教育王國

標題: 現在小女三年級, 升中有什麼預備 [打印本頁]

作者: 細細粒媽咪    時間: 15-8-13 17:36     標題: 現在小女三年級, 升中有什麼預備

各位家長
小女現三年級, 沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水, 都係至在興趣, 沒有拿什麼獎.
音樂也沒有學, 因沒有太多時間.

心想最重要KEEP 住成績先, 現成績都算中上, 但始終都係低小, 高小情況希望可以.

想問各位已升中既家長, 我應做什麼對升中鋪路, 都想入一些英文中學
有什麼一定要學, 另要注意些什麼, 平時要做邊一方便既東西?
希望現在還有時間做好些.

希望有經驗既家長可分享下.

謝謝.

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-13 17:55

細細粒媽咪 發表於 15-8-13 17:36
各位家長
小女現三年級, 沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水, 都係至在興趣, 沒有拿 ...
如果你係今年小六,我會建議你專心考好呈分試。
但係如果今年係小三,三年之後,升中人數回升,競爭唔同左,而且區與區之間既差異可能會大左。所以將其中一種興趣變成競爭優勢,可能係一個可行既策略。

作者: Charlotte_mom    時間: 15-8-13 18:06

我自己咁唸咋:
小3, 大概估下自己女女係上中下游位置, 按以往學校升中紀錄, 大概會去咩級數學校; 如果未研究就快D去8下, 有個預算 (如果查証唔到近年數字, 即學校唔願公佈, 多數都.......要小心)
如果進取D, 不過試插班去D有聯繫/直屬中學的小學; 留意中學網可跟學校, 亦可跟屋企
作者: little_yolky    時間: 15-8-13 18:53

細細粒媽咪 發表於 15-8-13 17:36
各位家長
小女現三年級, 沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水, 都係至在興趣, 沒有拿 ...
沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水 <==== 咁都話無乜嘢學, 香港小朋友的確辛苦

樓主你太好了, 我女女都係升小三, 但咁早唔多好意思開帖問, 其實我都有呢個問題, 應該做咩好呢? 早準備當然好過遲準備。

我女女都仲無你女女學咁多嘢, 我女女都係中上成績, 根據往績, 暫時仲係band 1C的一群, 要呈分既科目佢最差係數學, 所以我就諗辦法改善科數, 同埋keep住中英兩科咁囉。之後, 如果搞好數學, 我就諗住响視藝同音樂兩科突圍。至於奬項......無諗咁多了。

我好彩D, 有間聯繫中學, 我諗住自行時揀兩間心水band 1學校, 大抽奬乙一揀番聯繫, 咁叫進可攻退可守嘛, 唔知啱唔啱呢。到我哋升中既年, 人口暴增, 真係要慎重架。

作者: Yanamami    時間: 15-8-13 21:49

未知你女小学程度、所屬区份、有無連繫中学……資料,会有不同策略。不过照王家爸爸所言,除成績外(當然大前題是要顧及成績,不能本末倒置)仍要些体艺嫁,免得給人—个死讀書的印象,而且跟你女成績相若的学生全港不少,如何能突圍而出是要考慮考慮。既然没發展音樂,那唯有在游水中下点功夫,小三还有时间,當然,要在泳界脱穎而出並不容易,競爭甚烈,但若有些少獎牌陪襯-下都不錯~有否考慮多參予校際朗誦節?此等獎項虽不致令中学另眼相看,但起碼比斎讀書給人較多元化的感覚~

小四时大可如上边家長所言,留意同女差不多級数的師妹升讀那些中学,上校網瞭解一下,也可开始去一些升中简介会(我会提議由小四开始輕鬆去听三两间,小五又听三幾间,因到小六会很忙,心情也不—样)。

作者: austism    時間: 15-8-14 00:44     標題: 回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

同意樓上版主提議插班去有聯繫或有直屬中學的小學,升中壓力相對少d.

但受歡迎的小學,插班生間舊校academic 要唔太差,考生成績要有咁上下先有機會,最少全級頭十名內。

如果樓主嘅小朋友成績好,不妨考慮轉校,先諗自己心儀中學係邊間,有冇直屬/聯繫小學可以上,咁就去考插班啦。

我係過來人,我絕冇後悔當日轉校嘅選擇。

作者: dummie    時間: 15-8-14 09:34

回覆 austism 的帖子

非常同意! 轉校亦係好策略! 後悔三年前沒有做足功課!

作者: TwinWong    時間: 15-8-14 09:46

啊囡同學, 小四插入我地直屬中的小學,
搏到中學入SPCS
作者: Charlotte_mom    時間: 15-8-14 10:44

另外, 留意下學校呈分標準, 除中英數常外(乘幾?), 音同視藝都要的, 音樂點計分? 要唔要考樂理? 樂器係大家一齊木童笛定鬥勁先? 有無可能操fit d? 視藝都係
作者: Yanamami    時間: 15-8-14 11:24

成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学校有两條女飛魚插入DGJS P6, 識一條APS女飛魚都一样~當然成績也不差。
作者: Charlotte_mom    時間: 15-8-14 11:49     標題: 引用:成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学

原帖由 Yanamami 於 15-08-14 發表
成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学校有两條女飛魚插入DGJS P6, 識一條APS女飛魚都一样~當然成績也 ...
插班唔一定係神校如果本身區份競爭大,英中少。轉去一間較有勝算已經唔錯

作者: austism    時間: 15-8-14 12:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-08-14+發表成

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-14 發表
插班唔一定係神校如果本身區份競爭大,英中少。轉去一間較有勝算已經唔錯

...
Yes, 我小朋友都唔係插神校,只是佢成績好。

作者: 小Monkey    時間: 15-8-14 13:34

回覆 細細粒媽咪 的帖子

若選擇留在原校:
了解自己學校呈分模式, 派位表現, 小五, 小六考試模式
作者: little_yolky    時間: 15-8-14 13:56

Yanamami 發表於 15-8-13 21:49
未知你女小学程度、所屬区份、有無連繫中学……資料,会有不同策略。不过照王家爸爸所言,除成績外(當然大 ...
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁點算呢。

阿女二線小學, 九龍城網, 有B2聯繫中學, 全級100人有信心保持級20-25, 谷吓可以再好D, 操行A, 但係............無特異功能, 咁...........可以有咩改善吓?

