教育王國

標題: 優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 15-10-12 08:44     標題: 優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

譚 校 長 指 學 校 只 是 幫 學 生 找 到 目 標 , 並 提 供 愉 快 的 學 習 環 境 , 考 試 成 績 始 終 也 是 靠 學 生 自 己 努 力 。

(星島日報報道)今年中學文憑試成績中,有「年輕」的直資中學誕下兩位七優狀元,反映直資學校的靈活教學,對培育學生非常有幫助。成立僅十年的直資學校優才(楊殷有娣)書院中學部,在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。校長譚國偉稱,學校並無特別的應試技巧,反而是設法減輕學生的壓力,並確立入大學的目標,讓學生自發喜歡讀書。

「愉快學習,成績卓越」是優才書院的教學理念,譚國偉深信這是對學生最有益的教學法,他接受本報訪問時表示,新高中課程不算艱深,不一定要很聰明的學生才能得到好成績,「最重要的是學生肯學。」因此,學校在初中課程設計上,貫徹愉快學習的精神,傳統教學的時間僅佔課時七成,餘下課時為特別課堂,包括魔術、雜技等興趣班、以及類似大學模式的增潤課程,令學生覺得上學是一件樂事。

為使學生能在沒有壓力的情況下學習,譚校長要求老師控制學生功課量,初中學生每日平均只需花一到兩個小時在功課上,讓學生有較多時間閱讀,改善中英文的水平。譚校長坦言,有家長希望學校增加功課量,但他認為不可因功課令學生喪失學習興趣,「十題八題便足夠的話,為何要做五十題呢?」

文憑試被指是「一試定生死」,學生面對的壓力甚大,因此學校亦設法減輕學生的考試壓力。學校禁止在中四、中五補課,除非獲校長的特別許可;即使在升中六的暑假,也只是作提前兩星期開學的安排,其餘的暑假要讓學生真正放鬆。校長更指,學校毫不注重校本評核,因為有關的評分最終與公開試成績掛,因此毋須花精力糾纏,苦了學生,也苦了老師。

另外,學校又會安排學生在中一起,每年都應考一次海外公開試,每次只考一到兩科,讓學生熟習公開試的模式,到真正應考文憑試時,學生自然能從容面對。

優才書院今年的文憑試成績優異,學生平均最佳五科成績逾二十一分,但譚校長坦言學校並無特別的應試技巧,與其他學校無異,反而是及早讓學生確立入大學的目標,「想入大學自然有動力。」他表示,愈早讓學生了解大學是怎樣的一回事,學生便愈有動力自發學習。由中二起,老師會不時帶學生到大學參觀,甚至有機會到大學的實驗室做實驗,這些大學的體驗,往往能令學生立定志向入大學。

作者: elbar    時間: 15-10-12 08:45

實踐教學理念 優才書院不操練催谷

(星島日報報道)優才書院中學部十年前創校,校長譚國偉指,當時創校的老師平均有近二十年教學經驗,他們都有一個共同教學理念:「有沒有辦法又開心,又不用太多操練,而又成績好呢?」

譚校長加入優才書院前,曾在第一組別的名校任教,他憶述該校學生的成績優異,經常有公開試狀元;但該校純以成績分班,成績最好的是A班,順序排列到最差的E班,所以在公開試中,往往成功的只是A、B班的學生,D、E班的學生自我形象低,覺得自己被放棄,成績慘不忍睹。因此,他對於傳統式的操練很有保留,「要學生犧牲那麼多才有這樣成績,我覺得不值得。」

退而求其次,優才書院寧願犧牲一點成績,也希望學生能夠輕鬆愉快地學習,因為校長覺得只要最終能讓學生升讀大學便足夠。譚校長坦言,老師其實是知道傳統名校的操練方法,但不會採用,「人生並不是只得考試。」

由首屆文憑試起,優才書院的成績不斷進步,今年的成績則與去年相若,但譚校長認為這個水平已經足夠,「不要為了再進步而催谷他們;一定可以的,但可能得不償失;可能你為了再進步一點,而令學生讀得不開心。」

作者: Naurto    時間: 15-10-12 22:13     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

自我宣傳……'

作者: ktdanielli    時間: 15-10-12 23:32     標題: 回覆:Naurto 的帖子

平均五科21分是好是差?21分入U好車邊。

作者: www    時間: 15-10-13 02:19

ktdanielli 發表於 15-10-12 23:32
平均五科21分是好是差?21分入U好車邊。
LU

作者: fatman69    時間: 15-10-13 08:49     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

點解計五科?六科先入U?可能五科的數據最靚(平均4以上),計六科可能under4。

作者: JustAParent    時間: 15-10-13 09:22

fatman69 發表於 15-10-13 08:49
點解計五科?六科先入U?可能五科的數據最靚(平均4以上),計六科可能under4。

...

