教育王國

標題: 保綠vs 蕭明 [打印本頁]

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:01     標題: 保綠vs 蕭明

請指教,青衣band1女,冇奬,冇證書

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:02

B1 A/B/C??
作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:07     標題: 回覆:保綠vs 蕭明

B1c

作者: 黃巴士    時間: 15-10-20 11:08

蕭明很著重女生操行及英文. 自行多捒band1b英文好及服務的女生.
作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:11     標題: 引用:蕭明很著重女生操行及英文.+自行多捒band1b

原帖由 黃巴士 於 15-10-20 發表
蕭明很著重女生操行及英文. 自行多捒band1b英文好及服務的女生.
操行B+,英文A

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:12     標題: 引用:蕭明很著重女生操行及英文.+自行多捒band1b

其實我未知女是B1b定B1c

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:14

mokimui 發表於 15-10-20 11:07
B1c
英文A, 係A頭/尾?

如果講入, B1女入SM 唔難, 過去幾年放乙1, 入硬. 但如果英文唔太好, 入到去科科用英文學, 要追下咁囉!

PP 英文都好, 學校B1C, 同學差不多程度, 你女女又讀得創服D, 唔會冇自信

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:17

mokimui 發表於 15-10-20 11:12
其實我未知女是B1b定B1c
你女女抽獎放乙1, 2 間都入梗.
SM B1B, PP B1C
11月有簡介會, 帶女女去睇下, 睇佢自己LIKE邊間多D

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-20 11:25

mokimui 發表於 15-10-20 11:07
B1c
老實講如果係B1C,自行報呢兩間機會都唔太高。
作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:28     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:07+B1c

原帖由 chocolatebean 於 15-10-20 發表
英文A, 係A頭/尾?

如果講入, B1女入SM 唔難, 過去幾年放乙1, 入硬. 但如果英文唔太好, 入到去科科用英文 ...
英文grammer一般都九字頭,writing一般都有86,我女學校86分起是A,青衣最好的小學其中一間

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:28     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:07+B1c

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
老實講如果係B1C,自行報呢兩間機會都唔太高。
抽奬呢?

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:31

mokimui 發表於 15-10-20 11:28
英文grammer一般都九字頭,writing一般都有86,我女學校86分起是A,青衣最好的小學其中一間

...
有宗教個間?

點解會B1C? 邊科拉低左?

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-20 11:32

mokimui 發表於 15-10-20 11:28
抽奬呢?
乙一兩間揀一間
我估多啲人揀蕭明,所以保六可能穩陣啲。

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:34     標題: 回覆:保綠vs 蕭明

冇宗教果間,其實我吾知是band1b定band 1c,中文B頭,英文A,常識A,上次呈分失手,數學A頭跌去B頭,但全年平均分是A

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:35     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:28+抽奬

乙一兩間揀一間
我估多啲人揀蕭明,所以保六可能穩陣啲。
我知乙一保6好大機會,但又怕蝕底冇左蕭明

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-20 11:38

mokimui 發表於 15-10-20 11:35
如果真係B1C,讀蕭明會好辛苦。
建議選擇最適合既學校,唔係最TOP既學校。

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:40     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:35+我知

如果真係B1C,讀蕭明會好辛苦。
建議選擇最適合既學校,唔係最TOP既學校。
...
謝謝你!👀呈二考成點先,但兩間比較是怎樣?

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:46

mokimui 發表於 15-10-20 11:35
你放心, 乙1 選SM都係入硬, 問題係女女LIKE 哪間同埋成績. 如果英文好, 入SM 又唔怕喎!

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:47

mokimui 發表於 15-10-20 11:34
冇宗教果間,其實我吾知是band1b定band 1c,中文B頭,英文A,常識A,上次呈分失手,數學A頭跌去B頭,但全年平 ...
我地睇BAND 幾, 主要係同同學COMPARE, 唔係睇自己成績ABC, 你明嗎? 所以你要知佢全級排名才可幫你分析

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 11:50

mokimui 發表於 15-10-20 11:40
謝謝你!👀呈二考成點先,但兩間比較是怎樣?
咪就係 SM B1B, PP B1C 囉!

