教育王國

標題: 6歲小朋友如何操好數學底子? [打印本頁]

作者: Ocean419    時間: 15-10-13 19:17     標題: 6歲小朋友如何操好數學底子?

數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔知。坊間的數學補習邊樣適合佢 - kumon, 珠心算,enopi?

作者: shadeslayer    時間: 15-10-13 19:31     標題: 引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

原帖由 Ocean419 於 15-10-13 發表
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
女兒小三時還要數手指,學習到依家也無問題。6歲有必要心算強?學校迫?

作者: Ocean419    時間: 15-10-13 20:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表數

原帖由 shadeslayer 於 15-10-13 發表
女兒小三時還要數手指,學習到依家也無問題。6歲有必要心算強?學校迫?

...
小三計6+3仲要數手指?

作者: longlokma    時間: 15-10-13 20:34     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表數

...
大个左可以用計數機時就算心算差都冇大問題,但咁唔代表小三仲數手指係正常係合理喎

作者: stockmike    時間: 15-10-13 20:40     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先叫他死記 10 的組合, 1+9,2+8,3+7,4+6,5+5,6+4,7+3,8+2,9+1. 其他的順其自然, 陪育他睇文字能力,重理解不重死計日後大把文字題

作者: brother4    時間: 15-10-13 20:47     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

不應操,應改不怕/喜歡,越操越差,就更難攪 ,要另朋友發輝小宇宙

作者: Ocean419    時間: 15-10-13 21:54     標題: 引用:我+k3+仔仔學珠算能+51+86-56+73-43=xx+即

原帖由 stockmike 於 15-10-13 發表
我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先 ...
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-13 21:58     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-13+發

原帖由 longlokma 於 15-10-13 發表
大个左可以用計數機時就算心算差都冇大問題,但咁唔代表小三仲數手指係正常係合理喎

...
但佢由細到大,測驗考試又無問題,老師又無投訴,咁有乜問題?我亦問樓主,究竟6歲心算不利害,有乜問題?

作者: MASAYA    時間: 15-10-13 22:24

Ocean419 發表於 15-10-13 21:54
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
細個有時間學珠心算訓練下腦圖像就夠, 唔好當係計算技巧
作者: longlokma    時間: 15-10-13 23:06     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-13+發表

但佢由細到大,測驗考試又無問題,老師又無投訴,咁有乜問題?我亦問樓主,究竟6歲心算不利害,有乜問題?

...
咁又唔驶好厲害嘅,不过一般正常情況,小一應該可以心算個位加減吧?

作者: longlokma    時間: 15-10-13 23:19     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排列~
例如教孩子5+1時,便第一行畫5個♡♡♡♡♡
第二行畫1個♡, 孩子便會易記入腦,熟了再練習其他组合,加數熟了再練減數

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 00:41     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-13+發

咁又唔驶好厲害嘅,不过一般正常情況,小一應該可以心算個位加減吧?

...
十隻手指有長短。世事萬物,你要比較孩子發展,有萬樣事可比較,大人細路有幾多精力要每様事也達「應該可以」水平?

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 05:27

Ocean419 發表於 15-10-13 19:17
數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計唔出,文字題如$10去超市買包餅$8應該找回多少錢連係加或減數都唔 ...
咁數手指計唔計到呢?
作者: jane-wang    時間: 15-10-14 07:12     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

可以尝试从简单开始练习,熟能生巧。比如说在散步,坐车,落楼梯等时间利用起来,只计算10以内的,你考他,他考你;特别建议他考你时,故意装作很难不会计算的样子,偶尔也出出错,让他感觉计算有成就感。生活中遇到计算的也抛给他帮忙计算,装作自己不会。另外也尝试多些数数,1-100,反过来倒数100-1,还可以间隔2个数数1,3,5....。总之以玩的心态来玩数学,不用太严肃的心态对待。
其实数学是一门技术活,熟能生巧,但是数感也像语言学习一样是浸泡出来的,所以为什么我强调生活中闲暇时间可以多些玩数学,甚至我女儿小时候泡澡时间,以她数数数到500就泡完了

作者: jane-wang    時間: 15-10-14 07:33     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

越小的孩子越简单的方式越好,一定要多些“玩”数学,而不是认真“学”数学,所以我建议孩子越小,越要父母陪伴,在陪伴中浸入数学,包括坐地铁,可以看列车上地图问多少站到终点站,总之生活中处处有数学。曾经有一位数学家说:一个人可以不会认识任何字而生活,但是如果一个人不会一点数学却是寸步难行。想强调的是生活中处处是数学,要用心去发现。
女儿也是今年6岁,今年夏天她会突然问我:数会不会停下来?我问:停下来是什么意思?她说:比如说我们数到100,没有101,我们就数不下去。其实这是大学的一个极限思想的雏形,自然数列的极限,还有“不可数”这些概念的雏形。可以尝试讨论,真的不要小看孩子他们自我探索能力。但是一定不要强迫灌输,玩非常重要