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 14:09

little_yolky 發表於 15-8-14 13:56
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁 ...

体艺呢係要立定主意由P2开始栽培。人家P4/P5已係收成期~~所以中学睇体艺重要过朗誦獎項係因体艺要長时间訓練而朗誦只两三个月頂籠就可以~

其实津中係重視成績(全港排名)同操行多,其他係陪襯、係嫁啫~~有就當然顯得你女all round, 無亦唔洗死~~是关津校係靠自行可以揀成績好既学生去溝淡大抽奬好彩抽入但成績勉強既学生。但直資嘛……个个申請者都有番禁上下,佢大把有得揀,体艺自然更重要~

你女而家只游—曰水~真係可以唔洗諗,継續游健康水算。諗下攞多两个學界朗誦獎好d.女可以的話,做好个成績佢,全級100人,而家你女只算band1中,10名內穩陣d, 諗下義工服務方面可以做多d乜野添~

作者: chesswin    時間: 15-8-14 14:18

我個女小1-3都冇理佢讀書, 自由發揮.
中四幫佢睇下功課, 叫佢注重中英數, 個底要打好D, 基礎唔可以差, 否則到高小會跟不到
作者: TwinWong    時間: 15-8-14 14:21

little_yolky 發表於 15-8-14 13:56
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁 ...
多參加校內服務生, 领袖生, 有D學校都鐘意服務熱誠嘅學生(成績當然係重要)

作者: little_yolky    時間: 15-8-14 15:30

Yanamami 發表於 15-8-14 14:09
体艺呢係要立定主意由P2开始栽培。人家P4/P5已係收成期~~所以中学睇体艺重要过朗誦獎項係因体艺要長时间訓 ...

咁.......唱粵曲..........可唔可以算藝? 佢唱得幾好, 又成日去做義工唱俾婆婆聽.........可唔可以算一樣。我會叫佢努力D唱校際, 攞番一個半個奬返嚟的, 但都真係唔容易。舊年唱完校際, 入醫院住咗4日

不如叫佢唔好唱戲, 搵D有用D既嘢做下啦。

作者: little_yolky    時間: 15-8-14 15:31

siden  如肯定band 1乙一可考慮不放聯中  發表於 9 分鐘前

太冒險了吧!
作者: aeiou_drm    時間: 15-8-14 16:12

little_yolky 發表於 15-8-14 15:30
咁.......唱粵曲..........可唔可以算藝? 佢唱得幾好, 又成日去做義工唱俾婆婆聽.........可唔可以算一樣 ...
“又成日去做義工唱俾婆婆聽.....”  

功利D講, 義工有 cert 嗎?  我見有些中學報名表要填 service。

作者: little_yolky    時間: 15-8-14 16:17

aeiou_drm 發表於 15-8-14 16:12
“又成日去做義工唱俾婆婆聽.....”  

功利D講, 義工有 cert 嗎?  我見有些中學報名表要填 service。
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真係幾衰既。

但係, 我見好多學校都係填小五小六資料, 即係小五以前既奬同義工cert都無用?

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 17:38

little_yolky 發表於 15-8-14 16:17
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真 ...
係!Cert小五小六先計!成績就有d学校要睇埋小四~
作者: little_yolky    時間: 15-8-14 17:57

Yanamami 發表於 15-8-14 17:38
吓, 咁之前攞既奬全部唔計? 早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞得切咁多奬呀? 仲諗住小五開始要谷呈分, 所以所有比賽小四之前參加添, 鬼整囉。

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 18:09

little_yolky 發表於 15-8-14 17:57
吓, 咁之前攞既奬全部唔計?  早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞 ...
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞考試~~
好彩我—早知P5会忙,預早四年班考定GAPSK(呢d cert对升中無用,只係考黎叫多样野填下咋~)然後P5考Jouior Toefl(記住,呢d cert对升中無用,得閒可考下,太紧逼無亦無妨)。

其间當然曰日操水,訓練朗誦同辯論亦用不少時間。

小四已去过幾場升中简介会(HY YWGS GH), 小五再去(DGS YWGS), 今年小六又会去多幾间~攤長幾年听,無禁趕,心情会輕鬆好多~

作者: little_yolky    時間: 15-8-14 18:16

Yanamami 發表於 15-8-14 18:09
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞 ...
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。早知今年唔參加比賽啦。

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 18:22

little_yolky 發表於 15-8-14 18:16
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。 ...
如有d同学參加埋音樂節同考樂器試就更忙……非人生活!
作者: HaYi    時間: 15-8-14 18:27

我個升小四, 我覺得首要花多D時間在學業上, 因我見自己間學校人人都叻, 分數相差少, 我個又不穩定, 好難肯定小五可不可以在band 1 之內 (雖則學校以往升band 1 % 算高).

計劃同已開始的有:
* P4開始會考多D公開的試, 英文己報考Junior Toefl,  就報KET, 冇上過堂冇溫, 預成績一般都可以有時間考多次.  
* 課餘的游水ping pong等.. 現冇咩成績都不會妄想到時有咩, 叫做識就算.
* 鋼琴同小提琴到時考到5級就差不多, 花不到時間下去, 不期望考到更高的級數,
* 暑假花了些時間在學普英朗讀同DJ 之類, 希望之後的校際有改善.
* 又自家谷下閱讀同中英作文, 希望長遠可以有用,
* 之後會找net 加強oral, 以備自行/直資interview 時可以有好的表現.
作者: aeiou_drm    時間: 15-8-14 19:01     標題: 引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-8-14+16:12+“

原帖由 little_yolky 於 15-08-14 發表
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真 ...
你今年十一二月果時,可以上定心儀嘅中學個網,睇下佢哋報名表要填什麼,有個 idea。

一般升中,只填小五小六證書,奬項,服務。

作者: RiboMM    時間: 15-8-14 22:51     標題: 回覆:細細粒媽咪 的帖子

其實我有點想請教大家,咩都唔準備得唔得?(let the kid try a natural way...)

