教育王國

標題: 荔天開放日後感 [打印本頁]

作者: troublegod    時間: 15-9-17 12:22     標題: 荔天開放日後感

上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈感覺冇乜熱情,但我覺得最反感係有小小睇吾係其它學校,須則冇開名,但一講就知係邊間,又話人地寶校又剩,另外荔天係用普教中文,我不太想因有報告指出普教對呢班细佬幣多於利,仲難學好中文。另外囝囝上完堂我問佢玩過乜,佢只係答我唱校歌唸聖經做手工。我心諗體驗都要洗腦唱校歌唸經。。。吾係化。原先自行我有宗教分會揀佢。纯個人意見宜家我會揀同區其它天主教

作者: siden    時間: 15-9-17 12:26     標題: 回覆:荔天開放日後感

新國民呢個時候作出呢種分享

作者: troublegod    時間: 15-9-17 12:30     標題: 回覆:siden 的帖子

Sorry !
我吾明,我纯個人分享冇其它意思的。如有冒範我可以 del post...... sorry too much

作者: angelafung100    時間: 15-9-17 12:39

個校長係比較現實少少GA, 但我小朋友讀得開心, 個人認為唔會因校長既失言而唔選間學校既. 最主要是學校提供既教學理念同資源是否同你所想一樣.   如果果個係中大校長失言,你係米會因此放棄選中大...   

作者: jason1978    時間: 15-9-17 12:41     標題: 回覆:荔天開放日後感

我唔係新國民
我撐你。
上星期六都有去,感覺麻麻。
可能聽慣某校長講座,呢個真係有點...
小朋友在家長聽書時有活動原意好好,但執行上有問題。
家長要聽兩個鐘non stop書已很辛苦,對一個幼稚園生,於兩小時內無physical break, 無水無糧,簡直係:;pppp:
你可以話我怪獸,但我想講我哋真係唔預有咁長時間。
呻完

作者: siden    時間: 15-9-17 12:43     標題: 引用:Sorry+! +我吾明,我纯個人分享冇其它意思

原帖由 troublegod 於 15-09-17 發表
Sorry !
我吾明,我纯個人分享冇其它意思的。如有冒範我可以 del post...... sorry too much

...
No la

你真心分享是好

抱歉多心了

作者: troublegod    時間: 15-9-17 12:48     標題: 回覆:jason1978 的帖子

雖則我知何校長吾洗 hard sell 自己學校,但整個開放日真係over 左。最未去到地下大堂不斷repeat 校歌叫班小朋友一起哼。感覺不良好

作者: tkinwong    時間: 15-9-17 13:52     標題: 回覆:荔天開放日後感

校長點樣講野唔緊要,我比較功利,成績比較重要。協和校長一樣比人話唔好。

作者: jlbb1    時間: 15-9-17 14:36

作者: 四隻貓    時間: 15-9-17 14:57

troublegod 發表於 15-9-17 12:22
上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈 ...

果區天主教學校可以揀瑪神同愛德.

作者: troublegod    時間: 15-9-17 15:16     標題: 回覆:四隻貓 的帖子

瑪神要博。。。而家2選一係嘉0定愛德。 15/16中

作者: siuming23    時間: 15-9-17 17:10

如果校長都係咁間學校好極有限
作者: retriever    時間: 15-9-17 18:46     標題: 回覆:siden 的帖子

人各有見,無謂猜測

作者: retriever    時間: 15-9-17 18:51     標題: 回覆:troublegod 的帖子

你是否天主教徒?

如是,唱校歌講聖經唔算洗腦,只係如你形容感覺安排有d 求祈…

如不是教徒,無必要定找同區其他天主教學校。

作者: IloveCS    時間: 15-9-17 19:21     標題: 回覆:荔天開放日後感

我小朋友在荔天讀了一段短時間,覺得校長都好有心,有一次要去校務處辦手續,在操場聽到校長對所有小一生在早會訓話,好似爸爸教仔女咁,幾窩心𠺢。荔天絕對谷成績,but no pain no gain.

