教育王國

標題: 中文中學開全英文班 [打印本頁]

作者: pmlai    時間: 15-7-20 14:10     標題: 中文中學開全英文班

好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署批準,入到全英班係咪可以好似讀英中咁?希望大家比D意見,我真係吾識

作者: bb560    時間: 15-7-20 14:20     標題: 引用:好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班

原帖由 pmlai 於 15-07-20 發表
好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署 ...
通識、音樂都係英文?

作者: pmlai    時間: 15-7-20 14:40     標題: 回覆:bb560 的帖子

通識中文,音樂英文

作者: chesswin    時間: 15-7-20 14:53

學生英文水平夠料, 就可以向教局申請
而家巿面上資助中學得3種產品,
全英中, 半英中, 中中
基本上便是被定性為Band 1, 2, 3
作者: pmlai    時間: 15-7-20 15:30     標題: 回覆:chesswin 的帖子

得一班全英也可定為半英中?

作者: MariaTsui    時間: 15-7-20 15:57

pmlai 發表於 15-7-20 15:30
得一班全英也可定為半英中?

大部份B2學校都是一級只有一班英文班,這些可以說是B2中,或B2尾,如果有2-3班英文班,可以說是B2頭中學
作者: pmlai    時間: 15-7-20 16:41     標題: 回覆:MariaTsui 的帖子

謝謝各位的解答

作者: HiuFang    時間: 15-7-20 17:33

5知ar
但愈細讀英文愈好la
作者: MMVV    時間: 15-7-20 17:54     標題: 引用:學生英文水平夠料,+就可以向教局申請而家巿

原帖由 chesswin 於 15-07-20 發表
學生英文水平夠料, 就可以向教局申請
而家巿面上資助中學得3種產品,
全英中, 半英中, 中中
咁金文泰,陪正全中中乜band3?

作者: RoseRose1980    時間: 15-7-20 18:25

pmlai 發表於 15-7-20 14:10
好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署 ...
請問邊間?
作者: anna59    時間: 15-7-20 19:31

好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中,升Level 去Band 1
作者: mamee    時間: 15-7-20 19:35     標題: 引用:好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中

原帖由 anna59 於 15-07-20 發表
好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中,升Level 去Band 1
港島民生2010-2011已轉了全英班。

作者: khmama    時間: 15-7-20 21:30     標題: 引用:好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班

只要中一每班有85%係全港頭40%的學生,就可以全開英文班。

作者: little_yolky    時間: 15-7-21 09:28

khmama 發表於 15-7-20 21:30
只要中一每班有85%係全港頭40%的學生,就可以全開英文班。
係咪教署有監管架? 我間聯繫中中, 一級4班, 但有3班英文班, 咁咪即係計落有成六成人係頭40%? 原來競爭都好大吓喎
作者: snugglechums    時間: 15-7-21 09:42     標題: 引用:好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班

朋友個仔讀緊中中,有一班英文班,佢仔入英文班,但佢話考DSE之前會轉返中文。

作者: pmlai    時間: 15-7-21 10:24     標題: 回覆:snugglechums 的帖子

知吾知點解會係DSE前轉返中文?

作者: SIYip    時間: 15-7-24 20:27

呢d情況通常係學生能力未夠用英文考。與其考英文DSE唔合格,不如用中文考起碼DSE合格,好好睇睇。有頭髮邊個想做癩痢。
作者: kufubaby    時間: 15-7-24 21:54

有d學校為左滿足家長所以開英文班。但只要DSE維持考返中文,其向教局申請開英文班相對寬鬆。加上今年適齡學童少,所以之前有d學校話要降level轉中中都擱置。
作者: connie3803    時間: 15-8-15 11:32

回覆 snugglechums 的帖子

阿女就係咁, 中中學校, 得一班英文班, 我用常理以為佢可以成個中學階段都係英文為主,
同英中無分別, 點知中一至中三係英文, 但到中四就大鑊喇, 無左英文班, 英數同sci要轉中文,
學校攪左個幾日既適應班幫呢班學生.
唉 ! 我同阿女都好無奈, 老師叫我地家長寫信表達下意見.
講咩都無用啦! 選科後再拆細班打散晒, 學校點可投放咁多$為呢2x個學生請額外既英文老師.
其實呢d學校係咪一開始就唔應該開英文班呢? 依家好似唔上唔落咁,
咁不如中一開始就中文上堂, 打好個底

作者: HaYi    時間: 15-8-15 13:28

原來有中中會最後個幾年冇左英文班, 之前在英文班的同學會慣? 轉來轉去好玩咩!   中文班上左大學又如何, 又take 番英文?   

我讀書個時是英文中學, 上左大學有D subject 第一年基本上是重覆以前F.7的 course, textbook 都可以是一樣, really honey moon year.   如果當時教學語言中英轉來轉去, 不是好困難 ?  
作者: babych    時間: 15-8-15 17:17     標題: 引用:呢d情況通常係學生能力未夠用英文考。與其

原帖由 SIYip 於 15-07-24 發表
呢d情況通常係學生能力未夠用英文考。與其考英文DSE唔合格,不如用中文考起碼DSE合格,好好睇睇。有頭髮邊 ...
請教用中文考dse和英文考有咩分别?出來結果都一樣?我意思係中文考都可以出狀元?

作者: HaYi    時間: 15-8-15 17:25

識不同人中/英的通識都是5**,

佢地說成績冇分別.  

用中文考的都是來自band 1 中學, 不過學校選用中文, 我自己就覺得佢地用中文都不易.  

用英文考的說每天讀英文報紙, 佢英文都取得5*, 英文好此英文通識先有機會好.  佢就說最難是譯出來的中文如人名等, 較難記.
作者: babych    時間: 15-8-15 19:58     標題: 引用:+本帖最後由+HaYi+於+15-8-15+17:25+編輯+\

原帖由 HaYi 於 15-08-15 發表

識不同人中/英的通識都是5**,
thx!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5