作者: jane-wang    時間: 15-10-14 07:33     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

越小的孩子越简单的方式越好,一定要多些“玩”数学,而不是认真“学”数学,所以我建议孩子越小,越要父母陪伴,在陪伴中浸入数学,包括坐地铁,可以看列车上地图问多少站到终点站,总之生活中处处有数学。曾经有一位数学家说:一个人可以不会认识任何字而生活,但是如果一个人不会一点数学却是寸步难行。想强调的是生活中处处是数学,要用心去发现。
女儿也是今年6岁,今年夏天她会突然问我:数会不会停下来?我问:停下来是什么意思?她说:比如说我们数到100,没有101,我们就数不下去。其实这是大学的一个极限思想的雏形,自然数列的极限,还有“不可数”这些概念的雏形。可以尝试讨论,真的不要小看孩子他们自我探索能力。但是一定不要强迫灌输,玩非常重要

作者: Ocean419    時間: 15-10-14 08:15     標題: 引用:樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排

樓主可試試用圖象,把公仔或圓点5个一行排列~
例如教孩子5+1時,便第一行畫5個♡♡♡♡♡
第二行畫1個♡, ...
Thanks 我試下

作者: Ocean419    時間: 15-10-14 08:22     標題: 引用:Quote:Ocean419+發表於+15-10-13+19:17+數

原帖由 MrBeast 於 15-10-14 發表
咁數手指計唔計到呢?
幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢再試過可能要到第7第8次先試到啱,加數亦有同一情況不過冇咁嚴重,所以我先想幫佢搣甩數手指呢個習慣改用心算

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 09:08

協康有個越障尋因計劃,其中有個小組係比數學弱的小一生,你打去問下,要評估的(比真有問題的),大慨11/2月。
作者: little_yolky    時間: 15-10-14 09:15

shadeslayer 發表於 15-10-13 19:31

...
我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶, 唔駛用電, 又唔駛錢。
作者: MrBeast    時間: 15-10-14 09:18

Ocean419 發表於 15-10-14 08:22
幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢 ...
我覺得你要back to the basic :counting.  用一些動作或實物,eg, 上樓梯時數幾級,手中有幾多粒糖,etc
作者: little_yolky    時間: 15-10-14 09:25

Ocean419 發表於 15-10-13 21:54
請問佢學識心算有咩問題?我正想比我仔學珠心算不過我唔會要求佢學得咁advance, 只想佢操好100以內的加減數 ...
如果佢平時測考都合格, 只係低分D, 大矇D, 計得慢D, 咁其實小一二都可以等一等。你擔心下佢文字題理解仲好過, 以後好多文字題。

我大女同你仔仔差唔多, 小一時食老本, 唔多覺問題, 小二開始浮現, 而且佢數學老師連教兩年同一個, 教得唔好, 所以將問題惡化。今年換咗個阿sir, 籣直如有神助, 佢有返信心, 由原先最憎數學變成依家數學原來好簡單。

所以, 以過來人身份勸勉, 如果唔係有學障問題, 唔好响佢面前表現得佢數學好無用, 你唔一定有我咁好彩小三遇到個好阿sir的, 加減數唔識實在無乜問題, 買D加減收習題做多D就會熟, 熟咗就會錯得少。耐心等待, 終會見到青天的。

作者: chanwendy    時間: 15-10-14 11:01

小一心算計唔到咪數手指囉, 方法如何唔重要, 計到結果先最重要, 老師唔會因為你數手指先計到而唔比分你的.  我知好多人成日話幾多歲以後唔應該再數手指, 一定要心算.  在我立場, 我覺得只要計得啱, 數手指數到中學都冇問題, 心算唔叻唔代表佢計數一定差的, 去到中學用得計數機, 洗鬼要心算咩. 我從來唔會阻止小朋友數手指, 我女而家小四, 佢有時都會數手指, 我都由得佢數, 最緊要計到同計得啱.
作者: MASAYA    時間: 15-10-14 11:43

改善心算唔難,每次出街畀錢前 (食飯埋單或超市畀錢) 都叫佢計一次,係街冇紙筆就只可以心算,計得多自然搵到方法計快d,以前做街市做雜貨有幾多人讀過書?佢地心算好過大部份人
作者: zoebear    時間: 15-10-14 11:49

我個仔由K2開始讀公文數,雖然好多人都話公文數死操,但我就覺都有佢ger好處,起碼阿仔ger數序感好好、基礎建立得好,所以學到加減數時佢都應付到。其實學習就梗係要多練習先會識同熟練架啦!學琴、學泳水、學打波…樣樣野都係要多不斷重覆練習,點解又無人話係死操ger?以上只係個人意見俾樓主作為參考。
作者: bopui0607    時間: 15-10-14 11:58

enopi 係英文數, 當然開頭普通加減中英文分別唔大, 但基本上enopi係用英文做medium of instruction既.
作者: Ocean419    時間: 15-10-14 12:31     標題: 引用:enopi+係英文數,+當然開頭普通加減中英文分

原帖由 bopui0607 於 15-10-14 發表
enopi 係英文數, 當然開頭普通加減中英文分別唔大, 但基本上enopi係用英文做medium of instruction既. ...
英文做medium of instruction 冇問題,請問內容主要針對邊方面?+-x/? Logic? 每星期多功課嗎?

