教育王國

標題: Band 1 B /C 男仔報直資 / 自行 [打印本頁]

作者: Chole    時間: 15-7-18 18:18     標題: Band 1 B /C 男仔報直資 / 自行

有入地區球隊學校樂團,無特異功能,請問呢幾間收的機會大嗎?

港華
九華
St Jo
St Paul Boys
St Stephens
英華

謝謝!

作者: pollyoi217    時間: 15-7-18 18:21     標題: delete

delete
作者: elbar    時間: 15-7-18 18:49

Chole 發表於 15-7-18 18:18
有入地區球隊學校樂團,無特異功能,請問呢幾間收的機會大嗎?

港華

報晒以下三間直資以等候機會

St Paul Boys
St Stephens
英華
作者: YYmommom    時間: 15-7-18 18:59     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: Chole    時間: 15-7-18 20:06

YYmommom 發表於 15-7-18 18:59
最重是成績band 幾?
Band 1B, 保守d就1C頭。
作者: Haileyng    時間: 15-7-18 20:09     標題: 引用:Quote:YYmommom+發表於+15-7-18+18:59+最重

原帖由 Chole 於 15-07-18 發表
Band 1B, 保守d就1C頭。
九華band 1b成绩可一試!

作者: YYmommom    時間: 15-7-18 20:12     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: Chole    時間: 15-7-18 20:19

elbar 發表於 15-7-18 18:49
報晒以下三間直資以等候機會  
謝謝回覆!  我唔係好受得驚嚇,有直資收我唔會搏大抽獎。
作者: YYmommom    時間: 15-7-18 20:21     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: Chole    時間: 15-7-18 20:31

Haileyng 發表於 15-7-18 20:09
九華band 1b成绩可一試!
我諗緊自行港華加九華或港華加 St Jo,因我住港島但St Jo 好似機會不大。
作者: Chole    時間: 15-7-18 20:37

YYmommom 發表於 15-7-18 20:21
B1B 為 這三間直資放棄B1B-B1A 學校?
我係中西區,只得1A 英皇 or 1C 聖類斯 / 1C 高主教 (好少位)。
有d師兄話乙二擺聖類斯已經抽唔到,咁即係搏唔到乙一英皇就去 Band 2 中中。叩門聖類斯只得兩個位,怕且唔輪到我。

作者: Chole    時間: 15-7-18 20:37

YYmommom 發表於 15-7-18 20:12
可試港華
一定會試下,謝謝回覆!
作者: Chole    時間: 15-7-18 20:40

pollyoi217 發表於 15-7-18 18:21
難D
難都冇理由放棄,對我黎講亞仔由Band 2 爬上去已經好好,唔嘔!
作者: YYmommom    時間: 15-7-18 21:58     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: YYmommom    時間: 15-7-18 22:05     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: pollyoi217    時間: 15-7-18 23:11     標題: delete

delete
作者: Chole    時間: 15-7-19 00:28

YYmommom 發表於 15-7-18 22:05
再說,今年朋友大部分都派得好,上年有經驗的家長曾跟我說過他們那年肯博就得。今年亦都是,大部分朋友都派 ...
多謝你報料同埋鼓勵!
我咁樣諗唔知啱唔啱:

1. 自行基本上 Band one 嘅學校只收 Band 1A 及 Band 1 B/C 有特異功能,因學位有限,全港考生人數少咗冇增加Band 1B/C 入圍機會。

2. 大抽獎:除非中西區Band one 男學生少過Band one 學位,否則搏衰咗仍然都會跌落 Band 2, 只係機會細咗。我係超級唔想小朋友讀中中,經濟亦唔許可中學送個仔出國,所以寧願俾錢讀直資,希望人少考直資易啲。聽講今年啲師兄好進取,直資收咗都唔讀,搏英皇,有人成功有人失敗,有一個失敗嘅可能仲估錯 banding , 去咗間好差嘅 Band 3!