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 22:54

除左裝備阿女,mami可以先理解成个升中遊戲規則同流程先~爬下置頂既帖同教署網頁。
作者: mansum92    時間: 15-8-14 23:31     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-14+16:17+

原帖由 Yanamami 於 15-08-14 發表
仲打算小五唔參加咁多比賽,咁即係又要準備參加校際

作者: Yanamami    時間: 15-8-14 23:49

RiboMM 發表於 15-8-14 22:51
其實我有點想請教大家,咩都唔準備得唔得?(let the kid try a natural way...)

...

當然得。有人崇尚自然,唔化唔用洗面奶收缩水精华液防皺淡斑膏,只用清水洗面同搽防曬,—样皮膚靚靚~~我等搽SKII都唔知有無效,只怕唔搽更差,搽左心理上好过d、無悔而矣。
作者: daisy17772    時間: 15-8-15 00:39

If you're reluctant to do all these, P4 is the last year you should try switching her to other school with its own secondary.  Much less pressure, and virtually with average score and above, mostly likely get into the secondary, even you have none of these "certificates".
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 08:26

Yanamami 發表於 15-8-14 23:49
當然得。有人崇尚自然,唔化唔用洗面奶收缩水精华液防皺淡斑膏,只用清水洗面同搽防曬,—样皮膚靚靚~~ ...
唔怪得一眾媽媽成日話爸爸們唔緊張子女成績,其實好多男人鍾意女人淡妝或裸妝,甚至不化妝
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 08:34

我會諗,如果而家學習態度冇問題得到既位置就去考慮相對既中學就可以,呢類中學如果唔需要特異功能,咁妳根本唔駛煩
成績又要top,又要有特異功能,唔係神校都名校,要付出係必然,有人可以輕鬆d,有人要谷到行,如果唔太谷就做到當然冇問題,如果谷到行先勉強達標妳就要諗下值唔值,想入呢類學校係為乜野?

作者: Yanamami    時間: 15-8-15 08:37

MASAYA 發表於 15-8-15 08:26
唔怪得一眾媽媽成日話爸爸們唔緊張子女成績,其實好多男人鍾意女人淡妝或裸妝,甚至不化妝  ...
A~~~~以上所講,全屬保養!不含粉底碎粉眉筆眼影遮瑕胭脂唇彩呀~~~
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 12:23

//Yanamami  谷到行先勉強達標表示能力强差人意,入到去会有可能跟唔上或辛苦~  發表於 3 小時前//

所以我係根據小朋友能力去揀學校, 唔係揀左學校再逼小朋友上去, 當然都要睇性格啦, 有d小朋友又真係唔踢唔郁, 踢一踢快到離晒譜, 所以點揀最後都係睇父母點諗
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 12:37

Yanamami 發表於 15-8-15 08:37
A~~~~以上所講,全屬保養!不含粉底碎粉眉筆眼影遮瑕胭脂唇彩呀~~~
我唔知其他人點諗, 但我覺得簡簡單單既保養 (其實我視為基本清潔) 就得, 但我老婆會叫埋我用乜乜洗臉, 又話有黑頭又物, 男人多數都係用清水洗面架啦...
男人點睇讀書 (其實不代表其他男人), 基本知識要教要廣泛, 要深入就等小朋友自己發掘, 緊唔緊張學業? 我緊張個底子多d

作者: HaYi    時間: 15-8-15 13:17

好同意, 基本功要有, 深入的冇得逼, 一定要佢自己識諗, 自發性強先得, 呢個好難,

依家無奈日哦夜哦, 話佢聽升P4是呈分前奏, 要改好自己的求學態度, 明白一切不是我/老師要叫佢點, 而是佢想去邊D中學, 同邊個同學去,  佢想點, 又願意付幾多.  我地細時爸媽搵食不易, 無要求, 一切目標由自己自定, 依家真係口水都乾, 真是兩頭不是人.  
作者: miriam    時間: 15-8-15 14:07

我都係由 P.3 開始預備, 加上知道我囡鍾意既運動係邊項, 主力培訓同比賽.

P.4 時睇定晒各科強弱, 強就輔助, 弱就專補, 同時安排考 Cambridge, 運動佢真係 ok, 學術上除成績表真係乜到無, 考黎充撐下份 portfolio 咋.  專項運動繼續比賽, 其中兩場係公開賽.

呢段時間已經留意心儀學校網頁, 亦都搵已有小朋友就讀既舊家長問意見, 等自己可以提早知道校內情況.

P.5 時專項運動仍然打公開賽, 數學專補考試前加堂, 等導師有足夠時間講解同做練習, 呈一時考得唔錯.

只係我囡跟高年級同校去最心儀中學參觀, 因為佢好鍾意變左自己會為成績負責.

P.6 去埋外地比賽, 香港公開賽繼續, cut 左一項校隊預留時間為呈二同呈三專補加堂, 最終成績同專項合乎所報學校要求, 我先敢同佢報.

專項運動真係要由 P.1/2 開始培訓, 學得黎到可以參加比賽唔係一兩年就得, 有部份會係分齡或最低年齡要求, 以我囡既專項要 8 歲先可以參加公開賽, 假如 8 歲先黎學, 到真正可以比賽既歲數又會遲左, 所以要用專項運動黎報某類學校真係唔可以太遲學.

我由囡讀 P.1 開始就問高年級家長拎 "無水份既升中派位資料", 自己可以睇返每年既 B1/2/3 % 有幾多, 唔使單靠升中前由老師講, 自己有晒資料可以早 d 準備.

要做準備最遲 P.4 開始, 到 P.5 先開始搵料我自己會覺得遲左.

作者: miriam    時間: 15-8-15 14:16

MASAYA 發表於 15-8-15 12:23
//Yanamami  谷到行先勉強達標表示能力强差人意,入到去会有可能跟唔上或辛苦~  發表於 3 小時前//

所以我 ...
我囡 P.5 時係跟當年準備升中兼有家姐已就讀既學姐同媽咪去觀校, 我無跟到去, 呢間學校我都鍾意, 但我想佢用自己觀校後感覺去決定係咪要報, 要報既就為合乎報讀資格去努力, 因為讀既係佢唔係我, 迫佢去只係我鍾意既學校 hea 讀時我仲死多幾錢重.