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 12:39

MrBeast 發表於 15-10-14 09:18
我覺得你要back to the basic :counting.  用一些動作或實物,eg, 上樓梯時數幾級,手中有幾多粒糖,etc ...
如順和逆數100冇問題,就可以玩一些比多少的遊戲。
如果是中文小學,不建議去enopi.

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 12:41     標題: 引用:小一心算計唔到咪數手指囉,+方法如何唔重要

原帖由 chanwendy 於 15-10-14 發表
小一心算計唔到咪數手指囉, 方法如何唔重要, 計到結果先最重要, 老師唔會因為你數手指先計到而唔比分你的.  ...

最大問題係唔知道有些事情不是問題。

如果家長事事看不開,有無實在問題唔深究,做左先算,下下十招齊發,大人細路也受害。

不過,這些論調在小學版唔多啱聽。介紹一些補習社,明星老師會多D人有興趣。

作者: bopui0607    時間: 15-10-14 12:44

Ocean419 發表於 15-10-14 12:31
英文做medium of instruction 冇問題,請問內容主要針對邊方面?+-x/? Logic? 每星期多功課嗎?

...
分basic thinking (加減數, etc.) and critical thinking (pattern, shapes, logic). 每星期3-4本, 如覺得太多可跟老師商量.
作者: notcool    時間: 15-10-14 13:14

回覆 little_yolky 的帖子

>>幾乎10次有9次尾指會數左2下,如9-4佢會伸出4隻手指 正常應該8765咁減落去,但去到尾指時會54連數2下,叫佢再試過可能要到第7第8次先試到啱,加數亦有同一情況不過冇咁嚴重,所以我先想幫佢搣甩數手指呢個習慣改用心算

It seems to be related to counting problem. Like some people said, try using image or real objects (sticks,marbles) to do the addition and subtraction.
See if he still has this counting error.

Fingers are just tools like objects helping to count.
作者: IloveJJ    時間: 15-10-14 13:15     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

作者: jane-wang    時間: 15-10-14 14:03     標題: 引用:係呀!我都覺得係,現今父母,唔知點解梗係

原帖由 IloveJJ 於 15-10-14 發表
係呀!我都覺得係,現今父母,唔知點解梗係要個仔女咩都叻,佢一樣唔及人,就要問响邊補習好?點解唔可以俾 ...
我也同意,补习不能解决问题,特别是越小的孩子,越要父母在玩耍的陪伴中浸入生活常识,包括生活数学。

作者: longlokma    時間: 15-10-14 14:08     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

唔係要叻,但要幫小朋友達至合理水平。
何為合理?即大部份同龄可以做到的程度。

當然有家長会認為孩子現在做唔到,唔等於将来做唔到,就算將来都做唔到,亦唔見得有乜問題,一样有机会讀大學,有机會成功。

或者咁講,其實缺少一隻手、一隻腳也不是問題,大把人有缺憾但仍生存得很好,所以冇問題。

究竟係唔係問題,要視乎你企係边个位置、边个時间去睇。

係人死前一刻回頭看,过去幾十年發生过什麼事當然也完全不是问題了。

作者: mch411    時間: 15-10-14 14:33

我小朋友P2 仲係數手指,
佢腦部發育未到果PART
我由佢冇特別補習或訓練
有D人讀書叻有D人運動叻, 隨緣
而家P3 冇數手指
可能腦部開始發育到果PART掛

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 15:00

若孩子一些area比同齢慢但consistently 遲少少做到,除了成績的影響,不會是什麼問題,但若一些concept get 極都get 唔到,咁有可能是indication of some problem, 那就要重視,因為底子唔好只會越升越難,gap太大好難追返
作者: Olympian    時間: 15-10-14 15:03

少少個人意見希望幫到你,我仔跟你仔差不多。我覺得不會心算不奇怪。數手指亦冇問題,不要數錯就可以了。我覺得數手指呢方法都幾好,清清楚楚。只不過好多家長都認為數手指代表能力底,唔好睇,我就覺得順其自然好。公文對運算速度有幫助,對數學頗差的人尤其好。要勸力做練習,好快就唔再數手指,但對文字題冇幫助。珠心算唔好學,唔會幫到你個仔的問題。如果學校用中文數,就唔好去Enopi學英文數。我自己小一前,比佢每日就一頁加數, 減數,之後文字題,見佢慢慢進步。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 15:48     標題: 引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-10-14+14:09+

原帖由 longlokma 於 15-10-14 發表

唔係要叻,但要幫小朋友達至合理水平。
把小一心算不厲害,比喻為斷手斷腳的殘障,你以為適合嗎?

