教育王國

標題: 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題 [打印本頁]

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 08:56     標題: 學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

又出埋呢篇可能俾人圍插既文......

TSA導致不少學生要學生操練既問題, 引發大眾關注, 主流關注的問題如下:
1. TSA 遠超學生基本能力,不操不識
2. TSA 操練壓力嚴重超標
3. TSA 習作操練增加,小一有惡化趨勢
4. 教育局以TSA成績評核學校, 甚至用作殺校用途

所以不少家長要求取消小三TSA, 甚至所有TSA, 矛頭亦指向教育局.

但問題真的只在於教育局嗎? 制定 TSA 呢個考核既教育局, 導致今天既大眾聲討, 固然係元兇, 但要求學生操練既學校, 絕對係幫兇.

Q) 可能你會話, 咁教育局要考核佢, 咁佢都要操嫁?
A) 對! 但點解有不少學校都只要求學做練習, 甚至完唔駛做, 但又有D學校要學生加操?

Q) TSA成績唔理想, 教育局會殺校啊!
A) 會不會殺校, 其實主要取決於學校是否收生不足. 如果學校本身受歡迎, 那管TSA成績如何, 派位後都大把人去叩門啦! 根本唔會收生不足. 即然唔會收生不足, 教育局可以用咩籍口殺校? 佢最多只能定期叫人去哦學校, 改善吓TSA成績啦, 仲可以點? 老屈學校定係去唱衰間學校? 教育局D公務員先無你咁得閑.

Q) 名校本身要求高, 梗係唔駛操啦!
A) 如果名校本身課程要求已經可以令到學生唔駛去操TSA, 咁點解其它學校不能仿效呢方面去"修定課程", 而要去操呢? 如果課程修定咗, 學校只需專注恒常課程便可保証學生有足夠能力去應付TSA而不需要額外操練, 唔係更好咩? 為TSA去操學生, 但校內又要考另一項課程, 唔通對學生會更好?

Q) TSA 題目咁難, 根本唔係學生基本能力可以應付嫁!
A) TSA 題目, 其實根本沒有"傳聞"中咁艱深, 以數學為例, 題目只係需要學生懂得將多於一項已學會既技巧一齊使用, 便可解決問題, 話題目艱深既人, 請問你們真的看過/做過 TSA 題目嗎?

學校修訂課程, 或將 TSA 加入作恒常課程, 其實對學校, 學生和家長都有好處. 當日常課程, 測考, 呈分試等都混合了 TSA 元素, 學生習慣了又點會應付不來? 而且日後既Pre-S1, 亦係以類似TSA 既型式去考 (只會更深), 在恒常課程加入 TSA 元素, 可讓學生更易於應付 Pre-S1. 而且既然變了恒常課程一部份, 跟本不存在需要"額外操練"既理由了吧!

要求教育局取消TSA, 或暫停TSA, 可能有一時成效 (減少學校要求既TSA操練), 但未必係短期可達成既目標.

而且, 對於習慣於要求學生以操練形式去應付公開試的學校, 如果沒有了TSA, 佢地亦會改為操練其它項目, 解決不了小朋友面對"操練"的問題. 作為家長, 除了要求元兇去正視問題, 為何不協力加強監督幫兇?

家長積極參加家教會, 再透過家教會, 團結家長, 便有機會施壓令幫兇(學校)不再要求學生作不必要既操練 (或一齊抵制).

只著眼教育局是否取消TSA, 是解決不了學校要學生操練既問題, 亦只會錯過拯救自己孩子既最有效方法.

作者: cmir    時間: 15-11-3 09:13

回覆 hkpapa852 的帖子

完全同意而且坊間的TSA exercise 係比實戰深。容易引起家長誤會TSA真實程度。

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:16

1. TSA遠超學生基本能力,不操不識:其實唔多對。正常小朋友應該輕易答到。
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題係點解需要操練,學校老師患有殺校恐懼症?
3. TSA習作操練增加,小一有惡化趨勢:同2
4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 09:19

cmir 發表於 15-11-3 09:13

完全同意而且坊間的TSA exercise 係比實戰深。容易引起家長誤會TSA真實程度。
我覺得D出版社個D叫"高階/進階/精煉"既練習, 仲深過TSA就真
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 09:20

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:16
1. TSA遠超學生基本能力,不操不識:其實唔多對。正常小朋友應該輕易答到。
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題 ...
低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

其實如果低增值都係多人揀時, 想殺都殺唔到架!

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:25

取消小三TSA其實反而對弱校不利,令佢哋無機會返身,而名校可以繼續有光環效應。
原因係,通過比較小三同小六既TSA成績,教育局可以知道每間學校既增值能力(學生成績的平均變化)。如果資料公開,家長可能發現有啲,原本不知名既學校有高增值能力,大家會去報讀,令到有心做好既弱校可以慢慢通過增值能力而變成名校。
作者: bbforever    時間: 15-11-3 09:26

cmir 發表於 15-11-3 09:13

同意,我有睇過教育考評局網上TSA歷屆題目,真係唔算深,比坊間的TSA練習還淺…
作者: ANChan59    時間: 15-11-3 09:29     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-3+09:16+1.+T

原帖由 hkpapa852 於 15-11-03 發表
低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。

其實如果低增值都係多人揀時, 想殺都殺唔到架!
其實我有興趣知道,平均TSA高分是否=高增值學校。教育局可能有相關數據,如果肯公佈,會好有趣!

作者: cheungsiumei    時間: 15-11-3 09:33

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:16
2. TSA操練壓力嚴重超標:問題 ...

收生少就叫「低增值」?收生少就係害人?