3. 就算Band 1C 學校因全港學生少咗所以收咗好多 Band 2學生,只要佢地註冊讀,叩門位仍然唔多。唯一就係有人可能放榜後叩到直資唔註冊。

唔知自己 logic 啱唔啱,麻煩你指教一下。

作者: YYmommom    時間: 15-7-19 08:30     標題: 回覆:Chole 的帖子

作者: Yanamami    時間: 15-7-19 08:58

係咪可以考慮埋港同?
作者: esthercheng32    時間: 15-7-19 09:49     標題: 引用:其實B1B+學生唔一定要有特異功能,但好睇in

原帖由 YYmommom 於 15-07-19 發表
其實B1B 學生唔一定要有特異功能,但好睇interview 表現。有同學仔放棄英華、SPC, 入了QC.  亦有同學(不只 ...
KC interview 好自行入機會大,博得過,加油!

作者: Band5    時間: 15-7-19 14:58     標題: 引用:Quote:YYmommom+發表於+15-7-18+20:21+B1B+

原帖由 Chole 於 15-07-18 發表
我係中西區,只得1A 英皇 or 1C 聖類斯 / 1C 高主教 (好少位)。
有d師兄話乙二擺聖類斯已經抽唔到,咁即係 ...
中西區B1位充足,好似未聽過有B1生升唔到B1學校,B2生好彩都可以抽入聖類斯。

睇返小學升中放榜,最弱個間都唔止四成升B1英中!強嘅去到七成八成!

衰咗嘅多數係估錯band,見到師兄師姐有咁高嘅英中百份率,以為自己都應該係B1,點知原來自己係B2,加上隨機號碼唔靚,派到去B3!

作者: Band5    時間: 15-7-19 15:06     標題: 引用:其實B1B+學生唔一定要有特異功能,但好睇in

原帖由 YYmommom 於 15-07-19 發表
其實B1B 學生唔一定要有特異功能,但好睇interview 表現。有同學仔放棄英華、SPC, 入了QC.  亦有同學(不只

QC只揀200個interview,如無特異功能,B1b一定冇得interview,你幾叻都冇得表現!相信係抽獎入嘅居多!

band1生灣仔區乙一抽入嘅當然唔太難,因為灣仔區比其他區相對少好多B1生!

作者: Chole    時間: 15-7-19 16:26

Yanamami 發表於 15-7-19 08:58
係咪可以考慮埋港同?

多謝堤醒!
我估出左兩個狀元,出年競爭激烈!

作者: Chole    時間: 15-7-19 16:31

回覆 Band5 的帖子

多謝回覆!
所以趁宜家請教下大家今年既形勢,睇下乙一KC搏唔搏得過。

作者: mymelody2003    時間: 15-7-20 10:41

全級頭20名可試KC 或 港華.
但 港華 就算成績好, 但INTERVIEW表現失手都唔會收.
QC非聯繫小學, 全級頭3名加特異功能有機會IN.
作者: YYmommom    時間: 15-7-20 10:47     標題: 回覆:mymelody2003 的帖子

作者: Band5    時間: 15-7-20 14:11     標題: 引用:我仔有三個同學仔都不是全級頭三,是頭十,

原帖由 YYmommom 於 15-07-20 發表
我仔有三個同學仔都不是全級頭三,是頭十,一樣有得in QC, 最後入埋QC.  我仔學校有6個入了QC,其實Qc是看全 ...
部份小學有過百個Band1生,部份卻不足十個,兩者頭三不可同日而語!

作者: aeiou_drm    時間: 15-7-20 17:04     標題: 引用:我仔有三個同學仔都不是全級頭三,是頭十,

我仔有三個同學仔都不是全級頭三,是頭十,一樣有得in QC, 最後入埋QC.  我仔學校有6個入了QC,其實Qc是看全 ...
入左 6個 QC

是否 St Peter?