有幸地我囡入左呢間中學.

作者: S-Kwok    時間: 15-8-15 14:20     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-14+13:56+

原帖由 MASAYA 於 15-08-15 發表
我會諗,如果而家學習態度冇問題得到既位置就去考慮相對既中學就可以,呢類中學如果唔需要特異功能,咁妳根 ...
咁煩唔係想有間好嘅中學, 為升大學預備咩?

好奇一問,
其實……除咗真嘅係有興趣之外,同學仔升中之後,仲會唔會繼續呢啲興趣班?  對升大學,到時又有冇用呢?

作者: MASAYA    時間: 15-8-15 14:44

S-Kwok 發表於 15-8-15 14:20

好奇一問,
另外有個帖我講過我相信揀0岩學校, 然後培養好學習態度同興趣, 要上band one唔難 (因為揀錯學校或逼到冇晒學習興趣佔好多), 除非資質太低或學習障礙等問題, 但我冇辦法證實, 只係我相信而已
我為小朋友係幼稚園準備佢上小學後學習既能力, 小學升中學後既學習能力, 而唔係準備佢點考到小學或考到中學既能力, 所以我預期佢上到就讀得好, 咁佢有能力應付中學課程, 上唔上到大學就睇佢自己夠唔夠勤力

先揀好既中學去預備升大學, 唔係我既教育方向, 當然好既中學對升大學絕對有幫助, 但前提係學生係咪真係有能力讀, 幾好既中學一樣有人升唔到, 唔止講升大學, 升唔到班最後淘汰, 勉強入都冇意思

同埋講明係特異功能, 唔係靠努力就得, 天分一定要有, 各項大型比賽拎到獎既機會仲少過資優 (2%) 既比例, 所以唔好諗住一定有一兩項特異功能傍身, 除左有天分仲要機緣巧合下畀你遇到, 加上應付學業之餘仲要投入大量練習時間... 所以冇興趣就唔好勉強...

作者: Yanamami    時間: 15-8-15 15:46

S-Kwok 發表於 15-8-15 14:20

好奇一問,
正如楼上話斎,無論学业成績又好,体艺都好,斎谷好难有頂尖成績,係有天份先得~無兴趣又点会做得好呢?無論讀書体艺边样都—定要自發,个小朋友自己想做好先成事,父母日哦夜逼都唔会有用,呢个就係楼上爸爸講既学习动机、自發同明白係為自己而做,不為向其他人交代。
作者: S-Kwok    時間: 15-8-15 17:03     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+14:20+咁煩唔

原帖由 Yanamami 於 15-08-15 發表
正如楼上話斎,無論学业成績又好,体艺都好,斎谷好难有頂尖成績,係有天份先得~無兴趣又点会做得好呢?無 ...
所以我仲等緊阿仔發掘其他興趣
阿仔除咗睇書,佢覺得所有嘢都係浪費佢睇書嘅時間。
圍棋學咗一年,導師要佢跟吓棋譜,佢又係覺得浪費時間,今日問佢其實佢有冇興趣,佢仍然答有,但除咗初學頭幾個月,之後佢無進步過。
我真係唔知點好

作者: S-Kwok    時間: 15-8-15 17:23     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+14:20+咁煩唔

另外有個帖我講過我相信揀0岩學校, 然後培養好學習態度同興趣, 要上band one唔難 (因為揀錯學校或逼到冇晒 ...
我跟你嘅諗法大致相同。

不過,我相信咁多名/神校能出咁多狀元、咁多學生可以上到大學,係有佢地過人之處,所以咁多家長追棒。對我而言,呢類學校唔係我杯茶,亦唔啱我仔讀,即使考到,只會家變、阿仔再無讀書樂趣。

我覺得我作為媽媽,要嘅係引導仔仔尋求佢嘅目標,朝著目標行要行嘅路。
阿仔因為睇書,成日話長大後要研發藥物,我咩都唔識,唯有盡辦法引領佢,等佢自己自覺地keep住佢嘅興趣同嗰團火,即使過幾年目標/興趣改變,都無所謂,因為佢一直為佢嘅興趣,自發性地朝目標出發,過程佢會有得著。 我覺得呢樣好緊要。

作者: HaYi    時間: 15-8-15 17:41

我覺得參觀有意的學校或有朋輩的關係可能最有用.

有一間我覺得都好合我個仔的中學(非top tier, band 1 only)  , 我得閒時告訴我個仔, 想成為佢努力的目標, 佢聽左冇感覺.  直至佢有個高幾年的朋友仔, 中一入左, 佢先走來問番呢間學校D野.   因為佢自覺佢地2個都似, 佢以為好易入.   我告訴他人地是band 1 先有機會,  希望快D有機會參觀下, 引發佢的上進心..   
作者: Yanamami    時間: 15-8-15 18:19

S-Kwok 發表於 15-8-15 17:23
我跟你嘅諗法大致相同。

不過,我相信咁多名/神校能出咁多狀元、咁多學生可以上到大學,係有佢地過人之處 ...

部份正確,部份不正確~
我覚得学校、学生、家長係三位—体~巧婦难為無米炊,單單靠学校都难教出狀元既~~要学生本身質数好,有同輩/同学互相影响、好既学习氣氛、有坊间所講band1家長support,学校老師教导.....好多样野加埋既化学作用。不如話物以类聚近似d?名校就係吸引呢类学生(家長)入讀?所以嘛~揾间跟自己理念相同,同仔女程度配合,大家都舒服既学校就最好。

作者: MASAYA    時間: 15-8-15 19:43

Yanamami 發表於 15-8-15 18:19
部份正確,部份不正確~
我覚得学校、学生、家長係三位—体~巧婦难為無米炊,單單靠学校都难教出狀元既~~要 ...
好多時名校的input已經贏在起跑線, 雖然話大抽獎只要有band1成績就有機會抽到最top既學校, 但實際上band1A生揀點都多過band1C生揀, 揀得名校家長都唔會只睇成績, 仲有好多原因值得揀, 如果只睇成績就好易錯配
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 19:55

S-Kwok 發表於 15-8-15 17:03
所以我仲等緊阿仔發掘其他興趣
阿仔除咗睇書,佢覺得所有嘢都係浪費佢睇書嘅時間。
圍棋學咗一年 ...
我女都有學圍棋, 佢鍾意捉棋但要上堂就一般, 我冇時間同佢捉所以報d比賽等佢多d機會捉, 除左初初棋院的小比賽有獎外, 之後報難度高d既比賽都冇成績, 不過佢都好鍾意而且學識左唔怕輸, 慢慢佢開始贏到d高級數過佢一段距離既對手, 知道左級數唔代表結果, 之後棋院升級就變得快左好多, 三個月升左三級 (之前試過停左半年冇升過級), 我覺得呢個就係成長, 所以我會畀佢繼續學
作者: miriam    時間: 15-8-15 21:04

HaYi 發表於 15-8-15 17:41
HY ? 發表於 3 小時前
唔係 HY, 我囡無資格讀直資名校.