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數族裔學生,所以會用較慢的教學方法去配合呢D小朋友,唔期望佢地好叻,只希望佢地至少可以掌握到基本的學習技能。

明白一般家長見到間學校升中派位冇咁好,課程又淺,自然唔喜歡呢D學校,但唔該唔好隨便去話人地收生少係抵死。因為人地只係承擔緊一D主流學校唔願意承擔的責任。

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:35

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
點解你感覺SEN同少數族裔學生一定唔可以進步?
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:37

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:33

有D學校,接收好多所謂「高增值」學校唔肯提供支援的SEN、少數 ...
「低增值」即係越教越差,收返來既學生好,但係出去既成績差,點解唔係害人?
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:40

ANChan59 發表於 15-11-3 09:29
其實我有興趣知道,平均TSA高分是否=高增值學校。教育局可能有相關數據,如果肯公佈,會好有趣!

...
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。
作者: cheungsiumei    時間: 15-11-3 09:41

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:35
點解你感覺SEN同少數族裔學生一定唔可以進步?
我沒有表示"SEN同少數族裔學生一定唔可以進步"。我反而係話宜家好多收生差的學校,係比緊適切的支援呢D小朋友,令佢地有合適的環境去進步。而呢D收生差的學校唔等於你之前講的「低增值」、「害人」同應該執左佢。
作者: MASAYA    時間: 15-11-3 09:45

王家爸爸 發表於 15-11-3 09:40
高增值學校係收返來既學生差,小三TSA有進步,小六TSA有更大既進步。呢個先係教育既本意。 ...
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增,到小三同小六仲係咪維持到高增長?同某國話每年7%增長一樣,維持到幾耐?某程度黎講本身收生質素冇咁好反而較易高增值
作者: cheungsiumei    時間: 15-11-3 09:50

"4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。"

如果我你誤解左你所指的「增值」既意思,咁你都係誤解左"以住EDB用TSA成績評核學校,甚至用作殺校理由",因為EDB的理由係呢D學校TSA唔達標(可能上升中,但仍未達標),而唔係你所指的"低增值" (越來越差)

作者: ANChan59    時間: 15-11-3 09:50     標題: 引用:Quote:cheungsiumei+發表於+15-11-3+09:33+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-03 發表
「低增值」即係越教越差,收返來既學生好,但係出去既成績差,點解唔係害人? ...
你點知班小一學生成績好,都未開始!

如果間學校唔操練學生,只按課程教授,又如果TSA平均成績低於全港平均,是否要殺校?!

我都同意 cheungsiumei , 部份真係有心的學校收若干數量 SEN 學生,是否因一個數據而被殺!

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 09:50

MASAYA 發表於 15-11-3 09:45
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增, ...
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會以受唔受歡迎嚟決定 (唔受歡迎自然收生不足, 咁就殺啦!)

而且又真係有幾多家長, 會認真研究學校是否有為學生增值?

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 09:53

hkpapa852 發表於 15-11-3 09:50
其實學校受唔受歡迎, 同學校會否令學生增值唔一定有關. 尤其係中學

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會 ...
咁我個回應都只係建基0係王家爸爸個留言之上既0者...
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 09:55

MASAYA 發表於 15-11-3 09:45
不過唔知維持到幾耐?當畢業生成績好,自然吸引進取既家長,咁抽到入學前已準備充足既戰鬥格家長機會大增, ...
7%GDP增長維持得幾耐其實唔係重點,重點係7%GDP增長對社會既經濟貢獻(例如滅貧)。

同一道理,高增值學校維持得幾耐其實唔係重點,重點係佢哋可能係起步點低既學校(收到好多差啲既學生),但係可以通過用心做好,對社會有貢獻(例如將原本讀唔到書既學生教好,令佢哋鍾意讀書)。

作者: ANChan59    時間: 15-11-3 09:57     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

我有相同想法,成績越好,改善空間越細!

如果我真係要選擇二三綫學校,我才會參考所謂增值指標及校風!一綫學校我會看全人發展,而非單純學術指標,或者基本能力指標。

作者: ANChan59    時間: 15-11-3 10:00     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

如果7%是實數,沒有空轉,水份,你是正確的!如果 Day 1 已經不是........

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 10:00     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+09:45+不過唔

教育局殺校指標一向都係比較枯淺, 只會 ...
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成,不該把資源用於其他學校嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 10:03

cheungsiumei 發表於 15-11-3 09:50
"4. 教育局以TSA成績評核學校,甚至用作殺校用途:低增值被殺校,唔好比佢哋繼續害人,好合理。"

如果我你 ...
我唔同意TSA唔達標而殺校,我覺得殺校既決定應該係睇增值能力,低(負)增值既唔應該存在。差變差無問題,好變好都唔係貢獻,但是差變好就係貢獻,好變差就係害人。
作者: bakusensei    時間: 15-11-3 10:11

If talking about "增值指標", quite a number of so-called elite traditional secondary schools got lower marks than others. As ANChan59 rightly pointed out, "成績越好,改善空間越細". Another factor is development stage. It's very difficult to "achieve" a "very good" "增值指標" for "Elite" Girls Secondary Schools in view of the "development difference" for boys and girls at the age of 12, the intake of so-called "elite girls schools" far exceeded other schools.

