教育王國

標題: 男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎? [打印本頁]

作者: iedummy    時間: 15-10-9 14:29     標題: 男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?
作者: karee    時間: 15-10-9 14:32     標題: 引用:男仔,+住灣仔區,+12網,+,但有直資收了,+您

原帖由 iedummy 於 15-10-09 發表
男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?
視乎邊間直資? 想抽邊間? 仲有冇邊D直私未in?

作者: iedummy    時間: 15-10-9 14:36

karee 發表於 15-10-9 14:32
視乎邊間直資? 想抽邊間? 仲有冇邊D直私未in?

直資是BAND 1 中, 沒有私小BACKUP, 想入ST. JOE......有見議嗎?

作者: Hillkymama    時間: 15-10-9 14:47

iedummy 發表於 15-10-9 14:36
直資是BAND 1 中, 沒有私小BACKUP, 想入ST. JOE......有見議嗎?
St. Joe 幾分? 穩入? 有無細佬妹跟尾?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 14:47

FYI St Joe唔需要111, 睇實力
作者: iedummy    時間: 15-10-9 15:10

Hillkymama 發表於 15-10-9 14:47
St. Joe 幾分? 穩入? 有無細佬妹跟尾?

自行一定唔得, 因為只有15分.....有細佬跟尾....所以好懊惱...

作者: iedummy    時間: 15-10-9 15:11

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 14:47

唔太明白...意思是叩門時睇實力??我們沒有111...

作者: Hillkymama    時間: 15-10-9 15:17

iedummy 發表於 15-10-9 15:10
自行一定唔得, 因為只有15分.....有細佬跟尾....所以好懊惱...

Ic. 你是想統一派位時抽. 但咁真係博.
間直資係咪心儀? 如果係就放棄抽獎.
爬文check叩門考咩, 依家開始溫習, 到6月再去考叩門位.
12網今年多了一間北官.未必抽返灣仔.

作者: st070104    時間: 15-10-9 15:23

直資 required you to give up 大抽獎 ?
作者: herman0114    時間: 15-10-9 15:24     標題: 回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎

聽說就算簽咗紙,accepted咗直資offer, 只要喺大抽獎截止前仲可以轉軚,即係取消該直資offer便可入表申請大抽獎。(有錯請更正)

作者: edpo    時間: 15-10-9 15:30     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

sr Joe真係唔使111?我超有興趣呀

作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 15:36

iedummy 發表於 15-10-9 14:36

印象中, 暫時應該未有一間達到我認為一線水平既直資出咗收生結果

所以我唔會放棄抽獎 (其實我當年都無報呢D直資)

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 15:40

herman0114 發表於 15-10-9 15:24
聽說就算簽咗紙,accepted咗直資offer, 只要喺大抽獎截止前仲可以轉軚,即係取消該直資offer便可入表申請大 ...
正確, 不過點解要咁做先? 連留位費都蝕埋, 咁不如一早唔註冊

作者: 傻太    時間: 15-10-9 15:49     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-10-9+14:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表

但大部分收番old boys

作者: lalamike    時間: 15-10-9 15:49     標題: 引用:男仔,+住灣仔區,+12網,+,但有直資收了,+您

原帖由 iedummy 於 15-10-09 發表
如果是心儀的,先註冊,再叩門St Joe吧!純個人意見!

作者: iedummy    時間: 15-10-9 15:52

Hillkymama 發表於 15-10-9 15:17
爬文check叩門考咩, 依家開始溫 ...

只是自己心中BAND 1 中游的小學....未是最心動......

借了北角官立?

您都是灣仔區?

作者: herman0114    時間: 15-10-9 15:53     標題: 引用:Quote:herman0114+發表於+15-10-9+15:24+聽

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
正確, 不過點解要咁做先? 連留位費都蝕埋, 咁不如一早唔註冊
可能其間考到可抽獎私小offer, 便可轉軚博神校。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 16:05

傻太 發表於 15-10-9 15:49
但大部分收番old boys
000斷估唔係old boy掛?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 16:06

herman0114 發表於 15-10-9 15:53
可能其間考到可抽獎私小offer, 便可轉軚博神校。
係呀, 可以咁, 不過呢個機會率 (先中直資再中可抽獎私校)唔常見