有幸入到既係體藝.

作者: S-Kwok    時間: 15-8-15 21:50     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+17:03+所以我

我女都有學圍棋, 佢鍾意捉棋但要上堂就一般, 我冇時間同佢捉所以報d比賽等佢多d機會捉, 除左初初棋院的小比 ...
佢太著眼於眼前,以食棋為樂,唔明白要放眼望遠。

你女喺屋企有其他練習嗎?

作者: MASAYA    時間: 15-8-15 22:18

S-Kwok 發表於 15-8-15 21:50
佢太著眼於眼前,以食棋為樂,唔明白要放眼望遠。

你女喺屋企有其他練習嗎?
小朋友係咁,最開心食大龍,慢慢就明白唔可以睇眼前利益,都係一個學習過程,圍棋可以學到好多道理,台灣有個棋院叫智多星,有時會分享學生成長既經歷同突破,可以用圍棋帶出好多人生道理,幾好睇

我星期六放假先可以同佢捉兩三盤,第時阿妹夠年齡學就可以多d機會捉,而家冇辦法,唯有靠比賽時捉,不過圍棋比賽有樣好,輸贏都捉五六盤,對手又唔同,實戰當練習都幾好,有d技巧佢係對手身上學返黎
作者: S-Kwok    時間: 15-8-15 22:47     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+21:50+佢太著

小朋友係咁,最開心食大龍,慢慢就明白唔可以睇眼前利益,都係一個學習過程,圍棋可以學到好多道理,台灣有 ...
其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗睇書/自己想做嘅嘢,零晨四點幾自動波起身,等我一齊食埋早餐,做1~2小時練習/功課,又開波睇書,真係睇到8點幾9點都話唔想瞓。但由於佢想達成長大嘅工作願望,佢自己會自動波睇吓chemistry, 背吓prriodic table(當然唔係好勤力,但都叫做自動波)。所以,我會諗,究竟佢真係唔夠時間比佢,還是佢真係覺得打棋譜好浪費時間。

今日佢喺棋院跟其他人對局時,其他人(童年無忌)話佢只顧食垃圾棋,我真係好難過,佢對局真係亂嚟,只顧食棋,學咗一年,但完全無棋藝。

仔鍾意睇書,我當然開心,但我希望佢能有平衡發展

作者: Yanamami    時間: 15-8-15 23:08

S-Kwok 發表於 15-8-15 22:47
其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗 ...
佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你—廂情願?俾佢自由發展会好d?好似科大有d summer camp佢会有兴趣嗎?同佢將來研發新葯有d关係?
作者: MASAYA    時間: 15-8-15 23:50

其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗 ...
如果你可以睇住佢捉,你試下記錄佢每一步棋,網上有d覆盤紙,畀d學生練習覆盤用,但你仔應該未可以自己覆盤,你記錄左畀佢打譜打自己盤棋,應該可以明白到點解只顧食棋係行唔通,或有d apps好似可捉完棋有覆盤功能,不過我唔肯定咁會唔會揠苗助長,最好其實都係捉多d,學一年就打譜我覺得有d快,打人地既譜冇諗過點解咁行或諗唔明作用不大,最多學到個形,睇開d又唔駛難過既,捉棋都係有益身心既活動啫
我女都好鍾意睇書,接近沉迷邊緣,無論件事本質幾健康都好,過量而沉迷都變得唔健康,需要適度限制,暑假除左買書,我仲借左好多唔同類型既書,上至天文下至地理,歷史科學理財世界職業乜都有,最近睇左本海倫凱勒,佢一日睇左四次... 仲係咁推介媽媽睇,話海倫同老師好叻,又睇左本乜乜整理術,之後就自動波執枱執房,我係用佢既興趣去平衡佢各方面既發展,睇書又好運動又好上山下水乜都好,利用佢既興趣去發展可以事半功倍

作者: GenevieveTNL    時間: 15-8-16 00:12     標題: 引用:我都係由+P.3+開始預備,+加上知道我囡鍾意

原帖由 miriam 於 15-08-15 發表
我都係由 P.3 開始預備, 加上知道我囡鍾意既運動係邊項, 主力培訓同比賽.

P.4 時睇定晒各科強弱, 強就輔助 ...
好欣賞和羨慕你可以發掘到囡囡的潛能. 我仍在發掘中,我個除了愛看英文書外,其他活動玩玩下,但又不太
投入,到P3也培養不到課外強項.
成績又要谷,我怕升中時百無,

作者: miriam    時間: 15-8-16 01:44

係另一版我有睇過你既分享, 其實你都知佢點解會固執, 點解咁鍾意睇書架.

點解佢只顧食棋, 可能開頭覺得幾得意, 但玩落真係興趣不大, 或者覺得對手唔係佢所要既, 咪全盤棋純食棋黎完成.

我囡都係有衰野要跟, 都花左唔少時間去發掘佢既興趣, 之後再搵其他課程幫佢, 到左今時今日去為佢揀中學, 揀呢間時我都好大壓力, 屋企人反對得好嚴重, 經過兩年時間佢地睇到我囡真係好鍾意運動, 最後由反對變支持.

我地做父母都想為子女好, 但強扭的瓜不甜, 根據佢愛好再作磨合, 我囡愛運動就配合, 你仔愛書愛研究就幫佢, 你係呢段時間留意下邊類中學真係岩佢仲好.

