教育王國

標題: 仔仔中文唔好,驚DSE肥佬 [打印本頁]

作者: katiecatmint    時間: 15-9-2 09:58     標題: 仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

我個仔D中文成績一直麻麻,驚佢考DSE會唔合格,好擔心……
作者: smartwong    時間: 15-9-2 10:23

回覆 katiecatmint 的帖子

你個仔現在讀中學什麼年級?
作者: katiecatmint    時間: 15-9-2 11:16

今年英中升中五,理科班,佢其他都OK,係中文唔好,尤其係卷一卷二,成日係合格邊緣徘徊...
有乜可以幫到佢?我已經叫佢睇多啲報紙,希望有用....

作者: dobbybabie    時間: 15-9-2 11:40     標題: 回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

首先,而家中五,一定要去補,卷一,二差就專攻這兩樣。

作者: smartwong    時間: 15-9-2 13:53

回覆 katiecatmint 的帖子

現時剛升上中五應該還有時間追上,不要擔心! 要改善中文,一定要多閱讀和寫作,如果真的是追不上,可考慮找中文水平高又同時熟悉文憑試課程的人補習!
作者: johnnywalker    時間: 15-9-2 14:28

作者: wingyulili    時間: 15-9-3 11:49

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: nanafafa    時間: 15-9-4 02:17

作者: fionayuyuyu    時間: 15-9-4 17:28

作者: lauratsoi    時間: 15-9-6 21:32

我建議去補習,中文要由細培養的,如果佢細個,多睇報紙多睇書係有用,慢慢浸的話就唔會太差,但佢宜家已經中五時間緊逼,去補習可以比較針對性,現在勤力仲趕得徹!
作者: vespa    時間: 15-9-8 21:18     標題: 回覆:lauratsoi 的帖子

讀雞精班!

作者: cow    時間: 15-9-9 22:06

理科班, 立即改讀GCE AL, 考GCSE (O Level) 中文, GCE 理科好易攞高分 ABB - A*A*A* 入 三大。
作者: fionayuyuyu    時間: 15-9-10 15:44

作者: guangduanhk    時間: 15-9-23 10:45

深圳有個老師教作文和閱讀特別好,成績幾次課就能昇到B+,如果能夠抽時間上深圳揾他補習,一定可以得架。
作者: cdefg2333    時間: 15-9-25 14:11

作者: cdefg2333    時間: 15-9-25 14:13

作者: cow    時間: 15-9-25 19:11

------deleted-------
作者: bb_2001    時間: 15-9-26 09:13

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三就私補和遵X都補埋。佢已經是中六,明年考DSE, 理科成績不俗,但中文仍很飄忽,徘徊合格與唔合格邊緣。私補是捉佢改善問題,遵X是幫佢攞料。

而加先開始補,真的有點遲,理科人沒感性頭腦,愛分析,唔明就係唔明,有時真的沒辦法。

有些意見可考慮:
1)  補習一定要,盡吓人事,希望最小那個3級回來
2)  提議仔仔作文選題時,選些重分析的題目,別選描寫文,再細心計算有那些攞高分的方法。
3)  跟據小朋友意願,留意吓他喜歡科目的收生中文最低要求,有些科目,會看重面試,填Jupas 時要小心選擇
4)  盡煲選修科及其他主科至5級以上成績,希望憑這成績,與大學有計傾。

中文急不來,佢個個字都識,就是不明白,佢都唔想。

又及:  高中後,學校用DSE評分準則去計學習成績,所以會較緊,目標主要是合格便可。

作者: fion6406    時間: 15-9-26 12:12     標題: 引用:+本帖最後由+bb_2001+於+15-9-26+10:01+編

原帖由 bb_2001 於 15-09-26 發表

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三 ...
遵x 那些分什麼video, live, partner video, etc.中三補的,會適合邊類?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-9-26 16:36     標題: 引用:+本帖最後由+bb_2001+於+15-9-26+13:18+編

原帖由 bb_2001 於 15-09-26 發表

同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三 ...
完全同意,中文真係要用好多時間同要浸。
我仔今年考dse,佢都係一向中文最差,其他科○K,唯獨中文學極都唔得,都有晒心理準確會因衰中文入唔倒大學,佢話最難係卷三,都冇乜信心,而家唯有盡量背鷄精班嘅筆記,希望有幸中獎啦!