作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 16:10

Hillkymama 發表於 15-10-9 15:17
爬文check叩門考咩, 依家開始溫 ...
個間叫"北角官立(雲景道)"係永久轉入12網, 唔係借

呢間係之前被喻為14網3寶之1

作者: iedummy    時間: 15-10-9 16:27

hkpapa852 發表於 15-10-9 16:10
個間叫"北角官立(雲景道)"係永久轉入12網, 唔係借

呢間係之前被喻為14網3寶之1
咁大鑊...其實灣仔區有咩係3寶校......可分享嗎? 謝
作者: 傻太    時間: 15-10-9 16:32     標題: 引用:Quote:傻太+發表於+15-10-9+15:49+但大部分

000斷估唔係old boy掛?
我話大部份姐,我記得早幾年有個000有得in,但佢係拎flyer 15 盾,最後唔知有無收。。。同埋old boys可以係中學校友

作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 16:32

iedummy 發表於 15-10-9 16:27
咁大鑊...其實灣仔區有咩係3寶校......可分享嗎? 謝

12網較不受大多數家長歡迎既小學有6間, 比例應係全港之冠:

官立嘉道理爵士
李陞大坑
寶覺
張凝文
黃焯菴
北角官立(雲景道)  ---- 唔知會唔會好似上年間將會搬去啟德既聖十架咁, 轉校網之後嚟個華麗轉身, 寶校大翻身呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 16:33

傻太 發表於 15-10-9 16:32
我話大部份姐,我記得早幾年有個000有得in,但佢係拎flyer 15 盾,最後唔知有無收。。。同埋old boys可以係 ...
6歳攞 Flyer 15 盾咁得人驚??

作者: bblove100    時間: 15-10-9 16:40

咁軒尼詩道官小,大家覺得好嗎?
作者: iedummy    時間: 15-10-9 16:42

hkpapa852 發表於 15-10-9 16:32
12網較不受大多數家長歡迎既小學有6間, 比例應係全港之冠:

官立嘉道理爵士
您是灣仔區居民 ?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 16:55

iedummy 發表於 15-10-9 16:42
您是灣仔區居民 ?
如果對"自己"校網既學校咁唔熟悉, 真係有D奇怪......

作者: alongcamefanny    時間: 15-10-9 17:15

St Joe. Primary no need 1-1-1
作者: wingszew    時間: 15-10-9 19:07     標題: 回覆:alongcamefanny 的帖子

其實扣門位只有幾個,再加上不用1-1-1,堅要超能力才有小小機。相反樓主12網,抽獎一定有機,當然是機會率問題。百分百的直資,同搏一搏,我又真係識好多人選搏一搏!

作者: mcl203    時間: 15-10-9 19:12

wingszew 發表於 15-10-9 19:07
其實扣門位只有幾個,再加上不用1-1-1,堅要超能力才有小小機。相反樓主12網,抽獎一定有機,當然是機會率 ...
運氣比超能力更重要
作者: Babyarsene    時間: 15-10-9 19:20     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-9+15:37+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-09 發表
係咪講真道?

作者: austism    時間: 15-10-9 20:34     標題: 引用:咁軒尼詩道官小,大家覺得好嗎?

原帖由 bblove100 於 15-10-09 發表
咁軒尼詩道官小,大家覺得好嗎?
如果係男仔,又係band1 成績,入軒小梗係好,好大機會入神校QC.

女仔就入BPS.

但要keep住成績好

作者: retriever    時間: 15-10-9 20:37

回覆 iedummy 的帖子

到現在, 有邊間直資又係BAND 1 既放左OFFER?
話有邊間直資達到BAND1中? 除了傳統果D?

作者: retriever    時間: 15-10-9 21:58

一鳥在手, 好過百鳥在林.

作者: Jessy    時間: 15-10-12 00:09

抽中st joe機會咁低, 梗係入直資先.

6月去叩門羅, 不過連有得見的機會都係好低.  
作者: hkpapa852    時間: 15-10-12 11:42

Jessy 發表於 15-10-12 00:09
抽中st joe機會咁低, 梗係入直資先.

6月去叩門羅, 不過連有得見的機會都係好低.   ...
嚴格嚟講, 抽中St Joseph既機會, 應該俾幾千人去爭百幾個位既直資/私立小學高

作者: iedummy    時間: 15-10-12 11:47

hkpapa852 發表於 15-10-12 11:42
嚴格嚟講, 抽中St Joseph既機會, 應該俾幾千人去爭百幾個位既直資/私立小學高
...
同意.....起碼只有住灣仔區先可在B部大抽獎報名
作者: retriever    時間: 15-10-12 11:54

hkpapa852 發表於 15-10-12 11:42
...