你係一個好媽媽, 花左好多心力希望仔仔可以平衡發展, 希望你可以搵到除左書本外你仔都鍾意既活動.

作者: miriam    時間: 15-8-16 01:55

GenevieveTNL 發表於 15-8-16 00:12
好欣賞和羨慕你可以發掘到囡囡的潛能. 我仍在發掘中,我個除了愛看英文書外,其他活動玩玩下,但又不太
投 ...
我囡唔鍾意睇英文書, 只鍾意睇中文書, 呢樣我最頭痛.

未真正清楚佢係咪鍾意前, 我當住教練面前鬧佢無心機學唔好再學, 浪費教練心機同時間, 個次鬧完之後成個唔同晒, 操練認真左同小心左. 仲有係見到佢比賽受傷都忍痛去完成, 唔會棄戰, 知道佢真係鍾意先去加強訓練, 有幸以此專項入到心儀中學.

好老實, 睇住佢受傷真係好心痛, 一路睇眼淚係咁流, 比賽完接佢前要抹乾眼淚去接佢, 接住個場比賽又擔心會再受傷, 但佢鍾意我只會支持, 當受傷係拎經驗到下次比賽時小心 d.

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 06:24     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你 ...
當初揀圍棋,都係呀仔喺書展檔玩完,佢話想玩先報,依家已學咗一年,鍾唔鍾意、仲想唔想繼續,我話比多一期(即2個月)時間佢去諗,我唔想佢樣樣話想試,玩完幾個月就話唔玩。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 06:27     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你 ...
我都會放手比佢揀,朝佢目標出發㗎,只係想佢喺書本以外,有另一樣嘢作平衡發展。
科大summer camp佢好似未夠年齡,出年再留意。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 06:40     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

如果你可以睇住佢捉,你試下記錄佢每一步棋,網上有d覆盤紙,畀d學生練習覆盤用,但你仔應該未可以自己覆盤 ...
明白。我仔大部份時間只愛睇故事書,嗰啲科普書、天文地理、歷史……唔會主動攞嚟睇,係我扮儍婆喺佢面前睇得津津有味,又扮下突然睇到啲有趣嘢要同佢分享,佢先會睇嗰一陣,之後又會睇返故事書。 暫時只有跟科學有關、periodic  table同漫畫名人堂呢系列嘅書佢係會自動波去睇,所以,依家我好清楚講明,要佢每日留半小時比我同佢睇其他書,而我就唯有做定功課,揀最精彩嘅跟佢講,希望佢有其他嘅興趣同知識。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 06:56     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

原帖由 miriam 於 15-08-16 發表
係另一版我有睇過你既分享, 其實你都知佢點解會固執, 點解咁鍾意睇書架.

點解佢只顧食棋, 可能開頭覺得幾 ...

仔讀嘅係一條龍,而依家讀緊呢間亦好適合佢,所以暫時唔洗煩升中。  入嚟呢個POST, 係因為我朋友嗰女依家讀小二, 想幫佢八卦吓.

你講得好啱,我係好清楚明白點解佢會咁樣睇書法,我覺得佢係沉迷,迷到晚晚同我講唔想瞓,瞓咗無時間睇書,唔想死,死咗冇得睇書。正因如此,我更要佢明白書本唔係佢嘅全部,佢嘅生活可以係書本+另一樣興趣。佢怕輸、接受唔到自己錯,可以錯一條數就覺得好似世界未日咁,話自己蠢,又話要斬自己個頭,點解我要生佢……佢無其他嘢平衡,越高年級,我就覺得越危險,我唔想有日失去佢。趁佢依家仲會聽我講,我就只有呢幾年時間幫佢,唔想錯失機會。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 06:59     標題: 回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫佢

作者: Yanamami    時間: 15-8-16 07:55

S-Kwok 發表於 15-8-16 06:24
當初揀圍棋,都係呀仔喺書展檔玩完,佢話想玩先報,依家已學咗一年,鍾唔鍾意、仲想唔想繼續,我話比多一期 ...
其实低小样样試,試多幾样無坏~反正高小要專,如揾到兴趣就可以專心發展。
作者: longlokma    時間: 15-8-16 10:10     標題: 引用:或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫

原帖由 S-Kwok 於 15-08-16 發表
或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫佢
可否揾d心靈勵志的書给他看??

作者: Yanamami    時間: 15-8-16 13:02

《活在當下》

《半杯水》

作者: miriam    時間: 15-8-16 13:35     標題: 引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+15-8-16+07:09+編輯

原帖由 S-Kwok 於 15-08-16 發表
我囡都唔衰得架!

我畀佢上兒童課程,入面用集體遊戲形式去改善問題,上左一段時間我 d 朋友都話唔同左,由 P.3 開始上,P.5 開始做義工,依家佢為左要返去做義工,係學習上時間安排更好,事關成績差左隨時唔畀去。

作者: aeiou_drm    時間: 15-8-16 13:55     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-16+06:24+當初揀

原帖由 Yanamami 於 15-08-16 發表
其实低小样样試,試多幾样無坏~反正高小要專,如揾到兴趣就可以專心發展。 ...
同意。低小學業相對高小冇咁緊張。可以試下不同體藝,冇興趣冇天份可以不再花時間,有興趣有天份可以長遠發展。到高小時,時間只容許貴精不貴多, 始終學業成績才是升中首要條件。

作者: MASAYA    時間: 15-8-16 14:04

S-Kwok 發表於 15-8-16 06:40
明白。我仔大部份時間只愛睇故事書,嗰啲科普書、天文地理、歷史……唔會主動攞嚟睇,係我扮儍婆喺佢面前睇 ...

我係用故事書去平衡, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 相反就掉轉買, 不過你仔咁固執可能行唔通
作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 15:23     標題: 引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-08-16+發表本帖

我囡都唔衰得架!

