教育王國

標題: 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [打印本頁]

作者: cmsm    時間: 15-8-3 13:21     標題: 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

小朋友由官小升上官中(band 1尾),
小五下 - band 1中,
小六上 - band 1尾,
小六下 - band 2頭,
讀咗一年中一,上學期成績超差(總平均分39到),問過學校補底班,因為唔係最差所以唔可以去讀補底班,
本身自己有上門私人補習,下學期追到總平均分有49.x,但都係唔合格,唔足以直接升班,
現在8月開始要返學校補底班,再考試之後先知升唔升到,
小朋友性格,活動型,但3分鐘熱度,無自信,自卑,諗野較負面,
所以成日覺得自己讀唔到,就唔去讀到了....
現在學校(band 1尾)小朋友無話唔鍾意返學,學校亦都無唔開心事件,
全班考17/31,全級考95/130,
好唔好轉去另一間band 2頭中學呢
想轉原因係唔使下下包尾個埋,等佢有返自信,
大家可以俾下意見嗎

作者: Yanamami    時間: 15-8-3 13:51

都就开学,想轉都太遲了?
作者: cmsm    時間: 15-8-3 14:31     標題: 引用:都就开学,想轉都太遲了?

原帖由 Yanamami 於 15-08-03 發表
都就开学,想轉都太遲了?
1/ 現在那間升唔升到班都仲未知,要等8月中
2/ 新的那間,問了何時交表都得,只要仲有學位的話

作者: Yanamami    時間: 15-8-3 14:33

有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?
作者: cmsm    時間: 15-8-3 14:45     標題: 引用:有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?

有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?
未傾,打算今晚返去問問

作者: Yanamami    時間: 15-8-3 15:16

已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、想点,大家互相配合先成事。大个啦,唔再係家長想佢行東就行東~唔係就算你轉佢去另—间学校,佢亦可覚得無面,唔开心罷讀都係一样。
作者: cmsm    時間: 15-8-3 15:37     標題: 引用:已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、

已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、想点,大家互相配合先成事。大个啦,唔再係家長想佢行東就行東~ ...
所以我咪就係話今晚返去問問囉,
但問之前我自己都要諗清楚,考清楚,衡量清楚,先可以開聲架嘛

作者: brother4    時間: 15-8-3 17:21     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿舍,自信心回來因英制學慢過香港,好像自學結他,因英太悶吧。。。

作者: cmsm    時間: 15-8-3 17:23     標題: 引用:同朋友孩子一様,升上b+1孩子讀得辛苦,叩

原帖由 brother4 於 15-08-03 發表
同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿 ...
我真係未必有能力供去外國讀囉

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-3 17:37

cmsm 發表於 15-8-3 13:21
明顯係中游偏下,唔知你小朋友既實際情況,但係覺得小朋友努力啲,應該可以係中游。
如果做到中游,又何必諗轉校?
所以我會建議將精力放係爭取做中游(80名以內),好過諗轉校。

作者: cmsm    時間: 15-8-3 17:39     標題: 引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-3+13:21+小朋友由

原帖由 王家爸爸 於 15-08-03 發表
明顯係中游偏下,唔知你小朋友既實際情況,但係覺得小朋友努力啲,應該可以係中游。
如果做到中游,又何必 ...
但問題就係在於,小朋友無自信,一諗就諗自己唔得,所以就唔去做了,家下有少少係放棄咁.....

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-3 17:57

cmsm 發表於 15-8-3 17:39
但問題就係在於,小朋友無自信,一諗就諗自己唔得,所以就唔去做了,家下有少少係放棄咁.....