入到去, 都係呢個BAND 既同學, 你女女如係B1B, 入SM 都合佢, 如係B1C, 入SM 會好辛苦, 追C

但佢英文唔錯, 問題都不大.要搞沛清楚佢哪科弱, 中/數?

作者: mokimui    時間: 15-10-20 11:54     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:40+謝謝

原帖由 chocolatebean 於 15-10-20 發表
咪就係 SM B1B, PP B1C 囉!

入到去, 都係呢個BAND 既同學, 你女女如係B1B, 入SM 都合佢, 如係B1C, 入SM 會 ...
中文較弱,英文同數較好,上次呈分全級35-40,5⃣️年級最好的成績是20-25

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 12:02

mokimui 發表於 15-10-20 11:54
中文較弱,英文同數較好,上次呈分全級35-40,5⃣️年級最好的成績是20-25

...
全級多少人?

作者: mokimui    時間: 15-10-20 12:04     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:54+中文

全級多少人?
約120

作者: chocolatebean    時間: 15-10-20 12:12

mokimui 發表於 15-10-20 12:04
約120
CONFIRM 你係運動場對面個間嗎?

如果係, 去年你地有約40%入B1, 你女女考35-40係B1C, 25-35B1B.
我係你, 會選SM. 帶女女去睇下先.

作者: mokimui    時間: 15-10-20 12:28     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+12:04+約12

CONFIRM 你係運動場對面個間嗎?

如果係, 去年你地有約40%入B1, 你女女考35-40係B1C, 25-35B1B.
Ok ok, thx

作者: 黃巴士    時間: 15-10-20 14:04

可得閒考KET公開試, 評估吓整體其英文水平.  如英文好, 當然選SM. SM校風好.  
作者: mokimui    時間: 15-10-20 14:11     標題: 引用:可得閒考KET公開試,+評估吓整體其英文水平.

可得閒考KET公開試, 評估吓整體其英文水平.  如英文好, 當然選SM. SM校風好.
其實應付學校考試已很費力,2個月考一次試,早一個月要溫習,真的沒太多額外的時間去準備及再考出面的英文評核試

作者: 黃巴士    時間: 15-10-20 14:34

mokimui 發表於 15-10-20 14:11
其實應付學校考試已很費力,2個月考一次試,早一個月要溫習,真的沒太多額外的時間去準備及再考出面的英文 ...

外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  
作者: mokimui    時間: 15-10-20 15:03     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+14:11+其實

外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  :fort ...
👌👌thx我去了解下先

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-20 15:40

黃巴士 發表於 15-10-20 14:34
外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  :fort ...
考英文同奧數時,我兩個仔當年都無特別準備,所以不會花太多時間。
作者: mokimui    時間: 15-10-20 17:59     標題: 引用:Quote:黃巴士+發表於+15-10-20+14:34+外面

考英文同奧數時,我兩個仔當年都無特別準備,所以不會花太多時間。
哦,好的,謝謝你

作者: NurseSally    時間: 15-10-20 23:18     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由sister 當校長!不過嚴先可以keep倒校風!! 如英文好,真的可考慮SM! 校內到處notice 都用英文,所有廣播、morning prayer 同mass 都用英文,英文吾好都要一段日子先適應!

作者: mokimui    時間: 15-10-21 00:06     標題: 引用:我讀SM時代是Sister+做校長,好嚴!後來Dis

原帖由 NurseSally 於 15-10-20 發表
我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由si ...
我帶女兒去看看學校再決定,謝謝你

作者: mokimui    時間: 15-10-21 00:15     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:07+B1c

英文A, 係A頭/尾?

如果講入, B1女入SM 唔難, 過去幾年放乙1, 入硬. 但如果英文唔太好, 入到去科科用英文 ...
請教一下,小女選2間女校,機會大好多?葵青區餘下5間男女校

作者: NurseSally    時間: 15-10-21 07:41     標題: 引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+15-10-20+

原帖由 mokimui 於 15-10-21 發表
係啊!睇你喜歡SM 定保6! 保6 DSE 成績不錯!