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-3 10:12

shadeslayer 發表於 15-11-3 10:00
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成, ...
依家殺校既準則好有問題,唔係睇增值(質),只係睇人數(量)。
作者: bakusensei    時間: 15-11-3 10:14

明白一般家長見到間學校升中派位冇咁好,課程又淺,自然唔喜歡呢D學校,但唔該唔好隨便去話人地收生少係抵死。因為人地只係承擔緊一D主流學校唔願意承擔的責任。

Exactly!
作者: loveDD    時間: 15-11-3 10:20

其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力,不過依啲係題外話。

講返TSA本身,其實今次爭議嘅重點係小三TSA的作用和有無必要保留,而並非係要全面取消TSA。  TSA無可爭議的而且確係可以改善弱校成績,但在坐甘多位都係理性同有知識嘅家長,大家可唔可以悄悄冷靜下來,想一想小朋友在小一至小三階段最重要係咩?  真的只有中/英/數三科的成績嗎?  

我認同小三TSA需要保留,但學梁校長話齋,千萬唔好本末倒置,唔好為左在小三階段達標而一開始便要從小一起操練,每一屆小一入學學生資質都唔同,小三TSA result 應該focus在如何改善小五小六升中成績。  

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 10:38

loveDD 發表於 15-11-3 10:20
其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力,不過依啲係題外話。

講返TSA本身,其實今次爭議 ...

其實教育局根本無沒因TSA成績而要求"殺校" (只可因收生不足, 即一級連20人都收唔夠).

所以學校TSA成績唔好其實唔會死.

所以家長最直接方法係透過家教會施壓, 要求學校停止小四以下學生作TSA操練, 甚至罷考小三TSA.

只係不停追住教育局要佢叫停TSA, 但又唔理學校後面每日繼續叫學生去操, 咁真係幫到學生?

唔好只係為反而反, 應該要做D實制而有效既工作, 如果一間學校大多數家長都齊心要求, 學校可以唔停操練咩?

士兵(小朋友)日日打緊仗, 唔要求對方將領休戰(學校停操)而只係派人走返京師等聖上決定係咪退兵(要求教育局取消TSA)? 睇怕士兵死晒都未有結果呀!

作者: longlokma    時間: 15-11-3 10:54     標題: 引用:其實大家有無發覺所謂TSA,係影響到好多傳

原帖由 loveDD 於 15-11-03 發表

講返TSA本身,其實今次爭議 ...
「所謂TSA,係影響到好多傳統名校的影響力」  点解咁覺得呢?其實好多傳统名校係唔驶操卷,而且家長亦唔会知各校TSA成绩啊

作者: little_yolky    時間: 15-11-3 11:04

shadeslayer 發表於 15-11-3 10:00
殺校,宜鬆不宜緊。依家殺校只看收生,收生不足便要殺。學校可以上訢。全校一班都開唔到,20幾人也開不成, ...
是的, 尤其是該區其餘有足夠學額吸納該校學生時。現在已經相當寬鬆了。而且, 你看因為未來數年, 學童人口會回昇, 所以教育局以減班以減少名校的收生額, 多出來的自然要流回二線學校, 如此, 只要他們努力辦好, 捱過人口短缺期, 還是會見光明的。
作者: longlokma    時間: 15-11-3 11:09     標題: 回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

如果想學校把目光聚焦返校內課程,教局又可否收集各校校內試卷及成績,自行衡量其教與學水平呢?教局本身有課程指引,要用之行衡量各校是否達标應該不難吧?

作者: ANChan59    時間: 15-11-3 11:42

能否兩條腿走路,教育局唔好出XX指引,跟官津校長及辦學團體坐低,如何減少操練得嚟,又可以慢慢改善教學質素及成效,聽聽對家的意見,他們的意見及擔心是值得參考,他們提出嚟,會配合呱。
TSA暫時保留,但將小三TSA改作抽樣調查,看看是否有代表性,如果有,大家都有着數,不用搞到大家,皆大歡喜!凡事對着幹,政治化是於是無補!

利申:我跟考評局冇仇

作者: Doray    時間: 15-11-3 12:06

扭曲了的TSA
明報教育版 王師奶 2015-07-07

TSA(全港性系統評估)原意是幫助學校分析學習困難所在,調整課程及教學策略,可是推行以來,未見其利,先見其害。學生固然被操練到嘔白泡,老師亦遵從學校指示「操靚盤數」。年前有小組檢討TSA,提議隔年舉行,王師奶其時已經鬼殺咁嘈,話小組委員偷懶,以隔年舉行交差,根本無徹底把問題解決,好似吸血殭屍本來一年一次出來吸血,依家兩年出來一次吸血,不要以為死人會少咗,吸血力度更勁,死人一樣咁多。

校長爆:教局暗裏TSA評學校

教協今年以問卷形式訪問139名小學課程發展主任及1916名老師,老師們說每周要特別為TSA補課,八成老師感受嚴重壓力。69%受訪者要每周為TSA補課兩小時,97%要學生購買補充練習,平均每人要買3.1本,73%教師認為學生有沉重壓力。王師奶聽過好多次教育局官員勸學校不要操練,何以間間學校都你有你講,佢有佢操?如此說來,學校老師唔聽話,搵苦來辛。如果人人都聽教育局講,不操練,順其自然,TSA試卷來到就考,考完就等結果,因為原汁原味,無化妝,素顏相見,歪嘴又好,豆皮又好,TSA才有意義,才有價值。有校長穿煲,教育局話就話取消發放個別學校基本達標率,但他們「口是心非」,口頭叫人不要操練,但卻向學校施壓,令辦學團體以TSA成績衡量學校水準,評定教師表現,業界因此疲於奔命。