作者: cow    時間: 15-9-26 19:00

中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。
作者: cdefg2333    時間: 15-12-22 10:33

作者: G-Ma    時間: 15-12-28 12:00

cow 發表於 15-9-26 19:00
中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。 ...
如果轉考GCE 中文, 大學會不會所有科目都承認? 例如 LAW, BBA 會唔會計?

作者: Chole    時間: 15-12-28 12:24     標題: 引用:Quote:cow+發表於+15-9-26+19:00+中文預左

原帖由 G-Ma 於 15-12-28 發表
如果轉考GCE 中文, 大學會不會所有科目都承認? 例如 LAW, BBA 會唔會計?
只可選擇either Jupas (DSE) or Non-Jupas (A Level or IB etc), 不可combine.  Non-Jupas 可以將中文當作 second language, HKU language requirement:

圖片附件: myphoto.jpg (15-12-28 12:24, 72.87 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=NjI0NTR8MWU3ODQzM2J8MTcxNzI4NzM1M3ww

作者: Chole    時間: 15-12-28 12:25     標題: 回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

已問 Admission Office, 神科 minimum requirement 應該一樣,但競爭激烈,當然可以選擇一些語文能力更高的學生。

HKU 收 A Level median 好高, 最好Open Day 去心儀 Faculty 問清楚至轉讀:

圖片附件: myphoto.jpg (15-12-28 12:25, 61.67 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=NjI0NjB8MmIwOTZhZWZ8MTcxNzI4NzM1M3ww

作者: G-Ma    時間: 15-12-28 14:49

Chole 發表於 15-12-28 12:25
已問 Admission Office, 神科 minimum requirement 應該一樣,但競爭激烈,當然可以選擇一些語文能力更高的 ...
如果要轉老師叫最好盡快轉, 就係最擔心D 神科唔計, 所以我都叫亞女自己打去大學到問清楚

作者: sugarwales    時間: 16-1-7 16:09

作者: WaiWai媽媽    時間: 16-1-7 19:31

不好意思, 新手預備將來選科, 但好多野唔明, 請各位提點:

什麼是: GCE,  GCSE?

作者: cpi1111    時間: 16-1-11 19:16

It is highly ridiculous to learn any language in any proposed technical method !

Ability to master any language must be built up based upon extensive studying of related material and extensive pratice in composition writing , summary writing ,  speech praticing and conversation .

It is no difference to develop the ability in English and Chinese .

Practicing is the best method !
作者: abcabc234    時間: 16-1-12 11:45

作者: KWT    時間: 16-1-12 22:14

同感.我仔也害怕考dse肥老.其實我仔在f.1,f.2時,中文考試排在全級頭10,可惜之後成績每況愈下.我感覺即使多看中文課外書,幫助不大,最緊要掌握考試技巧,不然,可能會有作文離題等等而失分,甚至零分.而我仔就是欠缺考試技巧.
作者: manwaimail    時間: 16-1-16 11:37

中文真係學生死症,我自己都做過佢地份卷,真係唔識做
我自問真係唔識教,所以都係搵人教,佢地初中就開始打好過底,依家係高中,都唔會太差
作者: Lchlau66    時間: 16-1-29 23:50

操past paper
作者: yovin    時間: 16-2-3 01:20     標題: 引用:操past+paper+

原帖由 Lchlau66 於 16-01-29 發表
操past paper
請問past paper 係邊度買到呢?