考評局都是用
最佳5科成績估算入八大門檻的.

作者: hkpapa852    時間: 15-10-13 09:58

又係時間研究下咩叫"語言偽術":

在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。

解拆:
1. 前一句: 在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。
    指既係今年文憑試成績
    後一句: 過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。
    過去N年既平均表現
    一個數字用一年表現嚟講, 另一個用N年既平均表現嚟講, 會唔會有呢奇怪呢?

2. 在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分
    最佳5科, 唔一定包4大主科, 可以best 5有30分, 但中文得2分, 結果又唔達3322.
    如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 無埋由今年JUPAS率都係得~70%

所以資料要小心解讀.

Best 5成績中符唔符合3322, 可以差好遠!

作者: JustAParent    時間: 15-10-13 10:24

係都要加兩腳既 ...
作者: hkpapa852    時間: 15-10-13 10:29

JustAParent 發表於 15-10-13 10:24
係都要加兩腳既 ...
將含糊既說話解釋清楚俾大家聽, 我唔認為有問題.

作者: JustAParent    時間: 15-10-13 10:41

hkpapa852 發表於 15-10-13 10:29

其他的不說, 可否解一下點解無理由 ? 幾多%先合理呢 ?

>> 如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 無埋由今年JUPAS率都係得~70%

作者: hkpapa852    時間: 15-10-13 10:54

JustAParent 發表於 15-10-13 10:41
其他的不說, 可否解一下點解無理由 ? 幾多%先合理呢 ?

>> 如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322,  ...
如果:
全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 咁3322率應該100%, 但實際只有87%, 請看學校自己公佈既成績:
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/2015_GT_4th_HKDSE_result.pdf

如果3322率100%, 再加上Best 5平均有21分, 無可能JUPAS offer少過8成吧! 除非個個學生都心頭高一定要入神科

作者: JustAParent    時間: 15-10-13 12:27     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

如果講得best 5成績嘅都一定要100%學生合乎3322,咁best 5呢個指標99.9%學校可以收埋以後唔好用。平均21分,雖然我唔知佢exclude左乜,但統計學上點解,大概都有個譜啩。至少我不能come up一個數學模型去証明佢講假,我亦唔覺得平均21分係好到我要考慮其中3322%有多少會令入U率有多大變化,更加,我唔會用"語言偽術"四個字。成篇報導,只係想話比家長知,他們相信愉快學習,學生有進步平均21分。報導有乜大問題,我真係唔覺囉。

作者: NeoMom    時間: 15-10-13 13:58

hkpapa852 發表於 15-10-13 10:54
如果:
全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 咁3322率應該100%, 但實際只有87%, 請看學校自己公佈既成績: ...

DEL

作者: 晴晴小B    時間: 15-10-13 14:39     標題: 引用:Quote:JustAParent+發表於+15-10-13+10:41+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-13 發表
如果:
全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 咁3322率應該100%, 但實際只有87%, 請看學校自己公佈既成績: ...
hkpapa,你真曳,人地學校用啲軟性銷售,又比你踢爆

作者: ANChan59    時間: 15-10-13 15:11     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔,心水清!

可能最好先講33222率,然後是達標者的平均分,但可能都差不多。

作者: ANChan59    時間: 15-10-13 15:11     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔,心水清!

可能最好先講33222率,然後是達標者的平均分,但可能都差不多。

作者: ANChan59    時間: 15-10-13 15:13     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

唔,心水清!