...
其實你要做既係提醒佢,其實離中游好近。唔好比佢感覺離中游好遠,等佢有返信心。

作者: Yanamami    時間: 15-8-3 18:07

Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到考DSE已經係4、50名內~
作者: brother4    時間: 15-8-3 18:12     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

可問agent介紹,朋友講很多英私校有奬學金,高至6折,包宿舍費。。。

作者: bb560    時間: 15-8-3 19:40     標題: 引用:小朋友由官小升上官中(band+1尾), 小五

原帖由 cmsm 於 15-08-03 發表
我覺得你囝好叻喎!由39分可以補到去49、x分,多咗四分一嘅分喎,咁都無自信心?如果你囝始終要考DSE,我係你就唔同佢轉校,始終都要同同一批學生比拼。如果轉校,我覺得又要面對一D不確定性、、、一動不如一静。

作者: cmsm    時間: 15-8-4 09:02     標題: 引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-3+17:39+但問題就

原帖由 王家爸爸 於 15-08-03 發表
其實你要做既係提醒佢,其實離中游好近。唔好比佢感覺離中游好遠,等佢有返信心。
...
有提....成日叫佢去試架啦,奈何叫極都唔郁

作者: cmsm    時間: 15-8-4 09:03     標題: 引用:Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到

Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到考DSE已經係4、50名內~
已經有set,但佢就係一諗就諗自己無可能做到,所以就唔去做啦

作者: cmsm    時間: 15-8-4 09:06     標題: 引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-03+發表小朋友

原帖由 bb560 於 15-08-03 發表
我覺得你囝好叻喎!由39分可以補到去49、x分,多咗四分一嘅分喎,咁都無自信心?如果你囝始終要考DSE,我係 ...
係呀,佢本身資質真係唔差,只要佢肯去做就得架啦,但現在問題就係佢無自信去做
我講到口水乾,講到喊,都係唔做
其實我係想幫佢由band 1尾轉去band 2頭,希望佢可以輕鬆些,唔好包尾有返自信

作者: cmsm    時間: 15-8-4 09:08     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

問咗佢,究竟想唔想升,都係答我話想升,但我話你唔去做,唔去試,就無可能升到
問鐘唔鐘意現在學校,答少少鐘意,唔鐘意原因係某些老師好煩,某些老師講野唔明
問如果轉校好唔好,佢話唔想

作者: Yanamami    時間: 15-8-4 09:33

cmsm 發表於 15-8-4 09:03
已經有set,但佢就係一諗就諗自己無可能做到,所以就唔去做啦

升10名,每科多幾分就可以。佢有無邊科強dd呢?從果科入手~信心要由成功既經驗build up,佢有科叻就可以帶動其他科。同佢講,有d老師煩/唔明講乜,間間學校有,級級都有,唔明就問到明,老師解唔明就問同學。其實去9x名未去到墊底,要爬升到中間1/3既尾都唔喺唔可能。

佢同個私補老師傾得埋嗎?你可以請個老師鼓勵下佢,讃佢多d,有時差不多年紀會啱channel d,說話啱聽d~你有提佢,成日叫佢去試,要聽就一句都聽左入腦,唔聽,你重重複複講同樣既野都無用,要改下個方法吖~試下同個補習老師夾下計,睇有無其他方法,起碼補習後喺有進步吖~

作者: cmsm    時間: 15-8-4 09:47     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+09:39+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
暫時今期電腦最叻囉
我都有同佢講,努力多少少,高少少,咁就都算係成功呀
佢真係唔聽我講,我苦口婆心咁對佢
現在補習老師新的,見佢地相處暫時一般,阿女又好衰,對個個miss都好串,成日話學校唔係咁教,佢都根本唔接受人地意見
其實最大問題可能真係唔係係學校到,而係係阿女性格上,無自信,負面,串咀,唔接受他人意見,無動力,懶惰

作者: Yanamami    時間: 15-8-4 11:02

cmsm 發表於 15-8-4 09:47
暫時今期電腦最叻囉
我都有同佢講,努力多少少,高少少,咁就都算係成功呀
佢真係唔聽我 ...
講左禁多性格上既缺点,难道个女半点优点都無?从优点著手会唔会好d?—个人总唔会—無是处吧?呢个年紀係好自我中心,个个—样,有時要耐心揾个位入……
作者: cmsm    時間: 15-8-4 11:09     標題: 引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-4+09:47+暫時今期

