教育王國

標題: 沙田培僑 [打印本頁]

作者: mrskan1215    時間: 15-8-13 11:32     標題: 沙田培僑

大家覺得沙田培僑如何?校風如何?

作者: 小曳人    時間: 15-8-13 11:59

年年都有人問,年年都講到有火藥味嘅學校

鍾意嘅會好鍾意
但亦有一批人對此校全無興趣

自己爬文啦!
作者: karen55407    時間: 15-8-13 12:02     標題: 回覆:小曳人 的帖子

我係後者

作者: teambuilder    時間: 15-8-13 13:13

新派直資, 活動教學, 著重三語兩文; 校舎設施唔錯, 一條龍到中學. 如果喜歡傳統谷校, 呢間唔係你杯茶. 有數個朋友仔女讀緊, 都話番學開心.
作者: ericby    時間: 15-8-13 13:23

校風好評
作者: mrskan1215    時間: 15-8-14 00:54     標題: 引用:新派直資,+活動教學,+著重三語兩文;+校舎設

原帖由 teambuilder 於 15-08-13 發表
新派直資, 活動教學, 著重三語兩文; 校舎設施唔錯, 一條龍到中學. 如果喜歡傳統谷校, 呢間唔係你杯茶. 有數 ...
就係吾想入傳統得個谷字而死讀書既學校

作者: Bosco爸爸    時間: 15-8-14 14:45

如果唔介意親中政治背景, 絕對係一間好學校
作者: dada1010    時間: 15-8-14 14:50     標題: 回覆:沙田培僑

咁學校有冇做/教學生好愛國既課題?

作者: vvbb88    時間: 15-8-14 15:01     標題: 回覆:沙田培僑

如聖羅撒和培橋,請教大家怎樣選擇?Thx you

作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 15:16

vvbb88 發表於 15-8-14 15:01
如聖羅撒和培橋,請教大家怎樣選擇?Thx you
你有咩要求先?

作者: thomas982226    時間: 15-8-14 15:22

聖羅撒和培橋好似2間學校教學範式都好唔同咁架woo....以我個人睇..唔岩請賜教

作者: karen55407    時間: 15-8-14 15:22     標題: 回覆:vvbb88 的帖子

兩間是南猿北轍嘅學校,好睇個人喜好

作者: Kailey    時間: 15-8-14 15:38

mrskan1215 發表於 15-8-14 00:54
就係吾想入傳統得個谷字而死讀書既學校

識一朋友, 今年培僑小一, 中文老師每日要背一篇詩, 雖不知詩的長短, 但真係唔明為咩......
作者: teambuilder    時間: 15-8-14 16:36

回覆 vvbb88 的帖子

我揀培僑,雖則st. Rose 唔駛錢,但培僑2500蚊包埋樂器仲要係英普教學,特大校舎和靚靚圖書館,我覺得好吸引。 至於政治背景,
作者: hkpapa852    時間: 15-8-14 17:42

其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程可考慮培僑,著重結果(入大學率)既培僑暫時唔合格
作者: Sallyqiqi2    時間: 15-8-14 19:08     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

培僑今年DSE成績是歷屆最好。或許2年後由培小培育的小學生考DSE,成績可以更大進步

作者: Ocean419    時間: 15-8-14 22:21     標題: 引用:其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程

原帖由 hkpapa852 於 15-08-14 發表
其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程可考慮培僑,著重結果(入大學率)既培僑暫時唔合格 ...
請問有培墧DSE 成績可以分享嗎?

作者: hkpapa852    時間: 15-8-15 11:28

Ocean419 發表於 15-8-14 22:21
請問有培墧DSE 成績可以分享嗎?

培僑無太多資料公開, 不過從睇到既資料, 成績只係一般:

中學名稱

3322比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

培僑書院(2012-2013)

52.10%

95.83%

47.92%

培僑書院(2013-2014)

46.20%

94.00%

68.62%

雖然有4X%-6X%人升讀學士課程(本地+海外), 但3322率咁低, 似乎入到本地大學既人數都唔會多得去邊. 而且海學士, 讀劍橋又得, 澳門大學又得, 水平可以好參差.
參考番有近似3322率(~50%)既名校, 如瑪神, 聖類斯, 入讀本地degree course最後都只係得20%-25%.

