教育王國

標題: 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [打印本頁]

作者: msyoyolam    時間: 15-11-8 17:55     標題: 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而係要訓練小朋友思考同表達。講真,從來st cat 都唔係sell有愛心,我自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring。但我覺得佢地係十分專業嘅,好識得點樣教小朋友,上堂生動活潑又學到野,我小朋友返學返得都好開心! 如果只用interview短短十幾分鐘嘅時間,就去批評一間學校我覺得係太武斷喇
作者: 心急媽媽xxx    時間: 15-11-8 17:59     標題: 引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

原帖由 msyoyolam 於 15-11-08 發表
申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
都好難怪,如果interview感覺不好,即使收我也不會考慮。利申:我沒有報

作者: msyoyolam    時間: 15-11-8 18:02

同埋,以我所知,學校只會叫d唔肯入去interview、或者喺interview之前已經狂喊扭計既學生家長簽give up , 因為佢哋唔想你嘅小朋友影響到其他小朋友嘅情緒!
我小朋友Interview 嗰年都有咁嘅情況,同組有個小朋友狂喊尖叫,老師已經叫佢喺門口出邊冷靜下先,比佢等下一組先in,點知個小朋友都仲係喊同扭計,結果老師就叫佢簽give up。因為個家長想繼續等待,等到小朋友冷靜先,但咁樣其實對其他小朋友唔公平!
作者: guguned13    時間: 15-11-8 18:14     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面試時對學校安排或老師態度有感而發,又未至於講到垃圾咁呀

作者: guguned13    時間: 15-11-8 18:18     標題: 引用:讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面

原帖由 guguned13 於 15-11-08 發表
讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面試時對學校安排或老師態度有感而發,又未至於講到垃圾咁呀

...
利申,我仔今年考k1但冇報

作者: andyan324    時間: 15-11-8 18:26     標題: 引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-11-08 發表
都好難怪,如果interview感覺不好,即使收我也不會考慮。利申:我沒有報

...
agree!

作者: CxN_2013    時間: 15-11-8 18:38     標題: 引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

...
同意

作者: konew720    時間: 15-11-8 18:52     標題: 引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
算啦,人地講有得人地去講。自己知道佢係好既就ok。永遠都係讀過既家長先知好唔好。我係LH家長,未入讀之前聽到好多comments,但開學後,就知有幾多係假。我個日日返學都好開心,未試過扭唔返學。

年年到interview時候同出offer時候都有大量既bad comments,特別係出名既學校。明眼人一睇就知出post人既目的。

作者: fatdogman    時間: 15-11-8 18:52     標題: 引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

...
同意 對我而言 幼稚園老師應該要caring同有愛心 你教出嚟d學生係好叻咁又點。。

作者: summerbobo    時間: 15-11-8 18:59     標題: 引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

作者: fafaicw    時間: 15-11-8 19:08     標題: 引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

我本來係勁想入sc,個仔係12月大仔,係將會去interview n 班,本來看到bad comments仲喺度諗,呢間學校係唔係見高拜見低踩既學校,仲諗緊去唔去in,但睇完你個post即刻對呢間學校有返信心

作者: purin18    時間: 15-11-8 19:12

回覆 msyoyolam 的帖子

我諗你誤會了隔離個post 喇!個重點係人地"已經"interview 緊而小朋友係"冇妞計冇大哭",只係"冇答問題"既情況下叫家長簽"give up", 將心比已,如發生係你身上會點?我見到個post,心𥚃都難過,老師既處理手法某情度上就係代表緊學校。作為家長只可以透過interview, open day, seminar等接觸同埋感受學校,所以難怪d家長有負面既印象或批評!正如老師只不過用了10-15分鐘來看小朋友既表現來定奪收定唔收小朋友(或者小朋友叻唔叻),咁夠係武斷啦!我覺得凡事都係雙對的。
作者: ozoz    時間: 15-11-8 19:13     標題: 引用:Quote:原帖由+心急媽媽xxx+於+15-11-08+發