作者: pingi    時間: 15-10-13 15:17

平均分21, 可以夠競爭力入u嗎?
作者: poonseelai    時間: 15-10-13 15:52     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

無須太過認真, 校長推介学校是職責, 只要不是提供错誤資料, 如何演譯各施各法。 聽到直資學校校長話IB成績全球top ten, 唔通又去查證比較咩。

作者: ppsfung    時間: 15-10-13 16:28

睇見呢間學校收生要求都幾高, 我仲估成績一定好勁.
At least 2 "A" grades and 1 "B" grade amoung the 3 core subjects, Chinese, English & Maths

http://www.gtcollege.edu.hk/admission.html

作者: fatman69    時間: 15-10-13 18:02     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直接講「本年入U率」及「最佳頭幾名成績」?

作者: fatman69    時間: 15-10-13 18:13     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

遲D可能有校出best 4、best 3成績去表達學校成績。點都好,大部分都係報3322率、入U率、平均每人奪5或以上數字。呢D數據優才報左幾多樣出來?

作者: 晴晴小B    時間: 15-10-13 21:31     標題: 引用:「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直

原帖由 fatman69 於 15-10-13 發表
「六成半獲聯招取錄」已是B1b校,點解吾直接講「本年入U率」及「最佳頭幾名成績」?

...

hkpapa話齋,語言偽術。

作者: wchnyl    時間: 15-10-13 21:42

33222 ? ....語言偽術...似自我宣傳多D !
作者: cow    時間: 15-10-13 22:11

hkpapa852 發表於 15-10-13 09:58
[size=34.4808px] 如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 無埋由今年JUPAS率都係得~70%.
學生平均best5有21分,70%jupas有乜問題?平均21分即可能有人31有人得11。

作者: Lucifer3960    時間: 15-10-14 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-13+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-10-13 發表
hkpapa,你真曳,人地學校用啲軟性銷售,又比你踢爆
圍村人燒鞭炮,村內個個高興,村外路過人士,切勿掃興生事,後果可能是比圍村人圍毆......有優才2字的帖,慎入.....好容易被"信徒"圍插

作者: cow    時間: 15-10-14 00:53

我都唔明點解咁多人嫉妒優才。

優才, 真道,港同,東九匯基,幾所新進直資的DSE成績都算好(其他無硏究),特別是英文。
作者: 晴晴小B    時間: 15-10-14 06:55     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-10-13+發表hkp

原帖由 Lucifer3960 於 15-10-14 發表
圍村人燒鞭炮,村內個個高興,村外路過人士,切勿掃興生事,後果可能是比圍村人圍毆......有優才2字的帖, ...
好鍾意你那個「信徒」既詞語,所以教主咪要定期派啲「聖水」比信徒提提神。真正學術強既學校,所公開既數據係好清晰,你見spcc, dgs, 鄧顯… 而唔需要用啲語言偽術去包裝自己。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 07:50

晴晴小B 發表於 15-10-14 06:55
好鍾意你那個「信徒」既詞語,所以教主咪要定期派啲「聖水」比信徒提提神。真正學術強既學校,所公開既數據 ...
SPCC雖然公開既資料多,但其實都夾雜咗唔少語言偽術
作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 07:53

cow 發表於 15-10-14 00:53
我都唔明點解咁多人嫉妒優才。

優才, 真道,港同,東九匯基,幾所新進直資的DSE成績都算好(其他無硏究), ...
真道都叫DSE成績好?
其餘3間我同意,不過我唔意人玩語言偽術啫。至少港同,匯基(東九龍)唔會玩呢D。

作者: 晴晴小B    時間: 15-10-14 08:01     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

但spcc各指標都非常強勁,應該可以肯定係全港三甲

作者: cow    時間: 15-10-14 08:17

hkpapa852 發表於 15-10-14 07:53
真道都叫DSE成績好?
其餘3間我同意,不過我唔意人玩語言偽術啫。至少港同,匯基(東九龍)唔會玩呢D。
...
睇真啲又真係麻麻地, 收翻真道。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-14 08:42     標題: 引用:但spcc各指標都非常強勁,應該可以肯定係全

原帖由 晴晴小B 於 15-10-14 發表
呢樣應該無得拗

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 08:43

cow 發表於 15-10-14 08:17
睇真啲又真係麻麻地, 收翻真道。
學校公開既資料, 大家要認真研究, 睇清睇楚, 更加唔好盲目崇拜直資學校, 以為直資學校一定比官津學校好.