作者: YYmommom    時間: 15-7-20 17:10     標題: 回覆:aeiou_drm 的帖子

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-20 18:01

pollyoi217 發表於 15-7-18 18:21
難D
我反而覺得,如果成績好(B1中或者以上),應該有機會。
作者: Band5    時間: 15-7-20 22:36     標題: 引用:我們是灣仔區 +

我們是灣仔區
灣仔區6個入QC唔算多,軒小上下午加埋再減咗連繫位有三十幾個入咗!有幾多係自行就好難計數!

作者: YYmommom    時間: 15-7-20 23:10     標題: 回覆:Band5 的帖子

作者: 王家爸爸    時間: 15-7-21 09:59

Band5 發表於 15-7-20 22:36
灣仔區6個入QC唔算多,軒小上下午加埋再減咗連繫位有三十幾個入咗!有幾多係自行就好難計數!

...
唔知係唔係講緊同一間,有一間灣仔學校有6個入QC,但係只有約10個將QC放乙一,成功率有六成。所以話灣仔區B1仔女,今年大部分都派得好正!
作者: mymelody2003    時間: 15-7-21 10:23

YYmommom 發表於 15-7-20 10:47
好勁, 如同區入QC有機會經是自行 或 統一派位, 機會比其它區多一點.
囝囝的學校是中西區.

作者: Band5    時間: 15-7-21 12:58     標題: 引用:我不是聯繫小學,全靠學生自己成績入的。 +

我不是聯繫小學,全靠學生自己成績入的。
如果全級第十都有得in,肯定係強校,只不過灣仔區入幾多個都表示唔到強弱,因為冇人知係自行定抽獎入,而抽獎入嘅比率係好高,只能反映有幾多人鍾意報QC!

作者: Band5    時間: 15-7-21 13:09     標題: 引用:Quote:YYmommom+發表於+15-7-20+10:47+我仔

原帖由 mymelody2003 於 15-07-21 發表
好勁, 如同區入QC有機會經是自行 或 統一派位, 機會比其它區多一點.
囝囝的學校是中西區.
...
其他區甚少人夠膽乙一報QC爭兩三個位,好多人自行,甲部都唔得就放棄QC,改報自己區嘅B1a。除非一早已有後路!

作者: Band5    時間: 15-7-21 13:13     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+15-7-20+22:36+灣仔區6

原帖由 王家爸爸 於 15-07-21 發表
唔知係唔係講緊同一間,有一間灣仔學校有6個入QC,但係只有約10個將QC放乙一,成功率有六成。所以話灣仔區B ...
灣仔區同中西區嘅B1生,真係唔會衰得去邊!

作者: mcl203    時間: 15-7-21 13:15

王家爸爸 發表於 15-7-21 09:59
唔知係唔係講緊同一間,有一間灣仔學校有6個入QC,但係只有約10個將QC放乙一,成功率有六成。所以話灣仔區B ...
灣仔仲有邊間小學6個入QC.....

作者: mcl203    時間: 15-7-21 13:16

Band5 發表於 15-7-21 13:13
重點係....如何可以成為B1生....都係得1/3

作者: YYmommom    時間: 15-7-21 15:24     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

作者: 禮禮媽    時間: 15-7-21 18:10

回覆 YYmommom 的帖子

如冇錯應該係呢間,呢兩年都有 5、6 人入QC。全級頭三十、甚至四十都會往㚈闖或一早已接受直資既 offer.  去年有同學仔考不是頭十人馬都入左 QC。
作者: YYmommom    時間: 15-7-21 18:24     標題: 回覆:禮禮媽 的帖子

作者: 禮禮媽    時間: 15-7-21 20:31

真係睇你有冇瞻色放棄直屬位。其實到中學係另一階段,我覺得最緊要選合適既學校多於名氣,一山還有一山高。最緊要小朋友鍾意而唔係家長鍾意。
作者: YYmommom    時間: 15-7-21 20:37     標題: 回覆:禮禮媽 的帖子

