教育王國

標題: 深水埗德貞女子中學 [打印本頁]

作者: 小韋寶    時間: 15-9-11 09:00     標題: 深水埗德貞女子中學

想問問大家住德貞附近或本身係德貞家長可否分享一下此校的校風/成績如何。謝謝!
作者: 小韋寶    時間: 15-9-13 21:32

推一推,可唔可以好/唔好都講下,做個參考。麻煩各位
作者: peggy    時間: 15-9-13 21:42

回覆 小韋寶 的帖子

當年阿仔有同學入左德貞,她是B3生, 今年中四
作者: Nevergiveup888    時間: 15-9-14 08:19     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

B3 中是比较好的一間。

作者: 小韋寶    時間: 15-9-14 09:00

peggy 發表於 15-9-13 21:42
回覆 小韋寶 的帖子

當年阿仔有同學入左德貞,她是B3生, 今年中四
你好!  想問問你仔仔同學佢係點既學生?  品行如何,我只希望小女唔好學壞,讀書但求中學畢業就算,所以想搵間校風較好既中學。
作者: 小韋寶    時間: 15-9-14 09:01

Nevergiveup888 發表於 15-9-14 08:19
B3 中是比较好的一間。
請問你係咪識人讀或住附近?  我真係好想知多啲作為參考,唔該!
作者: MariaTsui    時間: 15-9-14 13:07

樓主可以食飯,放學時間去睇下,簡介會也親身去感受下
作者: penpen    時間: 15-9-14 15:29

放學去附近睇下,我見過幾次有mk仔等放學,當然唔會喺正門口等,留意下d女仔嘅言行舉止
作者: TwinWong    時間: 15-9-14 15:33

最好午膳時間親身去附近餐廳食店睇下D女學生談討行為
作者: daddy999    時間: 15-9-14 15:48

德貞係廿多年前還可以.
現在…如果有得揀都盡量唔好入! 尤其是學術成績落後很多, 如前所說跌至B3!

作者: peggy    時間: 15-9-14 17:29

小韋寶 發表於 15-9-14 09:00
你好!  想問問你仔仔同學佢係點既學生?  品行如何,我只希望小女唔好學壞,讀書但求中學畢業就算,所以想搵間 ...
操行唔好, 升上S1就開始拍拖, 早年係fb post 玩死倉鼠的過程, 上埋報紙
作者: 小韋寶    時間: 15-9-14 21:37

peggy 發表於 15-9-14 17:29
操行唔好, 升上S1就開始拍拖, 早年係fb post 玩死倉鼠的過程, 上埋報紙

咁得人驚!! 我想個女入女校,但成績又唔多掂,咁點算好呀!!  佢讀女校都有拖拍?! 唔係同阿SIR下話!

作者: peggy    時間: 15-9-14 21:56

小韋寶 發表於 15-9-14 21:37
咁得人驚!! 我想個女入女校,但成績又唔多掂,咁點算好呀!!  佢讀女校都有拖拍?! 唔係同阿SIR ...
都是同中學生拍拖
讀女校一樣會拍拖, 現在有好多聯校活動嫁! 同埋有d同學仔鐘意去逛街、溜冰等等, 好易識到男仔.

作者: Nevergiveup888    時間: 15-9-15 08:11     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

始终係B3校,不能要求太高。我有朋友讀緊,是很乖的!其实問題學生,真係間間都有!

作者: TwinWong    時間: 15-9-15 08:27

小韋寶 發表於 15-9-14 21:37
咁得人驚!! 我想個女入女校,但成績又唔多掂,咁點算好呀!!  佢讀女校都有拖拍?! 唔係同阿SIR ...

不論B1, B2, B3校都好, 依個年代後生仔女,
都有机會拍拖, 有D開放到LEE 刻POST FB / IG 話海枯石爛,
轉過頭就轉咗第二个做朋友仔, 唔夠三个月轉咗几个, 眼都花埋,
有D變質到, 仲向IG 公然鬧啊媽, 唉~ 見到都覺得好心傷

作者: SIYip    時間: 15-9-15 09:03

我仔band 1 學校中四師姐都拍拖,仲要係唔差嘅學生。有無拍拖呢個時代已經不能同乖唔乖掛鉤。如果小朋友係band 3 女,我都會偏向揀女校。大佬,鬼唔知上智好咩,入到先得架。睇餸食飯。修女學校,始終會嚴d.
作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 09:36

Nevergiveup888 發表於 15-9-15 08:11
始终係B3校,不能要求太高。我有朋友讀緊,是很乖的!其实問題學生,真係間間都有!