原帖由 fatdogman 於 15-11-08 發表
同意 對我而言 幼稚園老師應該要caring同有愛心 你教出嚟d學生係好叻咁又點。。

...
我2個小朋友,讀過愛心學校又讀過sc,我可以話愛心老師又呵又鍚,結局我小朋友繼續建立唔到信心,好多時靠我去拎出所需要識嘅嘢去同佢溫習。我所遇到嘅sc老師好有方法去引導小朋友,我小朋友後來嘅學習係佢主導,佢要求我幫佢揾乜嘢比佢觀察,儲存乜環保物料比佢做某東西,我主要係加意見同引導下。sc老師並非無愛心,尤其last day of school時好多時見到佢地眼濕濕,甚至喊出㴝,真係萬般不捨,德育守規全部都有。至於interview,據知,1:1嘅老師都係較資深,正常係唔引導小朋友,因為要盡量做到公平,笑容方面,笑又有機會比人話陰陰笑,唔笑又有機會比人話木,純粹老師個人做法啦。我都明白到有d家長今次interview 有唔開心事發生,只好話無緣,收都唔好讀。希望你小朋友會搵到間最合適嘅學校。

作者: mebb622    時間: 15-11-8 19:16     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

樓主說自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring⋯⋯😳😳😳

作者: ozoz    時間: 15-11-8 19:17     標題: 引用:回覆+msyoyolam+的帖子 我諗你誤會了隔離

原帖由 purin18 於 15-11-08 發表

我諗你誤會了隔離個post 喇!個重點係人地"已經"interview 緊而小朋友係"冇妞計冇 ...
其實當時真正情況係點無人知,相信小朋友interview 時封咀或者扭計喊,一定不止一個,但為何學校請呢位家長簽give up而唔係全部唔答嘅小朋友都簽呢?我估計當中有d內情大家唔知呢。

作者: hatesonut    時間: 15-11-8 19:18     標題: 引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

我覺得幼稚園老師有愛心同caring好重要,畢竟小朋友只係幾歲仲好細,返幼稚園唔係只為學好深既課程。將佢地交比無愛心只著重教學既學校我一定唔會,寧願揀唔係名校但會關懷同錫小朋友既學校。

作者: purin18    時間: 15-11-8 19:29

回覆 ozoz 的帖子

你講得啱,可能有內情大家都唔知,最緊要係自己去體驗,去看,去聽,搵一間合適既學校!每個人都會遇到唔同既情況,都係緣份遊戲吧!
作者: little_kid    時間: 15-11-8 19:39     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

我覺得每間學校都可以有自己一套面試規則。「大喊扭計,不獲面試。」但為何明明是學校拒絕面試,若學校理由充份,大可給家長一張拒絕面試通知,為何要調轉當家長自己give up.

申利:沒有報sc.

作者: LWTbb    時間: 15-11-8 19:44     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

樓主不用介懷,每年呢個時候都好多呢類post,總有有話KV, SC有黑面神老師,真正用家先會明白真實情況

作者: balj    時間: 15-11-8 20:02

作者: purin18    時間: 15-11-8 20:10

嗱!我都話凡事都係雙對的。其實大家都不用介懷,當有人見到其他人對於自己心儀既學校作出負面評論既時候,總會不甘自己學校比人說三道四.....哈哈...之後就會有很多大評反既post出來了!哈哈!

只可惜....不是每位家長都有幸做「真正用家」姐.....

作者: msyoyolam    時間: 15-11-8 21:03

mebb622 發表於 15-11-8 19:16
樓主說自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring⋯⋯😳😳😳

...
係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車入到學校大門就要自己搵課室,就算係K1嘅小朋友都需要自己行入課室,唔會有特別老師帶你入去嘅,入到課室放低書包之後又要自己去廁所,亦都唔會有老師帶你去,我同我朋友講返,佢地就話點解老師唔會細心照顧d學生,但我覺得冇問題,學校咁樣做,可以訓練出小朋友好獨立、好識自己照顧自己,而事實上個個小朋友都可以自己搵到課室!再多一個例子,我個小朋友k1嘅時候,次次茶點都食唔晒,同老師喺電話上跟進番小朋友返學適應嘅情況,我有提及茶點嘅事,問老師點解佢次次都食唔晒啲茶點,老師只係好淡然咁話,佢哋唔會理小朋友有冇食晒茶點,總之一到時間就要收拾,久而久之小朋友知道夠鐘就要收拾,佢哋自自然然會食快啲!呢啲係咪就係你地所謂嘅無愛心、唔caring嘅老師? 的確佢地真係唔會好呵護小朋友,但另一個角度來看,佢地係用另一d手法去教小朋友!大前提係小朋友返學開心同喜歡老師既!

