教育王國

標題: IELTS [打印本頁]

作者: wesleypiano    時間: 15-10-12 12:25     標題: IELTS

真係好confused!阿仔Lower fifth 已過英國讀書,now 巳經six form,聽人講今年要考IELTS 試,但又有人講如果gcse考到A就唔使考IELTS,又有人講已經係英國讀緊書就唔使考,究竟使唔使考?thank you!

作者: 1g2bmum    時間: 15-10-12 16:13     標題: 回覆:wesleypiano 的帖子

都想問究竟揸英國passport 又考咗GCSE English first language & English literature, 仲要唔要考ILETS呢?

作者: shmilu_kio    時間: 15-10-12 18:18

回覆 1g2bmum 的帖子

如果母語唔係英語, 咁要睇你gcse考左咩grade, 攞A 就唔駛IELTS, 攞B 就一半一半, 睇你大學讀咩科, 攞C就一定要有IELTS
作者: 1g2bmum    時間: 15-10-12 18:36     標題: 回覆:shmilu_kio 的帖子

謝謝shmilu.
其實囡囡今年三月尾已考咗,有8.5分,她今年讀lower six, 明年10報U時應該仍然valid ( within 2 years) , 但到Alevel 放榜時(2017年8月)則過時,咁又要不要考呢?究竟是報名時要有還是放榜時要有valid 的ILETS?
因為學校叫佢最好明年三月考?但學校唔同老師都答不一樣答案?

作者: shmilu_kio    時間: 15-10-13 02:24

回覆 1g2bmum 的帖子

應該唔駛再考, 因為正常係2017年3月前已有offer, 如果驚就係有offer之後即刻email去大學問需唔需要再考(多數唔駛)
作者: cow    時間: 15-10-13 08:41

1g2bmum 發表於 15-10-12 18:36
謝謝shmilu.
其實囡囡今年三月尾已考咗,有8.5分,她今年讀lower six, 明年10報U時應該仍然valid ( withi ...

有英國passport GCSE達大學要求已不用考IELTS.無就最好考埋 IELTS, 申請 visa 用(有啲U要有啲唔使)

作者: 1g2bmum    時間: 15-10-13 08:45     標題: 回覆:cow 的帖子

多謝提點,現在可以放心不用考了。

作者: DKmum    時間: 15-10-13 18:13     標題: 引用:多謝提點,現在可以放心不用考了。 +

原帖由 1g2bmum 於 15-10-13 發表
多謝提點,現在可以放心不用考了。
提議你最好send email 直接和心儀嘅大学查询to avoid surprise at last

作者: wesleypiano    時間: 15-10-13 23:56     標題: 引用:Quote:原帖由+1g2bmum+於+15-10-13+發表多

原帖由 DKmum 於 15-10-13 發表
提議你最好send email 直接和心儀嘅大学查询to avoid surprise at last
但其實咁早,都仲未決定去邊間心儀大學,所以未去睇咩大學咩requirement!

作者: wesleypiano    時間: 15-10-13 23:57     標題: 回覆:IELTS

如果要考,係唔係而家要開始讀書,今年Christmas 返嚟考or next summer 先考呢?thank you?

作者: noel2010    時間: 15-10-14 02:13

wesleypiano 發表於 15-10-13 23:57
如果要考,係唔係而家要開始讀書,今年Christmas 返嚟考or next summer 先考呢?thank you?

...
應該不用專登去溫,都是考英文全科,最多睇下past paper 型式便可。冇信心就Christmas 考,考得唔好仲有Easter /Summer補飛。甚至在英國考都得。呀仔學校都幫他們報咗名英國考。
作者: kingkongdaddy    時間: 15-10-14 23:33

請問如果沒有英國passport,但IGCSE 英文拿到A,是否不需要考IELTS?但因為拿Visa是否都要考SELT?

作者: cow    時間: 15-10-15 00:10

首先要分大學要求同Visa要求。
大學一般接受好多唔同的英文要求包括IGCSE同IELTS,但有啲唔接受IGCSE。

visa要求,有啲大學不用IELTS,好多都要。
作者: wesleypiano    時間: 16-1-14 10:00     標題: 回覆:IELTS

聽人講話如果學校take english 為first language,就唔使再考IELTS,係咪真?但gcse 只係欏B,有冇問題?

作者: samsam123321    時間: 16-1-14 16:09

1g2bmum 發表於 15-10-12 16:13
都想問究竟揸英國passport 又考咗GCSE English first language & English literature, 仲要唔要考ILETS呢? ...
請問igcse english 擺咩grade?
作者: samsam123321    時間: 16-1-14 16:11

咁鬼仔鬼妹使唔使考ielts?你已考igcse first language,即係native speaker. 咁ielts 全名係咩?
作者: wesleypiano    時間: 16-1-15 09:17     標題: 引用:咁鬼仔鬼妹使唔使考ielts?你已考igcse+firs

原帖由 samsam123321 於 16-01-14 發表
咁鬼仔鬼妹使唔使考ielts?你已考igcse first language,即係native speaker. 咁ielts 全名係咩? ...
但考gcse, 唔係igcse 咼!

作者: shmilu_kio    時間: 16-1-15 09:18

回覆 wesleypiano 的帖子

証實左, 我囡GCSE 英文攞B 咋, 大學比佢嘅OFFER 都唔駛 IELTS 呀
作者: 1g2bmum    時間: 16-1-15 12:20     標題: 回覆:shmilu_kio 的帖子

👏🏼👏🏼👏🏼Congratulations! Shmilu_kio.

Thanks for your update information

作者: samsam123321    時間: 16-1-15 12:45

原來first lang的威力咁勁?b已經係8.5
作者: mahmah    時間: 16-1-15 15:25

唔係好明, 英文 IGCSE 是否比GCSE 更難 , 所以如果 IGCSE 有B 就唔洗考IELTS ?
作者: shmilu_kio    時間: 16-1-16 02:43

回覆 samsam123321 的帖子

應該係7.5 喎
作者: HKdevil    時間: 16-1-16 10:05     標題: 回覆:1g2bmum 的帖子

for uk uni no need but for HK uni still need

作者: samsam123321    時間: 16-1-16 16:33

shmilu_kio 發表於 16-1-16 02:43
回覆 samsam123321 的帖子

應該係7.5 喎
誤會了。
作者: wesleypiano    時間: 16-1-17 08:37     標題: 回覆:IELTS

咁即係話non Jupas 返黎報,佢地唔會睇gcse,一定要睇IELTS?

作者: samsam123321    時間: 16-1-17 16:11

比少少錢考左佢,反正又不用讀的,以native speaker 計
作者: Chole    時間: 16-1-17 21:25     標題: 引用:比少少錢考左佢,反正又不用讀的,以native

原帖由 samsam123321 於 16-01-17 發表
比少少錢考左佢,反正又不用讀的,以native speaker 計
Agree!  我女今年升Year 12, 諗住暑假考埋佢唔使煩。

作者: spiderlily    時間: 16-1-17 22:35

mahmah 發表於 16-1-15 15:25
唔係好明, 英文 IGCSE 是否比GCSE 更難 , 所以如果 IGCSE 有B 就唔洗考IELTS ?
是GCSE 比lGCSE 難才對

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5