咁又唔可以咁講.

考直資算係優勝劣敗, 機會率唔係純比例計算.

抽津校係純LUCK...

作者: hkpapa852    時間: 15-10-12 12:17

retriever 發表於 15-10-12 11:54
咁又唔可以咁講.

考直資算係優勝劣敗, 機會率唔係純比例計算.
"考直資算係優勝劣敗"

唔好咁天真, 以為有能力就一定考到

作者: iedummy    時間: 15-10-12 12:21

其實大抽獎和考直資都是依賴運氣
作者: retriever    時間: 15-10-12 12:24

回覆 hkpapa852 的帖子

"優勝劣敗"

無話一定考到...

相反, 無準備既, 好大機會考唔到...

始終縮窄個圈.

作者: snow228    時間: 15-10-12 12:25

抽啦, 難得住灣仔
作者: retriever    時間: 15-10-12 12:29

唔可以咁講... 謀事在人, 成事在天....
當然每樣事都有運氣成份, 但唔等於全部係運氣, 睇個GAME 係點SET.

賭大小跟打麻雀都係賭, 都有運氣成份.

前者係純運氣, 後者有技巧有策略, 所以有人打雀輸多贏少, 有人相反.

抽津校純運氣, 考直資不是...

作者: mymelody0701    時間: 15-10-12 12:30     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

請問條數應該點計呢?灣仔區男生抽中st joe比例有幾高?謝指教!

作者: Jessy    時間: 15-10-12 13:00

mymelody0701 發表於 15-10-12 12:30
請問條數應該點計呢?灣仔區男生抽中st joe比例有幾高?謝指教!
越來越低, 如果不能接受入讀12網的2,3線學校, 建議都係有BACK UP才好抽了.  
作者: hkpapa852    時間: 15-10-12 13:25

mymelody0701 發表於 15-10-12 12:30
參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040001

作者: mymelody0701    時間: 15-10-12 14:53     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

數據好有用,st joe 機會率原來高過華仁咁多

作者: boyi    時間: 15-10-12 14:59     標題: 引用:Quote:mymelody0701+發表於+15-10-12+12:30

原帖由 hkpapa852 於 15-10-12 發表
參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040001
WY & St joe 係男校,請問有沒有扣起約一半人係女生先計個%?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-12 15:02

mymelody0701 發表於 15-10-12 14:53
數據好有用,st joe 機會率原來高過華仁咁多
純統計角度嚟睇: 係

變數係, 實際無人知有幾多人去抽某小學.

可能大家見St Joseph位多, 多咗人去抽, 於是有200人抽70個位(33.33%), 見華仁位少, 得番80人抽30個位(37.5%). 結果, 最後可能中華仁機會仲高.

但機會其實一D都唔低. 不過, 唔中乙1就無晒防寶線啫!

作者: hkpapa852    時間: 15-10-12 15:04

boyi 發表於 15-10-12 14:59
WY & St joe 係男校,請問有沒有扣起約一半人係女生先計個%?
你無留意有呢欄嗎?  假設校網男女比例為 1:1, 派中機會率

St Joseph 機會: 70 / (891/2) = ~15.71%

實際機會, 一定再高D, 因為仲分咗D人去抽兩間華小, 軒小同St James

作者: cyhh    時間: 15-10-12 15:49     標題: 回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

其實考私直同派st jo邊個機會高d,真係無得計,永遠都係六合彩總有人中,差在係唔係你反而諗下有無咩私直收嘅話,會令你心甘情願放棄抽獎好過啦⋯

作者: marine20a    時間: 15-10-12 18:34

根據今年嘅經驗,St Joe 雖然唔要111,但111而又有實力嘅就連見嘅機會都冇,相反我識幾個叩門成功嘅,000都收,就因為有關係或爸爸係 old boy,所以如果你唔係有關係或爸爸係 old boy,等叩門 St Joe,我諗你會後悔。
作者: Tintin926    時間: 15-10-12 20:50

回覆 marine20a 的帖子

我唔相信爸爸係old boy, 佢會係000, 一定100啦。請別道聽塗說
作者: marine20a    時間: 15-10-12 22:30

爸爸係 old boy,但自行入咗媽媽間學校,因為有宗教分,加上有私校揸手,喺冇乜所謂嘅情況下叩門成功咗,呢個係真實個案,並非道聽塗説。
作者: Nateric    時間: 15-10-12 23:01     標題: 回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