...
我都係想個女可以同大部份都係正經既同學渡過中學時期,我都明間間都有好有壞學生,但若果入面日日都有大家姐收o靚,又吸毒又援交真係想唔壞都幾難。所以真係要問多啲口碑,我亦報咗名參加介紹日同埋會去下"等放學",希望呢間都係一個好既選擇。
作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 09:48

SIYip 發表於 15-9-15 09:03
我仔band 1 學校中四師姐都拍拖,仲要係唔差嘅學生。有無拍拖呢個時代已經不能同乖唔乖掛鉤。如果小朋友係b ...
你真係講得好啱,我只希望盡力可以推到上b2尾,同埋亦做好資料搜集搵間純撲既女校俾佢讀完個中學
作者: daddy999    時間: 15-9-15 09:50

同意是個別學生/ 家庭問題,但…
我朋友個女 (F.4) 係德貞學生,有次唱K,她叫埋同學出黎,有D成個男仔咁…TB
有個同學用腳,踢住關門…可能平時全女校,慣左無儀態~
我想要不是有家長在場,情境可以能更不堪!
作者: TwinWong    時間: 15-9-15 09:56

小韋寶 發表於 15-9-15 09:48
你真係講得好啱,我只希望盡力可以推到上b2尾,同埋亦做好資料搜集搵間純撲既女校俾佢讀完個中學  ...
仲有間女校"潔心"黃大仙(樂富地鉄出口),
BANDING應該差不多,
朝朝見D囡囡返學都係正正經經

作者: YmOra    時間: 15-9-15 11:10

TwinWong 發表於 15-9-15 09:56

認同黃大仙"潔心林炳炎中學",也算不錯.

我提議多間考慮,九龍城"德蘭中學".

作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 11:30

TwinWong 發表於 15-9-15 09:56
多謝你推介。
其實我哋選深水埗區都己經係跨區,如果再去到黃大仙似乎太遠,深水埗對個女嚟講遠之中都仲可以選擇。

作者: MariaTsui    時間: 15-9-15 12:10     標題: 引用:Quote:TwinWong+發表於+15-9-15+09:56+仲有

原帖由 小韋寶 於 15-09-15 發表
多謝你推介。
其實我哋選深水埗區都己經係跨區,如果再去到黃大仙似乎太遠,深水埗對個女嚟講遠之中都仲可以 ...
請問你是那一區???

作者: TwinWong    時間: 15-9-15 12:26

小韋寶 發表於 15-9-15 11:30
多謝你推介。
其實我哋選深水埗區都己經係跨區,如果再去到黃大仙似乎太遠,深水埗對個女嚟講遠之中都仲可以 ...
係, 最好都係要近屋, 就唔怕因為有活動搞到好夜至返家

作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 12:43

MariaTsui 發表於 15-9-15 12:10
請問你是那一區???
我哋係葵涌區,你對德貞有認識嗎? 可否都指教下
作者: SIYip    時間: 15-9-15 13:12

葵涌去深水埔都好遠架禾,仲要間學校唔係地鐵旁。
作者: MariaTsui    時間: 15-9-15 14:13

小韋寶 發表於 15-9-15 12:43

葵涌區有B2學校,看看可否提升女兒.

識有人讀德貞,女兒年年精英班,媽媽對學校很認同,說女兒得到啟發

也認識有媽媽的女兒讀德貞,說得很差,很後悔選了這校.

其實,真的睇彩數,看看你遇著什麼同學,小朋友是否容易受影響,是否較反叛,當然最好是近屋企,特別是B3學校,媽媽看管女兒也容易一點.

作者: TwinWong    時間: 15-9-15 14:20

如果要女校, 又近, 真係得LEE 間最近,
若葵興站-->荔枝角站几分鐘+10分行到學校(只計車程到校約24分鐘)

作者: 馬媽媽    時間: 15-9-15 14:23

青衣"燕京" Band 3a 考慮嗎?