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
講左禁多性格上既缺点,难道个女半点优点都無?从优点著手会唔会好d?—个人总唔会—無是处吧?呢个年紀係好 ...
有架,好似今次電腦數學俾以前考得好,我有讚佢,佢亦都好開心,但就係唔願再去做多少少

作者: MariaTsui    時間: 15-8-4 11:09     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差的科目,我都有鼓勵他,要在自己強的科目,盡量取得高分,才可力保名次,如果樓主囡囡理科強,就攪好理科,將來中四可以選理科,對將來影響較大,最重要是打好根基 。

作者: cmsm    時間: 15-8-4 11:10     標題: 引用:間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差

原帖由 MariaTsui 於 15-08-04 發表
間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差的科目,我都有鼓勵他,要在自己強的科目,盡量取得高分,才可力 ...
咁快講到中4,中二升唔升到都未知呀

作者: brother4    時間: 15-8-4 11:28     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五考A2,中六考dse,基本上三年時間前溫習好,才去考,個個自動自覺及自強不息,學校不用教。。。方法是打動孩子,試帶孩子去叩門,當校長拒時,父母就跪求。。。孩子最後開竅,年年考第一,真人真事!

作者: cmsm    時間: 15-8-4 12:19     標題: 引用:冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五

原帖由 brother4 於 15-08-04 發表
冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五考A2,中六考dse,基本上三年時間前溫習好,才去考,個個自動自 ...
淨係叫佢溫書同同佢傾學業上的事,我都已經講到喊哂,如果佢真係感受到,就唔會一次又一次都仲係咁....

作者: brother4    時間: 15-8-4 13:09     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

朋友孩子中一考全級尾尾,考慮留班,轉校或出國,上過留學中心,俾佢知讀唔成書後果,佢知鷲,努力溫習,平均每年升50名以上,中三升中四1-50內,算有交待吧!

作者: brother4    時間: 15-8-4 13:21     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,讃有家長提示,應好有用的方法。

作者: 何晶晶    時間: 15-8-4 13:22

其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。如果佢堅持不轉,咁你就要叫佢自己安守本份,努力讀書。如果佢唔答應就轉。你囡囡要鐘意果間學校先會讀得開心。樓主加油!!
作者: MariaTsui    時間: 15-8-4 13:27     標題: 引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+15-08-04+發表

原帖由 cmsm 於 15-08-04 發表
咁快講到中4,中二升唔升到都未知呀
家長要俾信心小朋友,發掘長處,其他樓主提過,只要有1科成績好,就可以帶動其他科,這是真的。嘗試找出囡囡的優點。

現在找插班都不易,很多插班位已full.

作者: bb560    時間: 15-8-4 15:26     標題: 引用:Quote:原帖由+bb560+於+15-08-03+發表我覺

原帖由 cmsm 於 15-08-04 發表
係呀,佢本身資質真係唔差,只要佢肯去做就得架啦,但現在問題就係佢無自信去做
我講到口水乾,講 ...
可唔可能同佢咁講:你電腦科考得甘好!可唔可以用同一個方法係其他科度?、、、、另外,佢串個補習miss,你可唔可以咁同佢講:你個方法可能都正確,不如你下次兜個圈同補習老師講,道理愈辩愈明喎。

作者: aa123123    時間: 15-8-4 15:35

如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問吓小朋友想唔先.....有可能另ㄧ間要從讀中ㄧ喎
作者: cmsm    時間: 15-8-4 15:49     標題: 引用:要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,

要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,讃有家長提示,應好有用的方法。

...