上年我一有直資offer(真道),雖然唔係超級滿意,但已馬上放棄抽奬,一來想讀直資多個津校,二來唔敢博。好彩最尾有一間非常滿意嘅直資收咗,收工!但我當時都有諗過,如果冇滿意的學校收,會去試吓再叩門。

作者: marine20a    時間: 15-10-13 02:15

我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見嘅機會都冇,因為佢冇關係,好彩有實力,有好嘅私校 offer,唔係都唔知點算。
作者: iedummy    時間: 15-10-13 13:20

Nateric 發表於 15-10-12 23:01
上年我一有直資offer(真道),雖然唔係超級滿意,但已馬上放棄抽奬,一來想讀直資多個津校,二來唔敢博。好 ...
請問最後入了那一間直資?...謝謝分享
作者: iedummy    時間: 15-10-13 13:20

marine20a 發表於 15-10-13 02:15
我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見 ...
請問最後入了那一間私校?...謝謝分享
作者: marine20a    時間: 15-10-13 13:49

九龍塘宣道
作者: Jessy    時間: 15-10-13 23:40

marine20a 發表於 15-10-13 02:15
我亦有朋友住灣仔,上年放棄咗直資 offer,想博 St Jo,點知大抽獎派咗第十志願寶覺,叩門 111 St Jo,連見 ...
我去年識人有私校BACK UP抽ST JO都係衰左, 叩門一樣係連見都無得見.  

作者: daisy17772    時間: 15-10-13 23:53

not optimistic to have successful lucky draw with sjps.  the chance for drawing sjps vs chance for knocking door at sjps are equally slim, to be honest.   But for the latter, it's not just about luck, it's also about the kid's ability.  So, you may consider options by assessing yourself and your kids if you both have been or are now working hard to prepare for the latter case?  

I can share with you, few years ago, We gave up a DSS offer which I thought the school didn't suit my boy.  we didn't get sjps in lucky draw.   However, we successfully knocked door at sjps with 111, but no relationship.
作者: marine20a    時間: 15-10-14 01:05

佢派咗邊間?
作者: iedummy    時間: 15-10-14 10:26

我去年都朋友有抽ST JO都係衰左, 好彩有私校BACK UP, 并叩門一樣係連見都無得見......似乎都係直資較為可取....
作者: cyhh    時間: 15-10-14 11:58     標題: 回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

我小朋友今年上小一,12網嘅,幾個朋友仔都抽唔到。反而華仁有2個第一志願入左。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-14 12:13

iedummy 發表於 15-10-14 10:26
我去年都朋友有抽ST JO都係衰左, 好彩有私校BACK UP, 并叩門一樣係連見都無得見......似乎都係直資較為可取 ...
入咗唔後悔既咪OK囉!

作者: marine20a    時間: 15-10-14 14:12

就係因為知道幾年前叩 St Jo 111 仲有希望,所以上年就咁多人以為 111 可以博一博,點知 ......😔
其實 St Jo 今時唔同往日,人唔同咗,收生標準唔同咗,而且呢幾年競爭越來越大,想博 111 叩門真係要諗清楚。
作者: iedummy    時間: 15-10-14 14:21

回覆 cyhh 的帖子

請問小朋友上年派左去邊一間呀?  唔通華仁小D人報? 是華上定華下?
作者: cyhh    時間: 15-10-14 17:05     標題: 引用:回覆+cyhh+的帖子 請問小朋友上年派左去邊

原帖由 iedummy 於 15-10-14 發表
回覆 cyhh 的帖子

請問小朋友上年派左去邊一間呀?  唔通華仁小D人報? 是華上定華下? ...
派唔到st jo嘅,最好派左寶血,其餘全部中寶校⋯

作者: iedummy    時間: 15-10-14 17:57

回覆 cyhh 的帖子

咁請問小朋友而家讀緊邊一間?
作者: cyhh    時間: 15-10-14 18:33     標題: 引用:回覆+cyhh+的帖子 咁請問小朋友而家讀緊邊

回覆 cyhh 的帖子

私校

作者: iedummy    時間: 15-10-14 18:34

明白....謝謝分享
作者: boyi    時間: 16-2-1 14:28     標題: 引用:回覆+cyhh+的帖子 咁請問小朋友而家讀緊邊

回覆 cyhh 的帖子

請問樓主的小朋友最後入邊間小學?謝謝分享

作者: iedummy    時間: 16-2-1 15:01

回覆 boyi 的帖子

都係入了一間直資.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5