教育王國

標題: 請問有冇人讀緊新加坡國際學校? [打印本頁]

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 04:11     標題: 請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

請問有無新加坡國際學校家長?本來想小女入讀,亦覺得呢間學校不錯,但知道的不多,希望有家長幫幫忙🙏🙏

作者: Jane1983    時間: 15-9-21 07:00

想知道什麽?
作者: redchow1111    時間: 15-9-21 11:18     標題: 引用:想知道什麽?

原帖由 Jane1983 於 15-09-21 發表
想知道什麽?
你小朋友讀緊呀?我個人覺得呢間學校不錯,之前有個唔太熟嘅朋友個女讀,好似幾好!想知道功課同教學如何,讀完是否一定要去新加坡繼續升大學,主要用英普,中文點呢,最重要每個月幾錢,好似要買債券!!!!幾多呢?十萬個thank you

作者: Jane1983    時間: 15-9-21 11:27

初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有2、3日係無功課的,有亦是一樣起、兩樣止。教學認真,老師有愛心,亦重視德育,在鼓勵優秀學生之餘,無遺漏表現須幫助的小朋友,呢方面做得幾好。
作者: Jane1983    時間: 15-9-21 11:31

中文係課本課程,普通話、簡體字。同學中有中文好好的,但亦有麻麻的。買債券係收左先需要買,詳情學校網頁有。
作者: redchow1111    時間: 15-9-21 11:58     標題: 引用:初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有

初小好少功課,小一無考試,一星期五日,有2、3日係無功課的,有亦是一樣起、兩樣止。教學認真,老師有開心 ...
真係唔該曬!佢係面試過程,我需要留意什麼?或者怎樣面試?另外我知道學校係簡體中文,不過你覺得有冇影響?thank you

作者: Jane1983    時間: 15-9-21 12:16

考幾年班?幼稚園面試,小學考卷。
作者: elmostoney    時間: 15-9-21 12:30

如果唔係幼稚園讀上去, 考小一入學時已考卷.  我個女幾年前考過, 開頭有少少熱身時間, 跟住要讀下簡短英文故事書, 認中文單字, 然後就係考卷.  印象中我個女入左去成2個鐘起碼先出返來.  每個人都唔同, 我個女考時五歲幾, 覺得幾攰的.  佢地係認真揀有能力或程度的學生, 所以學術上, 即使係低小, 肯定係有一定要求.  後期我個女插班y3考英基 (即SIS Y2), 面試好簡單好快, 同校長傾下計, 讀小小英文書, 寫一段簡短英文就得, 頭尾都係15分鐘.  英文唔係有問題, 基本上已收梗.
作者: chuchunei    時間: 15-9-21 13:11     標題: 回覆:請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

請問除了sis幼稚園,小朋友讀邊間幼稚園較有優勢入小學?

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 13:49     標題: 回覆:elmostoney 的帖子

我個女讀緊K2 ,打算小一入SIS ,所以想知道小一點考定係直頭k3轉Sis ,由於佢間幼稚園都係中英普,所以唔知轉K3定小學教比較有優勢D

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 13:53     標題: 回覆:elmostoney 的帖子

另外想問係米年年買債券?

作者: momo_cheung    時間: 15-9-21 13:58

....
作者: lckfwylyk    時間: 15-9-21 16:08     標題: 引用:想知道什麽?

想知道什麽?
Hi Jane1983, can you share how is the interview of PY1 like?

作者: Jane1983    時間: 15-9-21 16:59

回覆 lckfwylyk 的帖子

只有小朋友入去interview的,所以詳情不清楚,應該是有遊戲、有和老師傾吓計。
作者: redchow1111    時間: 15-9-21 22:12     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師英文是否新加坡口音,貶義的意思,只想清楚了解🙏thank you

作者: Jane1983    時間: 15-9-21 22:40

回覆 redchow1111 的帖子

英文老師全部係net,新加坡的老師主要教數學和科學,佢地其實好多好盡責和好有heart。
口音問題,久吾久有人講,可以自己去open day了解吓。我覺得不在新加坡生活,父母不是講Singalish,沒有果個特定時空,其實好難會學到的。

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 22:47     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

謝謝你的分享,請問幾時SIS開放日?

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 22:49     標題: 回覆:redchow1111 的帖子

唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師英文是否新加坡口音,👉"沒有"貶義的意思👈,只想清楚了解🙏thank you

作者: redchow1111    時間: 15-9-21 22:54     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

請問你小朋友幾時開始讀SIS?幼稚園開始?而家小朋友讀咩班!希望唔好介意

作者: fabei    時間: 15-9-22 01:50     標題: 引用:回覆+redchow1111+的帖子 英文老師全部係n

英文老師全部係net,新加坡的老師主要教數學和科學,佢地其實好多好盡責和好有he ...
Hi Jane, 想請教一下,如果我小朋友不是星加坡國民,也沒有其他國家passport, 純香港人,想下年入 PY2, 係咪其實機會好細好細?  

我女現女歲,K2, 在international kindergarten 就讀。

謝謝你!

作者: fabei    時間: 15-9-22 01:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-09-21+發表回

原帖由 fabei 於 15-09-22 發表
Hi Jane, 想請教一下,如果我小朋友不是星加坡國民,也沒有其他國家passport, 純香港人,想下年入 PY2, 係 ...
Hi Jane, Sorry I meant my daughter is 4 years old now, thanks again.