學校爭相比併操死罷就

校長說教育局「口是心非」,王師奶不敢信其必有,也不敢信其必無,校長確實受到壓力。這壓力未必一定來自教育局,乃來自學校與學校之間的競爭。如果隔鄰學校操到街知巷聞,你學校依足教育局吩咐,扮乖乖,完全不為TSA補課,不買補充練習。家長一定話學校阿sir偷懶,校長不為學生前途着想,下學年一定招唔到學生,學校執笠,阿sir返鄉下耕田,校長一定畀校監「照肺」。此情此景,校長一定寧左勿右,操呀操,操死罷就。如此這般,可塞家長的悠悠眾口,學校還有一線生機。分析下來,校長無錯,老師無奈,家長無怨,學生無辜

催谷補課午飯僅20分鐘

王師奶上兩期寫過有標榜普教中的學校,因為要讓路給TSA,方便學生用母語易於吸收,二、三、五、六年級全是粵語教中文,普教中是口號,學校虛偽氾濫,這叫做教育?有些瘋狂催谷的「黐線」學校,連美術、音樂、體育堂都徵用,午飯只准20分鐘,唉!人間何世?小學六年時光,有四年全為TSA服務,這是什麼教育?

既然有這麼多前線工作者說出實况,教育團體又要求取消TSA,教育局是否戴眼罩,塞耳塞,詐睇唔到,詐聽唔到?王師奶烏鴉嘴預測,咁大動作的舉措,吳克儉一定無膽做。

作者: Doray    時間: 15-11-3 12:07

吳局長請拿出數據
明報教育版 王師奶 2015-07-14

上期剛寫完《扭曲TSA》,引述教協有關TSA 問卷結果, 該問卷訪問了1916 位教師及139 位課程發展主任。王師奶雖然覺得自司徒華離世及張文光退下後,教協有點大樹飄零之感,但過去根基穩厚,所作研究,仍是有根有據,值得信賴。不知吳克儉和教協有什麼深仇大恨,那邊廂調查結果一出,這邊廂急不及待說TSA 深受大部分教師歡迎,玩泥沙咩!

TSA 深受大部分教師歡迎?

堂堂一個局長,不能空口說白話,你說TSA 受大部分教師歡迎,請問數據何在?你問過幾多個老師? 「大部分」這三個字不能隨口噏,否則有辱局長尊嚴。王師奶雖然覺得TSA 為禍了中小學11 年,但從來不懷疑推行的良好動機,目的為學校定下教學對策。TSA 之所以將教育面目扭曲,乃在於學校的彼此競爭,盲目的操練。教育局官員如陳嘉琪博士確曾三番四次勸喻學校不要操練,其實只要學校之間有潛在的比較(學校排名及達標率於2014 年4 月才宣布取消),學校就唔會聽你支笛。王師奶不認為學校做得對,但同情校長和老師是被逼上梁山,家長以學校操練之頻率衡量老師之勤惰,雖然是有點盲目,但其情可憫。最後回到教育局,推行了TSA 這麼多年,(吳局長,始作俑者不是你,小婦人還你一個公道)眼看它扭曲了整個小學甚至初中的教育生態,既然無法令TSA 健康地進行,就有責任終止它的毒細胞蔓延下去。

取消與否宜徵詢全港教師

教育團體、學校、老師甚至家長並非無指出TSA 的不合理操練,即使人微言輕的王師奶亦曾數度為文揭發學校的「虐操」,有三年級學生甚至以「操到嘔」形容慘况。可能「虐感動天」,學校議會將小六TSA 隔年舉行,去年四月起不再用作學校排名及規定達標率,雖然是小修小補,但聊勝於無。這說明教育局亦知情况嚴重,才作此輕微調整。教協認為小修小補無用,建議取消,為公平計,王師奶建議徵詢全港教師意見,才作定奪。

TSA 練習銷量升豈是無壓力

TSA 始於2004 年,為禍至今,講句公道話,雖云小修小補,但也算是吳局長任內「偉大」的功績,至於是否取消,留待全港教育工作者及學者探討。局長接受訪問時竟謂TSA 受「大部分」學校老師歡迎,強調有關評估於無壓力下進行,不徒是輕率之言,講得粗俗些,是「擘大眼瀨尿」,當全香港的家長「蠢過隻豬」,當教協的教師問卷是偽造?坊間TSA 練習數十種,今年銷量上升5%,如果話無壓力,作何解釋?

吳局長,不要下巴輕輕,拿出數據來!

作者: 傻太    時間: 15-11-3 12:10     標題: 回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

其實我唔反對「考」,但我反對「操」

有個比喻係TSA本來係一個body check,但家下你係操fit左嚟body check。。。

作者: Doray    時間: 15-11-3 12:27

冇人要圍插,宜係想講大家成日講嚟講去仲講:
-個試冇問題㗎,真正啲卷都唔難,佢操因為佢水平低
- 個試冇問題㗎,唔達標咪殺校啦,呢啲學校俾我都唔讀
- 個試冇問題㗎,唔係啲老師偷懒點算?
- 個試冇問題㗎,做多啲exercise 咪仲好
- 個試冇問題㗎,小朋友係咪都好多功課㗎啦,你唔做Tsa 咪仲有第二樣俾佢做。

再咁討論落去,到2047年都唔會有改善。

作者: IloveJJ    時間: 15-11-3 12:32     標題: 引用:其實我唔反對「考」,但我反對「操」 有個

作者: Doray    時間: 15-11-3 12:43

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 13:10     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+10:00+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-03 發表
依家殺校既準則好有問題,唔係睇增值(質),只係睇人數(量)。
殺校,我認為可以稍鬆,增值受好多因素影響,無理由低增值便有大量學生也殺校。網友話齋,名校全校成績已好 top,零增值負增值唔出奇。相反,收唔到學生,增值幾高都無用,因為無乜學生受惠。資源唔可以亂用。

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 13:12     標題: 引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-3+12:44+編輯+

原帖由 Doray 於 15-11-03 發表

Kindly read through the news and be considerate from the p ...
We can help by forcing schools to do what Chairman Tsang did to his school; to critically review the delivery of the curriculum instead of simply take the easy way out and drill more TSA.