我地點逼都無用,逼得幾多呀
一定要佢自己肯去做先得,真係頭都痕

作者: cmsm    時間: 15-8-4 15:51     標題: 引用:其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。

原帖由 何晶晶 於 15-08-04 發表
其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。如果佢堅持不轉,咁你就要叫佢自己安守本份,努力讀書。如果佢唔答 ...
問過,佢話唔想轉喎
不過佢都應該係唔想轉變,所以先唔想轉

作者: cmsm    時間: 15-8-4 15:52     標題: 引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-04+發表咁快講

原帖由 MariaTsui 於 15-08-04 發表
家長要俾信心小朋友,發掘長處,其他樓主提過,只要有1科成績好,就可以帶動其他科,這是真的。嘗試找出囡 ...

今晚返去會再傾的了
不過學校就應該點都要轉,因為呢間學校老師真係麻麻

作者: cmsm    時間: 15-8-4 15:54     標題: 引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-04+發表係呀,

原帖由 bb560 於 15-08-04 發表
可唔可能同佢咁講:你電腦科考得甘好!可唔可以用同一個方法係其他科度?、、、、另外,佢串個補習miss,你 ...
都有講,試下人地其他方法,睇下邊個容易d快d,咁考試時就可以爭取多d時間去做題目,我同miss都有講架啦

作者: cmsm    時間: 15-8-4 15:55     標題: 引用:如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問

原帖由 aa123123 於 15-08-04 發表
如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問吓小朋友想唔先.....有可能另ㄧ間要從讀中ㄧ喎 ...
就算現在,其實都有可能要重讀,下星期尾再考試,考完先知升唔升到

作者: brother4    時間: 15-8-4 17:28     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b 2

作者: cmsm    時間: 15-8-5 09:13     標題: 引用:叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b+2 +

叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b 2

作者: dummie    時間: 15-8-5 12:06

現實D咁講, 真係要問清楚你瑣定既果間B2校是否一定收, 免得叩左又唔收, 雙重打擊小朋友
作者: cmsm    時間: 15-8-6 14:12     標題: 引用:現實D咁講,+真係要問清楚你瑣定既果間B2校

原帖由 dummie 於 15-08-05 發表
現實D咁講, 真係要問清楚你瑣定既果間B2校是否一定收, 免得叩左又唔收, 雙重打擊小朋友 ...
唔一定

作者: brother4    時間: 15-8-6 15:39     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

又不用太擔心,我果邊官中只著重精英班,其它班不太重要。。。官中不會踢人走的,可讀到尾,估校風不差!

作者: Band5    時間: 15-8-7 01:12     標題: 回覆:cmsm 的帖子

全班考17/31,全級考95/130,點算包尾呀?如果咁都升唔到班,豈不是36人冇得升?其實初中只要語文同數學跟得到,之後應該唔難追!俾啲信心佢,讀得開心就自然會肯用功!

作者: johnmamama    時間: 15-8-8 08:10

真是不差, 我仔今年F1, 在band1中學校讀,英文科不合格, 補考合格,昨天才知試升, 才放下心頭大石, 阿仔從沒有想過轉校, 反而我想轉校。
作者: ernestchow    時間: 15-8-8 20:41

brother4 發表於 15-8-6 15:39
又不用太擔心,我果邊官中只著重精英班,其它班不太重要。。。官中不會踢人走的,可讀到尾,估校風不差!

...
官中末必個個讀到尾,佢地會勸人走,佢地都怕差的人影嚮dse成績的
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2408448

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475883

作者: brother4    時間: 15-8-8 21:51     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

勸可不理,踢走極少發生

作者: samsam123321    時間: 15-8-9 04:42

brother4 發表於 15-8-3 17:21
同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿 ...

del.
作者: cmsm    時間: 15-8-13 13:47     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

學校補底班已返2 week,但原來唔係學校老師教,而係出面請人返黎,咁同請槍有咩分別
幾日前已經開始打返去搵班主任,但就日日無人聽
今日打總機,話原來好多都放緊假,有無返唔知,幾時返唔知
咁究竟我應該點做
仲有2 week就開學,買書定唔買書

作者: moniquechoy    時間: 15-8-13 16:09

重考左未?  幾時先知結果?