作者: chocolatebean    時間: 15-10-21 11:02

mokimui 發表於 15-10-21 00:15
對! 根據過往幾年派位,SM/PP 放第一是入硬,當然是B1生。SM放第二,5O/5O,PP 都仲有位。
如你只like此2校,SM第一/PP第二 不過都係入了SM,因為放乙一還有位

再講多少少,KC B1校,想乙1穩入有 兆民,83,全完,SM,PP

其他: 乙1唔夠派 LW,CNEC,LSKC,ST

作者: mokimui    時間: 15-10-21 11:07     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+00:15+請教

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
對! 根據過往幾年派位,SM/PP 放第一是入硬,當然是B1生。SM放第二,5O/5O,PP 都仲有位。
如你只like此2 ...
甘考好D呈2,我會甲1/乙1 SM,甲2/乙2PP,謝謝您的意見

作者: mingmama    時間: 15-10-21 11:14     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+00:15+請教

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
如你只like此2 ...
如果咁講~我女現在小四~全級第三~應該係b1~三年後填甲一SM, 乙一SM, 乙二PP應該可以嗎?
另外自行應該只填SM還是填晒兩間呢?

作者: ktdanielli    時間: 15-10-21 11:25     標題: 引用:Quote:原帖由+mokimui+於+15-10-21+發表請

原帖由 NurseSally 於 15-10-21 發表
係啊!睇你喜歡SM 定保6! 保6 DSE 成績不錯!
保6 DSE 成績不錯,做了2014年2間成績的统計。數字是學生取4級的百分比。2間差不多。
              PP.       SM
CHN.    62.4.    53.6
ENG.     67.1.    68.3
MAT.     57.8.    49.2
LIB.        52.       65.9

作者: miriam    時間: 15-10-21 12:36

NurseSally 發表於 15-10-20 23:18
我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由si ...
朋友細女保祿畢業, 佢同我講保祿一入校門已經要係全英文對答, 所以對英文能力都係有要求.

揀中學前問過現就讀 SM 學生, 佢話依家無咁嚴, 輕鬆左好多.

聽聞 SM 以前係有儀態課畀儀態不好既學生上, 依家已經無左.

作者: poonseelai    時間: 15-10-21 12:56     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+15-10-20+23:18+

原帖由 miriam 於 15-10-21 發表
朋友細女保祿畢業, 佢同我講保祿一入校門已經要係全英文對答, 所以對英文能力都係有要求.

揀中學前問過現 ...
我係N年前保祿畢業生, 當年校長是外籍修女(意大利和印度), 亦有Net teacher (南北印度, 意大利)和星加坡華人, 當年中文小學上, 第一堂上南印度老師堂, 呆咗! 如今校長是師姐, 回校亦見到外籍修女。

作者: miriam    時間: 15-10-21 12:56

mingmama 發表於 15-10-21 11:14
如果咁講~我女現在小四~全級第三~應該係b1~三年後填甲一SM, 乙一SM, 乙二PP應該可以嗎?
另外自行應該只 ...

一心一意只入 SM, 自行就唔好揀埋 PP, 除非入到其中一間你都係 "咁鍾意", 否則唔好搏.

大抽獎時都係, 仍係一心一意既話甲一都只係填 SM 好喇.

學校升中講座時既例子, 有家長自行兩間同大抽獎甲1/2 & 乙1/2 都一樣, 最終入左非首選個間, 派位後去叩返首選 (唔收), 唔知係咪覺除該校填甲1, 甲2 仲有填, 非一心一意選擇, 再加埋睇返自行時表現所以唔收, 真係估架咋~~~

作者: miriam    時間: 15-10-21 13:01

poonseelai 發表於 15-10-21 12:56
我係N年前保祿畢業生, 當年校長是外籍修女(意大利和印度), 亦有Net teacher (南北印度, 意大利)和星加坡華 ...
我係 SM 同 PP 兩間之中揀左 PP 為自行第二選擇.

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成績比 PP 好, 我都係以囡性格為主.

我囡表姐好多年前係 SM 畢業, 可能加埋家庭關係..............真係比較文靜..........

作者: mokimui    時間: 15-10-21 13:13     標題: 引用:Quote:poonseelai+發表於+15-10-21+12:56+

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成 ...
PP小朋友活潑d?我女也不是文靜

作者: miriam    時間: 15-10-21 13:37

mokimui 發表於 15-10-21 13:13
PP小朋友活潑d?我女也不是文靜
我呢位朋友有幾個女, 同埋住葵青區, 所以對兩間女校都熟悉.