我畀佢上兒童課程,入面用集體遊戲形式去改善問題,上左一段時間我 d 朋友都話唔同左, ...
義工……係我計劃之一,不過想等仔再大少少先,而且……最大問題係……我未知喺邊度揾。

依家仔仔啱啱開始上童軍,上咗幾個星期,童軍較多元化,希望佢接觸多啲唔同類嘅嘢,會揾到興趣所在。  而且要嚴守紀律、以助他人為先,希望佢能有良好嘅品德。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 15:43     標題: 引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-8-16+14:08+編輯

原帖由 MASAYA 於 15-08-16 發表
我仔中弱英強,故事書就中、英都有買,知識書就買英文,我買過中文知識書,不過衰仔佢話唔明

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 15:50     標題: 回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

唔衰得個問題,學校有社工跟緊。不過我仔咁多問題,真係有排跟  真心感恩仔遇著有呢方面經驗嘅班主任

作者: Yanamami    時間: 15-8-16 16:58

MASAYA 發表於 15-8-16 14:04
我係用故事書去平衡, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 相反就掉轉買, 不過你仔咁固執可能行唔通 ...
行唔通!我大女唔会啋我,你咪你有你買,佢就係唔睇~

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 18:49     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-16+14:04+我係用

我依家要佢每日留半小時比我講佢唔睇嘅書,佢今年升小二,可能仲細,暫時仲聽我講(雖然佢係唔鍾意),過兩年唔聽我講就真係難搞,到時真係得個擺字

作者: Yanamami    時間: 15-8-16 18:55

S-Kwok 發表於 15-8-16 18:49
我依家要佢每日留半小時比我講佢唔睇嘅書,佢今年升小二,可能仲細,暫時仲聽我講(雖然佢係唔鍾意),過兩 ...

呢d偏埋一边既小朋友好难搞,我大女已高中,英文A中文E, 两極化……搞佢多年都搞唔掂~睇怕DSE科中文兇多吉少。趁你仔仲細,睇下你有無辧法搞下科中文啦,越大越会偏向佢自己舒服既文字,惡性循環,高小已定形~~前車可鑑呀!
作者: GenevieveTNL    時間: 15-8-16 19:40     標題: 引用:Quote:GenevieveTNL+發表於+15-8-16+00:12+

我囡唔鍾意睇英文書, 只鍾意睇中文書, 呢樣我最頭痛.

未真正清楚佢係咪鍾意前, 我當住教練面前鬧佢無心機 ...
很感動,無條件的支持 ,有淚有汗水

作者: miriam    時間: 15-8-16 19:55

S-Kwok 發表於 15-8-16 15:23
義工……係我計劃之一,不過想等仔再大少少先,而且……最大問題係……我未知喺邊度揾。

依家仔仔啱啱開始 ...
你住邊區??

作者: GenevieveTNL    時間: 15-8-16 20:05     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-16+14:04+我係用

係呀!很多沒有看過的中文書在書櫃鋪晒塵...

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 20:29     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-16+18:55+編

真係好極端喎⊙_⊙
其實喺仔k1、2時我已發現仔只愛睇英文,中文係咩字都唔識,已即時補救,依家阿仔係8、9成英文書,1、2成中文書。 阿仔有固執性格,所以唯有迫,要佢比半個鐘我同佢睇啲佢唔睇,但我認為佢要睇嘅書,我唔洗佢自己睇,我同佢一齊睇,我講比佢聽,我好珍惜呢半個鐘,真係先前預備好晒,同佢睇嘅嘢真係要精又唔要悶襯佢。希望未至於太差。

作者: S-Kwok    時間: 15-8-16 20:29     標題: 引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-16+15:23+義工…

你住邊區??
沙田

作者: MASAYA    時間: 15-8-16 22:58

Yanamami 發表於 15-8-16 16:58
雖然我話中強英弱反之亦然, 其實我係覺得先中後英會易搞d, 始終中文比英文難, 小朋友通常取易捨難, 英文開左頭係難睇返中文, 我係中文開始伴讀後半年先開始英文, 所以英文一直係買故事書, 上左小學開始買中文知識書, 暫時中英距離唔算好大, 中英文書都會自己拎黎睇, 不過家家有本難唸的經, 選擇英小冇辦法唔英文行先
作者: Yanamami    時間: 15-8-16 23:26

MASAYA 發表於 15-8-16 22:58
雖然我話中強英弱反之亦然, 其實我係覺得先中後英會易搞d, 始終中文比英文難, 小朋友通常取易捨難, 英文開 ...
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係字(洗澡、乾燥、噪音、體操……),大女嘛,唔好講詞,四个字对佢黎講係四个全新既字~不过英文細女無家姐禁好(都好,但家姐学英文好似妹学中文禁吸得快,俾幾多吸幾多),妺中英文較平均,家姐就两極~唯有接受唔同人有唔同能力囉……
作者: MASAYA    時間: 15-8-16 23:43

Yanamami 發表於 15-8-16 23:26
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係 ...
中小但英文比中文好咁多點讀上去... 繁體中文就有呢個好處, 所以學中文其實學繁體容易得多, 因為繁體中文個系統有幾千年文化
我都係兩個女, 經過教家姐時既經驗, 我而家教個妹更加無為而治, 3歲讀K1都冇教過佢ABC, 123, 只引導佢學識自理同常識, 雖然家姐睇乜書佢就睇乜書, 我肯定佢睇唔明, 但由得佢, 我好期待佢上小一有乜表現

作者: Yanamami    時間: 15-8-16 23:48

MASAYA 發表於 15-8-16 23:43
中小但英文比中文好咁多點讀上去... 繁體中文就有呢個好處, 所以學中文其實學繁體容易得多, 因為繁體中文個 ...
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚得水,半本中文書都唔掂下,所以其实好多英中入边衰DSE中文就係呢d学生。
作者: MASAYA    時間: 15-8-16 23:55

Yanamami 發表於 15-8-16 23:48
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚 ...
但中小既數學同常識都係中文教, 其實真係好難讀架喎, 青春期冇得搞架喇, 聽朋輩多過聽父母, 唯有畀佢知道父母幾時都開一扇門聽佢講心事架咋
作者: Yanamami    時間: 15-8-17 00:08

MASAYA 發表於 15-8-16 23:55
但中小既數學同常識都係中文教, 其實真係好難讀架喎, 青春期冇得搞架喇, 聽朋輩多過聽父母, 唯有畀佢知道父 ...
佢無讀寫障礙,明既,係差d,詞彙少d,有時理解左第二d野禁啫~~我地GS都係英文,好彩……
作者: IloveJJ    時間: 15-8-17 10:52     標題: 回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

作者: HaYi    時間: 15-8-17 11:13

我本來都覺得考校外英文試 KET, PET , junior t 冇用, 不過見好多人都有, 就走去了解下, 如果是不用額外補, 我都安排P4/5 考,  因為到時真係冇咩可以放在porfolio 中,  如要額外補, 我又不覺會有此時間.