基本上, 老師都是要放暑假的. 多數暑期的補習班, 都是外邊請的. 好多BAND 1 都是.
作者: MariaTsui    時間: 15-8-14 10:51     標題: 引用:學校補底班已返2+week,但原來唔係學校老師

原帖由 cmsm 於 15-08-13 發表
學校補底班已返2 week,但原來唔係學校老師教,而係出面請人返黎,咁同請槍有咩分別
幾日前已經開 ...
應該有分班結果,囝囝都是早兩天才知讀那班。

作者: gigisjmin    時間: 15-8-14 17:23

回覆 cmsm 的帖子

我個小朋友自行一選官中,自行2選呂祥光中學,佢見完好鐘意呂中,所以大抽獎第一選呂中,今年係呂中讀中一(唔知自行定大抽獎入),不過聽人講讀官校要靠自己和出去補習!
作者: cmsm    時間: 15-8-15 11:17

moniquechoy 發表於 15-8-13 16:09
重考左未?  幾時先知結果?

基本上, 老師都是要放暑假的. 多數暑期的補習班, 都是外邊請的. 好多BAND 1 都 ...

已考了...亦己對卷....全部合格....但D卷係咁....

數學得3題, 每題列2式
英文得4part, 每part有4-5題
中文得5條

咁樣算唔算重考? exam? test?

真係功課數量都仲多過呢到.....

打電話揾班主任成個星期都揾唔到, 打總機又話唔係到, 留言留電話又無覆....

最終尋日揾到個人覆我 :
26號老師們先會返
26號會upload學生班別上網

作者: cmsm    時間: 15-8-15 11:18

MariaTsui 發表於 15-8-14 10:51
應該有分班結果,囝囝都是早兩天才知讀那班。

仲未有呀....話要26號喎......
作者: cmsm    時間: 15-8-15 11:21

gigisjmin 發表於 15-8-14 17:23
回覆 cmsm 的帖子

我個小朋友自行一選官中,自行2選呂祥光中學,佢見完好鐘意呂中,所以大抽獎第一選呂中 ...

本身一直都有私人單對單補習架, 係學期初無了...因為姐姐揾到長工....

下學期我已經揾到新, 繼續補的了.....

呂祥光我聽好多人說都唔錯.....其實我已經決定會轉校, 現在開始要揾, 呢間都係我其中一個心水,

知唔知open day大約幾時 ?

作者: 黃巴士    時間: 15-8-15 13:22

cmsm 發表於 15-8-15 11:17
已考了...亦己對卷....全部合格....但D卷係咁....

數學得3題, 每題列2式

有否問孩子, 老師是否直接與學生說明了補考指引??  
另是否有雙班主任??  是否兩位都沒覆??
如果要留班, 一般應是暑假前已通知學生.  如沒通知, 是否默認不須留班呢??   

作者: CrabPincers    時間: 15-8-15 15:16     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

其實你問ek, 大多數人會勸你不好轉校,留在band1, 不是最尾果個,或者會有奇跡出現,讀不到只係你不夠努力,比d獎勵,加幾錢肉緊,會改變,再不是,在band1做最尾都好過在band2做龍頭

我女band1 中學,獎學金,公開比賽拿獎,個仔自細受佢陰影下長大,個個讚家姐,佢小學不算標青,勉強可以算band1尾band2頭,但無自信,最後我決定搵band2尾中學,與其佢繼續無自信心,不如等佢樣樣讀得輕鬆,易拿成就感好過,依家入到英數班,上bridging course返黎好開心,話好鍾意學校,起碼是成功的一半,再講,中四揀科用成績黎揀,成績不好,等比你揀的可能係中史,西史呢d, 點解不比孩子有自信心

比你入到band1, 讀到畢業又點?亦有可能入不到大學,可能都是high dip/assoc, 結果可能都是一樣,不過話人知,我仔是xx畢業同另一間不為人知的學校畢業,要的是不是呢d?