佢睇住我囡完成小學生涯, 都知我囡性格, 問佢意見時都好中肯咁同我講 SM 唔岩佢, PP 會岩我囡多 d, 聽完佢所講, 我得出以我囡性格入 SM 好大可能係開學第一個月已經要見家長, 有改善就好, 無改善既話唔排除第二個月衰到記缺點

作者: mingmama    時間: 15-10-21 17:28     標題: 引用:Quote:poonseelai+發表於+15-10-21+12:56+

唔係話 SM 唔好, 但 PP 更合乎我囡性格, 就算 SM 學術成 ...
想請教一下~我女性格屬於活潑類型~算係乖學生~但都好中意講嘢~吱吱喳喳唔停口~係咪PP比較適合佢呢?
因身邊有朋友一聽到我有意選SM畀個女又係話唔啱我個女~太嚴喎

作者: miriam    時間: 15-10-21 18:31     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-21+發表我係

原帖由 mingmama 於 15-10-21 發表
想請教一下~我女性格屬於活潑類型~算係乖學生~但都好中意講嘢~吱吱喳喳唔停口~係咪PP比較適合佢呢?
...

你囡鍾意講野,我囡係用粗魯多口黎形容,所以朋友講到明唔岩我囡。

朋友資料相比下 PP 活動係多過 SM,會岩好動形既女仔。

當然我同囡既一心一意係體藝,所以 PP 係荃葵青區對比下既自行二選擇。

黎緊留意心儀中學開放日,其實都係參觀環境,學校會揀返乖個批做服務生為主,真實既一面就要靠你係放學時間去睇。

所以我只係去過體藝,當日最主要係交表,交表後先聽升中講座同參觀,真正參觀過學校係我囡,佢係 P.5 時自己跟學姐一家去。

作者: mingmama    時間: 15-10-21 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+mingmama+於+15-10-21+發表想

你囡鍾意講野,我囡係用粗魯多口黎形容,所以朋友講到明唔岩我囡。

朋友資料相比下 PP 活動係多過 SM,會 ...
謝謝你的回覆

作者: chocolatebean    時間: 15-10-21 21:54

mokimui 發表於 15-10-21 11:07
甘考好D呈2,我會甲1/乙1 SM,甲2/乙2PP,謝謝您的意見
既然想入 SM,甲2,3不要填
作者: chocolatebean    時間: 15-10-21 21:59

mingmama 發表於 15-10-21 11:14
另外自行應該只 ...
全級第三為何不向外,很多選擇,再唔係,可try LW,cnec
作者: mokimui    時間: 15-10-21 22:57     標題: 引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+11:07+甘考

既然想入 SM,甲2,3不要填
其實聽下聽下,兩間都好,是但1⃣️間

作者: miriam    時間: 15-10-22 00:12

chocolatebean 發表於 15-10-21 21:59
全級第三為何不向外,很多選擇,再唔係,可try LW,cnec
揀得兩間都係女校應該都係心儀女校, 要向外都係試 DGS 或者 YWG.

作者: mingmama    時間: 15-10-22 15:31     標題: 引用:Quote:chocolatebean+發表於+15-10-21+21:5

原帖由 miriam 於 15-10-22 發表
揀得兩間都係女校應該都係心儀女校, 要向外都係試 DGS 或者 YWG.
你好明白我的心意~同埋我女讀的小學唔係葵青區最top的小學~所以唔會考慮LW了

作者: peggy    時間: 15-10-22 18:31

mingmama 發表於 15-10-22 15:31
你好明白我的心意~同埋我女讀的小學唔係葵青區最top的小學~所以唔會考慮LW了

...
可以考慮區外女校,spcs,hy,gh,dgs,yws
作者: miriam    時間: 15-10-22 19:06     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-22+發表揀得