作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 13:16     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+10:00+

原帖由 little_yolky 於 15-11-03 發表
是的, 尤其是該區其餘有足夠學額吸納該校學生時。現在已經相當寬鬆了。而且, 你看因為未來數年, 學童人口會 ...
又或者唔好等人救濟,學校自己痛定思痛,用心搞好教育。

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 13:24

傻太 發表於 15-11-3 12:10
其實我唔反對「考」,但我反對「操」

有個比喻係TSA本來係一個body check,但家下你係操fit左嚟body check ...
係囉,醫院話你body check個結果太差又冇人願意理你就要人道毁滅喎,你一係慢慢調理,一係拿拿聲操fit d
作者: little_yolky    時間: 15-11-3 13:36

shadeslayer 發表於 15-11-3 13:16
又或者唔好等人救濟,學校自己痛定思痛,用心搞好教育。
如果每級得一班、兩班學生, 都無辦法諗到點樣教到小朋友達標, 我真係唔知點講好了。

作者: loveDD    時間: 15-11-3 13:53

hkpapa852 發表於 15-11-3 10:38
其實教育局根本無沒因TSA成績而要求"殺校" (只可因收生不足, 即一級連20人都收唔夠).

所以學校TSA成績唔 ...
正所謂十隻手指有長短,講嘅唔單只小朋友質素,大人亦有分負責同唔負責任嘅家長。  就算係負責任,都可能因為某些原因要為自己盤算,最終唔敢輕易去得罪學校。而且作為一個普通家長要去直接面對一班充滿著經驗嘅學校管理層,與之角力,真的不容易呀!  更何況有人質在手,隨時Round 1 已經便被人KO出場!  我唔排除現時出聲反對的人,真的有為反而反,但我認為更多的是取易捨難吧!
出現今時今日的局面,教育局是原兇嗎?  眾說紛紜!  但作為持份者,我會覺得教育局她是有能力改變現狀的。

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 14:01

Doray 發表於 15-11-3 12:43
Kindly read through the news and be considerate from the primary student points of view before comme ...
我想問, 香港有幾多間小學每日真係有10樣功課?
至於覺得TSA題目深, 我留意個最近不少反TSA群組, 我覺得係家長"態度"問題, 多於題目實際既深淺.
好似下圖第3題:

部份家長話單位係厘米變成米, 小二學生唔會識所以屬於"唔合理地深", 會唔會太誇張了?

再者, 係另一個帖妳回覆我話透過家教會向學校反映無用, 我想問, 如果一間學校唔認真處理家教會得到大多數家長動議既要求, 呢間學校係咪值得你繼續俾個小朋友係度讀呢?

而且, 如果連一間學校都改變不了, 妳又憑甚麼覺得教育局會因妳地而改變?

如果家長只係"覺得向學校反映無用", 而唔去做, 其實亦只係逃避責任.
如果學校堅持話"教育局要考核, 所以一定要操", 根本就係籍口, 將自己既責任亦推向教育局.

要求教育局取消/暫停TSA, 只會係一個中長期既抗爭, 真係為小朋友好既近期可以做到既, 應從近學校著手.

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 14:05

loveDD 發表於 15-11-3 13:53
正所謂十隻手指有長短,講嘅唔單只小朋友質素,大人亦有分負責同唔負責任嘅家長。  就算係負責任,都可能因 ...

如果家長收學校要求加操TSA既証交予傳媒和教育局, 佢地係今時今日會唔會幫你一把?
再唔係如果家長齊心(要有大多數家長至得喎!), 一齊擺課2-3日, 上埋報, 你估學校驚唔驚呢?

就其臨近填統一派位表, 學校唔驚下年收唔夠學生要減班/殺校乎?

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 14:26

longlokma 發表於 15-11-3 11:09
如果想學校把目光聚焦返校內課程,教局又可否收集各校校內試卷及成績,自行衡量其教與學水平呢?教局本身有 ...
要教育局審核全港小學課程再提建議? 可能係一個值幾十億+幾十年既外判工程.

作者: Ryan_baba    時間: 15-11-3 14:46

我最都有睇過過去三年嘅TSA, 可以講D題唔算深, 只係有少少轉彎.

Q1) 1+2+3+4+5-7=???

Q2) 1-7+2+3+4+5=???

同時係加減數, 有學生見到Q2就可能企左係到. 但其實係個學生對加減數嘅基本概念唔夠, 唔代表Q2條題目深. 但有D人就有理冇理鬧左先, 條題目點可以出現負數先, 一於盲反到底.

作者: Soundervolt    時間: 15-11-3 14:52     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

傳媒去訪問被評核有關嘅人仕(老師同校長),答案當然乜野有利益衝突嘅政策都係唔受歡迎啦!唔通有人鐘意被人評核監管咩?如果我係做教育前線,我都反對啦,仲使調查?呢類新聞唔夠客觀,十分偏頗......教育局原意透過TSA審核數據反映俾有關學校(可能係俾壓力滯後嘅學校),令有關學校喺唔同條件下自我増值,而唔係好似梁校長咁講要TSA將鮮魚行小學跟百年老店學校之間比較之用。講來講去都係應該用治本方法去搞好體質,如果話驗身令自己好大壓力、令自己要打補針狂食維他命去過關或甚至唔好驗身當身體一定冇事其實真係幾好笑。