圍棋我個小一同之前都玩左2,3年, 最後停左, 有時小朋友真的興趣不在, 都無謂再放時間.   
作者: TwinWong    時間: 15-8-17 12:05

Yanamami 發表於 15-8-16 23:26
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係 ...
係, 我兩个女自小好鐘意睇中文小說, 所以讀中文小到英中, 中文沒太大問題,
唔係最好, 小學有時A 或B , 中學都係B 或 C,

大女只係寫作OK, 閱卷答題技巧就差D, 但如老師話將佢考試中文寫作稍好的, 留來第時比師妹參考,
佢都會DRAFT一份再送去比讀北京大學朋友仔幫比佢修改下, 所以DSE好彩綜合能力/寫作/說話/聆聽OK,
至拉到吓分, 為有閱卷PART差D比佢嚇过半死

細女正个暑假沒任何补習, 但佢會睇网上小說渡日, 現已过2000几章,
見佢暫時寫讀書報告/ 報章報告, 都寫得算有文有路
今次中文考試C, 刚好排到名次, 唔知係咪佢班同學有外出补習慣係所以勁,
定佢仲未識運用更好詞彙/定唔太識答文言文, 想揾人教佢答題技巧,
好多次同佢傾补中文, 佢都唔肯, 因為佢話只係鐘意睇書, 唔鐘意寫字喎

作者: miriam    時間: 15-8-17 12:53

IloveJJ 發表於 15-8-17 10:52
其實如果只有語文好,沒有體藝細胞,又沒有數學天分,是否只需讀好校內考試?仲有無需要考公開試來証明自己 ...
我囡數唔得, 只係運動有些少成績.

我囡英文係專補, 補到差唔多年就問返補習社考唔考到 Cambridge, 導師話 ok 先報, 無另外搵多科黎上.

要額外搵時間上堂既無謂考, 有時間都預備好呈分試, 呈分試先係定生死, 公開試只係甜品黎咋, 有部份學校連甜品都唔想要, 因為面試時一開口 (小組討論同單獨面試) 便知龍定蟲.

作者: IloveJJ    時間: 15-8-17 13:41     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-17+10:52+其實

作者: daisy17772    時間: 15-8-17 20:46

GenevieveTNL 發表於 15-8-16 00:12
投 ...
Not everyone has interests in sports etc.  It's not practical to push her on ECA just for the purpose of S1.  However, excel in academic is certainly the most fundamental.  My children's swimming coach, her another student got to DGS with only academic, i.e. no performance whatsoever in sports.  She just starts learning swimming when she finished P6.  
作者: truthmr99    時間: 15-8-20 00:48     標題: 回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

my girl is now studying at net 12 女校。  what top schools should be the target? what is the strategy for getting into better schools.

作者: little_yolky    時間: 15-8-20 13:47

Yanamami 發表於 15-8-16 23:48
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚 ...
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**, 又有5*, 點知中文1咗, 最後去外國留學, 你有無儲定錢去外國留學呀?
作者: Yanamami    時間: 15-8-20 14:23

little_yolky 發表於 15-8-20 13:47
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**,  ...
預左~有心理準備,唔会晴天霹靂~
作者: miriam    時間: 15-8-20 14:34

little_yolky 發表於 15-8-20 13:35
體藝係B1,屋企人做乜要反對
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔錯, 名次都 keep 到係 B1B, 唔係剩得一間學校岩佢.

但我全職照顧佢咁多年, 佢鍾意乜, 讀唔讀到書我會唔知咩, 佢愛運動之餘亦都會為學業負責, 幾項校隊再加好多校內服務都仍然分配到時間溫書做功課, 呈一級名次我係估唔到會咁好 (B1A), 證明到運動係佢最大源動力.

為左呈二 cut 左田徑校隊, 可能時間多左反而成績差左, 呈三知道唔可以失手, 知道叩門時要睇, 級名次追返 1x 名, 換轉你係我會唔會放棄一間佢鍾意既學校呢?

作者: little_yolky    時間: 15-8-20 15:20

miriam 發表於 15-8-20 14:34
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔 ...
所以咪唔明白點解你屋企人要反對, 因為體藝係好好既B1學校嚟。

不過, 體育好既女仔, 一般都會好硬淨, 驚唔驚弟二日硬淨過頭, 唔夠溫柔。

作者: miriam    時間: 15-8-20 15:34     標題: 引用:Quote:miriam+發表於+15-8-20+14:34+我囡成

原帖由 little_yolky 於 15-08-20 發表
所以咪唔明白點解你屋企人要反對, 因為體藝係好好既B1學校嚟。

不過, 體育好既女仔, 一般都會好硬淨, 驚唔 ...
可能兩個表哥讀傳統教會中學,偏向學術為主仲要成績好好。

我囡三歲前同埋表哥一齊住,細細個已經好男仔頭,温柔兩個字同佢無份。

有人問我怕唔怕佢係 TB,呢樣無得驚,或者大大下兼升中後唔同左,識得嬌嗲下掛

作者: little_yolky    時間: 15-8-20 17:22

IloveJJ 發表於 15-8-17 13:41
我唔係想額外搵時間上,都係打算自己俾佢做卷考喳!
我係你倒不如俾卷佢做, 操返起科數好過, 考乜鬼公開試, 其他JM話齋, SK II嚟, 最緊要搞好科中英數, 如果有AAA最好, 無都起碼AAB丫。

好似我哋咁, 中英都OK, 只係差科數, 已經好好了, 好多JM已經羨慕死了, 數學做多D實有回報, 有D小朋友中文唔好, 見D JM煩到呢。去到中學, 個個都話小朋友中文唔掂, 幾何聽過有人投訴話數學唔掂丫, 係咪?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5