原帖由 mingmama 於 15-10-22 發表

...
我覺得你鍾意津校多,可考慮深水埗上智同聖母玫瑰。

作者: mingmama    時間: 15-10-22 19:38     標題: 引用:Quote:原帖由+mingmama+於+15-10-22+發表你

原帖由 miriam 於 15-10-22 發表
我覺得你鍾意津校多,可考慮深水埗上智同聖母玫瑰。
上智我都中意~不過應該幾難入

作者: peggy    時間: 15-10-22 20:59

mingmama 發表於 15-10-22 19:38
有冇諗過聖士提反女書院/瑪利曼
作者: miriam    時間: 15-10-22 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-22+發表我覺

原帖由 mingmama 於 15-10-22 發表
keep 住頭五名可以一試,大前題係要睇返係咪有交表都可以面試。

作者: peggy    時間: 15-10-22 22:08

miriam 發表於 15-10-22 21:43
keep 住頭五名可以一試,大前題係要睇返係咪有交表都可以面試。

唔一定要頭5名, 睇interview 表現,阿女的同學仔全級1X, 自行時入了上智。另一位同學全級頭10名, 連second in都冇。 另外有位朋友的女女全級20名內, 都有second in, 但最後選了GH

作者: peggy    時間: 15-10-22 23:03

mingmama 發表於 15-10-22 19:38
可以一試, 幾著重面試表現
作者: flower9    時間: 15-10-23 09:36

作者: chocolatebean    時間: 15-10-23 09:55

flower9 發表於 15-10-23 09:36
回覆 miriam 的帖子

跨區會否難D?
不一定, 好多學校喜歡收跨區生, 因大抽獎收唔到呢批學生

作者: peggy    時間: 15-10-23 10:03

flower9 發表於 15-10-23 09:36
回覆 miriam 的帖子

跨區會否難D?
不一定。16-17升中人數比以往少, 自行時可以進取一點

作者: All_is_well    時間: 15-10-23 10:05

NurseSally 發表於 15-10-20 23:18
想請教下選女校或男女校問題, 照你經驗讀女校有咩好處與壞處, 咩性格女仔會較為適合讀女校?
作者: SONIALAI    時間: 15-10-23 10:41

想請教 : 如何可說服女兒可考慮女校?
作者: jaci    時間: 15-10-23 10:45

ktdanielli 發表於 15-10-21 11:25
保6 DSE 成績不錯,做了2014年2間成績的统計。數字是學生取4級的百分比。2間差不多。
           ...

兩校4級以上的百分比差不多, 容易令人覺得兩間學校成績不相伯仲, 但實際可能相差好遠(我不是指保6和蕭明相差好遠, 我只是指出這種比較方式存在誤區), 關鍵是這個百分比中5, 5*, 5**佔多少

舉例
           4以上      5以上    5*以上    5**
A校      60             5           1          0
B校      60           20           8          3

作者: mingmama    時間: 15-10-23 12:05     標題: 引用:Quote:mingmama+發表於+15-10-22+19:38+上

原帖由 peggy 於 15-10-22 發表
可以一試, 幾著重面試表現
好~遲啲安排一下去觀校~看看女兒喜不喜歡

作者: TwinWong    時間: 15-10-23 12:45

mokimui 發表於 15-10-20 11:01
請指教,青衣band1女,冇奬,冇證書
兩間都不錯, 朋友兩个囡都係向LEE 兩間畢業
大的碩士畢業, 細的已是大學Y4

作者: peggy    時間: 15-10-23 13:41

SONIALAI 發表於 15-10-23 10:41
想請教 : 如何可說服女兒可考慮女校?
帶阿女去觀校,睇佢是否喜歡。
初時我女都不喜歡女校的,但當她觀校後,就改變了主意,今年在女校讀s1。而我自己就比較喜歡男女校,覺得各樣都會比較平衡,但阿女話要入女校,所以都尊重她的意願

作者: NurseSally    時間: 15-10-23 15:22     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+15-10-20+23:18+

原帖由 All_is_well 於 15-10-23 發表
想請教下選女校或男女校問題, 照你經驗讀女校有咩好處與壞處, 咩性格女仔會較為適合讀女校? ...
女校嘅女仔可以好團結,又可以成日少少嘢就鬧交!不過女校多language 叻,特別係英文!而且好着重陪訓自理能力!乜都要整整齊齊!Art 及家政都係我地女校嘅強項!我亦好喜歡母校校舍又大又靚亦整齊!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5