現實係, 目前香港既直資學校, 能係公開試有好表現既, 多數都係傳統名校轉直資個D, 只有極少部份新派直資, 能夠有所謂B1中學既水平

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 09:10

晴晴小B 發表於 15-10-14 08:01

SPCC各項指標的確出色, 所以我更加唔明佢做乜都要玩呢D.

講開語言偽術, 有講吓我覺得SPCC有D乜語言偽術:

上年SPCC高中畢業生既資料:
DSE 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2721
入U表現: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/news/2698

149個DSE考生, 3322率: 91.9%, 110人入3大

IBDP 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2711

23個IBDP考生, 所部有本地/海外大學offer

校務報告(P.11-13):
http://www.spcc.edu.hk/attachments/2852_Annual_School_Report_2013-2014.pdf

問題:
1. 校務報告P.12中, IBDP考生有27人(網頁話得23人喎!)? 到同一頁最底一部份: F6(IB), 只有20個IBDP考生有申請本地大學學位? 20人共攞22個offer? 咁有冇人攞唔到?

2. 校務報告P.12中, F6(DSE), 149個DSE考生中本地大學分佈, 合共只有83.6% (咁是否只有83.6%考DSE既學生最後有本地大學offer?), 3大百份比為47%, 20.8%和6%, 合共: 66.8%. 咁入3大人數應為: 149x66.8%=106人.... 但網頁話有110人喎!

3. 如果DSE考生真係有83.6%得到本地大學offer (即~124人),  而IBDP有20個考生得到22個本地大學offer, 但總數只有126人升讀本地大學(校務報告P.12中既Student Exit), 咁到底有幾多DSE考生入? 有幾多IBDP考生入?

當中問題(1)和(2)中既數字落差, 到底係低級錯誤定, 定係語言偽術呢? 如果只係上年係咁, 可能係前者, 但翻睇過近兩三年既校務告同網頁既資料, 每年都係有唔相符既數據, 點解呢?

還要請高人指教了!

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 09:47

又講番Best 5 subject, 好似人地咁, 講明Best 5 subjects with core subjects at 3322 or better 咪幾好

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 10:07

回覆 hkpapa852 的帖子

近年冇跟進,以前所見張祝珊是最高透明度。
作者: fatman69    時間: 15-10-14 11:38     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

今年SPCC有30人入醫學院,17港大,13中大。淨係呢個數據就足夠做「神校中的神校」。

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 11:45

fatman69 發表於 15-10-14 11:38
今年SPCC有30人入醫學院,17港大,13中大。淨係呢個數據就足夠做「神校中的神校」。

...
How many are girls ?
作者: fatman69    時間: 15-10-14 11:51     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+15-10-14+11:38+今

原帖由 ANChan59 於 15-10-14 發表
How many are girls ?
吾知有幾多女,因有朋友今年畢業,所以問到。SPCC考中遊果批,4core+2平均都3x分,任你點計都係no.1!

作者: fatman69    時間: 15-10-14 11:56     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

新進直資要吸引人讀,在數據上動些腦筋是難免的,但現在資訊發達,要人完全接受數據實在不易。

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 12:00

fatman69 發表於 15-10-14 11:51
吾知有幾多女,因有朋友今年畢業,所以問到。SPCC考中遊果批,4core+2平均都3x分,任你點計都係no.1!

...
Last weekend, some friends told me that around 70% students in medic are girls. Just cross check the %.
作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 12:40

fatman69 發表於 15-10-14 11:38

...

入Medic統計:
SPCC: 30 (HKU: 17, CUHK: 13)
QC: 24 (HKU: 20, CUHK: 4)
DGS: 22 (HKU: 17, CUHK: 5)

點解SPCC咁多人揀CUHK呢?

如果只計男仔, QC應該係至尊了!

作者: fatman69    時間: 15-10-14 12:49     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-14+12:41+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-14 發表
呢D先係「神一般」的數據,吾使宣傳都大把人爭!

作者: 小Monkey    時間: 15-10-14 12:58

medic
DBS 20 (HKU: 10 , CU: 10)
Headmaster announced during parent days
作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 13:36

小Monkey 發表於 15-10-14 12:58
medic
DBS 20 (HKU: 10 , CU: 10)
Headmaster announced during parent days

又諗起另一個有趣既問題.