作者: lovebb2    時間: 15-11-8 21:11     標題: 引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

今年st cat考小—,好似好多女仔有女拔second in, 令好多人羨慕

作者: hatesonut    時間: 15-11-8 21:13     標題: 回覆:msyoyolam 的帖子

你以上教導學生既情況其實好多幼稚園都係咁喎,自己入課室,茶點食唔晒要收起。以我所知好多都係咁,我亦覺得咁并非唔caring.

反而樓主你自己話覺得St cat老師無愛心,咁你係咩原因覺得咁呢?

作者: purin18    時間: 15-11-8 21:23

點解樓主又义開話題.......去到咁遠呢?你既見解係"入讀後感", 大家討論緊係 "interview時既感受同埋老師處理既手法"喎! 即係第一印象喎⋯⋯希望我冇搞錯喇.....

作者: breadbb    時間: 15-11-8 21:39     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

利申:亞仔sc已k3
回想起幾年前interview 當時都有人話interview impression 好 有人話唔好架啦 當年interview又係11月 n班開左2個月 個仔仲係好驚分離 group in時因為唔想我同佢分開咁遠 老師都有讓步叫我stay係佢隔離 去到一個人in 佢又想喊拖實我 老師話no worries, mommy is here with you...咁我個仔就放心去in!k1到而家k3 班主任都係好好 好錫小朋友 每間學校sell既野都唔同 自己揀最岩果間就得啦

作者: balj    時間: 15-11-8 21:47

作者: RRRRGGGG    時間: 15-11-8 21:48     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

其實有愛心用訓練小朋友獨立能力係無衝突的,有愛心既老師都有能力訓練小朋友獨立,唔一定會事事呵護,疑問反而係無愛心既老師如何身教小朋友去愛同關心身邊人和同學?當然用家會比較清楚學校真正既情況可多多分享比外大知。

作者: Spinningaries    時間: 15-11-8 21:54     標題: 引用:Quote:mebb622+發表於+15-11-8+19:16+樓主

係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車 ...
好鐘意呢種教法,希望我嘅小朋友能夠成為你小朋友嘅學弟 多謝你嘅分享!小孩嘅自主獨立唔係一日半天就可以促成,學校家庭雙方嘅協力合作好重要,初為家長好多時未識點教小朋友,有老師的提點教導對大人小朋友都有很大幫助。你肯用咁多時間打篇文章指出學校有幾好,我深信你係真心喜歡這所學校!每個品牌都有人喜歡不喜歡,不用太介意一D唔係用家嘅負評。

作者: manimumi    時間: 15-11-8 22:14

msyoyolam 發表於 15-11-8 21:03
係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車 ...

為何有方法訓練一定要伴隨沒愛心呢?為何不能同時有方法及有愛心呢?真令人費解?!連自己父母都覺得只要達到目的但不需理會過程也反映了今日父母對子女的愛已變質。小朋友只是
2-3歲不是15-16歲幼兒教育應該包含愛心。也奇怪會有家長唔buy好有愛心的學校。那跟入訓練營沒有分別。

不過言歸正轉, give up letter 真的令外人對  貴校不敢恭維。

作者: lovebb2    時間: 15-11-8 22:14     標題: 引用:利申:亞仔sc已k3 回想起幾年前interview+

原帖由 breadbb 於 15-11-08 發表
利申:亞仔sc已k3
回想起幾年前interview 當時都有人話interview impression 好 有人話唔好架啦 當年interv ...
見你囝今年考小學咁勁,早知當年揀sc, 不去km.  好羨慕,嘻嘻

作者: south_north    時間: 15-11-8 22:19     標題: 回覆:msyoyolam 的帖子

其實唔駛咁介意,佢地有佢地講囉,只係呻吓心裡不滿意,正常 (我冇報這間)

作者: jlbb1    時間: 15-11-8 22:20

作者: hatesonut    時間: 15-11-8 22:30     標題: 引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:23+編