作者: loved    時間: 16-2-3 14:07

bb_2001 發表於 15-9-26 09:13
同我大仔情況一模一樣,我從小五開始已經只私補中文,到中三就私補和遵X都補埋。佢已經是中六,明年考DSE,  ...
我仔都係全理人,只有推理羅輯,吾合羅輯事,講極都吾明,由高小起,中作不貼題,不貼到高中,初中找中文私補,個老師幫阿仔師兄補到拔尖入中大,但阿仔在佢手上中作成績都會時超好,時失準。老師話佢少留意身邊時物,不太懂人情世故,議論文對佢較有利,描寫、感情就吾多掂,閱讀、聆聽、會話老師都幫到佢好多,作文仍然好飄忽,但好似DSE都佔分不少,所以我都擔心。
作者: 宙斯之子    時間: 16-2-3 23:42

出去補習,我以前補蕭源都幾好
作者: 貓貓貓貓貓    時間: 16-2-3 23:49

中文呢啲真係要時間學,好似文言文個啲,都係要睇得多先識
都係岀去補習啦
作者: Lchlau66    時間: 16-2-4 12:56

回覆 yovin 的帖子

教育局官網有歷年各科past paper ,想買印象中商務好似有,可以去睇下
作者: chinesedse.rt    時間: 16-2-5 14:54

Lchlau66 發表於 16-2-4 12:56
回覆 yovin 的帖子

教育局官網有歷年各科past paper ,想買印象中商務好似有,可以去睇下 ...
個個學生都會操PAPER,但中文科只操練,進步不大。中文科考 範文知識、考試技巧、寫作輸出,如果學校教唔到其中一部分,或者老師無暇跟進,會令能力較低的學生好難跟。
可以叫囝囝囡囡 分析清楚閱讀卷考緊咩(如結構作用、文言句式等),再逐點擊破;不斷作文,再修改作文,練文筆、結構;讀通範文,不斷提問自己,相信會有所進步。
如果要再進一步,便要找補習老師了。

作者: 熙媽媽    時間: 16-2-5 19:34

yovin 發表於 16-2-3 01:20
請問past paper 係邊度買到呢?
官網有得賣:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/Resources/publications/list_of_publications/hkdse_erqp_pub/

坊間大書局(如商務、三聯等)會有,不過有時唔齊咁多年。

作者: 熙媽媽    時間: 16-2-5 19:36

loved 發表於 16-2-3 14:07
老師話佢少留意身邊時物,不太懂人情世故
完全同意。

考試技巧係其次,立意唔深刻,內容一般,只係扣題,或許合格,但一定唔會高分。

作者: 熙媽媽    時間: 16-2-5 19:50

聽過一個校長講:
如果學生中文唔合格,一對一補習或者可以幫到學生合格。
如果學生中文合格,但唔高分,補習或者可以幫佢拎高分一等。
老師/補職老師有方法教學生拎高分d,但拎到5或5*,5**的學生,自己一定愛閱讀,自己一定有自學能力,level 5 以上係補唔到返黎,係個學生自己付出幾多。

我完全同意仍睇法。

更有學生以為補習係萬靈之藥,去左就以為自己叻左,就算補習派d論據資料都係用黎「擁有」而唔係「閱讀」,最後反而成績跌左。

所以我反而好欣賞我仔仔學校個中文老師,教佢點思考,點解說,要求佢地討論,睇美文,片段寫作……唔係單純技巧。一日,仔作文時突然問我:「媽媽,點樣可以睇野仔細d?」,我好欣賞,因為主動、思考係學習的第一步。

作者: yovin    時間: 16-2-5 19:52     標題: 回覆:熙媽媽 的帖子

Thank you very much.

作者: Hihababy    時間: 16-2-6 02:30     標題: 回覆:katiecatmint 的帖子

文言文拉高到分~

作者: DDDDDDDDa    時間: 16-2-8 20:58

出去補習,或者自己操多啲past paper!
其實睇報紙都冇咩用
作者: 熙媽媽    時間: 16-2-11 09:35

Hihababy 發表於 16-2-6 02:30
文言文拉高到分~

純粹因為操文言文閱讀理解,個人覺得「文言文拉到分」係聊勝於無,「文言文拉高到分」係一個迷思。

以2016DSE為例,
卷一閱讀理解佔中文科成績24%,
而如果出卷同以往無咩分別,白話文會佔分多D,文言文只佔卷一35-40%分數,
而過去3年,考生係文言篇章平均拎個部分總分的30%。
如果你比人叻,係文言文部分拎夠50%得分,
將呢多左的分數計番比重,你中文科全卷(計100分為底分)多左1.X分(即唔夠2分)。
(http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/chi_lang/2017hkdse-c-clang.pdf)