作者: hkpapa852    時間: 15-8-15 11:28

Sallyqiqi2 發表於 15-8-14 19:08
培僑今年DSE成績是歷屆最好。或許2年後由培小培育的小學生考DSE,成績可以更大進步

...
請問可否分享今年培僑DSE成績?

作者: Sallyqiqi2    時間: 15-8-15 13:51     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

是係家長會校長說的

作者: ok3    時間: 15-8-15 14:16

Kailey 發表於 15-8-14 15:38
識一朋友, 今年培僑小一, 中文老師每日要背一篇詩, 雖不知詩的長短, 但真係唔明為咩......  ...
熟讀唐詩三百首,不會吟時也會偷
作者: Ocean419    時間: 15-8-15 16:18     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks.  如果冇記錯dse成績好似同真道差不多?(當然真道top 30-40%去左考IB)

作者: daddykei    時間: 15-8-16 00:27     標題: 引用:+本帖最後由+Kailey+於+15-8-14+15:43+編輯

原帖由 Kailey 於 15-08-14 發表
背"靜夜詩"那些很短嘅詩,有一本詩集,老師無硬性要背幾多首喎,不過有個中文科嘅活動係小朋友每背到一首詩就記錄下來,然後帶番學校,老師會跟據記錄抽背一至兩首,背到就有小禮物,不計分嘅! 要背幾多首自己話事。題外話,培僑小一中文科係無背默嘅,但好多學校都要背課文囉!

作者: SWEETANN    時間: 15-8-16 01:00     標題: 回覆:沙田培僑

背誦都算是一種記憶訓練

作者: jessie005    時間: 15-8-16 20:57     標題: 回覆:沙田培僑

中文背誦名篇是積累文學基礎的重要方法,尤其是對寫作有幫助。如何發揮背誦的功效,要看老師有無將背誦的內容轉化為學生的基本文學素養,而不是流於死記硬背的表面

作者: CherryPicker    時間: 15-8-17 21:14     標題: 回覆:沙田培僑

請問培僑教學語言,除中、英文科外,其他科目是英文還是普通話教?
謝謝!

作者: JadeW    時間: 15-8-25 18:02     標題: 回覆:CherryPicker 的帖子

數學普通話教,其他術科粵語教

作者: 小寶貝兒    時間: 15-8-26 13:24

dada1010 發表於 15-8-14 14:50
咁學校有冇做/教學生好愛國既課題?
我上年去參觀, 所有野都好滿意(老師好有耐性, 好了解學校及課程), 唯獨是一樣, 佢既課本因為係內地既人教版既繁體版, 我去揭黎睇過, 內文當然我地唔會好慣(用字方式), 我見到都有D愛國既文章, 果下我都扣左D分, 我本身冇話特別反感愛國教育, 不過我覺得愛國要自發, 認識國家係需要, 但就唔係洗腦式, 要思考的!
不過之前有JM話佢地既中文書唔係課課都會教晒的~ 佢亦唔覺得好洗腦, 所以我都覺得可接受~

作者: waiwaiyin    時間: 15-8-26 14:09

小寶貝兒 發表於 15-8-26 13:24
我上年去參觀, 所有野都好滿意(老師好有耐性, 好了解學校及課程), 唯獨是一樣, 佢既課本因為係內地既人教版 ...
嘩.. 你講"反感"喱個咁敏感嘅字眼, 小心比隔離培橋版, 有個同你差唔多名嘅見倒, 你就...
我上次用更加中性嘅字眼問野, 都比佢噴到...