作者: cheungsiumei    時間: 15-11-3 14:54

little_yolky 發表於 15-11-3 13:36
如果每級得一班、兩班學生, 都無辦法諗到點樣教到小朋友達標, 我真係唔知點講好了。
...
目前考評局就TSA為SEN學童提供的支援措施只有:
為特殊教育需要學生而設的措施包括:
1. 在學校的要求下,本局會為特殊教育需要學生提供以綠色紙張及單頁印製的試題簿;及
2. 視障學生可選擇點字卷或選用讀屏器作答;如使用讀屏器,考評局會將經加密處理,內含中、英文科內容的 WORD 檔案於評估當日送抵學校。

(http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/ ... hi/Ch3_TSA2014C.pdf)

每個小朋友的發展進度都唔一樣,同一樣的基本能力,一個有讀寫/說話障礙的小朋友就比一般小朋友需要更長的時間去掌握,人地3年級做到的事,佢地需要去到4.5..年級先掌握。而且學校去處理一個SEN的小朋友,好多時除左要應付學科上的問題,亦要花好多時間去訓練佢地的情緒、自信心同溝通的技能。

我唔反對TSA,小朋友亦讀過主流學校,但好慶幸宜家搵到一間雖然要面對收生問題,但冇咁重視TSA、可以照顧到小朋友整體發展的學校。希望大家唔好太輕宜就把「收生少、TSA唔達標」與「間學校有問題、老師唔好」畫上等號。

作者: longlokma    時間: 15-11-3 15:04     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-3+11:09+如

要教育局審核全港小學課程再提建議? 可能係一個值幾十億+幾十年既外判工程.
...
我不是這意思,而是若真的要取消统一考试而又要評估各校是否水平達标,教局可否直接按年收集不同學校的試卷及學生考試成績,從而審视該校水平是否達标?因為目的只是衡量各校是否達至教局的教學标準而非比較各校水準排名,故即使各校试卷深淺不一也沒关係吧~  不过講返轉頭,其實我都覺得冇必要取消TSA

作者: Doray    時間: 15-11-3 16:00

I do not blindly object the TSA, I have already emphasized that assessment of school performance is needed but TSA should not be the only way, especially for P3 students.  Just someone jumps to the conclusion that withdrawal of TSA must be not equal to resolving all the problems, why bother change.  However, EDB has the primary responsibility to resolve the problems associated with TSA brought-in, no matter through Policy change, new assessment method or monitoring the school in drilling.

作者: little_yolky    時間: 15-11-3 16:04

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:05
如果家長收學校要求加操TSA既証交予傳媒和教育局, 佢地係今時今日會唔會幫你一把?
再唔係如果家長齊心(要 ...

其實我諗到頭到爆埋, 都唔明點解D家長咁順灘, 早返遲放喎, 大佬, 要搵食架, 平時坐校車, 點接送呀, 仲要逢一三五, 咁二四坐唔坐校車好? 坐兩日都係要俾足全程錢喎, 唔好話叫工人姐姐接送呀, 仲有個細佬妹要睇住, 工人唔得閑架。就算禮拜六都好, 喂喂, 我搵到個補習天王, 唔通為咗幫你操成績, 唔去上補習天王呀, 轉唔到時間架, 補唔到習呈分考唔到級10名內, 邊個負責先。

唔好同我講唔返當遲到扣操行分呀, 我出律師信告你架。

到底係唔係依家D家長太好恰呢?

作者: little_yolky    時間: 15-11-3 16:08

longlokma 發表於 15-11-3 15:04
我不是這意思,而是若真的要取消统一考试而又要評估各校是否水平達标,教局可否直接按年收集不同學校的試卷 ...
TSA係每間學校抽樣, 又有model answer, 你叫班教X局懶精搜集全港每校每年每級份試卷做分析, 係咪要咗佢哋條老命。
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 16:08

Doray 發表於 15-11-3 16:00
I do not blindly object the TSA, I have already emphasized that assessment of school performance is  ...
又打個比喻:

一個城市D有法例訂得唔好, 有人係灰色地帶犯規, 咁唔係應該要制止呢D係灰色地帶犯規既人嗎?
只係一味叫政府定番好D法例, 但又話著眼點唔應該係係灰色地帶犯規既人, 咁做真係啱?

定番好法例就真的一了百了?
但幾時先定好?
未定好前係咪繼續容許人係灰色地帶繼續犯規?
作者: Doray    時間: 15-11-3 16:15

你呢個比喻用得真好!

Yes ,"灰色地帶繼續犯規" 呢個係tax evasion 同tax planning 分別!.
道德上你可以譴責佢,但解決問題是要從源頭做起!

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 16:32

Doray 發表於 15-11-3 16:15

如果一日未落實新例, 犯規既只係得到譴責, 咁更加唔需要怕犯規了

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 16:46

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:08
又打個比喻:

一個城市D有法例訂得唔好, 有人係灰色地帶犯規, 咁唔係應該要制止呢D係灰色地帶犯規既人嗎?
有立法冇執法咁搵邊個?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 16:48

回覆 Doray 的帖子

Doray That's the situation now.

即係話, 妳覺得教育局一日唔定新評估機制, 妳地認為那些要求學生操練TSA既學校係正常, 只需讉責佢地, 但無需要求佢地停止?