孩子的發展,有甚麼可以比較?有萬樣事情可比較。就算lQ爆栅,也有些事情較慢。

家長該專重孩子是一個獨立個體。

作者: subb    時間: 15-10-14 16:10

其實要計加減乖除唔難, 只是多做可能快d與慢d,
不過數是在乎是否埋解, 不懂解題目也沒用 ! 

細時可以比多d室間感/概念遊戲他,去感知/惱根轉 ! 
作者: MichaelFungm    時間: 15-10-14 16:16     標題: 引用:改善心算唔難,每次出街畀錢前+(食飯埋單或

原帖由 MASAYA 於 15-10-14 發表
改善心算唔難,每次出街畀錢前 (食飯埋單或超市畀錢) 都叫佢計一次,係街冇紙筆就只可以心算,計得多自然搵 ...
對,買野比錢找錢。係日常生活中學數學係最快。

作者: longlokma    時間: 15-10-14 17:18     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-10-14 發表
把小一心算不厲害,比喻為斷手斷腳的殘障,你以為適合嗎?

孩子的發展,有甚麼可以比較?有萬樣事情可比較 ...
看来你不明白我意思。

我不是把不懂心算比喻為肢體缺憾,我是要带出,一些事情是否重要,是否成為要處理的問題,要視乎你在什麼时候和用什麼角度去看。

再說,就算我真是用此作比喻,為什麼会令你產生抗拒的反應呢?是因為你会把肢體缺憾看得較嚴重,但对於某些人,例如Nick Vujicic, 則可能認為这缺憾已經不成問題~~所以,問題是否問題,因人而異,因時而異

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 17:46

zoebear 發表於 15-10-14 11:49
我個仔由K2開始讀公文數,雖然好多人都話公文數死操,但我就覺都有佢ger好處,起碼阿仔ger數序感好好、基礎 ...
某程度我都同意操練是須要的,kg前身邊朋友上kumon,得知佢地上堂就是數數,心諗咁簡單既事做乜要比$,之後才發現原來對一些小孩counting 絕不簡單。不過到現在我都係冇上過kumon, 要操用部ipad便可,另外e加係玩高思,解題較重要。
作者: bobbob    時間: 15-10-14 17:55

concept無錯,個底打得好重要過識心算
作者: MrBeast    時間: 15-10-14 17:58

今天有些忙,所以d囘都是bits n pieces.

我孩子早幾年加減有錯都是因為開始或尾時搞錯,eg, 9-3, 若由9起數三下,答案會是7,若樓主是類似問題,只要更正番問題不大。

我孩子學校也是用合十法,我估大部分香港小學也是,咁我唔建議樓主去學其他方法,因為對數感差的小孩,只會confuse 他們。
作者: longlokma    時間: 15-10-14 18:00     標題: 引用:Quote:zoebear+發表於+15-10-14+11:49+我個

某程度我都同意操練是須要的,kg前身邊朋友上kumon,得知佢地上堂就是數數,心諗咁簡單既事做乜要比$,之 ...
kumon數的好處是要早學才領略得到的。
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根據自己步伐去学習的。

作者: MASAYA    時間: 15-10-14 18:05

longlokma 發表於 15-10-14 18:00
其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根 ...
公文數原意唔係for數學跟唔上既學童,幫佢地pick up既咩?
作者: Olympian    時間: 15-10-14 18:05     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-14+發表某

其實公文數绝不是for補底或當補習上,而是for本身數学能力高的孩子根 ...
對不起。不同意公文是for 數學能力高的小朋友。不過樓主最好入公文跟職員了解一下,會清楚好多。

作者: longlokma    時間: 15-10-14 18:12     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-14+18:00+ku

公文數原意唔係for數學跟唔上既學童,幫佢地pick up既咩?
營商角度当然想揾最多既錢啦……

作者: longlokma    時間: 15-10-14 18:14     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表k

原帖由 Olympian 於 15-10-14 發表
對不起。不同意公文是for 數學能力高的小朋友。不過樓主最好入公文跟職員了解一下,會清楚好多。

...
入去问,当然告诉你拔尖補底乜都得啦!有生意唔做?!

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-14 18:15

shadeslayer 發表於 15-10-13 19:31

...
幾年前,我仔都係要用數手指計數,當年(小三左右開始)胆粗粗同佢報奥數,用數手指既方法,一樣有二等獎。所以我同你一樣,唔太贊成用迫或谷既方法。我覺得最重要係理解數學原理,打好基礎。
作者: MASAYA    時間: 15-10-14 18:20

longlokma 發表於 15-10-14 18:12
營商角度当然想揾最多既錢啦……
公司自我宣傳同家長點睇係兩回事,人地公司當然話自己乜都得,但你頭先個留言係以自己立場去話公文數係for能力高既學生喎... 你真心覺得公文數係拔尖?
作者: longlokma    時間: 15-10-14 18:33     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+15-10-14+18:12+營

