教育王國

標題: 何謂1線2線直資? [打印本頁]

作者: gemiling    時間: 15-10-8 09:05     標題: 何謂1線2線直資?

點算1線2線?
同常邊d算1線?

聖瑪加利男女,林文燦,陳守仁係1線定2線?

作者: 小曳人    時間: 15-10-8 09:40

我個人覺得,一線係比較出名,多人爭,多人覺得最心儀

但排位呢d嘢,未必人人一樣,就好似你講呢三間,有兩間我連報都唔會報

TSL一定係大熱,因為多年嚟都係收申請表最多嘅直資

作者: gracelam    時間: 15-10-8 09:48     標題: 引用:點算1線2線? 同常邊d算1線? 聖瑪加利男

原帖由 gemiling 於 15-10-08 發表
點算1線2線?
同常邊d算1線?
陳守仁年年收幾千份form, 好多人心目中一線,但亦有人覺得未夠一線。

作者: 2boba    時間: 15-10-8 10:22

gemiling 發表於 15-10-8 09:05
點算1線2線?
同常邊d算1線?

我好直接,睇升中成績。
[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

作者: teambuilder    時間: 15-10-8 10:28

個人覺得,男拔,英華,聖保羅 係一線。
作者: chung222    時間: 15-10-8 10:33     標題: 回覆:何謂1線2線直資?

其實陳守仁又無中學,但勝在平,又有國際學校feel

作者: ajfamily    時間: 15-10-8 10:36

gemiling 發表於 15-10-8 09:05
點算1線2線?
同常邊d算1線?
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此找到答案,自己私底下問下人,搜集下資料。現今香港的教育問題,讀書的壓力很多是源於家長愛比拼子女的學校和成績。大家收歛一下,造福一下我們的下一代吧!我們做父母,不要被孩子做我們的中心點,圍著他們轉。
作者: jeffreyswd    時間: 15-10-8 11:24     標題: 回覆:何謂1線2線直資?

其實王錦輝算一線定二線呢? tks

作者: gemiling    時間: 15-10-8 11:42     標題: 引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-8+09:05+點算

原帖由 ajfamily 於 15-10-08 發表
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此 ...
我見隔離post好多人話apply左1線同2線, 2線做backup。所以我想知點係算1線2線。

作者: 小曳人    時間: 15-10-8 12:06

jeffreyswd 發表於 15-10-8 11:24
其實王錦輝算一線定二線呢? tks
中學好似係band 2咋!

作者: gemiling    時間: 15-10-8 19:01     標題: 引用:個人覺得,男拔,英華,聖保羅+係一線。

原帖由 teambuilder 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校

作者: bblove100    時間: 15-10-8 19:15

回覆 小曳人 的帖子

直資私校都有banding?可以係邊到查?
作者: gemiling    時間: 15-10-8 20:09     標題: 引用:個人覺得,男拔,英華,聖保羅+係一線。

原帖由 teambuilder 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校

作者: lovebb2    時間: 15-10-8 20:20     標題: 引用:回覆+小曳人+的帖子 直資私校都有banding?

原帖由 bblove100 於 15-10-08 發表
回覆 小曳人 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1

作者: lovebb2    時間: 15-10-8 20:53     標題: 引用:Quote:原帖由+bblove100+於+15-10-08+發表

原帖由 lovebb2 於 15-10-08 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D4

作者: five555    時間: 15-10-8 21:10

我個人覺得選學校不能只看BANDING,若學校理念,語言等跟你教小朋友的方向是否相同,又或者小朋友是超活躍的,入傳統學校只會令小朋友怕了學習。如小朋友一向都大頭虾,什麼東西都要人跟手尾,入大班教學的話會一日煩到你暈,功課,隨身物品,書包內所有的東西。。。。。老師對一大班人,無時間幫你慢慢教小朋友。所以,都是了解學校才對!
作者: 小曳人    時間: 15-10-8 21:56

bblove100 發表於 15-10-8 19:15
回覆 小曳人 的帖子

有d EK家長以學校過往公開考試成績,做咗d比較當然係非正式統計啦
留意,我係講緊間中學嘅banding,我無話係直私小學呀~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

作者: 甄太太    時間: 15-10-8 22:25     標題: 引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-8+09:05+點算

原帖由 ajfamily 於 15-10-08 發表
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此 ...
你講得好好,比個讚你!

作者: ylmanhk    時間: 15-10-9 07:29     標題: 引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-10-08+發

原帖由 gemiling 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校
人人唔同,「一線」未必最好,「二線」未必差。DX英X係一線,但DSE唔見好好。港同係二線,DSE出二個狀元都是型英師靚正,讀得又玩得

作者: 4001cc    時間: 15-10-9 07:53

一線定二線係睇個人要求, 好難用統一標準去得到答案.

我睇二線學校, 應係有位放佐都唔會後悔既學校. 例如TSL 同 ST PAUL COED都收, 會放邊間唔後悔?

不過, 依家咁多小朋友, 唔好理1,2,3,4線喇, 間間都申請喇.