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 16:55

hkpapa852 發表於 15-11-3 16:32
Good question, 教育局係咪真係有權去 執法 呢? 如果有權, 點解只出指引而唔係守則?
教局冇實權,咁學校驚邊個驚到要死操?
作者: little_yolky    時間: 15-11-3 17:01

MASAYA 發表於 15-11-3 16:55
因為教育局只可以殺佢, 唔可以罰佢, 係人都驚死的。
作者: MASAYA    時間: 15-11-3 17:01

老實講,而家班家長搵教育局做野,唔只係TSA,呢個只係導火線,根本就係積怨
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 17:02

MASAYA 發表於 15-11-3 16:55
咁耐以嚟, 除咗學校收生不足教育局話殺校之外, 我未聽過其它理由

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 17:08

hkpapa852 發表於 15-11-3 17:02
當問題唔係聚集係一點, 好易被人打散, 最後恐怕也只會徒勞無功
而家政府做野一招搞掂晒,冷處理
之前見過有張圖好搞笑,話告魯夫 (唔知真定假) 講過有d球員你唔mark佢根本唔知自己要做乜,政府而家就係,任你班市民嘈,政府唔理,跟住冇下一步就慢慢玩完

作者: loveDD    時間: 15-11-3 17:19

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:05
再唔係如果家長齊心(要 ...
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏蠅遛馬尾」,一拍兩散,家長、學生、學校、政府四家一齊輸,抽水者贏哂的局面!
作者: MASAYA    時間: 15-11-3 17:23

loveDD 發表於 15-11-3 17:19
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏 ...
政府輸乜?佢放左乜野籌碼上枱?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 17:26

loveDD 發表於 15-11-3 17:19
其實應唔應該擺課呢?  可能這是到了最後無可奈何的手段,但一擺課,學校聲譽便會蕩然無存,此舉無疑是「烏 ...
所以我話首先透過家教會向學校反映囉!
作者: Soundervolt    時間: 15-11-3 17:31     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+16:55+教局冇

咁耐以嚟, 除咗學校收生不足教育局話殺校之外, 我未聽過其它理由

TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就算TSA唔達標教育局都耐佢唔何,最多咪俾教育局哦兩句,使乜囉學生黎搞呢?!

作者: MASAYA    時間: 15-11-3 17:42

Soundervolt 發表於 15-11-3 17:31
TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就 ...
可能逐個殺,未殺盡又話個出生率升返,冇藉口
p.s. 呢個回覆我亂up,可以唔駛理我

作者: hkpapa852    時間: 15-11-3 17:53

Soundervolt 發表於 15-11-3 17:31
TSA實行咁多年,如果用學術唔達標做理由而殺校,好多所謂「寶校」已消失咗啦。其實只要維持收生率達標,就 ...
套用番你既說話,TSA實行咁多年,都只係識要求學生操TSA既學校,本身其實係咪有需要檢討呢?
作者: shadeslayer    時間: 15-11-3 20:44     標題: 引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-3+17:31+T

套用番你既說話,TSA實行咁多年,都只係識要求學生操TSA既學校,本身其實係咪有需要檢討呢? ...
梗係。首先民間出張「無良小學狂操TSA黑名單,經常更新。

作者: under_the_tree    時間: 15-11-3 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-03+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-03 發表
同意

作者: Feimum    時間: 15-11-3 21:44     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

其實又不能說這些學校無良,這些年辦小學的本身壓力很大,搅不好(冇學生入讀)要殺校。
亞女之前的小學,算是地區名校,當年入讀前人人都說很谷又話做功課做到十一点,又話多留堂。入讀後,亞女功課量不大,多是晚飯前完成,仲讀埋公文三科。TSA对她來說好好玩,至於學校提供TSA的課後補習,我們一向没有参予,學校亦隨意的。反而有参加學校的挍拔尖班。小女很慶幸在大家認為(無良)的小學打好了底,上中學後可多些時間参予課外活動及一些领袖訓練。
唔洗交學費的學校,仲有咁多栽培,很難得!
no pain , no gain!

作者: MASAYA    時間: 15-11-4 01:03

shadeslayer 發表於 15-11-3 20:44
有啦,不過一早變左質,基本上有功課已經上榜咁濟
作者: hkpapa852    時間: 15-11-4 08:24

MASAYA 發表於 15-11-4 01:03
咪係, 就算個日得4-5樣功課, 只要有一樣係"TSA"練習(個科得呢樣功課咋!)就話學校為TSA去操學生
反而個D每日十樣八樣功課, 只要無"TSA"字眼, 就叫無問題

作者: Soundervolt    時間: 15-11-4 09:59     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-3+20:44+

原帖由 MASAYA 於 15-11-04 發表
請問可唔可以俾我睇下呢個「操TSA卷學校」名單呢?

作者: MASAYA    時間: 15-11-4 10:03

Soundervolt 發表於 15-11-4 09:59
你去facebook而家講多功課個group,五花八門既名單都有
作者: evacalbee    時間: 15-11-4 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-04+發表有啦

原帖由 Soundervolt 於 15-11-04 發表

作者: Soundervolt    時間: 15-11-4 21:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-04+發

原帖由 evacalbee 於 15-11-04 發表
學校有問題遲放學操卷做paper,家長又唔敢出聲驚秋後算帳,未上小學嗰班根本未知讀的小學操唔操,有理無理 ...
校長都只係打份工,間學校唔係屬於佢嘅,如果教育局攞份TSA report同嗰間學校嘅辦學團體對學校指指點點,遭殃喺會係校長,所以身為校長就千方百計希望要達標!

作者: francis_chan    時間: 15-11-5 09:07     標題: 回覆:Soundervolt 的帖子

臨選舉期,政黨就炒作TSA問題,大家真係咪再中計了!