作者: 禮禮媽    時間: 15-7-21 21:24

我相信並不是慣性覺得其他學校比自己直屬好,而真係覺得其他更適合。中學部好不好,見仁見智,現任校長暴光率高左嘛。
作者: masteriso    時間: 15-7-22 14:03

band1b-1c 男仔入 KC 會好辛苦。。KC收生多是全港的band1a學生。
作者: mymelody2003    時間: 15-7-22 14:50

中西區男生頭20-30名都可以入到kc, 可靠大抽獎, 視乎運氣.
作者: mcl203    時間: 15-7-22 15:18

有邊間官津中學可以肯定多收B1A學生
作者: Chole    時間: 15-7-22 17:01

Band5 發表於 15-7-21 13:13
不過有師兄搏唔到去o左中中,成王敗寇!
作者: 王家爸爸    時間: 15-7-22 17:25

Chole 發表於 15-7-22 17:01
不過有師兄搏唔到去o左中中,成王敗寇!
可能因為係邊緣人,不幸小學今年既B1比例下降左,跌左落B2。
作者: 王家爸爸    時間: 15-7-22 17:28

灣仔區同中西區嘅B1位有多,所以B1生應該一定有B1學校讀。
作者: masteriso    時間: 15-7-22 19:20

為何QC, KC這兩間官津不把自行轉成100%,這樣才能保證收生質素吧。

Band1c學生進了band1a學校,這樣眞的對學生好嗎?
作者: RoseRose1980    時間: 15-7-22 19:35

masteriso 發表於 15-7-22 19:20
為何QC, KC這兩間官津不把自行轉成100%,這樣才能保證收生質素吧。

Band1c學生進了band1a學校,這樣眞的對 ...
好多b1c 入左去就當自己b1a生啦,街外人鬼知咩,面子夠呀
作者: Band5    時間: 15-7-22 19:40     標題: 引用:為何QC,+KC這兩間官津不把自行轉成100%,這

原帖由 masteriso 於 15-07-22 發表

自行最多係30%,呢個係教署嘅安排,冇得官津學校自己揀!

作者: mcl203    時間: 15-7-23 10:32

masteriso 發表於 15-7-22 19:20

如果要100%自行收生.....即係叫2間官校轉直資

作者: masteriso    時間: 15-7-23 13:04

單單睇呢個case,就知統一派位係幾唔合理。

就算囝囝成績未入到kc,都未至於衰到要入band3呀

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120308/16136703
作者: ZeroM    時間: 15-7-23 15:28

YYmommom, please check PM. Thanks.

作者: babybear    時間: 15-7-24 12:28     標題: 引用:Quote:原帖由+YYmommom+於+15-07-20+發表我

原帖由 Band5 於 15-07-20 發表

...
點可以搵軒小嚟比較,QC係軒小嘅聯繫中學,一定多人派入啦~

作者: mcl203    時間: 15-7-24 12:34

位網友咪講左 唔計联繫位 囉
作者: babybear    時間: 15-7-24 12:35     標題: 引用:今年都有,過了頭二十都得,但估計是乙一入

原帖由 YYmommom 於 15-07-21 發表
今年都有,過了頭二十都得,但估計是乙一入。
但如果過咗二十,照計冇理由咁搏,乙一唔放自己間直屬中學係第一位,而放QC咁勇㗎!

作者: babybear    時間: 15-7-24 12:49     標題: 引用:位網友咪講左+唔計联繫位+囉

原帖由 mcl203 於 15-07-24 發表
位網友咪講左 唔計联繫位 囉
咁灣仔區嘅小學有個特色,就係大部份小學本身都有直屬中學,咁照計多數人一定會擺自己間直屬中學放乙一,就因為呢個原因,其他學生成績又中上嘅,敢搏嘅話,將QC放乙一,都會有較大機會入到。

作者: YYmommom    時間: 15-7-24 13:10     標題: 回覆:babybear 的帖子

作者: Band5    時間: 15-7-24 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-07-20+發表灣仔

原帖由 babybear 於 15-07-24 發表
點可以搵軒小嚟比較,QC係軒小嘅聯繫中學,一定多人派入啦~
所以我減咗聯繫位至比較!

請注意,我只想用嚟帶出抽獎嘅機會大小,而唔係要比較強校弱校!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5