作者: Jane1983    時間: 15-9-22 07:25

我小朋友是小一考入的,現在初小。
作者: Jane1983    時間: 15-9-22 07:28

回覆 fabei 的帖子

Py2只有十多個新位,扣除國民,比街外人的位可能得幾個。以機會率計算,一定係比其他IS,開新班招生機會細。
作者: tvmojoedu    時間: 15-9-22 09:54     標題: 引用:唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新

原帖由 redchow1111 於 15-09-21 發表
唔好意思仲想問多樣野😁,我知道新加坡英文水平同普通話水平唔差,但新加坡人D口音怪怪甘,SIS老師 ...
Hi! If the accent is such a big concern for you, perhaps it's better to consider other IS?

作者: elmostoney    時間: 15-9-22 11:08

rechow1111, 相信你插班k3會有難度, 因為k2都直升上k3, k3只加好少位.  我相信jane1983會更清楚.  

佢地小一都唔少人考的, 但基本上又係k3直升小一, 所以新增的位好少.  我聽完阿女講, 佢地小一入學試著重英文多於中文, 中文考得好淺, 但已係幾年前的事了, 而家唔知有冇改變, 因聽聞佢地對中文要求近年有所提升.

如果你的立場係入唔到 sis 就寧願讀返 ls 又或幼稚園有小學直升, 咁你只考sis冇所謂.  但如你係想入is, 建議你多考幾間.  sis本來就多人爭 (基本上所有中文比較好的is都會特別多人考), 插班的話機會就更細.  唔好忘記, 星加玻籍小朋友有priority, 只要個小朋友學習能力正正常常, 被取錄的機會一定比本地學生好.
作者: redchow1111    時間: 15-9-23 00:10     標題: 回覆:elmostoney 的帖子

Thank you 我都明白

作者: redchow1111    時間: 15-9-23 02:02     標題: 回覆:redchow1111 的帖子

多口問句!我知SIS行IB課程,甘請問有冇人和升學大學機會高嗎?定一定要飛去外國讀書?

作者: dada911911    時間: 15-9-23 11:13     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

Hi Jane,想請教一下,如果係SG passport holder入讀機會真的會很高嗎?因為我想比小女讀家附近的國際幼兒園,happy School,但擔心面試會否跟唔上而被reject

作者: Jane1983    時間: 15-9-23 11:48

回覆 dada911911 的帖子

很高,因為係政府學校,為國民提供能銜接到回國教育係辦學目標之一。有聽過話國民都吾收,但相信係極少數,應該吾係程度問題。

作者: dada911911    時間: 15-9-23 12:30     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

明白!感謝回覆及帶來很多SIS的info

作者: Carmenchan521    時間: 15-9-23 15:23     標題: 引用:想知道什麽?

想知道什麽?
請問你PY1通常幾月interview?

作者: Choyonyi    時間: 15-9-23 17:43     標題: 回覆:請問有冇人讀緊新加坡國際學校?

一月中至下旬

作者: nys262    時間: 15-9-23 19:35

dada911911 發表於 15-9-23 11:13
Hi Jane,想請教一下,如果係SG passport holder入讀機會真的會很高嗎?因為我想比小女讀家附近的國際幼兒園 ...
Hello dada911911,
朋友的小朋友係SG passport holder, 家姐已經入讀sis, 弟弟考PY1時 waiting list, 因為係國民所以有2nd in 既機會,但都係繼續waiting list, 據小朋友之後講,係小朋友當日無答過老師既問題。後來到開學不久,有小朋友退學返SG,就收咗弟弟了!

我相信國民肯定有很大機會,就算一時面試失準,稍遲係會收返的。

作者: dada911911    時間: 15-9-23 20:59     標題: 回覆:nys262 的帖子

感謝回覆!咁樣就安心好多,不過都會盡量準備面試去secure,因為其他國際學校競爭太大,對入其他IS無任何信心,只能寄望SIS..!

作者: Jane1983    時間: 15-9-23 21:27

學校對國民係好好的,知道有special need的小朋友,學校也照顧到。不大相信會因為interview睇到程度差d,而吾收個學生。應該不用太擔心。
作者: Carmenchan521    時間: 15-9-24 10:17     標題: 引用:一月中至下旬 +

原帖由 Choyonyi 於 15-09-23 發表
一月中至下旬
Thank you!

作者: 20000508    時間: 16-3-18 22:45

2016年的開放日是19/3 好像會有好幾個入學講座
作者: Minniechung    時間: 16-3-23 11:51     標題: 回覆:redchow1111 的帖子

我女兒今年喺sis P4 , 我地家庭喺屋企不是以英文溝通,so far 小朋友吾會有新架坡口音既英文,老師方面,如果係星藉老師一定會有口音,不過小朋友分辨到

作者: Minniechung    時間: 16-3-23 15:26     標題: 回覆:redchow1111 的帖子

我個堂兄弟個仔喺sis 畢業,依家入左香港中大醫科,其實IB 佢話吾易讀,因為無範圍

作者: JoJoMama12    時間: 16-3-24 20:22     標題: 引用:Quote:dada911911+發表於+15-9-23+11:13+Hi

原帖由 nys262 於 15-09-23 發表
Hello dada911911,
朋友的小朋友係SG passport holder, 家姐已經入讀sis, 弟弟考PY1時 waiting list, 因為 ...
Hi,

請問如果小朋友唔係新加坡 passport holder 但係其中一個父母係,會不會有any priority?

Thanks!

作者: tvmojoedu    時間: 16-3-25 01:20     標題: 引用:Quote:原帖由+nys262+於+15-09-23+發表Hell

原帖由 JoJoMama12 於 16-03-24 發表
Hi,

請問如果小朋友唔係新加坡 passport holder 但係其中一個父母係,會不會有any priority?
Hi, I think the priority is given based on the child's status. 1st priority if child is a Singaporean, and next if she's a PR...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5