教育王國

標題: F1 先學一種樂器,是不是遲 [打印本頁]

作者: 天長地久    時間: 15-8-20 01:19     標題: F1 先學一種樂器,是不是遲

我不是指整個人生睇
係中學期間,都好難入樂團或攞獎吧

作者: Yanamami    時間: 15-8-20 07:13

入樂團多数由五級起~中三又讀禁多科要預備中四揀科,中五又超忙預備dse, 係有d难度~点解小学無学,突然上到中学想入樂團兼比賽攞獎呢?
作者: ericby    時間: 15-8-20 11:06

是遲
作者: Acatmom    時間: 15-8-20 17:48     標題: 回覆:F1 先學一種樂器,是不是遲

音樂,同所有藝術一樣,有興趣才會學得投入,才值得投放時間和資源……

作者: YDLFATHER    時間: 15-8-20 22:34

中學想入樂團沒五級水平是做梦! 木笛除外.
作者: bbforever    時間: 15-8-21 01:35

借問……如無興趣樂器,成個中學唔學又得唔得呢?音樂在中學佔分重嗎?DSE有音樂考嗎?
作者: TwinWong    時間: 15-8-21 07:59

bbforever 發表於 15-8-21 01:35
借問……如無興趣樂器,成個中學唔學又得唔得呢?音樂在中學佔分重嗎?DSE有音樂考嗎? ...
间间中学唔同要求 睇反自己中学有d學校初中一定要你有一种樂器
考音樂要考樂器
到高中 要入校网 睇選修科目有無开音樂
如無开 你要问學校可否幫你報考DSE

作者: little_yolky    時間: 15-8-21 11:12

bbforever 發表於 15-8-21 01:35
借問……如無興趣樂器,成個中學唔學又得唔得呢?音樂在中學佔分重嗎?DSE有音樂考嗎? ...
間間中學要求唔一樣, 但老實講, 如果無興趣, 就算中學要求要學, 你求求其其學, 就算年年科音樂唔合格, 但其他科標青, 一樣可以入大學的, 音樂根本唔會睇。
作者: Acatmom    時間: 15-8-21 11:18     標題: 引用:借問……如無興趣樂器,成個中學唔學又得唔

原帖由 bbforever 於 15-08-21 發表
不會有影響!朋友個仔升f4選了科,終於不用上音樂,視藝,佢話lug難!

作者: lcwz01    時間: 15-8-21 13:12

小囡本身學鋼琴,五,六年班時話想學多樣樂器,當時因要應付呈分試,所以無學到。 F.1 開學時佢話想學小提琴,學校又有小提琴班,咪比佢學囉。 學咗無耐,佢就話學校管弦樂團收咗佢(佢話有D 4級都唔收)。 佢學得好開心,又可以識多D朋友。 而家升F2, 暫時無比人踢出嚟,不過都係1級都無考過。
作者: connielam    時間: 15-8-21 13:31

回覆 lcwz01 的帖子

學樂器最緊要是孩子有興趣學,如果時間安排得好,中一才學都問題不大.在沉重的功課考試壓力下,可以舒展身心同RELEASE PRESSURE.我寧願小朋友學樂器,好過常上網或玩手機,FB, WHATSAPP,ETC.
作者: Acatmom    時間: 15-8-21 13:42     標題: 引用:小囡本身學鋼琴,五,六年班時話想學多樣樂

原帖由 lcwz01 於 15-08-21 發表
小囡本身學鋼琴,五,六年班時話想學多樣樂器,當時因要應付呈分試,所以無學到。 F.1 開學時佢話想學小提 ...
所以話音樂係興趣大於一切,冇興趣唔好講為"攞獎!?"  同埋小朋友到中學不是你叫就肯做,更不肯練習,冇興趣點叫得Yuk!

作者: karenleaf7    時間: 15-8-29 23:41

音樂教育系培養一個人教養同情操嘅重要一環,無話早定遲,他日小朋友會enjoy聽管弦樂,入劇院睇opera ballet,佢會多謝你

作者: 小Monkey    時間: 15-8-31 00:45

Agreed!
作者: TEMPO123    時間: 15-9-1 23:02

目的為咩先?

作者: TEMPO123    時間: 15-9-2 07:49

connielam 發表於 15-8-21 13:31
回覆 lcwz01 的帖子

學樂器最緊要是孩子有興趣學,如果時間安排得好,中一才學都問題不大.在沉重的功課考試 ...

在沉重功課壓力下,還哪有時間練琴?
作者: ch-cheung    時間: 15-9-7 15:47     標題: 回覆:F1 先學一種樂器,是不是遲

作者: WHSY    時間: 15-9-10 10:53

回覆 ch-cheung 的帖子

作者: newcomer550    時間: 15-9-10 11:00

我個女網琴八級(聖三一),宜家中一佢話想學flute,最緊要佢有興趣,唔一定為DSE或入樂團,家人一定支持佢。
作者: msllau    時間: 15-9-20 16:04

學無前後,達者為先.
最重要是有興趣,輕鬆自在地學,冇壓力.
作者: ALYWONG    時間: 15-9-20 16:40     標題: 回覆:F1 先學一種樂器,是不是遲

早學不一定代表學得叻. 一路學上去最重要是興趣同努力. 中一開始一D唔遲. 但最重要開始時加倍努力,很快追得返,而且佢會好有成功感!

作者: WHSY    時間: 15-9-21 11:21

newcomer550 發表於 15-9-10 11:00
我個女網琴八級(聖三一),宜家中一佢話想學flute,最緊要佢有興趣,唔一定為DSE或入樂團,家人一定支 ...

我個女今年中一,都學了長笛,希望佢唔係三分鐘熱度啦
作者: Oboe_FRSM    時間: 15-10-6 06:49     標題: 引用:我不是指整個人生睇係中學期間,都好難入樂

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 15-10-23 19:57     標題: 引用:我不是指整個人生睇係中學期間,都好難入樂

原帖由 天長地久 於 15-08-20 發表
我不是指整個人生睇
係中學期間,都好難入樂團或攞獎吧
究竟係孩子自己想學定學校要求先?其實冇話遲唔遲嘅,都有唔少學管樂嘅都係中學先開始學,當然想入樂團或取獎就一定要付出好多金錢/時間,如果純為興趣,都唔一定要操或考試嘅,但如果冇興趣就無謂迫佢學啦!

我仔小五先開始學saxophone,佢係純為興趣學所以完全冇操冇考試,因為要呈分就當比佢減減壓。所以要睇孩子為咩而學囉。學音樂都算幾貴投資,如果冇興趣真係冇謂浪費金錢同時間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5