當然,拎多1分得1分,特別係唔知自己係咪CUT OFF邊緣。如果係,或者1分已可以令你拎高一個LEVEL。

不過過份吹捧文言文有D簡化左件事。

白話文只係近百幾年的事,中國人點思考,價值觀點黎,二千年嘅文化就係文言文度。
如果學生真係用心學文言文,真係可以幫佢地拎分。點拎?
卷一,閱讀理解對白話文言均有利。
卷二(作文)、卷四(說話),會有文化元素,亦懂得恰當引句、引古例。

咁就涉及要多花時間,多D睇書至得,因為唔單止係字、詞,答題技巧,而係點思考,了解點解古人咁思考。
只操文言閱讀理解,唔係無幫助,不過只係聊勝於無。

作者: 熙媽媽    時間: 16-2-11 09:49

除左睇書,可以睇下考評局「考生表現」呀!

好多人買左本PAST PAPER剩係做前面題目部分,不過我讀書時ECON老師已教我地睇後半部分。個度會講考生出現咩問題,以ECON為例,我讀書個個年代,呢年話學生做咩題目做得唔好,下年好大機會會再出。

講番中文,「考生表現」都有用,未至於重覆出近似型題,但你知道考評批評咩。
考評局之前有話考生唔夠事例,於是學生猛背事例,可惜背左例,卻無論證個例子點樣解釋到論點係成立,於是例多,個人感覺良好,但其實無助於說理,得分自然欠佳。

所以,我覺得睇報紙好有用,問題係用咩心態。
我真係好欣賞仔仔老師,要佢地用近日新聞例子解說某個概念的重要性(如堅持等),等佢地「運用」,解到老師明點解個例「說明」呢個概念,而呢樣,就係考評局話考生做得唔好的地方。

作者: Mimi_Ma    時間: 16-2-16 01:58     標題: 引用:中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到

原帖由 cow 於 15-09-26 發表
中文預左無3都可以係香港讀大學,如轉唔到讀IB,GCE,可以自收考GCE。有3個E大學就(可以)收。 ...
我女問過考GCE, 香港大學會收足分數, 但其他中大, 城大好似收一半分。 問職員好多都唔清楚?   

作者: Hihababy    時間: 16-2-19 13:03     標題: 回覆:katiecatmint 的帖子

我第一屆Dse ,其實想要及格 文言文好分分鐘可以升一個grad

作者: Miffieee    時間: 16-2-19 13:21     標題: 回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

真係要去補習同埋set好時間表溫書

作者: alex0209123    時間: 16-2-19 13:25     標題: 回覆:katiecatmint 的帖子

外面嘅補習班以技巧性為主,對有一定程度底子的學生較有效
反而趁現在多閱讀,因為中文很講求底子,本身少閱讀的很難掌握文章意思,文筆亦難以通暢

作者: 熙媽媽    時間: 16-3-17 17:56

Hihababy 發表於 16-2-19 13:03
我第一屆Dse ,其實想要及格 文言文好分分鐘可以升一個grad
死因不在文言文
http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E4%BA%8B/c686/2016/03/15/%E6%AD%BB%E5%9B%A0%E4%B8%8D%E5%9C%A8%E6%96%87%E8%A8%80%E6%96%87/
2016 年 03 月 15 日作者:陳漢森
文章短網址:  

自從2012年第一屆文憑試成績公布之後,便有傳媒稱中文科為「死亡之卷」,因為不少成績好的學生只由於中文科達不到第三級而未夠資格入大學。但亦由那時起,「死因在文言文」之說竟然不脛而走,於是很多校長便給中文科壓力,要加強文言文教學,這是文言導讀和操練材料如雨後春筍般出現的背景。

中文科令部分考生死於大學門檻是事實,但「死因在文言文」是斷錯症,所以根據這個判斷落的藥——加重藥力攻文言文——對改善現狀,幫助不大,甚至引起不良後果。由會考到文憑試,閱讀卷都有考文言篇章,文言篇章這部分考生都答得最差,數十年來沒有多少改變,而這部分佔整份卷成績不及百分之八,怎會成為死亡主因?