公司自我宣傳同家長點睇係兩回事,人地公司當然話自己乜都得,但你頭先個留言係以自己立場去話公文數係for ...
唔少家長比孩子上过公文數之後話公文唔好,又狂操又多功課…………就是因為错配了!
假如一个学生本身數学能力差,連学校功課都未搅掂,試问你叫佢如何有心力再去日日應付公文功課呢?始终公文有自己的一套教材及進度,跟学校正規课程並不相同,所以根本不同於一般針对性的補習班

作者: MrBeast    時間: 15-10-14 18:44

MASAYA 發表於 15-10-14 18:05
Longlokma係中實fans,你地唔洗同佢au la,覺得有用和幫到就得。
作者: Olympian    時間: 15-10-14 18:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表對

入去问,当然告诉你拔尖補底乜都得啦!有生意唔做?!
我想樓主自有分析能力。 可能我小朋友讀過特殊幼稚園,所以我比較多認識數能力弱的小朋友。有些點搞都唔掂,去了公文有明顯進步,其中一個真係由寫1至100,數數開始學,學返晒學前d野,所以公文對補底好有幫助。有個朋友去學林報數學班,個職員真係嫌棄佢個仔太差,比說話面色叫佢唔好報,有生意唔做唔奇呀!可能你自己小朋友及身邊多勁人,所以未聽過呢d例子,及對拔尖放面多些見解吧!

作者: longlokma    時間: 15-10-14 19:08     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 Olympian 於 15-10-14 發表
我想樓主自有分析能力。 可能我小朋友讀過特殊幼稚園,所以我比較多認識數能力弱的小朋友。有些點搞都唔掂 ...
我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真是直得推介的。不过,到小学階段便会因各孩子能力不同而顯現問題,所以会聽到不少小学生家長诉說公文幫不到追不上學校數学進度的孩子,而打算轉補習社云云

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 19:41     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

看来你不明白我意思。
問題是否問題,因人而異,因時而異
Xxxxx

對,但不會是百分百無準則,百分百因人而已。我話你把手腳殘𥕞的缺陷和小一心算的「缺陷」相提並論不合適,重要我解釋?手腳殘𥕞的缺陷對生活有重大影響,小一心算不厲害,到現在無人講得出有有乜實質影響。

一些事物的重要性,是有普遍性的,不是
百分百無準則,百分百因人而已。

有人說「健康重要過考試」或「人格重要過身材」,大部分人會認為合理,好少會反對,跟住說萬事「因人而已」,對嗎?

你現在想想,「數學理解和測考成績重要過小一心算」,這是否合理,是否因人而已。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 19:45     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表我

我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真 ...
能力高者,越級挑戰即可,小一看中一課本,做中一課本數學題即可,大把跟學年的練習,使鬼公文出一些題目比孩子做。

反而補底可預見有點用。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 19:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-14+發表我

我同意你的說法。公文數由初學至幼稚园階段的確人人適合上,我亦送过公文的數字板给朋友自己教年幼小孩,真 ...
能力高者,越級挑戰即可,小一看中一課本,做中一課本數學題即可,大把跟學年的練習,使鬼公文出一些題目比孩子做。

反而補底可預見有點用。

作者: picture    時間: 15-10-14 19:57     標題: 引用:數感好差,簡單心術如6+3,10-7,等完全計

Enopi 開頭的workbook colourful D 有 D loguc sequence, 不錯的選擇。

Kumon, 最初係排序順數字咁數。認下數目字,然後係數印在worksheet 上的公仔, 之後至做加數。

珠心算 not interested in it, 所以冇研究過。

以上3選1  我揀公文。

但係排序順數、倒數等……自己教都得。

enopi and kumon 學學下都殊途同歸,離唔開日做夜做。

作者: longlokma    時間: 15-10-14 20:05     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

問題是否問題,因人而異,因時而異
Xxxxx
哪一样較重要,还不是視乎你在什麼时候看,在什麼角度看~~
我不打算骑劫樓主的帖去跟你讨論下去,这已是一個哲学論題,大家不妨各自思考一下~

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

哪一样較重要,还不是視乎你在什麼时候看,在什麼角度看~~
我不打算骑劫樓主的帖去跟你讨論下去,这已是 ...

不是哲學題,不須繼續討論,你只講出你是否同意以下兩句子,可以完結了。如果答案係不同意,請說出甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
「人格重要過身材」

如果連自己意見也不講,也顯示出你討論的「風格」,也可完結了。

作者: longlokma    時間: 15-10-14 20:26     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-10-14+18:05+公文

Longlokma係中實fans,你地唔洗同佢au la,覺得有用和幫到就得。
哈哈哈………我唔係fans, 只係資深用家,我仲曾經比ek網友質疑我有利益关係添

作者: longlokma    時間: 15-10-14 20:44     標題: 引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-10-14+20:2

(甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
「人格重要過身材」)

对於一個心願是完成學業或專業資格的,考試对於他绝对是紧要过健康。

对於一個有厭食症或超级重視自己外观的女人,人格对於佢可能不值一毛。

对於一個大限将至的老人,健康、考試、人格、身材全部都已經無分輕重,一切全不重要。

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

(甚麼時候,甚麼角度,以下兩句不成立?