作者: gemiling    時間: 15-10-9 08:35     標題: 引用:一線定二線係睇個人要求,+好難用統一標準去

原帖由 4001cc 於 15-10-09 發表

我睇二線學校, 應係有位放佐都唔會後悔既學校. 例如T ...
我係好好奇。 因為我之前未聽過有banding。 但大家講到好似真係有數據同排名
所以想知係點

作者: teambuilder    時間: 15-10-9 09:46

睇完幾個留言,我都係覺得db, 英華,聖保羅係一線(樓主只問直資)。直資得21間,每人心目中總有一個ranking,總唔會排第10果間都係一線吧?
作者: hkpapa852    時間: 15-10-9 10:03

gemiling 發表於 15-10-9 08:35
我係好好奇。 因為我之前未聽過有banding。 但大家講到好似真係有數據同排名
所以想知係點

...
睇下你自己用咩標準去衡量, 校園大小? 教學模式? 中學網? 有冇中學部? 中學部學術表現?

只能夠話, 傳統名校, 永遠係較有優勢, 永遠俾人覺得佢地一定係高級D

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 10:13

小曳人 發表於 15-10-8 21:56
有d EK家長以學校過往公開考試成績,做咗d比較當然係非正式統計啦
留意,我係講緊間中學嘅banding,我無話 ...

如果齋睇直資比直資, 可以睇呢個表, 簡單d
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748
(帖一表四已經係了)

補充: 公道講句, 唔係間間學校都鐘意透明地公開晒所有資料, 而且唔止睇成績, 如果睇埋藝術音樂體育校風等, 排位又有唔同, 每個家長心中把呎都唔一樣, 參考下啦, 不過點排都總有人唔滿意呢樣就肯定的, 但呢個表算比較可信, 好過bookof咩果d, 得啖笑

作者: gemiling    時間: 15-10-9 10:57

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 10:13
如果齋睇直資比直資, 可以睇呢個表, 簡單d
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=287 ...
其實就甘睇除左DGS外我全部apply係所謂2綫。。。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 11:21

其實一線的確唔多, 除非小朋友戰鬥力強或天賦異稟, 都係樣樣申請下穩陣D
作者: gemiling    時間: 15-10-9 12:23     標題: 引用:其實一線的確唔多,+除非小朋友戰鬥力強或天

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
其實一線的確唔多, 除非小朋友戰鬥力強或天賦異稟, 都係樣樣申請下穩陣D
我主要係要搵英文學校。 少功課為主

作者: mimi222shi    時間: 15-10-9 13:03

香港有幾多間英小?仲要少功課!

作者: MrBeast    時間: 15-10-9 13:08

gemiling 發表於 15-10-9 12:23
我主要係要搵英文學校。 少功課為主
考慮下Ymca ,不知播道有幾多功課,但聽完簡介覺得有愛心。
作者: gemiling    時間: 15-10-9 13:53     標題: 引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+15-10-9+13:04+

原帖由 mimi222shi 於 15-10-09 發表

香港有幾多間英小?仲要少功課!
相對少啦

作者: Ocean419    時間: 15-10-9 13:58     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-10-9+10:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
請教如何介定b1a, b1b等等?DSE 33222%? Jupas 入8大degree?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 14:51

Ocean419 發表於 15-10-9 13:58
請教如何介定b1a, b1b等等?DSE 33222%? Jupas 入8大degree?
表入面b1a, b1b, 如果你有留意字眼, 係講"適合", 因為學校係無banding的, 只有學生有, 至於點介定邊間適合邊d學生, 其實係base on公開試成績及入學率去評估, 而DSE 33222%及Jupas 入8大degree當然係按學校公佈數字了
作者: gemiling    時間: 15-10-9 16:03

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 14:51
表入面b1a, b1b, 如果你有留意字眼, 係講"適合", 因為學校係無banding的, 只有學生有, 至於點介定邊間適合 ...
b1a means band 1 a?

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 16:06

yes, 所謂band one頭
作者: littlefaith    時間: 15-10-9 16:09

表裡面有啲嘢錯,起碼我教嘅中學嘅分區,已經錯咗。
作者: gemiling    時間: 15-10-9 16:12     標題: 引用:yes,+所謂band+one頭

yes, 所謂band one頭
Thanks!

作者: punlik    時間: 15-10-9 17:16

作者: Charlotte_mom    時間: 15-10-9 17:28

對, 已經有變, 最好自己睇實最新公開試成績同升學率, 貼緊D
作者: Tan07To13    時間: 15-10-9 17:45

回覆 MrBeast 的帖子

播道真係幾好,英文中小學,最緊要少功課

作者: Doray    時間: 15-10-9 18:38

回覆 Tan07To13 的帖子

唔好,因為跟著就會有人話佢中學成績唔亮麗,又要俾錢,不如讀津校等,但轉頭又呻津小太多功課,小朋友太多一體一藝。其實選呢啲新派直資學校的父母,主要是想選合適的教學方針,同埋保障小朋友的功課量合理啲,但大部份人都用最後result 去judge 一間'學校,再係咁發展下去,所有學校只追求成绩,對小朋友的身心發展的影響真的不敢想像……
作者: mcl203    時間: 15-10-9 19:16

4001cc 發表於 15-10-9 07:53

我睇二線學校, 應係有位放佐都唔會後悔既學校. 例如T ...
呢2間唔難揀瓜....學費唔係考慮因素....我揀SPCC....開開心心直升超級1號中學

作者: Doray    時間: 15-10-10 01:41

mcl203 發表於 15-10-9
呢2間唔難揀瓜...學費唔係考慮因素....我揀SPCC....開開心心直升超級1號中學
...