作者: teambuilder    時間: 15-8-26 20:16

其實如果換左係教"愛香港"的文章,感覺係咪好好多?或者愛地球都可以,係咪呢?但其實中國都係地球一部份,應唔應該愛埋?
作者: karen55407    時間: 15-8-26 20:50     標題: 回覆:teambuilder 的帖子

我絕對唔會反感,仲好支持!唔知係咪因為做過植民地,就唔可以宣揚愛國精神,其他國家唔知會唔會係咁

作者: sze0203    時間: 15-8-27 09:10

愛國愛黨愛港愛地球全都係不同層次的教育~~即係話愛地球唔等如要愛黨!支持世界公民教育!  
作者: waiwaiyin    時間: 15-8-27 09:39

其實愛同唔愛, 係無可能用三言兩語去說服倒對方, 但我覺得最基本係要尊重對方, 有唔同睇法, 先似學校其中一個辦學宗旨"讓學生接觸世界多元文化"
而唔係一見到睇法唔倒, 就第一時間跳出黎話對方什麼"反X亂X, belibala..."

睇唔少評語, 知道學校係有一定的背景色彩, 但不是過份渲染, 絕對係一間好學校.
但好多時都係一D extreme 家長比一D extreme comments而幫倒忙, 帶左一D負面印象出黎...

作者: 小寶貝兒    時間: 15-8-28 14:42

waiwaiyin 發表於 15-8-26 14:09
嘩.. 你講"反感"喱個咁敏感嘅字眼, 小心比隔離培橋版, 有個同你差唔多名嘅見倒, 你就...
我上次用 ...
下? 我話我對國民教育OK架, 不過唔LIKE愛黨之麻~
作者: cocokan2004    時間: 15-8-29 01:58

回覆 karen55407 的帖子

不如講下唔LIKE佢D咩呀. 我想參考下.  謝謝.   
作者: karen55407    時間: 15-8-29 07:06     標題: 回覆:cocokan2004 的帖子

我對呢間學校無興趣係因為我鍾意傳統教學、津貼學校同天主敎學校,所以唔會考慮此校,並非此校唔好。

作者: beautyhar    時間: 15-9-3 07:46     標題: 回覆:沙田培僑

今年DSE成績學校網頁公佈了, 44%入讀學士學位,50%入讀港大,中大,科大。

尼個數字對培僑來講未算最好..二年後親生仔女考DSE應該更好。

作者: msbear    時間: 15-9-4 11:35

近年PKC已經多左好多人報, 而佢嘅成績亦都爬升緊, 當然仲未可以同一啲歷史悠久嘅中學睇齊, 但係已經好唔錯, 希望2年後嘅親生仔女嘅成績更上一層樓~
LIKE都唔LIKE都好睇個人, 家家有求~
作者: hkpapa852    時間: 15-9-4 11:56

beautyhar 發表於 15-9-3 07:46
今年DSE成績學校網頁公佈了, 44%入讀學士學位,50%入讀港大,中大,科大。

尼個數字對培僑來講未算最好..二年 ...
培僑今年既DSE表現同入U率似乎有好大進步.....

不過, 建議過多幾過月等佢校務報告出咗再睇定D

因為其實佢既講法可能係暗示: 截止目前, 收到的調查回應顯示有44%學生升讀本地學士學位課程

但"收到的調查回應"其實佔整體學生百份之幾多呢? 等埋校務報告最後公佈啦!

作者: beautyhar    時間: 15-9-5 18:26     標題: 引用:Quote:beautyhar+發表於+15-9-3+07:46+今年

原帖由 hkpapa852 於 15-09-04 發表

咁我地等你絴盡分析... 因為我真系唔識睇,只系可聼
校長話學校Banding系1B. 努力向1A進發。

作者: Milkmilkbobo    時間: 15-9-5 18:49     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-04+發表

原帖由 beautyhar 於 15-09-05 發表
咁我地等你絴盡分析... 因為我真系唔識睇,只系可聼
校長話學校Banding系1B. 努力向1A進發。

...
宜家真係b1b甘勁?

作者: Ocean419    時間: 15-9-5 19:17     標題: 引用:Quote:beautyhar+發表於+15-9-3+07:46+今年

原帖由 hkpapa852 於 15-09-04 發表

請教專家,4x%jupas 入U=band幾?同等級數嘅學校有邊幾間?

