學生....學校嘅合格率有幾大關係
B1A學生家長揀得B1A學校,自然期望將來攞5**同入三大,好少會擔心DSE合唔合格。
B1C學生家長揀得B1A學校,同樣都係期望將來攞5**同入三大,不過要唔要擔心會落咗去DSE唔合格果個百分比裡面呢?

有幾大關係就好難講嘞。DSE唔合格嘅其實亦唔一定係B1C果批!

作者: mcl203    時間: 15-12-13 10:10     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-12-13+00:16+中學B

原帖由 Band5 於 15-12-13 發表
B1A學生家長揀得B1A學校,自然期望將來攞5**同入三大,好少會擔心DSE合唔合格。
B1C學生家長揀得B1A學校, ...
我只係唔太明點解升中係B1C既學生,會要多関心B1A學校既DSE合格率,B1C學生都係成績較好既ㄧ批,DSE係全港性既公開考試,同某B1A學校既DSE肥佬率有幾大関係??

作者: johnnywalker    時間: 15-12-13 16:07

作者: ILoveBooks    時間: 15-12-16 02:33     標題: 引用:回覆+mammamia0603+的帖子 我今日去到堅尼

原帖由 Lovelycat 於 15-12-05 發表

我今日去到堅尼地城, 搵唔到VAN 仔又冇TAXI, 又大雨, 折返回家.  你聽完後, 可 ...
舊年學校網頁有得download,遲D應該會擺上去。

作者: ILoveBooks    時間: 15-12-16 02:35     標題: 引用:Quote:mammamia0603+發表於+15-12-5+22:41+

原帖由 www 於 15-12-06 發表
先要解決每日的交通安排
聖嘉勒有好多校車線:南區,中西區,半山和東區都有。

作者: ILoveBooks    時間: 15-12-16 02:37     標題: 引用:中西區b1女仔多年黎一般就只會將ywgs/ssgc

原帖由 johnnywalker 於 15-12-08 發表
中西區b1女仔多年黎一般就只會將ywgs/ssgc放頭一二,跟住視sc做安全網放第三,之後放同區/他區b1學校.邊緣人/ ...
有好多校車

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5