作者: cmsm    時間: 15-8-15 17:59     標題: 引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-15+11:17+已考了..

原帖由 黃巴士 於 15-08-15 發表
有否問孩子, 老師是否直接與學生說明了補考指引??  
另是否有雙班主任??  是否兩位都沒覆??
如果要留班,  ...
有問,話見唔到老師,因為放緊暑假,係雙班,兩位都唔係到,之前好巧妙咁講 :如無意外升到

作者: cmsm    時間: 15-8-15 18:01     標題: 引用:其實你問ek,+大多數人會勸你不好轉校,留在

原帖由 CrabPincers 於 15-08-15 發表
其實你問ek, 大多數人會勸你不好轉校,留在band1, 不是最尾果個,或者會有奇跡出現,讀不到只係你不夠努力 ...
其實我都想佢讀得輕鬆d,如果轉...會由現在band 1轉到band 2頭,咁樣會唔會好d

作者: CrabPincers    時間: 15-8-15 18:26     標題: 引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+15-08-15+發

原帖由 cmsm 於 15-08-15 發表
其實我都想佢讀得輕鬆d,如果轉...會由現在band 1轉到band 2頭,咁樣會唔會好d

...
其實好難答你好不好,搵學校慘過搵老公,我果時問過好多人,亦問過舊生(畢左業讀完大學),現讀緊學生的家長,連社工都問埋,佢地會比較了解學校教育宗旨同模式

要知道,band1不同band2/3學校,我要的不是佢將來dse考幾多個5**, 我只望佢讀得開心,自信和不好學壞,而依家學校訓導主任同我講,佢地比較著重學生品行

作者: cmsm    時間: 15-8-15 19:13     標題: 引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-15+發表其實我

原帖由 CrabPincers 於 15-08-15 發表
其實好難答你好不好,搵學校慘過搵老公,我果時問過好多人,亦問過舊生(畢左業讀完大學),現讀緊學生的家 ...

講得好啱,品德都好重要,真係難過搵老公

作者: gigisjmin    時間: 15-8-15 19:23

回覆 cmsm 的帖子

其實你想小朋友轉校重讀中一,開放日冇記錯係十至十二月左右,不過開放日睇表面嘢,嗰時我用半年時間觀察佢地出去午膳和放學,係置樂麥記和大快活觀察,原來中一至中三唔可出街食,我見嗰D係大姐姐大哥哥,不過佢地都乖的。
作者: 黃巴士    時間: 15-8-15 20:05

如果想轉BAND2A, 相信名次都要1半, 新校才會考慮.  但如果名次可達1半, 又無須轉校囉.  
如孩子平均分已升了1X分, 即是方法有效, 能力上, 他是可以應付, 現只待時間. 至於此期間沒信心, 這個真的不足希奇, 因他知道現在同學間質素形勢, 亦不想輕言應承你.  "最重要是他仍在努力".  待他追到成績時, 信心自然返來.   一日未追到, 自然有保留, 我覺得是人之常情.   我會俾D耐心及時間觀察才定斷.
作者: MariaTsui    時間: 15-8-15 20:40     標題: 回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差過一位B1尾普通班的學生,經過一年的培訓,學校資源集中在精英班,學生充滿自信。要知道B2學校,不是精英班就要讀中文班,樓主可以接受嗎?因為插班生入讀精英班,成績會較好,如樓主囡囡只是徘徊合格邊緣,B2頭學校想升級,未必會收,但樓主囡囡如成績又大躍進,又是否需要轉校呢?

作者: yuyumon    時間: 15-8-15 20:45

cmsm 發表於 15-8-15 18:01

...