作者: beautyhar    時間: 15-9-5 23:09     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

Good Question.. 我都想知

作者: micmicmic123    時間: 15-9-5 23:47     標題: 回覆:沙田培僑

今日睇完。。。。普普通通。。。

作者: 貪靚媽    時間: 15-9-6 07:31     標題: 回覆:沙田培僑

在講座聼到入U%,我同C6離座了

作者: S148    時間: 15-9-6 09:04     標題: 引用:在講座聼到入U%,我同C6離座了 +

原帖由 貪靚媽 於 15-09-06 發表
在講座聼到入U%,我同C6離座了
今年入U的%有44%,其實差不多有一半人了,相當不差了,你要求頗高吧!

作者: 貪靚媽    時間: 15-9-6 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+貪靚媽+於+15-09-06+發表在講

原帖由 S148 於 15-09-06 發表
今年入U的%有44%,其實差不多有一半人了,相當不差了,你要求頗高吧!

...
是有期望

作者: SWEETANN    時間: 15-9-6 10:03     標題: 回覆:沙田培僑

可能學校長話要過兩年先見到成績

作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 10:54

貪靚媽 發表於 15-9-6 09:54
是有期望

其實新派一條龍直資中小學中,只有優才同港同既中學係達到B1水平
作者: wonber    時間: 15-9-6 11:17

回覆 hkpapa852 的帖子

請問音中是否band 1?

作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 11:23

wonber 發表於 15-9-6 11:17

請問音中是否band 1?
音中一向唔公佈成績,只有ek家長今年係學校內聯網將成績登出嚟,但未有入大學統計,好難講。但估計仍未達B1水平
作者: yyhh0911    時間: 15-9-6 11:42

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲
作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 12:06

yyhh0911 發表於 15-9-6 11:42

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲 ...
我之前都講咗培僑現時公佈個入U率既疑問了,而且培僑過去兩年既DSE表現,亦只有B2水平,唔似港同同優才,過去至少2年都達B1水平
作者: yyhh0911    時間: 15-9-6 12:10

過去34% 和38%入UGC degree 率是Band 1C水平,全港入UGC degree率平均只有約18%
作者: aptiva    時間: 15-9-6 12:12     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 詳細研究數據,今

原帖由 yyhh0911 於 15-09-06 發表

詳細研究數據,今年培僑和港同入U率(UGC degree)等不相伯仲 ...
係,港同同培僑都差不多五成,如港同係band 1,培僑亦應該係。其實除神校,band 1 入U率大概亦係五六成。別忘了轉DSE後無左會考將六成本來上唔到A level既人fiter走,全部人一齊計其實無咩可能下下八九成入U率囉。只係大家永遠用有色眼光睇培僑,總覺得佢唔好啫。

作者: aptiva    時間: 15-9-6 12:14     標題: 引用:Quote:yyhh0911+發表於+15-9-6+11:42+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-06 發表
我之前都講咗培僑現時公佈個入U率既疑問了,而且培僑過去兩年既DSE表現,亦只有B2水平,唔似港同同優才,過 ...
有細心睇佢公報既比率其實同港同差不多,要考慮字眼同基準不一之因素

作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 12:29

yyhh0911 發表於 15-9-6 12:10
過去34% 和38%入UGC degree 率是Band 1C水平,全港入UGC degree率平均只有約18%
請問34%和38%係根據咩準則定出嚟?
作者: ok3    時間: 15-9-6 12:29

hkpapa852 發表於 15-9-6 10:54
其實新派一條龍直資中小學中,只有優才同港同既中學係達到B1水平
港同之前D人話b2, 今年升咗level? 福中呢?應該都是b1吧?!
作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 12:31

aptiva 發表於 15-9-6 12:14
有細心睇佢公報既比率其實同港同差不多,要考慮字眼同基準不一之因素

...
你真係有細心睇過兩間學校過去兩年既成績同校務報告?
作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 12:35

ok3 發表於 15-9-6 12:29
港同之前D人話b2, 今年升咗level? 福中呢?應該都是b1吧?!
福中多年嚟都唔公佈入U率,只睇DSE成績,未必好得過港同
作者: aptiva    時間: 15-9-6 12:38     標題: 引用:Quote:aptiva+發表於+15-9-6+12:14+有細心

你真係有細心睇過兩間學校過去兩年既成績同校務報告?
如果用今年成績睇,係差不多。上年港同係比較好。我覚得如果咁介意,其實唔應該考慮直資學校,不如讀傳統名校,成績有保證囉。