作者: hugub    時間: 15-9-15 17:55

我囝學校在徳貞附近,佢話呢間.. d學生好壞
作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 19:03

hugub 發表於 15-9-15 17:55
我囝學校在徳貞附近,佢話呢間.. d學生好壞
想問你仔仔係咪讀崇真?點壞法有無具體情況等我知多啲。唔該☺
作者: cherriesiu    時間: 15-9-15 21:03     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

作者: TwinWong    時間: 15-9-15 21:07

小韋寶 發表於 15-9-11 09:00
想問問大家住德貞附近或本身係德貞家長可否分享一下此校的校風/成績如何。謝謝! ...

只供你參考, 潔心女子中學資料, 路途又真係較遠
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2983972&extra=page%3D2
作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 21:44

TwinWong 發表於 15-9-15 21:07
只供你參考, 潔心女子中學資料, 路途又真係較遠
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...
多謝你咁有心介紹俾我,要平衡校風、個女成績同返學放學路途真係唔容易。多謝資料,我會再多作比較同歡察。
作者: 小韋寶    時間: 15-9-15 21:47

cherriesiu 發表於 15-9-15 21:03
葵涌區2c-3a 好多選擇,不要去德貞咁遠,除非只想入女校,2c -3a 選石天,燕京,3a 選裘錦秋,校風不差。

...
我都有考慮燕京架,不過啲人又係講得好差咁,所以我先把心一橫想佢讀女校。但如果燕京真係唔錯既話都一定會考慮。
另外想問下石天係2C-3A架?? 因為我見佢呢間自行要求好高,話中英數要科科B先可以入紙,好似好厲害咁,搞到有啲嚇窒咗。

作者: tonychan9    時間: 15-9-15 23:06     標題: 引用:Quote:TwinWong+發表於+15-9-15+09:56+仲有

多謝你推介。
德雅中學

作者: tonychan9    時間: 15-9-15 23:08     標題: 引用:Quote:hugub+發表於+15-9-15+17:55+我囝學

想問你仔仔係咪讀崇真?點壞法有無具體情況等我知多啲。唔該☺
慈雲山聖母書院

作者: SIYip    時間: 15-9-16 00:02

tonychan9 發表於 15-9-15 23:06
德雅中學
德雅係英中,點都無可能band 3 入到。當然,如果真係搏到band 2, 編號靚係有可能入到,但呢類中學一定一定好谷,因為佢會當自己band 1 學校甘操學生,band 2 尾學生,除非好生性發奮向上,否則一定壯烈犧牲。
作者: miriam    時間: 15-9-16 00:22

SIYip 發表於 15-9-16 00:02
德雅係英中,點都無可能band 3 入到。當然,如果真係搏到band 2, 編號靚係有可能入到,但呢類中學一定一定 ...
德雅係 09 年已經轉為中中

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091215/13525760

11間英中「降呢」中中                                                                                                                                        區域:中西區
學校:聖類斯中學

區域:油尖旺
學校:官立嘉道理爵士中學

區域:黃大仙
學校:聖母書院

區域:深水埗
學校:瑪利諾神父教會學校、德雅中學

http://applications.chsc.hk/ssp2014/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=52

2015/2016 學年擬開設科目

中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、中國歷史、倫理、普通話、學習技巧(中一)、通識教育(中二及中三)

以英文為教學語言 :

英國語文、英國語文藝術、數學、科學

按班別/組別訂定教學語言/校本課程  :

家政*(中一)、生活與社會*(中一及中二)、地理*(中二及中三)、歷史*(中三)、企業,會計與財務概論*(中三)、經濟*(中三)、音樂*、電腦*、體育*、視覺藝術*

作者: Nevergiveup888    時間: 15-9-16 08:36     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

好似整体來講,德雅比德貞差

作者: 小韋寶    時間: 15-9-16 08:58

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 08:36
其實德雅我都有留意,不過好似前面其他家長講,如果佢真係b1,我女又幸運地勉強入到,咁到時實會墊底甚至被開除。但佢又真係面臨落車既英中,佢實際係b1/b2有無其他家長可以講下多啲關於德貞和德雅兩間女校既資料。德雅係老牌女校但資訊極少,我都想多搜集資料。
888,

想問下何解你會認德雅比德貞差,可否再多指點分析。唔該晒,好感激!

作者: penpen    時間: 15-9-16 09:32

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 08:36

德雅差過德貞?? 唔係卦~~德雅b2, 德貞b3喎

作者: penpen    時間: 15-9-16 09:41

小韋寶 發表於 15-9-15 09:36
我都係想個女可以同大部份都係正經既同學渡過中學時期,我都明間間都有好有壞學生,但若果入面日日都有大家姐 ...