QC同DGS只考DSE, 所以一定係用DSE成績入, 咁SPCC同DBS, 有幾多係用DSE成績入, 又有幾多係用IBDP成績入到去讀Medic呢?
作者: fatman69    時間: 15-10-14 13:41     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-14+13:36+

用IB又如何?個個44,45分,同狀元有乜分别?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 13:46

fatman69 發表於 15-10-14 13:41
用IB又如何?個個44,45分,同狀元有乜分别?
分別在於, 只考DSE, 係任何官津中學都可以免費就讀, 有得讀IBDP既學校, 最低消費起碼6千幾一個月, 即使學生本有身能力又適合, 但如果家庭經濟上有壓力, 都未必會讀IBDP

作者: fatman69    時間: 15-10-14 13:55     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+15-10-14+13:41+用I

分別在於, 只考DSE, 係任何官津中學都可以免費就讀, 有得讀IBDP既學校, 最低消費起碼6千幾一個月, 即使學生 ...
一般考IB都係想出國讀,以我所知SPCC的IB考得好好,個個40以上。而DBS則一般,好多3X。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-14 13:58

咁計身家又未必岩, 讀名津校的一定係基層嗎? 何氏都有後人讀MSS, 我女識人讀津校但屋企複式老爸渣maresati, 我女話同學房個套廁都大過我女間房
作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 14:00

fatman69 發表於 15-10-14 13:55
一般考IB都係想出國讀,以我所知SPCC的IB考得好好,個個40以上。而DBS則一般,好多3X。

...
DBS IBDP 平均分都有39.X 嫁, 不過DSE就..... 我唔知呀, 佢都唔公佈, 聽聞都係因為中文唔掂囉!

其實依家香港有不少家長, 係諗住避開DSE, 想小朋友以 IBDP 成績入本地大學, 同想唔想出國, 已經無咁大關係

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 14:01

fatman69 發表於 15-10-14 13:55

...
50+ students vs 20+ students ?
作者: MC1128    時間: 15-10-14 14:04

ANChan59 發表於 15-10-14 12:00
Last weekend, some friends told me that around 70% students in medic are girls. Just cross check the ...
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150907/00176_043.html

作者: fatman69    時間: 15-10-14 14:22     標題: 引用:Quote:fatman69+發表於+15-10-14+13:55+一

DBS IBDP 平均分都有39.X 嫁, 不過DSE就..... 我唔知呀, 佢都唔公佈, 聽聞都係因為中文唔掂囉!

其實依家香 ...
因數據都係聽聞,不能作準,若平均39.8,即有一半人3X,另一半4X。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 14:56

fatman69 發表於 15-10-14 14:22
因數據都係聽聞,不能作準,若平均39.8,即有一半人3X,另一半4X。
有統計:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558

作者: fatman69    時間: 15-10-14 15:57     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,大家應用真道、培僑、滙基等和優才比較。在此亦希望優才的成績要高透明度,今大家可多了解!

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 16:54

MC1128 發表於 15-10-14 14:04
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150907/00176_043.html
Medical Workforce Intelligence Report - Irish Medical Council, Ireland, 2012

作者: 晴晴小B    時間: 15-10-14 16:59     標題: 引用:用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,

原帖由 fatman69 於 15-10-14 發表
用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,大家應用真道、培僑、滙基等和優才比較。在此亦希望優才的成績要 ...
唔係用spcc, dgs既成績同優才比,而係用人地既公開同透明同優才既語言偽術比。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 17:31

fatman69 發表於 15-10-14 15:57
用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,大家應用真道、培僑、滙基等和優才比較。在此亦希望優才的成績要 ...
如果沒有清楚既資料, 根本無從比較.