作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 12:48

aptiva 發表於 15-9-6 12:38
如果用今年成績睇,係差不多。上年港同係比較好。我覚得如果咁介意,其實唔應該考慮直資學校,不如讀傳統名 ...
一間學校如果要叫得做B1學校,起碼要長期(至少連續兩三年)能保持B1水平,而唔係只係其中一年半年達到標準就夠。
作者: aptiva    時間: 15-9-6 12:55     標題: 引用:Quote:aptiva+發表於+15-9-6+12:38+如果用

一間學校如果要叫得做B1學校,起碼要長期(至少連續兩三年)能保持B1水平,而唔係只係其中一年半年達到標準 ...
所以著眼點咪之後幾年囉,佢亦只係話今年達1b成績,無話自己band 1學校,直資本來就無分banding。

作者: hkpapa852    時間: 15-9-6 13:02

aptiva 發表於 15-9-6 12:55
所以著眼點咪之後幾年囉,佢亦只係話今年達1b成績,無話自己band 1學校,直資本來就無分banding。

...
其實所有學校都無分banding,只係家長嘉喜歡分啫!
作者: daddykei    時間: 15-9-6 16:10     標題: 回覆:沙田培僑

無論%現時達不達到B1水平, 至少可以肯定學校在持續地進步中,成績一年比一年進步,現時只有三年嘅DSE的成績作比較,我相信過多兩年由G.1 讀上嘅那一批學生考DSE會有相當不錯嘅成績,因為校長講過現時G11嘅學生成績相當不俗,就給學校多一點時間,看看往後成績仍否能保持一直進步吧!

作者: beautyhar    時間: 15-9-7 09:09     標題: 回覆:沙田培僑

我地家長也希望培僑可以一直進步下去, So far學校安排對家長來講也很貼心呢系一間好學校。
好似真道咁, 第一年IB狀元也有好多人討論佢人數,取巧, 實力証明今年再好過上年,學校成長也需要過程。
至於红底背景...暫時唔覺得有特別, 除新校長講野唔正外, 有再向大家報告

作者: hkpapa852    時間: 15-9-7 10:24

beautyhar 發表於 15-9-7 09:09
我地家長也希望培僑可以一直進步下去, So far學校安排對家長來講也很貼心呢系一間好學校。
好似真 ...
培僑係咪進步緊, 自己睇吧!

DSE年度

中學名稱

3322比例

聯招學位

聯招學士學位

升讀3大比例

升讀本地副學位課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀本地學位課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

港大同學會書院

68.20%

55.81%

47.29%

27.91%

8.53%

47.29%

55.81%

39.50%

95.31%

培僑書院

52.10%

95.83%

47.92%

港大同學會書院

71.40%

52.27%

39.39%

30.30%

12.88%

39.39%

52.27%

22.60%

74.87%

培僑書院

46.20%

94.00%

68.62%

港大同學會書院

64.30%

52.00%

48.00%

25.60%

4.00%

48.00%

52.00%

TBC

52.00%

培僑書院

* 22%

* 44%

TBC

作者: daddykei    時間: 15-9-7 11:38     標題: 回覆:沙田培僑

為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田,用家不一樣。對我地哩啲住新界又無能力搬出去港島嘅人黎講,難道住係新界就唔可以為自己小朋友找一所好學校? 當初,我唔想小朋友係功課中成長,在新界東就只有兩間直資可選,我不在行比較數字,但我選擇用眼看,同親自問用家,比較課程等等,對我黎話,成績雖不叫突出,但起碼對我地讀緊嘅家長黎講,睇到學校在努力中。而我所講嘅進步中亦包括學校嘅行政,課程,師資等等。我無能力送小朋友出國,將來都係要靠DSE升大學,其實比起其他人,更加緊張那堆數字應該係培僑家長吧!  我只係一名平平凡凡但愛小朋友嘅家長,眼見為實,感受為真。如果學校唔得,我一樣會好努力地帶小朋友另選他校,但暫時我對學校很滿意,見到小朋友每日開心番學,學懂自行閱讀,學到嘅知識並不死板無趣,仲會尋根究底,比起我哩啲goose feed 長大嘅人,真係好羨慕。

作者: manman4427    時間: 15-9-7 11:42     標題: 引用:為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間

原帖由 daddykei 於 15-09-07 發表
為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田, ...