「健康重要過考試」
我問「你」同意否,你講左去邊?

作者: longlokma    時間: 15-10-14 21:18     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

同你講左,因人而異,因時而異

作者: longlokma    時間: 15-10-14 21:26     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

再答你,最後一次答你,你果兩句我呢一刻会同意,但可能将来某一天的我會不同意。

你明又好,唔明又好,我唔会再回應你~

作者: shadeslayer    時間: 15-10-14 22:01     標題: 引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-10-14+發

再答你,最後一次答你,你果兩句我呢一刻会同意,但可能将来某一天的我會不同意。

你明又好,唔明又好,我 ...
樓主講小一心算,梗係講依家喇,唔通講五年後咩。

作者: tinnor    時間: 15-10-14 22:13     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-10-14+發表Lon

哈哈哈………我唔係fans, 只係資深用家,我仲曾經比ek網友質疑我有利益关係添

...
請問學左幾耐? 由幾年級開始學?

作者: longlokma    時間: 15-10-14 23:17     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 tinnor 於 15-10-14 發表
請問學左幾耐? 由幾年級開始學?
孩子學了8年,已完成了整個公文數課程

作者: 1234ats    時間: 15-10-15 08:56

little_yolky

我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶, 唔駛用電, 又唔駛錢。
-----------------------------------------------------------------------------------------------

我反對孩子數手指計加減數。不過有興趣想知道妳如何用手指計算千位數,譬如2548+1678,可否分享一下。
作者: little_yolky    時間: 15-10-15 09:30

1234ats 發表於 15-10-15 08:56
little_yolky

我依家幾十歲都係用手指數, 有乜問題, 買嘢計千位數都可以用手指計的。手指又方便, 隨身攜帶 ...

我唔係上數學堂用手指計的, 係平時買嘢時用手指計。
例如, 好似你既題目, 我就預設係買咗1678蚊嘢, 咁一般買咁貴緊係簽卡賺積分啦, 但如果俾cash, 要找錢, 我如果俾咗2000蚊, 咁要找幾多錢呢, 我會用手指減6隻半, 即預計大概找三百幾蚊, 然後10隻手指等如100, 減7.8隻手指即剩下2.2隻手指, 即22蚊, 即係總共會找322蚊, 可以响15秒內計到, 快過攞部手機出嚟再開個軟件計。

BTW, 我一般用手指計算係買嘢時用, 所以只會用嚟計減數。至於老公每個月俾幾多錢我駛, 呢D加數我就會好認真咁開著部計數機慢慢計

作者: MASAYA    時間: 15-10-15 09:44

little_yolky 發表於 15-10-15 09:30
我唔係上數學堂用手指計的, 係平時買嘢時用手指計。
例如, 好似你既題目, 我就預設係買咗1678蚊嘢, 咁一般 ...
妳計到7.8同2.2隻手指, 駛鬼用手指咩
作者: little_yolky    時間: 15-10-15 09:55

MASAYA 發表於 15-10-15 09:44
妳計到7.8同2.2隻手指, 駛鬼用手指咩
我真係看著手指想像10隻手指減去7.8隻手指, 剩番2.2隻手指的啊
作者: little_yolky    時間: 15-10-15 09:58

longlokma  呢題用正常心算計唔驶3秒喎!  發表於 1 分鐘前

因為習慣咗, 所以我無辦法用心算計千位數
作者: wan_sosin    時間: 15-10-15 10:08     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-10-15+09:

原帖由 little_yolky 於 15-10-15 發表

longlokma  呢題用正常心算計唔驶3秒喎!  發表於 1  ...
咁你是否成個小學數學都數手指?功課測考都係?計得切咩?老師同學家人都無提意過你試下心算咩?我只係好奇,一直可以用手指計!想了解下唔同人真可以好不同。雖然我細個都無人要求過我,但好自然自己都會用心算計。

作者: little_yolky    時間: 15-10-15 11:03

wan_sosin 發表於 15-10-15 10:08
咁你是否成個小學數學都數手指?功課測考都係?計得切咩?老師同學家人都無提意過你試下心算咩?我只係好奇 ...
返學時做功課測考時因為有紙有筆, 所以我係用紙筆望住計, 但係响街買嘢無紙無筆, 我就用手指計。因為小學係好多功課的學校, 所以計得好熟練, 唔會計唔切的。沒有紙筆, 要我响腦入面諗, 我估我只可以計到雙位數, 仲要好慢。
作者: Ocean419    時間: 15-10-15 11:11     標題: 引用:Quote:原帖由+tinnor+於+15-10-14+發表請問

孩子學了8年,已完成了整個公文數課程
請問你仲有keep 小一程度的kumon 練習嗎?可以影2張相比我參考嗎?