原帖由 manimumi 於 15-11-08 發表
十分同意。最可怕是家長覺得無愛心有成績就夠。

作者: 02413124    時間: 15-11-8 22:33

回覆 hatesonut 的帖子

其實係有人鍾意睇唔好既野,我都講過k1班主任係暑假參加家長自發搞既聚會,仲自發帶活動,係playroom 爬高爬低同小朋友玩,無薪ot. K3小兒生日會,班主任都有到,仲帶埋屋企人,仲買埋生日禮物俾小朋友。同樣暑假活動,係家長自發搞,副班主任都帶埋屋企人一齊黎出席。我覺得呢d就係caring同有愛心既表現,不過我唔見有人回應。
作者: deco99    時間: 15-11-8 22:34     標題: 引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:23+編

係喔,我就好在意老師是否caring,可見唔躺家長對學校要求唔同,都好,選自己鍾意果間,大家唔使爭一間。

作者: maggie_fan    時間: 15-11-8 22:55     標題: 引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:33+編

因為怪獸家長只要名氣,講完

作者: 02413124    時間: 15-11-8 23:07

其實每間學校都一定有人彈,自己覺得好,推介到自己朋友就ok,我相信隔離個case係真,我覺得間學校可能呢到處理得唔好,不過人冇完美(其實如果你有做過interview就知安排幾千人既interview真係唔容易),我連cckg,dgs,dbs都有聽人彈過(同一個人),但佢竟然讚sc 不過另一點從來我亦唔贊同學生或家長是學校及老師的"客"

作者: nic_bb    時間: 15-11-8 23:19     標題: 引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-08+發表本

原帖由 deco99 於 15-11-08 發表
係喔,我就好在意老師是否caring,可見唔躺家長對學校要求唔同,都好,選自己鍾意果間,大家唔使爭一間。

...
利申: sc用家。其他班唔清楚,我仔班3位老師加助教對小朋友都好有愛心,對家長冇架子,我仔同佢d同學仔都好鍾意老師同返學,開心又學到嘢。其實我覺得關愛同學術成效係可以並存嘅,我係N無人士,仔入讀sc除為升小外,最重要係老師要愛錫我嘅小朋友,開咗學3個月作為平民家長我好滿意,我仔每日返屋企都好樂意開心share喺學校嘅事,一定會提鍾意班主任,又會唱中、英、普歌仔,同普通返幼稚園嘅小朋友冇分別,其實sc都只不過係間幼稚園,老師同出面嘅幼稚園一樣專業,可能只係方式唔同,但呢d只係真正用家先知道。

作者: msyoyolam    時間: 15-11-8 23:27

大家對有冇愛心既定義唔同,可能我表達得唔好,st cat 並唔係我心目中好關顧學生的學校,但當然不是完全冇愛心啦......我亦唔認同成績重要過一切。只能說,你揀學校,學校也㨂學生,是個matching game, 我只是心痛一間好學校比人踩到一文不值啫
作者: curryrice    時間: 15-11-8 23:45     標題: 引用:+本帖最後由+purin18+於+15-11-8+20:13+編

原帖由 purin18 於 15-11-08 發表

嗱!我都話凡事都係雙對的。其實大家都不用介懷,當有人見到 ...
你最後兩句。。。似乎你對自己可升為「真正用家」感到相當自豪,亦令大家對sc的觀感再立體一點。

作者: kiosk99    時間: 15-11-8 23:48     標題: 回覆:msyoyolam 的帖子

我有去in, 係第一日早上嘅,group in 都見到個黑面神,但其他多數都好nice嘅。 個黑面神好怪架,我哋坐係課室出面等入去玩lego, 咁有個天真無邪嘅小女孩見到有人出嚟就話到我哋玩啦,入面老師聽到,抬頭話,係呀,就嚟到你哋玩啦!用字係咪好nice呢,但佢個樣好黑面架,一啲笑容都冇,好似俾人鬧完全家咁架。 我望完都唔敢再望佢,即刻移開視綫。

作者: creambun    時間: 15-11-8 23:49     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

由幫小朋友揀PN開始,見EK好多家長問邊間幼稚園有愛心。其實真心不明白何謂愛心幼稚園?校長,老師,校工都係打工,每校不論大小都會有充滿教學熱情同抱著打份工嘅黑面老師。校長,老師都係會轉工嘅,所以遇到好老師有時真係比入唔入到名校更重要。