作者: pingi    時間: 15-11-5 11:07

這是因果循環的,當某程度嘅題目做到時, 下年又出深d, 呢d係咪提升/增值左?  有tsa, 學校就會加堂補課操試題, 一間學校有幾多學生有特異功能, 連訓教時間都冇, 未見其利先見其害, 高官咁支持呢個制度, 又唔見d子女去讀
作者: little_yolky    時間: 15-11-5 11:13

pingi 發表於 15-11-5 11:07
這是因果循環的, 有tsa, 學校就會加堂補課操試題, 一間學校有幾多學生有特異功能, 連訓教時間都冇, 未 ...
我真係好有興趣到底有幾多學校會加堂補課操試題, 亦唔係只有特異功能既小朋友至可以達標, 因為達標唔係100分。
作者: 5tgb    時間: 15-11-5 11:38

其實書單內有TSA 練習,有操TSA, 有什麼好驚訝呀! 學校唔做呢D,唔通上堂捉波子棋呀?做練習都是學習形式之一。
作者: pingi    時間: 15-11-5 12:06

要操當然全部一齊操, 盡量拉高d分.書單買tsa, 都係街外模擬題目, 加堂操係教育局過往試卷

作者: YolandaTam    時間: 15-11-5 13:04     標題: 引用:Quote:pingi+發表於+15-11-5+11:07+這是因

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
我真係好有興趣到底有幾多學校會加堂補課操試題, 亦唔係只有特異功能既小朋友至可以達標, 因為達標唔係100 ...
小女學校無特別加堂操

作者: happeecc    時間: 15-11-5 13:10     標題: 回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

如果沒有Ranking ,只是計pass/fail,可能會好一點?

作者: little_yolky    時間: 15-11-5 13:10

YolandaTam 發表於 15-11-5 13:04
小女學校無特別加堂操
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫同學仔人人買多一本, 唔同出版社可以交換做。最初我覺得奇怪, 睇嚟係老師想集中操閱讀理解而已。
作者: MASAYA    時間: 15-11-5 13:24

little_yolky 發表於 15-11-5 13:10
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫 ...
我地學校拔尖反而有加操堂我都唔知係咪好事...
作者: hkpapa852    時間: 15-11-5 17:14

MASAYA 發表於 15-11-5 13:24
我地學校拔尖反而有加操堂我都唔知係咪好事...
可能學校既拔尖補底就係操TSA, 轉咗個名, 即刻大家幾受落

作者: MASAYA    時間: 15-11-5 17:16

hkpapa852 發表於 15-11-5 17:14
可能學校既拔尖補底就係操TSA, 轉咗個名, 即刻大家幾受落
不嬲都話唔用正式既名冇咁大反應,就好似冇國民教育之名但有國民教育之實
作者: bbforever    時間: 15-11-5 17:58

happeecc 發表於 15-11-5 13:10
如果沒有Ranking ,只是計pass/fail,可能會好一點?
曾經聽電台有位老師打去講TSA係將學生考完試個數據俾學校,如,那条題目有幾多學生答對,那条題目有幾多學生答錯,做一個統計,給學校來厘定學校既教學成效,好等學校分析完,可將課程上的編排有所改善…
作者: shadeslayer    時間: 15-11-6 07:50

wangahb  家長怕由佢把口開校名,會俾群組內線眼見到+起底,咁佢個小

Xxxxxx

咩學校,家長講事實,做得岀又怕認,推落教局咪得囉。不過家長也不想說學校的不是。
作者: little_yolky    時間: 15-11-6 09:41

wangahb  太易就人人都做到老師啦  發表於 9 小時前

所以咪唔係人人都可以做老師囉,老師係專業的啊。我既人生只曾遇到過一位hea老師,都叫算好彩了。
作者: little_yolky    時間: 15-11-6 09:53

hkpapa852 發表於 15-11-3 14:01
我想問, 香港有幾多間小學每日真係有10樣功課?
至於覺得TSA題目深, 我留意個最近不少反TSA群組, 我覺得係家 ...
呢兩題連我數學無得救既阿女都會識答, 我覺得呢個已經算係直問無tricky了, 唔通呢個係坊間屬於轉彎題目? 唔通阿女學校原來係深既?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-6 10:11

little_yolky 發表於 15-11-6 09:53
呢兩題連我數學無得救既阿女都會識答, 我覺得呢個已經算係直問無tricky了, 唔通呢個係坊間屬於轉彎題目? 唔 ...

D人既反應係:

計分就計分啦, 又要再睇表分級, 小朋友邊做得咁多嘢呀!
條題目一時厘米一時米, 太勻鑽, 根本係有心留難

死未!

作者: Ryan_baba    時間: 15-11-6 11:15

hkpapa852 發表於 15-11-6 10:11
D人既反應係:

計分就計分啦, 又要再睇表分級, 小朋友邊做得咁多嘢呀!

D人會覺得總之自己嘅小朋友唔識就係深.

作者: snowpeace    時間: 15-11-6 14:59

冇左TSA,谷既學校會唔會停手?
咪一樣谷BANDING。。
作者: blee427    時間: 15-11-6 15:11

呢個PO
如果出BK公海
一定被罵翻..:dadday:
作者: Momopig    時間: 15-11-6 23:18     標題: 回覆:學校要學生操練TSA, 並非教育局單一做成的問題

我個仔小二,近排數學功課都有關於CM同M。記得有一條問每個盒高50cm, 一共4個盒叠高等於幾多米?結果佢答咗200m
派回練習後見到第一個反應都係……唉呀!我都差d睇漏眼,阿仔下次記住小心d睇題目喎!
當學校訓練學生小心睇題目都不錯啊!

作者: evacalbee    時間: 15-11-7 09:44

little_yolky 發表於 15-11-5 13:10
我哋學校都無加堂操, 仲要只做中文科閱讀理解練習, 唔係班班同一模式, 學校只要求買一本練習, 我班老師就叫 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5