作者: JuliaCKL    時間: 15-10-15 11:16     標題: 引用:我+k3+仔仔學珠算能+51+86-56+73-43=xx+即

原帖由 stockmike 於 15-10-13 發表
我 k3 仔仔學珠算能 51+86-56+73-43=xx 即算. 但我見他不能理解便停了。我重好高興佢而家完全忘記,你可先 ...
樓主絕對可以試下呢個媽媽嘅方法,即係嗰5組,(1,9)(2,8)(3,7)(4,6)(5,5),因為我之前都諗過比仔學珠心算,但自解後覺得唔適合,之後知道有種方法叫「湊十法」,我4月開始比我5歲仔仔接觸,而家佢可以計減數如13-4、28+9+2,等等複雜啲嘅數學。我係自己教咋,喺淘寶淘練習比佢做,儘量每日做少少,暑假更加停咗無做添,大家都係無壓力情況下學習

作者: wan_sosin    時間: 15-10-15 11:19     標題: 引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-10-15+10:08+咁

原帖由 little_yolky 於 15-10-15 發表
返學時做功課測考時因為有紙有筆, 所以我係用紙筆望住計, 但係响街買嘢無紙無筆, 我就用手指計。因為小學係 ...
明白晒,你嘅分享,都有助了解下唔同小朋友嘅不同能力。

作者: Ocean419    時間: 15-10-15 11:23     標題: 引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-10-13+發表

原帖由 JuliaCKL 於 15-10-15 發表
樓主絕對可以試下呢個媽媽嘅方法,即係嗰5組,(1,9)(2,8)(3,7)(4,6)(5,5),因為我之前都諗過比仔 ...
請問可以share Taobao link 嗎?

作者: longlokma    時間: 15-10-15 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-14+發表

原帖由 Ocean419 於 15-10-15 發表
請問你仲有keep 小一程度的kumon 練習嗎?可以影2張相比我參考嗎?
練習纸做完即棄,全部冇keep啊,唔好意思

作者: JuliaCKL    時間: 15-10-15 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-10-15+發表樓

原帖由 Ocean419 於 15-10-15 發表
請問可以share Taobao link 嗎?
你search 「湊十法」就得,淘寶未到之前,你已經可以同定小朋友講故事,因為我仔仔對故事特別敏感,所以我作咗d故事關於呢5組數嘅關係,例如大哥哥9好照顧小妹妹1,所以佢哋係好朋友,鴨仔2好鍾意戴眼鏡8,媽媽長頭髮7要用梳3梳頭,警察4(4好似yes sir 手)捉咗個肥嘟嘟嘅賊6,大肚姨姨5鍾意同返一樣大肚嘅5傾計。要小朋友記住邊個係邊個好朋友,跟住開始湊十法就易上手

作者: jojoplanet    時間: 15-10-15 12:23

我個仔當年數慨唔得..我比佢學數研好咗.
作者: Ocean419    時間: 15-10-15 12:40     標題: 回覆:JuliaCKL 的帖子

thanks so much!

作者: Wistaria    時間: 15-10-15 22:59     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

計到就冇問題,有些大人也數手指啦

作者: Nath    時間: 15-10-16 00:29

其實可以試下用蒙特梭利數學教具,有得觸摸可以將抽象既數字實體化。之前係Monte Kids 買過,可以睇下。另外,多玩同數字有關既board game 如大富翁、啤牌等都有助心算。

http://monte-kids.com/default_c.htm

作者: picture    時間: 15-10-16 08:54     標題: 引用:Quote:原帖由+stockmike+於+15-10-13+發表

平平地Hk100around.   
買個鬼佬算盤,十粒一行,十行一百粒咁數。

再可用來學一百以內加減數。

但缺點你要自己親自教。

作者: picture    時間: 15-10-16 08:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-13+發表請

原帖由 picture 於 15-10-16 發表
平平地Hk100around.   
買個鬼佬算盤,十粒一行,十行一百粒咁數。
Melissa and Dough brand sold at Toys r Us.

作者: fox@23    時間: 15-10-16 09:20

以前公司有套生本數學的參考書,是2000年代中頗流行的,這套書的學具做得很好,有幸見過兩樣,心算卡及分數卡,是一流的,自己也可製作,我也做了SET給兒子。

心算卡:用A4紙,直度CUT做4等份,(將張紙打直,然後打橫CUT4份),便會得4條紙條,底面都會用到。

然後於紙條寫上算式,例如:1+1=? (不用寫答案),反轉紙條寫上2+1=?,第二張紙條寫上:3+1=?,反轉紙條寫上4+1=?....如此類推,其實每條算式的答案,就是下一條數的第一個數字。大家可以按小朋友的程度出題,題數不宜太少。不用告訴他們找出答案的橋妙,他們會自行發現。可以平常飲茶畀佢睇吓。