如果你係三年班就可以喫得哂成set Harry Potter, 睇吋幾二吋font size 得9嘅文學經典chapter book, 又或者每科專補加唔駛做的mum, 爺爺嫲嫲,工人,司機管接管送,都應該冇乜問題,可以開開心心嘅……
作者: MrBeast    時間: 15-10-10 07:14

Doray 發表於 15-10-9 18:38
回覆 Tan07To13 的帖子

其實選呢啲新派直資學校的父母,主要是想選合適的教學方針,同埋保障小朋友的功課量合理 ...
+同時公開試有滿意的成績。
作者: talknwrite    時間: 15-10-10 08:10

1線小朋友入嗰D就係1線
2線小朋友入嗰D就係2線
作者: Doray    時間: 15-10-10 08:51

,MrBeast 發表於 15-10-10 07:14
+同時公開試有滿意的成績。

我'個人覺得呢個靠父母培養學習態度同學生本身勤唔勤奮多啲。。
因為亞爸由細吟到大,話讀書是靠自己,所以我秉承呢個家訓,唔好賴三賴四,學校只是俾我framework,其餘自己攪掂。

作者: mcl203    時間: 15-10-10 08:52     標題: 引用:+本帖最後由+Doray+於+15-10-10+01:43+編輯

原帖由 Doray 於 15-10-10 發表
要咁高要求,當真?

作者: Doray    時間: 15-10-10 08:56

mcl203 發表於 15-10………………-10 08:52
要咁高要求,當真?
學校係冇要求過,是啲小朋友背後的.....
作者: mcl203    時間: 15-10-10 08:59     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-10………………-10

學校係冇要求過,是啲小朋友背後的.....
都唔係每位小朋友個背後係咁嘅,睇父毋要求啦,總有輕輕鬆鬆升中既,只係多與少

作者: Doray    時間: 15-10-10 09:06

學校派的文學經典Reader有薄同厚version,.老師根據小朋友閱讀能力派的,我見到本書都O哂嘴,但問番話more than half 可以讀厚嗰本,咁睇你小朋友.是唔是屬於呢啲學習能力高的小朋友。

O

作者: Doray    時間: 15-10-10 09:13

回覆 mcl203 的帖子

當然有啦,佢學校啲卷唔係深到冇朋友嗰類,都係考番啲正路嘢,當然,有輕鬆啲,一心諗住一遲早送出去,make sure 升到班咪冇壓力囉。
作者: mcl203    時間: 15-10-10 09:23     標題: 引用:回覆+mcl203+的帖子 當然有啦,佢學校啲卷

回覆 mcl203 的帖子

當然有啦,佢學校啲卷唔係深到冇朋友嗰類,都係考番啲正路嘢,當然,有輕鬆啲,一心諗 ...
我又分享以前有位小朋友升中後既感覺,係SPCC原校生,成績係好既,佢話外來生好勁吓,所以,可能,每人睇法/說法都會唔一樣

當然 ,我都相信係好競爭激烈既,要有心理上既準備

作者: emily21921    時間: 15-10-10 09:32     標題: 回覆:何謂1線2線直資?

係勁既大把學校任選,直升成績平平凡凡既,入返原校咪又係追得辛苦!
讀什麼band1名校又㸃,你唔係最top個班,其實同出面的2缐平凡學校又有什麼分別

作者: ssant    時間: 15-10-10 15:21     標題: 回覆:jeffreyswd 的帖子

三缐

作者: 02carolwong02    時間: 15-10-10 16:21     標題: 回覆:ajfamily 的帖子

認同

作者: ok3    時間: 15-10-10 18:19

talknwrite 發表於 15-10-10 08:10
1線小朋友入嗰D就係1線
2線小朋友入嗰D就係2線
以學校嚟區分小朋友,sorry, 絕不認同!
作者: Doray    時間: 15-10-10 19:26

三缐
是嗎?那請幫忙叫所有親朋都不要考,我們有弟妹等入的多謝哂!
作者: stockmike    時間: 15-10-10 19:45     標題: 回覆:何謂1線2線直資?

band 1a 中學有 band 3 生,band 3 中學有 band 1a 生, 我係唔係太樂觀。

作者: gemiling    時間: 15-10-10 21:38     標題: 引用:band+1a+中學有+band+3+生,band+3+中學有+

原帖由 stockmike 於 15-10-10 發表
band 1a 中學有 band 3 生,band 3 中學有 band 1a 生, 我係唔係太樂觀。
第一個可能性好大,第二個就比較。。。可能性細d

作者: MyAshley    時間: 15-10-10 22:07

呢個話題無須太認真, 大家心目中已有自己既一線二線, 無謂拗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5