作者: breadbb    時間: 15-11-9 00:20     標題: 引用:Quote:原帖由+breadbb+於+15-11-08+發表利

原帖由 lovebb2 於 15-11-08 發表
見你囝今年考小學咁勁,早知當年揀sc, 不去km.  好羨慕,嘻嘻
太過獎喇 只係以8月b黎講佢又唔主動既小朋友 算係可以接受啦 學校真係幫左佢好多 所以見到有人話老師唔好 我都要為佢地辨護小小啫 我並唔係die heart fans haha😝

作者: cpc608    時間: 15-11-9 01:39     標題: 回覆:fafaicw 的帖子

我覺得考學校都好講緣分,感覺。自己試下好過只聽別人的評語決定 :) 學校一定有寬鬆的老師、嚴格的老師來應對不同的學生,也免不了有好有壞。申利:我是用家

作者: adalyho    時間: 15-11-9 01:47     標題: 回覆:manimumi 的帖子

Agree with you! 的確好奇怪!

作者: adalyho    時間: 15-11-9 01:50     標題: 引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:33+編

Agree with you! 的確好奇怪。

作者: cpc608    時間: 15-11-9 01:52     標題: 回覆:ozoz 的帖子

我明你意思,因我兒子都經過差不多的情況。老師語氣態度友善但不是笑嘻嘻的,她們多堅定說出她們見到的問題然後教家長可於家裡做什麼配合,講求家校合作,亦對家長小孩有一定要求。我觀察是,不是每個家長都適應/buy學校的style,有些家長會覺得辛苦。的確要看適不適合自己的需要。(但就事件老師行政上出了這亂子實在會令家長難受⋯⋯)

作者: purin18    時間: 15-11-9 03:43

回覆 curryrice 的帖子

你誤會了,我不是真正用家!
我都有去interview,不過我遇到的老師良好,我只是替那位家長難過姐.....
其實d家長既負評都係講緊interview時候既感受!冇做過「真正用家」,當然冇「真正用家」既體驗啦!難怪佢地會作出一d評論架喎,所以「真正用家」不須介懷。

作者: AJH    時間: 15-11-9 09:17     標題: 回覆:creambun 的帖子

Agree. 我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心,我更在意老師是否細心,能夠觀察到學生嘅性格優點及不足,同佢嘅教小朋友方法,嚴肅,未必係一定係惡,惡亦未必係冇愛心,只不過現今家長普遍溺愛子女就同時都要求學校都係要一樣咁呵護自己仔女啫。講到尾,到幼稚園面試,唔止係學校揀小朋友,亦係小朋友揀學校,如果感覺唔良好咪算囉,不用太介懷

作者: dwkw333    時間: 15-11-9 10:20     標題: 引用:Agree.+我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻

原帖由 AJH 於 15-11-09 發表
Agree. 我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心,我更在意老師是否細心,能夠觀察到學生嘅性 ...

明白有D人認為 “Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心“,但St Cat 從來都不是sell這種“愛心“。所接觸過的老師都是關愛學生的。

St Cat的強項在於訓練小朋支自理、獨立能力,但卻又不失偷快學習。希望有D家長唔好問口埋口就話人垃圾,尊重人尊重自已……

作者: cyndiwong    時間: 15-11-9 11:00

作者: Jumboshrimp    時間: 15-11-9 11:12     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

用家媽媽想表達的是 st cat老師對已經入讀該校的學生很有愛心

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒教育工作者的基本要求。

倘若你覺得愛心只需給予讀緊st cat的學生,go ahead 。該校適合你。

作者: ky201105    時間: 15-11-9 11:16     標題: 引用:用家媽媽想表達的是+st+cat老師對已經入讀

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-09 發表
用家媽媽想表達的是 st cat老師對已經入讀該校的學生很有愛心

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒 ...
That's exactly what I feel!

作者: purin18    時間: 15-11-9 11:25

回覆 Jumboshrimp 的帖子

你講得太好啦!呢個就係重點!間學校有多好,都不及第一印象有多差(即interview時)!
往往第一個印象都係好重要!雙對地,家長及小朋友的表現都只在一個短短的interview 裏被評選!