留意一定要他們順序睇,睇的時候隨他們於心裡讀也好,讀出聲也好,沒所謂的。很有用的,有同學係油塘一小學教,他們數很出名,學生於小息時就係做這個心算練習。

不過這只是FOR加法,乘法都得。

如果2000年中教書或做過教材出版,一定識生本,如果大家知道生本其他學具,也請分享吓,我也想知道「減法」、「除法」可以怎樣做。
作者: kennycwk    時間: 15-10-16 11:02     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學Enopi,原因係知道小一面試某些學校要考數,不準數手指。
我自己能心算,但不懂教,每次我只懂叫她數手指。
我一直有睇佢enopi的功課,見佢由數手指到心算過程如下:
1) 學Counting,要求count到120
2)兩組objects的counting,例如,左手5隻手指,右手3隻手指,counting總共有8隻手指;
3)改用心黎做counting,代替要望住手指黎count,例如:6+3,由6開始,之後數3個數字,7,8,9,答案係9。開始有心算的假象,雖然老師叫她不要讀出聲,但還是口嗡嗡。
4)唔知點解,慢慢便不用口嗡嗡咁count,隨口能說出單位數答案的加數
5)學習雙位數答案的加數,例如9+6,就會學到「合十法」,即(1+9)(2+8).....
小囡懂了單位的加數,之後我就懂教了。

作者: 4月10日媽媽    時間: 15-10-16 13:01

其實最緊要明白概念 , 建議用實物, 形象化如用10個1元取去8個, 餘下多少? 等等,憑空想是很抽象的話慢慢來!
作者: Olympian    時間: 15-10-16 14:04     標題: 引用:分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學En

原帖由 kennycwk 於 15-10-16 發表
分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學Enopi,原因係知道小一面試某些學校要考數,不準數手指。
我自己能 ...
很好的分享啊!我仔單位加減有時數手指,有時口噏噏,有時一望寫答案。希望佢快d領略到湊十法。其實兩年前老師試過咁教佢湊十法,但係唔成功,所以我比仔數返手指。其實小朋友學加減數個過程就係咁。正常會慢慢甩掉數手指。大人心算都多用湊十法。

作者: kennycwk    時間: 15-10-16 15:26     標題: 回覆:6歲小朋友如何操好數學底子?

我覺得應該鼓勵小朋友用心算計算單位數,不要太過依賴手指這輔助工具。或許用殘缺做比喻太敏感了,可能改用揸筷子做比喻,現時也有成人揸筷子的方法並不正確,對吃飯夾餸沒有影響,也能吃得飽飽,健健康康。不過,我會選擇嘗試糾正小女的手勢,正確拿筷子在操控上確是較好,固然嘗試過還是不行,那就沒法免強,亦不是什麼大不了的事情。

作者: Ocean419    時間: 15-10-17 08:56     標題: 引用:分享下我自己經驗,小女K3開學期初開始學En

原帖由 kennycwk 於 15-10-16 發表
我自己能 ...
多謝你的分享!你提及的1-4我都明我小朋友都基本做到,但5)10合法的例子9+5他就卡住了。你的意思是把5拆開為1+4,所以9+5=9+1+4=10+4=14嗎?這方法對佢黎講有點困難,如果用紙筆慢慢遂步寫出來他應該是明白的,但要心算就...

作者: Olympian    時間: 15-10-17 09:26     標題: 引用:Quote:原帖由+kennycwk+於+15-10-16+發表分

原帖由 Ocean419 於 15-10-17 發表
多謝你的分享!你提及的1-4我都明我小朋友都基本做到,但5)10合法的例子9+5他就卡住了。你的意思是把5拆開 ...
減數仲難 。例如13-7= 10-7+3

作者: Olympian    時間: 15-10-17 09:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-10-17+發表多

原帖由 Olympian 於 15-10-17 發表
減數仲難 。例如13-7= 10-7+3
上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係咁成功。我諗要叻少少先快pick up 到。所以我比仔佢數返手指或係心入面數。不過遲d會再試下。

作者: Ocean419    時間: 15-10-17 10:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表減

上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係 ...
你小朋友也是6歲嗎?其實10以內心算要求對小一程度算太高嗎?

作者: wan_sosin    時間: 15-10-17 11:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表上

原帖由 Ocean419 於 15-10-17 發表
你小朋友也是6歲嗎?其實10以內心算要求對小一程度算太高嗎?
剛上小一,再比D時間數下手指,其實問題不大,到下學期至小二前,如果能十以內用心算,就已不錯。

作者: Olympian    時間: 15-10-17 11:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-10-17+發表減

上次聽講座,關於如何協助數學弱的小朋友,教育心理學家comment呢個方法,theory 係好,但實行係上來又唔係 ...
仔7歲了,小一。10以內有時還會數手指。比如剛剛我口頭問佢6+3等於幾多呀?佢會拎6隻手指出來,跟住好快話9。即係加3個道佢冇拎3隻手指出來數,係個心數。係奇怪d,但佢有自己有方法。我相信10以內慢慢就唔會再用手指。

作者: kennycwk    時間: 15-10-17 12:57     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

對,開始時會寫個1在5的旁邊,記住個5少了1,慢慢便不用了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5