教育王國

標題: 3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢? [打印本頁]

作者: BCoLick    時間: 15-7-16 15:51     標題: 3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢?

如題, 我住沙田.  阿女鍾意跳舞, 想俾佢學下, 佢從來冇學過任何舞的.

有冇好介紹?
作者: 408littlepig    時間: 15-7-18 17:40

ivy chung

前芭蕾舞團dancer, 非常專業
作者: bluenicole2010    時間: 15-7-19 14:59     標題: 回覆:3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢?

油尖旺區有嗎,我女也是3歲,突然說要學芭蕾舞。

作者: 408littlepig    時間: 15-7-19 19:08

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 408littlepig    時間: 15-7-19 19:14

回覆 bluenicole2010 的帖子

NO GOOD

SXX
小XX
KXXX'S

作者: bluenicole2010    時間: 15-7-19 20:40     標題: 回覆:3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢?

謝謝。暫時未諗考試。只是想比佢試試,睇吓係咪真是鍾意。

作者: BCoLick    時間: 15-7-20 11:10

作者: BCoLick    時間: 15-7-20 11:11

咁崔藹璇同Shelly Lo 兩間學校, 有冇人學過? 好嗎? 因為屋企附近都有centre.
作者: moviemovie    時間: 15-7-21 02:54     標題: 回覆:BCoLick 的帖子

作者: 408littlepig    時間: 15-7-21 11:34

我又唔係賣廣告,我分享都del  我個post
作者: BCoLick    時間: 15-7-21 14:34

moviemovie 發表於 15-7-21 02:54
崔xxDoris  Chui,差差差!
我阿女兩歲幾開始上,第一年有跟考試,PS1,佢地要阿女加堂應付考試,我阿女考完後 ...
多謝晒你意見呀, 咁我唔考慮呢間喇.  你女女宜家仲有冇學呀? 邊間學呢?
作者: BCoLick    時間: 15-7-21 14:35

作者: BCoLick    時間: 15-7-21 14:37

回覆 408littlepig 的帖子

ivy chung, 請問學校在哪?
作者: zcw2011    時間: 15-7-25 15:03

回覆 BCoLick 的帖子

shatin 新城市中央廣場  ( next to Ikea)

作者: meowmeowpiano    時間: 15-8-4 21:52

小X主都OK
作者: ekhc    時間: 15-8-15 02:27

想請問王仁曼好嗎?  好似歷史好悠久啦, 真係細細個就聽呢個名啦!  Thx

作者: ekhc    時間: 15-8-19 20:45

408littlepig 發表於 15-7-19 19:14
回覆 bluenicole2010 的帖子

NO GOOD
請問你講嗰3間點咶唔好法?  $? 導師? 課程?  定係其他?  
S字頭嗰間好似好多分校㗎噃?!  

作者: zanezane    時間: 15-8-20 09:34

我join過小公主, 好燒錢咁. 表演出show要加4-8堂, 洗好多錢.
老師係nice, 但我覺得動作跟得唔嚴,最令我surprise係,佢影張動作紙,叫我在考試前同小朋友練,我唔識跳舞,但用觀眾角度同佢係屋企執動作,老師上堂後讚返細佬。心諗,佢上堂跟本無掂的手法引小朋友做好。我未搬屋前在一小店學過,係一老師run的小學校,佢對動作有要求,又引到小朋友跳,所以我覺得小公主真係唔太掂,太hea.

我最近俾囝女去左米雪爾試Jazz和中國舞, 考試都係一星期一堂, 唔洗加堂, 老師嚴格d, 但小朋友試完好開心. Ballet佢果度都有, 但上到高班都要一星期兩堂先可考試, 長遠我無咁多時間學, 同埋考期在5,6 月, 係小學exam period!!!! 所以轉左中國舞.

價錢..... 比小公主平成倍, Jazz 小公主要佢一星期兩堂先可考試, 已每月過千, 米包月5XX攪掂埋考試了. 表演機會都唔少.