有老師指出,文憑試閱讀卷的擬題有問題,不少題目是考邏輯思維,有部分題目的答案連原文的作者也答不到。我認同這點值得考評局執事者參考。但閱讀卷只佔全份中文卷約四分一,只閱讀一卷,就能成為死亡主因?

我認為,中文科自2007年起,考評局把過去閱讀和寫作兩卷,增加至閱讀、寫作、聆聽、綜合、說話、校本評核六張卷,是摧殘中文教學最大禍根!中學老師要用大量課堂時間操練聆聽、綜合和說話,尤其聆聽和綜合卷,老師無法自行製作,只能由出版社提供,這些材料質素很多平庸甚至粗劣,多做無益。取消聆聽、綜合、校本評核吧!只有多讀多寫才能夠提高語文水平。中文科的死因不在文言文,在考卷設計。

原文載於2016年3月15日《明報》副刊

作者: simonwan    時間: 16-3-18 18:18

熙媽媽 發表於 16-3-17 17:56
死因不在文言文
http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E4%BA%8B/c686/2016/03/15/%E6%AD%BB%E5%9B%A0%E4%B8%8D%E ...

有道理!
中文考聆聽及説話根本系多餘!
其實,綜合卷系考什麽?

作者: cdefg2333    時間: 16-3-19 12:00

作者: ^曾小姐^    時間: 16-3-19 22:40     標題: 回覆:仔仔中文唔好,驚DSE肥佬

說話最易死,當你遇著啲唔出聲或唔識分配俾他人講嘅隊友,咁就死梗

作者: Marians    時間: 16-3-19 22:54

校生們都話 ... ... 吾怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友

作者: 快樂鳥    時間: 16-3-19 23:25

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

還有遇到唔識解題的古文
作者: Marians    時間: 16-3-20 17:44

但是亞女今次的mock paper 有好多死在白話文的閱讀理解, 魯迅的, 所以. 不一定文言文最深
作者: 虫虫主人    時間: 16-3-20 22:01

請問DSE考到幾時?
作者: Marians    時間: 16-3-21 10:33

睇你考咩科, 亞女的主科, 考到19/4, 她有些同學考理科去到28, 29 號, 另外, 今年Eng Oral 包尾, 5月頭開考, 考10日到

作者: 熙媽媽    時間: 16-3-21 20:07

虫虫主人 發表於 16-3-20 22:01
請問DSE考到幾時?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2016_DSE_Timetable.pdf

作者: 熙媽媽    時間: 16-3-21 20:09

simonwan 發表於 16-3-18 18:18

中文考聆聽及説話根本系多餘!
完全同意。

作者: 熙媽媽    時間: 16-3-21 20:20

Marians 發表於 16-3-19 22:54
校生們都話 ... ... 吾怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友
好句!

聽講「豬一般的隊友」仲可以分幾種:
1. 唔多出聲,隊友好難回應,亦唔能夠擦出火花,不過大家可以瓜分埋佢的時間。只不過如果一組有3個呢D人,點撐?
2. 自以為好醒,共識題時,死都無共識意識,梗係同你拗。
3. 自以為好醒,成日發言,講廢話,搞亂大家討論,霸佔大家時間,等大家講得少。

作者: Marians    時間: 16-3-21 20:54

係呀, 亞女跟同學們日日都講下的賽果, 遇到咩對手, 好好笑, 真係咩人都有, 有些考生連第一輪必發的一分鍾都吾講, 你話死未
作者: MMChan    時間: 16-3-28 16:30

cow 發表於 15-9-26 19:00
我個仔現在F.4, 又係中文唔合格,但Physics, Chem, Maths同M1 都是很高分,考全級第一、二名,佢都想報GCE, 請問是否可以自修報名?是否要考左GCSE才可以考GCE?
經非聯招報大學,最少要報幾多科?是否一定要報中文同英文科?有冇入三大的收生參考?
中五考GCE 可以嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5