作者: 天悅    時間: 15-11-9 11:31

我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房做乜都無家長知
作者: dwkw333    時間: 15-11-9 11:34     標題: 引用:我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房

原帖由 天悅 於 15-11-09 發表
你對,都係培正有遠見。

作者: Alice1203    時間: 15-11-9 11:35     標題: 引用:用家媽媽想表達的是+st+cat老師對已經入讀

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-09 發表

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒 ...
that's the point

作者: dickjojo802    時間: 15-11-9 11:35     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

我又覺得過程都還可以,好順利晤洗等好耐,一路行入去,職員都好友善,係第一部份老師有點兒無表情,不過人知常情呀,2~3日面試幾千個人。

作者: purin18    時間: 15-11-9 11:37

回覆 天悅 的帖子

係!民生都醒吖,2/3機會係net interview,就算小朋友唔答,唔笑,唔講....咁就完了3分鐘interview,作為家長都冇聲出! 哈哈!
作者: ColinloveBB    時間: 15-11-9 11:42

所以培正咪年年都有過萬人申請囉
作者: dwkw333    時間: 15-11-9 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-09+發表我覺得

原帖由 dwkw333 於 15-11-09 發表
你對,都係培正有遠見。
突然想起,下次要建議D老師在老師培訓日中加強返“笑的藝術“之訓練,咁就good啦。

作者: babeggma    時間: 15-11-9 11:51     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒有引導或等待她回答,結果好多條都未有作答就下一條,但都沒辦法架,我的囡囡就是比較細,我都沒信心被選中,唯有報pn或下一年再試囉,其實學校就是想訂一D問題去取錄一些適合它的學生,D家長就好像輸打贏要,到最後如果佢地如果有幸有offer,咁唔鍾意就唔好register喇,留返D位俾喜歡這學校的人!

作者: applelove    時間: 15-11-9 11:53     標題: 回覆:dwkw333 的帖子

看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師都好努力問晒所有問題。今年以超大b再試一次轉in廣東話,過程ok.  如果SC收我都會想讀。
但覺得有些SC家長會不會太敏感和激動呢?明白家長不忍心不是用家的批評。但我見非用家都是表達下對這次面試有什麼不快的經驗,大家都沒有質疑SC老師的專業。 另外,是樓主自己說SC老師不是特別有愛心和caring, &佢自己標題'垃圾'兩個字, 不是其他人說的。
我希望大部份SC家長是理性的。請明白我們一班頻頻樸樸帶著小孩四處interview 的家長也很累,壓力也很大,很多在職家長都是專登請假去interview, 大家都希望盡力而為,如果遇到另一post 樓主的遭遇真的很令人同情。

作者: jlbb1    時間: 15-11-9 11:54

作者: dwkw333    時間: 15-11-9 11:56     標題: 引用:而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心

原帖由 babeggma 於 15-11-09 發表
而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒 ...
思想正面,你一定會找到最適合你孩子的學校的!祝好運 ! (認真,interview好講運,要睇小朋友當天狀態、交通、遇到個怎樣的老師等)

作者: creambun    時間: 15-11-9 12:05     標題: 引用:而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心

原帖由 babeggma 於 15-11-09 發表
而家D家長真係好怪,講真如果係覺得無愛心或唔適合的就唔好揀!講真我的囡囡上星期都有in,面見的老師的確沒 ...
以SC 每年報名人數,如果每個小朋友都要慢慢引導,多花幾分鐘,後面等面試的小朋友可能要多等一個鐘。面試多幾日都未完。有時覺得小朋友同學校有沒有緣都幾重要,如果最心儀個間的面試時間撞正平時午睡時間或黑面老師,只有嘆無缘。我小朋友報了一間龍校2年,但2年都面試當日發燒無去考,真係認命。

作者: dwkw333    時間: 15-11-9 12:07     標題: 引用:看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小

原帖由 applelove 於 15-11-09 發表
看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師 ...
就係見有人用“         不知所謂,教育界之恥“等字眼回應,才希望大家理性討論罷了。

作者: punlik    時間: 15-11-9 12:22

作者: cclemon2009    時間: 15-11-9 12:46     標題: 引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-09+發表我覺得

你對,都係培正有遠見。
絕對啱!跟培正方式面試,吾洗比人侮辱!