作者: daisyliu625    時間: 15-8-21 17:05

我都想知有邊間好?
作者: Man04    時間: 15-8-21 18:43     標題: 回覆:zanezane 的帖子

Ivy chung這間教得好唔好?

作者: monkeydiary    時間: 15-8-21 23:25     標題: 引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-20+10:11+編

原帖由 zanezane 於 15-08-20 發表

我join過小公主, 好燒錢咁. 表演出show要加4-8堂, 洗好多錢 ...
小公主我只試過一堂就決定唔join,第一,老師全是剛出來教舞的姐姐,好明顯經驗不足,第二,我女去小公主試堂時只有2.5歲,咁細的小朋友去上堂當然會驚,初時係由佢地center的staff陪入去的,但聽到佢係用好惡的語氣鬧我女,叫我女快d跳,見到咁,我就提出由我陪,入去初時我陪女女坐係側邊,坐左一陣就試下叫女女跟老師跳舞,女女仍然唔肯,但最好笑的是老師完全無諗過幫手叫女女一齊跳,就咁由得我地坐足全堂,所以課後我立即決定唔學呢間

作者: zanezane    時間: 15-8-22 08:43

回覆 monkeydiary 的帖子

我又無試過咁。。。但老師年年升級就會轉。。。
要參加考試班加堂先會有一堂係勁d的老師教咁。
如果小朋友唔專心,佢地無什麼方法控制到品質。。。我個女乖,自發練,咁考試就無問題。細d 果個,無家姐咁生性,就好似好無質素保証,因佢唔會好迫小朋友。佢唔聽話或做唔到就會由佢。

作者: Aurea2013    時間: 15-8-22 13:20     標題: 回覆:BCoLick 的帖子

大家有無聽過CCDC同毛妹同梁玉潔學跳舞? Ok ma? Thanks

作者: monkeydiary    時間: 15-8-22 16:35     標題: 引用:回覆+monkeydiary+的帖子 我又無試過咁。

原帖由 zanezane 於 15-08-22 發表

我又無試過咁。。。但老師年年升級就會轉。。。
聽你講,你好似對女女的跳舞老師都有d要求喎!請問你女女係邊度學跳舞呀?

作者: zanezane    時間: 15-8-22 17:53

我在大埔一間只有一個老師教的ballet school跳過, 老師要省靚招牌先生存到, 所以考試成績做得好, 但我果兩個小朋友都好喜歡, 因為老師有計識令小朋友做"辛苦"的動作, 唔係小朋友耍性子就由佢. 所以搬屋後去左小公主, 就feel到有好的老師好緊要, 好過join 大集團貪表演機會多..... 老師帶得唔好, 出去表演都可以跳得衰俾人睇ga......

試左米雪爾, 老師跟動作緊, 我兩個小朋友都無抗拒新環境, 兩個都話好想轉.
大果個跳開ballet, 因上小學唔想一星期兩堂, 我轉佢去中國舞, 而且考試少撞小學考試d.
細果個會跳jazz, 因跳開jazz, 同埋都係一星期一堂.
價錢平大集團果d一半.

你可以去網頁睇老師資格, 好多都係中國國內的舞者..... 但都唔洗擔心, 如果你有睇開香港芭蕾舞團, dancer list9成from 國內唔同的省份, 數落唔夠10個係from Hong Kong. 就知道唔係一定香港老師先係正野..... 國內的訓練原來嚴格d, 所以我決定去呢間繼續上.

作者: ekhc    時間: 15-8-23 01:22

Aurea2013 發表於 15-8-22 13:20
大家有無聽過CCDC同毛妹同梁玉潔學跳舞? Ok ma? Thanks
我都想知
有無人可分享吓?  Many thx

作者: funnyukyuk    時間: 15-8-31 12:03

因為只係想給女兒試下, 唔想買咁多野~
所以報左屋企附近的社區中心, 聖公會~

$480/好似8堂, 不用穿正規衫, 自己著條裙去跳就ok

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5