如果真係要比呢4間, 滙基(東九龍)同優才係同級, 學術表現有B1中學水平, 另外兩間只達B2中學水平

作者: cow    時間: 15-10-14 17:33

SPCC 同 DGS 的身形咁好,唔介意公開哂比人睇。身形無咁好既,遮住啲拜拜肉都可以掛。
作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 17:37

cow 發表於 15-10-14 17:33
SPCC 同 DGS 的身形咁好,唔介意公開哂比人睇。身形無咁好既,遮住啲拜拜肉都可以掛。 ...
其實可以收收埋埋唔公開, 不過唔好著住件比堅尼又要加個大腰封咁古怪囉

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 18:41

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好是1B又高調咗,整體提高透明度較合理。
如果要知就焗住要去聽入學講座才知道真正成績!

作者: fatman69    時間: 15-10-14 20:13     標題: 回覆:優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分

優才係直資,冇人報就死梗,但一般在報紙看到這些專訪,我都係當「廣告」處理。

作者: poonseelai    時間: 15-10-14 20:30     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 以往都冇乜公佈,

原帖由 ANChan59 於 15-10-14 發表

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好 ...
我老公是舊生, 他說不嬲母校都不是成績特別叻, 狀元又不是特別多, 但IB太高調, 令人期望高

作者: ANChan59    時間: 15-10-14 21:29

poonseelai 發表於 15-10-14 20:30
我老公是舊生, 他說不嬲母校都不是成績特別叻, 狀元又不是特別多, 但IB太高調, 令人期望高
  ...
一直是外人自己想當然,美麗的誤會!
作者: hkpapa852    時間: 15-10-15 10:23

ANChan59 發表於 15-10-14 18:41

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好 ...
其實如果唔係見過佢份簡介會上既畢業生去向統計, 我都唔覺得呢間學校咁鍾意玩語言藝術囉!

作者: ANChan59    時間: 15-10-15 10:32     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+15-10-14+18:41+回

原帖由 hkpapa852 於 15-10-15 發表
其實如果唔係見過佢份簡介會上既畢業生去向統計, 我都唔覺得呢間學校咁鍾意玩語言藝術囉!
...
You mean GT?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-15 10:59

ANChan59 發表於 15-10-15 10:32
You mean GT?
ANChan59 我講緊另一間直資。

哈哈.... 我地cross-over到亂晒添.....

作者: kc1016    時間: 15-10-15 12:45     標題: 引用:用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,

原帖由 fatman69 於 15-10-14 發表
甘如果優才,福建,匯基比較,邊間好些呢?

作者: Naurto    時間: 15-10-19 13:27     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

好似無人去港大,最真的嗎?'

作者: www    時間: 15-10-19 16:59

fatman69 發表於 15-10-14 20:13
優才係直資,冇人報就死梗,但一般在報紙看到這些專訪,我都係當「廣告」處理。
  ...

作者: hillken    時間: 15-10-22 23:37     標題: 回覆:www 的帖子

想請教浸大王錦輝中學如何?

作者: kc1016    時間: 15-12-4 22:01     標題: 引用:又係時間研究下咩叫"語言偽術":在文憑試中

又係時間研究下咩叫"語言偽術":

在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生 ...
你好,我想問下其實優才係band幾學校呢?入三大大學率係幾多?

另如跟匯基比較,邊間好些?

作者: doleeme    時間: 15-12-30 18:17

請問你們的子女有否補習?
作者: hkpapa852    時間: 15-12-31 15:04

kc1016 發表於 15-12-4 22:01
你好,我想問下其實優才係band幾學校呢?入三大大學率係幾多?

撇除語言偽術, 以優才既3322率同達4級或以上既平均比率去計, 優才應可達B1B水平; 至於3大率, 優才無正式公佈過.

匯基亦算係B1B水平既中學, 今屆3大率差D, 得~15% (上屆有~27%)

作者: www    時間: 15-12-31 17:57     標題: 引用:Quote:JustAParent+發表於+15-10-13+10:24+

作者: hillken    時間: 16-1-1 23:21     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-13+發表

原帖由 kc1016 於 15-12-04 發表

我也想知

作者: kc1016    時間: 16-1-4 15:59     標題: 引用:譚+校+長+指+學+校+只+是+幫+學+生+找+到+

原帖由 elbar 於 15-10-12 發表
譚 校 長 指 學 校 只 是 幫 學 生 找 到 目 標 , 並 提 供 愉 快 的 學 習 環 境 , 考 試 成 績 始 終  ...
想問下優才除了學費外,有無其他費用要收,如課外活動,冷氣費等?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5