作者: hkpapa852    時間: 15-9-7 11:48

daddykei 發表於 15-9-7 11:38
為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田, ...
你地之前要攞佢同港同比, 我咪用港同嚟比囉..... 你想用邊間吖?

作者: teambuilder    時間: 15-9-7 12:19

單看上表似乎港同的成績都比去年下跌了少少,不過今年出了兩個狀元,成績算好好。
作者: Babyarsene    時間: 15-9-7 12:25     標題: 引用:為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間

Well said! I also like Pk a lot, but my son can't get in

作者: hkpapa852    時間: 15-9-7 12:28

aptiva 發表於 15-9-6 12:55

...
如果係校方自己話今年達B1B成績, 咁似乎學校都係著重"虛名"喎!

作者: daddykei    時間: 15-9-7 14:35     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為同是直資又在同區,而兩間都收咗囝囝,所以我並沒有要比較其他學校喲

作者: byoung    時間: 15-9-7 14:42     標題: 回覆:daddykei 的帖子

請問這兩間你有什麼睇法呢?

作者: byoung    時間: 15-9-7 14:43     標題: 引用:我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為

我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為同是直資又在同區,而兩間都收咗囝囝,所以我並沒有要比較其他學 ...

作者: daddykei    時間: 15-9-7 15:36     標題: 引用:Quote:原帖由+daddykei+於+15-09-07+發表我

原帖由 byoung 於 15-09-07 發表
由於打算本地升學,我比較著重中英文平均發展,不考慮官津校係始終語境有限,而且小朋友比較活潑,在官津學校可能不易比老師接受。兩所學校都以活動教學為骨幹,王錦輝感覺着重英語多一點,英文語境環境非常好,多project 而父母參與量較多,音樂美術戲劇發展多在課後進行,而培僑感覺中英比例比較平均一點,普英粵三語相行,而音體藝發展滲入課程中,由其樂器係必修,而英藝/中藝係校本課程之一。如外地升學,王錦輝提供了很好嘅語境,但如果target 本地升學,中文就要自己花點時間,培僑英語環境比王錦輝遜色,但中文課程比其他學校深,以我小朋友情況,佢學英文好快且喜歡英文科多些,但學中文興趣不大,由於我不打算送佢去海外,所以我比較著重中文,因為要學好中文真係唔容易。我有不少朋友在王錦輝就讀,佢地都打算送小朋友出國,而且可選IB,而我目標係本地大學,所以選擇有所不同。作為家長,只有自己最清楚自己小朋友嘅情況,沒有最好嘅學校,只有合適不合適而已,我相信每間學校都好努力為學生提供教育,而家長亦在家努力配合。

作者: beautyhar    時間: 15-9-7 16:29     標題: 引用:Quote:aptiva+發表於+15-9-6+12:55+所以著

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
如果係校方自己話今年達B1B成績, 咁似乎學校都係著重"虛名"喎!
全校師生所努力的成果, 大家都以成績來作肯定啫。 當然校長也提及Band 1A入U% 去到60% 培僑還有很大進步空間, 也以此為目標。

作者: hkpapa852    時間: 15-9-7 16:32

beautyhar 發表於 15-9-7 16:29
全校師生所努力的成果, 大家都以成績來作肯定啫。 當然校長也提及Band 1A入U% 去到60% 培僑還有很大進步空 ...
B1A學校入U率要去到60%? 我有興趣知呢個標準點定出嚟喎

作者: beautyhar    時間: 15-9-7 16:34     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

校長講

作者: bb007    時間: 15-9-8 07:33     標題: 引用:Quote:beautyhar+發表於+15-9-7+16:29+全校

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
B1A學校入U率要去到60%? 我有興趣知呢個標準點定出嚟喎
其實中學Banding 點分我都唔太清楚個基準呢!有冇人可以指教下?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5