作者: Hong2003    時間: 15-9-18 08:51

學校提供既教學理念同資源是否同你所想一樣>> It's the main point.
作者: LeeCC    時間: 15-9-18 09:24

我兩年前也參加過小一體驗,聽過校長講話和訓導主任的話,感覺這間不是我杯茶
作者: utopian    時間: 15-9-18 09:33

講真,有邊個校長講嘢唔悶吖!
如果不認同學校的教學語言教學方法,我根本唔會去觀校。如果連唱下歌仔都接受唔到,我根本唔會揀教會學校。
作者: qualcomm    時間: 15-9-18 09:51     標題: 回覆:荔天開放日後感

想問這校是不是小一至三普教,小四至六給TSA轉回廣東話?

作者: jlbb1    時間: 15-9-18 10:25

作者: LeeCC    時間: 15-9-18 11:45

不知兩年後的今天有無轉校長,只係我不認同學校的教育理念,也從校長的言詞間感覺學生屬於高水平,家長要求也高,只是小兒不才,我覺得不適合他吧

如果小朋友水平高,又谷得,這是不錯的選擇
作者: tiger518    時間: 15-9-18 12:05     標題: 回覆:荔天開放日後感

安排有點混亂,我仔坦言唔鍾意。人又太多,最後搵返小朋友時幾乎叫一片混亂。

作者: TakMaggieHang    時間: 15-9-18 21:27

回覆 LeeCC 的帖子

作者: TakMaggieHang    時間: 15-9-18 21:27

回覆 troublegod 的帖子

作者: OmOm    時間: 15-9-20 00:15     標題: 回覆:荔天開放日後感

我感覺都好差,原本唔去仲覺得仲好,去完真係完全唔係我杯茶,
安排小一體驗混亂,當你預計人數有出入,但應變力極低,老師自己都溝通不足,現哂型。
校舍算係新,但一入女廁嚇c人,漏水,無沖廁(當人多,但清潔姐姐坐係門口,完全無意識清潔)

以上沌個人感受,不喜勿理

作者: xaueur    時間: 15-9-20 01:51     標題: 回覆:荔天開放日後感

大把其它學校,不用浪費時間

作者: flower2014    時間: 15-9-20 01:55     標題: 回覆:荔天開放日後感

去年簡介會做得幾好喎,小朋友出來時話開心好玩。我也唔覺悶,校長講得好詳細,予人好實際的感覺。此校口碑在這區也好。

作者: yudom    時間: 15-9-20 04:15     標題: 引用:上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長

原帖由 troublegod 於 15-09-17 發表
上星期日同囝囝参加左。我去左禮堂聽何校長講野,囝囝去左小一體驗班。聽完感覺係何校長講野好悶,語調好沈 ...
呢間學校真係好正,不過最唔鍾意就係校長好似睇唔起有啲學校,正如去過開平開放日,校長又係踩其他學校打999事件,唔係太鍾意啲校長踩人抬高自己。不過現實黎講,六成幾band1真係超吸引!

作者: 吉吉吉吉    時間: 15-9-20 10:25     標題: 引用:Quote:原帖由+troublegod+於+15-09-17+發表

原帖由 yudom 於 15-09-20 發表
呢間學校真係好正,不過最唔鍾意就係校長好似睇唔起有啲學校,正如去過開平開放日,校長又係踩其他學校打99 ...
想問下校長點踩?因為開新生會,有家長問999事件件時,校長只系話唔好張人地學校果套套落我地學校,之後就講自己學校嘅做法!

作者: angelafung100    時間: 15-9-21 09:47

荔天既學術水平的確唔錯, E 奌係我選它的原因.  小朋友入讀后,証明我沒選錯.  當然大把其它perfect school 任你選.  
講到廁所問題, 相信你去得多其它學校見識過,就知什麼問題.     

作者: YBBYBB    時間: 15-9-21 10:19

阿囡同學仔因old student 入了, 但讀得好唔開心, 因開學前已經有10天堂要上, 數學3位加法, 太多了.
作者: angelafung100    時間: 15-9-21 10:41

回覆 YBBYBB 的帖子

所以搵一間適合自己小朋友係重要, 學術水平比較好既學校通常是谷.  每個小朋友都有强弱項,唯有多鼓勵同提供協助幫佢地解決.   

作者: troublegod    時間: 15-9-21 10:52     標題: 回覆:angelafung100 的帖子

totally agree x 10000  吾好見學校成績好,吾理自己小朋友程度,格硬谷佢6年,反而害左佢。始終書有排讀,可能到中學先開曉,最緊要吾好比咁大壓力佢地成長。最後我交左表去愛德了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5