正常學校information day都會搵乖嘅學生幫手,比最好嘅家長睇,放學妳去睇一日半日未必睇到d嘜,我日日喺附近接放學又住附近就真係見唔少,我真係唔覺呢間修女學校有幾嚴
作者: 小韋寶    時間: 15-9-16 10:11

penpen 發表於 15-9-16 09:41
正常學校information day都會搵乖嘅學生幫手,比最好嘅家長睇,放學妳去睇一日半日未必睇到d嘜,我日日喺 ...
penpen,
你住德貞附近? 真係見到好差呀?  

作者: penpen    時間: 15-9-16 10:15

小韋寶 發表於 15-9-16 10:11
penpen,
你住德貞附近? 真係見到好差呀?
拍拖讀女校都阻唔到,不如揀間校風好嘅男女校
作者: MariaTsui    時間: 15-9-16 11:16

小韋寶 發表於 15-9-16 08:58
其實德雅我都有留意,不過好似前面其他家長講,如果佢真係b1,我女又幸運地勉強入到,咁到時實會墊底甚至被開除 ...

德雅遲幾年會搬,由葵涌去新校舍,很遠.
作者: MariaTsui    時間: 15-9-16 11:23

德雅不會比德貞差,雖然只有一班中文班,但是用英文書,上堂用中文教,我反而覺得下次教學報告會有機會升返英中,開全英文班

馬神可能會再跌,有讀緊的家長已放風,下次教學報告出,會開2班中文班.

其實,今年應該要出教學報告,但因為學齡人數減少才沒有出,但學校已知結果,有些升LEVEL學校已偷步在家長會講,學校將來如何.....

作者: 必必    時間: 15-9-16 11:41

MariaTsui 發表於 15-9-16 11:16
德雅遲幾年會搬,由葵涌去新校舍,很遠.
德雅係又一村, 點解會去左葵涌?
作者: 小韋寶    時間: 15-9-16 11:49

MariaTsui 發表於 15-9-16 11:23
德雅不會比德貞差,雖然只有一班中文班,但是用英文書,上堂用中文教,我反而覺得下次教學報告會有機會升返英 ...
德雅搬去邊?  佢宜家喺九龍塘逹之路
作者: penpen    時間: 15-9-16 12:04

必必 發表於 15-9-16 11:41
德雅係又一村, 點解會去左葵涌?

Maria意思係樓主由葵涌屋企去新校舍遠
作者: MariaTsui    時間: 15-9-16 12:33

小韋寶 發表於 15-9-16 11:49
德雅搬去邊?  佢宜家喺九龍塘逹之路

待新校舍完工,應該2-3年後,會搬去,到時應該不在深水埗校網,因校內家長已收通告,上年簡介會也有講,好似要在慈雲山坐專線VAN
作者: 小韋寶    時間: 15-9-16 12:41

MariaTsui 發表於 15-9-16 12:33
待新校舍完工,應該2-3年後,會搬去,到時應該不在深水埗校網,因校內家長已收通告,上年簡介會也有講,好似要在 ...
原來搬到咁遠呀!  唉.....德貞又唔掂,德雅又難入又遠,咁點算好
作者: 必必    時間: 15-9-16 23:22

IC.  德雅真係要搬?  咁又一村現址留俾小學? 想關心下間母校.
作者: cherriesiu    時間: 15-9-17 00:21     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

作者: 小韋寶    時間: 15-9-17 09:02

cherriesiu 發表於 15-9-17 00:21
我住石天,裘錦秋佐近,d學生唔太差ok.所以唔去自行,大抽獎可以考慮下,燕京有親友在此校畢業,so far not ...
原來你住石蘺附近。我住葵芳,我都想知道裘錦秋/石天點,我問過朋友又話裘錦秋好差,搞到我都唔知點好,所以先想出區外讀女校。本區有兩間女校但都係超班俾叻女讀,如果裘錦秋/石天/燕京呢幾間又邊間較好?  唔該再指點下
作者: mall    時間: 15-9-17 12:38

MariaTsui 發表於 15-9-16 12:33
待新校舍完工,應該2-3年後,會搬去,到時應該不在深水埗校網,因校內家長已收通告,上年簡介會也有講,好似要在 ...
Which school net is belonged to for Tak Nga Secondary School after move?  Kwun Tong or Wong Tai Sin?