留係B1讀,拉牛上樹,大人小朋友一家都唔開心,成日為成績苦惱,嘈吵............
阿囡升中二,意味著會愈來愈有自己思想,有自我價值觀,睇重得失,父母說話唔會咁易去接受,明白,跟隨.
預其係咁,不如放佢番0岩佢程度既學校讀,可能係條好路.
屯門band2頭唔少,最重要係揀好校風,屯天,譚伯羽.

作者: lcwz01    時間: 15-8-15 21:24

譚伯羽應該係b1 學校,DSE 成績好好。
作者: cmsm    時間: 15-8-17 08:09     標題: 引用:回覆+cmsm+的帖子 其實你想小朋友轉校重讀

原帖由 gigisjmin 於 15-08-15 發表
回覆 cmsm 的帖子

其實你想小朋友轉校重讀中一,開放日冇記錯係十至十二月左右,不過開放日睇表面嘢,嗰時 ...
我要返工,去唔到睇實際情況

作者: cmsm    時間: 15-8-17 08:11     標題: 引用:如果想轉BAND2A,+相信名次都要1半,+新校才

原帖由 黃巴士 於 15-08-15 發表
如果想轉BAND2A, 相信名次都要1半, 新校才會考慮.  但如果名次可達1半, 又無須轉校囉.  
如孩子平均分已升 ...
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠

作者: cmsm    時間: 15-8-17 08:12     標題: 引用:+本帖最後由+yuyumon+於+15-8-15+20:47+編

原帖由 yuyumon 於 15-08-15 發表
係校風真係好重要

作者: cmsm    時間: 15-8-17 08:13     標題: 引用:恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差

原帖由 MariaTsui 於 15-08-15 發表
恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差過一位B1尾普通班的學生,經過一年的培訓,學校資源集中在精英班 ...
其實我現在要轉最大原因是現在學校好似唔係好適合我小朋友

作者: 黃巴士    時間: 15-8-17 13:32

cmsm 發表於 15-8-17 08:11
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠 ...

都係果句, 間間學校對補底生都是支援不足, 何況你孩子未到墊底, 更加唔會著意.  就算轉校BAND2C, 都只不過校內名次好些, 孩子讀得輕鬆, 家長感覺好些, 基本沒有一間會令你放心滿意的.
作者: angelcheng815    時間: 15-8-17 22:38

我女都係b1尾(官小),最後都係選擇咗直資中學
作者: kin818kin    時間: 15-8-18 11:42

angelcheng815 發表於 15-8-17 22:38
我女都係b1尾(官小),最後都係選擇咗直資中學
咁轉左直資你覺得同以前讀官小有什麼不同?直資屬於什麼  banding?邊區?

作者: bigbigsong    時間: 15-8-18 16:34

我囡都係官小讀緊, 都想知升中轉直資有無咩問題?  使唔使小學時做D 咩準備?
作者: angelcheng815    時間: 15-8-18 16:54

B1c-2a長沙灣區,今年我囡剛升中一,剛剛上完學校安排英文班,佢話好開心!
作者: Band5    時間: 15-8-18 22:36     標題: 引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+15-08-15+發表如果

原帖由 cmsm 於 15-08-17 發表
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠 ...
如果覺得學校唔適合小朋友,會阻礙佢發展,就真係要認真考慮轉校,不過最好能了解清楚學校出咗乜嘢問題,如何才能搵到一間真正幫到小朋友嘅學校!假如連實地觀察都抽唔出時間,只靠網上聽返嚟嘅意見,試問又如何保證能轉到一間適合自己小朋友嘅學校,萬一新校未能協助小朋友,下一步又應該如何部署!

作者: angelfan07    時間: 15-8-18 23:40

回覆 cmsm 的帖子

坦白說,呢個成績B2A學校唔會收,除非識人~~~~~
倒不如留校重讀一年~~~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5