作者: manimumi    時間: 15-11-9 13:17

babeggma 發表於 15-11-9 11:51

相信家長不是輸打羸要,而是因子女表現未如理想可能只會想到未有offer而已,沒想到會受到學校叫佢直頭放棄,換轉是我當時家長定必難受。
希望不會有其他学校会有此安排。

作者: anpanman_baby    時間: 15-11-9 13:28     標題: 引用:我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房

原帖由 天悅 於 15-11-09 發表
傳聞話老師會留意小朋友有冇著片

作者: konew720    時間: 15-11-9 13:37     標題: 引用:看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小

原帖由 applelove 於 15-11-09 發表
看了幾天的討論,真的忍不住表達一下。我小朋友上年以細b身份in SC, 遇到abc 老師很好,她完全冇反應但老師 ...
果個post其中一個reply係鬧人垃圾學校及垃圾老師。
我覺得over左。
利申:不是SC家長,今年亦冇報考K1。

作者: south_north    時間: 15-11-9 13:43     標題: 引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-09+發表你

突然想起,下次要建議D老師在老師培訓日中加強返“笑的藝術“之訓練,咁就good啦。

...
咪好似啲醫生姑娘咁做到死,所以佢地咪面色病人睇,同一道理

作者: 02413124    時間: 15-11-9 13:59

回覆 天悅 的帖子

YES 聽過傳聞話冇機個D入去淨坐,唔知真定假都係話朋友係PC老師,告之,同埋都聽過摸PATPAT睇下有冇著片

作者: cat20203    時間: 15-11-9 14:11

SC 0甘出名...一定有佢好的教學方法.
但老師係人..人有喜惡,
I think interview is teachers match their students.
I had 2 interview: A schoo:l teacher spend less time play with my kid (no response): result waiting.....
B school: the teacher play wz my kid, my kid look at her ( response)...and keep focus my kid result: unknown
我希望佢入到一間得到老師照顧關心的學校

作者: life@LA    時間: 15-11-11 00:40

回覆 guguned13 的帖子

Agree!
作者: manimumi    時間: 15-11-11 08:21

好似佢地叫人簽Give up事件已上了太陽及明報
作者: MrBeast    時間: 15-11-11 08:59

msyoyolam 發表於 15-11-8 18:02
同埋,以我所知,學校只會叫d唔肯入去interview、或者喺interview之前已經狂喊扭計既學生家長簽give up ,  ...
同意。網路世界,無需太認真

作者: cclemon2009    時間: 15-11-11 09:16     標題: 引用:Quote:msyoyolam+發表於+15-11-8+18:02+同

原帖由 MrBeast 於 15-11-11 發表
同意。網路世界,無需太認真
有部分家長評論事件時,用過火的字眼去批評老師和學校,什麼垃圾,癡線…………,好像 "長毛 "批評政府咁,只是一味鬧和發洩,冇客觀的觀點或建議,作為家長,只想提醒他們,身教好重要!

作者: MrBeast    時間: 15-11-11 09:30

cclemon2009 發表於 15-11-11 09:16
有部分家長評論事件時,用過火的字眼去批評老師和學校,什麼垃圾,癡線…………,好像 "長毛 "批評政府咁, ...
聽不入耳的,何必為這些事煩惱,正所謂話不投機半句多,通常我只會在嚴重失實和誤導才會出聲。
作者: Snowie_yung    時間: 15-11-11 09:49

manimumi 發表於 15-11-11 08:21
好似佢地叫人簽Give up事件已上了太陽及明報
明報見到

作者: creambun    時間: 15-11-11 09:50     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

網上假資訊假comment 太多,抹黑的comment 永遠講是聽朋友或朋友的朋友講,用家聽完當然清楚係大話,但新手父母誤信這些留言,放棄報名就可惜。有時見到有會員極力唱衰某校, 又極力唱好某校,可以不妨看看他們的舊post, 自會有一番領會。看得多就會識分辨留言的可信程度!