作者: MariaTsui    時間: 15-9-17 13:27     標題: 引用:Quote:MariaTsui+發表於+15-9-16+12:33+待

原帖由 mall 於 15-09-17 發表
Which school net is belonged to for Tak Nga Secondary School after move?  Kwun Tong or Wong Tai Sin? ...
暫時仍不清楚,學校未講

作者: cherriesiu    時間: 15-9-17 13:43

作者: tonychan9    時間: 15-9-17 22:09     標題: 引用:Quote:TwinWong+發表於+15-9-15+21:07+只供

多謝你咁有心介紹俾我,要平衡校風、個女成績同返學放學路途真係唔容易。多謝資料,我會再多作比較同歡察。 ...
遠?你有無見過九龍塘去上水返學?我就經常見到!

作者: SIYip    時間: 15-9-18 00:39

miriam 發表於 15-9-16 00:22
德雅係 09 年已經轉為中中

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091215/13525760
錯,佢上訴得直,係英中。
作者: miriam    時間: 15-9-18 00:46

SIYip 發表於 15-9-18 00:39
錯,佢上訴得直,係英中。
#47 已有會員講左有一班係中文班, 並非四班都係全英.

作者: SIYip    時間: 15-9-18 00:47

下!德雅差過德貞?你打錯字?整體是指校舍?兩間成績差好遠禾。
作者: SIYip    時間: 15-9-18 00:51

miriam 發表於 15-9-18 00:46
#47 已有會員講左有一班係中文班, 並非四班都係全英.
呢個係事實,但佢微調前是英中。微調後嚴格嚟講唔叫中中,英中,因為有前中中部份課時可用英文,亦有前英中部份課時要用中文。所以,一般仍沿用微調前以英中/中中嚟形容中學。
作者: miriam    時間: 15-9-18 00:55

SIYip 發表於 15-9-18 00:51
呢個係事實,但佢微調前是英中。微調後嚴格嚟講唔叫中中,英中,因為有前中中部份課時可用英文,亦有前英中 ...

14-15 & 15-16 兩年既 S.1-S.3 都係有分組別教授.

http://applications.chsc.hk/ssp2014/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=52

作者: SIYip    時間: 15-9-18 00:55

當然,以當年曾被認為要變中中,可以估計佢收生成績未必有一般英中甘高。但fight   到做英中,可以想像學校喺學術上的取態。band 3學生勁谷下勉強升到band 2,然後抽中入,相信會好辛苦,要考慮清楚。
作者: SIYip    時間: 15-9-18 00:59

miriam 發表於 15-9-18 00:55
14-15 & 15-16 兩年既 S.1-S.3 都係有分組別教授, 係轉中中前仍係英中學生當然仍用英語教授, 所以呢兩年既  ...
S4  -S6 學校唔受限制,呢d 前英中一定會用番晒英文,以保收生。你check 番微調前資料,佢係英中嚟架 ^_^
作者: miriam    時間: 15-9-18 01:01

SIYip 發表於 15-9-18 00:59
S4  -S6 學校唔受限制,呢d 前英中一定會用番晒英文,以保收生。你check 番微調前資料,佢係英中嚟架 ^_^ ...
現實係已落車既中中

作者: SIYip    時間: 15-9-18 08:13

miriam 發表於 15-9-18 01:01
現實係已落車既中中

如果你英中嘅定義係孫公微調下所有主要課目課全級S1-3都要用英文為教學語言嘅話,你啱。但事實係,微調下,學校應該唔可以再話自己係英中,中中。習慣上,前英中都會叫英中,所以我會定佢為主要收band 2 嘅英中。再者,以德雅3 班全英,中文嗰班2 科用英,其他中文教的科教科書都係英文,叫佢做中中又未必適合。
作者: QUINCY121HK    時間: 15-9-23 14:29

其實最好揀D中學係唔比出街食飯, 會安全好多.
當年我讀德貞,校方會將學業成績較差同品行較差嘅歸埋一班, 令到本身學業較差嘅學生更加容易被品行差嘅同學帶壞.....基本上無乜好下場
作者: 小韋寶    時間: 15-9-23 22:06

QUINCY121HK 發表於 15-9-23 14:29
其實最好揀D中學係唔比出街食飯, 會安全好多.
當年我讀德貞,校方會將學業成績較差同品行較差嘅歸埋一班, 令 ...
想問你當年係已經搬咗未?聽講未搬前係算中上學校嚟。