作者: ky201105    時間: 15-11-11 10:39     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正上堂時係點,只有你地高高在上的st cat家長會知。你地咁就話人地抹黑你地,又話網絡誤傳,好似st cat校長已回應係有give up事件,又話有程序誤會,並唔係喱班家長亂作。

作者: hippogod    時間: 15-11-11 10:49

我阿女都有IN SC。

講真,一日對數百對家長小朋友,全程流水作業仲要保持高度注意力發掘學生特點做記錄,又要應酬家長的詢問、請求,幾好笑容都會肌肉抽筋、幾好態度都會疲勞,再者面試又唔一定收,難聽D講又唔係同家長有親,大造文章對成件事無好處,放過人放過自己啦。
作者: hippogod    時間: 15-11-11 11:12

禮貌這東西
律己以嚴,待人以寬

作者: Melody_BB    時間: 15-11-11 11:22     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

St Cat 的確係我in 咁多間感覺最差的。

作者: CC1205    時間: 15-11-11 11:28     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

好多人都好偏激

作者: dwkw333    時間: 15-11-11 11:32     標題: 引用:Quote:cclemon2009+發表於+15-11-11+09:16+

原帖由 MrBeast 於 15-11-11 發表
聽不入耳的,何必為這些事煩惱,正所謂話不投機半句多,通常我只會在嚴重失實和誤導才會出聲。 ...
十分同意你的看法。

作者: CC1205    時間: 15-11-11 11:33     標題: 引用:大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview

原帖由 ky201105 於 15-11-11 發表
大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正 ...
就當有錯,不應該話人地垃圾,話學生無家教,哩d用詞係好嚴重。其實每間學校都有好同唔好,無論咩類型嘅學校都有好同壞學生,最重要自己小朋友讀得好,讀得開心。一窩峰去踩人地學校,家長同小朋友,係正確做法?事件可以好好評論,但用詞亦都好重要。

作者: RRRRGGGG    時間: 15-11-11 11:33     標題: 引用:大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview

原帖由 ky201105 於 15-11-11 發表
大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正 ...
公道!

作者: CC1205    時間: 15-11-11 11:34     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

而且在讀家長出聲,都係保護自己小朋友。

作者: Happymama330    時間: 15-11-11 11:45

其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係咪真的唔会take offer呢????????
作者: creambun    時間: 15-11-11 11:46     標題: 引用:其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐

原帖由 Happymama330 於 15-11-11 發表
其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係 ...
口𥚃說不,身體卻很誠實!

作者: maggie_fan    時間: 15-11-11 12:01

Happymama330 發表於 15-11-11 11:45
其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係 ...

呢樣我都想知
作者: creambun    時間: 15-11-11 12:12     標題: 引用:Quote:Happymama330+發表於+15-11-11+11:45

原帖由 maggie_fan 於 15-11-11 發表
呢樣我都想知
反而想知係大家見到好多老師都黑臉,定其實個個都係見到同一個或兩個黑臉老師?

作者: 貝珠    時間: 15-11-11 12:22     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

我覺得係累到冇表情,不是黑面。見我女的兩位老師都好nice

作者: maggie_fan    時間: 15-11-11 12:23

creambun 發表於 15-11-11 12:12
反而想知係大家見到好多老師都黑臉,定其實個個都係見到同一個或兩個黑臉老師?

...

我見就有5個
作者: mama1010    時間: 15-11-11 12:50     標題: 回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

作者: little.tree    時間: 15-11-11 12:54

其實interview事件既過程同事實係得當時人先知, 我相信係有要簽"give up"既存在既, 但係咪真係咁既時候用呢? 冷靜思考一下, 老師要求家長去簽下give up都用多左時間, 小朋友都完全唔作答了, 何須還多用時間去叫家長這樣做呢? 到底當中發生過咩事, 事實係咪就如單方說出既咁, 真係得當時人至知!
我自己都帶過小朋友去不同既學校面試, 名幼或學卷都有, 過程中輕鬆有, 嚴格都有, 我唔清楚大家指既黑面係點, 但我個人又覺得, interview 係評核緊, 評核時嚴肅一點並無不可, 咁其實嚴肅及黑面又好似只差一線, 其實好多野都係觀點與角度啫^^
每一間學校都會有佢既文化同方式, interview 過程為學校簡小朋友外, 都係小朋友簡緊學校, 家長於過程感覺點都好, 如果小朋友得到offer, 希望唔好因為自己當時感覺唔好而抺殺了小朋友自己爭取回來既成果, 希望每個小朋友都能夠入讀到合適自己既學校, 愉快學習

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5