作者: QUINCY121HK    時間: 15-9-24 11:48

回覆 小韋寶 的帖子

我讀果時係仲未搬,都算係B2學校
不過放午餐出去食,真係好易學壞,當年眼見最差果班成日食煙,最慘係原本係乖巧但學業成績唔好果D,慢慢都變壞

作者: PinguLinusLee    時間: 15-9-24 12:38

QUINCY121HK 發表於 15-9-24 11:48
回覆 小韋寶 的帖子

我讀果時係仲未搬,都算係B2學校
我雖然唔係讀呢間但以前個個都係出去放飯,我讀間中學亦唔係咩名校/b1,都係普通b2校,但無見過有人出去食煙。當然有小部份壞乖既學生但都係個人問題。
作者: easonkinki    時間: 15-9-28 18:51     標題: 引用:德貞係廿多年前還可以.現在…如果有得揀都

原帖由 daddy999 於 15-09-14 發表
德貞係廿多年前還可以.
現在…如果有得揀都盡量唔好入! 尤其是學術成績落後很多, 如前所說跌至B3!
...
我覺得唔好,以前係 嘉頓時讀過,有朋友話搬左後好左,真係想知就親身去睇下

作者: easonkinki    時間: 15-9-28 19:12     標題: 回覆:小韋寶 的帖子

本來我都唔想厚多士但實在忍唔住手。我1x年前讀,自問小學 算乖,只係成績差。但TC一級有7班,初中永遠入最差嗰班,JM講得啱,學校會把成績同操行差的人一班,所以要學壞超易,我就係個好例子,試過一班有1X人食煙,TAKE嘢都有唔少人,始終嗰個年代興落D

至於見到有人拎德雅黎比,唔好講笑啦!根本無得比,就算德雅改左有中文班,佢都係用英文書的band2學校,德貞係全中文書,英文科除外

作者: penpen    時間: 15-9-29 08:38

easonkinki 發表於 15-9-28 18:51
我覺得唔好,以前係 嘉頓時讀過,有朋友話搬左後好左,真係想知就親身去睇下

...
我反而覺得搬咗之後差咗~
作者: easonkinki    時間: 15-9-29 09:49     標題: 引用:Quote:easonkinki+發表於+15-9-28+18:51+我

原帖由 penpen 於 15-09-29 發表
我反而覺得搬咗之後差咗~
我讀個時係有分5個banding,個時  TC Band3,老一輩成日以為TC係好學校,我諗80年代以前係嘅

作者: QUINCY121HK    時間: 15-9-30 10:48

我米80年代係度讀囉!
當然有好有唔好,但壞果班真係壞得好過份

作者: sum-yan    時間: 15-9-30 13:53     標題: 引用:Quote:原帖由+小韋寶+於+15-09-15+發表多謝

原帖由 tonychan9 於 15-09-17 發表
遠?你有無見過九龍塘去上水返學?我就經常見到!

冇錯!因地區無英中或無band 1中學甚至無中學,絕大部份在大嶼山和離島區的叻仔叻女都是跨區上學,其中超過半數是花大半小時往中西區或約1小時往灣仔區和東區。

如要匹配學校或有心儀學校,1小時内路程是可接受和值得的;除非學校在家居隔壁或對面街便可只需數分鐘,同區學校事實都要十多廿分鐘啊,這和跨區上學相比只是少浪費十多廿分鐘。

反而是因學校在家居附近,同學們便多在放學後聯群結黨行街留漣,尤以B3(並冇惡意的);然而因跨區即便是“遠”,學生多數放學後或完成課後活動便立即回家。

對不起,叉開話題了。

作者: tonychan9    時間: 15-9-30 17:11     標題: 引用:+本帖最後由+sum-yan+於+15-9-30+13:55+編

原帖由 sum-yan 於 15-09-30 發表
我同事住屯門,個仔日日都去黃竹坑St.Paul返學,妳話啦!

作者: sum-yan    時間: 15-9-30 18:38     標題: 回覆:tonychan9 的帖子

入到 co-ed,幾遠都到啦。

作者: sum-yan    時間: 15-9-30 18:44     標題: 回覆:深水埗德貞女子中學

如看我個人簽名和我以往文章,便知我兩囡囡中學在小西灣和西營盤,她們都需大半小時返學,近1小時回家,皆無問題啊,她們極喜歡自己中學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5